Isnin, 14 Januari 2013

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


PERKESO rancang buka pejabat baharu <b>di Limbang</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 21 Dec 2012 12:05 PM PST

Posted on December 22, 2012, Saturday

KUCHING: Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) Sarawak merancang untuk membuka sebuah lagi pejabat baharu di Limbang.

Pengurus Cawangan Khidmat Pelanggan, Bahagian Perancangan dan Hal Ehwal Korporat PERKESO Chan Hood Cheng berkata, perkara itu masih di tahap cadangan dan penelitian sedang dilaksanakan.

Beliau menjelaskan cadangan untuk membuka pejabat baharu di Limbang itu bagi memudahkan kerja-kerja berkaitan PERKESO seperti tuntutan, pendaftaran dan sebagainya.

"Sekarang ini mereka yang mahu berurusan dengan kita terpaksa berjalan jauh iaitu ke Miri untuk menyelesaikan urusan mereka.

"Sebab itu, saya lihat keperluan untuk membuka sebuah lagi pejabat baharu di Limbang amat bertepatan dalam memberi perlindungan keselamatan sosial kepada pekerja dan tanggungannya," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ceramah berkenaan PERKESO pada Seminar PERKESO Bersama Media di sebuah hotel terkemuka di sini semalam.

Chan menjelaskan kini Sarawak mempunyai lapan pejabat di seluruh negeri iaitu di Kuching, Bintulu, Sri Aman, Miri, Sarikei, Kapit dan Sibu.

Pada masa sama, beliau menyeru pengamal media dan badan bukan kerajaan (NGO) agar memperluaskan ilmu tentang kemudahan yang disediakan PERKESO untuk membantu golongan memerlukan.

"Ramai di antara pencarum PERKESO tidak mengetahui tentang faedah dan kemudahan yang ada disediakan, justeru untuk menyebarkan maklumat ini, kita amat berharap media dapat membantu kita termasuklah NGO di negeri ini," ujarnya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


DAP akan meletakkan calon <b>di Serian</b> dan Sri Aman – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 26 Nov 2012 03:50 PM PST

Posted on November 27, 2012, Tuesday

KUCHING: Parti Tindakan Demokratik (DAP) akan meletakkan calon di kerusi Parlimen Serian dan Sri Aman Pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Usaha untuk menawan dua kawasan luar bandar itu turut mendapat sokongan daripada Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng ketika berucap pada ceramah DAP di pekan Serian malam Sabtu lepas.

Susulan sokongan itu, secara tidak langsung mengesahkan Edward Andrew Luwok sebagai calon Serian dan Leon Jimat Donald sebagai calon Sri Aman.

"Leon dan Edward tidak akan lari daripada cabaran dan mereka akan berjuang demi rakyat tidak seperti ahli politik BN.

"Justeru, tolong janji dengan saya bahawa anda akan menyokong mereka apabila mereka mengharungi Pilihan Raya Umum kelak," katanya.

Jika dimuktamadkan kelak, ini merupakan kali pertama DAP bertanding di kerusi Serian dan Sri Aman yang mana mendapat minat daripada PKR yang juga merupakan salah satu daripada parti Pakatan Rakyat.

Serian kini diwakili oleh Timbalan Presiden SUPP Datuk Richard Riot untuk tempoh lima penggal manakala Sri Aman disandang oleh Ahli Majlis Tertinggi PRS Masir Kujat sejak 2008.

Dianggarkan sekitar 1,000 orang penyokong berkumpul untuk mendengar ceramah itu malam Sabtu lepas di hadapan Pusat Khidmat DAP Serian yang merupakan sebahagian daripada agenda DAP menawan kawasan luar bandar.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


DAP <b>Sri Aman</b> nerima sebana bil ai RM5,067 – BorneoPost Online <b>...</b>

Posted: 12 Jan 2013 01:40 PM PST

Posted on January 13, 2013, Sunday

KUCHING: DAP pampang Sri Aman kemari nerima riput ari seiku orang ti madah iya udah nerima bil ai sepenyampau RM5,067 ungkup dua bulan ke udah.

Chairman pampang Leon Jimat Donald madahka seiku orang ti dikangau nengah nama Wong ke diau di Taman Harmoni, Sri Aman mantaika sebana ke alai dua bil ai iya ke penudi sepenyampau RM1,810.80 sereta RM1,325.90 lalu mega nerima bil bukai enda kurang ari RM300 nyentukka diatu.

"Iya balat tekenyit sepengudah nerima bil sepenyampau nya. Sepengudah nutup paip besai iya lalu begeguai ngenataika kompelin ngagai JKR tang enggau enda disadang iya dianu sekeda orang gawa JKR.

"Nadai chara bukai mutarka penanggul nya, iya datai mai sebana nya ngagai DAP Sri Aman," ku Leon ba sebengkah penerang berita ngagai Utusan Borneo.

Seraya ke madah alit ati enggau ulah sekeda raban JKR, Leon madahka penanggul ke bansa tu patut dulu diputarka sida iya.

Ku Leon, kati ka penyampau bil ai tu tau manggai ba tikas beribu ringgit lalu nadai surat tesau deka mutuska bekal ai dikeluar.

"Nama kebuah pekara tu tau nyadi lalu nadai seiku orang JKR kiruh mantau. Opis Ai (JKR) patut mutarka pekara tu enggau lengkas laban ngelamatu mensia mayuh nadai dua ati mayar bil ai sida iya," ku Leon.

Ba kaul ke sama, DAP Sri Aman mega bisi nerima mayuh kompelin ari mensia mayuh ti madah tikas pemeresi bekal ai enda mangat manah.

Mensia mayuh madahka bekal ai paip kekadang keruh lalu suah mega putus bekal ninting minggu.

"Kitai meretika pengawa ngangkatka tikas pemanah bekal ai ti benung dipejalai di Sri Aman tang ketegal diri ti nyadi seiku orang mayar chukai, opis ai patut nentuka bekal ai ti diterima mensia mayuh beresi sereta likun diirup," ku iya.

DAP Sri Aman deka nulis surat ngagai Opis Ai (JKR) ngambika mansik penyampau bil ti dicaj ngagai Wong lalu mega nulis surat ngagai Sapit Kepala Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu enggau Menteri Pengeraja Asal enggau Rampa Menua Datuk Douglas Uggah ke nyadi menteri ti megai tanggungpengawa ngarika perintah besai ti ngemata projek di Sarawak kelebih agi ba tikas pemerasi ai di Sri Aman.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

ads