Sabtu, 7 April 2012

11 di betong sarawak - Google Blog Search

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Masalah Air <b>di</b> Pekan Kabong <b>Betong</b>, <b>Sarawak</b> | Aduan Rakyat Online

Posted: 03 Jan 2012 09:02 PM PST

Pekan Kabong, Betong Sarawak adalah merupakan salah satu kawasan yang terletak di Daerah Saratok. Pekan Kabong, Sarawak mempunyai populasi penduduk sekitar 14,000 orang.

Saya mewakili seluruh penduduk pekan Kabong ingin mengutarakan masalah yang telah dihadapi oleh seluruh penduduk Pekan Kabong sejak sekian lamanya.

Masalah utama yang dihadapi oleh penduduk sekitar ialah masalah air. Walaupun masalah ini telah diutarakan kepada pihak yang berkenaan, tetapi masalah ini masih tidak pernah selesai dan tidak diambil tindakan oleh pihak yang bertanggungjawab. Masalah ini akan menjadi semakin teruk apabila tibanya musim perayaan dan musim cuti sekolah. Hal ini adalah kerana banyak penggunaan air di setiap rumah pada masa tersebut yang menyebabkan berlakunya masalah air tidak keluar dari paip.

Lebih teruk lagi, bagi rumah penduduk yang berada di kawasan tinggi, air paip tidak akan keluar. Mungkin disebabkan tekanan airnya terlalu rendah. Kebanyakan penduduk terpaksa bergantung kepada air yang disimpan di dalam tangki dan tong air.

Penduduk terpaksa berjaga sehingga lewat malam hanya semata-mata menunggu air paip keluar dan seterusnya menyimpan air di dalam tong dan bekas air untuk kegunaan harian keesokan harinya.

Oleh sebab itu, besarlah harapan kami penduduk Pekan Kabong agar masalah ini dapat diatasi bagi memudahkan urusan harian penduduk di sekitarnya.

By: ARBI BIN TOM

PERINGATAN:  AduanRakyat.com.my tidak bertanggungjawab terhadap aduan yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian AduanRakyat.com.my.

Aduan yang berkaitan:

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads