Rabu, 9 Januari 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Isu Air <b>Di Bau Sarawak</b>-Perlu Tindakkan Segera - bujang senang bn

Posted: 24 Jul 2012 08:09 AM PDT

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


PERKESO rancang buka pejabat baharu <b>di Limbang</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 21 Dec 2012 12:05 PM PST

Posted on December 22, 2012, Saturday

KUCHING: Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) Sarawak merancang untuk membuka sebuah lagi pejabat baharu di Limbang.

Pengurus Cawangan Khidmat Pelanggan, Bahagian Perancangan dan Hal Ehwal Korporat PERKESO Chan Hood Cheng berkata, perkara itu masih di tahap cadangan dan penelitian sedang dilaksanakan.

Beliau menjelaskan cadangan untuk membuka pejabat baharu di Limbang itu bagi memudahkan kerja-kerja berkaitan PERKESO seperti tuntutan, pendaftaran dan sebagainya.

"Sekarang ini mereka yang mahu berurusan dengan kita terpaksa berjalan jauh iaitu ke Miri untuk menyelesaikan urusan mereka.

"Sebab itu, saya lihat keperluan untuk membuka sebuah lagi pejabat baharu di Limbang amat bertepatan dalam memberi perlindungan keselamatan sosial kepada pekerja dan tanggungannya," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ceramah berkenaan PERKESO pada Seminar PERKESO Bersama Media di sebuah hotel terkemuka di sini semalam.

Chan menjelaskan kini Sarawak mempunyai lapan pejabat di seluruh negeri iaitu di Kuching, Bintulu, Sri Aman, Miri, Sarikei, Kapit dan Sibu.

Pada masa sama, beliau menyeru pengamal media dan badan bukan kerajaan (NGO) agar memperluaskan ilmu tentang kemudahan yang disediakan PERKESO untuk membantu golongan memerlukan.

"Ramai di antara pencarum PERKESO tidak mengetahui tentang faedah dan kemudahan yang ada disediakan, justeru untuk menyebarkan maklumat ini, kita amat berharap media dapat membantu kita termasuklah NGO di negeri ini," ujarnya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Parti ti ngarika PR ba <b>Sri Aman</b> bedau bisi pemutus – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 08 Jan 2013 02:58 PM PST

Posted on January 9, 2013, Wednesday

KUCHING: Bagi parti ke mai menira Pakatan Rakyat (PR) ba Sri Aman agi mengkang bedau bisi pemutus.

Lebuh meda pengawa ke udah digaga kenyau ari beberapa taun ke udah, chalun ke aruh diambi nya kepala DAP pampang Sri Aman Leon Jimat Donald ke udah chakah bejalai ngelawa redak sereta udah mega mantu mantai penusah ke nekul mensia mayuh dalam sitak dia.

Tang taja pia bisi berita  Parti Keadilan Rakyat (PKR) mega ngining penuduk nya kelebih agi pengudah seiku personaliti nya bekau menijer besai Sarawak Forestry Wilfred Landong udah masuk parti.

Leon, lebuh ke dipinta meri penemu ba pekara politik ke nyadi diatu, enda irau ati lalu nyemetakka penerang nya opis DAP di Sri Aman udah lama meri servis.

"Aku nadai komen ba PKR. Semina aku madah aku udah chakah bejalai  seraya kimpin, ngelawa rumah panjai ba sitak nya. Opis aku buka tujuh hari seminggu, enti sema aku nadai ba opis, henfon aku semampai buka ngambika nyamai orang ngiga aku.

"DAP Sri Aman bisi staf ke gawa penuh maya enggau sekeda volunteer ke mantu tujuh hari seminggu  mending lalu mutarka kompelin rayat ke dibai ngagai sida," ku iya.

Leon, datai ari ruang bilik politik, masuk DAP dalam Januari 2009 kala bediri di Simanggang ba pengawa bepilih betapi enggau Francis Harden Hollis ari BN-SUPP.

Taja pan enda mujur, Leon, 38, enda medah ngereja pengawa ba sitak tu lalu dipeda tebilang tegal suah ngelawa rumah panjai enggau genturung pendiau dia ninting minggu.

Graduate dalam BA (hons) Business Administration ari Bolton University, Manchester diberi sukung ari apai iya empu ke udah tiga renggat nyadi Kaban Parlimen (MP)  Sri Aman Jimmy Donald ari DAP.

Lebuh ke bejaku ba Serian sekretari besai DAP Lim Kit Siang udah meri pemendar ngagai Leon mai menira PR betapi enggau Barisan Nasional di  Sri Aman.

Ba kaul bukai, Wilfred enda bula ngining Sri Aman taja iya manggai pekara tu ba tuai parti meri pemutus sapa ke patut nyadi chalun.

Iya ngenyitka ati mensia mayuh lebuh ti masuk PKR laban suah dipeda sempil enggau perintah sereta raban politik BN lebuh ke gawa semilan taun enggau Sarawak Forestry.

Ba interviu bedau lama ke udah, orang ubas 56 taun ke ngenggam masters of marketing degree ari United Kingdom, madahka iya udah ngambi penemu deka bediri nyebut sitak parlimen Sri Aman enggi PKR laban nya sitak tebal bansa Iban.

Iya nyebut tu laban tebal raban PKR di Sarawak nya Dayak nyengkaum bansa Iban. Ba tenung iya PR deka numbuhka perintah besai udah pengawa bepilih tu ila.

PR bedau nyimpul tusun penuduk ari tiga bengkah parti nya DAP, PKR enggau PAS ungkup 31 bengkah penuduk parlimen di nengeri tu. DAP enggau PKR bedau mutarka ambu penuduk nyengkaum Sri Aman.

Maya ke diatu, semina dua bengkah penuduk parlimen aja ke diarika PR iya nya Bandar Kuching enggau Sibu sama bela pegai DAP.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


Puad kecewa kualiti projek kabin sekolah <b>di Sarawak</b> | My Library

Posted: 01 Mar 2011 04:42 PM PST

02 Mac 2011, Rabu

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0302&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_22.htm

BATU NIAH 1 Mac – Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi semalam bertindak tegas apabila menolak untuk memotong reben sebagai simbolik perasmian bangunan kabin Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Subis yang terletak kira-kira 100 kilometer daripada Miri.

Keengganan itu berpunca daripada rasa tidak puas hatinya apabila melihat kualiti struktur binaan kabin itu yang tidak mencapai standard Kementerian Pelajaran.

Menurut beliau, masalah itu bukan hanya berlaku di SMK Subis, bahkan turut membabitkan keseluruhan projek pembinaan bangunan kabin kelas di sekitar Subis dan Baram.

Katanya, daripada 32 buah blok yang sepatutnya dibina, hanya enam blok sahaja yang disiapkan dalam tempoh yang dijanjikan serta menepati kriteria digariskan kementerian.

"Kalau ikutkan hati, saya sangat marah dengan kontraktor terbabit, pembinaan kabin tersebut amat mendukacitakan sehingga ada yang tidak siap dan ditinggalkan begitu sahaja.

"Kalau yang dah siap pun, ia tidak mematuhi ciri-ciri yang kita kehendaki seperti ada kabin yang tiada sistem perparitan, tangga tidak mematuhi aspek keselamatan selain material yang digunakan bukan yang ditetapkan," katanya yang jelas amat kecewa dengan perkembangan itu.

Beliau yang dalam lawatan kerja selama tiga hari bagi meninjau 12 buah sekolah di Bekenu, Sibuti dan Subis bermula kelmarin ditemui pemberita selepas melawat blok kabin kelas di SMK Subis yang merupakan salah satu daripada projek yang gagal memenuhi standard.

Mengiringi beliau ialah Ahli Parlimen Sibuti, Ahmad Lai Bujang, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lambir, Aidan Wing dan ADUN Bekenu, Rosey Yunus.

Kementerian Pelajaran sebelum ini meluluskan pembinaan kira-kira 300 bangunan kabin sekolah yang setiap satunya membabitkan kos RM260,000 di seluruh Sarawak.

Mengulas lanjut, Mohd. Puad berkata projek pembinaan itu diserahkan kepada 10 syarikat kontraktor dan dua daripadanya didapati telah gagal menyiapkan projek.

Katanya, kementerian sudah mengenal pasti dua syarikat tersebut selain bertindak menamatkan tempoh lanjutan pembinaan.

"Lebih 80 peratus projek bangunan kabin di Subis dan Baram gagal disiapkan, selain pembinaan yang dilengah-lengahkan dan ditinggalkan begitu sahaja.

"Sedangkan keutamaan kita adalah keselamatan pelajar dan suasana pembelajaran yang kondusif, kita tak mahu pembelajaran dan pengajaran pelajar-pelajar khususnya di luar bandar terjejas kerana kegagalan kontraktor," tegasnya.

ads