ads

Khamis, 14 November 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Suka Jam: Koleksi Jam Vintage <b>di</b> Serikin, <b>Bau Sarawak</b>

Posted: 11 Nov 2013 05:11 PM PST

Banyak betul. Ada yang rosak perlu diperbaiki, ada yang jalan bagus tapi tak tepat masa. Kebanyakannya jenama Rado dan Titoni. Boleh la pergi ke Pasar Minggu Serikin jika singgah Sarawak. Tapi pada hari Sabtu dan Ahad sahaja.

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jul 2013 07:01 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jul 2013 07:03 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jun 2013 07:04 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jun 2013 07:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 24 May 2013 07:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2013 07:39 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2013 07:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Apr 2013 07:45 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

You&#39;re about to be redirected - Redirecting

Posted: 05 Nov 2012 03:26 AM PST

[unable to retrieve full-text content]The blog that used to be here is now at http://www.bujangsenang.org/2012/11/panas-anwar-di-kanowit-sarawak.html. Do you wish to be redirected? This blog is not hosted by Blogger and has not been checked for spam, viruses and other ...

KEHADIRAN ANWAR IBRAHIM <b>DI KANOWIT SARAWAK</b> <b>...</b>

Posted: 03 Nov 2012 05:00 PM PDT

Anwar Ibrahim telah mengadakan lawatan singkat ke Sarawak pada Jumaat, 2 November 2012, dengan Parlimen Kanowit menjadi destinasi pertamanya. Berbaju Melayu dan berjalan lagak sebagai Perdana Menteri Malaysia dengan diiringi pengawal peribadi, Anwar Ibrahim hadir pada pagi Jumaat dengan disambut oleh sebilangan kecil ahli-ahli PKR.
Kehadiran Anwar Ibrahim ke Parlimen Kanowit itu memberikan gambaran bahawa Parlimen Kanowit akan ditandingi calon PKR. Seperti biasa Anwar Ibrahim memberikan gula-gula manis kepada rakyat Kanowit khususnya ahli-ahli PKR. Persoalan di sini, berapa ramai rakyat Kanowit menerima kehadiran Anwar Ibrahim?
Menjadi kebiasaan bagi penduduk Iban yang tinggal di Rumah Udam Nanga Lipus akan pergi ke kebun yang menjadi mata pencarian dan rezeki mereka. Jika penduduk mahu pergi menyambut Anwar Ibrahim maka banyak masa terbuang dan ini sangat merugikan. Adalah lebih baik mereka turun ke kebun dan menjalankan rutin harian.
Kehadiran Anwar Ibrahim ke Kanowit hanya disambut sebilangan kecil ahli-ahli PKR Kanowit. Yang menariknya, Anwar Ibrahim telah disambut dengan meriah oleh poster dan banner yang tertulis dalam bahasa Malaysia dan bahasa Iban sambil mengalu-alukan kedatangan peliwat Malaysia.
Selain disambut oleh ahli-ahli PKR, ceramah politik Anwar Ibrahim juga hanya didengari ahli-ahli PKR Kanowit. Manakala, penduduknya kebanyakan mereka pergi ke kebun dan mengusahakan tanaman padi dan makanan.
Disebabkan sambutan yang kurang menggalakkan, Anwar Ibrahim hanya berceramah ringkas dan pendek sebelum beredar kerana terasa amat malu. Lokasi seterusnya yang dilawat Anwar Ibrahim ialah Kabong sebelum berlepas ke Kuching bagi menyempurnakan forum mengenai sebuah buku yang dikupas Anwar Ibrahim dan dua orang ahli panel di Hotel Grand Continental, Kuching pada malamnya. 

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


si gadis bertinta : percutian <b>di Kuching sarawak</b>

Posted: 09 Nov 2013 09:25 AM PST


yeay. aku orang sarawak dan aku bercuti di sarawak. haha. first time kawan aku dari semenanjung dtg sarawak. and im so excited being a tour guide tempat2 yg aku pun jarang nk pegi kat sarawak ni. hee, Kuching to be precise. so anna aka my roommate telah pun bercuti di Kuching selama seminggu from 31 okt smpai 7 nov. lama en? haha. so I will tell you a story about our vacation.
anna sampai kuching dulu. flight kami lain2. so dia yang tiba kat rumah aku dulu. and act im proud of her sbb ni penerbangan pertama dia and dia berjaya! Alhamdulillah. so disebabkan aku smpai rumah pun dh malam kiranya takde pape aktiviti pun lah. just unpacking barang yadayada and sleep!
hari jumaat kan ni? mula2 banyak lah plan nk keluar, pegi kedai memane jalan2. tp last2 tak silap aku tak pegi memane pun. hehe. kesian ana, mesti dia bosan dok rumah aku tuh. siang tu kakcik buat dadih. malam tu pulak ktorg tolong mama buat sponge cake utk dijadikan cheese cake. sedap mantap ah mama!
so the saturday pagi tu kakcik bawak ktorg pegi kompleks islam yang mane aku pun first time jejak situ. shopping mata je lebih. pastu singgah hopoh jap. makan eskrem. lepas t uterus gerak pegi the spring pegi mph and beli barang2 nk buat biskut and traffle. malam tu jugak terus buat traffle. anna the chef and im her assistant. menjadi traffle yg anna pun first time try buat. hahaha. sedap! tp takde gambar nk tunjuk, gambar ada kat anna. and my family too ckp traffle sedap!
pagi2 tu dah pegi boulevard dgn mama. beli barang2 dapur. dptlah anna tgk kat mana ktorg selalu beli brg2 dapur tu. dh mcm takde keja langsung bawak lawat tempat2 cmtu. hahaha. nasib kau lah anaa. pastu mama ada masak nasi dagang.
haa, hari ni best sikit. kan anna? haha. ktorg pegi waterfront! tempat wajib pelancong dtg. gerak awal pagi pukul 8. semua gara2 kakcik. sampai2 je ape lagi amek gambar lah. banyak gilaaa gambar ktorg amek, eh tak. gambar anna je. haha. and bergambar di tempat wajib iaitu di bulatan kucing banyak2 tu. sbb tu lah lambangnya kuching! yeay berjaya amek. lepas tu jalan2 tunggu kedai bukak, ktorg terjumpa muzium cina yg aku pun tak pernah masuk lagi. so ktorg pun masuk lah. at least ada lah aircond nya. haha. habis tu je ktorg shopping kat kedai2 cenderamata. aku pun galak membeli, apatah lagi ana. banyak gila dia borg. aku takat borong gelang dgn keychain jelah nk bagi kwn2 cfs nanti. anna borong nk bagi family, tshirt lah, pua kumbu lah, tabaloi lah. banyak lah. memang beratus duit anna habis. kan anna? then ktorg naik sampan ke seberang. first pengalaman lah kot utk ana. dh smpai seberang tu, ktorg g kedai kek lapis mira dgn dyg salha. anna beli kuih cincin mak dia pesan. sambil merasa kek lapis kt situ. pastu lunch plan kt barok village tp tempat tu bukak malam so tak kesampaian lah. aku mmg plan nk bawak makan mee kolok. last2 ktorg g satok makan mee kolok hj salleh. sedap. walahhh. tercapai hajat aku nk bawak anna makan mee kolok atau sini panggil mee sapi.




yeay. hari ni cuti awal muharam. so mama cuti and plan masak sedap2. pagi tu je mama dh buat breakfast spaghetti. lagi2 kawan angah 2 org dr utm datang cuti sini jugak -.- sebok tiru. ktorg mmg plan nk jalan2 sama2. kawan angah wan dgn idris. campur aku anna. cukup satu kereta. tp pagi tu angah ada meeting. petang tu pulak hujan so aku tak kemana pun dgn dorg. lunch tu mama masak nasi beriyani. sedap gilosss. lepas tu mama nk keluar beli barang. anna pun ada sebut city one so mama pun bawak ktorg pegi city one petang tu. jalan2 je. dekat nk maghrib tu ktorg pun balik lah.
hari ni paling best! pukul 9 pagi kami berlima dgn wan dgn idris sekali gerak pegi santubong. niat di hati nk pegi kampong budaya. tp bayaran kn mahal. kwn2 angah nk sgt masuk kg budaya tu. so angah plan hantar dorg and ktorg g pantai. tak mampu tp tetiba angah tekad gak nk masuk smpai sanggup nk support ana separuh. last2 ktorg masuk gak without angah support. haha. worth it. pasal kg budaya aka nada entry khas sbb aku bnyak sgt nk cerita pasal tu. just wait for my next post yeah? after habis kg budaya tu singgah pantai puteri and pasir pandak. disebabkan panas so tak singgah lama. just dorg amek2 gambar je. pastu cari tempat solat and makan. ktorg makan kt kubah ria. dpt merasa laksa sarawak. sedap lagiii. my feveret laksa! yumms. pastu plan nk tgk muzium kucing tp angah terlepas jalan so ktorg just singgah taman budaya amek2 gambar je. balik tu ktorg tdo tk igt dunia. penat ya ampunn. sampai mama yg kejut petang tu. hehe. mama masak nasi lemak ayam berempah for dinner masa tu. alangkah indah ramai org ni. banyak mama masak. haha.









last day anna kat sini. pagi tu anna amek gmbar with my family. and aku hantar dia kt airport. smpai lah dia hilang dr pandangan mata. so Alhamdulillah dia selamat tiba di rompin pada jam 11 mlm. mlm tu gak angah buat taaruf family dgn wan and idris. idris tu kan penyanyi nasyid under unic records. so nk test sket suara dia. mlm tu dia nyanyi lah. mmg power lah suara dia. sedap sangat. mmg macam membuli ah lepas satu, satu lagu ktorg mintak. dr ya hanana, ke seiring sehaluan, kasih padamu, menuju wawasan. banyak gak ah aku rakam. pastu aku mintak otograf. kelakar dia sbb tu first time dia bagi autograph so dia test2 dulu last2 aku dpt. haha. dorg ckp kat angah yg adik2 angah sporting. ceyhh. haha.

that's all from me. thanks ana sudi datang bercuti. ada duit datang lagi, kumpul duit siap2 masa aku kawen nty tau. tau. haha. kbai.

11 di subis sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di subis sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Nov 2013 09:54 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Sep 2013 09:26 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2013 09:45 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2013 03:56 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kelab Barisan Nasional <b>Sarawak</b>

Posted: 18 Mar 2013 02:59 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Terima kasih kepada semua pembaca i KBN Sarawak... :-) Jika anda mempunyai ... Beberapa pekerja memunggah baka sawit berkualiti di tapak semaian anak sawit milik Pertubuhan Peladang Kawasan Subis... (tiada tajuk) ...

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Oct 2013 03:33 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Oct 2013 03:15 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Advanture to Kampung Semban, <b>Padawan Sarawak</b>

Posted: 07 Sep 2013 04:54 AM PDT

Saya nie kalau disebut 'nak ikut tak pergi...' atau tak di ajak pun offer diri sendiri kalau bab jalan-jalan nie. Kebetulan kumpulan kawan ekin mengkaji budaya dan cara hidup masyarakat Bidayuh di kampung Semban,Padawan Sarawak.Apa lagi ekin pun nak join sama. Lagi pun bajet tak besar sebab kami pergi sana guna van dan makan minum tanggung sendiri. 

Sebelum pukul 8 pagi kami berkumpul di gate luar kampus timur Unimas. Semangat bukan main lagi,apatah cuaca sangat mendukung. Walaupun saya bukan kumpulan mereka tapi nak cari pengalaman di tempat masyarakat Bidayuh yang original atau masih mengekalkan keasliannya bukan selalu dapat peluang kan hehe


Newzen seorang lelaki berbangsa Bidayuh yang menjadi Jurubahasa Bidayuh yang membantu sepanjang perjalanan. 
Pemandangan sepanjang perjalanan menggunakan Van
Bengoh Dam tempat pertama kami lihat setelah sampai. Ketika itu belum Bengoh Dam belum berfungsi lagi.
Bagaikan pintu utama ke kehidupan masyarakat Bidayuh yang menyambut kedatangan kami dengan suasana yang damai sejuk penuh kehijauan.
Tentunya tujuan kami melihat budaya,kesenian dan cara hidup masyarakat Bidayuh yang menyatu dengan alam sekitar dalam menjalankan kehidupan mereka. Walaupun sedikit demi sedikit terhakis arus pemodenan semoga generasi muda membela nasib kaum mereka dan mengekalkan budaya yang menjadi identiti kepada masyarakt Bidayuh itu sendiri.
Namun perjalanan kami tidaklah mudah seperti yang disangkakan. Perjalanan sepanjang 30/40 km dengan ulang alik dalam satu hari memang kerja gila. Hal ini kerana biasanya pelancong akan bermalam di homestay di kampung Semban tetapi kami melakukan perkara yang tidak dilakukan oleh orang lain. 
Berjalan kaki selama berjam-jam untuk sampai kampung Semban memang cukup berat apatah pelajar macam kami yang jarang bersenam atau aktif . Ekin pula satu satunya yang paling gemuk. Tidak tahu nak kata apa lagi kepala pening, kaki krem ,badan memang basah peluh . Rasa nak patah balik pun tak mampu. 
Sepanjang perjalanan memang tiada sebarang pengankutan hanya berjalan kaki sahaja naik turun bukit dan jambatan yang di perbuat daripada buluh untuk menyeberang sungai. Dapat dilihat masyarakat Bidayuh tidak hidup berdekatan sungai tetapi di atas banjaran atau bukit/gunung. Namun sejajaran arus pemodenan mereka juga menggunakan air paid yang disalurkan daripada Gunung. 
Sepanjang perjalanan kami melintas beberapa perkampungan. Di sini kami dapat melihat cara hidup mereka yang menanam padi huma, berkebun sayur dan menanam buah ,menanam tebu. Segalanya didapatkan daripada alam. Hanya bekalan elektrik yang memakai generetor. Makanan memang didapat daripada hasil tanaman dan ternakan. Ekin sempatlah bertanya kepada mak cik yang rumahnya tempat kami berehat menyatakan mereka pergi ke pasar lebih tertarik membeli ikan hasil dari laut kerena itu tiada di tempat mereka.
Siapa sanggup naik jambatan nie. Sepanjang perjalanan kami melintas beberapa jambatan seperti ini. Hanya 1 saja yang diperbuat daripada jambatan gantung. Sempat juga bertemu dengan penduduk kampung yang membawa beban berkilo-kilo iaitu membawakerperluan harian mereka. Ada juga penduduk kampung iaitu golongan lelaki yang mengambil upah daripada peruncit untuk membawa barang yang dijual.Waktu mereka pergi ke pekan adalah awal pagi dan sampai sebelum tengah hari. Mereka balik sebelum tengah hari dan sampai di rumah sebelum petang. Dapat dilihat kegigihan mereka dalam menjalani kehidupan.


Jambatan ini lah membuat satu pengalaman yang cukup menarik jika ke Kampung Semban. Ini lah yang menjadi Identiti budaya masyarakat Bidayuh. Mungkin anda terjumpa jambatan seperti ini di Kampung Budaya namun tidak setinggi  dan sepanjang ini. Ekin berteriak ketakutkan apatah lagi ada orang lain yang melintas pada waktu yang sama memang goyangan jambatan buluh ini melampaui imaginasi anda. 

Pemandangan seperti ini lah yang kami lihat. Udara segar dan damai. 
Antara penduduk kampung yang kami jumpa. Mereka sangat ramah. Apa yang pasti mereka sangat cergas dan kuat hehe. 
Ini adalah rumah tempat kami berehat sebelum melanjutkan perjalanan ke kampung Semban. Pemilik rumah yang sangat baik hati  dan ramah. Semasa sampai kami sisajikan dengan bubur ubi kayu. Dapat lah berehat seketika. Terima Kasih mak cik. 

Rumah mereka dibuat daripada kayu yang didapatkan dari Gunung . Rumah mak cik ini sangat luas dan selesa.
 Diana kawan baik saya. 
Sangat Indah bukan. Dikatakan terdapat beberapa Air terjun yang sangat indah yang menjadi tumpuan pelancong dan penduduk di sini. Rugi kami tak bermalam kalau tak dapat la pergi tempat tu. 
Kampung Semban tu bukan lagi di Bukit tapi di Gunung. Ketika melihat banjaran borneo ini dikirakan baru separuh perjalanan kami. Ketika ini sudah tengah hari. Terdapat tempat berehat sambil melihat pemandangan yang sangat Indah. 
terima kasih buat kawan-kawan yang banyak membantu. Ketika ini kaki ekin kronik sudah akibat krem. Kedua-dua tidak dapat bergerak. Tapi perjalanan tetap diteruskan dengan pelahan-lahan. 
Sambil berehat sempat Diana dan Kak Yah ambik gambar bersama pasangan yang tengah makan tengah hari .Ganggu je hehe..
Finally sampai juga di kampung Semban. Tapi ekin tak sampai ke sini. Rugix3.. kaki dah tak dapat berjalan . Anak mak cik yang menemankan ekin pulang ke rumah mak cik tempat kami singgah sebelum ini. Jadi mereka saja yang meneruskan Pejalanan dan sampai di kampung Semban. 
Ini pengalaman paling mencabar dalam hidup ekin. Bayangkan kedua-dua kaki krem tengah hutan bersama pemandu pelancong seorang kat tengah hutan .Tak dapat bergerak langsung,agaknya mcm tu lah org lumpuh separuh badan. Kalau perempuan lain tadi memang dah nangis.Krem tu dah sampai ke paha. Lebih 30 minit ekin duduk kat hutan buluh . Dah la tak ada air. Alhamdulillah sampai rumah mak cik tu ekin dapat lah berehat sementara tunggu kawan pulang dari kampung Semban. Walaupun ekin tak sampai kat kampung Semban best juga hehe.. di rumah tu ekin rehat minum air banyak dan disajikan makcik tu buah-buahan segar. 
Nie antara gambar yang kawan ekin ambik di kampung Semban.
Ini lah cara hidup mereka.
Nah ini lah yang kami cari sebenarnya .. last of the ring ladies..Unik bukan. tetapi hanya beberapa orang sahaja yang masih memakai gelang ini. 
 Lihat lah pakaian yang melambangkan identiti budaya mereka . Sangat disayangkan generasi mudah mungkin tidak dapat melihat kaum mereka memakai gelang seperti ini dalam kehidupan harian jika generasi tua yang masih memakai gelang sudah tiada. 
Ini lah pengalaman kami ke kampung Semban yang sangat mencabar. Belum banyak yang dapat kami teroka dalam kesempitan masa. Banyak pengalaman yang diperolehi sepanjang perjalanan ini..Terima kasih bagi yang banyak membantu dan sudi meluangkan masa bersama.

i-Medik <b>Sarawak</b> anjur program kerjasama khidmat masyarakat <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 28 May 2013 05:42 AM PDT

i-Medik

31 MAC 2013 – Pengamal Perubatan Muslim Malaysia (i-Medik) dengan kerjasama Unit Perwakilan & Pengurusan Surau (UPPS) dan Jawatankuasa Perwakilan Kolej (JPK) Lot 77 Kolej Perubatan telah mengadakan program Bakti Siswa yang diadakan di Kampung Belimbing Padawan. Program ini telah disertai lebih 60 orang pelajar perubatan dan kejururawatan Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dan dalam kalangan pelajar-pelajar itu juga, lebih 5 orang ahli i-Medik turut sekali bersama-sama turun kepada masyarakat dalam program tersebut.

Pelbagai aktiviti yang telah dilakukan sepanjang program ini seperti pemeriksaan kesihatan dan nasihat, ceramah agama yang bertajuk "Islam itu mudah lagi memudahkan" yang disampaikan oleh ustaz daripada Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS), Ustaz Malsiron, ceramah kesihatan yang bertajuk "Ubat-ubatan" yang disampaikan oleh doktor dan juga pensyarah Fakulti Perubatan UNIMAS, Dr Helmy dan sukaneka dan juga pertandingan bola tampar yang berjalan pada waktu petangnya. Program yang bertujuan memperkenalkan i-Medik kepada masyarakat dan juga latihan kepada para pelajar tentang kepentingan turun berhadapan dengan masyarakat dan melatih kemahiran "soft-skill" mendapat sambutan yang memberansangkan dari penduduk kampung.

Pengarah projek dan juga salah seorang ahli i-Medik, Muhammad Zahid berkata program ini berobjektif untuk membina hubungan erat antara kalangan mahasiswa UNIMAS dengan masyarakat Islam kampung tersebut di samping melatih diri mahasiswa untuk tersedia turun kepada masyarakat. Selain itu, ketua kampung Kampung Belimbing, Encik Husin bin Banyak berharap program ini dapat dilakukan dengan lebih kerap kerana merasa kepentingan bakal doktor untuk melihat keadaan dan situasi masyarakat sekitar. Beliau juga mengharapkan dan berbesar hati menerima program seterusnya di masa akan datang di dalam ucapannya semasa penutup program Bakti Siswa tersebut. Penghulu Kampung, Encik Suhaimi turut sekali di dalam program ini.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di daro sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Sep 2013 03:16 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jul 2013 03:17 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jun 2013 03:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jun 2013 03:32 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 12 May 2013 03:31 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2013 03:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2013 03:40 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2013 03:33 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Mar 2013 03:41 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Penternakan Burung Walet <b>di</b> Mukah hingga ke <b>Daro</b> - Meerul <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2012 04:56 AM PST

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia....kepada usahawan-usahawan dan bakal usahawan yang baru menceburi mahupun yang telah menceburi dalam dunia industri penternakan burung walet Malaysia....hari demi hari berlalu banyak rumah burung yang dibina "bagai cendawan tumbuh selepas hujan"...
Dikawasan Mukah hingga ke Daro, banyak rumah burung yang dibina kerana di kawasan ini terdapat berjuta ekor burung walet dan merupakan laluan mereka pergi balik serta sarang yang dihasilkan burung walet di kawasan ini dikatakan mempunyai gred yang tinggi yang menyebabkan ramai usahawan yang membinanya rumah burung tersebut....jom kita layan zzZZzzzZ....




lihatlah di sebuah premis nie...
tingkat bawah tempat berniaga manakala di tingkat sebelah atas pula dijadikan tempat penternakan burung walet....lihatlah tu banyak burung walet terbang diatasnya...
tadi dari luaran saja kan dan sekarang di bahagian dalam BH nie pula...
banyak betul burung walet didalam BH ini....mesti cepat mereka membuat sarang kalau dah macam nie ha...
Gambar-Gambar BH yang diambil ini merupakan yang terdapat di sekitar perjalanan dari Mukah ke Daro, Sarawak....

Ini merupakan sebuah BH yang terdapat di jalan pantai Kampung Sungai Alo, Mukah...pemilihan kawasan yang baik kerana dikelilingi hutan tempat burung walet untuk mendapatkan makanan....



Sebuah BH yang terdapat di Kampung Petian, Mukah...
nampak kecil je kan tapi dalamnya betul2 holiow..
Sebuah lagi BH yang ideal kerana berdekatan dengan hutan punca sumber makanan walet...
BH ini terdapat di Kampung Judan, Mukah...
Mukah swiftlets eko-park yang terdapat di Kampung Penat, Oya/Dalat...
Disini menempatkan belasan buah BH dan ada lagi yang dalam proses pembinaan....
ini pon sama juga Mukah swiftlets eko-park....
ini merupakan BH dalam proses pembinaan...yang pertama sudah siap manakala dua lagi dalam perjalanan pembinaan....
bila di pandang dari jauh nampak macam sekolah je....tapi bukan sekolah sebenarnya rumah burung lh...
idea yang kreatif dan BH ini dibina berdekatan dengan hutan...senang lh walet mencari makanannya...
BH ini terdapat di Daro, Sarawak...
email me: eyrulz94@ymail.com

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Mar 2013 03:41 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pesta Berambeh Pamuk dapat sambutan hebat penduduk <b>Daro</b> <b>...</b>

Posted: 09 Mar 2013 01:58 PM PST

Posted on March 10, 2013, Sunday

DARO: Sambutan Pesta Berambeh Pamuk bersama Ahli Parlimen P.207 Igan Datuk Abdul Wahab Dolah yang julung kali diadakan di sini semalam mendapat sambutan memberangsangkan daripada penduduk setempat.

Setiausaha Politik Ketua Menteri Sarawak Kenil Jeraiie berkata, pesta itu akan diteruskan pada masa akan datang sekali gus mampu menjadi ikon pekan tersebut.

"Pesta berambeh atau berulam seumpama ini mampu menjadi ikon Daro. Selain itu, ia juga mampu menarik penduduk di kawasan lain untuk bertandang ke sini bagi melihat pembangunan dan budaya yang terdapat di Daro.

"Program seumpama ini juga mampu mengekalkan makanan tradisional masyarakat setempat, di samping menyemai cara pemakanan yang sihat dalam kalangan penduduk," katanya dalam ucapan perasmian ketika mewakili Wahab.

Kenil memberitahu, program sedemikian mempunyai potensi tinggi untuk dijadikan acara tahunan agar ia mampu menarik lebih ramai pengunjung dari dalam dan luar berkunjung ke Daro.

Sementara itu, Imam Masjid Daro Ahmad Baseng, 60, berkata program seumpama itu mampu mengumpulkan masyarakat di Daro serta merapatkan hubungan penduduk setempat.

"Saya rasa gembira dan bersyukur kerana aktiviti seperti ini diadakan di kawasan kami, sambutan penduduk setempat juga sangat memberangsangkan dan saya pasti penduduk di sini sangat gembira dengan adanya program seperti ini.

"Usaha pihak kerajaan seumpama ini memberi teladan yang positif bagi generasi muda pada zaman sekarang merekalah tunjang masa depan negara," katanya ketika ditemui pemberita semalam.

Turut hadir Pegawai Tadbir Pejabat Daerah Matu Johari Bujang, Pengerusi Persekutuan Perkumpulan Wanita (PPWS) Sarawak Kamsidah Narudin, Timbalan PPWS Samsiah Saibi serta yang lain.

Program tersebut turut diserikan dengan demonstrasi memasak daripada Chef Selebriti Jaafar Onn.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2013 03:45 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Mar 2013 03:41 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pesta Berambeh Pamuk dapat sambutan hebat penduduk <b>Daro</b> <b>...</b>

Posted: 09 Mar 2013 01:58 PM PST

Posted on March 10, 2013, Sunday

DARO: Sambutan Pesta Berambeh Pamuk bersama Ahli Parlimen P.207 Igan Datuk Abdul Wahab Dolah yang julung kali diadakan di sini semalam mendapat sambutan memberangsangkan daripada penduduk setempat.

Setiausaha Politik Ketua Menteri Sarawak Kenil Jeraiie berkata, pesta itu akan diteruskan pada masa akan datang sekali gus mampu menjadi ikon pekan tersebut.

"Pesta berambeh atau berulam seumpama ini mampu menjadi ikon Daro. Selain itu, ia juga mampu menarik penduduk di kawasan lain untuk bertandang ke sini bagi melihat pembangunan dan budaya yang terdapat di Daro.

"Program seumpama ini juga mampu mengekalkan makanan tradisional masyarakat setempat, di samping menyemai cara pemakanan yang sihat dalam kalangan penduduk," katanya dalam ucapan perasmian ketika mewakili Wahab.

Kenil memberitahu, program sedemikian mempunyai potensi tinggi untuk dijadikan acara tahunan agar ia mampu menarik lebih ramai pengunjung dari dalam dan luar berkunjung ke Daro.

Sementara itu, Imam Masjid Daro Ahmad Baseng, 60, berkata program seumpama itu mampu mengumpulkan masyarakat di Daro serta merapatkan hubungan penduduk setempat.

"Saya rasa gembira dan bersyukur kerana aktiviti seperti ini diadakan di kawasan kami, sambutan penduduk setempat juga sangat memberangsangkan dan saya pasti penduduk di sini sangat gembira dengan adanya program seperti ini.

"Usaha pihak kerajaan seumpama ini memberi teladan yang positif bagi generasi muda pada zaman sekarang merekalah tunjang masa depan negara," katanya ketika ditemui pemberita semalam.

Turut hadir Pegawai Tadbir Pejabat Daerah Matu Johari Bujang, Pengerusi Persekutuan Perkumpulan Wanita (PPWS) Sarawak Kamsidah Narudin, Timbalan PPWS Samsiah Saibi serta yang lain.

Program tersebut turut diserikan dengan demonstrasi memasak daripada Chef Selebriti Jaafar Onn.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2013 03:12 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2013 03:37 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Nov 2012 03:11 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Anak melayu pecah monopoli barat dalam kajian Antropologi - Our <b>...</b>

Posted: 28 Oct 2012 03:18 PM PDT


SEJAK tahun-tahun 1800-an lagi penyelidik dan sarjana Barat telah menguasai kajian mengenai Orang Asli di hampir seluruh ceruk dunia termasuk di Malaysia dan Indonesia.
Pada 1824, John Anderson, warga kerja Syarikat Hindia Timur, memperkatakan mengenai suku kaum Semang di Semenanjung Malaya dan J.R. Logan menulis berkaitan Orang Binua di Johor pada 1847.
Lelaki Switzerland, Bruno Manser pernah mendapat sorotan dunia kerana cuba 'memperjuangkan' kawasan pembalakan kaum Penan di Sarawak. Begitu juga bagaimana pengkaji Czech, Paul Schebesta, tinggal di tengah-tengah kaum Semang dan sebelum ini kaum Kubu di Sumatera dan kaum Jakun di Malaya sekitar 1924-1925.
Bagaimanapun, penguasaan pengkaji dan sarjana Barat itu boleh dikatakan berakhir apabila pada 1972, seorang anak Melayu dari Negeri Sembilan, Hood Salleh, yang mempunyai minat mendalam dalam bidang antropologi memilih untuk tinggal bersama-sama Orang Asli Semelai di Tasik Bera, Pahang, bagi mengkaji tradisi dan kebudayaan masyarakat itu.

Beliau yang mendapat ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Antropologi Universiti Oxford, United Kingdom, pada 1978 kini bergelar Profesor Emeritus, terkini bertugas sebagai Pengarah Muzium Warisan Akademik, Universiti Kebangsaan Malaysia, seterusnya tinggal bersama kaum Iban di Sarawak iaitu sekitar 1976.
Profesor Datuk Dr Hood kemudian terlibat dalam satu projek penyelidikan Kelastarian Terubok di Daro, Sarawak sebelum tinggal pula di kalangan masyarakat Dusun (Kadazan) di Kundasang, Sabah, dari 2001 hingga 2003. Dalam pada itu, beliau banyak menyentuh aspek penyelidikan alam sekitar yang memberi impak kepada penduduk setempat ketika berada di Kundasang.
Dalam usaha menimba dan menambah lagi pengalaman dan kepakaran beliau, Profesor Hood selanjutnya mendapat gelaran ' Tuhoi' ketika tinggal bersama-sama kaum Maori di New Zealand. Beliau juga pernah berada dalam kelompok peribumi Jepun iaitu kaum Ainu sekitar 1992.
Hasil daripada semua percampuran secara langsung itulah rumusan dibuat oleh Profesor Hood mengenai dimensi hidup dan persekitaran Orang Asli tidak mampu disanggah.
Beliau menarik perhatian bahawa alam lisan dan alam ghaib Orang Asli amat kaya dengan kisah lama yang membayangkan kepercayaan dan kiasan terhadap selok-belok kehidupan dalam kepelbagaiannya.
Di segi sosioekonomi juga, Orang Asli yang tinggal di tengah hutan rimba tropika adalah masyarakat yang kaya. Mereka kaya dengan kemewahan sumber dari bumi termasuk makanan yang sedia ada, proteinnya, karbohidrat, vitamin semula jadi dan sebagainya. Segalanya cukup banyak, amat mudah diperolehi serta bersih dan sentiasa dalam keadaan segar.
Satu aspek penting dalam kehidupan Orang Asli, kata Profesor Hood adalah ilmu perubatan diajar untuk semua anggota keluarga sejak kecil. Ini termasuk pembelajaran mengenai jampi serapah, rahsia kecantikan dan keberanian serta pengetahuan tentang kuasa alam ghaib.
Ibu bapa masyarakat peribumi biasanya bertindak sebagai dukun (pengubat amatur) kerana mereka telah dilatih golongan sebelum ini dan seperti warga tua, semua ilmu itu tidak lupa diaplikasikan setiap kali ia diperlukan.
Umum mengetahui bahawa khasiat tumbuh-tumbuhan di hutan banyak menjadikan penduduk di hutan sihat sejahtera. Malah hutan rimba tropika merupakan sebuah farmasi besar dan sentiasa terbuka untuk digunakan dan diterokai pada bila-bila masa saja.
Segala jenis ubatan daripada tumbuhan yang dibawa keluar sejak dulu masih tidak mengurangkan khazanah perubatan dan bekalan tumbuhan berkaitan di hutan sekeliling kampung Orang Asli.
Penggaga, manggis, petai, bunga kantan, halia, kunyit dan lengkuas adalah antara contoh tumbuhan berkhasiat yang banyak dalam hutan dan sentiasa digunakan.
Pengalaman dan sedikit penerangan mengenai Orang Asli ini terkandung di dalam buku kecil tulisan Profesor Hood bertajuk Memartabatkan Penyelidikan Peribumi di Malaysia.
Dua lagi buku beliau yang menjadi rujukan adalah Peoples and Traditions dan Health and Beauty from the Rainforest - Malaysian Traditional Ramuan. Buku mengenai kesihatan itu mensenaraikan ramuan dan campuran tumbuhan boleh dijadikan ubat dan penawar serta senarai pelbagai tumbuhan dan kegunaannya.
Kini Profesor Hood terlibat dalam projek penyelidikan di bawah Skim Geran Penyelidikan Jangka Panjang (2010-2015) membabitkan sekali empat universiti lain di Malaysia untuk mengkaji DNA masyarakat peribumi di Semenanjung.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2013 03:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2013 03:34 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Mar 2013 03:41 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Penternakan Burung Walet <b>di</b> Mukah hingga ke <b>Daro</b> - Meerul <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2012 04:56 AM PST

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia....kepada usahawan-usahawan dan bakal usahawan yang baru menceburi mahupun yang telah menceburi dalam dunia industri penternakan burung walet Malaysia....hari demi hari berlalu banyak rumah burung yang dibina "bagai cendawan tumbuh selepas hujan"...
Dikawasan Mukah hingga ke Daro, banyak rumah burung yang dibina kerana di kawasan ini terdapat berjuta ekor burung walet dan merupakan laluan mereka pergi balik serta sarang yang dihasilkan burung walet di kawasan ini dikatakan mempunyai gred yang tinggi yang menyebabkan ramai usahawan yang membinanya rumah burung tersebut....jom kita layan zzZZzzzZ....




lihatlah di sebuah premis nie...
tingkat bawah tempat berniaga manakala di tingkat sebelah atas pula dijadikan tempat penternakan burung walet....lihatlah tu banyak burung walet terbang diatasnya...
tadi dari luaran saja kan dan sekarang di bahagian dalam BH nie pula...
banyak betul burung walet didalam BH ini....mesti cepat mereka membuat sarang kalau dah macam nie ha...
Gambar-Gambar BH yang diambil ini merupakan yang terdapat di sekitar perjalanan dari Mukah ke Daro, Sarawak....

Ini merupakan sebuah BH yang terdapat di jalan pantai Kampung Sungai Alo, Mukah...pemilihan kawasan yang baik kerana dikelilingi hutan tempat burung walet untuk mendapatkan makanan....



Sebuah BH yang terdapat di Kampung Petian, Mukah...
nampak kecil je kan tapi dalamnya betul2 holiow..
Sebuah lagi BH yang ideal kerana berdekatan dengan hutan punca sumber makanan walet...
BH ini terdapat di Kampung Judan, Mukah...
Mukah swiftlets eko-park yang terdapat di Kampung Penat, Oya/Dalat...
Disini menempatkan belasan buah BH dan ada lagi yang dalam proses pembinaan....
ini pon sama juga Mukah swiftlets eko-park....
ini merupakan BH dalam proses pembinaan...yang pertama sudah siap manakala dua lagi dalam perjalanan pembinaan....
bila di pandang dari jauh nampak macam sekolah je....tapi bukan sekolah sebenarnya rumah burung lh...
idea yang kreatif dan BH ini dibina berdekatan dengan hutan...senang lh walet mencari makanannya...
BH ini terdapat di Daro, Sarawak...
email me: eyrulz94@ymail.com

Muda Tengah: BERMUKUN <b>DI</b> KAMPUNG BADONG,<b>DARO</b> <b>...</b>

Posted: 06 Jun 2013 12:19 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]BERMUKUN DI KAMPUNG BADONG,DARO,SARAWAK · Keadaan pasaran pekerjaan negara yang 80% dikuasai... Ketua Penerangan UMNO tidak bersetuju Parti Barisa... Titah Agong sempena Hari Keputeraan · Airasia ...
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved