Jumaat, 14 Mac 2014

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


Perkhidmatan jalur lebar <b>di Lawas</b> mendukacitakan – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2014 01:40 PM PST

by Mastura Ismail. Posted on February 18, 2014, Tuesday

Maklumat gagal disalur pantas khususnya di daerah utara

LAWAS: Rata-rata penduduk termasuk pengamal media tempatan di sini melahirkan kekesalan dengan perkhidmatan jalur lebar yang disifatkan amat mendukacitakan di daerah ini sejak akhir-akhir ini.

Seorang pengamal media tempatan Adeng Idrus, berkata masalah tersebut menyebabkan maklumat tidak dapat disalurkan dengan cepat dan pantas khususnya di daerah paling utara negeri ini.

"Perkhidmatan jalur lebar di sini memang amat mendukacitakan meskipun kita tahu perkhidmatan jalur lebar amat penting dalam kehidupan seharian.

"Akibat masalah itu saya juga tidak dapat menghantar berita ke Kuching dan terpaksa berulang-alik ke bandar Lawas khususnya ketika membuat liputan dan tugasan di luar daerah di sini," katanya di sini semalam.

Adeng menjelaskan lagi bahawa masalah berkenaan tidak selari dengan usaha kerajaan untuk meningkatkan kadar penebusan jalur lebar bagi membolehkan sumber maklumat dan capaian data dilakukan melalui sistem dalam talian di seluruh kawasan negeri ini.

Beliau berkata prestasi talian yang tidak konsisten sejak lebih sebulan lalu ternyata memberi impak kepada golongan peniaga yang melakukan urus niaga menggunakan perkhidmatan internet.

Turut terjejas katanya termasuk sektor perkhidmatan awam dan perbankan akibat mutu perkhidmatan talian internet yang tidak stabil malahan semakin lemah.

"Paling mendukacitakan ialah penduduk di kawasan perumahan dan penempatan semula di Banting, Lawas yang cuma terletak tidak sampai satu kilometer dari kawasan bandar turut mengalami masalah talian internet yang lemah dan sukar diakses," dedahnya.

Beliau berharap Suruhanjaya Komunikasi dan Multi Media (SKMM) dapat membantu rakyat di daerah Lawas dan Limbang dalam meningkatkan mutu perkhidmatan internet sebagai satu kemudahan penting dalam era teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) ini.

Katanya, ramai juga yang telah menamatkan perkhidmatan dengan syarikat pembekal telekomunikasi kerana segala iklan untuk promosi adalah umpama umpan yang merobek poket pengguna di daerah ini untuk membayar satu nilai perkhidmatan yang sebenarnya sekadar indah khabar daripada berita.

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


<b>Sarawak</b> &#39;kuasa sukan&#39; <b>di</b> Malaysia - The Borneo Post Online

Posted: 09 Mar 2014 09:28 AM PDT

TAHNIAH: Abdillah bersalaman dengan para atlet yang terpilih mewakili MSS Betong pada kejohanan
MSS Sarawak di Kota Samarahan, April depan.

BETONG: Pengarah Pen­didikan Sarawak, Datu Ab­dillah Adam mahu pengliba­tan semua pihak dalam usaha meneruskan pembangunan sukan di negeri ini akan berkesinambungan seir­ing dengan usaha Jabatan Pendidikan Sarawak (JPS) menjadikan negeri ini kuasa sukan di Malaysia.

Katanya, meskipun beliau tidak lagi bersama menjadi peneraju JPS pada tahun ha­dapan berikutan persaraan, tetapi beliau tetap optimis untuk melihat kejayaan 17 kali MSS Sarawak menjuarai kejohanan MSS Kebangsaan akan berterusan.

"Dalam melahirkan at­let berwibawa, kita harus mempunyai misi yang dapat dijadikan fokus melonjakkan pencapaian seterusnya mela­hirkan kecemerlangan.

"Kita bukan sahaja mempu­nyai minat tetapi perlu meny­erapkan keyakinan dan teknik yang betul dalam menguasai setiap acara yang disertai," katanya pada ketika meras­mikan Kejohanan Balapan dan Padang MSS Betong Ke-11 di Kompleks Sukan Betong di sini kelmarin.

Tambahnya, beliau amat berpuas hati dengan pengan­juran kejohanan yang terakhir untuk beliau terlibat sebelum persaraannya.

"Meskipun tanpa nakhoda tetapi kejohanan dapat di­jalankan dengan sempurna," katanya bangga berikutan kekosongan jawatan pengetua SMK Ulu Layar yang men­jadi pengelola kejohanan tersebut.

"Dalam pada itu, kejayaan memecahkan 14 rekod ke­johanan membuktikan ba­hawa Betong bakal menjadi kuasa sukan pada kejohanan peringkat lebih tinggi akan tercapai.

"Ini bukan perkara mus­tahil, tetapi kegigihan atlet membuktikan bahawa motto 'Segigih Semangat Rentap' bukan sekadar paparan malah sesuatu yang sebati dalam jiwa setiap atlet yang berjuang mencapai misi.

"Harapan saya untuk MSS Betong menyerlah pada kejo­hanan MSS Sarawak dengan memperbaiki dan memper­tingkat kedudukan pingat dan keputusan dan menjadi pencabar pada kejohanan yang berlangsung pada April nanti," katanya.

Sementara itu, Pegawai Pendidikan Daerah Betong Sapawi Mahdi berkata peny­ertaan seramai 1,508 atlet yang digabungkan melibatkan penyertaan seramai 511 atlet sekolah rendah daripada la­pan zon manakala 997 atlet sekolah menengah dari 14 sekolah menengah termasuk Kolej Vokasional dan MRSM Betong memburu misi kejuar­aan kali ini.

"Sepanjang kejohanan, at­let-atlet menunjukkan presta­si cemerlang dan bersemangat tinggi memberi saingan ke­pada rakan-rakan atlet lain.

"Ini membolehkan se­banyak 14 rekod kejohanan diperbaharui dan turut mela­hirkan atlet berpotensi untuk diketengahkan pada temasya MSS Sarawak.

"Kejayaan penganjuran ini memberi impak positif dan komitmen tinggi setiap pega­wai terlibat serta kerjasama baik menjadikan kejohanan ini berjaya dilaksanakan," katanya.

Sementara itu, SMK Sara­tok dan Zon Kabong mas­ing-masing dinobatkan juara manakala SMK St Augus­tine Betong dan Zon Debak muncul naib juara. Tempat ketiga milik SMK Kalaka dan Zon Betong bagi kedua-dua kategori sekolah menengah dan rendah.

Majlis tersebut turut di­adakan penyerahan bendera kejohanan kepada sekolah yang akan menjadi pengelola pada edisi ke-12 tahun depan, SMK (BM) Saratok.

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Pokok tumbang menggemparkan pengguna jalan raya <b>di Sarikei</b> <b>...</b>

Posted: 02 Mar 2014 02:41 PM PST

PANTAS: Anggota bomba berusaha membersihkan dahan pokok yang merintangi jalan.

SARIKEI: 'Mencemaskan dan di luar dugaan'. Itulah kata-kata seorang pemandu kereta apabila berhadapan dengan situasi tidak dijangkakan setelah sebatang pokok bersaiz agak besar tumbang merintangi Jalan Kwang Ming/Minah, di sini sekitar jam 7 petang kelmarin.

Pemandu terbabit yang hanya dikenali sebagai Ah Seng berkata, dia tidak menyangka pokok yang tumbang itu hampir-hampir terkena keretanya yang melalui lokasi terbabit.

"Kejadian itu sememangnya di luar jangkaan, kerana pada waktu itu tiada sebarang ribut dan angin kencang bertiup.

"Tiba-tiba dalam jarak lebih kurang 10 meter selepas saya melalui lokasi tersebut, sewaktu saya melihat cermin pandang belakang, saya lihat satu benda yang besar tumbang merintangi jalan.

"Saya berhenti dan mendapati sebatang pokok bersaiz agak besar telah tumbang. Kejadian itu menyebabkan jalan berkenaan tidak dapat dilalui sebarang kenderaan, berikutan dahan pokok terbabit yang berjuntaian di tengah jalan," katanya ketika ditemui di lokasi terbabit petang kelmarin.

Beberapa pengguna jalan raya yang turut berada di lokasi berkenaan segera membuat panggilan kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Sarikei bagi memohon bantuan memotong dahan kayu di atas jalan berkenaan.

Pasukan bomba bersama sebuah jentera pemadam bergegas ke lokasi kejadian diketuai Ketua Operasi Abang Joharie.

Bomba mengambil masa lebih kurang 15 minit memotong dan membersihkan dahan pokok yang tumbang itu.

"Kami bersyukur kerana pokok terbabit tidak tumbang dan menimpa pengguna-penguna jalan raya yang melalui jalan terbabit dan tidak tumbang ke arah tiang elektrik.

"Kejadian ini berlaku mungkin disebabkan berlaku kereputan pada akar pokok berkenaan ataupun akibat serangan anai-anai," jelasnya.

Rata-rata pengguna jalan terbabit memuji kepantasan pihak bomba yang berusaha penuh tenaga dan kepakaran mereka untuk mengatasi masalah yang berlaku.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Taib Mahmud Angkat Sumpah Sebagai Yang <b>di</b>-Pertua <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2014 07:42 PM PST

Taib Mahmud Angkat Sumpah Sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak ke-7 | Assalamualaikum dan selamat sejahtera diucapkan kepada para pembaca yang dikasihi dan dihormati sekalian. Sebelum ini kecoh tentang berita Taib Mahmud Letak Jawatan Sebagai Ketua Menteri Sarawak. Hari ini, beliau telah mengangkat sumpah sebagai  Yang di-Pertua Negeri Sarawak ke-7. Ikuti laporan penuh.

Bekas Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebentar tadi mengangkat sumpah sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak Ke-7 menggantikan Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng, 92, yang tamat tempoh perkhidmatannya semalam.

Abdul Taib, 78, yang bersara dari semua jawatan politik dan pentadbiran negeri menerima watikah pelantikannya daripada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di Istana Negara jam 3 petang semalam.

Beliau mengangkat sumpah jawatan tepat jam 11 pagi di hadapan Hakim Besar Sabah Dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjun di Dewau Lapau, Kompleks Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak.

Ia turut disaksikan Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem; Speaker DUN Sarawak, Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Tan Sri Morshidi Abdul Ghani.

Tetamu jemputan tiba seawal jam 9.30 pagi di perkarangan Dewan Undangan Negeri disusuli ketibaan Ketua Menteri serta isteri pada pukul 9.50 pagi.

Tan Sri Abdul Taib serta isteri tiba jam 10.10 pagi dan diberi hormat di raja sambil diiringi Lagu Ibu Pertiwiku.

Sejurus itu beliau memeriksa Pasukan Kawalan Kehormatan Utama diiringi oleh Pegawai Pemerintah Perbarisan sebelum menuju ke Dewan Lapau untuk Istiadat Angkat Sumpah.
Istiadat bermula dengan bacaan Surat Cara Perlantikan daripada Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong oleh Ketua Menteri.

Yang di-Pertua Negeri kemudiannya mengangkat sumpah dan menandatangani Surat Sumpah di hadapan Hakim Besar Sabah dan Sarawak.

Seterusnya, beliau menandatangani Surat Pengisytiharan disaksikan Ketua Menteri sebelum bacaan doa oleh Imam besar Negeri Datuk Jorgi Suhaili.

Istiadat diakhiri dengan Lagu Negaraku dan Ibu Pertiwiku. – BHarian

Orang Sarawak, apa kata anda?

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

tan sri abdul taib mahmud dilantik yang <b>di</b>-pertua <b>negeri sarawak</b> ke 7

Posted: 24 Feb 2014 07:43 AM PST

MELEPASKAN JAWATAN KETUA MENTERI
Outgoing Sarawak Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud (pic)  is expected to have an audience with the Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Shah Mu'adzam on Friday to receive his credentials as the seventh Sarawak Yang di-Pertua Negeri.
Bernama has learned that the audience will be held at Istana Negara at 3pm and Abdul Taib will return to Kuching on the same day.
The Sarawak Chief Minister's Department Public Relations and Corporate Affairs Unit, in a statement today, said the new Yang di-Pertua Negeri would be given a rousing reception at the Kuching International Airport at 8pm on his return from Kuala Lumpur.
The new Yang di-Pertua Negeri will be sworn-in at the Sarawak State Assembly, Petra Jaya on Saturday.
Bernama also learned that Sarawak Minister in the Chief Minister's Office Tan Sri Adenan Satem will be sworn-in as the new Sarawak chief minister on Friday before outgoing Yang di-Pertua Negeri Tun Abang Muhammad Salahuddin at Astana Negeri at 9am.
It will be Tun Abang Muhammad Salahuddin's final official ceremony before Abdul Taib takes over as Sarawak's head of state.
With his appointment as the Yang di-Pertua Negeri, Abdul Taib has to step down as Parti Pesaka Bumiputera (PBB) president and Balingian assemblyman.
A by-election will be held in Balingian if the state seat is declared vacant.
In the 2011 state election, Abdul Taib retained the Balingian seat in a three-cornered fight, defeating Suriati Abdullah of Parti Keadilan Rakyat and Datuk Salleh Jafaruddin (Independent) by a 5,154 vote-majority.
The Sarawak State Assembly term ends on June 20, 2016.

ads