ads

Isnin, 12 November 2012

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


Petro Teguh Blog: Stesen PCS <b>Di Lawas Sarawak</b>.

Posted: 28 Aug 2012 03:38 AM PDT

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


GOLD STAR DARI <b>MUKAH SARAWAK</b> | mygiffarine blog

Posted: 31 Oct 2012 11:54 PM PDT

Salam Sejahtera !!!

Agak lama saya tidak menulis disini dan hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua kisah seorang insan yang mempunyai jiwa yang cekal telah berjaya mencapai pangkat Gold Star bersama Giffarine.

Insan yang dimaksudkan ialah Puan Semaiah Ahmat atau dikenali dengan Pn Mai. Beliau seorang guru yang  dedikasi di sekolah dan mula mengenali Giffarine melalui FaceBook melalui En Mohd Ezani yang menetap di Muar Johor. Pn Mai tinggal di Mukah Sarawak dan jika perjalanan dengan kereta ke Kuching mengambil masa sekitar 10 jam perjalanan.

Beliau bermula dengan mencuba produk Giffarine termasuk Jus Delima dan setelah berpuas hati beliau mula memperkenalkan produk ini kepada rakan-rakan. Sebelum ini beliau ada juga meniaga kecil-kecilan produk2 kosmetik dan kecantikan.

Pada bulan Oktober lepas , beliau mula memberikan perhatian kepada Giffarine dan hampir setiap hari ada sahaja orang membuat order terhadap produk Giffaarine. Anda bayangkan , di Mukah tidak ada Centre dan di Sarawak sendiri pun Centre Giffarine masih belum dibuka dan bakal di buka November ini. Jika di pikir-pikir bagaimana nak dapatkan produk..

Teknologi membantu beliau dalam berurusan bersama upline beliau En Ezani dan saya. Kami sering berbincang melalui ruangan chating di FB. Akhirnya setelah beliau menyatakan hasrat untuk menjadi mobile stokis di tempat beliau bagi memudahkan pelanggannya mengambil produk , beliau telah berusaha untuk membuat jualan sebanyak 4500 PV pada bulan ini.

Tidak pernah ada rungutan atau alasan yang selalu saya DENGAR dari orang yang terdekat saya .. Kata susah la che din centre jauh , padahal tak jauh mana pun , susah la che din tak sempat sedangkan Pn Mai juga punyai masa 24 jam dan seorang yang mempunyai kerjaya … Banyak sangat alasannya… Sedangkan Pn Mai orang yang jauh , tak kenal dan tak pernah jumpa pun dengan upline2 beliau hanya berpandukan facebook , namun beliau telah buktikan bahawa semua itu bukan halangan tetapi PELUANG UNTUK BELIAU membawa masuk lebih banyak produk Giffarine ke tempat beliau.

Itulah bila Mentaliti orang meniaga dia pasti akan berusaha sedaya boleh untuk mencapai sasaran …Anda bayangkan , saya di Penang , beliau di Sarawak dan beliau bank in duit beribu2 kepada saya atau kadangkala kepada upline beliau. Atas dasar saling PERCAYA , MEMPERCAYAI semua bisnes berjalan dengan lancar. Kini Pn Mai telah mencapai satu peringkat status GOLD STAR bersama Giffarine. Sudah pasti pengalaman ini akan digunakan untuk melahirkan lebih  ramai GOLD STAR dibawah rangkaian beliau….

RAMAI orang KAYA ALASAN berbanding TINDAKAN. Cakap pandai tetapi tindakan tidak ada. Jika begitu jangan sebut tentang nak berjaya , nak bisnes dan nak kaya.  PEMINTA SEDEKAH PUN jika tidak BERTINDAK mereka tidak akan dapat hasilnya ….

Ini adalah antara LIST ORDER yang di hantar oleh Pn Mai kepada saya…

Untuk BERJAYA , jangan KAYAKAN ALASAN tetapi KAYAKAN TINDAKAN ….

Selamat Berjaya ….

11 di subis sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di subis sarawak - Google Blog Search


Keputusan Pertandingan Tarian Anugerah Seri Asrama Terbilang <b>...</b>

Posted: 24 Oct 2012 07:47 PM PDT

Sekolah Menengah

Johan – Bahagian Kuching ( SMK Lundu )

Naib Johan – Bahagian Mukah ( SMK Matu Daro )

Tempat Ke 3 – Bahagian Kapit ( SMK Kapit )

Sekolah Rendah

Johan – Bahagian Mukah

Naib Johan – Bahagian Kuching

Tempat Ke 3 – Bahagian Kapit

SMK Lundu Bahagian Kuching ( JOHAN )

SMK Matu Daro Bahagian Mukah (NAIB JOHAN )

Tempat Ke 3 Bahagian Kapit

Pasukan Daripada Smk subis Miri

Pasukan smk subis singgah di Bintulu

Majlis Penutupan di SMK Tinggi

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


MoonTalk: Wakil rakyat <b>Lubok Antu</b> mesti anak tempatan, Dayak

Posted: 15 Oct 2012 07:48 PM PDT


ENGKILILI: Ahli Dewan Undangan Negeri Engkilili Dr Johnnical Rayong Ngipa menegaskan bahawa pemimpin yang layak menjadi wakil rakyat kawasan Parlimen Lubok Antu hanyalah anak tempatan Lubok Antu dan bangsa Dayak.
Sehubungan itu sekiranya ada calon luar Lubok Antu serta bukan bangsa Dayak terutama Iban, berminat bertanding menentang calon Barisan Nasional (BN) di kawasan Parlimen Lubok Antu nanti harus ditolak sama sekali, ujarnya.
Menurutnya, hampir 99 peratus pengundi di kawasan Lubok Antu adalah kaum Iban maka dengan itu wakil rakyat yang harus menjadi pemimpin di Lubok Antu adalah bangsa Iban serta anak jati tempatan Lubok Antu sendiri.
"Kita bukan bersifat perkauman tetapi itu merupakan realiti politik di negara ini di mana kita saksikan sekiranya sesebuah kawasan itu majoriti Cina, maka Cina akan menjadi wakil rakyat begitu juga dengan kaum India.
"Lantaran itu kawasan Lubok Antu yang majoritinya kaum Iban maka berilah peluang kepada bangsa Iban menjadi wakil rakyat BN di sini," katanya.
Dr Rayong berkata demikian semasa berucap pada Majlis Merarau anjuran JKKK Bojeng, Tebarong, Skrang di Dewan Serba Guna Skim Skrang, di sini, semalam.
Menurutnya, lagipun penduduk di DUN Engkilili sudah belajar daripada kesilapan apabila Toh Heng San dari Song menjadi wakil rakyat di Engkilili selama tiga penggal.
Sehubungan itu sekiranya Presiden Parti Pekerja Sarawak (SWP) Larry Sng berminat bertanding di kawasan Parlimen Lubok Antu pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti jangan sekali-kali memberi sokongan kepadanya, tegas Dr Rayong.
"Cukuplah… biarkan anak jati Lubok Antu menjadi wakil rakyat kita di sini, maka tolaklah Larry dari Kapit habis-habisan sekiranya dia hendak bertanding di Lubok Antu nanti," katanya.
Dalam majlis Dr Rayong memperuntukkan projek kecil luar bandar (MRP) berjumlah RM20,000 kepada JKKK Bojeng dan RM3,000 kepada Biro Wanitanya.

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


KumpaW BreakeR fishing: lesen pertama casting <b>di sibu</b>, <b>sarawak</b>

Posted: 18 Oct 2012 07:15 PM PDT

CASTING HARUAN DI SIBU,SARAWAK

salam kepada semua pembaca
post kali ni sy nak bekongsi mengenai pengalaman saya memancing haruan di kampung halaman isteri saya pada cuti raya yang lepas.ini merupakan kali pertama saya saya memancing disibu walaupun saya dah berkahwin selama 3 tahun.

Bandaraya sibu

Bandaraya sibu terletak kira2 7 jam perjalan dari bandar kuching.(jauhkan jarak kampung saya n isteri saya.heheheh).Bandar sibu mempunyai pemukaan tanah gambut menyebabkan kawasan nya menjadi habitat kebanyakan ikan darat terutamanya haruan.Selain itu bandaraya sibu juga popular dengan cerita pahlawan yang bernama ROSLI DHOBI. disini saya paparkan antara mercu tanda daerah sibu

pintu gerbang sibu,kalau masuk ke daerah sibu akan jumpalah pintu gerbang ini
pahlawan kemerdekaan sarawak yang berasal dari sibu, ROSLI DHOBI
Pada hari raya ke 5(23/8/2012),saya berkesempatan utk casting setelah 2hari mencari tempat yang sesuai utk menjerat haruan @ snakehead ni.tempat plak tak jauh dari rumah mertua saya.nak cari tempat yang lain tak tau jalan dan member plak masih di kuching beraya. nak tak nak,tangan dah gigil,saya bersama anak saudara teruskan misi memburu haruan ni walaupun tak tau tempat tu berpotensi ke tak. tepat jam 4 petang saya dan anak saudara terus memecut laju membelah angin dengan memggunakan kuda liar skuter ke tempat memancing tadi.setibanya ditempat itu saya terus casting menggunakan senjata perang yang dibekalkan khas dari sepang.hehhehehe, saya menggunakan rod ryobi 10-22 lb,main line 20 lb dan kekili ajiking airmax 2000. pelurunya plak sy menggunakan gewang nite lure bakau berwarna putih. anak saudara sy plak menggunakan rod jenama ormer 7-18 lb,main line 15 lb dan kekili jenama toman. gewang plak sy pinjamkan jenama strike pro trailer
5 minit pertama tiada sambar atau riak ikan bermain tp tidak mematahkan semangat kami berdua.tp bila dah 15 minit menunggu, semangat kami mula luntuk kerana tiada sambaran tetapi tidak lama kemudian anak saudara saya mendapat strike pertama.ikan haruan telah berjaya dinaikkan(lawan tauke dia ni).dia dah dapat lesen,padahal dia baru kali pertama casting.saya terbakar kerana belum mendapat lesen lagi ni.
tangkapan pertama dalam dunia casting.lesen pertama anak saudara saya buat saya terbakar kerana dia lawan tauke.hahahahaha
tak berapa lama selepas tu dengan hati yang terbakar kerana telah didahului,saya mula mendapat lesen.ikan dikawal dengan berhati2 takut rabut.kalau rabut jawab nya kena gelak lah saya.akhir nya lesen pertama haruan sibu saya berjaya daratkan

akhirnya,lesen pertama haruan disibu.bila ada lesen, muka pun ada senyum.hehehehe
setelah berjaya mendapatkan lesen,semangat saya terus berkobar2 utk menjinakan haruan disitu.gewang masih dikekalkan dan saya teruskan pencarian ikam pemangsa ini.selepas tangkapan pertama,sy mendapat beberapa strike tetapi rabut.tak tau la mana silap nya.setelah 2 ke 3 kali insiden rabut berlaku,sy telah mendapat satu strike yang agak kuat.perlawanan dijalankan dengan berhati2 kerana takut insiden rabut berulang.kalau rabut lagi alamat terbakar jiwa ni.hehehehehe.dan akhir nya haruan kedua saya berjaya daratkan.saya mendapat kepuasan tahap maksima kerana berjaya mendahului dan tak kalah kepada pendatang baru iaitu anak saudara saya(kalau dia dapat banyak,malu beb....hehehehe).
lesen merangkap tangkapan ke2 saya.senyuman semakin lebar.hehehehe
sesi ditamatkan sejurus saya mendapat haruan ke2.kepuasan jelas terpapar di muka masing2 kerana misi hari ni berjaya dan saya tak dikalahkan oleh pendatang baru dalam duani casting ni.hehehehehe. ikan dibawa balik utk diberi kepada isteri adik ipar saya yang baru saja bersalin.dalam kt menjalankan aktiviti dunia hanyir ni,sekira nya ikan tersebut boleh membantu dari segi perubatan ,apasalahnya kt membantu,betul tak.lagi pun saya tak makan ikan haruan.kalau dapat pun sebelum ni saya akan sedekahkan kat sapa yang memerlukan or CNR je.
tempat ni saya akan datang lagi sekiranya berkesempatan dilain hari.mungkin saya akan terjah bersama2 dengan member dari sibu fishing club  .berjumpa lagi kita dipost yang akan datang

11 di matu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di matu sarawak - Google Blog Search


<b>Sarawak</b> ethnic group » Cuti-Cuti Malaysia

Posted: 11 Nov 2012 10:29 PM PST

When you visit Sarawak, this state's rich cultural diversity will immediately impress you. With over 40 ethnic groups making up the population of Sarawak, this state is one of the most diverse states within Malaysia. You will be amazed to see the different people of Sarawak living together in peace and harmony despite the diversity. Sarawak is arguably the envy of all the other states in Malaysia for its wonderful ethnic relations.

The Sarawak people consist mainly of the Dayak, Chinese, Malay, Melanau and the Orang Ulu community. These unique Sarawak people group collectively numbers around 2.4 million out of Malaysia's population of 28 million. It is unsurprising that due the diversity of the Sarawak people Sarawak has been blessed with such a rich cultural heritage. Discovering these unique cultures of the Sarawak people will undoubtedly make your time in Sarawak an interesting one.

The Dayak community forms the largest group amongst the people of Sarawak. The Dayak community is subdivided into the Iban and Bidayuh people. The Iban, also known as the Sea Dayak, are famous for being the warriors and headhunters of Borneo in the olden days. Another notable feature of the Iban is their unique longhouses where several families would live together in a longhouse forming a tight-knit community. The Iban are also famous for their famed rice wine, the tuak, which is served mainly during their main festival known as the Gawai Dayak. The Bidayuh, known as the Land Dayak, mainly populates the area of Bau and Serian. The Bidayuh traditionally inhabits the inland area of Sarawak, thus earning them the name Land Dayak. Like the Iban, the Bidayuh also live in longhouses. A typical Bidayuh community would consist of a longhouse or series of longhouses with a main house for ceremonial purposes called a Barok.

The Chinese people of Sarawak consist mainly of the Hokkien and Foochow group. The Chinese of Sarawak came here as early as the 6th century as traders and explorers. These second largest group in Sarawak are amongst the most successful people in Sarawak that are prominent in the fields of commerce. The Hokkien group is concentrated mainly in Kuching while the Foochow people are mainly based in Sibu. The Chinese people here use Mandarin as their common language as opposed to their West Malaysian counterparts who predominantly use Cantonese.

The Malay people of Sarawak are the third largest ethnic group living in Sarawak. These Sarawak people speak their own form of Sarawakian Malay dialect, which is slightly different from Bahasa Malaysia. The Malay people live mainly in the southern region of this state.

The Melanau people in Sarawak mainly originate from Mukah but are spread out throughout Oya, Dalat, Matu Daro and Rejang. The Melanau people is also said to be the earliest inhabitants of Sarawak. Being one of the few multi-religious Sarawak tribes, you will find that it is common for a family to celebrate both Hari Raya and Christmas. The Melanau are famous for their unique sago products and exotic cuisines such as raw fish called umai and the sago worms that are eaten either alive or cooked!

The Orang Ulu community refers to the small collection of Sarawak tribes such as the Kayan, Kenyah, Kelabit, Lun Bawang and Penan people. The common identifying features of these unique tribes are their beautiful beads handicrafts and beautiful tattoos. These Sarawak tribes are also famous for the beautiful music played from their traditional instrument called the sape. The diverse Orang Ulu community ranges from the Lun Bawang living in Ba'Kelalan to the nomadic Penan hunter-gatherers in the rainforests.

With all these unique cultural blend making up Sarawak, it is no surprise that once you've discovered the warm and welcoming people in this wonderful state you might not even want to leave at all!

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved