Selasa, 4 Disember 2012

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


VIDEO SUARA ANEH DARI LANGIT KOTA <b>SAMARAHAN SARAWAK</b>

Posted: 16 Jan 2012 09:15 PM PST

Azuan Shaari | 12:17:00 PM | 0 komen

Insiden 'bunyi aneh dan menakutkan' dari langit yang kedengaran di Kota Samarahan, Sarawak pada 11 dan 12 Januari lalu kini mendapat perhatian antarabangsa apabila artikel mengenainya yang disiarkan di The Borneo Post mula dibincangkan secara hangat di internet di seluruh dunia.

Pada yang belum tahu, sehari sebelum kejadian pada waktu mejelang Subuh itu berlaku, terjadi perkara yang sama di Aaborg, Denmark. Bahkan bunyi aneh dan menggerunkan tersebut pernah direkodkan di Sweden pada 1 November tahun lalu

The Borneo Post tempoh hari melaporkan satu bunyi aneh telah kedengaran di Kampung Meranek, Kota Samarahan yang mencetuskan ketakutan dan kegelisahan penduduknya.

Tidak lama selepas bunyi itu kedengaran, satu kejadian gempa bumi kuat (7.3 skala Richter) berlaku di Sumatera, Indonesia.

Bagaimanapun masih tidak dapat dipastikan sejauh mana kaitannya antara bunyi aneh itu dan kejadian gempa bumi tersebut.


SUARA ANEH DARI LANGIT KOTA SAMARAHAN SARAWAK

 sumber: youtube BoyRahan

Category:

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Saksikan festival komik, pameran dinosaur <b>di Miri</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 29 Nov 2012 02:53 PM PST

Posted on November 30, 2012, Friday

MIRI: Buat julung kalinya di Sarawak, festival komik dan pameran eksplorasi dinosaur dianjurkan untuk penduduk Miri bermula hari ini hingga Ahad di Kompleks Permy Mall dari jam 10 pagi hingga 10 malam.

Aktiviti dianjurkan oleh syarikat penerbitan komik, novel dan majalah, Gempak Starz dan Learn More!.

Pengunjung akan diberi maklumat tentang evolusi kehidupan dinosaur selain peluang mendapatkan komik bersiri 'X-Venture: Dinosaur Kingdom' diterbitkan syarikat itu.

Komik 12 siri ini diterbitkan dalam bahasa Melayu, Inggeris dan Cina yang mengisahkan tentang pengembaraan empat sahabat, Sean, Starz, Rain dan Stone ketika bumi ditakluki dinosaur.

Turut diselitkan dalam komik ialah maklumat tentang kehidupan dinosaur serta kuiz.

"Ini merupakan aktiviti pertama kita di kompleks beli-belah. Sebelum ini kita hanya adakan aktiviti kita di sekolah-sekolah di Semenanjung Malaysia," jelas jurucakap Learn More!, Fido Kong.

Beliau mengalu-alukan kunjungan penduduk Miri khasnya golongan kanak-kanak dan pelajar menambah pengetahuan mereka khasnya tentang kehidupan dinosaur.

Turut diadakan ialah pertandingan mewarna untuk kanak-kanak dan sesi bertemu kru-kru komik 'X-Venture.'

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


57 kes denggi dilapor <b>di Sibu</b> - The Borneo Post Online

Posted: 16 Nov 2012 05:22 PM PST

Posted on November 17, 2012, Saturday

SIBU: Sehingga minggu ke-45 (4 hingga 10 November), Daerah Sibu telah mencatatkan sejumlah tujuh kes demam denggi menjadikan jumlah kes yang dilaporkan sehingga 10 November adalah sebanyak 57 kes.

Pegawai Kesihatan Bahagian Sibu, Dr Muhamad Rais Abdullah berkata dua lokaliti telah diisytiharkan pada 26 Oktober lalu sebagai wabak iaitu di Jalan Bukit Assek dan Jalan Merlin.

"Hasil daripada pemantauan Jawatankuasa Bertindak Wabak Denggi Daerah mendapati masih banyak tempat yang berpotensi sebagai tempat pembiakan nyamuk aedes di kedua-dua lokaliti wabak tersebut," katanya di sini semalam.

Di samping itu, Jawatankuasa Bertindak Wabak Denggi Daerah yang dipengerusikan oleh Pemangku Pegawai Daerah Sibu, Khalid Andong akan mengadakan gotong-royong di Pasar Jalan Tiong Hua pada 18 November ini, jam 7.30 pagi.

Sehubungan itu, semua penduduk di lokaliti berkenaan diminta bersama-sama menjayakan kempen gotong-royong itu bagi memusnahkan tempat pembiakan nyamuk aedes.

Menurut Dr Muhamad Rais, Pejabat Kesihatan Bahagian bersama Jawatankuasa Bertindak Wabak Denggi Daerah menggesa masyarakat agar sentiasa mengambil langkah-langkah pencegahan dan kawalan.

Ini katanya, dengan memusnahkan atau menanam bahan-bahan buangan yang boleh menakung air seperti tayar, tong cat, tin kosong, botol kaca, helmet buruk, bekas polisterin, mangkuk mi segera, beg plastik dan sebagainya.

Sekiranya demam, beliau menasihati orang ramai agar pergi ke kemudahan kesihatan dengan segera kerana sebarang kelewatan mendapatkan rawatan boleh membawa maut.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

ads