Rabu, 20 Februari 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


SMK <b>Bau</b> muncul juara hoki jemputan | my <b>Sarawak</b> - News <b>...</b>

Posted: 03 Feb 2013 04:01 PM PST

KUCHING: SMK Bau muncul juara keseluruhan apabila mengungguli kate­gori lelaki dan wanita pada Kejohanan Hoki Jemputan PBB P194 Petra Jaya Sem­bilan Sebelah Bawah 18 Ta­hun di Stadium Hoki, di sini semalam.

Kejohanan selama dua hari berformat liga menyaksikan pasukan lelaki SMK Bau me­menangi empat perlawanan dan seri sekali dengan men­gumpul 16 mata sekali gus muncul pasukan terbaik.

Jurulatih SMK Bau, Rap­hael Michael Ruda berkata beliau amat gembira dengan pencapaian yang dikecapi pasukannya setelah mer­angkul kejuaraan kejohanan itu.

"Kejayaan kami bukanlah secara kebetulan dan kami te­lah bersedia untuk bertanding pada mana-mana kejohanan selepas ini dan kami percaya tiada mustahil dengan usaha yang gigih," katanya.

Sementara itu, pasukan Impian Zaman 1Mas men­duduki tempat kedua dengan memperolehi 13 mata diikuti SM Sains Kuching di tempat ketiga dengan sembilan mata bagi kategori lelaki.

Bagi kategori wanita pula, SMK Taee terpaksa akur di tempat kedua dengan men­gumpul tujuh mata diikuti SMK Bako dengan empat mata di tempat ketiga.

Category: Sarawak, Sukan

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


I Am a Lover Not a Fighter: Banjir <b>di</b> Pais, <b>Betong</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 19 Nov 2012 08:14 AM PST

On the way balik ke Kampung Serdeng dari Kuching pada 12.11.2012 hari tu, saya dan bapak, abang serta adik lelaki saya telah tersekat kat kawasan Pais, Daerah Betong sebab banjir! 4 jam barulah air surut sikit. Syukur Alhamdulillah, dapatlah lalu kawasan tersebut. Kami stuck kat situ pada jam 1 tengah hari, tunggu dan tunggu sampai jam 5 petang! Sabar jela. So, nak share gambar-gambar sikit. :)

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Sistem Kalendar DuniaFutsal Mudahkan Penganjur Kejohanan <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2013 01:23 AM PST

DuniaFutsal bukan sahaja bertindak sebagai media yang membuat liputan terhadap sukan dan aktiviti futsal di Malaysia. DuniaFutsal juga turut menjadi medium atau saluran untuk penganjur-penganjur kejohanan futsal bagi memberi hebahan terhadap kejohanan mereka.

Di Malaysia, kejohanan futsal sentiasa diadakan pada hujung minggu. Pada bulan Disember dan Januari lalu sahaja, banyak kejohanan diadakan diseluruh negara sekaligus memberi lebih banyak peluang kepada pasukan dan pemain untuk menunjukkan bakat.

Berikut merupakan kejohanan futsal yang telah diadakan pada bulan Disember 2012:

2.12.2012 – Kejohanan Futsal Terbuka Hurricane Selayang di Pusat Futsal Selayang,Selangor.
12.12.2012 – Futsal Terbuka Piala FBSB 2012 di Stadium Tertutup Miri, Sarawak.
14-15.12.2012 – Kejohanan Futsal Piala Kopi Sukan di WNS Futsal Centre Alor Star, Kedah.
15.12.2012 – Sport Planet Senawang Futsal Challenge, Negeri Sembilan.
22.12.2012 – Piala Azmin Ali di Spot Planet Ampang, Selangor.
23.12.2012 – Binary Futsal Youth Challenge 2012 Sunway Sports Planet, Selangor. 29.12.2012 – Kejohanan Futsal MAYC di Kuala Terengganu.
30.12.2012 – Kejohanan Futsal Terbuka Orbit De Futsal Seagmabut, Kuala Lumpur. 31.12.2012 – Kejohanan Teruka Endurance 1 Malaysia, Padang Futsal BAtu 6 Tanjung Karang, Selangor.

4 tempat yang mengadakan kejohanan futsal di sekitar Selangor sementara masing-masing 1 tempat  mengadakan kejohanan futsal di sekitar Sarawak, Kedah, Negeri Sembilan, Terengganu dan Kuala Lumpur.

Ini pula antara kejohanan futsal yang diadakan pada bulan Januari 2013:

4-5.01.2013 – Karnival Futsal Terbuka Lelaki/Wanita Majlis Belia Negeri Terengganu.
13.01.2013 – Tournement VIP Futsal Terbuka Rawang di Selangor.
19.01.2013 – SP Cup 2013,Sports Planet Subang Grand di Selangor.
20.01.2013 – Kejohanan Futsal MN Tour,Ferro Futsal Subang di Selangor.
24-27.01.2013 – Figos Futsal Carnival Sarawak 2013 di Sarawak.
26-27.01.2013 – Kejuaraan Liga Futsal Serian,Stadium Tertutup Serian di Sarawak. 26.01.2013 – Futsal Terbuka Dungun, X-Zone Futsal di Terengganu.
26.012013 – SJOB Charity Futsal Viva Palestina Malaysia Sports Planet Subang di Selangor.
27.01.2013 – Gempita Cup Tour 2013,Sports Planet Senawang di Negeri Sembilan. 27.01.2013 – Kejohanan Futsal Terbuka Orbit DE Futsal Segambut di Kuala Lumpur. 27.01.2013 – Vrox Super Sunday for GAZA,Bangi di Selangor.
27.01.2013 -YOugen Open Futsal Safira Sports Planet Seberang Jaya di Pulau Pinang.

5 tempat yang mengadakan kejohanan futsal di sekitar Selangor. 2 tempat yang mengadakan kejohanan futsal di sekitar Terengganu. 2 tempat yang mengadakan kejohanan futsal di sekitar Sarawak. 1 tempat yang mengadakan kejohanan futsal di sekitar Negeri Sembilan. 1 tempat yang mengadakan kejohanan futsal di sekitar Pulau Pinang. 1 tempat yang mengadakan kejohanan futsal di sekitar Kuala Lumpur.

Apa yang kami cuba tekankan disini ialah, jika anda mempunyai permasalahan dalam mempromosikan kejohanan futsal yang anda anjurkan, kini ada penyelesaiannya menerusi sistem kalendar futsal  yang kami perkenalkan. Lebih penting, ianya percuma! Jadi apa tunggu lagi, layarilah sistem kalendar kejohanan kami di http://duniafutsal.my/calendar/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Proses Semakan Penerima BR1M 2.0 <b>di Sri Aman</b> ~ namaberita [dot <b>...</b>

Posted: 02 Feb 2013 10:39 PM PST

Keratan Akhbar Mingguan Sarawak

SRI AMAN: Suasana kecoh dan hilang kawalan berlaku di pekarangan Pejabat Residen Bahagian Sri Aman berhubung sikap tidak sabar penduduk yang mahu memeriksa status permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0, di sini kelmarin (Sabtu).
Keadaan itu menyebabkan orang ramai berpusu-pusu menuju ke Pejabat Residen Sri Aman bermula jam 10 pagi sehingga menimbulkan kesesakan di pekarangan luar kawasan itu.
Tetapi, tindakan tegas anggota polis dapat mengawal urusan pemeriksaan nama pemohon yang layak itu.
Pejabat Residen Sri Aman mula mengagihkan baucar BR1M 2.0 kepada pemohon yang lulus dari kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Simanggang dan DUN Bukit Begunan.
Jurucakap Pejabat Residen Sri Aman menasihati orang ramai agar jangan risau untuk mengetahui status terkini mereka berhubung permohonan BR1M 2.0 berkenaan.
Menurutnya, pihaknya mula mengagihkan baucar BR1M 2.0 bagi peringkat fasa pertama dan boleh menuntut baucar itu di Pejabat Residen Sri Aman pada waktu bekerja mulai sekarang.
"Bagi nama yang belum tersenarai diharap agar dapat bersabar kerana nama mereka mungkin akan tersenarai untuk pemberian fasa seterusnya nanti," katanya ketika ditemui di Pejabat Residen Sri Aman, di sini semalam.
BR1M 2.0 menyaksikan seramai 7,119 pemohon Parlimen Batang Lupar, 6,708 orang Parlimen Sri Aman dan 5,196 orang Parlimen Lubok Antu layak untuk bantuan berkenaan.
Ahli Parlimen Sri Aman Masir Kujat dijangka akan  menyempurnakan upacara penyampaian baucar BR1M 2.0 kepada penerima di Pejabat Residen Sri Aman pada 7 Februari ini.
Residen Sri Aman bagi mengetahui status permohonan BR1M 2.0 masing-masing.

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


5 juta RELA menjelang 2020 | my <b>Sarawak</b> - News coverage around <b>...</b>

Posted: 18 Feb 2013 04:34 PM PST

RELA: Pegawai RELA memberi tabik hormat kepada Dawos (tiga kanan) ketika penyerahan pakaian seragam, sijil dan kad keahlian pada Majlis Sambutan Tahun Baharu Cina RELA Bersama Pemimpin di Dewan Masyarakat Tapah, Padawan malam kelmarin. Turut kelihatan Mustafa (empat kanan).

RELA: Pegawai RELA memberi tabik hormat kepada Dawos (tiga kanan) ketika penyerahan pakaian seragam, sijil dan kad keahlian pada Majlis Sambutan Tahun Baharu Cina RELA Bersama Pemimpin di Dewan Masyarakat Tapah, Padawan malam kelmarin. Turut kelihatan Mustafa (empat kanan).

KUCHING: Pasukan Sukarelawan Malaysia (RELA) menetapkan sasaran peningkatan kepada lima juta keahlian menjelang 2020.

Timbalan Menteri Pelancongan yang juga Mejar Jeneral Kehormat RELA Datuk James Dawos Mamit berkata ia bagi menggalakkan le-bih ramai golongan muda berusia 18 tahun ke atas menganggotai RELA.

Tambahnya sebelum ini pertemuan beliau bersama pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengejutkan setelah diberitahu bahawa indeks jenayah negara naik berikutan ramai golongan belia yang menganggur terjebak dalam jenayah.

"RELA memang berhasrat menarik ramai anak-anak muda, apatah lagi mereka baharu sahaja keluar daripada alam sekolah menengah dan seterusnya sebelum meneruskan pengajian ke institusi pengajian tinggi, mereka ini yang menjadi sasaran kita.

"Saya telah berbincang dengan pihak PDRM mengenai jenayah di negara kita, saya terperanjat kerana jenayah ragut, curi dan merom-pak lebih ramai melibatkan anak muda kita.

"Justeru, bagi pihak RELA saya menyarankan agar tumpu perhatian kepada anak muda kita dan galakkan mereka menyertai RELA untuk menghindari mereka daripada terjebak dalam jenayah seperti meragut, merompak dan merempit," katanya ketika berucap pada Majlis Sambutan Tahun Baharu Cina RELA Bersama Pemimpin di Dewan Masyarakat Tapah, Padawan malam kelmarin.

Dawos turut menggesa ibu bapa menggalakkan anak mereka yang telah tamat sekolah menengah dan institusi pengajian tinggi agar mengambil sebarang peluang pekerjaan yang ada dan secara berperingkat-peringkat menambah limu bagi memajukan diri masiing-masing.

"Walaupun sudah berkahwin dan mencapai usia 30 tahun, ibu bapa harus menggalakkan anak-anak menambah ilmu pengetahuan masing-masing.

"Masih banyak peluang bersekolah dan akhirnya mendapat pekerjaan yang baik terutama sekolah-sekolah vokasional yang banyak dibina nanti," jelasnya.

Setakat ini penyertaan golongan belia terdiri daripada 900,000 anggota daripada 3.1 juta keanggotaan RELA di seluruh negara.

Beliau turut berharap terdapat penambahan bajet daripada RM410 juta tahun ini pada tahun-tahun mendatang.

Pada majlis itu anggota-anggota RELA dari daerah Serian, Bau dan Padawan disatukan dalam satu majlis yang turut dihadiri Ketua Pengarah RELA Datuk Mustafa Ibrahim.

Anggota RELA turut diberikan pakaian seragam, sijil dan kad keahlian selain menyertai sesi pelbagai aktiviti anjuran RELA.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


[Gambar] Sekitar Ketibaan TYT YDP <b>Negeri Sarawak di</b> Lapangan <b>...</b>

Posted: 14 Jan 2013 10:51 PM PST


- Posted using BlogPress from my New iPad

Keluasan ladang sawit <b>di Sarawak</b> lebih luas dari <b>...</b> - OpaiSama

Posted: 16 Feb 2013 05:35 AM PST

Ladang sawit terletak di sepanjang jalan persisiran pantai Bintulu-Miri

Pada penghujung tahun 2012 seluas 1.08 juta hektar tanah di negeri Sarawak telah ditanam dengan kelapa sawit menurut kenyataan Malaysia Oil Palm Board [download pdf]. Ini menjadi ia lebih luas dari negeri kedua terkecil di Malaysia iaitu Pulau Pinang (Pulau Pinang +Seberang Prai) yang seluas 1.03 juta hektar atau 1,033km persegi.

Hanya negeri Sabah yang mempunyai keluasan ladang sawit lebih besar dari Sarawak iaitu seluas 1.44 juta hektar. Sepanjang tahun 2012 Sarawak mencatat pengeluaran CPO sebanyak 2.92 juta tan dan keluaran CPO Malaysia tahun 2012 adalah 18.79 juta tan.

ads