Selasa, 18 Disember 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Penyikap dikena ngenegapka penuduk udah diatur – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 18 Dec 2012 04:18 PM PST

Posted on December 19, 2012, Wednesday

Pengari Mas Gading, mungkur Opar enggau Tasik Biru udah nyikap diri dikena napi PRU13 tu ila

KUCHING: Chalun ke dipelaba deka ngarika Barisan Nasional (BN) ba sitak Mas Gading maya pengawa bepilih besai ti ke-13 (PRU13) tu ila, Anthony Nogeh Gumbek madah, raban iya udah nyikap diri napi barang sapa maya nya.

Naka ke diatu, sida udah bebendar ngaul kedut sereta sukung ari mensia mayuh ngambika Mas Gading ulih ditan maya PRU13 ke dipelaba deka diatur ba suku keterubah taun 2013.

Penyukung BN Opar enggau Tasik Biru udah ngenegapka penuduk nengah kos ke diatur empai lama ke udah iya nya 17 November ba Kem Bina Negara Sempadi Lundu sereta di Kampung Tebaru Lundu kena 16 Disember tu tadi.

Kos enggau aum tu diatur raban pemesai BN ari perintah besai sereta dipelanja opis JASA, ku iya lebuh dikerandau.

"Kami udah nyikap diri dikena napi PRU tu. Semua atur ngenegapka diri udah magang dikereja ba Mas Gading,ku iya.

Kelimpah ari nya, Nogeh mega bisi nyenguk sereta ngulu pengawa beripai ba Kampung Skiat, Bau kena 15 Disember tu tadi seraya ngedutka kaul enggau peranak menua ba sitak nya.

Beserimbai enggau pengerami mantar Krismas, Nogeh mega deka ngulu pengawa beserumpu makai lemai di Kampung Musi Bau begulai enggau raban bansa China ari sitak Mas Gading.

Nogeh udah dikearap ngarika Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) ba sitak Mas Gading ke ngelama tu endang kubu BN.

Berebak enggau nya, kaban parlimen Datuk Tiki Lafe ke nadai beparti pengudah dibuai ari parti nya bepun ari penemu ke enda senutuk enggau presiden, ngarapka diri dikemendar ngetanka penuduk dia.

Lebuh dikerandau, chairman SPDP Tasik Biru Michael Siten madah, pengerami endur 10 raban pemuzik deka besemekih ngerebut gelar bisi diatur ba Kelab Sukan enggau Rekreasi Singai in Kampung Sudoh, Singai Bau kena 21 Disember tu.

"Presiden SPDP Tan Sri William Mawan Ikom deka nyadi temuai ti dipebasa maya nya. Nogeh sereta kaban kunsil tinggi SPDP mega deka ngulu pengawa nya" ku Michael.

Mas Gading mungkur sitak kunsil nengeri Opar enggau Tasik Biru. Opar dipegai Parti Sa'ati Rayat Sarawak (SUPP) lalu Tasik Biru diempu SPDP.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Pendekar Buluh <b>Betong</b>: Am : Indeks Jenayah <b>Di Sarawak</b> Menurun <b>...</b>

Posted: 09 Dec 2012 11:40 PM PST

KUCHING, 10 Dis (Bernama) -- Statistik indeks jenayah Polis Diraja Malaysia Kontinjen Sarawak bagi tempoh Januari hingga Disember tahun ini, berjaya dikurangkan 7.86 peratus berbanding tempoh sama, tahun lalu.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


CERAMAH @che&#39;gubard DAN AMK <b>SARAWAK DI SAMARAHAN</b> <b>...</b>

Posted: 13 Dec 2012 06:00 PM PST


Akibat pertembungan perlawanan bola sepak Thailand lawan Harimau Malaya dan ketidaksukaan rakyat Sarawak terhadap pemimpin PKR telah menyebabkan ceramah Merdeka Rakyat AMK Sarawak "Selamatkan Kota Samarahan Dari BN" yang diadakan di Kampung Sindang Baru, Samarahan yang dihadiri Che'gu Bard @ Badrul dari Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Nazib Ahmad, Arip Ameran dan Zulhaidah Suboh di Samarahan TIADA mendapat sambutan. Dianggarkan hanya sekitar 40 orang sahaja yang hadir berbanding jumlah kerusi yang disediakan berjumlah 400 buah kerusi.
Menurut pejabat Polis Samarahan, ceramah Merdeka Rakyat itu telah diadakan secara haram tanpa sebarang permohonan permit.
Ceramah Merdeka Rakyat AMK Sarawak yang sepatutnya diadakan pada jam 8.00 malam itu terpaksa ditangguhkan beberapa jam akibat ketiadaan sambutan daripada penduduk Kamung Sindang Baru, Samarahan. Pengerusi penganjur telah beberapa kali memohon maaf kepada penduduk yang hadir dan tetamu jemputan di atas ketiadaan sambutan yang hebat.
Pada mulanya penganjur telah mencadangkan kepada penceramah yang hadir untuk membatalkan ceramah Merdeka Rakyat itu atas faktor ketiadaan sambutan. Namun, disebabkan nafsu yang membara mahu mengumpulkan 1 juta peserta ke Himpunan Kebangkitan Rakyat di Kuala Lumpur pada 12 Januari ini, Che'gu Bard tetap meneruskan ceramah tersebut dalam keadaan serba salah.
Manakala, bagi 3 orang AMK Sarawak yang hadir bagi mengiringi Che'gu Bard, mereka tiada pilihan terpaksa juga berceramah walaupun dalam suasana yang tidak diingini. Malu tetap malu kepada penduduk Kampung Sindang Baru dan Che'gu Bard. Turut sama hadir, Pak Husin bekas calon Parlimen Samarahan dan Dr Ramli Ahmad, Ketua Cabang Keadilan Samarahan.
Seperti biasa, ceramah Merdeka Rakyat merupakan pentas pemimpin PKR untuk menabur fitnah dan pembohongan tahap melampau ke atas pemimpin BN khususnya Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak dan Ketua Menteri Sarawak Pehin Seri Abdul Taib Mahmud serta beberapa pemimpin BN yang lain yang dirasakan sesuai dan mempunyai modal untuk difitnah.
Selain Pengasas SAMM, Che'gu Bard juga calon PKR di P.131 Rembau yang akan bertanding menentang Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim dalam PRU-13 nanti. Untuk memastikan mempunyai tahap keyakinan yang kuat berhadapan pemimpin BN, beliau perlu mendapatkan sokongan daripada anak-anak muda.
Seperti kebanyakan kandungan ceramah pemimpin PKR, tema UBAH pada PRU-13 menjadi pilihan pemimpin SAMM dan AMK Sarawak di Kampung Sindang Baru, Samarahan. Bertemakan Selamatkan Samarahan daripada BN adalah satu lagi hasrat PKR mahu mencetuskan gangguan psikologi kepada rakyat Samarahan dan Sarawak. Namun, secara keseluruhannya ucapan berkaitan UBAH ini hanyalah persepsi PKR dan tidak bersandarkan fakta.
Isu kekurangan pembangunan luar bandar yang diketengahkan penceramah PKR itu merupakan suatu taktik psikologi khususnya kepada penduduk Kampung Sindang. Ini sangat bertentangan dengan apa yag telah diterima penduduk Kampung Sindang Baru dan kawasan Samarahan keseluruhannya yang kini pesat membangun sebagai pusat pendidikan Negeri Sarawak.
Jalan raya, kemudahan elektrik dan air serta telefon di samping sekolah, hospital, tempat-tempat pendidikan seperti UNIMAS, UiTM dan Institut Perguruan Samarahan serta Ibu Pejabat Polis Samarahan dan Bomba telah menjadikan Kota Samarahan membangun dengan pesat. Ini sangat bertentangan dengan apa yang mereka utarakan dalam ceramah itu.
Sejak dari dahulu lagi, bekas calon Asajaya, Arip bin Amera yang juga peguam syariah yang pernah mencetuskan kontroversi di Pustaka Negeri Sarawak bulan lepas akibat ketidakpuasan hatinya akibat jemputan ceramah telah dibatalkan telah membangkitkan isu jambatan Muara Tuang. Kerajaan sedia maklum akan keperluan jambatan Muara Tuang itu, tetapi lebih mengutamakan keperluan jambatan di Sungai Bulu yang menghubungkan Asajaya dan Sebuyau/ Simunjan yang dilihat sebagai keperluan mendesak. Kerajaan telah meluluskan pembinaan jambatan itu dan kini sedang dalam pembinaan.
Adalah tidak lengkap sekiranya pemimpin PKR itu tidak menyerang kepimpinan Ketua Menteri Sarawak dengan tuduhan yang disifatkan melampau dan keterlaluan. Arip Ameran dan beberapa pemimpin PKR tempatan di Samarahan sudah lupa bahawa jika tidak kerana jasa dan sumbangan Ketua Menteri Sarawak dalam memperjuangkan kebajikan pendidikan dahulu untuk belajar di UiTM dan universiti tempatan maka tidak akan ada mereka dan anak-anak mereka dapat belajar di peringkat tinggi dan menjadi peguam syariah. Ini boleh dikatakan kacang lupakan kulit.
Isu lain yang dibangkitkan PKR itu dalam membohongi penduduk Kampung Sindang Baru Samarahan ialah tanah NCR yang mana mereka sendiri pun tidak tahu fakta yang mereka perkatakan. Kroni pemimpin BN Sarawak dan Persekutuan tanpa merujuk kepada kroni pemimpin PKR sendiri seperti Anwar Ibrahim dengan isteri dan anaknya, Lim Kit Siang berkroni dengan anaknya, Lim Guan Eng dalam DAP serta Nik Aziz dengan anaknya Nik Abduh dalam PAS. Malah kabinet bayangan mereka kebanyakannya bersifat kekeluargaan.
Dalam ceramah itu juga, Che'gu Bard mengambil kesempatan menjual bahan-bahan fitnah kepada rakyat Samarahan dengan harga jualan sebanyak RM15 satu set.
Kesimpulan di sini, rakyat Sarawak menolak kehadiran PKR di Samarahan dan di tempat-tempat lain bersandarkan kepada intipati ceramah mereka yang 100 peratus bersifat menghasut dan fitnah. 

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


KRT BDC Industri, <b>Sarikei</b> wakili <b>Sarawak</b> ke peringkat kebangsaan <b>...</b>

Posted: 26 Nov 2012 03:56 PM PST

Posted on November 27, 2012, Tuesday

CEMERLANG: Para panel hakim pertandingan Program KRT Cemerlang Peringkat Kebangsaan bersama ahli jawatankuasa KRT BDC Industri Sarikei, semalam.

SARIKEI: Kawasan Rukun Tetangga (KRT) BDC Industri, Sarikei telah dipilih mewakili Sarawak pada Program KRT Cemerlang Peringkat Kebangsaan bagi tahun ini.

Pengerusi Panel Hakim Jawatankuasa Penilaian Peringkat Lawatan, Zulkifli Hashim berkata daripada 19 pencalonan yang telah didaftarkan dari seluruh KRT di negara ini, KRT BDC Industri Sarikei telah terpilih dalam senarai tujuh teratas.

"Daripada jumlah tersebut, KRT BDC Industri Sarikei adalah wakil tunggal negeri ini ke pertandingan peringkat kebangsaan yang sedang berlangsung sekarang.

"Pada pertandingan ini, KRT BDC Industri Sarikei bakal bersaing dengan enam buah KRT lain iaitu KRT dari Semanjung Malaysia," katanya pada sesi dialog bersama dengan ahli jawatankuasa KRT BDC Industri Sarikei semasa penilaian berlangsung di sini semalam.

Tambahnya, terdapat beberapa aspek penilaian yang diambil kira oleh para panel hakim bagi membuat penilaian terhadap pertandingan ini.

"Antara yang menjadi skop utama pengiraan markah ialah keaktifan KRT dalam mempergiat aktiviti, keupayaan dan kemampuan KRT dalam mengelolakan sesuatu program, hubungan pihak KRT dengan masyarakat setempat, pengurusan serta beberapa konsep penilaian lain.

"Keputusan pertandingan ini bakal diumumkan pada Januari 2013 nanti," katanya.

Terdapat empat orang panel hakim yang lain yang turut hadir dalam melakukan penilaian bagi pertandingan tersebut.

Antaranya Prof. Dr. Mansor Mohd Noor dari Universiti Kebangsaan Malaya (UKM), Rozyla Ahmad Fauzi dari Yayasan Pencegah Jenanyah Malaysia (MCPF) serta Nazliza Nazrin dan Maza Alauddin masing-masingnya dari Jabatan Perpaduan Negara dan Intergrasi Nasional (JPNIN).

Sekitar 20 orang ahli jawatankuasa KRT BDC Industri Sarikei hadir pada sesi penilaian diadakan di Pusat KRT BDC Industri Sarikei, Jalan Meranti, Sarikei.

Hadir sama Pegawai JPNIN Bahagian Sarikei, Ahmad Noorkamal Abdul Malik.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


. Lia Kamalia: Siar Beach <b>Lundu</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 07 Dec 2012 11:14 AM PST

Update !!! hoyeah . haha . sem lepas (sem 2) kami (group assignment) ada fieldwork , bulan tiga tak silap , research tentang resort sekitar siar beach, under subject ekonomi.tapi oleh kerana gambar-gambar pergi siar beach ni baru je jumpa , so baru sekarang nak update blog. wkwkwkwkwk
Pengenalan : Lundu ni adalah salah satu daerah dalam Sarawak yer . kat Lundu nih ada banyaaaaakk pantai . haha . and kebanyakan pantai2 kat sarawak ni bersih & tak ramai orang . mmg best betul kalau nak picnic ke apa .banyak pilihan pantai . hoho. kat Lundu ni jugak ada gunung gading , banyak aktiviti camping & mendaki bukit kat sini . aku je tak pernah naik lagi. hoho insyaAllah sebelum grad, aku g panjat gunung uh.
Okay kitorang pergi Siar Beach ni atas kerja group assignment , buat research ttg sosioekonomi penduduk kat sini & infrastruktur di Siar Beach . kami tidur sini 3 hari dua malam untuk fieldwork ni . perjalanan daripada Unimas ke Lundu lebih kurang 1jam setengah .
Actually banyak lagi gambar sebab 3hari kitorang duk melangut kat sana ,tapi nanti kang jadi album pulak blog aku nih . petang tu kitorang mandi pantai nih ! best gila , dah la bersih , jernih , macam pergi pulau pulak . padahal kat tepi2 pantai je mandi :D such a beautiful experience in Sarawak .

Sarawak ni tak banyak hasil bumi macam hutan2 yg kena balak bagai.so alam semulajadi kat sini semua fresh2 . pantai semua bersih-bersih . nak pergi sarawak boleh lah consult aku ye, wkwkwwkwkw . kbai .
Terima kasihhhh~ heheh . 

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


Puad kecewa kualiti projek kabin sekolah <b>di Sarawak</b> | My Library

Posted: 01 Mar 2011 04:42 PM PST

02 Mac 2011, Rabu

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0302&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_22.htm

BATU NIAH 1 Mac – Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi semalam bertindak tegas apabila menolak untuk memotong reben sebagai simbolik perasmian bangunan kabin Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Subis yang terletak kira-kira 100 kilometer daripada Miri.

Keengganan itu berpunca daripada rasa tidak puas hatinya apabila melihat kualiti struktur binaan kabin itu yang tidak mencapai standard Kementerian Pelajaran.

Menurut beliau, masalah itu bukan hanya berlaku di SMK Subis, bahkan turut membabitkan keseluruhan projek pembinaan bangunan kabin kelas di sekitar Subis dan Baram.

Katanya, daripada 32 buah blok yang sepatutnya dibina, hanya enam blok sahaja yang disiapkan dalam tempoh yang dijanjikan serta menepati kriteria digariskan kementerian.

"Kalau ikutkan hati, saya sangat marah dengan kontraktor terbabit, pembinaan kabin tersebut amat mendukacitakan sehingga ada yang tidak siap dan ditinggalkan begitu sahaja.

"Kalau yang dah siap pun, ia tidak mematuhi ciri-ciri yang kita kehendaki seperti ada kabin yang tiada sistem perparitan, tangga tidak mematuhi aspek keselamatan selain material yang digunakan bukan yang ditetapkan," katanya yang jelas amat kecewa dengan perkembangan itu.

Beliau yang dalam lawatan kerja selama tiga hari bagi meninjau 12 buah sekolah di Bekenu, Sibuti dan Subis bermula kelmarin ditemui pemberita selepas melawat blok kabin kelas di SMK Subis yang merupakan salah satu daripada projek yang gagal memenuhi standard.

Mengiringi beliau ialah Ahli Parlimen Sibuti, Ahmad Lai Bujang, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lambir, Aidan Wing dan ADUN Bekenu, Rosey Yunus.

Kementerian Pelajaran sebelum ini meluluskan pembinaan kira-kira 300 bangunan kabin sekolah yang setiap satunya membabitkan kos RM260,000 di seluruh Sarawak.

Mengulas lanjut, Mohd. Puad berkata projek pembinaan itu diserahkan kepada 10 syarikat kontraktor dan dua daripadanya didapati telah gagal menyiapkan projek.

Katanya, kementerian sudah mengenal pasti dua syarikat tersebut selain bertindak menamatkan tempoh lanjutan pembinaan.

"Lebih 80 peratus projek bangunan kabin di Subis dan Baram gagal disiapkan, selain pembinaan yang dilengah-lengahkan dan ditinggalkan begitu sahaja.

"Sedangkan keutamaan kita adalah keselamatan pelajar dan suasana pembelajaran yang kondusif, kita tak mahu pembelajaran dan pengajaran pelajar-pelajar khususnya di luar bandar terjejas kerana kegagalan kontraktor," tegasnya.

ads