Jumaat, 7 Jun 2013

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


Tun Salahuddin adakan kunjungan Gawai <b>di Lundu</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 03 Jun 2013 04:53 PM PDT

Posted on June 4, 2013, Tuesday

TANDA INGATAN: Salahuddin menerima cenderamata daripada Pengerusi Jawatankuasa Sambutan Hari Gawai Kampung Sungai Limo Apandi (tiga kiri) sambil disaksikan Toh Puan Norkiah (empat kanan) dan tetamu lain yang hadir pada majlis itu.

LUNDU: Yang di-Pertua Negeri Tun Datuk Patinggi Abang Muhammad Salahuddin serta isteri, Toh Puan Datuk Patinggi Norkiah mengadakan kunjungan Hari Gawai Dayak di Dewan Masyarakat Kampung Sungai Limo dan Rumah Kangka, di Lundu Sabtu lepas.

Menurut kenyataan akhbar semalam, lawatan Tun Salahuddin dan Toh Puan Norkiah bersama rombongan mereka ke dua kampung berkenaan disambut dengan penuh meriah oleh penduduk kedua-dua kampung.

Pelbagai acara seperti ngajat, tarian poco-poco, karaoke, majlis penyampaian hadiah dan rakaman foto sebagai kenangan diadakan sebelum keberangkatan balik tetamu kehormat.

TRADISI: Toh Puan Norkiah (empat kanan) dikalungkan dengan kalungan selendang pua kumbu Iban oleh seorang gadis Iban sambil disaksikan oleh Tun Salahuddin (tiga kanan) dan tetamu lain sebaik tiba di Kampung Sungai Limo pagi kelmarin.

KUNJUNGAN GAWAI: Salahuddin (duduk tengah) bersama tetamu lain yang hadir pada kunjungan Gawai di Kampung Sungai Limo.

RAIKAN BERSAMA: Toh Puan Norkiah (dua kanan) bersama tetamu lain yang hadir pada kunjungan Gawai di Kampung Sungai Limo.

SELAMAT GAWAI: Salahuddin (duduk dua kiri) dan Norkiah (duduk tiga kiri) merakam kenangan bersama penari ngajat dari Rumah Kangka sebelum keberangkatan balik.

KENANGAN: Tun Salahuddin (duduk enam kiri) dan Toh Puan Norkiah (duduk enam kanan) merakam kenangan bersama penduduk Kampung Sungai Limo.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads