Isnin, 4 Julai 2011

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di saratok sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jun 2011 07:20 AM PDT

BETONG (Sarawak), 11 April (Bernama) — Datuk Seri Najib Tun Razak pagi ini memulakan tinjauan mesra di beberapa kawasan pedalaman di bahagian Betong dan Sri Aman, kira-kira 300km dari Kuching.

Helikopter, yang membawa Perdana Menteri dari Kuching, mendarat di padang daerah Saratok, kira-kira 80km dari sini pada pukul 9.30 pagi.

Najib disambut oleh Menteri Muda Pertanian Sarawak Datuk Peter Nyarok ak Entrie, yang juga calon Barisan Nasional (BN) bagi kawasan Krian dan Abdullah Wahab Aziz calon BN di Kalaka pada pilihan raya negeri Sarawak 16 April ini.

Turut hadir Residen Bahagian Betong Datuk Roni Sigan Daniel.

Sebaik tiba, Perdana Menteri terus berjalan ke arah Pekan Saratok dan beramah mesra dengan peniaga dan orang ramai di situ.

Beliau juga meluangkan masa beberapa minit untuk menemui penduduk di sebuah kedai kopi di situ.

Daerah Saratok mempunyai kira-kira penduduk 40,000 penduduk, kebanyakannya penanam padi dan pekebun kecil kelapa sawit.

Selepas itu, Najib berucap kira-kira lima minit kepada kira-kira 1,000 hadirin di sebuah taman rekreasi di tengah pekan Saratok.

Najib, yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN), berkata sejak lebih 50 tahun, kerajaan BN telah banyak berkhidmat kepada rakyat di seluruh negara.

Perdana Menteri berkata ini bukan kali pertama beliau datang ke daerah ini kerana sebelum ini pernah melawat ke Rumah Panjang Juliana di kawasan Krian.

Najib berkata beliau telah meluluskan projek pembinaan jalan dan loji air Sungai Krian di daerah itu.

Selepas Perdana Menteri mengakhiri ucapan beliau, hadirin melaungkan "1Malaysia" dan "Hidup Barisan Nasional" sebelum orang ramai berpusu-pusu mendekati pemimpin nombor satu negara untuk bersalaman.

Najib kemudian berlepas menaiki helikopter untuk meneruskan tinjauan mesra di Kampung Beladin kira-kira 80km dari pekan Saratok. – BERNAMA

Short URL: http://sarawakupdate.com/home/?p=21852

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di saratok sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jun 2011 07:13 AM PDT

Menteri Muda Pembangunan Luar Bandar, Abdul Wahab Aziz berkata dengan penganjuran kejohanan peringkat daerah dan bahagian seperti Piala Presiden PSS maka kita mampu melahirkan pemain-pemain berbakat peringkat akar umbi.

Beliau berkata inisiatif Persatuan Sepak Takraw Sarawak (PSS) menganjurkan kejohanan Piala Presiden di setiap bahagian adalah sebagai langkah terbaik bagi melahirkan pemain-pemain berkaliber.

"Saya yakin kita (Sarawak) mampu melahirkan ramai pemain berpotensi dari setiap bahagian untuk diketengah ke pentas kebangsaan," katanya.

Berucap merasmikan Kejohanan Sepak Takraw Piala Presiden PSS di Dewan Masyarakat Saratok di sini Sabtu lalu, Abdul Wahab yakin kejohanan itu menjadi landasan utama kepada pemain-pemain menunjukkan potensi masing-masing.

Hadir sama Presiden PSS Paruwadi Musa, Pengerusi KSK Kalaka Wan Ismail Abang Zamahari dan Timbalan Pengerusi Persatuan Sepak Takraw Saratok/Betong, Zolkifli Kawi.

Kejohanan anjuran Kelab Sukan Komuniti (KSK) Kalaka dan Persatuan Sepak Takraw Bahagian Saratok/Betong itu merupakan langkah awal PSS untuk mencungkil bakat-bakat pemain muda di peringkat daerah dan bahagian.

Kejohanan disertai sebanyak 24 regu dari sekitar Bahagian Betong, Saratok termasuk lima regu dari Bahagian Kuching yang turut membariskan pemain negeri.

Sementara itu, Paruwadi juga yakin Sarawak tidak akan ketandusan pemain-pemain pelapis negeri dengan adanya kejohanan Piala Presiden yang dianjurkan di semua bahagian itu.

"Kita akan menjadikan kejohanan Piala Presiden PSS sebagai acara tahunan persatuan-persatuan sepak takraw bahagian.

"Justeru, saya percaya ini adalah peluang terbaik bagi pemain-pemain peringkat kampung dan daerah membuktikan ketrampilan mereka," katanya.

Paruwadi yang juga Naib Presiden Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) berharap pemain-pemain akan terus meningkatkan mutu permainan mereka sehingga di peringkat lebih tinggi.

"Kita akan memberi peluang kepada pemain-pemain berpotensi untuk mewakili skuad Sarawak pada kejohanan peringkat kebangsaan yang dianjurkan oleh PSM," katanya.

Sehubungan itu, Regu NENFRENZ 'B' (Saberkas) muncul juara kejohanan terbabit setelah membenam lawannya, Bandarayaku dengan kemenangan 3-2 (15-6, 15-13, 7-15, 14-16 dan 15-9).

Regu NENFRENZ 'B' dibintangi oleh pemain-pemain berpengalaman seperti Ismail Roslan, Azman Wajuli dan Awang Faizal, manakala Bandarayaku pula membariskan Yusuf Latif, Azizan Oshen, Sufian Morni dan Abdul Raziz Salleh.

Tempat ketiga dan keempat masing-masing dimenangi oleh Sekama A dan NENFRENZ 'C'.

Majlis penutupan dan penyampaian hadiah kepada para pemenang telah disempurnakan oleh Setiausaha Agung PSS, Fudin Chee yang mewakili presidennya di Dewan Masyarakat Saratok, Saratok pada Ahad lalu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads