Rabu, 8 Februari 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>Di</b> Kolej Komuniti Mas Gading <b>Sarawak</b> ~ info <b>...</b>

Posted: 02 Feb 2012 06:37 PM PST


Permohonan adalah dipelawa bagi mengisi jawatan kosong seperti di bawah:

JAWATAN : Pekerja Sambilan Harian (PSH)
BIL. KEKOSONGAN : 2
TEMPAT KEKOSONGAN : KOLEJ KOMUNITI MAS GADING, BAU
TARAF JAWATAN : KONTRAK (BERGAJI HARI)
SYARAT PERMOHONAN : Calon hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

  • Warganegara Malaysia;
  • Bermastautin di Sarawak;
  • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh iklan jawatan;
  • Calon-calon dari bahagian Bau dan daerah yang berdekatan adalah diutamakan;
  • Memiliki kelayakan akademik seperti berikut:
  • Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Diploma
  • Lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

PENGALAMAN : Mempunyai pengalaman dan pengetahuan dalam urusan surat-menyurat dan menguruskan sistem fail.

Pemohon yang berminat hendaklah menghantar surat permohonan bersama maklumat peribadi berbentuk resume, salinan sijil-sijil yang berkaitan yang disahkan berserta dengan gambar berukuran passport (tidak akan dikembalikan) dalam sampul surat yang bertanda "Jawatan Kosong" kepada:

Kolej Komuniti Mas Gading
Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia
Peti Surat 211
Pejabat Pos Bau
94007 Bau
SARAWAK
Tel : 082-763730
Faks : 082-763731

Surat permohonan hendaklah dihantar sebelum atau pada 10 FEBRUARI 2012 (JUMAAT). TEMPOH PERKHIDMATAN ADALAH MAKSIMUM 3 BULAN SAHAJA

*(Hanya pemohon-pemohon yang disenaraipendek sahaja akan dipanggil untuk menghadiri sesi temuduga)

Maklumat lanjut sila klik sini

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Another court victory for NCR owners-Klauh, <b>Sri Aman</b> « <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2012 03:08 AM PST

Another victory for NCR owners in Klauh, Sri Aman. About 20 owners turned up at the Kuching court to hear the good news at the court. See video from TV Sarawak Bebas here. They receive $176 000.00 compensation from the intruders-to be shared by 22 families. A few land rights lawyers including PKR Batu Lintang Assemblyman See Chee How, represented them.

0.000000 0.000000

Advertisement

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Bidayuh Culture: Masyarakat Bidayuh <b>Padawan</b> (Biatah)

Posted: 08 Feb 2012 12:47 AM PST

Masyarakat Bidayuh Padawan adalah sekelompok masyarakat pribumi Sarawak yang tinggal disebalik pergunungan Borneo. Penempatan masyarakat ini dipercayai telah wujud sejak lebih dari dua ratus tahun dahulu yang pada mulanya masyarakat ini mendiami pinggiran sempadan antara Sarawak dan Indonesia (Kalimantan). Masyarakat yang tinggal di kawasan ini mempunyai banyak dialek utama yang kebiasaan digunakan dalam pertuturan seharian mereka. Masyarakat bidayuh ini juga tidak mudah untuk melupakan bahasa ibunda mereka walaupun dipengaruhi oleh pelbagai bahasa di dunia. Sebagai contohnya, ramai masyarahat bidayuh ini yang menetap di luar negara atau bekahwin dengan warga luar Sarawak atau negara akan tetapi apabila mereka pulang ke Padawan mereka masih fasih bertutur dalam bahasa Bidayuh dengan bunyi dan intonasi yang betul dan tepat. Kegiatan utama bagi masyarakat ini adalah menjalankan aktiviti pertanian tradisional disebabkan bentuk muka bumi mereka yang dikelilingi pergunungan serta tanah yang subur mendorong mereka untuk menjalankan aktiviti pertanian. Masyarakat yang tinggal di kawasan ini sangat mementingkan sifat berjimat dalam perbelanjaan disebabkan punca pendapatan kewangan mereka yang terhad telah banyak mengajar mereka untuk berjimat. Pada zaman dahulu iaitu pada zaman pemerintahan Jepun dan British masyarakat di kawasan ini gemar dalam meneroka kawasan tanah sebagai tempat pertanian atau kediaman. Kegiatan tersebut telah menampakkan kepada generasi baru kini sejarah dalam penerokaan masyarakat Bidayuh Padawan. Mereka juga dilihat mempunyai pengetahuan yang luas (melalui pengalaman) berkaitan dengan struktur tanah yang sesuai bagi sesuatu tanaman yang bakal diusahakan mengikut musim yang sesuai....(ikuti sambungan seterusnya)...

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


<b>Sibu</b> Jaya pertama <b>di Sarawak</b> dilengkapi &#39;Cloud Computing <b>...</b>

Posted: 03 Feb 2012 12:12 PM PST

Posted on February 4, 2012, Saturday

Abang Johari

KUCHING: Sibu Jaya bakal menjadi bandar pertama di negeri ini dilengkapi dengan infrastruktur 'Cloud Computing' yang akan membolehkan masyarakat ber-komunikasi tanpa sempadan.

Menteri Perumahan dan Pelancongan Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg berkata, instrumen yang seakan-akan astro tetapi lebih kecil itu akan menghasilkan awan dan radar untuk menerima mesej, data, imej dan apa jua jenis komunikasi dari satu tempat ke tempat yang lain.

Menurut beliau, disebabkan projek Sibu Jaya tidak mendapat sambutan sebelum ini, maka kerajaan mengambil keputusan untuk menukar kawasan tersebut kepada perancangan yang moden.

"Saya melihat segelintir teknologi tidak sesuai kepada kita dan disebabkan itu, diperkenalkan 'Cloud Computing' yang akan memudahkan hubungan komunikasi sama seperti Hot Spot.

"Ia bagaimanapun akan menelan kos yang tinggi dan berapa banyak jumlah yang diperlukan, kami akan mengusahakannya untuk menjadikan murah," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Ulang Tahun Ke-40 Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) dan Majlis Ramah Mesra Gong Xi Fa Cai di Dewan Rafflesia, Wisma Sultan Tengah di sini, semalam.

Abang Johari menambah, sejurus projek ini berjaya kelak, ia akan diperkenalkan di semua kawasan projek perumahan kerajaan di negeri ini.

Penyedia teknologi bagi projek ini akan dibincangkan kemudian dan besar kemungkinan ia akan dilaksanakan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) bagi pemasangan dan penyelenggaraan.

Dalam perkembangan ber-        kaitan, sempena Ulang Tahun Ke-40 HDC, perbadanan akan meng-adakan pertandingan skim HDC bagi menggalakkan semangat kejiranan.

Pertandingan yang akan berlangsung sehingga Disember itu akan menawarkan hadiah tunai ber jumlah RM18,000 untuk jawatan-kuasa kejiranan yang memenuhi kriteria yang ditetapkan.

ads