Selasa, 7 Februari 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Johor-<b>Sarawak</b> Pineapple « Hidup Suatu Pendakian

Posted: 07 Feb 2012 09:35 AM PST

Maulidur-Rasul 2012

Tahun ini aku menyambut maulidur-rasul dengan acara istimewa. Kami yang terdiri dari 10 orang aktivis IKRAM Johor telah berkunjung ke Sarawak untuk menuntut ilmu dari sahabat kami di bumi Kenyalang. Dengan menaiki pesawat Air Asia, kami sampai 25 minit lebih awal dari jadual. Mmm… is it good or is it bad???

Kami disambut mesra oleh akh Abdul Rahman Hassan yang telah tiba lebih awal. Beberapa minit kemudian, dua buah lagi kereta sampai untuk membawa rombongan kami ke destinasi pertama – makan tengahari dengan hidangan tempatan yang begitu lazat rasanya.

Dari situ kami berpecah – rombongan wanita ke tempat yang lain dan rombongan lelaki singgah sebentar di sebuah rumah dan seterusnya bertolak ke pendalaman untuk menghadiri program yang telah disusun. Dalam perjalanan, kami singgah sebentar di masjid Darul Iman, Daerah Bau.

Masjid Darul Iman, Daerah Bau, Sarawak

Kampung Segubang, Bau.

Kampung ini letaknya di pendalaman tidak jauh dari Pekan Bau, Sarawak. Masyarakatnya terdiri dari suku Bidayuh, dan di situ terdapat  lebih kurang 300 penduduk Islam, sebahagiannya tinggal di situ dan ada juga yang bekerja di luar kawasan. Suasana masyarakat amat  harmoni dan segala urusan kebajikan, kebudayaan dan keagamaan disokong bersama oleh masyarakat setempat dengan penuh hikmah tanpa mengira perbezaan agama. Oleh kerana penduduk tempatan perlu bangun awal untuk bersiap ke kebun getah, bacaan al-quran dan seruan azan subuh di awal pagi disambut baik semua pihak, walaupun lebih ramai penduduk yang bukan beragama Islam.

Bersama Masyarakat Bidayuh di Segubang

Kami di bawa ke situ bagi menjayakan ceramah Maulidur-Rasul yang disampaikan oleh Haji Ainullotfi, TYDP IKRAM Johor. Selepas selesai ceramah, kami dijamu dengan hidangan tempatan yang amat lazat, sambil berbual panjang dengan penduduk tempatan.

Gunung Stan yang penuh sejarah bermisteri dan sarang burung bermutu

Sarang Burung Gunung Stan

Di pinggir Kg. Segubang, terdapat Gunung Stan yang mengeluarkan hasil sarang burung yang dikongsi bersama oleh penduduk Segubang dan kampong di sebelahnya. Secara bergilir mengikut tahun, sarang burung dikumpul dari gunung itu oleh penduduk secara berkumpulan dan tersusun. Setiap bulan mereka mengutip hasil yang lumayan.

Azan dikumandangkan oleh Taufik, anak kepada Us Asmuin Munir @ Ustaz Kancil

Erti Pengorbanan

Hatiku merasa begitu teruja bila mendengar cerita insan yang bergelar Ustaz Kancil. Semasa beliau menjejakkan kaki di Kampung Segubang, terdapat 2 orang Islam tinggal di sana. Beliau yang kini berusia 49 tahun, telah menghabiskan 19 tahun hidup bersama masyarakat di sana, mendidik masyarakat supaya memahami dan mengamalkan Islam di samping menabur pelbagai bakti kepada penduduk tanpa mengira agama. Dalam tempoh itu pelbagai pengalaman pahit manis telah ditempuh, kesukaran demi kesukaran yang mengancam kehidupan, malah nyawa  telah dilalui.

Bila melihat wajah yang bersih itu, aku teringat kepada sirah kehidupan para sahabat. Itulah yang telah dilakukan oleh Muaz bin Jabal yang dihantar ke Yaman dan Mus'ab bin Umair yang dihantar ke yathrib. Itulah juga yang telah dilakukan oleh ribuan para sahabat dan tabiin yang telah meninggalkan kampong halaman dan terus memikul tanggung jawab sebagai penyambung risalah yang dibawa oleh penutup Para Rasul, Muhammad s.a.w. Tidak hairanlah kita boleh mendapati kubur-kubur golongan awal pendokong dakwah bertaburan di merata dunia dan bukannya di kampung halaman mereka sendiri. Mereka memahami erti pengorbanan. Dan Ustaz yang bertubuh kecil itu juga memahaminya.

Di saat itu aku merasa sungguh kerdil. Tidak sanggup rasanya untuk aku terus berbicara tentang pengorbanan sedangkan aku hanya mampu menyumbang sisa-sisa masa. Semoga Allah s.w.t. memudahkan kehidupan beliau dan menyampaikan beliau ke tanah suci Mekah seperti yang dihajatkan. Sesungguhnya dia telah memilih jalan yang paling baik, berjihad dengan masa, harta dan diri untuk agama Allah.

Kampung Gersik

Pusat Bandaraya Kuching dilihat dari Kg Gersik

Kampung Gersik terletak di tepi Sungai Sarawak, bertentangan dengan Pusat Bandaraya Kuching. Ianya sudah terkenal dengan perusahaan Kek Lapis Sarawak. Lokasinya yang strategik  kini menimbulkan keresahan penduduk tempatan tentang masa depan. Adakah mereka akan senasib dengan banyak kampung-kampung lain di Singapura, Kuala Lumpur dan sebaginya? Adakah tanah tumpah darah mereka akan diambil demi membangunkan pojek yang lebih strategik dan mewah dan mereka dipindahkan ke tempat lain – ianya sentiasa bermain di kepala penduduk tempatan. Pagi Isnin (Semalam), Aku dan beberapa sahabat bersolat subuh di surau Kg. Gersik, dan diikuti dengan kulian subuh yang disampaikan oleh Haji Roslan, Pengerusi Jawatankuasa Dakwah IKRAM Johor.  Sekumpulan sahabat yang lain pula bersolat dan berkuliah subuh di masjid berdekatan.

Nanas Josapine

Satu masa dulu aku dikenalkan dengan nenas Josapine. Aku menyangkakan namanya Josephine, macam nama orang. Rupa-rupanya aku diberitahu (betul atau tidak, aku tidak pasti), JoSaPine adalah Johor-Sarawak Pineaple, satu spesis nenas yang telah dibangunkan dan mempunyai rasa yang manis, rangup dan jus yang banyak. Ianya kini menjadi kegemaran untuk dimakan begitu saja. Menurut sumber lain, nenas ini berasal dari Amerika Selatan.

Sebahagian dari AJK IKRAM Johor dan Sarawak yang bersama dalam perbincangan (Turut bersama kami ialah Prof Omar - AJK IKRAM Pusat)

Usaha sama IKRAM – Johor dan Sarawak

Sama ada cerita tentang nanas josapine itu benar atau tidak, rasanya baik dan hasilnya lumayan. Begitulah juga apa yang kami inginkan dengan usaha sama IKRAM Johor dan IKRAM Sarawak. Lawatan kami ke Sarawak ialah untuk menjalen usaha sama dalam kerja-kerja kebajikan dan dakwah, kerana kami berkeyakinan bahawa gabungan dua pengalaman yang berbeza ini akan memberikan manfaat yang banyak kepada ummah.

Jalan ke hadapan telah tergaris (bersama Ustaz Dr Azhar - YDP IKRAM Sarawak)

Alhamdulillah, setelah sehari berdiskusi, jalan ke hadapan berjaya dilakarkan dan dipersetujui bersama. Semoga Allah s.w.t. sentiasa memberikan taufik dan hidayah kepada kami semua.

Beberapa Foto menarik

Tidak pernah dilihat jenama beras sebegini di semenanjung. Beras Cap Uncle Tan dan cap Amoi??? Itulah strategi pemasaran. Gunakan jenama yang sesuai di tempat yang sesuai, walaupun produknya sama.

Buah Tampoi - rasanya seperti buah rambai, tetapi lebih kering. Berkulit tebal dan kurang berair berbanding buan rambai. Seperti rambai, tampoi muncul di penghujung musim buah

Mee Kolok. Yee mee dituang sup dan cili kicap. Mmm enak.

Festival Gong <b>Sarawak</b> 2011 <b>di Bau</b>, 18-20 November ~ namaberita <b>...</b>

Posted: 15 Oct 2011 06:57 AM PDT

BAU: Festival Gong Sarawak 2011 akan berlangsung buat pertama kalinya di daerah ini sebagai penanda aras kepada penganjuran program ini untuk tahun-tahun akan datang.
Melibatkan sembilan kumpulan dari Sarawak dan masing-masing satu kumpulan dari Sabah, Terengganu, Negeri Sembilan, Negara Brunei Darussalam dan Indonesia, acara ini dijangka mampu menarik kira-kira 3,000 pengunjung.
Menteri Muda Khidmat Komuniti, Datuk Peter Nansian Ngusie berkata, acara ini mampu mempromosikan aktiviti pelancongan di luar bandar amnya daerah ini.
Ditambah dengan lokasi penganjuran yang strategik iaitu Pusat Redeems, Nansian yang juga Pengerusi Redeems yakin festival ini mampu menjadi acara global.
Sementara itu, Pemangku Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) Sarawak, Saini Lihi berkata, festival ini bertujuan menyemarakkan aktiviti seni budaya negara serta meningkatkan mutu permainan tradisional di rantau ini.
Selain persembahan kumpulan gong, festival tiga hari dari 18 hingga 20 November depan ini turut melibatkan aktiviti seperti pameran alatan muzik traditional, jualan barangan kraf tangan, demonstrasi membuat gong dan pertandingan mewarna kanak-kanak.
Antara kumpulan yang menyertai festival ini ialah, Kumpulan Li Sheng, Gamelan Sri Ajuna, Bisingai Redeems, Persatuan Budaya Iban Sri Aman, Dayak Cultural Foundation, Buduk Gerua dan Bayu UNIMAS.
Turut menyertai festival ini ialah Kumpulan Kesenian JKKN Negeri Sembilan, Irama Bahtera Brunei, Gamutra Terengganu, Kumpulan Anak Temuai Malam Pakan, Kumpulan Rumpun Seni Beaufort Sabah, Kumpulan Indonesia dan Kumpulan Budaya Sarawak.
Sementara itu, acara perasmian akan diadakan pada 19 November dan dijangka akan dirasmikan oleh Menteri Pelancongan Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg pada jam 3 petang.
Majlis penutupan pula akan diadakan pada malam 20 November diikuti dengan jamuan makan malam dan akan disempurnakan oleh Nansian yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tasik Biru.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


GIATMARA <b>Sri Aman</b>: GIATMARA Terkini <b>Di Sarawak</b>

Posted: 01 Feb 2012 12:10 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Mohd Khairul Azha bin Haji Azahari, salah seorang Tenaga Pengajar Teknologi Sistem Komputer di GM Sri Aman telah menghasilkan poster dinding... Iklan Jawatan Kosong. Pengisian jawatan di GIATMARA seluruh Negeri Sarawak bagi ...

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Suara Aneh Dari Langit <b>di Samarahan Sarawak</b> - FaRah&#39;S <b>...</b>

Posted: 20 Jan 2012 11:59 PM PST

Insiden 'bunyi aneh dan menakutkan' dari langit yang kedengaran di Kota Samarahan, Sarawak pada 11 dan 12 Januari lalu kini mendapat perhatian antarabangsa apabila artikel mengenainya yang disiarkan di The Borneo Post mula dibincangkan secara hangat di dalam internet di seluruh dunia.
Pada yang belum tahu, sehari sebelum kejadian pada waktu mejelang Subuh itu berlaku, terjadi perkara yang sama di Aaborg, Denmark.
Bahkan bunyi aneh dan menggerunkan tersebut pernah direkodkan di Sweden pada 1 November tahun lalu
The Borneo Post tempoh hari melaporkan satu bunyi aneh telah kedengaran di Kampung Meranek, Kota Samarahan yang mencetuskan ketakutan dan kegelisahan penduduknya.
Tidak lama selepas bunyi itu kedengaran, satu kejadian gempa bumi kuat (7.3 skala Richter) berlaku di Sumatera, Indonesia.
Bagaimanapun masih tidak dapat dipastikan sejauh mana kaitannya antara bunyi aneh itu dan kejadian gempa bumi tersebut.
Sila rujuk di sini: http://www.theborneopost.com/2012/01/15/rumble-in-the-sky-over-samarahan/

Sementara itu Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Innovasi, Datuk Fadillah Yusuf tidak mahu terus membuat konklusi mengenai perkara itu.
Katanya, beliau perlu terlebih dahulu mendapatkan maklumat saintifik mengenainya daripada Jabatan Metrologi.
Selain daripada kejadian gempa bumi di Sumatera itu, ada juga teori yang mengaitkan bunyi aneh itu dengan sebuah program yang dikenali sebagai High Frequency Active Auroral Research Programme (HAARP)
HAARP adalah program penyelidikan berkaitan ionosfera dan dinaungi sepenuh oleh US Air Force, US Navy, University of Alaska dan Defense Advanced Research Projects Agency(DARPA). DARPA adalah sebuah agensi yang ditubuhkan oleh kerajaan Amerika Syarikat untuk membina pelbagai senjata berteknologi tinggi untuk kegunaan ketenteraan Amerika Syarikat.
HAARP berselindung dengan aktiviti penyelidikan saintifik yang kononnya menyelidik lapisan ionosfera bagi meningkatkan lagi penggunaan sistem komunikasi dan pemantauan cuaca.
Tapak penyelidikan HAARP yang berada di Gakona, Alaska menempatkan peralatan berteknologi tinggi iaitu Ionospheric Research Instrument (IRI).
IRI adalah sebuah instrumen yang menghasilkan frekuensi radio berdefinisi tinggi sekitar 2.7MHz sehingga 10MHz.
IRI mampu memancarkan frekuensi ke lapisan yang terhad untuk dicapai iaitu di lapisan Ionosfera dan menghantar kembali isyaratnya ke bumi.
Apapun sehingga kini, belum ada jawapan jelas mengenai apa sebenarnya yang berlaku di Kota Samarahan dan beberapa buah kawasan di dunia tempoh hari.
Yang pasti, bunyi yang aneh dan menggerunkan itu akan terus menghantui penduduk selagi tiada jawapan yang jelas mengenainya – Oleh SYAHRIL A. KADIR (Mynewshub.my) - Harian Metro, January,18 2012-
......................................................................................................................................................................

Apa pendapat korang? For me, untuk perkara yang jarang jadi n tak tau ape sebab musababnya adalah satu yang menakutkan...Tapi wajar jugakla kita ambil iktibar untuk diri kita kan. Baca sini penjelasan dari Mufti Perak disini http://mynewshub.my/2012/01/20/jadikan-insiden-suara-dari-langit-iktibar-harussani/ . Wallahualam

Semoga Allah melindungi kita dari sebarang perkara yang tak diingini. AMIN.

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


Benasit <b>Marudi</b> enda bah | BorneoPost Online | Borneo , Malaysia <b>...</b>

Posted: 30 Dec 2011 11:25 AM PST

Posted on December 31, 2011, Saturday

Tikas ai Sungai Baram, Tinjar enggau Tutoh Apoh mengkang baka selama lalu enda ngeruga ati

MARUDI: Pengujung taun 2011 pan udah sangkai, lalu maya ujung taun baka tu Pasar Marudi ke suah kena penusah ampuh bah benasit manah laban ujung taun tu gaya hari dipeda manah taja pan bisi ujan menggal mimit tang nya nadai ngirau ati genturung orang di Marudi .

Tikas ai Sungai Baram, Tinjar enggau Tutoh Apoh mengkang baka selama lalu nitihka tikas ai ba tebing Sungai Baram tau dikira endabah taun tu.

Lebuh ke ditelefon, Pemesai Pelilih Menua Marudi, Tuan D.O Joseph Belayong, madah ke tikas ai nya enda ngeruga ati indah nyau langkang.

"Nitihka gaya hari pan dipeda nyau baka ti deka kemarau maya diatu. Pelaba aku, anang irauka bah laban tikas ai baka selama," ku Joseph Belayong.

Marudi bisi lain ari menua bukai di Sarawak taun tu, enti kita macha surat berita, mayuh bengkah menua dituntung penusah ampuh bah, ambika banding baka di Lundu, Kuching, Bau, Sebuyau enggau di Sibu , mayuh orang udah di pindah ngagai endur ke tinggi, tang seninjik penusah tu enda ngelekai ngagai Marudi.

Bala orang di Marudi endang besampi belama ngagai Petara, awakka ujung taun tu pasar Marudi enda kena ampuh bah .

Maya Kristmas tu tadi nadai ujan bangat nya ti ngemuntangka bala mensia ngabang Hari Kristmas, enti dibanding enggau menua bukai orang ngabang dalam ujan disempulang enggau ribut tauka kudi .

Maya Kristmas tu ke nyadi penanggul nya Jalai raya Miri-Marudi amat jai lalu enda ulih ditengah kerita ke mit laban bisi endur kelalu luchak, belubang besai sereta dalam laban ke enda diadu Kontrektor ke diberi tanggung pengawa ngadu iya.

Bisi ba sesebengkah endur lubang ba arung jalai alun bisi penalam tiga kaki , baka ni kerita mit tau nengah nya . Taja pan mayuh bala udah bisi langgur mulaika diri ngena kerita diri maya Kristmas tang tau enda nyadi laban jalai Miri-Marudi kelalu jai.

Enti ulih raban Kontrektor ke endang dipadu ngaga Jalai ke beungkus RM60 juta nya aruh ngemanahka jalai nya genap hari, taja pan bedau dibelakin asal ulih ditengah, pia ku siku Deriba ke ngangkut penumpang tiap hari ari Miri – Marudi , Pia Ko Kuang.

Kekadang kami kasih meda sida ke ngena kereta mit tang enti sida lekat ba jalai , kami ga betulung narit kerita sida.

Ku jaku nyamai bisi jalai tang mai penusah , pia ku putap sekeda penguna jalai alun dia.

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Ijtima Pilihanraya dan Penerangan PAS <b>Sarawak di Miri</b> - Tranung Kite

Posted: 24 Jan 2012 08:00 AM PST

Oleh PAS Miri

Alhamdulillah program Ijtima Pilihanraya dan Penerangan PAS Sarawak buat julung kalinya diadakan oleh Badan Perhubungan PAS Negeri Sarawak dengan kerjasama tuan rumah ,PAS Kawasan Miri pada 21 hingga 23 Januari 2011.

Program berjaya mengumpulkan hampir 120 petugas PAS dari seluruh Sarawak terdiri dari Kawasan Petrajaya,Mukah,Limbang,Bintulu,Sadong Jaya,Batang lupar,Sarikei,Selangau,Sibu dan Miri.Program dimulakan seawal jam 800 pagi,Sabtu di Pasar Mosjaya Miri dengan program agihan kad dan limau bersempena Tahun Baru Cina diketuai sendiri oleh Abang Ahmad Kerdee,YDP Batang Lupar merangkap AJK PAS Pusat . Hampir 1,000 biji buah limau dan kad diedar disekitar kawasan pasar tersebut. Sambutan positif diterima oleh kaum Tionghua yang disantuni.Pada sebelah malam program Jamuan BBQ Ahlan Wasahlan diadakan di PASTI Piasau bagi menyambut kehadiran perwakilan dari setiap pelusuk negeri. YB Husam Musa,Naib Presiden PAS dan YB Khalid Samad turut hadir ke majlis tersebut.Program Sabtu dikhiri dengan Qiamullail dan Kuliah Subuh oleh Hj Abdullah di PASTI Piasau.

Pada 22hb Januari 2012,program Ijtima bermula jam 830 pagi sehingga 500 petang dengan pembentangan tiga kertas kerja iaitu
ü Pelan Strategik Roadmap PRU 13 oleh YB Husam
ü Pengalaman PAS Selangor oleh YB Khalid Samad
ü ICT dan Media Baru oleh Haji Shaifuddin PAS Sabah

Perbahasan dari setiap wakil Kawasan dan Dewan juga diadakan pada sebelah petang. Komitmen tinggi ditunjukkan peserta Ijtima bagi memastikan Sarawak bukan lagi "Fix deposit" bagi Barisan Nasional. Sasaran PAS Sarawak untuk memenangi sekurang-kurangnya satu kerusi Parlimen bagi membantu merealisasikan usaha Pakatan menawan Putrajaya.

Pada hari 23 Januari,perwakilan yang masih belum pulang telah bersama Dewan Himpunan Penyokong PAS Miri diketuai Mr Yeo KL menghadiri beberapa buah rumah penyokong Tionghua sempena sambutan Tahun Baru Cina.

.......
http://pas-miri.blogspot.com

Kem motivasi jurulatih Sukma <b>Sarawak di Miri</b> | BorneoPost Online <b>...</b>

Posted: 17 Jan 2012 05:41 PM PST

Posted on January 18, 2012, Wednesday

KUCHING: Dijangka lebih 50 jurulatih tempatan dari pelbagai sukan akan berkampung di Miri pada 10 hingga 13 Februari ini untuk kem motivasi.

Penyeralas Sukan Majlis Sukan Negeri Sarawak (MSNS), Sukiman Sela memberitahu kem motivasi itu adalah sebagai langkah memberi suntikan semangat kepada para jurulatih.

Kem terbabit sebagai persediaan awal kontinjen Sarawak bagi menghadapi temasya Sukan Malaysia (Sukma XV) di Pahang yang dijadualkan berlangsung pada 4 hingga 14 Julai depan.

"Selain itu, jurulatih-jurulatih terbabit juga dapat menimba pengalaman baru di samping pendedahan dalam sukan-sukan yang mereka ceburi," katanya kepada Utusan Borneo di sini semalam.

Sukiman berkata semua jurulatih yang terbabit akan menjalani pelbagai latihan motivasi di samping meningkatkan daya saingan mereka menghadapi cabaran kelak.

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


SMK <b>Saratok</b> kuasa badminton <b>di</b> Betong | BorneoPost Online <b>...</b>

Posted: 03 Feb 2012 05:11 PM PST

Posted on February 4, 2012, Saturday

BUKTIKAN KEHEBATAN: Pemain-pemain SMK Saratok meraikan kejayaan mereka bergelar juara.

SARATOK: Kehebatan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Saratok terserlah lagi apabila muncul sebagai juara keseluruhan dalam Kejohanan Badminton Majlis Sukan Sekolah-Sekolah (MSS) Bahagian Betong pada Khamis lepas.

Pertandingan dua hari yang berlangsung di Dewan Badminton Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan Sekolah Menengah Vokasional Betong itu disertai lapan buah sekolah iaitu SMK Spaoh, SMK ST Augustine, SMK Saribas, SMK Saratok, SMK BM Saratok, SM Vokasional Betong, SMK Kalaka dan MRSM Betong.

SMK Saratok ternyata unggul apabila menyapu bersih hampir kesemua kategori yang dipertandingkan iaitu lelaki dan perempuan bawah 18 tahun serta lelaki dan perempuan bawah 15 tahun. Mereka turut menjuarai acara beregu bagi kategori perempuan bawah 18 dan 15 tahun.

Untuk rekod, ia merupakan kejuaraan keenam berturut-turut buat sekolah berkenaan.

Dengan kejayaan itu, para pemain SMK Saratok bakal mengibarkan cabaran Betong ke pertandingan peringkat negeri di Sarikei pada 14-17 Februari ini.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


85 KR1M dibuka <b>di</b> seluruh Malaysia tahun ini | BorneoPost Online <b>...</b>

Posted: 30 Jan 2012 05:10 PM PST

by Kelvin Lambai. Posted on January 31, 2012, Tuesday

SELAMAT TAHUN BAHARU: Rohani (kanan) menyampaikan angpau kepada salah seorang warga emas.

Ia menunjukkan pertambahan sebanyak 60 buah berbanding tahun 2011, iaitu sebanyak 25 buah

LINGGA: Sebanyak 85 Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) akan dibuka di seluruh Malaysia pada tahun ini, kata Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Rohani Abdul Karim.

Katanya, ia menunjukkan pertambahan sebanyak 60 buah berbanding tahun 2011 di mana sebanyak 25 KR1M telah dibuka pada tahun lepas.

"Pada tahun ini sasaran kita sebanyak 85 KR1M akan dibuka di seluruh Malaysia termasuk di negeri Sarawak dan Sabah," ujarnya kepada pemberita ketika ditemui selepas menghadiri Jamuan Tahun Baharu Cina 2012 bersama masyarakat Cina di pekan Lingga di sini semalam.

Katanya, bagi Sarawak, KR1M akan dibuka selewatnya pada bulan April tahun ini dengan beberapa lokasi strategik telah dikenal pasti dan sudah pastinya KR1M akan bermula di bandar utama iaitu di Kuching.

Tambahnya, KR1M akan dikawal sepenuhnya oleh Mydin di mana Mydin merupakan operator kepada semua KR1M di seluruh Malaysia.

Jelasnya, sebanyak 250 jenis barang dijual di KR1M dan secara puratanya barang yang dijual adalah 50 peratus lebih murah dibandingkan dengan kedai-kedai runcit biasa.

"Kerajaan berharap KR1M ia secara tidak langsung dapat membantu rakyat berpendapatan rendah berbelanja lebih jimat terutama di KR1M di kawasan mereka.

"Inilah sebenarnya keprihatinan kerajaan kepada rakyat dengan menubuhkan KR1M bagi memberi kese-nangan kepada rakyat yang berpendapatan rendah," jelasnya.

Dalam pada itu, Rohani turut mengharapkan agar mana-mana kedai runcit di seluruh Malaysia yang berminat untuk menjual barang yang dijual di KR1M agar berhubung dengan KPDNKK.

Turut hadir Pegawai Tadbir Sarawak Daerah Kecil Lingga Wan Madihi, Temenggung Abang Bohari Abang Zen, Timbalan Pengerusi Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) N.23 Lingga Bakthiar Mathan dan Kapitan Voon Chung Nam.

Pada majlis yang sama, Rohani turut mengumumkan peruntukan berjumlah RM 30,000 untuk tujuan membaik pulih Jambatan Mak Wan yang merupakan jambatan kayu yang menghubungkan penduduk Lingga ke pekan Lingga, RM 30,000 lagi diperuntukkan kepada Tokong Cina Lingga dan RM 5,000 kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kawasan Cina Lingga.

Full content generated by Get Full RSS.

ads