Rabu, 11 Julai 2012

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Calon PAS bertanding <b>di Mukah</b>? | :: cina islam | 2012 ::

Posted: 10 Jul 2012 09:32 PM PDT

21 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: PAS berkemungkinan besar akan meletakkan calonnya di P.213 Parlimen Mukah, Sarawak pada pilihan raya umum ke-13.

Untuk tujuan itu, Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat (JPPP) menghantar tiga wakil kawasan pembantu bagi memperkemas jentera di kawasan tersebut bermula 2 hingga 6 Julai lalu.

Mereka terdiri daripada Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Mohamad Nor Mohamad (gambar bawah), timbalan Pesuruhjaya Melaka, Bahiki Islamil dan timbalan Pesuruhjaya Pulau Pinang, Rosidi Husain.

Menurut Mohamad Nor, dua orang dilantik sebagai pengarah pilihan raya di Dun Balingian dan Dun Dalat.

"PAS sudah bertemu dengan pimpinan DAP Mukah tapi belum berkesempatan bertemu pimpinan PKR. Tapi akan ada lawatan susulan selepas ini dan kita akan bertemu dengan kedua-dua pemimpin parti ini," kata beliau kepada harakahdaily hari ini.

Beliau berkata, PAS Mukah juga sudah mula mengadakan program kemasyarakatan melibatkan semua kaum.

70 peratus penduduk Parlimen Mukah terdiri daripada Melayu, 20 peratus Cina dan 10 peratus kaum-kaum lain.

"Berdasarkan tinjauan, PAS mendapat sambutan memberangsangkan di sana dan berpeluang mendapat sokongan yang kuat dariapda mereka pada pilihan raya akan datang," katanya.

Menyentuh soal calon pula, Mohamad Nor berkata, PAS Sarawak sudah menghantar beberapa nama ke pusat berdasarkan kesesuaian dengan kerusi tersebut.

Mengulas lanjut, beliau berkata, PAS mempunyai peluang besar untuk menang jika meletakkan calon yang berwibawa dan dikenali.

Ini kerana katanya, Ahli Parlimen BN Mukah, Datuk Sri Dr Muhammad Leo Michael Toyad dikatakan mempunyai sedikit masalah dengan penduduk beragama Kristian.

"Kalau BN kekalkan calon, kita ada harapan untuk menang dengan syarat PAS meletakkan calon yang berwibawa," katanya.

harakahdaily/-


11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Pengetua Sekolah <b>di Serian</b>, <b>Sarawak</b> Dituduh Menerima Suapan <b>...</b>

Posted: 12 Jan 2012 01:45 AM PST

KUALA LUMPUR – Seorang pengetua sekolah di Serian, Kuching, Sarawak dituduh menerima suapan RM12,000 bagi memberi markah tertinggi dalam penilaian prestasi pembekalan makanan bermasak di Mahkamah Sesyen Kuching hari ini.

"Bagi pertuduhan pertama tertuduh berusia 58 tahun pada 16 Februari 2009 pada pukul 8.00 pagi di dewan makan sebuah sekolah didakwa menerima satu suapan wang tunai sebanyak RM12,000 sebagai dorongan memberi markah tinggi penilaian prestasi pembekalan makanan bermasak terhadap sebuah syarikat.
"Suapan itu juga didakwa bertujuan mempercepatkan proses tuntutan pembayaran kepada syarikat tersebut bagi bulan Januari 2009," kata kenyataan itu hari ini.
Menurut kenyataan itu, tertuduh mengaku tidak salah terhadap pertuduhan dan minta untuk dibicarakan.
Kata kenyataan itu, hakim membenarkan tertuduh dijamin dengan jaminan mahkamah sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin.
Manakala tarikh sebutan ditetapkan pada 26 Mac 2012 dan tarikh bicara ditetapkan pada 2 hingga 5 April 2012, tambah kenyataan itu.
"Jika sabit kesalahan tertuduh boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan didenda minimum RM10,000 atau lima kali ganda nilai suapan yang mana lebih tinggi," kata kenyataan itu lagi. 

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Mini Institut Kempen <b>di</b> Kota <b>Samarahan</b> | <b>Sarawak</b> Baha&#39;i Bulletin

Posted: 09 May 2011 12:14 AM PDT

KUCHING KLASTER – Kota Samarahan : Pada 7hb Mei 2011 komuniti Kota Samarahan telah mengadakan satu mini institut kempen yang bertempat di rumah Terence Tinggi di Stakan Jaya. Seramai 6 orang perserta yang hadir, dan 4 kumpulan belajar yang berjalan serentak pada masa itu. Antaranya iala buku 7, buku 4, buku 1 dan buku 2. Beberapa orang daripada tutor itu juga adalah tutor tempatan. Kempen ini adalah bertujuan bagi memulakan beberapa kumpulan belajar di komuniti tersebut.

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


BN amu tumingkod manalasai do kobolingkangan rayat: Hajiji : my <b>...</b>

Posted: 04 Jul 2012 02:12 PM PDT

LAHAD DATU: Koporintaan id siriba Barisan Nasional (BN) toririmo maganu nunu noopo lang tosonong ih kapaamung do kopontingan rayat.

Montiri Koporintaan Kinoiyonon om Pomulaminan, Datuk Hajiji Noor minoboros porinta baino toririmo kikoinsamadan (prihatin) om amu tumingkod mantad manalasai do nunu noopo kobolingkangan ih notoguang rayat.

Noboros disio ino id Ramai Taklimat Kopomongoan Projek Pomulaminan Bandar Sri Gemilang, hiti di tadau Koiso.

Ka dau, monulung porinta poposikap do kapamanaan projek pomulaminan dino ih pogului diti notingkatad maya sabap ngawi pointantu.

"Ounsikou tokou sabap projek ih anggapon tokou sumakit pogului diti aanu popolombus om osonong kopio projek diti torinaon di popoburu ih kawawagu.

"Alansan tokou kopontingan kiginumu 875 momomoli nokoompit pokimamaan om kaanu poposigampot do iman-imanon diolo," ka dau mikuo monongkotoluod kumaa Skim Pomulaminan Nasional Berhad (SPNB) maya karaja manalasai do kobolingkangan ih notoguang solinaid diti.

Otumbayaan nogi Hajiji do porinta kaanu momongo projek kapaamung do kiginumu 2,226 unit lamin miagal ih pinabatos.

Id ramai dino, iso timpu panakan boboroson kokomoi kapamanaan projek dino nokomoi pinaharo di popoburu pomulaminan Khazanah Jaya.

Tumanud boogia popoburu, projek ih timpuunan momonsoi do ontok September toun diti om opongo dati do ontok Februari 2014.

"Sokiro ko toinsanan ponorinaan 'dokumentasi' kaamung lisin popoburu aanu manalasai idsuang timpu tosomok diti, projek aanu popotimpuun do ontok September timpu rumikot om opongo dati do idsuang timpu 18 wulan," ka dau mikuo alansan puru komiti momoli lamin BSG kaanu manaak pisokodungan doid boogian popoburu.

Montok rikod, kiginumu 875 momomoli lamin id koiyonon dino kotoguang miampai kobolingkangan kodomutan boogian popoburu momongo do projek pomulaminan dino.

Nokotindapou nogi ih Puru Lamin Koundangan Pogun (Adun) Tungku, Datuk Suhaili Said, Adun Lahad Datu, Datuk Nasrun Datu Mansur, Puru Parlimen Tengah Batu Melaka, Dato Idris Haron, om Luguan Puteri Umno Silam, Mizma Appehdullah.

Category: Berita Kadazan, Sarawak

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


UnReportedNews™®: KR1M ANCAMAN KEPADA PEMBANGKANG?

Posted: 10 Jul 2012 08:30 AM PDT

-SELAMA INI, SESETENGAH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB SEOLAH-OLAH MAHUKAN RAKYAT DIBEBANI DENGAN PRODUK BERHARGA MAHAL SUPAYA RAKYAT AKHIRNYA MENYALAHKAN KERAJAAN, AGAK-AGAK PUAK MANA YANG MENGAWAL EKONOMI MALAYSIA YE .. KEKEKE!-

Pembinaan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) di seluruh Malaysia yang objektif utamanya adalah untuk menyediakan rakyat dengan produk-produk yang berharga lebih murah dan berpatutan jelas telah menyebabkan sesetengah pihak berasa "tidak selesa" atas kemurahan hati kerajaan. 
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato' Sri Ismail Sabri Yaacob berkata bahawa beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab seolah-olah begitu ketara "terganggu" oleh pembinaan KR1M dengan menggunakan isu-isu yang tidak relevan dengan KR1M untuk mencetus kekecohan.
Ismail berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan majlis pelancaran KR1M pertama di Sarawak, yang terletak di Padawan kira-kira 16km dari bandar di sini dan setakat ini, ia juga merupakan KR1M yang terbesar di seluruh Malaysia petang semalam.
Menjawab dakwaan tuntutan DAP mengenai harga barangan di KR1M Padawan adalah lebih mahal berbanding harga yang ditawarkan oleh pasaraya di bandaraya ini, beliau berkata kerajaan akan menetapkan harga barang-barang yang ditawarkan untuk membawa simbol 1Malaysia dalam KR1M adalah antara 30 peratus dan 50 peratus lebih murah.
"Niat pembangkang kita mengelirukan rakyat dengan membandingkan harga produk lain berjenama dijual di KR1M dengan harga yang sama yang dijual di tempat lain," katanya sambil menambah bahawa pada masa di Kuala Lumpur, DAP juga membuat tuduhan yang sama tetapi mereka berbohong untuk membawa produk yang berbeza.
Ismail berkata, terdapat kira-kira 30 peratus daripada barangan yang terdapat dalam jenama KR1M lain dan ini memberi peluang kepada pengguna untuk membandingkan harga barangan boleh didapati di KR1M.
"Kerajaan telah menubuhkan KR1M seluruh Malaysia untuk menyediakan rakyat dengan produk yang berpatutan dan lebih murah sementara di sisi lain, beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab yang seolah-olah mahu rakyat dibebani dengan produk mahal namun akhirnya menyalahkan kerajaan."
"Saya percaya bahawa rakyat, terutama orang-orang di Sarawak cukup bijak untuk membezakan ini dan menyedari bahawa objektif utama kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam pembinaan KR1M hanya satu, iaitu memberi keutamaan kepada rakyat terlebih dahulu."
Ismail kemudian mendedahkan bahawa sejumlah sebanyak 12 KR1M adalah dirancang akan ditubuhkan di Sarawak sahaja ini tahun ini dan di bawah pelan ini, sekurang-kurangnya 1 KR1M akan dibuka di setiap bahagian negeri ini dan pihaknya sedang dalam proses menilai kesesuaian premis yang dicadangkan.
"Jika anda boleh membeli-belah KR1M kami di kawasan yang jauh dari kedai-kedai runcit yang ada supaya wujud persaingan," katanya sambil menambah bahawa usahawan tempatan juga dialu-alukan untuk memasarkan produk mereka di pertubuhan KR1M.
Mendedahkan bahawa 12 syarikat-syarikat individu telah disenarai pendekkan untuk menguruskan KR1M 12, Ismail berkata selain direkodkan sebagai KR1M yang terbesar di negara ini, KR1M Padawan juga telah mencatatkan jualan harian tertinggi berjumlah kira-kira RM60,000 sejak ia mula beroperasi pada 29 Jun lepas.
Beliau juga berkata jumlah 85 KR1M merancang untuk membuka seluruh negara sebelum akhir tahun ini dan sehingga tarikh, seramai 47 KR1M  telah berjaya dilancarkan setakat ini.
Turut hadir di majlis perasmian ialah Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hajah Rohani Karim, setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato'Kasim Saipuddin dan Pengurus Besar MRT Retail Sdn Bhd Dato 'Ameer Ali Mydin.

ads