Khamis, 9 Jun 2011

11 di bau sarawak - Google Blog Search

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Sandakan dan <b>Bau</b> Dalam Radar Misi

Posted: 09 Jun 2011 09:41 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Sauh bahtera kelab ini akan mendarat di dua kawasan iaitu Sandakan, Sabah dan Bau, Sarawak. Bermula dengan program Educational Hearten Camp yang dahulunya dikenali sebagai English & Dakwah Camp iaitu dari 8 Julai ...

11 di subis sarawak - Google Blog Search

11 di subis sarawak - Google Blog Search


Puad kecewa kualiti projek kabin sekolah <b>di Sarawak</b> « My Library

Posted: 01 Mar 2011 04:42 PM PST

02 Mac 2011, Rabu

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0302&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_22.htm

BATU NIAH 1 Mac – Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi semalam bertindak tegas apabila menolak untuk memotong reben sebagai simbolik perasmian bangunan kabin Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Subis yang terletak kira-kira 100 kilometer daripada Miri.

Keengganan itu berpunca daripada rasa tidak puas hatinya apabila melihat kualiti struktur binaan kabin itu yang tidak mencapai standard Kementerian Pelajaran.

Menurut beliau, masalah itu bukan hanya berlaku di SMK Subis, bahkan turut membabitkan keseluruhan projek pembinaan bangunan kabin kelas di sekitar Subis dan Baram.

Katanya, daripada 32 buah blok yang sepatutnya dibina, hanya enam blok sahaja yang disiapkan dalam tempoh yang dijanjikan serta menepati kriteria digariskan kementerian.

"Kalau ikutkan hati, saya sangat marah dengan kontraktor terbabit, pembinaan kabin tersebut amat mendukacitakan sehingga ada yang tidak siap dan ditinggalkan begitu sahaja.

"Kalau yang dah siap pun, ia tidak mematuhi ciri-ciri yang kita kehendaki seperti ada kabin yang tiada sistem perparitan, tangga tidak mematuhi aspek keselamatan selain material yang digunakan bukan yang ditetapkan," katanya yang jelas amat kecewa dengan perkembangan itu.

Beliau yang dalam lawatan kerja selama tiga hari bagi meninjau 12 buah sekolah di Bekenu, Sibuti dan Subis bermula kelmarin ditemui pemberita selepas melawat blok kabin kelas di SMK Subis yang merupakan salah satu daripada projek yang gagal memenuhi standard.

Mengiringi beliau ialah Ahli Parlimen Sibuti, Ahmad Lai Bujang, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lambir, Aidan Wing dan ADUN Bekenu, Rosey Yunus.

Kementerian Pelajaran sebelum ini meluluskan pembinaan kira-kira 300 bangunan kabin sekolah yang setiap satunya membabitkan kos RM260,000 di seluruh Sarawak.

Mengulas lanjut, Mohd. Puad berkata projek pembinaan itu diserahkan kepada 10 syarikat kontraktor dan dua daripadanya didapati telah gagal menyiapkan projek.

Katanya, kementerian sudah mengenal pasti dua syarikat tersebut selain bertindak menamatkan tempoh lanjutan pembinaan.

"Lebih 80 peratus projek bangunan kabin di Subis dan Baram gagal disiapkan, selain pembinaan yang dilengah-lengahkan dan ditinggalkan begitu sahaja.

"Sedangkan keutamaan kita adalah keselamatan pelajar dan suasana pembelajaran yang kondusif, kita tak mahu pembelajaran dan pengajaran pelajar-pelajar khususnya di luar bandar terjejas kerana kegagalan kontraktor," tegasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Lawatan Tuan Haji Mat Sabu Dapat Memberi Semangat <b>...</b> - <b>Sarawak</b> Update

Posted: 26 May 2011 12:25 AM PDT

Tuan Haji Mat Sabu menyampai sumbangan kepada salah seorang mangsa rumah yang terbakar.

MIRI – Program lawatan sambil kerja Tuan Haji Mat Sabu, AJK PAS Pusat ke Miri pada  24hb  Mei 2011 baru-baru ini benar-benar memberi impak dalam meneruskan momentum Pakatan Rakyat Miri yang terdiri daripada PAS-DAP-PKR dalam bersiap sedia dalam menghadapi Barisan Nasional dalam Pilihanraya Umum ke-13 nanti.

Program bermula dengan perjumpaan bersama pimpinan Pakatan Rakyat Miri terdiri YB DUN Piasau yang baru, En Ling Sie Kiong, Dr Michael Teo (wakil rakyat sebenar bagi DUN Senadin yang tewas dengan majoriti 58 undi pos ) dan YDP PAS Miri,Tuan Haji Jofri Jaraiee.

Tuan Haji Mat Sabu juga memberi peringatan agar Pakatan Rakyat di Sarawak mesti terus bekerjasama dengan lebih erat dan kukuh lagi demi mencapai cita-cita Pakatan Rakyat untuk menawan Putrajaya. Beliau yakin sekiranya Pakatan Rakyat Sarawak dapat menyumbangkan 10  atau lebih kerusi Parlimen, Insya-Allah beliau yakin kerajaan pusat pasti tumbang dan dengan sendirinya kerajaan BN Sarawak akan tunduk dibawah pemerintahaan baru di Pusat.

Sebaik selesai perjumpaan tersebut,rombongan terus menemui mangsa kebakaran rumah setinggan di Pujut Corner yang berlaku beberapa hari yang  lalu. Ini susulan dari pertemuan awal yang lalu. Lebih dari 17 buah keluarga mangsa kebakaran menerima bantuan dari Pakatan Rakyat.

Pada sebelah malam rombongan mengadakan ceramah perdana di kediaman YDP PAS Miri. Pada ceramah tersebut dalam ucapan aluan YDP PAS Miri ada menyatakan hasrat PAS Miri agar diberi peluang untuk bertanding di Parlimen Miri dalam PR13 nanti memandangkan rakan pakatan yang lain di Miri sudah diberi peluang bertanding dalam pilihanraya umum Sarawak yang lalu, dimana DAP bertanding di 2 buah DUN Piasau dan Pujut dan PKR di DUN Senadin. Inilah masanya untuk Pakatan memberi peluang dan menujukkan setiakawan,sepakatan dan sefahaman dalam Pakatan Rakyat di Sarawak.

Kata beliau semasa ucapan aluan tersebut "DAP perlu ada bulan, sebab roket (DAP) tanpa bulan (PAS) memang susah untuk mendarat (berkuasa). Jadi  Roket (DAP) perlu berkerjasama dengan bulan (PAS)  untuk menawan putrajaya.

PAS hendak buktikan bahawa PAS bukan parti esktrimis dan perkauman seperti yang disebut oleh pemimpin BN sebab itulah PAS Miri hendak buktikan bahawa mereka boleh bersama dengan semua golongan masyarakat tanpa mengira kaum dan agama. Dengan adanya sokongan rakan Pakatan dan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) hasrat PAS Miri dan Pakatan untuk menawan parlimen Miri sudah pasti akan tercapai dengan izin Allah. Insya-Allah.

Dalam ceramah perdana tersebut juga Tuan Haji Mat Sabu juga menyeru agar orang melayu jangan hanya menyerah pada takdir semata-mata. Beliau berkongsi bersama hadirin semasa pilihanraya Sarawak ke10 yang lepas dimana katanya "Walaupun ramai orang Melayu dan penduduk bumiputera masih hidup dalam kemiskinan tapi masih tetap dengan  bendera dacing untuk menyelimut rumah usang mereka.Mereka tetap memberi sokongan kepada BN." Katanya lagi "Sifat orang kita ini ialah terserah kepada Takdir,Sikit-sikit takdir,CM kaya ,Takdir, orang cina kaya itu pun takdir, orang melayu semakin miskin pun takdir…" Katanya orang Melayu perlu berani menyuarakan masalah mereka dan perlu belajar cara budaya  kaum cina/tionghua yang berani menyuarakan suara hati mereka.

Antara lain kata beliau rakyat Sarawak jangan takut untuk berubah kalau takut selamanya rakyat Sarawak akan jadi hamba pada BN jadi bersedialah untuk berubah dan merdeka dari perhambaan BN selama ini.

Pakatan Sarawak akan meneruskan Program bersama rakyat walaupun pilihanraya umum negeri Sarawak baru berlalu sebab pilihanraya umum yang ke 13 (PR13) akan menentukan nasib rakyat Malaysia semada untuk terus diperintah oleh Barisan Nasion (BN) atau bertukar kepada Pakatan Rakyat (PR).

Harapan kita kali ini jangan ada perebutan kerusi di antara Pakatan di saat-saat akhir menjelang pilihanraya umum nanti kerana kita mesti belajar dari kesilapan dan kegagalan Pakatan Rakyat Sarawak untuk mengambil alih kuasa dari BN dalam pilihanraya umum Sarawak yang lalu.

Semoga hasrat rakyat untuk melihat perubahan yang lebih besar akan menjadi kenyataan sekiranya Pakatan Rakyat terus bekerjsama dan siap sedia untuk mengambil alih putrajaya nanti.

PAS Miri

Short URL: http://sarawakupdate.com/home/?p=24941

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


<b>Sarawak</b> Election 2011: Jalan-Jalan <b>Di Marudi</b> 10/04/11 « Dewan <b>...</b>

Posted: 11 Apr 2011 07:33 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]KUALA LUMPUR, 19 April — PAS akan tetap bertanding merebut kerusi Parlimen di Sarawak pada pilihan raya umum ke-13 walaupun gagal memenangi sebarang kerusi semasa pilihan raya negeri Sarawak, Sabtu lalu. ...

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


[<b>Sarawak</b> Election] UBAH bersama DAP <b>di</b> N. 39 Repok, <b>Sarikei</b> !!

Posted: 09 Apr 2011 09:05 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Previous in This Category: [Borneo Post@Sarikei] DAP bangkitkan dua masalah setiap hari Next in This Category: [Schedule@April 10 Sunday] Where to meet DAP's Candidate for N. 39 Repok (Sarikei) ...

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


DARI HATI: Balik Kampung @ <b>Saratok</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 01 Apr 2011 09:05 PM PDT

Bismillah...

Ibu baru je dapat call dari Zauji, katanya baru tiba di dpn rumah Pak Idi dan Mawar..Rupanya sempat dia berkunjung ke rumah kwn2 kami semasa di Saratok dulu.. Cemburu pulak rasanya bila dgr Zauji dah sampai Saratok.. Pantas dia bercerita anak sahabat kami dah besar, dulu Ibu dan Mawar melalui fasa mengandung bersama sama , dan seorang lagi kwn kami Mak Limin . Agaknya anak Mak Limin (Nurul Salbiah) pun dah besar mcm Ichad juga.. Baru mlm tadi Ibu call Peah bertanya khabar, seronok mendengar perkembangan terkini dari sana.. Mak Amoi dah bercucu, Mak Awen baru selesai majlis pertunangan anaknya Non, Mak Biskut pun sama..

Sementara berita kurang baik nya, Mak Anggun pulak yang tak sihat..Tiba tiba Ibu rasa rindu kan suasana di saratok dulu, berdhuha dan majlis ilmu di surau seroja, berkebun pulak pd sebelah petang, berjemaah semula pd waktu malam.. Seisi keluarga kami dah jadi mcm keluarga besar di sana..

Sempat Ibu berpesan kat Zauji td, " ambik la gambar family Mawar, dpt Sue tgk diorang.." Sebenarnya kalau nak ikutkan hati, setiap sudut Saratok , Ibu nak Zauji buat photo shooting. Ibu nak tengok puas puas..

Di sana, sebuah daerah yang jauh dari bandar besar, namun kenangan selama hampir 4 tahun berkampung di Taman Muhibbah akan kami sekeluarga kenang dan insyaAllah kami akan ke sana lagi suatu masa nanti.

Kg Melango, Kg Masjid, Kg Bunga Raya, sekadar menyebut beberapa tempat yang memberi kenangan indah dalam hidup kami..

Harapan Ibu semuga Zauji tak lupa menitipkan beberapa keping not bernilai besar kpd wakil surau, tanda kasih dan sayang kami kpd rumah Allah di sana..insyaAllah dpt meringankan sedikit beban pembayaran bil bil letrik dan air Surau Darul Muafiqin..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Penjurai Apaienduq: Pusat Konservasi Orang Utan Ng Delok <b>Lubok Antu</b>

Posted: 31 May 2011 09:21 AM PDT

Majlis Perasmian Pusat Kecemerlangan Konservasi Orang Utan dan Sambutan Kebangsaan Hari Biodiversti Antarabangsa 2011 telah dilancarkan oleh YB Dato Sri Douglas Uggah Embas Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Malaysia di SK Ng Delok Lubok Antu pada 22/5/2011. Ramai tetamu yang hadir terutamanya dari Kementerian Sumber Asli termasuk Ketua Setiausaha Kementerian dan pagawai-pegawai yang lain. Turut hadir sama pada majlis perlancaran tersebut adalah MP Lubok Antu YB En. William Nyalau Badak dan ADUN Engkelili YB Dr Johnicol Rayong Ngipa.

Turut hadir ke majlis tersebut adalah Tn Hj. Ali Usop Pemangku Pengarah Hutan Sarawak, Hj. Sapuan Ahmad Penolong Pengarah Hutan, Dr. Joseph Jawa Kendawang General Manager Planted Forest Sarawak, En. Jonathan Mawar General Manager Hilton Resort Batang Ai dan lain pegawai dari Sarawak Forestry Cooperation Sdn Bhd yang bertanggungjawab ke atas station tersebut.

Di kena nanda ka Station nya di penjadi, bala mayuh sama betanam ka kayu Gaharu ba SK Ng Delok serambau enggau Program Green Wave 2011, Hari Biodiversiti enggau bejadi ka Pusat Konservasi Orang Utan.

Sempat ga tudah kaban nitih ari belakang ngenatai ka diri ke Ng Delok, ngena perau 15 kuasa kuda kira pejalai sejam ari tekat ai Batang Ai. maya ti ngulu pengawa nya, sempat ga berandau enggau Guru Besar, ti madah ka SK Ng Delok kira bisi 50 pelajar ti diajar 13 pengajar. SK Ng Delok berimbai enggau Pusat Kecemerlangan Konservasi Orang Utan ti terubah di menua Sarawak.

Tarian kebudayaan oleh murid SK Ng Delok semasa majlis perasmian
Menteri dan VIP bersama murid-murid SK Ng Delok selepas menanam pokok-pokok gaharu

Pusat Konservasi Orang Utan Ng Delok Lubok Antu

Pakaian tradisional orang Iban
Dr Joseph Jawa Kendawang semasa kembali dari Ng Delok

Anang irau, tanah seberai seberai tau di perunding alai nanam gaharu

cda

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

11 di daro sarawak - Google Blog Search


welcome: MAKANAN SPECIAL <b>DI DARO</b>,<b>SARAWAK</b>

Posted: 29 Apr 2011 07:00 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]MAKANAN SPECIAL DI DARO,SARAWAK. ais kacang pandan,sate ayam dengan sosej goreng,nasi ayam dan pisang goreng special. nyam..nyam.. nyam,,, anda mesti cuba! pasti nak lagi~. Posted by English at 7:00 PM ...

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


Hasdin.blogspot: UFO <b>DI SIBU SARAWAK</b>

Posted: 17 May 2011 08:58 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]UFO DI SIBU SARAWAK .... "Kebanyakkan mangsa kemalangan meninggal dunia bukanlah disebabkan kelewatan ambulan tiba di tempat kejadian, TETAPI ianya disebabkan oleh . ...

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Rakyat rayu segerakan jalan <b>di Padawan</b> | Story-Story Malaysia

Posted: 10 May 2010 04:26 AM PDT

* New .COMs $7.49/yr plus 18 cents/yr ICANN fee. Discount based on new one-year registration prices as of 4/8/2011 with sale price reflected in your shopping cart at checkout. Discount applies to new registrations and renewals and cannot be used in conjunction with any other offer or promotion. Domains purchased through this offer will renew at regular price after the initial term has expired.
Offer ends May 31, 2012 5:00 pm (MST).
+Practical eCommerce survey, 2009.
† Good for one 1-year registration of any available .COM, .US, .BIZ, .INFO, .NET or .ORG
GoDaddy.com is the world's No. 1 ICANN-accredited domain name registrar for .COM, .NET, .ORG, .INFO, .BIZ and .US domain extensions.
Source: RegistrarSTATS.com
1 GoDaddy.com is rated the world's largest hostname provider according to Netcraft®.

Copyright © 1999-2011 GoDaddy.com, Inc. All rights reserved. Privacy Policy

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri sarawak - Google Blog Search

di negeri sarawak - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>Di</b> Suruhanjaya Perkhidmatan Awam <b>Negeri Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 02 Jun 2011 08:19 PM PDT

Posted by Mohd Ramli in Friday, June 3rd 2011   

Jawatan Kosong Di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak Jawatan Kosong Di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak

Adalah dimaklumkan bahawa mulai tahun 2011, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri akan memperkenalkan Sistem Pengambilan Sepanjang Masa menggunakan Sistem e-Recruitment. Pemohon dipelawa untuk memohon lima (5) jawatan yang diminati dan permohonan tersebut akan sah untuk tempoh satu (1) tahun daripada tarikh permohonan. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (dan agensi-agensi pengguna lain) akan menyenarai tapis permohonan apabila terdapat kekosongan jawatan tersebut pada bila-bila masa dalam tahun tersebut.

Terdapat 213 Kekosongan Pelbagai Jawatan.

KLIK SINI UNTUK MAKLUMAT LANJUT

Tarikh Tutup Permohonan: 31 Disember 2011

pixel Jawatan Kosong Di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak
Dapat Maklumat Terkini Jawatan Kosong Kerajaan Terus Ke Email... Please CHECK your email inbox to verify your subscribe
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di matu sarawak - Google Blog Search

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Masjid Kampung Sekaan <b>Matu Sarawak</b> « undi.ME

Posted: 17 Apr 2011 08:56 AM PDT

Feed From Original Source : http://my.mustaffa.org

MASIH KUKUH – Biarpun masa semakin berlalu, namun keadaan Masjid di Kampung Sekaan Matu, Sarawak masih mampu berdiri teguh untuk menjadi tempat memperluaskan syiar Islam.
Sebelum kedatanga...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads