Isnin, 17 Mac 2014

11 di serian sarawak - Google Blog Search

11 di serian sarawak - Google Blog Search


[8 Gambar] Kilang Proses Gas Meletup <b>Di Serian</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 14 Mar 2014 10:05 AM PDT

[8 Gambar] Kilang Proses Gas Meletup Di Serian, Sarawak | Sebuah kilang memproses gas accetylene di Serian, Sarawak meletup dan runtuh kira-kira pukul 4 patang tadi. Lapan mangsa telah berjaya diselamatkan.

Pengarah Bomba dan Penyelamat Negeri Nor Hisham Muhammad berkata, berlaku dua letupan kuat dengan impaknya lebih 100 meter hingga cermin di sebuah stesen minyak dan beberapa kedai turut pecah.

Pasukan Mencari dan Menyelamat masih menjalankan operasi menyelamat kerana dipercayai ramai yang terperangkap di bawah runtuhan.

Letupan melepaskan gas jenis Hidrogen Sulfida. Kejadian dipercayai berpunca daripada percikan kerja kimpalan. Sama -sama kita doakan semoga mereka semua yang terperangkap masih selamat.


sumber
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Kilangprosesgasaccetylenemeletup_8pekerjaberjayadiselamatkan/Article/index_html
http://buletin-terkini-online.blogspot.com/2014/03/7-gambar-kilang-memproses-gas.html

8 Gambar letupan besar <b>di Serian</b>, <b>Sarawak</b> | KiniNEWS

Posted: 14 Mar 2014 05:58 AM PDT


Satu kejadian letupan kuat menggemparkan bandar Serian, kira-kira 60 kilometer dari sini pada petang Jumaat.

Letupan itu menyebabkan banyak kaca di premis perniagaan pecah termasuk sebuah stesen minyak yang terletak kira-kira 500 meter dari kawasan letupan.

Ia turut menyebabkan beberapa tiang elektrik tumbang dan memusnahkan beberapa kenderaan.

Menurut laporan tidak disahkan berkata, letupan itu berlaku dalam kejadian kebakaran sebuah kilang pemprosesan asetilena pada pukul 3 petang.

Seramai lapan pekerja di kilang itu dikatakan cedera dan sedang dirawat di Hospital daerah Serian.

Difahamkan ada yang masih terperangkap di bawah runtuhan dan anggota bomba sedang berusaha untuk menyelamatkan mereka. - mStar Online

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads