Rabu, 11 Disember 2013

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di sri aman sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Oct 2013 01:35 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di sri aman sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Oct 2013 01:19 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

26 kes dicatat dalam operasi <b>di Sri Aman</b>, Betong: Wan Ahmad Uzir <b>...</b>

Posted: 28 Sep 2013 10:53 AM PDT

Posted on September 29, 2013, Sunday

SRI AMAN: Sebanyak 26 kes dicatat menerusi Operasi Bersama yang dilancarkan pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) Sarawak di Bahagian Sri Aman dan Betong pada 24 dan 25 September lalu.

Pengarahnya, Wan Ahmad Uzir Wan Sulaiman berkata daripada jumlah itu 25 kes adalah melibatkan kesalahan di bawah Akta Kawalan Harga Dan Antipencatutan 2011 (14 ), Akta Timbang Dan Sukat 1972 (5) serta Akta Perihal Dagangan 2011 (6).

Sementara itu, satu lagi kes adalah kesalahan di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 dengan operasi bersama anggota tentera dan polis menghalang sindiket yang cuba membawa sembilan tong gas dan empat tong dram minyak ke Nanga Badau, Indonesia.

Menurutnya, nilai rampasan bagi Operasi Bersama itu berjumlah RM8,218. "Daripada jumlah itu, RM4,964 adalah nilai rampasan bagi 25 kes pertama dan RM3,254 pula adalah nilai rampasan bagi kes Akta Kawalan Bekalan tersebut," katanya

pada sidang media di bilik mesyuarat PPDNKK Sri Aman, di sini semalam.

Seramai 34 orang pegawai penguat kuasa dari pejabat PPDNKK Cawangan Kuching, Sarikei, Sibu, Kapit, Bintulu, Miri, Limbang dan Sri Aman terbabit dalam Operasi Bersama yang diadakan selama dua hari itu.

Hari pertama operasi itu diadakan di bandar Sri Aman, Lingga, Lachau, Pantu, Sungai Tenggang, Lubok Antu, Engkilili dan Batu Lintang manakala operasi hari kedua pula di Roban, Gerigat, Kabong, Saratok, Debak, Spaoh, Meludam, Beladin, Pusa dan Betong.

Wan Ahmad Uzir juga mendedahkan sebanyak 555 kes yang melanggar 10 akta di bawah KPDNKK dicatat berlaku di Sarawak dalam tempoh sembilan bulan tahun ini dengan nilai rampasan mencecah RM3,479,071.

Sementara itu, katanya, RM2,936,108 daripada jumlah nilai rampasan itu adalah kesalahan di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 dengan majoritinya terdiri kes ketirisan atau penyeludupan minyak diesel.

"Kes tertinggi dicatatkan berlaku di bandar besar seperti Kuching, Sibu, Bintulu dan Miri," katanya.

Wan Ahmad Uzir juga memberitahu sebanyak 15 buah stesen minyak di negeri ini disenarai hitam oleh PPDNKK kerana kesalahan melanggar Akta Kawalan Bekalan tersebut.

Turut hadir Ketua PPDNKK Cawangan Sri Aman, Wan Roslan Esmanto Wan Johari dan para pegawai dari PPDNKK Sarawak.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

Basa ngagai orang lama: Harden - The Borneo Post Online

Posted: 08 Oct 2013 02:34 PM PDT

Posted on October 9, 2013, Wednesday

SRI AMAN: Kubu Alice ke nyadi sebengkah palan besejarah di Sri Aman deka dikemansangka baru nyadi Muzium Pesaka Sarawak, ku Menteri Muda Pemansang Menua Pesisir enggau Berumah Datuk Francis Harden Hollis.

Ku iya, projek ke begunaka ungkus RM5 juta nya udah berengkah ba bulan Mei tu tadi lalu dipelabaka tembu ba ujung taun siti nyin ila.

"Pengawa ngemanahka baru rumah ke penuh sejarah nya udah berengkah ba bulan Mei tu tadi iya nya perintah enda deka ngubah tukuh rumah, tang semina kitai begunaka ramu baru baka kayu belian.

"Baka nya mega ba dalam rumah nya ila deka disikap enggau perengka teknologi moden," ku iya maya dikerandau pemberita sepengudah bejadika 'Community Engagement Programme' nyerumba 'Projek Pemuliharaan dan Menaik Taraf Kubu Alice' nyadi Muzium Pesaka Sarawak di Dewan Suarah ditu, bedau lama ke udah.

Harden madah, enti rumah nya udah tembu ila, bala temuai kelebih agi maya pengerami Pangka Bena Sri Aman mega bisi awak mandangka video gaya bena enggau sukut pemandang bekaul enggau barang ke lama sereta pemansang bandar Sri Aman.

"Tu meh antara sekeda pekara ke deka dibantaika kitai ba dalam rumah ke besejarah tu ila kelimpah ngetanka tukuh asal rumah baka ke ngelama tu," ku iya.

Tandu Harden, pengawa ngemanahka Kubu Alice mega antara sekeda atur pemansang bandar Sri Aman ke benung dipejalai.

"Berebak enggau nya mega, kitai udah meda pemansang Tebingan Sri Aman ke udah tembu, pia mega Sri Aman deka bisi sebuah hotel tiga bintang ke deka tembu enda lama agi.

"Ukai semina nya aja, perintah mega bisi perambu ngemanjaika baru Tebingan Sri Aman," ku iya.

Berindik ari nya, ku iya, pengawa ngemanahka baru rumah Kubu Alice tu sebengkah basa ari nembiak rebak baru ngagai orang lama ke udah mayuh bejalaika servis sida ngagai rayat.

"Tu meh chara dikena ngenang budi orang lama lalu nembiak rebak baru patut nyaga tetiap pesaka sejarah ke bisi di Sri Aman. Sida tu (orang lama) udah mayuh bejalaika pengawa ngetanka pesaka sejarah kitai," ku iya.

Nyerumba enggau nya, iya ke mega Kaban Kunsil Nengeri (ADUN) Simanggang madah, Kubu Alice digaga ba taun 1864 nyadi palan endur ngetanka diri ari serang munsuh Rajah Brooke.

"Kubu Alice digaga di Skrang sebedau dipindah ngagai Sri Aman. Iya mega kala nyadi opis kaunsil bagi menua Sri Aman," ku iya.

Sama bisi datai Pengarah Muzium Sarawak Ipoi Datan, Residen Sri Aman Jonathan Lugoh, Temenggung Sii Toh Peng, Pemancha Samuel Lawen, Pemancha Mas Shamsiah Maslem, Penghulu Abdul Samad Abdul Rahim enggau bala tuai opis perintah.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


hari terbuka kementerian pertahanan <b>di</b> the summer mall, <b>kota</b> <b>...</b>

Posted: 06 Dec 2013 01:44 AM PSTKementerian Pertahanan Malaysia akan menganjurkan Hari Terbuka Kementerian Pertahanan Malaysia di The Summer Mall, Kota Samarahan, Sarawak. Ianya akan berlangsung selama 2 hari iaitu pada 7 Dis 2013 sehingga 8 Dis 2013. Antara agensi di bawah Kementerian Pertahanan yang mengadakan pameran sempena hari terbuka tersebut adalah ketiga-tiga komponen dari Angkatan Tentera Malaysia, Malaysian Institute of Defence and Security (MiDAS), Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV), Maktab Tentera Diraja dan beberapa lagi agensi lain berkonsepkan pameran statik dan interaksi bersama pengunjung bermula jam 10.00 pagi sehingga jam 6.00 petang setiap hari.


            Tentera Darat Malaysia juga ada menyediakan kaunter pemilihan bagi pengunjung remaja yang ingin menjadi anggota tentera dan khidmat pemeriksaan perubatan ringan secara percuma.


            Orang ramai di sekitar Kuching dan Sarawak dijemput hadir bagi memeriahkan acara berkenaan di samping mendapatkan pendedahan peluang-peluang kerjaya di dalam Kementerian Pertahanan, membangkitkan semangat patriotisme dan juga mengenali dengan lebih jelas peranan dan tanggungjawab perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia dan Agensi di bawah Kementerian Pertahanan Malaysia.
Hari Terbuka Kementerian Pertahanan Malaysia  yang akan diadakan pada tarikh, masa dan tempat seperti berikut:

a.    Tarikh                :    7 dan 8 hb Disember 2013 (Sabtu dan Ahad).
            b.    Masa                  :    10 pagi sehingga jam 6.00 petang.
c.    Tempat               :     The Summer Mall, Kota Samarahan, Sarawak.

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


Jumlah ketua isi rumah miskin <b>di Lundu</b> naik 16%: Azmi <b>...</b>

Posted: 05 Dec 2013 11:12 AM PST

LUNDU: Jumlah ketua isi rumah miskin yang berdaftar di bawah program e-Kasih bagi daerah ini meningkat 16 peratus kepada 3,099 bagi tempoh Januari hingga November 2013.

Bagaimanapun, menurut Pegawai Daerah Lundu, Azmi Bujang jumlah miskin tegar dan mudah miskin menunjukkan trend yang menurun selepas separuh kedua tahun ini.

Trend menurun ini, adalah hasil daripada kesedaran yang tinggi dalam kalangan ketua isi rumah sama ada miskin tegar dan mudah miskin untuk mengambil peluang daripada bantuan yang disediakan oleh kerajaan bagi meningkatkan pendapatan masing-masing, jelasnya.

"Kejayaan usaha mendaftar ketua isi rumah miskin di bawah program e-Kasih banyak didorong oleh pendekatan Strategi Lautan Biru Kebangsaan serta kesedaran yang tinggi dalam kalangan ketua isi rumah miskin sendiri selain aksesibiliti yang mudah," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Business Macthing Program 1AZAM Tahun 2014 Daerah Lundu yang berlangsung di Dewan Masyarakat di sini, semalam.

Selain kejayaan mendaftar e-Kasih, katanya, Pejabat Daerah Lundu juga berjaya mencapai sasaran bancian iaitu 526 melebihi sasaran 472 yang ditetapkan pada awal tahun.

Daripada 526 bancian, seramai 76 ketua isi rumah miskin berjaya 'diputihkan' terdiri daripada yang telah meninggal dunia, berpindah daerah dan ahli isi rumah bertukar kepada ketua isi rumah miskin.

Mengulas mengenai program bantuan rumah pula, Azmi berkata, sebanyak 133 unit rumah bantuan rakyat telah dibaik pulih dan dibina baharu bagi tahun ini yang dilaksanakan dalam dua fasa.

Fasa pertama membabitkan 16 unit rumah bina baharu dan 62 unit rumah baik pulih yang mana telah siap kesemuanya, manakala fasa kedua masing-masing melibatkan tambahan 27 unit rumah bina baharu dan 28 unit rumah baik pulih yang mana masih dalam proses pelaksanaan.

Bercakap mengenai Program 1AZAM pula, Azmi berkata, Pejabat Daerah Lundu merupakan pejabat tunggal yang melaksanakan business matching secara karnival sejak tahun 2009.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

ads