Isnin, 13 Februari 2012

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


Pemburu kepala cari mangsa <b>di Limbang</b>? | BorneoPost Online <b>...</b>

Posted: 21 Nov 2011 05:47 PM PST

Posted on November 22, 2011, Tuesday

JANGAN PERCAYA: Pengait atau pemburu kepala kini menghantui penduduk Limbang.

LIMBANG: Pemburu kepala kembali menagih korban! Itu cerita lisan yang cukup menggerunkan dan kini menghantui orang ramai khusus-nya kanak-kanak sekolah, kononnya pemburu kepala sedang giat 'memburu' mangsanya ketika musim cuti sekolah ini.

Walaupun setakat ini tidak ada bukti yang menyokong kewujudannya, cerita yang agak menyeramkan serta menaikkan bulu roma itu semakin rancak dibualkan bukan sahaja di kedai-kedai kopi malah menjadi perbincangan hangat bagi penduduk Limbang.

Pemburu kepala manusia atau dikenali 'pengait', kononnya menyasarkan mangsa yang terdiri daripada golongan kanak-kanak untuk disimpan pada lubang tiang sesebuah jambatan bagi menguatkan struktur pembinaannya.

Difahamkan, proses tersebut dilakukan oleh pawang tertentu supaya jambatan berkenaan lebih kukuh dan tahan lama.

Kepala berkenaan kononnya untuk santapan bagi membayar 'ganti rugi' kepada penunggu yang mendiami kawasan pembangunan ter-utama sekali jambatan.

Dalam pada itu, Ketua Polis Da-erah Pemangku Superintenden Bukhori Saffai menasihati orang ramai supaya tidak mempercayai khabar angin tersebut.

Beliau yang turut menerima panggilan telefon daripada orang ramai berhubung cerita itu menafi-kan sekeras-kerasnya kewujudan pengait yang menyasarkan kanak-kanak untuk dijadikan mangsa.

"Pembinaan sesuatu jambatan bukan dibuat menggunakan ke-mahiran pawang tetapi melalui jurutera yang terlatih dan pakar.

"Jangan dengar benda-benda karut ini yang kononnya pengait sedang mencari mangsa untuk digunakan bagi menguatkan dan me-ngukuhkan strukt­ur sesebuah jambatan," katanya semalam.

Bukhori berkata demikian kepada Utusan Borneo ketika diminta mengulas berhubung isu pengait yang hangat diperkatakan penduduk Limbang sehingga menimbulkan ketakutan di kalangan orang ramai.

Katanya, ada pihak sengaja memperbesar-besarkan cerita ini ketika musim cuti sekolah supaya kanak-kanak tidak merayau di luar rumah.

"Mungkin ada hikmahnya di sebalik cerita ini supaya budak-budak tidak keluar rumah ketika musim cuti sekolah.

"Namun apa yang penting ialah ibu bapa harus lebih waspada supaya anak-anak mereka tidak terlibat dengan kegiatan jenayah dan dipergunakan pihak-pihak tertentu," tegasnya.

Bukhori menambah, tiada laporan diterima mengenai isu terbabit setakat ini namun beliau menasihati ibu bapa supaya lebih berhati-hati terhadap keselamatan anak-anak mereka.

Sementara itu, tinjauan Utusan Borneo mendapati cerita pengait mula heboh diperkatakan sejak pembinaan Jambatan Pandaruan dan ia semakin hebat diperkatakan baru-baru ini sehingga menimbulkan kebimbangan orang ramai.

Sebelum ini, isu pengait pernah menghantui penduduk Limbang sekitar awal tahun 90-an ketika pembinaan Jambatan Batu Danau giat dijalankan.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


GIATMARA <b>Sri Aman</b>: GIATMARA Terkini <b>Di Sarawak</b>

Posted: 01 Feb 2012 12:10 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Mohd Khairul Azha bin Haji Azahari, salah seorang Tenaga Pengajar Teknologi Sistem Komputer di GM Sri Aman telah menghasilkan poster dinding... Iklan Jawatan Kosong. Pengisian jawatan di GIATMARA seluruh Negeri Sarawak bagi ...

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Bunyi orang berdengkur <b>di</b> kota <b>samarahan sarawak</b>

Posted: 16 Jan 2012 07:24 AM PST


Penduduk Kampung Endap di Kota Samarahan, Sarawak tidak boleh tidur malam sejak beberapa hari yang lalu akibat bunyi aneh yang memenuhi ruang udara pada waktu malam yang hanya berhenti apabila menjelang subuh
P/s : Dengar cerita ni dari kawan bos sendiri yang dengar bunyi tu..memang kuat sampai dia tak boleh tidur.

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


Gua Niah Khazanah Dunia Pelancongan Yang <b>...</b> - <b>Sarawak</b> Update

Posted: 06 Feb 2012 05:45 AM PST

Nama Taman Negara Niah (TNN) yang begitu terkenal kerana penemuan rangka manusia tertua di Asia Tenggara yang berusia 40,000 tahun, mungkin 'lenyap' dari peta pelancongan berikutan ketiadaan perkhidmatan pengangkutan awam.
 
Terletak di Pekan Batu Niah, kira-kira 90 kilometer dari Miri, TNN sepatutnya menjadi tarikan utama kepada pelancong di Utara Sarawak, namun ketiadaan kemudahan awam menyebabkan tempat penting bersejarah itu seolah-olah tidak diperdulikan.

Suatu ketika dulu, semasa penulis masih bersekolah di SMK Subis sekitar 90an, pekan Batu Niah mempunyai pengangkutan bas langsung dari Miri menghubungkan Miri – Batu Niah – Iran di Suai.

Penulis yang sering menghabiskan waktu hujung minggu dengan 'bertapa dalam gua' masih ingat ramai pelancong asing melawat gua sambil membawa kamera besar.

Pada masa itu, tidak sukar untuk pelancong datang dari Miri, kerana pengangkutan bas sentiasa ada sehingga jam 4 petang setiap hari.

Namun sejak 10 tahun lalu, pengangkutan bas tersebut dihentikan, atas alasan pengusaha tidak mahu meneruskan operasi kerana terpaksa bersaing dengan van sapu yang tumbuh seperti cendawan selepas hujan.

Bagi penduduk tempatan yang tidak mempunyai kenderaan sendiri, mereka terpaksa bergantung dengan teksi ataupun van sapu untuk pergi ke Miri atau pun Bintulu.

Difahamkan, kemudahan pengangkutan bas hanya terdapat di Simpang Ngu, kira-kira 30 km dari pekan Batu Niah. Penduduk tempatan berharap agar perkhidmatan bas di Taman Negara Niah dan pekan Batu Niah disambung semula seperti sebelum ini.

Langkah itu penting untuk menyokong industri pelancongan di utara Sarawak, khususnya memudahkan pelancong yang ingin ke Taman Negara Niah.

Sementara itu,  pelancong asing yang ingin berkunjung ke taman negara berkenaan tiada pilihan dan terpaksa menggunakan khidmat van sapu atau teksi yang mengenakan kadar tambang mahal untuk membawa penumpang ke situ.

Sebagai contoh, tambang teksi atau van sapu dari persimpangan Batu Niah ke Taman Negara Niah ialah RM35, manakala dari pekan Niah ke taman negara berkenaan yang jaraknya hanya 12 kilometer ialah RM15.

Jurucakap dari sebuah agensi pelancongan di Miri ketika dihubungi berkata, bagi pelancong yang ingin menyewa teksi dari bandar raya Miri ke taman negara berkenaan, caj tidak tetap dan bergantung kepada situasi.

"Waktu malam kadar caj tambang yang dikenakan untuk ke destinasi berkenaan ialah RM160 hingga RM200 bagi setiap seorang pelancong," katanya sambil memberitahu ramai pelancong merungut untuk melawat Gua Niah kerana tambang yang terlalu mahal.

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Cabaran Pulau Perhentian | N9 Kini - Portal Berita Negeri Sembilan

Posted: 21 Jan 2012 08:28 PM PST

Cabaran Pulau Perhentian
Lebih Ekstrem!

Pulau Perhentian, Terengganu semestinya sudah tidak asing lagi bagi warga tempatan dan pelancong asing sebagai sebuah destinasi pelancongan tercantik. Hakikat ini terbukti dengan keindahan terumbu karangnya, pasir umpama debu putih yang halus dan paling utama sekali adalah kejernihan air lautnya umpama kristal! Terlalu indah dan menenangkan.

Bagi memaksimakan aktiviti pulau indah ini, sebuah syarikat PIC Adventures Sdn. Bhd dengan kerjasama Kerajaan Negeri Terengganu telah menganjurkan Perhentian Island Challenge pada bulan Oktober lepas. Untuk tahun ke-8 ini, banyak perubahan dari segi laluan pastinya lebih lasak! Para peserta pun bertambah dan semestinya mengejar hadiah yang lumayan berupa wang tunai keseluruhan berjumlah RM 47, 550.00.

Sejak tahun 2004 lagi temasya ini dianjurkan, saban tahun para peserta bertambah dan pelbagai negara mulai menyertainya. Sebanyak 3 kategori di pertandingkan iaitu Kategori Elite, Kategori Novince dan Kategori Kampung.

Untuk kategori Elite, para peserta dikehendaki meredah hutan di Pulau Perhentian Besar mengikut Checkpoint yang diberi. Kemudian peserta dikehendaki berenang ke Pulau Perhentian Kecil sejauh 800 meter dan meredah hutan kembali. Jarak keseluruhan hutan untuk kedua-dua pulau tersebut ialah 24km dan berenang 800 meter.

Untuk kategori Novice pula, para peserta dikehendaki mengililingi Pulau Perhentian Kecil sahaja sejauh 14km. Sebanyak 11 buah negara bertanding dan paling ramai ialah dari negara Malaysia iaiti 161 peserta. Selain itu terdapat juga negara lain seperti England, Taiwan, Nigeria, Singapore, America, Perancis, Kenya, Jerman, Filipina dan Czech Republik dengan keseluruhan peserta seramai 242 orang termasuk Malaysia.

Golongan OKU Tidak Ketingalan
Julung kalinya tahun ini, terdapat seorang peserta kurang upaya menyertainya iaitu En. Mohd Sabki Ariffin. Baginya, sungguhpun kehilangan tangan kirinya akibat kemalangan, ia tidak mematahkan semangat juangnya untuk membuktikan warga sepertinya mampu melakukan yang lebih baik setanding orang lain. Lebih hebat lagi beliau memasuki kategori Elite!

Pada jam 9.00 pagi, acara pelepasan dimulakan di perkampungan nelayan Pulau Perhentian Kecil untuk kategori Novince. Bagi peserta kategori Elite, pelepasan dimulakan di Pulan Perhentian Besar. Dengan keadaan cuaca panas dan laut yang tidak bergelora, ia pastinya sukar bagi para peserta menguji ketahanan fizikal dan mental mereka untuk mengharunginya.

Dalam pada itu juga, tidak ketinggalan aktiviti kampung juga diadakan seperti pertandingan memasak buat penduduk kampung nelayan di Pulau Perhentian Kecil. Ini adalah kerana dalam mempromosikan Pulau Perhentian ini, para pengunjung dapat mengetahui pelbagai masakan dan makanan tradisional di sini. Ini dapat merapatkan lagi hubungan antara pengunjung dan penduduk kampung.

Berakit 60km !
Padawan Raft Safari

Cabaran berakit sejauh 60 km di Sungai Semadang bermula! Acara yang berlansung selama sehari itu begitu menarik perhatian ramai pelancong asing dan orang tempatan untuk bertanding buat kali ke-7 tahun ini!

Pelepasan pertama di lakukan di Kampung Timurang, bagi mereka yang berkayak dan berakit. Bukan itu sahaja, sebanyak lima kategori dipertandingkan. Antaranya ialah Terbuka Lelaki, Terbuka Wanita, Jabatan Kerajaan, agensi Pelancongan dan Hotel dan Kategori Expert. Turut menjadi rebutan ialah gelaran Raja Sungai Semadang yang bakal menjadi juara keseluruhan.

Seramai 466 peserta bertanding atau 126 pasukan telah berentap dengan penuh semangat mengharungi Sungai Semadang, Padawan, Sarawak ini. Penduduk kampung mula membanjiri di setiap tempat flag-off sejak pagi lagi untuk menyaksikan beramai-ramai aktiviti ini.

Sepanjang proses berakit, peserta terpaksa mengharungi laluan sukar dengan dahan-dahan pokok yang kadangkala menghalang laluan. Cabaran paling getir adalah apabila sungai tersebut terlalu cetek, dan ia akan menjadi bertambah sukar kerana terpaksa mengambil masa untuk menolak rakit. Disebabkan susah untuk digerakkan, peserta terpaksa turun dari rakit untuk menolaknya!

Disamping itu, keindahan gunung ganang dan kejernihan air sungai dan batu-batuan di pesisir sungai berbentuk bulat atau pebble stone ini pasti menarik minat orang ramai yang mencintai alam dan kehijauan hutan rimba. Sesekali kelihatan orang kampung bermandi manda membawa anak mereka turun ke sungai, berkemban kain batik sambil membawa baju untuk dicuci antara pemandangan yang sukar ditemui lagi.

Untuk sampai ke checkpoint terakhir iaitu di Kampung Git, ada peserta terpaksa meredah sungai tersebut hingga 6 jam! Begitu jauh dan sukarnya peserta terpaksa harungi. Petang itu juga, majlis penyampaian hadiah dan ucapan yang disampaikan oleh Timbalan Menteri Pelancongan Malaysia, Dato' Dr. James Dawos Anak Mamit dan Cr. Isabell Julau Mejat selaku Pengerusi Pengelola Padawan Raft Safari.

Hadiah-hadiah keseluruhan berjumlah RM 24, 450.00 telah dimenangi dan gelaran Juara Raja Sungai Semadang diberi kepada kumpulan BHR Golf. Adalah diharapkan agar banyak lagi promosi diberi supaya penduduk kampung dapat memperkenalkan industri mereka serta menjadikan Padawan Raft Safari ini sebagai tempat tarikan pelancong asing dan tempatan.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Tingkat persefahaman perkukuh perpaduan tunjang pembangunan <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2012 06:44 PM PST

ads