Selasa, 5 November 2013

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


Koperal Hilda ak Wilson dari <b>Saratok</b>, <b>Sarawak</b> mencipta sejarah <b>...</b>

Posted: 29 Oct 2013 11:22 PM PDT

Daripada minat serta kasih sayang yang mendalam terhadap haiwan ciptaan Tuhan iaitu Anjing membuatkan seorang wanita kelahiran Saratok , Sarawak mencipta sejarah dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) apabila dipilih sebagai pengendali anjing wanita pertama . 

Mr.J kekadang kesian kepada sebilangan 'individu' yang boleh dikatakan agak bodoh bila setiap kali marah sering menamakan individu lain 'Anjing' bahkan sifat anjing ternyata lebih baik daripada sebilangan manusia .

Bukan itu sahaja , anjing sering dibicarakan sebagai seekor haiwan yang jijik malah kotor serta hina oleh 'sesetengah' individu yang cetek akalnya , sepertimana yang kita selalu baca dan lihat disekeliling .

Unit K9 Polis Diraja Malaysia (PDRM) mencipta sejarah tersendiri apabila buat julung kali seorang anggota polis wanita dipilih sebagai pengendali anjing wanita pertama.

Koperal Hilda ak Wilson, 29, berkata minat membela anjing sejak kecil antara faktor anak bongsu dari empat beradik itu menyertai unit K9 PDRM.

"Saya menjalani kursus selama empat bulan di Bahagian Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Sepang untuk mengendali anjing K9 jenis Labrador bernama Da Hei, sebelum menjalankan tugas di Pusat Latihan Polis (PULAPOL)," katanya.

Wanita berasal dari Saratok, Sarawak itu dijangka memberi dorongan dan perangsang kepada lebih ramai anggota polis wanita untuk menceburkan diri bertugas dalam Unit K9 PDRM.

"Cabaran dihadapi untuk mengendali anjing K9 adalah memastikan haiwan itu patuh pada arahan.

"Anjing berkenaan perlu menjalani latihan kemahiran seperti duduk, baring dan mengesan dadah," katanya ketika ditemui selepas Persembahan Khas unit K9 di PULAPOL Kuala Lumpur, semalam.

- Mr.J via Sinar Harian

mengenai penulis | music menarikmakanan terbaikku facebook | twitter | mykeek | sarawak | sabahliputan media

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads