Khamis, 7 Mac 2013

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


update lahad datu pegawai dan anggota terkorban dalam - kelateloni

Posted: 03 Mar 2013 10:11 PM PST

JASA DAN PENGORBANANMU DIKENANG:

Barisan perwira yang gugur dalam mempertahankan keamanan dan keselamatan negara.

Allahyarham Supt Ibrahim bin Lebar, 52 tahun berasal dari Besut, Terengganu dan bertugas di Cawangan Khas Bukit Aman. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial dari Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, beliau meninggalkan seorang balu Puan Rosiah bt Dahlan, 52 dan 3 orang anak masing-masing berusia 22, 20 dan 17 tahun. Jenazah dijangka akan dikebumikan di Tanah Perkuburan USJ 20, Subang Jaya pada jam 9.00 malam ini.

Mendiang ASP Michael Padel, 36 tahun berketurunan Bidayuh dan berasal dari Serian, Sarawak. Bertugas di Cawangan Khas IPD Semporna dan meninggalkan seorang balu Puan Jabah a/p Mingku serta seorang anak lelaki berusia 1 tahun. Jenazah mendiang akan dibawa pulang ke Kg Bidayuh, Tebakang, Serian untuk disemadikan.

Allahyarham Sarjan Baharin bin Hamit, 49 tahun berasal dari Alor Gajah, Melaka dan bertugas di Cawangan Khas IPK Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Sumati binti Suarah, 50 tahun dan dua orang anak berusia 16 dan 11 tahun. Jenazah akan disembahyangkan di Masjid Nur Islam IPK Sabah dan akan dikebumikan di Jalan Tuaran, Kota Kinabalu pada jam lebih kurang 3.00 petang ini.

Allahyarham Sarjan Aziz bin Sarikon, 52 tahun bertugas di PGA Batalion 14 Semporna, Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Sitti Banddorah Bt Mahalil, 39 dan 4 orang anak, 2 lelaki dan 2 perempuan yang masing-masing berusia 18, 15, 12 dan 7 tahun. Jenazah Allahyarham akan disembahyangkan di IPD Semporna untuk dikebumikan.

Allahyarham L/Kpl Mohd Azrul bin Tukiran, 27 tahun berasal dari Klang, Selangor dan bertugas di Batalion 14, PGA Tawau. Beliau yang masih bujang merupakan anak keenam daripada tujuh adik beradik. Jenazahnya akan dibawa pulang ke rumah ibu bapanya di Jalan Teluk Kapas, Kampung Rantau Panjang, Klang dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Shapadu, Kg Panjang, Klang.

Allahyarham Kpl/S Salam bin Togiran, 42 tahun berasal dari Sandakan, Sabah dan bertugas di IPD Tawau. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Marlinah binti Utan dan 4 orang anak berusia 16, 13, 11 dan 1 tahun. Jenazah telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 15, Jalan Apas, Tawau.

Pemergian perwira-perwira negara ini akan dikenang oleh seluruh rakyat Malaysia. Jasamu, baktimu, pengorbananmu akan teguh di sanubari rakan seperjuangan dan menjadi azimat untuk terus berbakti kepada agama, bangsa dan negara.

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Penduduk rumah panjang Sungai Delok tidak tunduk <b>...</b> - my <b>Sarawak</b>

Posted: 06 Mar 2013 03:57 PM PST

LUBOK ANTU: Rakyat yang tinggal di rumah panjang sekitar Sungai Delok tidak akan tunduk dengan pelbagai tawaran yang dijanjikan Parti Pekerja Sarawak (SWP) untuk meraih soko-ngan politik.

Tuai Rumah Janggong dari Pala Taong, Nanga Delok Lubok Antu yang mewakili beberapa penduduk rumah panjang sekitar Sungai Delok berkata, mereka tidak akan tunduk kepada janji SWP seperti pemberian insurans dan Tabung Pendidikan Larry sekiranya setuju me-nyokong parti itu.

Janggong berkata janji itu hanyalah satu tawaran bagi meraih sokongan politik daripada pengundi Lubok Antu menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) akan datang.

"Kami enggan menerima SWP. Begitu juga dengan beberapa rumah panjang sekitar kawasan Nanga Delok yang turut enggan menerima parti itu kerana kami orang Iban bukan 'daun terup' yang digunakan sesuka hati untuk tujuan judi politik mereka.

"Nampaknya SWP cuba memecahbelahkan perpaduan politik orang Iban, justeru saya menyeru orang Iban di kawasan Parlimen Lubok Antu berhati-hati dengan helah politik mereka ini," katanya di sini semalam.

Selain itu, Janggong men-dakwa SWP tidak mampu menjinakkan pengundi di kawasan Nanga Delok ke-rana Barisan Nasional (BN) menerusi Ahli Parlimen Lubok Antu William Nyalau Badak aktif memajukan dan membela hidup mereka selama ini.

"Ia sekali gus membukti-kan anak jati dari Lubok Antu dengan pimpinan kerajaan BN mampu memajukan penduduk di kawasan ma-sing-masing pada masa ini.

"Orang luar tidak dialu-alukan untuk menjadi wakil rakyat di sini. Ini kerana kami akan tetap menyokong Nyalau pada PRU13 nanti," katanya.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Raya <b>di daro</b>,<b>sarawak</b> dan pemandangan sekitarnya | Blog <b>...</b>

Posted: 30 Sep 2009 09:31 PM PDT

Alhamdulillah, setelah hampir 2 minggu bercuti raya di kampung isteri, banyak pulak kerja yang menanti. Beraya di sarawak ada keunikan yang tersendiri. Antara yang saya dapat perhatikan, setiap rumah wajib dengan "air gas" contohnya cola dan seumpamanya. Berbeza dengan negeri saya iaitu kelantan, kalau bab minum, ikut kemampuan tuan rumah tersebut. Ada teh O, sirap dan sebagainya.

Sekitar Pekan Daro, sarawak

 Dibawah saya kongsikan pemandangan sekitar pekan daro, sarawak. Untuk makluman, daro terletak dalam bahagian mukah. Mengambil masa lebih kurang 3 jam dari mukah melalui jalan darat dan melintasi Oya, Dalat, Igan, Matu seterusnya Daro.. Mengambil masa hampir 2 jam sekiranya menggunakan "sungai" dari sarikei menggunakan ekspress (bot macam nak g langkawi gitu).  

ikan terubok

ikan terubok

pasar basah di pekan daro
pasar basah di pekan daro
jadual perjalan ekspress
jadual perjalan ekspress

ekspress

ekspress

 Untuk menjimatkan ruang hosting cikgumizan dot com, saya telah masukan gambar aktiviti saya di free blog iaitu cikgumizan.blogspot.com 

Segala gambar akitviti akan saya letak blog tersebut.

 kuliah dan ujian 1

Di sebalik kegembiraan perayaan, bagi pelajar semester dua dan keatas, mereka terpaksa pulang ke politeknik (pks) bagi meneruskan kelas dan kuliah mereka. Bagi pelajar yang mengambil kursus matematik 2, mereka pula akan berhadapan dengan ujian 1 kursus tersebut yang akan dijalankan pada 9 Oktober 2009.

Kepada pelajar umumnya yang mengambil kursus ini, di harap dapat melupakan sekejap kuih raya atau ada juga jenis yang tak leh berpisah dengan keluarga, harap dapat lupakan sekejap kesedihan berjauhan dengan mereka. Tumpukan pada ujian yang akan dijalankan kerana majoritinya ( tanpa kajian khusus) kursus ini adalah "killer subject" bagi pelajar yang mengambil matematik 2 mana-mana politeknik.

Kepada pelajar saya khususnya, belajar lah rajin-rajin, pastikan lulus walaupun tidak cemerlang. Kepada yang "ulang kursus" ini, lebihkan usaha dan rajin-rajinlah buat latihan. Sekiraya bermasalah, tanya lah pada yang tahu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ads