Ahad, 12 Januari 2014

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lawas sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jan 2014 11:05 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lawas sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Dec 2013 11:34 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Projek tukun tiruan akan dibangunkan <b>di Lawas</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 18 Dec 2013 02:07 PM PST

LAWAS: Jabatan Perikanan Sarawak akan melaksanakan projek pembangunan tukun tiruan di perairan daerah ini untuk menyuburkan sumber perikanan di perairan Lawas.

Pengarah Perikanan Laut Sarawak Awangku Isan Pengiran Amjah berkata, tukun tiruan bertindak sebagai serampang dua mata untuk meningkatkan hasil produktiviti ikan dan benteng kepada pencerobohan pukat tunda.

Jelasnya, pelaksanaan projek itu berikutan hasil kajian daripada Institut Penyelidikan Perikanan yang mendapati sumber ikan dan udang di perairan daerah ini yang menunjukkan peningkatan serta antara kualiti terbaik di negara ini.

"Setakat ini, empat jenis tukun telah dilabuhkan di perairan Lawas bermula dengan 6,672 unit tukun tayar pada tahun 1992, diikuti 200 unit tukun bebola, tujuh unit tukun vesel dan 27 unit tukun konkrit jenis dasar lembut.

Manakala, 26 unit tukun konkrit penghalang pukat tunda dilabuhkan pada tahun 2009 dan 2010," ujarnya pada pelancaran tukun dasar lembut di perairan Lawas di Kampung Punang baru-baru ini.

Hadir sama ialah Ketua Unit Pelesenan Jabatan Perikanan Laut Sarawak Jackson Clive Jusak, ketua-ketua masyarakat dan warga nelayan dari Kampung Punang dan sekitarnya.

Awangku Isan berkata, pelancaran 10 lagi unit tukun tiruan dasar lembut di perairan Lawas pada program itu bertepatan dengan hasrat kerajaan bagi memastikan nelayan tradisional terus memperoleh pendapatan lumayan.

Beliau berkata, Jabatan Perikanan Laut Sarawak akan menerima peruntukan berjumlah RM2 juta  pada tahun hadapan untuk projek pembangunan tukun tiruan di negeri ini.

"Kita telah mengenal pasti sebanyak empat kawasan iaitu di Kuching, Mukah, Bintulu dan Lawas untuk menjadi lokasi melabuhkan tukun berkenaan.

"Kita berharap agar nelayan dan komuniti nelayan sentiasa bekerjasama dengan jabatan dalam memastikan sumber ikan yang sedia ada terus berkembang dan berkekalan untuk generasi yang akan datang," ujarnya.

Jelasnya lagi, Lawas merupakan daerah unik kerana terletak di perairan Teluk Brunei yang berkongsi sempadan perairan dengan negara Brunei,  Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan.

Dalam pada itu, katanya, berdasarkan statistik terdapat sejumlah 1,263 nelayan berdaftar dengan sampan berlesen di negeri ini termasuk  848 buah untuk Daerah Lawas.

"Lawas juga sangat istimewa kerana tidak ada lesen untuk vesel enjin laut dalam yang dikeluarkan Jabatan Perikanan Laut, sebaliknya sampan berenjin sangkut serta menggunakan peralatan tradisional," katanya.

Secara tradisinya, jelasnya, nelayan di sini tidak turun ke laut pada hari Jumaat dan amalan ini secara tidak langsung menuju ke arah pengurusan perikanan berasaskan komuniti.

Dalam pada itu, Awangku Isa memberitahu pihak jabatan telah mewujudkan pasukan 'Community Based Fisheries Management' (CBFM) yang bertindak mewujudkan rangkaian kerjasama pasukan penguat kuasa jabatan dengan nelayan tempatan dalam membanteras kegiatan pencerobohan nelayan asing.

"Melalui konsep yang sama, kita turut menubuhkan 'Rakan Ikan' yang menjadi mata dan telinga kepada Jabatan Perikanan untuk membantu membanteras pencerobohan nelayan luar.

"Pada masa sama, seramai 30 orang nelayan dari pangkalan Punang dan Awat-Awat telah menerima tauliah sebagai Rakan Ikan pada program ini," tambahnya.

Jabatan Perikanan, katanya, juga telah mewujudkan program Pengurusan Perikanan Berasaskan Persekitaran (EAFM) di Daerah Lawas sekali gus yang pertama di negara ini melibatkan agensi serta komuniti untuk bertindak dalam satu pasukan bagi memelihara sumber perikanan di kawasan mereka.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lawas sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Dec 2013 11:05 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lawas sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Dec 2013 11:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

MDL sasar jadikan <b>Lawas</b> daerah terindah <b>di Sarawak</b> - The Borneo <b>...</b>

Posted: 19 Nov 2013 03:11 PM PST

LAWAS: Majlis Daerah Lawas (MDL) menyasar untuk mengangkat Lawas sebagai daerah terindah dan terbersih di negeri ini melalui pelaksanaan Program Pengindahan Bandar Lawas (PPBL).

Setiausahanya, Zulkifli Sahari berkata, PPBL memberi tumpuan terhadap usaha memperindahkan bandar Lawas dan sekitarnya melalui penanaman pokok bunga dan landskap cantik.

Melalui program itu, katanya, MDL memperuntukkan RM30,000 untuk aktiviti pengindahan bermula Oktober lalu dan berterusan sehingga 2014.

"Kita tahu Lawas sebelum ini memang terkenal dengan kebersihan bandarnya dan antara bandar yang terbersih di negeri ini.

Justeru, kita yakin melalui PPBL kita dapat mengangkat Lawas ke satu tahap yang membanggakan sebagai bandar tercantik, bersih dengan landskap," katanya di sini semalam.

Beliau berkata, projek pengindahan kawasan bandar itu perlu diberi perhatian sepanjang masa kerana merupakan nadi arus pembangunan, selain menarik tumpuan orang ramai ke Lawas.

Menurutnya, ia juga selaras seruan Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Kedua Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan agar kebersihan bandar Lawas terus dipelihara.

"Pada masa sama, kita juga menyahut sasaran kerajaan mewujudkan seberapa banyak kawasan hijau dan indah di pusat bandar, demi menjamin suasana kehidupan yang santai dan segar untuk rakyatnya," jelasnya.

Zulkifli berkata, pihaknya tidak berdepan dengan masalah kebersihan di sekitar bandar berikutan kesedaran orang ramai tinggi berhubung perkara tersebut sejak sekian lama.

"Masyarakat setempat di sini mempunyai kesedaran tinggi dalam menjaga dan menitikberatkan aspek kebersihan dan tidak membuang sampah merata-rata.

"Amalan murni ini perlu dikekal dan diteruskan termasuk saling ingat-mengingati untuk mengekalkan keunikan dan keindahan Lawas," ujarnya.

Katanya, program berkenaan juga akan diperluaskan bukan sahaja di pusat bandar malah di kawasan perumahan dan perkampungan.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


Pengguna merungut harga gas <b>di Limbang</b> melambung <b>...</b>

Posted: 07 Jan 2014 02:30 PM PST

LIMBANG: Belumpun reda isu kenaikan harga barang, masyarakat di sini dikejutkan dengan kenaikan harga gas petroleum cecair (LPG) bersubsidi 14 kilogram antara RM5 dan RM7.40 yang disifatkan oleh mereka sebagai amat membeban-kan.

Kenaikan mendadak gas LPG itu difahamkan berlaku sejak awal tahun ini apabila orang ramai yang ingin membeli gas LPG terpaksa membayar sehingga RM34, berbanding harga subsidi yang ditetapkan kerajaan sebanyak RM26.60 bagi Daerah Limbang.

Seorang penduduk, Lau, 50-an, dari Taman Poyan di sini berkata, beliau terpaksa membayar RM34 untuk mendapatkan gas LPG, baru-baru ini.

"Kenaikan harga gas LPG ini memang amat membebankan saya, ditambah lagi dengan kenaikan harga barang lain yang berlaku seka-rang ini," katanya di sini, semalam.

Beliau yang terkejut dengan kenaikan harga tersebut berkata, masalah berkenaan sememangnya membebankan apatah lagi dengan kedatangan perayaan Tahun Baharu Cina tidak lama lagi.

"Masalah ini memang membebankan rakyat. Tahun Baharu Cina akan disambut tidak lama lagi dan kami perlu menggunakan gas LPG  untuk memasak," ujarnya.

Sementara itu, Ketua Cawangan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Bahagian Limbang, Jubin Janggong ketika dihubungi semalam berkata, kenaik-an harga LPG tidak dapat dielak berikutan Projek Penyeragaman Harga (PPH) yang dilaksanakan kementeriannya belum dapat di-teruskan.

Beliau menjelaskan, PPH belum dapat disambung bukan sahaja di Limbang, malah di seluruh negeri dan kementeriannya sedang mengadakan rundingan harga dengan kontraktor untuk meneruskan pelaksanaan projek tersebut pada tahun ini.

Ujar beliau, kontrak projek tersebut berakhir Disember lepas dan akan diteruskan pada tahun ini dengan melantik kontraktor baharu bagi melaksanakan PPH termasuk di Limbang.

"Sebelum ini, harga subsidi barangan termasuk gas LPG untuk kawasan bandar dan luar bandar memang ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan melalui PPH.

"Namun, projek berkenaan masih belum dapat dijalankan di negeri ini dan kementerian masih mengadakan rundingan harga barangan untuk projek berkenaan sebelum dapat diteruskan," katanya sambil menjelaskan kontraktor akan dilantik setahun sekali.

Jubin yang tidak mengetahui bila PPH dapat dijalankan semula pada tahun ini berkata, apa jua keputusan hanya dapat dibuat oleh pihak atasan KPDNKK.

Beliau turut memberi jaminan masalah itu tidak akan berpanjangan dan keadaan akan kembali pulih apabila PPH diteruskan nanti.

"Buat masa ini para peniaga termasuk peniaga gas LPG terpaksa menanggung subsidi dan tambang pengangkutan sendiri menyebabkan mereka terpaksa menaikkan harga barangan terbabit yang mana sebelum ini ditanggung sepenuhnya kerajaan melalui PPH," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai agar bersabar sehingga PPH dapat diteruskan semula untuk tahun ini.

PPH merupakan salah satu usaha kerajaan untuk meringankan beban rakyat dengan memberi tumpuan kepada masyarakat luar bandar dan pedalaman agar pengguna tidak dibebankan dengan harga yang tinggi.

PPH dilaksanakan bagi memastikan penduduk luar bandar dan pedalaman mendapat barang kawalan seperti beras, tepung gandum, minyak masak dan gula kasar pada harga kawalan dan 50 jenis keperluan lain dengan harga lebih rendah.

Sarawak merupakan negeri yang paling banyak mempunyai kawasan PPH iaitu 485 diikuti Sabah (460) kerana kedua-dua negeri tersebut mempunyai muka bumi yang luas.

Program itu telah berjalan dengan lancar serta memberi impak yang amat besar kepada penduduk di kawasan pedalaman.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

My CustOmize (MCo): <b>LIMBANG</b>, DESTINASI PERTAMA <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 30 Dec 2013 08:39 AM PST


Destinasi Yang Tidak Dirancang

 27 Disember dan 28 Disember 2013 (Jumaat dan Sabtu)

 Seperti kata pepatah, kita hanya merancang, tetapi Allah yang menentukannya, bergini perjalanan MCo kali ini, apa yang dirancang, tetapi lain yang jadinya, tetapi ia memberikan pengalaman yang mempunyai seribu makna.
Limbang, mungkin ramai yang pernah dengar, dan mungkin ada sesetengah tidak tahu di manakah lokasinya... apa yang menarik di sini ialah, Perjalanan MCo ke Limbang ini adalah bukan yang dirancang, dengan kata lain, ia tiada pun dalam carta perjalanan. Namun bergitu tempat ini banyak juga meninggalkan kesan pada MCo, kenapa? bukan kerana tempatnya, tetapi ia adalah permulaan satu persahabatan.
ok lah..MCo pun tak mahu bercerita panjang tentang intro ini, tetapi biarlah MCo cerita serba sedikit pasal Limbang ini..
Limbang, lokasinya ialah di utara Sarawak, di kepulauan Borneo dengan keluasan 3978 (lebih kurang) meter persegi dan populasinya lebih daripada 50 ribu orang dan terdiri pelbagai kaum. Selain itu, Limbang ini terletaknya Sungai Limbang dan yang paling menariknya kedudukannya adalah diantara dua sempadan negara Brunei.
hehehe...sebenarnya MCo tidaklah arif sangat tentang Limbang ini, tetapi banyak juga maklumat boleh di perolehi samada melalui lisan sendiri atau pun mencari fakta di internet.

...Biarlah MCo menceritakan, kenapa MCo tersasar ke Limbang ini, sebenarnya ketika MCo dalam perjalanan ke Brunei, melepasi sempadan Brunei Kuala Lurah (iaitu imigresen antara sempadan Brunei dan Limbang Sarawak), adalah MCo berkenalan dengan seorang "Mamat" (akan di jelaskan kemudian terperincinya) ni berkenaan dengan Brunei, terutama berkenaan hotel. Maklumlah ini lah kali pertama MCo ke Brunei dan MCo tidak sempat membuat banyak kajian dan juga mencari info.
Maka alkisahnya bermula lah di sini. Si "Mamat" ni menawarkan diri untuk menolong MCo untuk bawa MCo ke hotel... so apa cerita selepas ini? oklah MCo di perkenalkan olehnya sebagai Tarmizi, dan selepas ini ada banyak coretan berkenaan beliau ini.
...Di pertengahan jalan sebelum tempat yang sepatutnya bas MCo naiki sampai ke destinasinya... Tarmizi telah pun turun, dan MCo mengekorinya... dan tunggu kawanya datang... untuk jemput...tunggu dalam lebih kurang 10 hingga 15 minit..kawanya datang...(Peng (jika tak silap namanya) datang menjemput)....dan dengan mereka lah MCo menumpang.. kemana dan kemari...sebabnya, Tarmizi ini ada untuk menghantar barang kepada sepupunya yang bakal kahwin pada hari Ahad.
....satu gelak dan tawa, MCo ada menceritakan sahabat baru MCo ini iaitu Tarmizi dan Peng kepada Mumy di Bingkor, dan kawan-kawan di kampung, tapi mereka semua gempar, semua kebimbangan....kenapa MCo bergitu percaya kepada mereka? sukar untuk MCo untuk menjawab, sebab pertama MCo melihat air muka mereka, bukan seperti hendak menipu, dan kedua gerak hati MCo kata, mereka ini baik. (sebab itu MCo berani di tinggalkan sementara di pasaraya di Mulaut (salah satu tempat di Negara Brunei)...
Dipendekkan cerita, Tarmizi mencadangkan yang lebih baik MCo mengikuti dia ke Limbang, Serawak, memandangkan tidak berbaloi menginap di Brunei ini... ini bermakna MCo terpaksa keluar dari Brunei dan ke Serawak lagi, MCo tidak lah berfikir panjang, memandangkan MCo tidak terikat dengan mana-mana jadual. Jadi MCo setuju, lagi pun Tarmizi ini telah berjanji akan ke Brunei lagi ke esokan harinya...

Maka bermulalah cerita MCo di Limbang, seterusnya MCo akan menceritakan berdasarkan gambar-gambar, namun bergitu info gambar-gambar ini tidaklah bergitu tepat, disebabkan info yang MCo ada tidaklah banyak.. selain itu cerita-cerita melalui gambar adalah secara rawak .dan yang penting, MCo telah sampai di Sarawak ini, dan wilayah Limbang ini adalah "pembuka langkah" hingga ke episod seterusnya. (Klik pada gambar untuk besarkan)

 Secara ringkasnya peta terletaknya daerah Limbang, berdekatan dengan Sabah, tetapi yang tepatnya ialah kedudukannya bersempadanan antara dua negara Brunei. Untuk terperinci bolehlah google dan search di internet, MCo tidak dapat memberi maklumat yang sangat tepat, tapi itulah keistimewaan Limbang. Jaraknya antara Kota Kinabalu, MCo tidak dapat nyatakan dengan tepat, tetapi kalau masa dengan menaiki bas, mengambil masa 6 hingga 7 jam, ini bukan kerana jaraknya, tetapi kerana berhenti di pusat kawalan passport imigresen dan keadaan jalan.  Berginilah keadaan pekan Limbang di waktu pagi... dalam lingkungan pukul 9 pagi. dan yang nampak bangunan hujung tu yang ada warna warni tu, MCo difahamkan merupakan bangunan tertinggi di Pekan Limbang ini. Ia menempatkan hotel dan kalau tak silap shopping complex dan juga pejabat pentadbiran. (jika salah... bro, Tarmizi tolong betul kan)


 Dataran Jubli Emas iaitu berhadapan dengan hotel MCo menginap...sebenarnya MCo pun tidak pasti tujuan apa dataran ini, tapi yang pasti mungkin fungsinya sama seperti di Taman Shah Bandar di Terengganu. Bagi MCo ia adalah tempat orang beriadah atau berekrasi.

 Kampung Air Limbang, Nah, bukan Brunei sahaja yang ada Kampung Air, tetapi Malaysia pun ada, walaupun ia tidak sebesar atau se gah Brunei, tetapi paling kurang, kita masih mempunyai penempatan seperti ini. Untuk melihat terperincinya kedudukannya bolehlah klik di sini... Kampung Air Limbang

 Lagi persekitaran di pekan Limbang....

Pandangan Bangunan Tamu Limbang, yang menempatkan Pasar Sejahtera, di mana menempatkan jualan untuk kegunaan harian penduduk di Limbang dan juga boleh di katakan pasar basah.
 Lagi gambar Kampung Air di Limbang....tak banyak MCo dapat ceritakan tentang kampung ini, tetapi anda semua boleh google mencari info di internet...atau tunggu MCo update untuk cerita seterusnya...
 ...Close up dengan gambar MCo paparkan di atas, untuk gambaran lebih cerah berkenaan bangunan tertinggi di Limbang ini....
 Close up... bangunan Tamu yang menempatkan pasar sejahtera tu.. pagi tu, MCo cuma berjalan-jalan memerhati persekitaran, kali ni, MCo tidak menemuramah mana-mana penjual, entahlah, pada hari itu MCo tidak teringin untuk melanjutkan pertanyaan kepada sesiapa pun....

 Dua gambar atas, adalah keadaan di dalam pasar di bangunan Tamu ini, tidak banyak beza dengan pasar-pasar yang berada di mana-mana tempat lain...cuma MCo tidak berapa pasti, ia murah atau tidak dari perbandingan kaca mata MCo, seperti yang dijelaskan tadi...entah kenapa kali ini, MCo tidak banyak menyelidiki keadaan perjualan mereka......
 Pasar Tani di Limbang...oh ya, MCo ada terjumpa buah-buahan pelik yang belum pernah MCo lihat di mana tempat...kecuali di sini, tetapi sayang, MCo lupa untuk snap kan gambar... tak apa, mungkin ada rezeki, MCo dapat datang lagi di sini....
 Salah satu bangunan di Limbang, nampak bangunan lama, dan "owner" masih kekalkan keadaanya, mungkin ada sebab tersendiri, mungkin ia adalah nilai sejarah atau mungkin ia serba sedikit imej Limbang itu sendiri. Bangunan ini adalah bersetentangan dengan Dataran Jubli Emas.

 Nah...gambar akhir..ini lah hotel di mana MCo menginap di Limbang, murah dan berbaloi...hanya RM60... bagi MCo hotel tidaklah penting sangat, cukup untuk tidur dan mandi...pada hari itu, MCo check out tepat jam 11.30am. .....dan akhir sekali, ini sahabat baru MCo di Limbang ini, Tarmizi dan Edi, mereka berdua ini adalah adik beradik sebenarnya, dan hubungan mereka nampak sangat akrab walaupun ada talian adik beradik. (gambar pada 28hb - Sabtu, sebelum kami berangkat ke Brunei, sarapan dulu....)

Dengan gambar tersebut, maka ceritanya berkenaan Limbang di tutup untuk sementara waktu, sebenarnya, Limbang mempunyai cerita yang panjang, ia bukan sekadar tempat MCo singgah, tetapi yang MCo jelaskan tadi, Limbang ini adalah satu kenangan dan satu hubungan persahabatan terjalin, ia bukan mudah dan tidak sukar untuk memahami sendiri. tetapi yang penting MCo telah sampai ke bumi Sarawak ini, dan kini MCo sudah ada alasan untuk ke Sarawak lagi...

 Sarawak tetap menarik untuk di kunjungi, tidak rugi untuk cuti-cuti Malaysia di Sarawak...

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Dec 2013 07:33 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Sep 2013 07:16 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Sep 2013 07:07 PM PDT

[unable to retrieve full-text content][unable to retrieve full-text content]The blog that used to be here is now at http://www.bujangsenang.org/2012/11/panas-anwar-di-kanowit-sarawak.html. Do you wish to be redirected? This blog is not hosted by Blogger and ...

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di mukah sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jan 2014 07:27 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SMART GENERATION: IKAN KELI GERGASI <b>DI MUKAH SARAWAK</b>

Posted: 05 Oct 2013 02:39 AM PDT

Seekor ikan keli bersaiz gergasi telah ditangkap oleh nelayan diMukah, Sarawak. 
Berita tentang ikan keli gergasi ini telah menggemparkan bukan sahaja penduduk tempatan tetapi seluruh Malaysia. Ikan pelik yang mempunyai berat lebih kurang 
2 tan (2000kg) itu dikatakan tersesat dan mati di tepian sungai. Seorang pemborong 
ikan cuba mengangkat ikan keli tersebut dengan menggunakan kren tidak berjaya. 
Dia hanya berjaya mengangkat ikan keli gergasi itu hanya selepas menyiat kulit 
ikan pelik itu. Daging ikan keli gergasi itu dikatakan dipotong-potong dan dijual 
dengan harga RM6 sekilo. Satu kampung boleh kenyang kalau buat kenduri ni. 
Mari kita tengok gambar pelik ikan keli gergasi yang terdampar di Mukah 
Sarawak ini. Jom!

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di serian sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Dec 2013 03:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Telemovie &#39;Chob Belob&#39; dilanchar <b>di</b> Pavillion Taman Danu, <b>Serian</b> <b>...</b>

Posted: 19 Oct 2013 10:22 AM PDT

SERIAN: Gerempung Pelakun, Penanyi enggau Pengansah Seni Bidayuh Serian (PPPSBS) ngelanchar telemovie 'Chob Belob' di Pavillion Taman Danu, Serian malam ensanus.

Dipenyadi Datin Betty Mincha, bini Menteri Sumber Manusia Datuk Richard Riot Jaem 'Chob Belob' nusuika cherita pengidup seiku lelaki ti dilakun Mike Rantai (penanyi Bidayuh) ti udah mujur ngubah ulah jai iya ngagai pengidup ke menyana.

Chairman PPPSBS ke mega Menijer All Time Best (pengeluar telemovie) Edward Sayu madahka DVD 'Chob Belob' udah dijual di kedai serata Kuching enggau Serian.

"Kenyau dipansut dalam bulan Disember 2012, sepenyampau 2,500 kepin DVD telemovie Chob Belob udah laku dijual.

"Chob Belob nusuika pengidup seiku lelaki Bidayuh ti suah ngereja penyalah jai bebali nyadi seiku lelaki ke manah.

"Telemovie tu udah dilakun pengelama enam bulan ba mayuh kandang endur manah di Serian ke nyengkaum di Kampung Payau, Kampung Taee sereta di pasar Serian,'ku iya.

Iya mansutka jaku nya lebuh dikerandau pengudah ngulu pengerami Makai Lemai Gerempung Pelakun, Penanyi enggau Pengansah Seni Bidayuh Serian ke mega nyadi pengawa bejadi album baru Mike Rantai, Wooden Gun enggau Telemovie Filem Chob Belob malam ensanus.

Iya ke mega Diretor 'Chob Belob' madah dulu agi ari tu, 3 buah telemovie Bidayuh Jangi Anak, Kumang Benua enggau Asak Manga Pauh Jaji Bendut udah dikeluar lalu nerima timbal ke manah ari raban peminat telemovie Bidayuh

Ngenang senentang PPPSBS ti udah ditumbuh kenyau ari bulan Jun 2012, Edward madah gerempung diatu bisi 2,000 iku raban ti ngarika raban penanyi, pelakun enggau pengansah seni ari pelilih Serian.

PPPSBS mega merambu ngeluarka sebuah agi telemovie Bidayuh dalam awak ke semak.

Bela datai Patron PPPSbS, Awang London ke mega Sekretari Datuk Richard Riot, chairman pengawa Robert Jawos sereta raban gerempung ke bukai.

DVD 'Chob Belob' dijual nengah rega RM16 sekepin.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di sri aman sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jan 2014 01:10 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di sri aman sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Dec 2013 01:27 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Padang golf dirancang <b>di Sri Aman</b> - The Borneo Post Online

Posted: 19 Oct 2013 10:19 AM PDT

TANDA INGATAN: Harden (tiga kanan) menyampaikan cenderamata kepada Abang Johari pada perasmian Pesta Benak Sri Aman 2013, semalam. Turut kelihatan (dari kiri) ialah Snowdan, Dr Rayong, Masir dan Johnathan.

SRI AMAN: Kementerian Pelancongan merancang untuk mewujudkan sebuah padang golf dan jeti apungan bagi memacu ekopelancongan di Sri Aman di bawah Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK11).

Menterinya Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg berkata, pihaknya akan mengemukakan cadangan padang golf berkapasiti 18 lubang terbabit untuk kegunaan pelancong sebelum mereka menyusuri Sungai Batang Lupar.

Justeru, turut dirancang ialah jeti apungan untuk membolehkan pelancong meninjau habitat buaya di Sungai Batang Lupar dengan menggunakan bot, ujarnya.

"Dua pelan itu adalah usaha kerajaan untuk membolehkan para pelancong asing terutama dari China, Korea dan Jepun untuk memanfaatkan kemudahan ekopelancongan sebelum meninjau fenomena benak di sini," ujarnya.

Beliau yang juga Menteri Perumahan berkata demikian ketika berucap merasmikan Pesta Benak Sri Aman 2013 di sini, semalam.

Abang Johari berkata, kementerian menerusi pelan itu juga bercadang menghubungkan kawasan Batang Ai, Bakun dan Murum dengan pengangkutan feri udara.

"Tujuannya bagi membolehkan para pelancong melawat kesemua kawasan flora dan fauna di tiga kawasan terbabit menerusi feri udara," jelasnya.

Mengulas mengenai pesta tersebut, Abang Johari berkata fenomena benak di Sungai Batang Lupar merupakan ikon pelancongan yang mampu meningkatkan kedatangan pelancong.

"Ia perlu dipromosikan dan dipasarkan sebagai satu pakej pelancongan yang menarik di mata dunia," katanya.

Sementara itu, Menteri Muda Pembangunan Luar Bandar dan Perumahan merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simanggang, Datuk Francis Harden Hollis dalam ucapannya berkata, usaha berterusan untuk mempromosikan benak di Sungai Batang Lupar diharap dapat mempopularkan Sri Aman sebagai Bandar Benak Malaysia.

"Ternyata benak Sungai Batang Lupar merupakan antara kejadian ajaib dunia.

Ia merupakan yang keempat terbesar di dunia dan semakin mendapat perhatian pelancong antarabangsa.

"Kehadiran peluncur antarabangsa ke pesta tahun ini juga satu cara untuk mempromosikan Pesta Benak Sri Aman melalui bahan cetakan, media massa dan laman sesawang," jelasnya.

Turut hadir Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara Senator Datuk Doris Sophia Brodie, Ahli Parlimen Sri Aman Masir Kujat, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Engkilili Dr Johnnical Rayong Ngipa, ADUN Balai Ringin Snowdan Lawan dan Residen Sri Aman Johnathan Lugoh.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di marudi sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Dec 2013 09:31 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di marudi sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Dec 2013 09:13 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di marudi sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Dec 2013 09:24 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SPDP Telang Usan, <b>Marudi</b> mujur ngatur Pengerami Mantar Krismas

Posted: 01 Dec 2013 01:59 PM PST

BEJADIKA PENGERAMI: Anyi, Asing enggau Kijan (tengah) ngulu bala Komiti Pengatur Pengerami melah kek Mantar Krismas.

MARUDI: Kering semengat begempung dalam SPDP (Parti Progresif Demokratik Sarawak), reti nya kering mega semengat begulai dalam gempung Barisan Nasional (BN).

Nengah pengawa ngintu pengerami Mantar Krismas sereta nyambut Hari Krismas ninting taun, reti nya kitai sama ulih nerima pangan diri seraya pengawa ngedutka kaul ba kitai.

Pia ku sekeda pekara ke dipansut Kaban Parlimen Baram, Anyi Ngau maya ke macha teks jaku ari Menteri Kanan ke mega Menteri Pemansang Rama, Tan Sri William Mawan Ikom lebuh bejadika Pengerami Mantar Krismas SPDP, ke diatur Pampang Indu SPDP Marudi begulai enggau Bagi Telang Usan ba Dewan Suarah Baram, malam ensanus.

1,000 iku kaban SPDP ngulu pengerami makai lemai nya. Bepelasarka gaya politik diatu, semua komponen parti enggau bala ketuai BN deka betapi enggau pemar sereta patut ngembuan juluk ke patut dijapai parti.

Ku Anyi, nengah juluk baru komuniti kitai ba serata menua patut ngembuan tikas pemujur ti ngemegahka ati. Tanggungpengawa nyadi ketuai ukai mudah laban deka mai sereta ngerembaika pemansang lalu bekunda ungkup rayat kelebih agi sida ke diau di menua pesisir. Nya meh juluk besai di deka dikemujurka BN nyerumba taun 2020.

Diatu kami chakah gawa deka ngemansang bansa sereta ngangkatka bala nembiak rebak baru. Tanggungpengawa tu begunaka sukung ari komuniti, ke alai nembiak rebak baru patut begempung sereta nyempilka diri enggau perintah  Barisan Nasional, ku iya.

Ku Anyi, nengah pengerami makai lemai ke diatur nya mega ulih ngeringka kaul dalam SPDP ti pulaika pemaik ngagai BN.

Kemanahka agi kaul sereta sungkakka meh sukung ngagai BN, laban pekara nya deka mai pemaik ngagai semua rayat di Baram. Nya meh kebuah rambai jaku pengerami kitai malam tu "Moving Forward as One", ngambika kitai chakah agi ngulihka sukung, laban maya PRN13 tu tadi, BN semina teulihka 194 majoriti undi aja, pia ku Anyi ke baru ba penggal keterubah nyadi Kaban Parlimen Baram.

Berebak enggau nya, Anyi mega nerima 500 iti pom peminta nyadi kaban SPDP ari Ketuai Puteri SPDP, Josephine Duyuk Tuah.

Mayuh bengkah main bisi diatur kena ngerami malam nya baka ngajat, belagu karaoke lalu ke penudi endar iya nya Pekit Kumang Mantar Krismas 2013, ke alai Jacqueline Gau, 16 taun, ari Rumah Selat, Sg Pasir udah dipilih nyadi Kumang Mantar Krismas SPDP.

Ivony Lawai bulih lumur dua ditangkanka Sophia Tijan Philip, lumur tiga.

Perais sinu ati diberi ngagai Patricia Welma Nelson Munan enggau Nur Safikah Zainal.

Sama bisi ngulu pengerami nya, Sekreteri politik Kepala Menteri, Kijan Toybee, Chairman SPDP Pampang Marudi, Alexander Asing John Sadai, Chairlady SPDP Marudi ke mega Komiti Pengatur Pengerami, Theresa Gelang, Ketuai Nembiak SPDP, Robert Ayu, SAO Rose Edward Tarang, Ketuai Putera SPDP, Tonny Cheng enggau bala ketuai raban bansa ba kandang menua nya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Dec 2013 09:36 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Dec 2013 09:26 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Dec 2013 09:35 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Nov 2013 09:25 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Aug 2013 09:27 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jul 2013 09:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2013 09:23 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jun 2013 09:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 May 2013 09:26 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2013 09:17 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2013 10:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

60 peninju bakal bertarung Cabaran Muaythai <b>Lundu</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 19 Feb 2013 03:47 PM PST

Posted on February 20, 2013, Wednesday

CABARAN: Barisan peninju Kelab Muaythai JBL menyertai Cabaran Muaythai Lundu pada Sabtu ini bersama-sama dengan Ahmad Nirwan (belakang, tiga kanan) di Lundu.

CABARAN: Barisan peninju Kelab Muaythai JBL menyertai
Cabaran Muaythai Lundu pada Sabtu ini bersama-sama
dengan Ahmad Nirwan (belakang, tiga kanan) di Lundu.

BAU: Seramai 60 peninju termasuk atlet bayangan Sukan Malaysia (SUKMA) dijangka menyertai Cabaran Muaythai Lundu 2013 yang akan diadakan pada 23 Februari (Sabtu) di Dewan Kampung Rukam, Jalan Biawak Lundu.

Kejohanan selama sehari itu dianjurkan oleh Kelab Belia dan Rekreasi Jalan Biawak Lundu dengan kerjasama Kelab Muaythai Jalan Biawak Lundu (JBL).

Pengasas dan Jurulatih Kelab Muaythai JBL, Ahmad Nirwan berkata kejohanan itu turut menarik minat peserta dari Kelab Muaythai Kenyalang dan Kelab Muaythai SS Fighters.

Beliau yang juga pengerusi penganjur menjelaskan, objektif utama pertandingan tersebut adalah untuk mempromosi sukan muaythai dan budaya sihat di kalangan belia sekitar daerah Lundu dan Biawak.

Selain itu, ia juga dapat dijadikan medan latihan pendedahan untuk atlet SUKMA Sarawak.

"Seramai 15 peninju bayangan SUKMA Negeri mengesahkan penyertaan mereka.

Antara yang bakal mencuri tumpuan ialah peninju dari Kelab Muaythai SS Fighters.

"Bagaimanapun, peninju dari Kelab Muaythai Kenyalang dan Kelab Muaythai JBL juga dijangka mampu memberi saingan sengit," katanya.

Menurutnya, empat peninju Kelab Muaythai JBL yang diserapkan dalam skuad bayangan SUKMA Sarawak ialah Heendrew Lois, Jeffrery Nagoi, Steve Rossel dan John Bodi.

Kelab Muaythai JBL ditubuhkan oleh Ahmad sejak dua tahun lalu dan juga ahli gabungan Persatuan Muaythai Kuching.

Mereka mempunyai pusat latihan di Kampung Rukam, Biawak dengan ahli berjumlah 30 orang dari Lundu dan Biawak.

Sementara itu, seramai 30 ahli Kelab Muaythai JBL telah mengadakan demonstrasi muaythai semasa pelancaran program Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M) kawasan Parlimen Mas Gading di Tasik Biru Square, Sabtu lalu.

Pertunjukan itu menarik minat lebih 2,000 penonton dan disempurnakan oleh Menteri Pembangunan Sosial, Tan Sri William Mawan Ikom.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

ads