Isnin, 27 Januari 2014

11 di miri sarawak - Google Blog Search

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Penjelasan Puting Beliung <b>Di Miri Sarawak</b> 31 Disember 2013 <b>...</b>

Posted: 31 Dec 2013 01:18 AM PST

Penjelasan fenomena puting beliung di Miri Sarawak pada 31 Disember 2013. Insiden puting beliung yang dihebahkan menerusi laman sosial sekitar jam 2 petang sebenarnya adalah fenomena Belalai Air atau lebih dikenali sebagai Waterspout. Belalai air adalah fenomena alam yang biasa berlaku dinegara tropika terutamanya di Malaysia. Puting beliung dan belalai air adalah dua fenomena yang berbeza dimana belalai air tidak menjejaki tanah dan tidak menyebabkan kemusnahan. Beberapa keping foto fenomena Belalai Air sempat dirakam oleh penduduk di Miri dan dikongsikan dilaman sosial.

miri sarawak

Penjelasan Puting Beliung Di Miri Sarawak 31 Disember 2013

Fenomena ini kenali sebagai Belalai Air dan amat biasa berlaku di Malaysia. Ia biasanya berlaku di kawasan perairan disebabkan kumules awan yang besar. Belalai air juga tidak akan sampai ke darat atau mencecah tanah. Ia memerlukan kelembapan yang tinggi. Oleh sebab itu, ia biasanya akan bermula dan mati di kawasan perairan. Namun, belalai air juga mampu mencederakan orang ramai jika mendekatinya.

Lagi Gambar Belalai Air Di Miri Sarawak 31 Disember 2013

miri sarawak 2

Fenomena Puting Beliung <b>Di Miri</b>, <b>Sarawak</b> Pula | 1 Malaysia News <b>...</b>

Posted: 02 Jan 2014 11:30 PM PST

Views: 473 views

Rating:

SELEPAS beberapa minggu fenomena Puting beliung berlaku di Johor, penduduk di Miri, Sarawak pula mengalami fenomena yang sama.

Melalui Facebook 'I Love Sarawak', kejadian alam ini dirakamkan di Sungai Tujuh yang merupakan sempadan antara Miri dan Brunei.

miriBagaimanapun, mungkin kerana ramai yang sudah memahami bahawa ia bukanlah puting beliung, situasi ini tidak mencetuskan suasana terlalu panik seperti sebelum ini.

Menurut beberapa pihak, kejadian ini kerap berlaku di kawasan laut tropika terutamanya sebelum hujan kerana pertembungan angin laut.

Puting beliung juga akan lenyap dengan sendirinya selepas beberapa ketika.

1486763_648208208558894_583753802_n

1538767_648183701894678_635203154_n

Incoming search terms:

  • www berita harian miri
  • puting beliung di sarawak
  • puting beliung di brunei
  • sarawak puting beliung
  • puting beliung dibrunei
  • puting beliung di miri
  • puting beliung di laut brunei
  • hot fm di miri
  • berita harian miri sarawak
  • berita harian miri

Berita berkaitan:

Comments

comments

Gempar! Nelayan Tangkap Ikan Aneh <b>Di Miri Sarawak</b> | OhDunia <b>...</b>

Posted: 10 Nov 2013 06:44 PM PST


Gempar! Nelayan Tangkap Ikan Aneh Di Miri Sarawak | Penemuan ikan pelik merupakan satu penemuan yang boleh dianggap unik kerana masih banyak lagi spesis ikan yang kita sendiri tidak pernah temui. Baru-baru ini, seorang nelayan dari Miri, Sarawak telah menemui seekor ikan aneh yang berjaya ditangkap ketika turun mencari ikan di laut.

Jika kita lihat, memang spesis ini agak sukar ditafsirkan spesis apakah ini. Penemuan ini juga telah mendapat perhatian media semasa.

Seekor ikan yang mempunyai rupa bentuk yang aneh yang ditangkap di Tudan, Sarawak menimbulkan kehairanan tentang spesis sebenarnya. (lihat gambar di atas)

Mempunyai mulut bertaring tajam dan badan tirus berduri, rata-rata nelayan mahu pun penduduk setempat tidak mampu mengecam apakah jenis sebenar ikan yang berukuran kira-kira sekaki panjang itu.

Justeru penduduk setempat menggelarkannya ikan todak buat masa ini kerana muncungnya yang tajam.

Ikan itu ditangkap oleh nelayan Sapar Mansor, 43, dari Taman Ceria, Permyjaya di Laut China Selatan dekat Tudan, Sarawak.

Menurut Sapar kepada Borneo Post, ini merupakan kali pertama dia melihat ikan seperti ini.

Ia ditangkap selepas dia dan rakan memudik bot selama 2 jam dari Sungai Miri ke laut.

Mereka mula memancing sekitar 5 pagi dan tangkapan aneh itu diperolehnya kira-kira setengah jam kemudian.

Isteri Sapar, Siti Kadariah, 35, mengering dan mengawet ikan berkenaan bagi memastikan ia dapat disimpan lama kerana keunikannya.

Sementara itu Pemangku Pengurus Besar Divisyen Perlindungan dan Pemuliharaan, Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC), Oswald Braken Tisen berkata, pihaknya kini sedang mengenalpasti spesis sebenar ikan berkenaan.

Wa Allahu'alam..
UNTUK DIJUAL iPhone5 (Original from Apple Store) 16GB Warranty ada 5 bulan lagi. Berminat? Call/SMS/Whatsapp:Arshad, 016-7002170
Ditulis oleh: Admin Pada Monday, November 11, 2013
Perhatian: Pihak admin tidak bertanggungjawab terhadap komentar blog yang diutarakan melalui laman sosial facebook. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian admin. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads