Rabu, 7 November 2012

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Gambar Ikan Keli Gergasi Yang Berjaya Ditangkap <b>Di Mukah,Sarawak</b>

Posted: 21 Sep 2012 06:04 PM PDT

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Kopi O Kaw: First Wave - Serangan Buah Dabei <b>di Sri Aman</b>.

Posted: 05 Nov 2012 04:36 AM PST

Walaupun Sri Aman bukan pengeluar buah dabei utama Sarawak, kedatangannya amat ditunggu oleh peminat-peminat buah dabai. Penulis rasa ada dua kemungkinan. Pertama, buah dabei Sri Aman ada rasanya yang tersendiri, lebih lemak  dan texture isinya yang halus berkrim. Kedua, harganya agak berpatutan, tidaklah seperti buah dabei dilain-lain tempat yang boleh mencecah sampai RM40.00 sekilogram.
Minggu lepas, penulis berkesempatan jalan-jalan di Pasar Tamu', Sri Aman. Telah terdapat beberapa orang wanita Iban menjual buah dabei dengan harga RM4.00 - RM5.00 satu kong (bekas tin 425gm) atau RM15.00 - RM20.00 sekilogram.  Masa saya tiba di Pasar Tamu', wanita-wanita tersebut baru saja memunggah turun barang jualan mereka dari van yang membawa mereka. Telah menunggu mereka, bebeberapa orang pencita buah dabei. Tak sampai 15 minit, semuanya telah terjual. Malah terdapat seorang pembeli, yang membeli setambok atau seragak (sejenis keranjang berbentuk selinder) buah dabei untuk dihantar kepada sahabat handai di Kuching.


Menurut sumber dari salah seorang wanita Iban tersebut, buah dabei yang mereka bawa berasal dari kawasan Engkilili. Menurut beliau lagi, buah yang mereka jual adalah dari bunga awal dan tidak begitu banyak. Pada penghujung tahun nanti, barulah musim buah dabei. Pada waktu itulah, harga yang dijual akan turun sehingga RM1.00 sekong atau RM5.00 sekilogram.Untuk pengetahuan pembaca yang berasal dari luar Sarawak, buah dabei dimakan dengan cara merendam nya di dalam air suam atau air panas sehingga menjadi lembut. Dimakan dengan begitu saja setelah air panas tadi dibuang atau digaul dengan garam dan kicap untuk menambah kelemakan buah dabei tersebut.
Berkunjunglah ke Sri Aman untuk merasa keunikan buah dabei, sejenis buah eksotik Sarawak.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Roketkini.com >> Sebuah lagi projek sakit <b>di Sarawak</b>

Posted: 16 Oct 2012 09:18 PM PDT

Projek Membina Jalan Tebedu/Darul Iman/Darul Insan Jaya/Temong/Darul
Fa'lah/Darul Huda, Tepoi di Tebedu, Samarahan

Mengikut Laporan Penilaian Tender terhadap Projek Membina Jalan Tebedu/Darul Iman/Darul Insan Jaya/Temong/Darul Fa'lah/Darul Huda, Tepoi di Tebedu, Samarahan, penender NDC Dredging & Construction Sdn. Bhd. telah lulus ketiga-tiga peringkat penilaian tender dan dicadangkan untuk diperakui oleh Jawatankuasa Penilaian Tender sebagai kontraktor untuk projek tersebut.

Semakan Audit terhadap prestasi kontraktor berdasarkan laporan JKR mendapati kemajuan kerja sebenar kontraktor untuk projek Jalan Biawak pada 30 November 2009 hanyalah 1.82% berbanding dengan 2.85% yang dijadualkan iaitu 1.03% lewat. Bagaimanapun, Lembaga Perolehan Persekutuan Sarawak masih bersetuju menawarkan tender tersebut kepada NDC Dredging & Construction Sdn. Bhd pada harga kontrak RM10.35 juta.

Sehingga lawatan Audit pada 21 Disember 2011 projek ini belum siap dan dikategorikan sebagai projek sakit. Mesyuarat Pemantauan Rapi telah diadakan oleh JKR dan konsultan setiap 2 minggu bermula 10 Mac 2011 dan 8 surat amaran telah dikeluarkan kepada kontraktor supaya mempercepatkan kemajuan kerja di tapak. Sijil Tidak Siap telah dikeluarkan pada bulan Mei 2011 dan ganti rugi yang tertentu dan ditetapkan sejumlah RM491,751 telah dikenakan terhadap kontraktor berkenaan.

Notis Penamatan Kontrak telah dikeluarkan pada 22 Februari 2012 dengan kemajuan fizikal 44.5% dan sejumlah RM6.43 juta telah dibayar kepada kontraktor berkenaan. Keadaan Jalan Tebedu/Darul Iman/Darul Insan Jaya/Temong/Darul Fa'lah/Darul Huda, Tepoi, Tebedu, Samarahan yang tidak siap adalah seperti Gambar 4.7 dan Gambar 4.8.

Menurut maklum balas daripada Perbendaharaan Malaysia Sarawak bertarikh 28 Februari 2012, LPPS yang bersidang pada 10 Ogos 2009 telah bersetuju untuk menawarkan tender projek menaiktaraf Jalan Biawak, Lundu, Kuching kepada NDC Dredging & Construction Sdn. Bhd. kerana penender tersebut telah lulus penilaian peringkat satu.

Pada keseluruhannya, penender ini adalah ketiga tertinggi. Oleh kerana tawaran penender ini kurang dari RM30 juta, maka keputusan adalah di peringkat LPPS bagi memudahkan pelaksanaan projek. Bagi projek membina Jalan Tebedu/Darul Iman/Darul Insan Jaya/ Temong/ Darul Fa'lah/Darul Huda, Tepoi di Tebedu, Samarahan pula, Perbendaharaan Malaysia Sarawak memaklumkan LPPS yang bersidang pada 28 Januari 2010 telah bersetuju menawarkan tender tersebut kepada NDC Dredging & Construction Sdn. Bhd. pada harga tawaran RM10.35 juta kerana penender ini telah lulus kesemua peringkat penilaian dan memenuhi syarat kelayakan penender yang disyorkan oleh JKR. – Roketkini.com

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


MASWing tergelincir <b>di</b> Lapangan Terbang <b>Marudi</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 07 Nov 2012 04:38 AM PST


Marudi Sarawak: Kejadian berlaku pada kira-kira 02:19 selepas pesawat dalam penerbangan MH 3562 dari Miri mendarat di landasan lapangan terbang Marudi pada kira-kira 2:33 

Pesawat ini dilaporkan telah  menyimpang ke sebelah kiri landasan,kemudian  melanggar  pagar dawai lapangan terbang dan akhirnya berjaya berhenti di dalam parit.

OCPD Baram Abu Bakar Moktar memberitahu akhbar bahawa kemalangan pesawat 19-penumpang yang membawa 17 penumpang itu, dilaporkan hanya seorang penumpang wanita yang mengalami kecederaan kaki kecil.

Penumpang yang cedera menerima rawatan pesakit luar di hospital Marudi. 

Beliau berkata Jabatan Penerbangan Awam (DCA) akan menyiasat punca sebenar kejadian itu walaupun penyiasatan polis awal tidak menolak masalah teknikal sebagai satu kemungkinan kejadian yang tidak diingini. Borneopost.MasWings Terbabas kat <b>Marudi Sarawak</b>

Posted: 07 Nov 2012 12:22 AM PST

[unable to retrieve full-text content]permainan tradisional yg anda pernah main · MasWings Terbabas kat Marudi Sarawak · aksi / keadaan merbahaya · Random Creative & Funny · Mat motor pakai helmet gini baru cool · Menutup Aurat, Anda di Kategori mana ...

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


Kebangkitan Rakyat! Sambutan <b>Di Saratok</b> (<b>Sarawak</b>) - MediaRakyat

Posted: 06 Nov 2012 07:28 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Mediarakyat will be covering some parts of the coming Sarawak election. Stay Tuned. « Anwar Ibrahim: Najib, Sebab Apa Takut Sangat ... Anwar Ibrahim: Kebangkitan Rakyat! Sambutan Di Saratok (Sarawak). Nov 7th, 2012 by Admin | 0 ...

ads