Isnin, 30 April 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


::Solly Salihah::: <b>Sarawak</b> Bumi Kenyalang (III)

Posted: 26 Apr 2012 12:07 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Gua Angin terletak di daerah Bau, dengan jaraknya daripada Bandar Kuching dalam 45 minit perjalanan memandu. Pekan Bau pula terletak dalam perjalanan ke arah pekan Serikin di sempadan Sarawak-Indonesia, Maka ...

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


BUAYA MENGGANAS <b>DI SARATOK SARAWAK</b> |

Posted: 18 Jul 2011 11:54 PM PDT

Number of view5927

MyMetro

SARATOK: Lebih 2,000 penghuni empat rumah panjang dan dua perkampungan di sepanjang Sungai Seblak, Kabong di sini, diarah menjalani perintah berkurung selama lima hari selepas pihak berkuasa membabitkan polis dan tentera menggerakkan operasi besar-besaran bermula semalam bagi memburu buaya ganas di sungai itu.

Arahan pihak berkuasa itu membabitkan penduduk Iban dan Melayu di kawasan berkenaan yang diminta menghentikan semua aktiviti di sungai bermula jam 4 petang sehingga 12 tengah malam sehingga Jumaat ini.Arahan itu bagi melicinkan operasi menangkap kira-kira 60 buaya ganas setiap satu berukuran 2.5 meter dan dikenal pasti mengancam keselamatan penduduk kawasan itu.

Ketua Penyelaras Operasi merangkap Pegawai Tadbir Kanan Pejabat Daerah Kabong, Nazari Bujang berkata, larangan turun ke sungai itu bertujuan memastikan keselamatan penduduk terjamin ketika operasi dijalankan.Menurutnya, arahan perintah berkurung itu dibuat kerana pihaknya bimbang kemungkinan penduduk terkena peluru sesat kerana anggota yang terbabit dalam operasi berkenaan akan melepaskan tembakan jika terserempak buaya dikenal pasti mampu mengancam nyawa.

"Memang kita akui sungai menjadi nadi utama kehidupan harian penduduk di kawasan itu, tetapi kami berharap sepanjang tempoh operasi, mereka mematuhi arahan supaya menghentikan sementara aktiviti di sungai."Jika penduduk mahu keluar ke pekan, mereka boleh menggunakan jalan darat dari Kampung Emplam," katanya ketika dihubungi Harian Metro, semalam.

Operasi yang dijalankan kira-kira jam 8 pagi itu membabitkan 30 anggota Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC), polis, tentera, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Jabatan Bomba dan Penyelamat serta Ikatan Relawan Rakyat (Rela).

The Hot Keywords:

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


HANTULAUT: Inilah Anwar Ibrahim! Melayu Senang Diperbodohkan

Posted: 29 Apr 2012 09:18 PM PDT

Hantu Laut


Cina, India dan Melayu semua diperbodokan dengan cerita-cerita tak masuk akal.Orang Melayu lebih banyak di negara ini dan banyak anak-anak Melayu yang dikelirukan Anwar.


Kata Anwar Ibrahim jika dia tawan kerajaan nanti dan dia dilantik sebagai PM, minyak dan semua harga barang akan diturunkan nya.
Mungkin, Malaysia akan jadi muflis. Mungkin juga, Anwar berfikiran orang Melayu senang diperbodohkan.Sudahlah ditudu senang lupa, sekarang senang diperbodohkan.


Anak diperbodohkan, isteri diperbodohkan and rakyat di negara ini juga diperbodohkan. 


Kebanyakan rakyat yang kurang waras percaya yang Anwar tidak berdosa sama sekali dan terkeliru dengan sandiwara and wayang kulit yang dipermainkan nya. 


Bersih! untuk siapa? Untuk rakyat jelata atau untuk Anwar? Amiga agen siapa?


Amiga kata senarai EC kotor dan perlu dibersihkan.


Saya ingin bertanya kapada Amiga jikalau senarai EC kotor macam mana Pakatan Rakyat boleh menangi 5 negeri dan 82 kerusi MP dalam tahun 2008  dan terus memenangi 7 atau 8 pilihan raya kecil di Semenanjung dan memenangi lagi 15 kerusi dewan negeri di Sarawak dalam pilihan raya negeri Sarawak tahun 2011.

Adakah dakwaan Bersih dan pembangkang ini munasabah?


Rakyat Malaysia bagunlah kamu dari penipuan pemimpin-pemimpin pembangkang yang hanya ada daya-upaya berbohong dan tipu muslihat.Video dibawa menunjukan Anwar and Azmin Ali didapati memberi arahan kepada penujuk perasaan untuk melanggar barricade dan  masuk kadalam Dataran Merdeka
Kan mustahil yang mereka boleh menang begitu besar jika ada penipuan


Inilah, Anwar Ibrahim.
Buka sahaja curang kepada keluarga sendiri, curang kapada negara dan rakyat Malaysia.

Kalau lah mahu jadi perdana menteri ikutilah jalan yang baik dan yang sah.

ads