ads

Isnin, 23 Julai 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Gua Angin <b><b>Bau</b></b> - Destinasi Menarik

Posted: 17 Jun 2012 11:53 PM PDT

Gua Angin Bau, Sarawak

Hai. Hari ini kami ingin kongsikan satu lagi tempat menarik di Bau, Sarawak iaitu Gua Angin.

 Gua Angin terletak di daerah Bau, Kuching, dengan jarak daripada bandar utama Kuching adalah kira-kira 45 minit perjalanan selain bersebelahan dengan Sungai Sarawak.Kawasan Bau yang sememangnya kaya dengan sumber batu kapur asli mengakibatkan banyak gua yang wujud.Kawasan lingkaran gua tersebut dinamakan Bau Formation.Keunikan gua ini adalah gua di kawasan tersebut pada zaman dahulu dihuni oleh manusia zaman dula kala ketika sumber aliran air boleh dijumpai di dalam gua tersebut.

Apa yang menarik tentang gua ini? Haa! Gua ini amat menarik kerana pernah dihuni oleh manusia pada zaman dahulu kala. Kita akan menemui sumber saliran air boleh ditemui dalam gua ini. 

Jika hendak masuk ke dalam gua ini, jangan lupa untuk membawa lampu suluh kerana di dalam amat gelap, sama ada lampu suluh sendiri atau boleh disewa dengan kadar RM3. Bayaran masuk pula ialah RM3 untuk dewasa dan RM1.50 untuk kanak kanak. Anda juga boleh datang dalam kumpulan 5 orang dimana bayaran untuk satu kumpulan ialah RM10 (RM2 seorang). Sesiapa yang datang seorang atau berdua kena berani kerana jika tidak anda tidak akan berani masuk.

Di sepanjang laluan tersebut, anda akan terdengar bunyi dicitan dan terbangan kelawar yang menghuni gua tersebut x)

Okey, itu saja untuk kali ini. Kami berharap anda menyukai dan tertarik untuk berkunjung ke Gua Angin ini.


11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


Terkini : Helikopter terhempas <b>di Simunjan</b> , <b>Sarawak</b> . | The Best <b>...</b>

Posted: 22 Jul 2012 01:26 AM PDT

KUCHING - Mayat mangsa terakhir nahas helikopter di Sebuyau, kira-kira 150 km dari sini pada Jumaat lepas, ditemui hari ini pada pukul 7.40 pagi tadi.

Berita dikemaskini 22 July 2012

Ketua Polis Daerah Sri Aman DSP Mat Jusoh Mohamad yang dihubungi mengesahkan perkara itu dan berkata mayat arkitek, Henry Lau Tee Yong, 42, ditemui sekumpulan nelayan berhampiran Pulau Tereso, dekat Sebuyau.

Katanya mayat mendiang kemudian dibawa ke sebuah klinik berhampiran sebelum dipindah ke Hospital Umum Sarawak di sini.

Sementara itu, beberapa pemimpin negeri dilihat menziarahi jenazah juruukur Siti Khuzaimah Anuar, 27, di kediamannya di sini.

Antaranya Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga Sarawak Datuk Fatimah Abdullah, Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Islam) Datuk Daud Abdul Rahman dan Datuk Sng Chee Hua iaitu Pengerusi Sebiro Holdings, pemilik pesawat Eurocopter EC 120 malang itu.

Jenazah Siti Khuzaimah yang merancang untuk berkahwin pada Disember ini akan dikebumi petang ini di Tanah Perkuburan Islam Kampung Gita.

Turut terkorban dalam nahas itu ialah jurutera Peter Ato Mayo, 53. Ketiga-tiga mereka dalam penerbangan untuk meninjau projek di Nanga Merit, Kapit. Juruterbang pesawat warga Jerman Rico Steger, 35, berjaya


Old Post Below :

KUCHING: Selang dua jam selepas penemuan mangsa pertama, Siti Khuzaimah Anwar, pasukan mencari dan menyelamat menemui mayat Peter Ato Mayau di perairan berhampiran Kampung Tebelu, Sebuyau.

Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Law Hong Soon yang mengesahkan penemuan kira-kira pada jam 2 petang tadi, berkata mangsa tersebut juga dijumpai dalam keadaan lengkap berpakaian tetapi tanpa jaket keselamatan di tubuh.

Katanya, mayat Peter yang merupakan jurutera Sebiro Holdings dan juga Naib Pengerusi PKR Sarawak itu dibawa ke Hospital Daerah Simunjan untuk bedah siasat.Pada kira-kira jam 11 pagi tadi, nelayan tempatan menjumpai mayat

Khuzaimah seorang daripada tiga yang hilang dalam insiden helikopter terhempas di muara Sungai Teriso, Sri Aman semalam. UPDATE : 7.10PM 21 July 2012 .

Old Post Below :

"Heli Crashed in Sarawak @ Simunjan : Acording to my info heli crashd into river at 10am, pilot ok but Peter Ato n 2 consultants stil missing. Mark Sumon & Sng not there".
Helicopter with 4 people crashed at about 9.20am near Simunjan in Sarawak. German pilot rescued by fishermen and search on for three others. m_kayveas

Untuk pengetahuan semua , Pernah berlaku kejadian yang sama iaitu Helikopter terhempas di Simunjan juga. ( 24 Jan 2010 - Juruterbang Maut, Penumpang Cedera - kawasan hutan di Sungai Ladong Simunjan ) - Mr. J

KUCHING: A helicopter with four people on board crashed into Sungai Tereso near Simunjan, some 150km from here, on Friday.

Police said the private-owned chopper went down at about 9.20am near Batang Lupar rivermouth.The German pilot, Rko Steger, 35, managed to get out from the crash.

He swam for four hours before being rescued by local fishermen and taken to Kampung Tebeluk in Sebuyau.

A search and rescue team has been despatched to the area to find the three passengers believed to be engineers.

They were on their way to Nanga Merit in Belaga District.

Breaking News ( Sarawak Update ) :


A helicopter crashed near Sebuyau at 9.30am.

The helicopter was travelling from Kuching to Kapit when Kuching and Sibu Traffic Control Towers lost contact with the aircraft.

The helicopter is owned by Dato Sng company.

Sarawak Workers Party (SWP), Larry Sng said the pilot survived the incident. Three persons are still missing, including a lady.

Sng and Larry were not travelling together with their staffs when the tragedy struck.



Three persons are still missing, including a lady.


21 July 2012 Update :

SEBUYAU: The body of one of the three passengers of a helicopter that crashed near here on Friday was found in the South China Sea at 9.20am by a local fishing vessel.

The body of Siti Khuzaima was recovered from the open sea near the Sungai Lingga river mouth, fully clothed but without a life jacket.

Fishermen from Maludam sighted the body, which was roughly one hour by speedboat from the accident site, and informed search and rescue efforts.At about 11am, Siti's body was brought to Sebuyau Public Clinic.

21 July 2012 ( 4:48PM) Terkini Dari Twitter - Zulhaidah Suboh

" Salah seorang mangsa helikopter terhempas di Sarawak adalah Peter Ato Mayau, Ketua Cabang Keadilan Mambong & Naib Pengerusi Negeri Sarawak.. Beliau disahkan maut dalam nahas heli tersebut... Pergi seorang sahabat buat slamanya.smoga roh mendiang Peter Ati disemadikan brsama org2 trbaik. "


Bonus:

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Helikopter Terhempas <b>Di Sri Aman</b>, <b>Sarawak</b> | yusufultraman[dot]com

Posted: 20 Jul 2012 03:41 AM PDT

Sebuah helikopter jenis Eurocopter EC 120 dipercayai milik seorang ahli korporat tempatan dilaporkan terhempas dekat Muara Sungai Lingga, Sri Aman pagi tadi.

Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani ketika mengesahkan kejadian itu kepada Bernama berkata, berdasarkan laporan daripada Jabatan Penerbangan Awam (DCA) pesawat terbabit yang dipandu juruterbang warga asing bersama tiga lagi penumpang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (KIA) pada jam 8.57 pagi. "Saya dimaklumkan oleh DCA, helikopter itu dalam perjalanan ke Nanga Merit, Kapit dari KIA dengan seorang juruterbang dan tiga penumpang," katanya di sini.
Bagaimanapun, beliau berkata, juruterbang terbabit diselamatkan sekumpulan nelayan selepas empat jam berenang di muara sungai itu dan seterusnya dibawa ke Kampung Tebelu, Sebuyau.

Menurutnya gerakan mencari tiga lagi penumpang yang hilang masih diteruskan dengan bantuan Pasukan Gerakan Marin dan Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM).- BERNAMA

Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Related posts:

  1. Juruterbang Helikopter Terhempas Di Dataran Sibu Meninggal Dunia
  2. Gambar Helikopter Terhempas Di Dataran Sibu
  3. Gambar helikopter terhempas di Malim Nawar
  4. Fakta Terbaru Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA)
  5. Aman Shah didenda RM3,000 kerana khalwat
  6. PRN Sarawak 2011 – Senarai Pemenang Kerusi Dewan Undangan Negeri Sarawak
  7. Keputusan Rasmi PRN Sarawak 2011 – Pilihan Raya Negeri Sarawak
  8. Helikopter penyerang Eurocopter Tiger
  9. Senarai Pencalonan PRN Sarawak – Pilihan Raya Negeri Sarawak
  10. JPJ Menyamar Penumpang Bas | Operasi Bersepadu Musim Perayaan Aidilfitri (14 Ogos-14 September 2011)
  11. Simbol 'aman' (peace) untuk tolak senjata nuklear
  12. Bidaan Nombor Pendaftaran WWW Dibuka 30 April 2012
  13. Terkini Tragedi bas pelancong – Angka korban 27 orang termasuk 3 rakyat Malaysia
  14. Sarawak Tuan Rumah Tilawah Al-Quran Kebangsaan Ke 54 (13 – 17 Jun 2011)
  15. Gerabak Kereta Api Ekspres Senandung Wau Terbakar
  16. Helikopter buatan sendiri
  17. Video banjir di Kedah – 01 dan 02 NOV 2010
  18. Program Menu Rakyat 1Malaysia (MR1M) Di Semua IPT
  19. Tragedi bas pelancong terbabas di Simpang Pulai – 23 maut
  20. Bot nelayan tenggelam di Kuantan – Lima hilang

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


http://iniduniaku-lindahadi.blogspot.com: <b>Marudi</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 30 Jun 2012 05:07 PM PDT



Aku pergi ni tahun 2010. Masa ni tengah mengandungkan si Kyrol Jr. I. Sebenarnya pergi tu nak pinangkan anak dara orang untuk adik ipar aku. Jadi bidan terjun lah sekejap, lagi pun tambang di tanggung pergi je lah kan. Aku pun memang suka lah benda yang free ni... Pergi sana pun tak ramai. Iya lah jauh kan, tambang je dah berapa. Cuma berlima saja.

Sampai di airport Miri tu kitaorang terus naik transport yang dah stand by kat situ terus ke hotel..  Esoknya baru pergi ke Pekan Marudi by 4WD. 4WD tu pulak selagi tak penuh macam tin sardin tak akan jalan lah kan... Bayangkan lah Mr. Right Wrong dengan adik ipar aku yang beso begitu, duduk seat belakang sekali berhimpit dengan aku yang tengah mengandung. Stress betul aku masa tu... tapi diam je lah, nak marah kat siapa pulak kan.. marah lah kat diri sendiri. Siapa suruh ikut. Pergi dah free banyak bunyi pulak.
Wah... dah bergerak tu rasa lega lah lalu kat pekan dia semua... Tetiba dah 1/2 jam perjalanan, 4WD tu masuk ke kawasan macam bukit-bukau yang pokok-pokoknya baru lepas ditebang. Konfius aku sekejap.. Rasa tertipu pun ada juga.. ha..ha..ha.. sebenar nya aku yang fail geografi.

Dari Miri, ada tiga cara untuk ke pekan ini. Pertama dengan menggunakan pengangkutan udara (MasWing). Kedua melalui Sungai Baram dengan menggunakan bot ekpress. Bot ekspress ini akan membuat perjalanan setiap hari dari Jeti Kuala Baram (20km dari pusat Bandar Miri) ke Pekan Marudi. Perjalanan mengambil masa dalam 3 jam setengah bergantung kepada keadaan kesibukan sungai. Cara ketiga pekan ini juga dapat dihubungi dengan pengangkutan darat iaitu melalui jalan pembalakan dan ladang kelapa sawit dari Miri yang mengambil masa 2 jam. Jalan yang agak teruk berbukit-bukit melalui lereng bukit menyebabkan aku separuh pitam. Kalau lah masa tu aku dah cukup bulan memang terberanak juga aku dalam 4WD tu.  Mana taknya asyik melambung-lambung je duduk dalam 4WD tu. Memang satu pengalaman yang agak mencabar bagi perempuan yang mengandung seperti aku pada masa itu kerana terpaksa meredah jalan balak dan melalui 2 buah sungai, sungai apa aku pun tak ingat. Tempat yang aku nak pergi pinang anak dara orang ni pun aku tak ingat apa tah namanya. Masalah lupa ingatan aku ni semakin teruk sejak beranak tiga.

Bila dah sampai kat Pekan Marudi, tempatnya tak lah teruk sangat. Semua kemudahan cukup lengkap macam kampung-kampung yang lain yang dah maju. Keadaan kawasannya bersih dan aman je. Mungkin cara nak masuk ke kawasan ini agak mencabar.






Masa nak balik ke Miri kitaorang naik bot. Aku siap merayu lagi kat Mr. Rigth Wrong naik lah apa pun helikopter ke apa ke janji jangan naik 4WD lagi, Taubat nasuha aku. Tak larat weh aku nak naik 4WD. 1st  time naik bot express,. ngerinya. Macam-macam perasaan aku rasa. Kot-kot bot ni terbalik ke, pastu ada bujang senang lak menunggu. Ee.. takutnya! Tawakkal je lah. Dah hampir 2 jam dalam bot, tiba-tiba enjin berhenti pula. Eh, apa pasal ni.? Suspen betul. Rupanya bot tengah melalui kawasan hanyutan balak-balak. (eh betul ke apa tulis ni, hanyutan?). Akhirnya selamat  sampai Miri, lega. The next day balik JB. Tak sempat pun nak shopping penat sangat. Cuma beli barang makanan je (kek lapis sarawak dekat pasar malam).

Perutusan Y.A.B. Perdana Menteri Malaysia Sempena Peristiwa <b>...</b>

Posted: 11 Jul 2012 03:05 PM PDT

Posted in Blog on Date June 17th, 2012 by Najib Razak | CommentsView Comments

Alhamdulillah, sekali lagi kita diberi kesempatan untuk bertemu bulan Rejab, dengan harapan akan disusuli dengan Syaaban seterusnya menikmati kemuliaan beribadah di bulan Ramadhan. Sesungguhnya, 27 Rejab secara tradisinya membawa ingatan kita kepada satu peristiwa agung yang tiada taranya, iaitu Peristiwa Israk dan Mikraj. Biarpun kisah ini berlaku melebihi 1400 tahun yang lalu, tetapi kerelevanan dan kepentingannya adalah amat signifikan buat umat Islam.

Sememangnya, ini adalah sesuai dengan apa yang terkandung dalam kitab suci Al-Quran apabila Allah SWT memaktubkan peristiwa agung Israk melalui firman-Nya dalam surah al-Israa^ ayat pertama yang bermaksud:-

"Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidilharam (di Mekah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui."

Read more…

Tags:

|

  • Islam Universal berlaku di segala zaman/masa…tentu sampai hari akhir nanti.support dari Indonesia.

  • Salam Sejahtera Dan Salam 1MALAYSIA DATUK SERI,   

       Sebagai seorang wakil kepada penduduk di Pekan Marudi Baram, Sarawak ini saya ingin mengucapkan sekali lagi jutaan terima kasih kepada pemimpin nombor satu kita iaitu DATUK SERI MOHD. NAJIB RAZAK kerana telah sudi datang membuat tinjauan mesra dan beramah mesra dengan penduduk di pekan Marudi ini.
      

       Kami penduduk di pekan Marudi berasa amat terharu dan gembira teramat sangat setelah DATUK SERI dan juga kerajaan 1malaysia di bawah pimpinanbeliau mengumumkan kelulusan peruntukan untuk membina jalanraya darat 1MALAYSIA yang menghubungkan Daerah Pekan Marudi Baram ke Miri Sarawak yang sekian lamanya dinanti-nantikan oleh rakyat penduduk di sini.
       Buat masa sekarang jalanraya tersebut masih dalam proses pembinaan, syukurrrr… alhamdullilahhhh…., TAPI kami rakyat di Pekan Marudi Baram ini ada satu permintaan buat DATUK SERI iaitu sekiranya DATUK SERI sudi datang sekali lagi ke Pekan Marudi ini untuk membuat tinjauan keatas projek jalanraya 1MALAYSIA DATUK SERI yang menghubungkanPekan Marudi ke Miri sebelum pilihanraya umum yng ke-13 ini. Kami penduduk di sini juga mengalu-alukan kehadiran dan kedatangan DATUK SERI untuk menyempurna dan merasmikan projek JALANRAYA 1MALAYSIA  tersebut.
      
    Jutaan Terima Kasih kami ucapkan kepada DATUK SERI dan KERAJAAN 1MALAYSIA….. Syabas!!!…..
    Sekian, Terima Kasih
    PENDUDUK RAKYAT 1MALAYSIA MARUDI BARAM

  • Assalamualaikum w.w..

    Terlebih dahulu saya dan keluarga saya mengucapkan tahniah di atas kepimpinan Datuk Seri yang telah banyak memberikan peluang dan kemudahan kepada rakyat Malaysia dari pelbagai sudut.

    Saya merupakan salah seorang rakyat yang telah menikmati kemakmuran negara dengan mengalami sendiri peluang-peluang yang telah disediakan. Pada tahun 2009 dan 2010 yang lalu, saya telah dilantik sebagai guru kontrak dan hasil pendapatan tersebut, saya dapat membiayai keluarga saya. Ribuan Terima kasih di atas peluang tersebut.

    Pada tahun ini, sekali lagi saya berterima kasih kerana telah diberi peluang untuk menjalani latihan perguruan di salah sebuah IPG Malaysia memandangkan kerjaan telah membuka satu lagi peluang iaitu Program Penyerapan Guru GSTT. Namun saya agak terkejut dan kecewa apabila tawaran tersebut hanya sementara kerana saya hanya bekas guru kontrak di mana syarat lantikan tersebut memerlukan pengalaman sebagai guru GSTT.

    Untuk pengetahuan Datuk Seri, kemasukan saya ke IPG tersebut setelah melalui prosedur yang telah ditetapkan yakni saya telah mengemukakan surat rayuan, menghadiri sesi semakan dokumen dan temuduga singkat yang telah dijalankan oleh pihak KPM, namun kini saya terpaksa menamatkan pengajian dan menanggung kerugian dari segi pekerjaan asal yang telah saya lepaskan, wang ringgit, masa, tenaga dan kini emosi saya serta keluarga saya juga agak terganggu kerana penarikan semula latihan perguruan saya.

    Saya dan keluarga saya merayu kepada Datuk Seri untuk mempertimbangkan dan mengkaji semula perkara ini agar saya dapat melanjutkan pengajian memandangkan saya telah menamatkan satu semester sebelum pembatalan tersebut. Pengalaman kerja dan pengajian sebagai guru yang saya telah lalui memberikan saya pengalaman yang hebat dan rugi rasanya sekiranya saya tidak dapat meneruskan kerjaya tersebut lebih-lebih lagi bidang yang diberikan kepada saya adalah Pendidikan Pemulihan Khas.

    Segala keprihatinan Datuk Seri amatlah saya harapkan dan saya dahului dengan ucpan ribuan terima kasih.

    Nurhayati Abdul Hapid
    miszyat83@gmaill.com
    Tawau, Sabah.

  • Salam Dato' Sri,
    Saya cadangkan agar Dato' Sri dapat meluangkan masa bersama pendengar radio setiap petang sebulan sekali (ala2 Address to Nation) bagi menerangkan isu-isu terkini kepada rakyat serta mendengar permasalahan rakyat marhaen dengan berkesan memandangkan kebanyakannya ketika ini sedang mendengar radio (sambil menghadapi kesesakan lalulintas).

  • mohon datuk seri meneliti kejatuhan harga getah yang mendadak dan amat menghimpit kami pekebun kecil getah. harga FOB smr20 pada hari Jumaat 22/6/12 tutup rendah pada 871.50/kg.  ini bermakna harga peringkat ladang/farmgate rm3.40/kg. ini amat teruk sekali khususnya ketika cuaca/hujan  tak menentu  dan faktor musim daun luruh menyebabkan production low.  peliknya ialah indeks harga getah adalah reverse kepada teori asas ekonomi supply demand, di mana apabila supply low, demand akan naik dan harga turut nak. tetapi dlm industri getah adalah sebaliknya apabila supply kurang harga turut jatuh selari dengannya….atau mungkinkah wujud 'soros" dalam industri getah??? tangan-tangan ajaib yang mengatur trend turun-naik harga getah.
    another biggest question mark, siapakah di atas sana yang menetapkan harga FOB getah…mengapakah tiada wakil di kalangan pekebun kecil sendiri (bukan wakil yang dilantik/appointed) terlibat sama di dalam panel penetapan harga getah…
    berbalik kepada harga getah rm3.40/kg bermakna kami pekebun kecil terpaksa juggle dengan kos operasi kami bagi mjemastikan cashflow kami tetap relevan.  kos saya untuk menghasilkan 1 kg getah smr 20 ialah RM2.67/kg. dan dengan kadar harga rm3.40 saya hanya ada take home sebanyak rm0.73/kg.  nak minum secawan teh tarikpun tak lepas tu datuk seri.
    senario ini telah berlanjutran lebih setahun dan paling teruk semenjak jan 2012 apabila harga farmgate kami hanya sekitar rm4.00 – rm4.50 dan semenjak 3 minggu lepas ianya turun ke paras di bawah RM3.50.
    datuk seri,
    saya ada banyak lagi kupasan berhubung isu harga getah untuk makluman datuk seri. sekiranya ada secured channel akan saya kemukan.sila rujuk dengan en ammir warkah utk pm berjudul suatu hari nanti getah sekerap tak akan melanton lagi"
    ikhlas dari
    pekebun kecil getah gen 2.0
    melaka

  • MY SISTER IS HAVING A BABY
    WITH A NIGERIAN MAN
    WHO DOES NOT HAVE A VISA N A JOB
    TO FEED MY SISTER
    HE DID NOT MERRY HER YET
    HE OVERSTAY FOR 2 YEARS
    THE BABY DOES NOT HAVE A FATHER
    I HOPE THE PM OF MALAYSIA WILL GIVE HIM A VISA N A JOB
    SO THAT HE CAN MERRY MY SISTER N TAKE OF THE FAMILY
    I HOPE THE PM WILL HELP HIM

  • Saya orang tuan yang lahir sedbelum perang dunia kedua. Melihat sendiri  tentera Inggeris berkhemah tidak jauh dri rumah saya. Melihat kereta kebal orang putih berundur ke Singapore. Mendengar detuman bom tentera Jepun yang dijatuhkan ke pengkalan tentera Ingeris. Melihat jambatan yang dirohohkan oleh tentera orang putih semasa berundur. Melihat tentera Jepun berbasikal dari utara ke Selatan. Melihat orang makan ubu kayu kerana kekurang makanan terutama beras. Melihat orang kampung yang dipaksa menjadi buruh kereta api. Apabila tentera Jepun menyerah kalah tanpa syarat, melihat gerila bintang tiga masuk bandar dan bermaharaja lela. 

    Warna Tanah Melayu beruibah apabila bangsa Melayu bangun menetang perlembagaan Malayan Union yang mahu menjajah Tanah Melayu secara sah. Dato' Onn menjadi wira kerana berjaya menghapus Malayan Union. Namun beliau gagal dalam perjuangan menyatukan semua keturunan dalam satu parti sepertimana yang sarankan oleh British. 

    Almarhum Tunku telah berjaya menyatukan  tiga keturuan terbesar dalam Tanah Melayu dalam satu parti gabungan yang bernama Perikatan. Almarhun Tun Abdul Razak menjadi tulang belakang kepada kejayaan perjuangan Tunku. Tun Razak menjadi pengasas kepada Negara Tanah Melayu yang berdaulat apabila memimpin Jawatankuasa Perikatan untuk mengubal Memerandum Perlembagaan Tanah Melayu untuk dierahkan kepada  Suruhanjya Reid yang kagum dengan memorandum itu kerana mempunyai saranan yang lengkap. Itulah perlembagaan Malaysika yang kita pakai sekarang.

    Dato' Seri Najib mewarisi lagenda Tun Razak dengan memperkasa inspirasi rakyat Malaysia apabila merancang untuk menyambung pembangunan negara agar menjadi negara maju menjelang 2020 sepertimana yang dirancang oleh Tun Dr. Mahathir. 

    Ramai kagum dengan cara kepimpinan Dato' Seri Najib kerana semua Pak nujum gagal membuat  ramalan tarikh pilihan raya ke 13. Lebih mengkagumkan kerana beliau tidak memperlekeh pembangkang tetapi merancang beberapa strategi sehingga membingungkan pembangkang. Pengumuman yang dibuatnya menjadi rakyat gembira. Allah takdirkan pula pembangkang bergelut denagn pelbagai masaalah dalaman yang diciptakan oleh mereka sendiri.

    Bolehkan Dato' Seri Najib  menguasai  semula 2/3 kerusi parlimen Malaysia? Nampaknya begitu namun kuasa terakhir di tangan Tuhan.

    ABD. MANAF AHMAD Penulis Kontrak Sosial dan Sejarah Perlembagaan Malaysia.   

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


UnReportedNews™®: KR1M ANCAMAN KEPADA PEMBANGKANG?

Posted: 10 Jul 2012 08:30 AM PDT

-SELAMA INI, SESETENGAH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB SEOLAH-OLAH MAHUKAN RAKYAT DIBEBANI DENGAN PRODUK BERHARGA MAHAL SUPAYA RAKYAT AKHIRNYA MENYALAHKAN KERAJAAN, AGAK-AGAK PUAK MANA YANG MENGAWAL EKONOMI MALAYSIA YE .. KEKEKE!-

Pembinaan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) di seluruh Malaysia yang objektif utamanya adalah untuk menyediakan rakyat dengan produk-produk yang berharga lebih murah dan berpatutan jelas telah menyebabkan sesetengah pihak berasa "tidak selesa" atas kemurahan hati kerajaan. 
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato' Sri Ismail Sabri Yaacob berkata bahawa beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab seolah-olah begitu ketara "terganggu" oleh pembinaan KR1M dengan menggunakan isu-isu yang tidak relevan dengan KR1M untuk mencetus kekecohan.
Ismail berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan majlis pelancaran KR1M pertama di Sarawak, yang terletak di Padawan kira-kira 16km dari bandar di sini dan setakat ini, ia juga merupakan KR1M yang terbesar di seluruh Malaysia petang semalam.
Menjawab dakwaan tuntutan DAP mengenai harga barangan di KR1M Padawan adalah lebih mahal berbanding harga yang ditawarkan oleh pasaraya di bandaraya ini, beliau berkata kerajaan akan menetapkan harga barang-barang yang ditawarkan untuk membawa simbol 1Malaysia dalam KR1M adalah antara 30 peratus dan 50 peratus lebih murah.
"Niat pembangkang kita mengelirukan rakyat dengan membandingkan harga produk lain berjenama dijual di KR1M dengan harga yang sama yang dijual di tempat lain," katanya sambil menambah bahawa pada masa di Kuala Lumpur, DAP juga membuat tuduhan yang sama tetapi mereka berbohong untuk membawa produk yang berbeza.
Ismail berkata, terdapat kira-kira 30 peratus daripada barangan yang terdapat dalam jenama KR1M lain dan ini memberi peluang kepada pengguna untuk membandingkan harga barangan boleh didapati di KR1M.
"Kerajaan telah menubuhkan KR1M seluruh Malaysia untuk menyediakan rakyat dengan produk yang berpatutan dan lebih murah sementara di sisi lain, beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab yang seolah-olah mahu rakyat dibebani dengan produk mahal namun akhirnya menyalahkan kerajaan."
"Saya percaya bahawa rakyat, terutama orang-orang di Sarawak cukup bijak untuk membezakan ini dan menyedari bahawa objektif utama kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam pembinaan KR1M hanya satu, iaitu memberi keutamaan kepada rakyat terlebih dahulu."
Ismail kemudian mendedahkan bahawa sejumlah sebanyak 12 KR1M adalah dirancang akan ditubuhkan di Sarawak sahaja ini tahun ini dan di bawah pelan ini, sekurang-kurangnya 1 KR1M akan dibuka di setiap bahagian negeri ini dan pihaknya sedang dalam proses menilai kesesuaian premis yang dicadangkan.
"Jika anda boleh membeli-belah KR1M kami di kawasan yang jauh dari kedai-kedai runcit yang ada supaya wujud persaingan," katanya sambil menambah bahawa usahawan tempatan juga dialu-alukan untuk memasarkan produk mereka di pertubuhan KR1M.
Mendedahkan bahawa 12 syarikat-syarikat individu telah disenarai pendekkan untuk menguruskan KR1M 12, Ismail berkata selain direkodkan sebagai KR1M yang terbesar di negara ini, KR1M Padawan juga telah mencatatkan jualan harian tertinggi berjumlah kira-kira RM60,000 sejak ia mula beroperasi pada 29 Jun lepas.
Beliau juga berkata jumlah 85 KR1M merancang untuk membuka seluruh negara sebelum akhir tahun ini dan sehingga tarikh, seramai 47 KR1M  telah berjaya dilancarkan setakat ini.
Turut hadir di majlis perasmian ialah Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hajah Rohani Karim, setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato'Kasim Saipuddin dan Pengurus Besar MRT Retail Sdn Bhd Dato 'Ameer Ali Mydin.

11 di matu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Urusan jual beli tetap berjalan walaupun banjir <b>di</b> Jalan <b>Matu</b> - Flickr

Posted: 15 Jan 2012 09:52 AM PST