Sabtu, 11 Jun 2011

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Sandakan dan <b>Bau</b> Dalam Radar Misi

Posted: 09 Jun 2011 09:41 PM PDT

Julai ini menjadi medan Kelab Misi untuk melabuhkan lagi sauh mereka di kedua-dua buah negeri yang terpisah dengan semenanjung. Negeri Sabah dan sarawak juga merupakan negeri yang bernaung di bawah nama negara Malaysia. Negeri-negeri ini juga merupakan negeri kelahiran rata-rata ahli kelab Misi UIAM.

Sauh bahtera kelab ini akan mendarat di dua kawasan iaitu Sandakan, Sabah dan Bau, Sarawak. Bermula dengan program Educational Hearten Camp yang dahulunya dikenali sebagai English & Dakwah Camp iaitu dari 8 Julai sehingga 10 Julai bertempat di Sandakan, Sabah. Lebih spesifiknya adalah di Sekolah Menengah Agama Kebangsaan Sandakan.

Menurut Presiden kelab Misi, saudara Usman bin Suardi, pertukaran nama program ini bukan kerana suka-suka. Ini adalah kerana nama sebelum ini membuatkan ramai orang konfius dengan perjalanan program. Maka namanya diubah bagi menampakkan konsep dakwah yang dibawa lebih luas dan universal.

Cecep di sebelah kiri Penulis dalam satu program yang dianjurkan kelab Misi

"Program kali ini memerlukan tenaga yang ramai. Maka, sebab itulah kami membawa 40 orang mahasiswa UIAM khususnya ahli kelab kami terbang ke sana untuk mengendalikan program yang melibatkan seramai 250 orang. Pelajar-pelajar ini datangnya dari tingkatan 3 hinggalah tingkatan 5," jelas Usman yang lebih dikenali sebagai Cecep.

Usman juga menerangkan bahawa program ini memang betul-betul menekankan unsur dakwah dalam setiap modul yang diperkenalkan. Maka, program kali ini telah membawa beberapa konsep di antaranya, konsep motivasi, kekuatan spiritual (dalaman), meneroka keyakinan diri, dan ski kepimpinan.

Lain pula halnya dengan satu lagi program yang juga dijalankan oleh kelab yang sama, di bawah pimpinan presiden yang sama, Usman bin Suardi. Program yang dikenali sebagai DESA atau Dakwah Exploration at Sarawak ini akan membuka tirai pada 20-26 Julai ini. Program DESA 2011 ini akan mengambil tempat yang berbeza, tidak seperti sebelum ini iaitu di Simunjan, Sarawak. Tempat yang dianjurkan oleh Unit Saudara Kita (USK) ialah Kampung Kendie dan Kampung Tembawang.

"Kedua-dua kampung ini merupakan kampung yang dipilih oleh USK. Ini kerana merekalah yang kami selalu berhubung untuk mendapatkan informasi mengenai kampung-kampung di Sarawak  yang memerlukan perhatian mahasiswa UIAM. Di dalam maklumat yang kami dapat, Kampung Tembawang mempunyai sedikit masalah dengan politik kampung mereka. Ini kerana di kampung tersebut turut didiami oleh lebih 10 keluarga Muslim iaitu saudara baru," terang Usman lagi.

Menurut Usman lagi, kedua-dua kampung berkenaan didiami oleh 100% penganut kristian. Namun kini, minoriti penduduknya sudah pun memeluk Islam.

"Maka, kerana itulah USK memilih kampung ini untuk kami jalankan program DESA kami. Kami harap orang kampung terutamanya minoriti muslim di sana terus bersemangat untuk menjalani ibadah sebagai seorang muslim."

Harapan Usman juga, agar setiap program yang dianjurkan oleh MISI terutamanya program Education Hearten Camp akhirnya menjadi satu projek yang berjangka panjang untuk Kelab Misi seperti projek mentoring yang dianjurakn oleh kelab-kelab lain.

Usaha-usaha untuk menjalankan kedua-dua program ini berjalan dengan lancar. Semua mesyuarat sudah pun dibuat, gerakan komiti juga sangat mengagumkan Usman sebagai ex-officio kepada kedua-dua program tersebut. Katanya lagi, kini kelab MISI sedang rancak mencari dana tambahan untuk membuat persiapan sepenuhnya bagi kedua-dua program di Sandakan dan juga di Bau.

Bagi sesiapa yang ingin menyumbang bantuan dari segi kewanagn atau material lain, silalah ajukan pertanyaan kepada presiden Kelab MISI, Usman Suardi di talian 014-8754579.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


Bukit Sari Benteng Kuat PBB <b>di</b> Zon Utara <b>Sarawak</b>

Posted: 27 Apr 2011 11:08 AM PDT

Post image for Bukit Sari Benteng  Kuat PBB di Zon Utara Sarawak

Bagaimanakah nasib kerusi PBB  di utara pada pilihan raya kali ini?  Adakah sentimen pengundi bandaran Cina kini mula menjangkiti pengundi kawasan bumiputera  zon utara  Sudah adakah perubahan cara berfikir pengundi golongan tersebut?

Berdasarkan pengamatan penulis, kerusi Bukit Sari milik Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan  adalah kerusi yang paling kukuh setakat ini. Malah menurut sumber PKR di Kuala Lumpur, mereka mengakui kawasan Datuk Amar Awang Tengah sukar ditembusi.  Janganlah cuba berkempen sebagaimana berkempen di Padungan, Pending, Kota Sentosa,  atau Batu Lintang.

Jangan pula terkejut  apabila ceramah politik pembangkang cuma mendapat respons yang paling sedikit berbanding di tempat lain. Menurut beberapa penduduk di kawasan DUN Bukit Sari Datuk Amar Awang Tengah sentiasa turun dan menjaga kawasan. Kita dapat mengukur kesetiaan penduduk kawasan kepada Tengah apabila sebaiknya sahaja beliau tiba di Lawas, ramai akar umbi sudah berbaris menunggu kedatangan beliau untuk  berjumpa dan bermesra dengannya.

Cerita kemurahan hati Datuk Amar Tengah pula sudah merebak ke kawasan-kawasan DUN lain. Difahamkan rumah beliau di Jalan Tabuan, Kuching sentiasa didatangi oleh penduduk di sekitar Kuching hingga ke Serian khususnya pada hari Jumaat tanpa putus-putus.  Malah dari satu tahap kelihatan  rumah Awang Tengah tempat penyelesaian atau tapak aduan rakyat.

Personaliti lulusan psikologi dan sains politik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang berumur 56 tahun ini cukup mesra dan rapat dengan akar umbi menjadikannya amat popular kalangan rakyat akar umbi. Naib Presiden Kanan PBB ini juga mempunyai hubungan baik dengan komponen BN lain. Tidak hairan nama Tengah turut disebut-sebut sebagai antara calon Ketua Menteri Sarawak. Sekiranya berlaku, ia merupakan satu pengiktirafan kepada masyarakat di utara Sarawak terhadap kepimpinannya  yang berjaya menghasilkan undi popular pada pilihan raya lepas.

Lawas kini bukan  kawasan kecil yang kita kenali 10 tahun yang lalu. Kini Lawas sudah berubah wajah. Tak pernah terfikir oleh penduduk di sana, Lawas akan memiliki sebuah hotel yang terkenal di seluruh Malaysia. Kini Lawas adalah satu-satunya tempat Hotel Seri Malaysia  di Sarawak bertaraf tiga bintang yang menjadi tanda aras pembangunan di Lawas.

Yang terkini Hopsital Lawas yang bernilai  RM80 juta akan dibina apabila baru diumumkan baru-baru ini.  Pembinaan lapangan terbang baru  di Lawas juga dijangka akan dibuat dalam beberapa tahun ini. Selain itu Lawas Shopping Mall, Pusat Budaya Lun Bawang, Rumah Awam Lawas, Sundar dan Trusan, pembinaan 300 buh unit rumah kos rendah dan pembinaan empangan hidro Lawas berkapasiti 600mw. Ternyata banyak pembangunan sudah dilaksanakan kecuali sebahagian kecil kemudahan infrastruktur. Bagaimanapun yang belum dilaksanakan sudah dimasukkan dalam idang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

Pada pilihan raya 2006, Awang Tengah  memperoleh undi sebanyak 5,596 undi. PKR  yang diwakili Mohamad Ibrahim hanya mendapat 98 undi  manakala Japar Suyut dari Bebas mendapat 321 undi.  Dengan kata lain, Tengah mendapat 5,275 undi majoriti.

Apakah kali ini Tengah mendapat tentangan hebat? Kalau dahulu, PKR yang cuma mendapat 98 undi. Kini PKR mengatur strategik politik mereka. PKR berharap dengan mengambil dan meletakkan Japar Suyut sebagai calon PKR mereka pasti akan meraih undi yang lebih banyak berbanding dengan pencapaian PKR pada pilihan raya lepas. Adakah strategi ini akan berjaya dengan mengambil kira sentimen politik semasa di Bukit Sari? Pastinya, seramai 9,983 pengundi di Bukit Sari lebih bijak menentukan pilihan mereka nanti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


sambungan Jalan-jalan <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b> – Day 1 |

Posted: 10 Jun 2011 09:20 PM PDT

Kampung Budaya & kilang kek lapi sarawak (2.30 ptg – 6.30 ptg)

Hari pertama dapat jejak kaki di kuching dilot terus pergi ke Kampung Budaya.
Harga tiket mahal giler. sorang RM60.00. Tapi nasib baik warga emas dapat diskaun. separuh harga. Mula-mula macam bosan. Tapi first time dilot rasa, dilot suka akan seni tarian. Ntah ek dilot tengok tarian-tarian orang sarawak ni unik. Lepas tu rumah-rumah dieorg pun pelik.

Ada 7 buah rumah semuanya. "Rumah Bidayuh, Iban, Orang Ulu, Penan, Malayu , Cina dan Rumah Melanau.

Ada yang tinggi ada yang rendah je. yang tinggi tu, mama dengan mak dilot memang tak larat nak naik. Jadi dieorg hanya lalu sajala. Tapi dilot, husband, abah, akak dan adik, memang tak lepaskan peluang naik dari satu rumah ke satu rumah. Tinggi-tinggi tu, rugi kalau tak naik.

rumah korang tak ada tangga ni kan? jadi kene juga rasa naik tangga ni..

Tepat pukul 4 ada pertunjukan tarian. dilot tak ingat tarian apa, tapi memang terhiburla.Rasanya lebih terhibur dari maharajalawak. tak kirala jozan ke, sepah ke, jambu. tapi rasanya nabil dan r2 perlu tengok persembahan mereka untuk tambah idea yang dah sedia ada. Lawak tanpa suara tau. hanya action dan reaction dari raut wajah dieorg je, tapi cukup buat semua penonton terhibur dan gelak je sepanjang dalam dewan tu.

Related posts:

  1. Jalan-jalan di Kuching, Sarawak – Day 1
  2. sesaje jalan…mengisi ruang di tgh jalan…
  3. Jalan-Jalan di Perak
  4. Menunggu Baby Baru Dilot
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


Kemenangan BN Bukti Rakyat <b>Sarawak</b> Susah Dihasut - The Utusan <b>Subis</b>

Posted: 22 Apr 2011 06:25 AM PDT

Kemenangan BN Bukti
Rakyat Sarawak Susah Dihasut

UTUSAN SIBUTI - Kemenangan dan kejayaan Barisan Nasional (BN Sarawak) memperolehi 55 kerusi daripada 71 pada Pilihan Raya Umum Sarawak Kesepuluh pertengahan April lepas membuktikan tidak semua rakyat di negeri itu mempercayai fitnah pembangkang terhadap kerajaan.

Demikian kata anggota Majlis Tertinggi Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Sarawak Datuk Talip Zulpilip ketika ditemui media baru-baru ini.

Katanya, walaupun pembangkang menggunakan media alternatif untuk meracuni fikiran rakyat Sarawak, ia masih gagal memperdaya mereka ini kerana masyarakat Sarawak terus setia kepada BN yang banyak membawa perubahan terutamanya di kawasan luar bandar.

Walaupun pembangkang dari semenanjung bersama pembangkang tempatan yang menggunakan tektik serangan yang berterusan, rakyat Sarawak tidak mudah diperdaya dan mereka masih memilih untuk menyokong BN.

Pembangkang lebih menguasai kawasan bandar kerana DAP menggunakan pelbagai isu untuk mengelirukan rakyat selain mendakwa mereka merupakan orang yang bertanggungjawab mengetengahkan isu kaum Cina, tambahnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


Najib Lakukan Tinjauan Mesra <b>Di Saratok</b> | <b>Sarawak</b> Update

Posted: 10 Apr 2011 09:21 PM PDT

BETONG (Sarawak), 11 April (Bernama) — Datuk Seri Najib Tun Razak pagi ini memulakan tinjauan mesra di beberapa kawasan pedalaman di bahagian Betong dan Sri Aman, kira-kira 300km dari Kuching.

Helikopter, yang membawa Perdana Menteri dari Kuching, mendarat di padang daerah Saratok, kira-kira 80km dari sini pada pukul 9.30 pagi.

Najib disambut oleh Menteri Muda Pertanian Sarawak Datuk Peter Nyarok ak Entrie, yang juga calon Barisan Nasional (BN) bagi kawasan Krian dan Abdullah Wahab Aziz calon BN di Kalaka pada pilihan raya negeri Sarawak 16 April ini.

Turut hadir Residen Bahagian Betong Datuk Roni Sigan Daniel.

Sebaik tiba, Perdana Menteri terus berjalan ke arah Pekan Saratok dan beramah mesra dengan peniaga dan orang ramai di situ.

Beliau juga meluangkan masa beberapa minit untuk menemui penduduk di sebuah kedai kopi di situ.

Daerah Saratok mempunyai kira-kira penduduk 40,000 penduduk, kebanyakannya penanam padi dan pekebun kecil kelapa sawit.

Selepas itu, Najib berucap kira-kira lima minit kepada kira-kira 1,000 hadirin di sebuah taman rekreasi di tengah pekan Saratok.

Najib, yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN), berkata sejak lebih 50 tahun, kerajaan BN telah banyak berkhidmat kepada rakyat di seluruh negara.

Perdana Menteri berkata ini bukan kali pertama beliau datang ke daerah ini kerana sebelum ini pernah melawat ke Rumah Panjang Juliana di kawasan Krian.

Najib berkata beliau telah meluluskan projek pembinaan jalan dan loji air Sungai Krian di daerah itu.

Selepas Perdana Menteri mengakhiri ucapan beliau, hadirin melaungkan "1Malaysia" dan "Hidup Barisan Nasional" sebelum orang ramai berpusu-pusu mendekati pemimpin nombor satu negara untuk bersalaman.

Najib kemudian berlepas menaiki helikopter untuk meneruskan tinjauan mesra di Kampung Beladin kira-kira 80km dari pekan Saratok. – BERNAMA

Short URL: http://sarawakupdate.com/home/?p=21852

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


ebooks – POCO POCO GAWAI <b>di SIBU SARAWAK</b> {thumbnail}

Posted: 30 May 2011 03:31 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]ebooks – POCO POCO GAWAI di SIBU SARAWAK {thumbnail}. by admin on Monday, May 30th, 2011 | No Comments. Rating: 0. Posted in Electronic Book Videos. Leave a Reply. Click here to cancel reply. Name (required) ...

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


MACC urged to reveal details of Taib probe « Hornbill Unleashed

Posted: 10 Jun 2011 08:35 PM PDT

Joseph Tawie

The Movement of Change Sarawak (MoCS) is urging the Yang di-Pertuan Agong and the Rulers' Conference not to accept recommendations to appoint Taib as the head of state.

KUCHING: The Movement for Change Sarawak (MoCS), which has been at the forefront of calls for allegedly corrupt Sarawak Chief Minister Abdul Taib Mahmud to step down, now wants the Yang di-Pertuan Agong and the Rulers' Conference to step in.

MoCS wants the King to direct the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) to expedite its investigations into alleged reports of corruption and blatant abuse of power by Taib.

In a statement yesterday, MoCS also said it wants the details of the MACC investigations into Taib to be revealed to the public.

The movement also wants the King and the Rulers' Conference not to accept any recommendation to appoint Taib as the Yang Di-Pertua Negeri of Sarawak.

These requests are contained in a memorandum which will be submitted to the palace in Kuala Lumpur on June 13 by MoCS KL coordinator Ronald Sia.

Accusing the MACC of dragging its feet, MoCS asked: "Why does it take so long for MACC to carry out its investigations?

"All the evidence is already there following reports after reports which have been lodged against the chief minister.

"By now, not only the investigations that should have been carried, but the progress and details of the investigations should have been revealed to the public," the statement said.

MoCS was alluding to reports that the MACC was investigating Taib over allegations of timber corruption.

MACC chief Abu Kassim Mohamed had reportedly said that the commission was gathering data on the matter following a similar action by the Swiss Anti-Corruption Agency, which recently froze Taib's assets over allegations of timber corruption.

Swiss Federation president Micheline Calmy-Rey had in April said they were aware of the allegations and had forwarded the information on Taib's assets in Switzerland to its regulatory body, Finma (the Swiss Financial Market Supervisory Authority) for investigation.

Meanwhile, Bernama yesterday quoted Sarawak Barisan Nasional (BN) secretary-general Stephen Rundi as urging Sarawakians not to pre judge the on-going probe.

He said any report or information on the matter remained allegations until proven otherwise by the authority concerned.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

MACC urged to reveal details of Taib probe | Free Malaysia Today

Posted: 10 Jun 2011 07:55 PM PDT

The Movement of Change Sarawak (MoCS) is urging the Yang di-Pertuan Agong and the Rulers' Conference not to accept recommendations to appoint Taib as the head of state.

KUCHING: The Movement for Change Sarawak (MoCS), which has been at the forefront of calls for allegedly corrupt Sarawak Chief Minister Abdul Taib Mahmud to step down, now wants the Yang di-Pertuan Agong and the Rulers' Conference to step in.

MoCS wants the King to direct the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) to expedite its investigations into alleged reports of corruption and blatant abuse of power by Taib.

In a statement yesterday, MoCS also said it wants the details of the MACC investigations into Taib to be revealed to the public.

The movement also wants the King and the Rulers' Conference not to accept any recommendation to appoint Taib as the Yang Di-Pertua Negeri of Sarawak.

These requests are contained in a memorandum which will be submitted to the palace in Kuala Lumpur on June 13 by MoCS KL coordinator Ronald Sia.

Accusing the MACC of dragging its feet, MoCS asked: "Why does it take so long for MACC to carry out its investigations?

"All the evidence is already there following reports after reports which have been lodged against the chief minister.

"By now, not only the investigations that should have been carried, but the progress and details of the investigations should have been revealed to the public," the statement said.

MoCS was alluding to reports that the MACC was investigating Taib over allegations of timber corruption.

MACC chief Abu Kassim Mohamed had reportedly said that the commission was gathering data on the matter following a similar action by the Swiss Anti-Corruption Agency, which recently froze Taib's assets over allegations of timber corruption.

Swiss Federation president Micheline Calmy-Rey had in April said they were aware of the allegations and had forwarded the information on Taib's assets in Switzerland to its regulatory body, Finma (the Swiss Financial Market Supervisory Authority) for investigation.

Meanwhile, Bernama yesterday quoted Sarawak Barisan Nasional (BN) secretary-general Stephen Rundi as urging Sarawakians not to pre judge the on-going probe.

He said any report or information on the matter remained allegations until proven otherwise by the authority concerned.

Also read:

MACC still mum on Taib

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads