Rabu, 6 Februari 2013

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri <b>Sarawak di Betong</b>, 23 <b>...</b>

Posted: 16 Jan 2013 04:01 PM PST

BETONG: Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Sarawak yang akan diadakan di Betong pada 23 dan 24 Januari ini melibatkan penyertaan daripada kontinjen dari seluruh negeri Sarawak.

Di samping itu pelbagai aktiviti diadakan bagi memeriahkan sambutan perayaan umat Islam dan acara rasmi kerajaan negeri yang dianjurkan pada setiap tahun.

Menurut Yang Dipertua Majlis Islam Sarawak Datu Putit Matzen, sambutan Maulidur Rasul adalah bagi memperingati kembali peristiwa kelahiran Nabi Muhammad SAW sebagai 'uswah hasanah' iaitu contoh teladan bagi semua umat Islam.

Pada masa yang sama menyampaikan ajaran Islam untuk dihayati dan dicontohi umat Islam masa kini melalui kajian dan penelitian sejarah perjuangan baginda.

"Selain itu ia juga bagi menyemarakkan kasih sayang umat Islam terhadap insan mulia ini sebagai landasan untuk memperkukuhkan perpaduan serta mengeratkan ukhuwah dalam kalangan umat Islam di negeri ini," katanya.

Beliau berkata demikian semasa sidang media mesyuarat akhir jawatankuasa pengelola di Kompleks Pejabat Kerajaan Negeri di sini semalam.

"Yang di-Pertua Negeri Tun Datuk Patinggi Abang Muhammad Salahuddin serta isteri, Toh Puan Datuk Patinggi Norkiah dan Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud serta isteri, Puan Sri Ragad Kurdi Taib dijangka akan menghadiri program yang bermula pada 23 Januari ini.

"Program yang akan dimulakan dengan Majlis Ceramah Agama dan Zikir Maulud bertempat di Masjid Jamek Betong akan berlangsung pada jam 5.45 petang.

"Majlis perhimpunan dan perarakan Maulidur Rasul akan dijalankan pada sebelah pagi iaitu bermula jam 8.00 pagi.

"Yang di-Pertua Negeri Tun Datuk Patinggi Abang Muhammad Salahuddin serta isteri, Toh Puan Datuk Patinggi Norkiah akan mengetuai perarakan yang bermula dari Kompleks Sukan Betong dan berakhir di Dewan Tan Sri Datuk Amar Stephen Kalong Ningkan sejauh 5.7 kilometer," jelasnya.

Tambahnya, sehingga kini sebanyak 100 kontinjen telah mengesahkan penyertaan terdiri daripada pelbagai agensi di Betong dan bahagian lain di negeri ini.

"Sebanyak 100 kontinjen akan terlibat dalam perarakan ini dan penyertaan melebihi 3,000 peserta yang bakal menyertai perhimpunan dan perarakan tersebut.

"Turut disenaraikan lapan kategori yang akan dinilai dalam perarakan itu nanti iaitu kategori A (jabatan/agensi kerajaan dan badan berkanun), kategori B (firma swasta/syarikat/institusi kewangan) kategori C (masjid/surau), kategori D (persatuan/kelab/pertubuhan) kategori E (institusi pengajian tinggi/pusat kemahiran/sekolah menengah), kategori F (sekolah kebangsaan dan kategori G (kumpulan hadrah).

"Tambah menarik, pelbagai hadiah menarik berdasarkan kategori akan diberikan kepada kontinjen terbaik yang akan dinilai semasa perarakan nanti," ujarnya.

Jelasnya, pelbagai aktiviti sampingan akan diadakan seperti ceramah, pertandingan membaca ayat-ayat lazim, pertandingan futsal dan sebagainya.

Justeru, beliau turut menyeru orang ramai terutama penduduk di sekitar Betong sama-sama hadir bagi memeriahkan sambutan Maulidur Rasul nanti.

Turut hadir dalam mesyuarat itu ialah Residen Bahagian Betong Datu Romie Sigan Daniel, Pengarah Jabatan Agama Islam Sarawak Abang Shamsuddin Abang Seruji dan Ketua Polis Daerah Betong DSP Wan Zaizodin Wan Jaafar.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Komited terangi luar bandar | my <b>Sarawak</b> - News coverage around <b>...</b>

Posted: 06 Feb 2013 09:01 AM PST

S'wak akan capai sasaran 95 peratus liputan bekalan elektrik NKRA: Awang Tengah

SERIAN: Kontrak di bawah Bidang Keberhasilan Utama Ne-gara (NKRA) bagi Sarawak akan dapat dilaksanakan sepenuhnya tidak lama lagi, antaranya mencapai sasaran 95 peratus liputan bekalan elektrik di luar bandar.

Perkara itu dinyatakan oleh Menteri Kemudahan Awam Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan sambil menambah, ia membabitkan peruntukan hampir RM60 juta.

"Semua kontrak termasuk yang masih menunggu sejak 2009 hingga 2012/2013 akan dapat dimuktamadkan tidak lama lagi.

"Ini menunjukkan kerajaan komited dalam membawa kemajuan dan pembangunan kepada rakyat terutamanya di luar bandar," katanya pada Majlis Pelancaran Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (BELB) Kampung Baki Tanjung, Seruit, Soh dan Palah Batu 29 Jalan Kuching-Serian serta Tuapekong Jalan Palah Batu 29, Samarahan di Kampung Seruit di sini, semalam.

Projek BELB tersebut merupakan fasa kedua yang membabitkan sebanyak 101 buah rumah bagi pemohon baharu.

Awang Tengah yang juga Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Kedua merangkap Menteri Pembangunan Perindustrian berkata, ia juga sebaha- gian daripada kontrak di bawah NKRA.

Katanya, projek tersebut me-nelan kos hampir RM2.9 juta dan dijangka siap menjelang bulan Jun.

Tambah beliau, pelaksanaan projek itu adalah sejajar dengan sa-saran mencapai 95 peratus populasi luar bandar mendapat bekalan elektrik.

Justeru, beliau menyeru penduduk luar bandar khasnya yang terlibat dalam projek itu agar memberikan kerjasama penuh kepada kerajaan bagi memastikan ia dapat dilaksanakan dengan baik.

"Untuk pelaksanaan BELB, ia memerlukan kerjasama penuh daripada orang kampung sebab ia memerlukan laluan tiang.

"Jadi, ini memerlukan sedikit pengorbanan oleh penduduk kampung iaitu dalam pemberian tanah kerana ia juga adalah untuk manfaat penduduk sendiri," katanya.

Dalam pada itu, Awang Tengah menegaskan kerajaan juga akan te-rus komited dalam memperluaskan liputan bekalan elektrik luar bandar di negeri ini terutamanya bagi kawasan pedalaman, walaupun ia menelan kos yang tinggi.

"Tidak dinafikan, ada projek yang menelan kos lebih RM100,000 untuk menyambung bekalan elek-trik ke hanya sebuah rumah di pedalaman.

"Tetapi, kerajaan komited kerana mahu memberikan perubahan yang baik kepada rakyat," kata-nya.

Turut hadir ialah Menteri Muda Kemudahan Awam Datuk Stephen Rundi, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Muara Tuang Dato Sri Mohammad Ali Mahmud, Setiausaha Tetap Kementerian Kemudahan Awam Ubaidillah Abdul Latif dan Residen Sama-rahan Ismail Hanis.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>Sri Aman</b> (<b>Sarawak</b>) Januari 2013

Posted: 25 Jan 2013 08:00 AM PST

Tarikh Tutup: 3 Februari 2013 – Jawatan Kosong di Inrun Motor Sdn Bhd Januari 2013

Jawatan Kosong di Inrun Motor Sdn Bhd :

Admin Assistant – Sri Aman (Sarawak)

Requirements:

  • Min SPM or above
  • Able to work independently and computer literate ie. MS OFFICE, EXCEL, WORDS and POWER POINT
  • Self motivated and willing to work under pressure

Sales Advisor – Sri Aman (Sarawak)

Requirements:

  • Posing high value of INTERGRITY, TEAM WORK, KAIZEN ATTITUDE and VALUE ADDED mindset toward Toyota owner and team members.
  • Age between 21 to 40 years of age.
  • Strong will to have financial SUCCESS and job fulfillment seeker are encouraged to apply.
  • Positive Mental Attitudes are added advantage.
  • Working experience is not necessary, as intensive product knowledge and selling skills training will be provided
  • Valid driver license D2.

Sila hantar resume penuh anda ke:

Inrun Motor Sdn Bhd
(Authorized Dealer UMW Toyota Motor S/B)
Lot 1636, Block 3, STD, KM1
Jalan Simanggang- Serian,
95000 Sri Aman, Sarawak.
Tel: 083-323 236
Email: inrunm@toyota.com.my (Miss Kong) and c.c. to yapcl@toyota.com.my (Miss Yap)

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


Hidup Hanya Sekali: Marine Field Work <b>di Lundu</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 19 Jun 2011 04:55 AM PDT

pada 17-19 Jun 2011 hari sabtu hingga ahad, subjek marin dan invertebrata air tawar mengadakan satu kerja lapangan bagi mengkaji diversity of marine invertebrates from low high tide to low tide. kami dikehendaki mengkaji kepadatan dan kepelbagaian spesis invertebrata marin yang terdapat di kawasan kajian iaitu di tanjung batu.
perjalan mengambil masa 10 minit menaiki bot dari kawasan pantai menuju ke tanjung tersebut. hari kejadian adalah pada hari sabtu. ketibaan kami di lundu adalah pada sebelah malam di kawasan penginapan.kerja lapangan dimulakan pada pukul 9 pagi sehingga pukul 1 tengah hari. kami dikehendaki mengira kecerunan dari kawasan high tide ke low tide menggunakan kaedah manual walaupun alat rangefinder dibekalkan. di sepanjang garis transek yang dilakukan iaitu sepanjang 50 meter, 5 kuadrat dengan 2 replika setiap satu kuadrat pada setiap stesen 10 meter dari garis permulaan dilakukan.bilangan individu dan spesis yang terdapat dalam petak kuadrat 0.5 meter persegi dicatat dan setiap satu spesis dibawa pulang ke tempat penginapan untuk melakukan proses identifikasi spesis menggunakan monograf.

sebelah malam, barbeku ikan dan ayam dibuat oleh pembantu makmal yang ada. malangnya, banyak makanan tidak habis kerana terlalu banyak yang dipanggang. tambahan pula. bilangan pelajar hanya ada 15 orang merangkumi 14 orang pelajar perempuan dan seorang pelajar lelaki iaitu aku. memanglah tak habis. tapi apa-apa hal, pantai tu memang cantik. air biru bersih takdak pencemaran. tapi kat pasir tepi pantai tu yang sakit hati taik besepah. chett.
ahad pagi, pelajar dibenarkan mandi manda di pantai sebelum taklimat terakhir oleh profesor shabdin long sementara menunggu ketibaan bas pulang.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Kilang sagu <b><b>di</b> Matu</b> - 9W2LUD

Posted: 13 Oct 2010 08:45 AM PDTKilang sagu di Matu Daro, Sarawak.
Aku berkesematan singgah melawat kilang sagu di sebuah kampung di daerah Matu Daro, Sarawak semasa membuat 'site survey' untuk projek USP Fasa 3. Aku pergi ke sana dengan pegawai dari perpustakaan negeri Sarawak.

ads