ads

Khamis, 31 Mei 2012

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


MIMPI SENJA: [Video] Ceramah DSAI <b>di Kanowit</b>, <b>Sarawak</b> : Curi <b>...</b>

Posted: 31 May 2012 07:02 AM PDT

MIMPI SENJA: [Video] Ceramah DSAI di Kanowit, Sarawak : Curi salah, curi ayam salah, menteri curi lembu TAK SALAH ..

Tanah NCR <b>di Kanowit</b> mujur dikemansang nengah <b>...</b> - My <b>Sarawak</b>

Posted: 18 May 2012 06:05 PM PDT

KUCHING: Penyampau tanah adat asal Bumiputera (NCR) mujur dikemansang nengah projek nanam sawit bisi enam bengkah endur enggau sekeda projek ke benung diperambu di menua Kanowit.

Menteri Muda Pemansang Tanah Datuk Gramong Juna madah ba siti ari projek ke dikelala enggau nama Kanowit Blok B enggau D, sepemesai 12,639 hektar tauka 90.7 persin udah ditanam enggau sawit.

"Ba projek ke dikelala Kanowit Blok A, ba pemesai 3,100 hektar, alai urung 1,900 hektar tauka 61.2 persin udah alai bekebun," ku iya.

Iya nandu, ba tiga buah projek bukai, iya nya Majau/Poi, Kanowit Blok C enggau Lesih, udah nyain Sempekat Pemereti Ati (MoU) ba pengawa kunsi (JVA) tang lalu bedau netapka utai ke deka ditanam dia.

Ba sebengkah agi endur, iya nya di Kabah, JVA lalu bedau digaga.

Iya madah baka tu nyaut tanya ari Kaban Kunsil Nengeri (ADUN) Ngemah Alexander Vincent nanya pemujur tanah NCR dikemansangka alai endur bekebun sawit di Kanowit ba Aum Kunsil Nengeri (DUN) Renggat Kedua ba hari keempat ditu, ensana.

Kelimpah ari nya, ba pekara ke sama nya mega, Menteri Muda Pengerai Mensia Mayuh Dr Jerip Susil madah tender ngaga Kelinik Pengerai Sibu Jaya ke bisi di pandangka ba iklan kena 15 March tu tadi deka belabuh digaga enti pengawa milih kontrektor udah mujur, tang ngaga Balai Pengerara Api enggau Penyah Penusah (BOMBA) Sibu Jaya nengah Renggat Kedua dalam Langgur Pemansang Malaysia Lumpar Ke-10 (RMK-10) enda dikemendarka.

Category: Sarawak

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Hari kedua <b>di kuching sarawak</b>

Posted: 28 May 2012 08:40 AM PDT

Hari ni masuk hari kedua berada di kuching, sarawak dan tinggal lagi 24 hari berada di sini..lama lagi sebenarnya tapi rindu anak bini dah sekarang ini.

Duduk kat sini kerja macam biasa, pagi mulakan kerja sebagai ketua penguji dan pelbagai orang yang dapat jumpa. Ada yang dapat menerima kenyataan dan ada juga yang tidak dapat menerima kenyataan..dekat sini lah menguji aku bagaimana untuk mengawal keadaan, apa pun "setiap manusia berhak mendapat layanan yang baik" jadi atas prinsip itu aku cuba untuk menyenangkan hati semua pihak.

Habis kerja dalam jam 3 petang dan balik ke rumah transit, dua hari ni dekat sini dengan keadaan badan yang tak sihat, kepala pening yang teramat dan rasa macam nak pecah kepala. Penyelesaiannya balik je bilik tidor dan lepas bangun rasa lega sikit. Takder aktiviti luar yang aku lakukan pada hari kedua ini, cuma tadi sempat keluar sekejap pergi beli makanan, sabun dan keperluan lain untuk sebulan disini. Lepas beli barang pergi makan dekat area satok rasanya dan makan nasi kerabu..wohoo bukan dekat kelantan dan kl je ada nasi kerabu.

Memang sedap nasi kerabu dia dengan daging bakar

20120528-232312.jpg

Selepas makan takder benda nak buat then terus balik ke bilik berehat dan esok sambung kerja balik. Nasib baik pembantu aku ialah kawan aku masa matrik dulu, tak sangka juga dia pun jadi bomba..dan aku suruh dia duduk sebilik dengan aku, sekurang-kurangnya ada juga orang semenanjung yang teman aku dekat bilik dan boleh berborak2 menghilangkan tekanan

p/s: jumaat ni cuti 3 hari sampai hari ahad, ingat nak jalan2 tengok sambutan hari gawai.

Artikel yang berkaitan

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Utusan <b>Sarawak</b> cawangan <b>Sri Aman</b>: Vandalisme gusarkan staff <b>...</b>

Posted: 16 May 2012 09:18 PM PDT


Caption: VANDALISME...Gambar menunjukkan kotak suis lampu yang telah dirosakkan oleh pihak tertentu di anak tangga pertama menuju ke Pejabat Utusan Sarawak Sri Aman hari ini.
SRI AMAN, Isnin (7 Mei) – Kakitangan Utusan Sarawak cawangan Sri Aman telah melahirkan rasa kecewa berhubung sikap sesetengah pihak yang sengaja merosakkan kotak suis lampu di tangga pertama bangunan Lot 916, Jalan Hospital, Sri Aman.
Masalah yang disifatkan hasil dari perbuatan vandalisme itu telah dikesan berlaku pada minggu lepas dengan kotak suis lampu menjadi remuk akibat hentakan objek keras oleh pihak berkenaan.
Ia menyebabkan komponen elektrik di dalam kotak suis lampu berkenaan terdedah dan seterusnya boleh menimbulkan risiko kejutan elektrik terhadap penghuni yang tersentuh sistem pendawaian di situ selepas ini.
Walaupun kerja penyelenggaran kotak suis itu bukan berada di bawah tanggungjawab pihak Utusan Sarawak Sri Aman, namun para penghuni akan menuding jari kepada pihak syarikat akhbar tersebut berhubung timbulnya masalah terbabit.
"Peristiwa pertama dahulu berlaku pada tahun 2009 apabila ada pihak tertentu yang bergaduh dan seterusnya memecahkan kotak suis lampu yang terletak di anak tangga pertama bangunan operasi syarikat akhbar ini.
"Disebabkan bimbang terhadap keselamatan penghuni maka pihak kami telah memohon pemilik bangunan ini untuk memperbaiki semula kotak suis itu memandangkan Utusan Sarawak mempunyai akses terhadap lampu terbabit," kata kakitangannya, Zulia Jemat.
Bagaimanapun apabila kotak suis lampu berkenaan dirosakkan kembali pada minggu lepas, Pejabat Utusan Sarawak cawangan Sri Aman nyata berasa tawar hati untuk memperbaiki semula kerosakan tersebut.
Lagipun Zulia juga mahu penghuni bangunan Lot 916 sedar bahawa bil elektrik untuk lampu di anak tangga pertama bangunan itu ditanggung sepenuhnya oleh pejabat Utusan Sarawak Sri Aman.
"Saya tidak tahu bila kotak suis lampu terbabit akan dapat diperbaiki semula memandangkan pemiliknya tidak berada di sini. Justeru saya menasihatkan mereka untuk berhati-hati jika mahu menekan suis tersebut selepas ini," kata beliau.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Sebanaku <b>Sarawak</b>: Mukasurat Depan Utusan <b>Sarawak</b> menolak <b>...</b>

Posted: 12 May 2012 03:44 AM PDT


Dewasa ini lebih ramai orang samarahan menolak calon wanita untuk parlimen samarahan.  Orang kuat Hamzah Ibrahim ketua pemuda PBB Zon Samarahan iaitu Kanselor Daily mengeluarkan kenyataan akhbar mukasurat depan Utusan Sarawak bahawa beliau mahu calon lelaki, tempatan dan ahli PBB.  Inilah Kanselor yang dikehendaki iaitu lantang bersuara menyatakan kehendak sebenar akar umbi.  Kanselor-kanselor lain patut belajar dan lebih berani memberi kenyataan politik.  District Officer Asajaya Rubiah Wang bukan sahaja bukan lelaki tetapi beliau bukan ahli PBB.  Hamzah Ibrahim  menjadi Ketua Zon Samarahan Pemuda PBB setelah dilantik oleh Ketua Pemuda PBB Yang Berhormat Datuk Fadilah Yusuf untuk jawatan penting tersebut.

Dengan keluarnya kenyataan akhbar di muka surat depan Utusan Sarawak ini maka menunjukkan bukan sahaja Hamzah Ibrahim mempunyai sokongan di kalangan Melayu Samarahan tetapi juga Bidayuh Samarahan.  Hamzah Ibrahim juga Timbalan Ketua PBB Cawangan Muara Tuang badan induk. Oleh itu terserlahnya kekuatan Hamzah Ibrahim sungguh besar.  Ini di kenalpasti oleh wartawan Utusan Sarawak yang meletakkan artikel ini di muka depan suratkhabar seriring dengan artikel-artikel nasional dan negeri.  Kepimpinan PBB di samarahan mahupun teratas tiada pilihan tetapi akur kepada desakan ini.

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Tinjau Orang Utan « Never Stop!

Posted: 09 May 2012 10:12 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Replika rumah mempamerkan seni bina setiap kumpulan etnik utama di Sarawak iaitu rumah panjang Iban, rumah panjang Bidayuh, Penan, Orang Ulu, Melanau, rumah Melayu dan rumah ladang orang Cina. Di rumah panjang Bidayuh, pelancong dapat melihat 'rumah kepala' yang ... 756′ dalam huruf Arab dan Roman yang di letak di bawah panggah. Perjalanan dari bandar Kuching ke Padawan sejauh 60 kilometer dan mengambil masa hampir sejam 30 minit.

11 di matu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Keputusan Anugerah Juara Rentak Ruai 2011 (AJARR2011) | my <b>...</b>

Posted: 12 May 2012 08:45 AM PDT

Hanya Feri Sahaja

about 1 year ago - 4 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency MERENTAS KUALA – Bentuk muka bumi yang terdapat di Sarawak, khasnya di Bahagian Mukah memaksa penggunaan feri untuk menghubungkan dari satu tempat ke tempat yang lain terutamanya pengguna yang ingin menggunakan kenderaan beroda. Perjalanan agak lambat bila terpaksa menuggu giliran memasuki feri dan jangan terkejut.. [...]

Masjid Kampung Sekaan Matu Sarawak

about 1 year ago - 8 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency MASIH KUKUH – Biarpun masa semakin berlalu, namun keadaan Masjid di Kampung Sekaan Matu, Sarawak masih mampu berdiri teguh untuk menjadi tempat memperluaskan syiar Islam. Sebelum kedatangan Islam, sama seperti kaum lain di Negeri Sarawak, masyarakat Melanau di Matu turut mengamalkan kepercayaan bercorak animisme dan [...]

Gambar Menarik Dalam Feri – Pusingan U

about 1 year ago - 9 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency PUSINGAN 'U' – Tak terlintas di fikiran untuk membuat Pusingan 'U' (U-turn) dalam feri. Inilah pertama kali aku mengalaminya!! Hebat bila dapat merasainya sendiri. Sama ada korang nak U-Turn atau masuk 'reverse' ke dalam feri!! Pelik.. tapi benar!!

Murahnya Harga Makanan Di Impian Cafe. Impian Cafe Ni Area Mana?

about 1 year ago - 11 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Salam.. Gambar ni aku ambil dengan henpon kesayangan bulan puasa lepas semasa balik menziarahi keluarga sebelah isteri aku di Roban, Sarawak. Sebelum sampai ke Roban, kami singgah untuk berbuka puasa di Impian Cafe yang terletak di Pekan Saratok. Impian Cafe ini aku kenal sejak kali [...]

Fikiran Dah Melayang Ke Kampung..

about 1 year ago - 14 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Salam rakan blogger.. Selamat Berpuasa!! Minggu depan dah mula bercuti untuk raya tahun ni. Tahun ni ambil cuti panjang sikit. . Sejak 2-3 hari ni fikiran selalu melayang teringatkan kampung halaman di Sarawak! Teringat ibu, teringat bapa, teringat adik-adik dan ahli keluarga yang lain. Sudah [...]

Servis Brek Kereta Untuk Elak Langgar KUDA?

about 1 year ago - 13 comments

Salam..

Pagi ini seperti biasa memandu kerreta ke tempat kerja.Melaui jalan yang sama untuk pergi dan balik.

Hari ini ada kelainan,

Ketika tengah leka melayan panggilan hangit di radio Hot FM dambil memandu, aku dikejutkan dengan seekor kuda yang sedang meragut rumput (bukan meragut beg..) di tepi jalan.

Kebiasaannya,

Aku dah biasa sebenarnya melihat kuda di tepi jalan. Hari ini kuda tu buat hal. Tiba-tiba berlari melintas jalan tanpa melihat kiri dan kanan.

Perghh.. Brek !!

Nasib baik aku tak panik. Cuma aku berharap pemilik-pemilik kuda di kawasan Tuaran, jangan biarakan kuda anda menjadi mangsa langgar lari nanti..

Kalau kena langgar kita tak apa-apa itu tak jadi masalah. Tapi, kuda bukannya kecil. Kena langgar silap-silap kita yang parah!

p/s:

1. Berhati-hati di jalan raya dan jangkakan sebarang kemungkinan yang akan berlaku semasa memandu (persedian awal).
2. Servis brek kereta supaya ia berfungsi dengan sempurna
3. Jangan terlalu laju jika ada KUDA DIHADAPAN! ;)

Suka Duka Raya 2009

pada 2 tahun lepas - 25 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Raya dah berlalu.. Meninggalkan banyak kenangan suka & duka! Yang dukanya, Kehilangan datuk (meninggal dunia), beraya di hospital kerana nenek masuk hospital dan anak tak berapa sihat, tak dapat online kerana talian internet slow. Yang sukanya, Anak dapat banyak duit raya, beraya dengan anak lelaki [...]

Beraya dengan Superhero!

pada 2 tahun lepas - 22 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Entri ni asalnya semalam aku update. Kerana terlalu penat, laptop pun malas nak sentuh malam tadi. Tajuk entri ni bukan bohong. Ianya benar dan disahkan! hahaha.. Sebenarnya, aku amat teruja kerana akan beraya dengan cahaya mata kedua aku yang aku anggap Superhero kerana dia adalah [...]

Balik Kampung! Naik Flight ke Drive?

pada 2 tahun lepas - 8 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Mode: Ini entri tak sabar balik kampung. Kedatangan Syawal pastinya amat ditunggu-tunggu. Lebih-lebih lagi membawa 'orang baru' iaitu anak kedua aku (Mikail) balik ke kampung. Dari lahir sehingga sekarang, ni kali pertama anak aku balik ke rumah keluarga sebelah aku. Sebelum ni balik ke rumah [...]

Kenangan Lalu Mengusik Jiwa

pada 2 tahun lepas - 7 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Kenangan semasa belajar di Politeknik Kuching Sarawak (tahun 2002 -2004) terusik kembali apabila seorang rakan facebook meng'upload' gambar kami ke facebooknya. Terusik jiwa mengenangkan kisah lalu. Zaman remaja yang tak akan mungkin berulang lagi. Sejarah lalu mengajar aku erti hidup. Teringat.. Ketika itu, Sentiasa gembira [...]

Rabu, 30 Mei 2012

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Ikan Keli atau jerung yang ditangkap <b>di Mukah, Sarawak</b>. |Kemah <b>...</b>

Posted: 14 Mar 2012 11:13 AM PDT

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


How to Listen IKIM.FM using iPhone, iPad, Android Devices and <b>...</b>

Posted: 30 May 2012 06:13 PM PDT

May 31, 2012 by

IKIM.FM

If you're living in an area where there is no radio reception of IKIM.FM like in Bintulu, Sarawak where I live right now, you might want to check out this article. I have transferred to Bintulu from Kuala Lumpur in Aug 2008, where I used to listen to IKIM everyday whether in the car while driving to work or at home. I was really disappointed when I discovered that there is no radio reception for IKIM.FM in Bintulu, unlike in two major cities in Sarawak; Kuching and Miri.

During that time (2008), I decided to write directly to IKIM on this matter, and below is the e-mail reply from them:

Assalamu'alaikum

Terima kasih atas kiriman email di bawah.

InsyaAllah IKIMfm sedang memohon pertuntukan tambahan drpd kerajaan utk menambah bilangan pemancarnya di seluruh Negara. Memang setakat ini hanya Kuching sahaja ada pemancar IKIMfm di Sarawak.

Sdr boleh cuba ikuti IKIMfm menerusi siaran online (internet) dengan search di google. Ada beberapa website yg menyediakan link ke radio kami.

Sekian, terima kasih.

However, until now there is no sign that Bintulu will have a reception for my favorite radio channel.

Until then, there is no reliable IKIMfm online streaming until recently. The native online stream at their website is usually offline and not reliable.

TuneIn

If you notice recently, there is a specific internet radio app called TuneIn. I decided to download it on my HTC One X smartphone and my iPad. How delighted I was when I discovered that IKIM.FM is available as one of the channel, and the quality is very good and reliable. It is also available using computer browser.

Check the link below for TuneIn and check out IKIM.FM is you're living overseas or a place like Bintulu!

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


Rakyat <b>di Marudi</b> terus nikmati projek pembangunan – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 12 Dec 2011 02:07 PM PST

Posted on December 13, 2011, Tuesday

MASIH ADA PEMBANGUNAN: Entri (tiga dari kiri) menyampaikan surat pemberitahuan kelulusan projek pembinaan jalan bernilai RM0.406 juta dan geran MRP kepada penduduk di Marudi.

BELURU: Rakyat di Marudi terus menikmati projek pembangunan dan pengagihan projek kecil luar bandar (MRP) walaupun wakil rakyatnya digugurkan daripada parti.

Menteri Muda Kemudahan Awam (Bekalan Air) Sylvester Entri Muran berkata, dengan statusnya sebagai bekas naib presiden Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), ia tidak menghalang beliau untuk terus membantu rakyat di kawasan itu.

"Rakyat di Marudi memberi sokongan penuh terhadap Barisan Nasional (BN) walaupun pemimpin SPDP tidak memberi sokongan kepada saya sebagai calon BN semasa pilihan raya negeri yang lalu.

"Malah semua peruntukan pembangunan datang daripada kerajaan bukannya parti," katanya yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Marudi.

Entri berkata demikian pada majlis penyampaian dana MRP bernilai RM405,600 kepada 108 penerima di konstituensi Marudi dan penyampaian surat pemberitahuan kelulusan projek jalan dari Bakong hingga Teru, semalam.

"Pemberian geran dan surat pemberitahuan itu sekali gus menyangkal khabar angin yang menyatakan saya tidak ada lagi dana untuk diberikan kepada rakyat dan parti akan mengambil alih Marudi berikutan penyingkiran saya daripada parti," katanya.

Ujar Entri, walaupun rakyat di Marudi tidak mempunyai pemimpin SPDP di peringkat pusat, namun mereka tetap memberi kemenangan besar kepada BN semasa pilihan raya negeri yang lalu.

"Baru sekarang mereka tiba-tiba muncul di Marudi dan kehadiran mereka telah memecah-belahkan rakyat di situ, walhal semasa kempen mereka tidak pernah datang menjenguk.

"Mereka juga hipokrit kerana menyifatkan tindakan menggugurkan saya sebagai mengutamakan kepentingan parti sedangkan masalah akar umbi berpunca daripada Presiden Tan Sri William Mawan Ikom yang gagal mempertahankan status quo dalam jawatankuasa parti," ujarnya.

Entri menambah, Mawan sepatutnya mengekalkan status quo berkenaan jika beliau benar-benar mahu menjaga kepentingan parti, bukannya menyingkirkan saya dan menghukum empat lagi wakil yang dipilih.

Apa pun kata Entri, penyingkiran daripada SPDP tidak akan melemahkan semangat beliau untuk terus berkhidmat malah menganggap ia sebagai cabaran dalam politik untuk bekerja lebih gigih.

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


<b>Sarikei</b> cemerlang didik awal kanak-kanak: Fatimah | sarawakpage

Posted: 25 May 2012 02:27 AM PDT

TAHNIAH: Fatimah menyampaikan tanda penghargaan kepada dua Tokoh Guru Negeri Sarawak 2012 iaitu Cikgu Chan (kiri) dan Cikgu Rabiah (kanan) sambil disaksikan oleh Abdillah (tiga kiri).

99.5 peratus dapat pendidikan awal pada tahun ini 

SARIKEI: Pendidikan daerah Sarikei telah mencapai keputusan yang cemerlang dan menduduki tempat teratas dari segi peratusan pendidikan awal kanak-kanak selama tiga tahun berturut-turut.

Bagi tahun 2012, jumlah kanak-kanak yang mendapat pendidikan awal telah mencecah peratusan yang amat memberangsangkan iaitu pada kadar 99.5 peratus.

Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga Datuk Fatimah Abdullah berkata, pencapaian ini menunjukkan masyarakat sudah peka dan sedar betapa pentingnya pendidikan awal kanak-kanak sebagai asas menggerakkan misi pendidikan negara untuk melahirkan modal insan berkualiti.

Katanya Kementerian Pelajaran merupakan nadi kepada usaha untuk membangunkan modal insan yang memacu kemajuan negara pada masa hadapan.

"Matlamat menjadikan Malaysia negara maju menjelang tahun 2020 amat bergantung kepada keupayaan pendidik menyediakan pendidikan berkualiti yang menekankan pembangunan insan secara holistik serta membangunkan daya inovasi dan kreativiti pelajar.

"Dalam sesebuah negara berbilang kaum, agama, bahasa dan budaya, pendidikan merupakan wadah utama melahirkan generasi muda yang mampu berfikir dan mempunyai kelebihan mengadaptasi ilmu bagi menghadapi cabaran masa depan.

"Guru juga memainkan peranan penting untuk bertindak sebagai pencetus dan penggerak kepada proses transformasi sistem pendidikan negara dalam usaha melahirkan generasi masa depan yang relevan untuk zamannya," katanya.

Fatimah berkata demikian pada majlis Perasmian Perayaan Hari Guru Peringkat Negeri Sarawak di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tinggi Sarikei, semalam.

Kira-kira 1,000 orang yang terdiri daripada warga pendidik dari seluruh negeri ini menghadiri majlis berkenaan.

Turut diadakan upacara Penyampaian Anugerah Tokoh Guru Negeri Sarawak  2012 kepada dua tokoh guru iaitu Cikgu Rabiah Johari dan Cikgu Chan Kim Kuay @ Christopher Tan.

Turut hadir Ahli Parlimen Sarikei Ding Kuong Hiing, Pengarah Pelajaran Sarawak Abdillah Adam dan Timbalan Pengarah Pelajaran Negeri Sarawak Jaidah Alek.

Source: Utusan Borneo

Short URL: http://www.sarawakpage.com/?p=6942

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


OMG Iklan Bilik Sewa Yang #FAIL <b>di Sibu, Sarawak</b> - Aku Stress Giler

Posted: 30 May 2012 01:39 AM PDT

Iklan Bilik Sewa Yang #FAIL di Sibu, Sarawak 
Anda tahu mana anda boleh jumpa iklan ini?

di negeri sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sarawak - Google Blog Search


HBN 2012 – Booth <b>Negeri Sarawak</b> Diserang - MELANAU BLOGGER

Posted: 23 May 2012 07:46 AM PDT

PUTRAJAYA 23 Mei – Himpunan Jutaan Belia di Putrajaya juga melibatkan booth-booth yang dibawakan khas oleh Jabatan Budaya Dan Sukan setiap negeri di Malaysia. Antara booth yang menarik ialah Booth yang dibawa khas dari negeri Sarawak.
Mengikut kiraan pengunjung pada jam 2.30 petang pada hari pertama HBN 2012, Booth Negeri Sarawak mencatatkan kunjungan seramai hampir 400 pengunjung yang mendaftarkan diri berdsarkan buku pelawat yang disediakan. Booth negeri sarawak bagaikan diserang kerana terdapat tarikannya yang tersendiri.
Antara yang menarik dipamerkan di booth negeri sarawak ialah Ke semua petugas memakai pakaian tradisional kaum Iban dan kaum-kaum yang lain. Pameran barangan kraftangan yang dihasilkan oleh pelbagai jenis suku kaum di Sarawak juga turut dipamerkan. Demonstrasi membuat kek lapis juga dipersembahan di situ.
Booth Negeri Sarawak juga membawa Jabatan Perhutanan Negeri Sarawak untuk mempromosikan Sarawak Rain Forest yang diadakan pada bulan Julai setiap tahun. seramai 25 petugas yang dibawa dari negeri Sarawak bekerja keras untuk menjayakan Himpunan Belia Negara pada tahun ini.

Walau bagaimana pun, semua booth atau pavilion setiap negeri dikunjungi oleh ramai sekali pengunjung yang terdiri dari semua peringkat umur. Diharap kemeriahan HBN tahun 2012 akan mendapat sambutan yang lebih hangat sehingga ke hari yang terakhir. -SGB
Layari laman Sekretariat HBN 2012 untuk dapatkan maklumat lanjut tentang pelbagai acara menarik.


Artikel Berkaitan,

Selasa, 29 Mei 2012

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Menelusuri Tempat bersejarah <b>di Kuching</b> (<b>Kuching</b> Waterfront <b>...</b>

Posted: 17 May 2012 05:49 PM PDT

Pengalaman berkunjung ke Kuching, Sarawak merupakan pengalaman yang sangat berharga. Walaupun tujuan sebenar datang ke sana adalah atas urusan kerja, tapi peluang seperti ini turut saya kongsikan bersama keluarga. Maklumlah, bukan selalu berpeluang seperti ini, jadi tidak salah jika perjalanan kerja diselitkan dengan aktiviti melancong.

The Waterfront

Setelah selesai segala urusan kerja saya mengatur jadual lawatan pula. Siri jelajah hari pertama tertumpu di sekitar Bandaraya Kuching. Saya difahamkan ada banyak bangunan bersejarah di sini. Perjalanan dimulakan dari hotel penginapan (Harbour View Hotel), menyusuri beberapa jalan utama di sini hinggalah sampai ke Kuching Waterfront.

Kuching Waterfront


Salah satu tempat yang paling mudah untuk dikunjung apabila berada di Bandaraya Kuching ialah Kuching Waterfront yang terletak di sepanjang Jalan Tunku Abdul Rahman dan Sungai Santubong-Sarawak. Kuching Waterfront atau juga The People Place bukan sekadar satu tempat menarik tetapi juga memiliki sejarahnya yang tersendiri. Di sinilah tempat di mana Pengembara Inggeris, James Brooke mula-mula mendarat. Bermula dengan beberapa bangunan atap daun kemudian bertukar menjadi sebuah pelabuhan yang sibuk dengan gudang dan dermaga.

The Waterfront

Apa yang menarik di Kuching Waterfront ini bukan sekadar pada pemandangan sekitarnya tetapi juga dari sudut rekaan dan seni bina kawasan tersebut.  Tidak hairanlah jika Kuching Waterfront pernah menerima anugerah seni bina antarabangsa pada tahun 1994, iaitu:

  • National Project Award in the Civic Design Category – 1994 (Dianugerahkan oleh Australian Institute of Landscape Architecture)
  • Merit Award in the Overseas Category  – 1994 (Dianugerahkan oleh Royal Australian Institute of Architecture)
  • Excellence on the Waterfront/ Waterfront Centre Annual Award – 1994 (Dianugerahkan oleh Waterfront Centre, USA)

The Waterfront

Sarawak River Cruise – MV Equatorial menyediakan perkhidmatan menyusuri Sungai Sarawak. Waktu perjalanan 5.30 p.m – 7.00 p.m (1 jam 30 minit), 7 hari seminggu. Bayaran untuk seorang sekali perjalanan ialah RM60 bagi dewasa dan RM30 bagi kanak-kanak (4 – 12 tahun).

The Waterfront

History Walk


History terdapat di sepanjang laluan pejalan kaki di Kuching Waterfront. Tidak pasti ada berapa banyak kesemuanya

kerana saya cuma sempat mengambil gambar hingga ke History Walk yang history walkke-9. Pada setiap History Walk ini ditulis sejarah-sejarah yang berkaitan dengan Negeri Sarawak.

History Walk 5 (kiri): 1839-1841 – Seorang pengembara Inggeris, James Brooke tiba di Kuching dengan Kapal Royalist pada 15 Ogos 1839. Raja Muda Hashim memohon bantuan James Brooke untuk mententeramkan para pemberontak yang menentang Sultan Brunei.

History Walk 9 (bawah): 1941-1946 – Sarawak ditakluki tentera Jepun pada tahun 1941. Para anggota bersekutu ditahan dan dipenjarakan dan penduduk tempatan menderita. Tentera Jepun tewas apabila tentera Australia mendarat di Kuching pada 11 September 1945. Raja Vyner Brooke kembali memerintah Sarawak untuk tujuh puluh lima hari.

history walk 9

Muzium Sejarah Cina


Dibina pada tahun 1912 sebagai rumah mahkamah yang mengendalikan pentadbiran undang-undang dan adat yang berhubungkait dengan perkahwinan, perceraian, pembahagian harta dan lain-lain khusus untuk masyarakat Cina di Sarawak. Ini bersesuaian dengan kehendak Raja Charles Vyner Brooke yang mahukan orang Cina mengendalikan harta mereka sendiri. Pada tahun 1930, ia telah diambil alih oleh Dewan Perniagaan Cina. Ia kemudiannya telah dijadikan Muzium Sejarah Cina yang dibuka secara rasmi pada tahun 1993.

Chinese History Museum

(Saya akan kongsikan juga pengalaman berada di dalam Muzium Sejarah Cina ini dalam catatan akan datang)

Arca (sculpture): Celebration of Sarawak


Juga terdapat di Waterfront Sidewalks ialah arca "Celebration of Sarawak" karya Ramlan Abdullah (1994). Walaupun arca ini bukanlah satu monumen bersejarah, tapi saya muatkan juga di sini kerana ia salah satu daya tarikan di sini di samping sculpture celebration of sarawakpembinaan juga mengambil kira beberapa elemen sejarah masyarakat di negeri Sarawak. Berikut adalah deskripsi yang diberikan untuk arca ini.

  • The tripod structure embedded in the solid rock (earth) symbolises the stability and strength of Sarawak State. The ladder or tangga demonstrates the route to prosperity.
  • The funnel portrays the co-operation and success of politics, economy and society.
  • The cone form is derived from the Bidayuh warrior and symbolises progressive society and shelter.
  • The crowning Hornbill of Kenyalang is revered as a diety and protector of the indigenous people of Sarawak.
  • The traditional motifs of Sarawak and the funnel and the cone form a rhythmic pattern to celebrate the dynamic State of Sarawak.

Bangunan Astana
Bangunan Astana yang terletak di seberang Sungai Sarawak memiliki sejarah romantisnya yang tersendiri. Ia sebenarnya adalah tiga bangunan berasingan yang digabung (dicantumkan) menjadi satu.  Rajah kedua, Charles Brooke, membina istana ini pada tahun 1870 sebagai hadiah perkahwinan kepada isterinya, yang bergelar 'the Ranee Margaret'. Bangunan ini telah diubahsuai dan dijadikan kediaman rasmi Yang di-Pertua Negeri Sarawak.

The Astana

The Square Tower (Detention Camp)


Bangunan berbentuk segi empat dibina pada tahun 1879. Pada mulanya bangunan ini dijadikan sebagai kem tahanan untuk banduan. The Square Tower kemudiannya ditukar menjadi kubu pertahanan. Pernah juga digunakan sebagai dewan tarian.

Square Tower

The Old Courthouse


Bangunan ini dibina pada tahun 1883 oleh Sir Charles Brooke, Rajah Sarawak yang kedua. Ia dibina daripada kayu belian dan dihiasi dengan motif Sarawak. Pada masa yang pembinaannya, ia bertujuan sebagai pejabat-pejabat kerajaan dan satu tempat untuk upacara negeri. Kemudiannya ia dijadikan sebagai bangunan mahkamah. Beberapa peristiwa bersejarah pernah berlaku di bangunan ini. Pada 1 Julai 1946, apabila Sir James Brooke, Rajah Putih yang ketiga, menyerahkan Sarawak kepada Britain sebagai tanah jajahan mahkota. Ketua Menteri pertama Sarawak, Sir Stephen Kalong Ningkan juga mengangkat sumpah di sini, pada 22 Julai, 1963. Pada masa kini bangunan ini menempatkan pejabat pelancongan negeri.

The Court House

Di bahagian hadapan bangunan mahkamah lama ini terdapat sebuah monumen Rajah kedua Sarawak, Charles Brooke. Monumen setinggi 6 meter tinggi ini dibina pada tahun 1924. Terdapat panel 4 angka pada monumen ini yang mewakili masyarakat Sarawak – Cina, Dayak, Kayan dan Melayu.

Selain daripada bangunan dan monumen yang ada di atas terdapat beberapa lagi tapak bersejarah di sekitar bandar Kuching, antaranya Sarawak Steamship Building, Bangunan Pejabat Pos, Round Tower, The Pavillion, dan Fort Margherita. Tapi disebabkan waktu untuk melawat di kawasan Bandaraya Kuching agak terhad, tidak semua tempat tersebut sempat dilawati. Mungkin suatu hari nanti apabila ada kesempatan datang semula ke Sarawak, tempat tersebut akan dimasukkan dalam senarai lawatan.

The Waterfront

Nota penulis: Sesetengah maklumat yang dipaparkan di sini adalah hasil pengamatan penulis sendiri di samping rujukan daripada beberapa sumber. Penulis memohon maaf jika ada maklumat yang salah terkandung dalam catatan ini.
Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.

dipetik dari kulanzsalleh.com

11 di betong sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di betong sarawak - Google Blog Search


BARISAN NASIONAL: Program Tranformasi Bahagian <b>Betong</b> Ubah <b>...</b>

Posted: 09 May 2012 01:45 PM PDT


Dua alat perisai itu adalah simbol kepada sejarah perjuangan panglima agung kaum Iban iaitu Rentap.
Dinaik taraf sebagai Bahagian pada 26 Mac 2002, bandar Betong dipilih sebagai pusat pentadbiran Bahagian. Nama Bahagian Betong telah dipilih mengikut nama bandar pusat pentadbiran itu.
Kawasan pentadbiran bahagian baru itu merangkumi daerah Saratok dan daerah Betong yang diperluaskan sehingga ke daerah Kecil Maludam, yang dahulunya berada di bawah pentadbiran daerah Sri Aman.
Betong sebuah penempatan yang penting dari segi sejarah negeri Sarawak kerana terdapat banyaknya peristiwa penentangan pemerintahan Brooke berlaku di sini.
Tempat dan bangunan bersejarah seperti kubu masih dapat dilihat hingga ke hari ini dan ada yang masih digunakan.
Bukit Sadok, yang terkenal dengan peristiwa Pertempuran Bukit Sadok, pernah menyaksikan tiga pertempuran besar di antara Pemerintahan Rajah Brooke dengan Panglima Rentap yang mendapat gelaran Raja Pendalaman pada tahun 1857 hingga tahun 1861.
DARI SEBUAH PEKAN "MATI", BETONG SEMAKIN MAJU
Timbalan Residen Betong Pathi Kerni berkata Bahagian Betong terletak antara tiga batang sungai utama iaitu Batang Lupar, Batang Saribas dan Batang Kelaka meliputi kawasan seluas 4,180 kilometer persegi.
Katanya, dengan jumlah penduduk hampir 94,000 orang Bahagian itu majoritinya dihuni oleh kaum Melayu (51,290), Iban (37,283), Cina (5,084), Bidayuh (225), Melanau (219) manakala selebihnya kaum lain di Sarawak.
"Dari segi ekonomi, aktiviti pertanian, perladangan dan perikanan adalah aktiviti utama di Bahagian Betong, selain berkhidmat dalam sektor kerajaan, swasta serta perniagaan," katanya pada taklimat kepada media sempena program Kembara Media anjuran Jabatan Penerangan Sarawak di sini, baru-baru ini.
Beliau berkata dari segi kemudahan asas hampir 90 peratus kawasan dalam Bahagian ini mempunyai sistem rangkaian jalan raya, bekalan air bersih (77 peratus) dan bekalan elektrik (75 peratus).
Menurutnya, untuk Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8) hingga (RMK-10), sebanyak RM2.3 bilion diperuntukkan kerajaan pusat untuk pembangunan Bahagian Betong membabitkan 989 projek manakala kerajaan negeri memperuntukkan RM600 juta untuk 1,104 projek.
Antara pembangunan yang diberikan tumpuan ialah Pusat Pembangunan Luar Bandar (RGC) Layar dan RGC Beladin.
PEMBANGUNAN TANAH NCR UBAH NASIB RAKYAT
Pathi berkata sebagai langkah untuk meningkatkan lagi pendapatan rakyat di kawasan luar bandar beberapa langkah telah diambil pihak kerajaan dengan kerjasama agensi kerajaan yang berkaitan khasnya dalam pembangunan tanah hak adat bumiputera (NCR).
Antara fokus kerajaan negeri adalah dengan kerjasama Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) untuk memajukan semula sektor penanaman getah secara mini estet di Betong.
Beliau berkata, setakat ini sebanyak 11,000 hektar tanah termasuk dalam kawasan Betong telah ditanam semula dengan getah membabitkan kira-kira 2,600 penanam mini estet getah.
"Hasil getah dikenal pasti boleh membantu rakyat luar bandar di sini untuk meningkatkan pendapatan mereka sekitar RM2,000 sebulan, bergantung kepada pasaran getah semasa," katanya.
Kerajaan dengan kerjasama syarikat dari China iaitu Guangken Rubber (Sarawak) Sdn Bhd turut membina sebuah kilang memproses getah di Bahagian ini untuk memudahkan penanam getah di kawasan sekitarnya.
Dengan kontrak selama 25 tahun dengan syarikat berkenaan, nasib penanam getah di kawasan Betong dan sekitarnya akan lebih terjamin.
Peserta skim mini estet getah di Rumah Graji Atas iaitu Inggo anak Luyoh, 58, berkata dengan adanya usaha untuk membangunkan semula industri getah di kawasan Betong, penduduk kini sudah mula merasai nikmatnya.
Katanya, seluas 120 hektar tanah melibatkan tanah NCR di kawasan Padeh Betong telah dibangunkan dengan tanaman getah.
"Dengan adanya pangalaman yang luas syarikat dari China itu dalam industri getah di beberapa negara rantau Asia Tenggara, kami yakin industri itu boleh berkembang dengan lebih baik di Betong," katanya.
Menurut beliau, mereka bukan sahaja dapat meningkatkan lagi taraf hidup mereka malah mempunyai pendapatan tetap iaitu sekitar RM2,500 sebulan.
Penolong Pengurus Besar Guangken Rubber (Sarawak) Sdn Bhd, Li Huawei berkata kilang yang beroperasi di Betong itu mampu menghasilkan kira-kira 90 tan getah setiap hari.
Selain memproses getah untuk dieksport, syarikat itu turut membantu dalam menanam pokok getah serta melatih penduduk tempatan cara menoreh serta mengurus hasil getah dengan baik.
"Kerjasama dan sokongan daripada peserta mini estet getah di Betong sangat baik dan kita yakin pada masa akan datang pengeluaran getah di Sarawak mampu untuk ditingkatkan," katanya dalam satu taklimat media di sini.
Beliau berkata, kilang berkenaan juga menyediakan peluang pekerjaan kepada kira-kira 103 penduduk tempatan selain pekerja dari China.
Selain melabur di Malaysia, syarikat China yang wujud sejak 1951 itu juga melabur di Thailand, Hong Kong dan Vietnam dengan kira-kira 220,000 hektar keluasan tanah bagi tanaman getah.
PEMBANGUNAN PENDIDIKAN DI BETONG
Sementara itu, Menteri Muda Kebajikan, Robert Lawson Chuat berkata selain memberi tumpuan kepada pembangunan sektor pertanian, Betong juga tidak ketinggalan dalam usaha meningkatkan lagi taraf pendidikan anak di kawasan luar bandar.
Sekitar 30-40 tahun lepas Betong menerima nasib yang sama dengan kawasan luar bandar lain di negeri ini iaitu jauh ketinggalan dari segi pendidikan.
"Bermula tahun 1975 di bawah naungan Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Alfred Jabu Numpang maka bermulalah era perubahan dan tranformasi Betong dari segi pendidikan," katanya.
Menurut Lawson, semasa dia masih di sekolah menengah ketika lawatan bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad (ketika itu senator) ke Betong, Mahathir pernah berkata bahawa strategi penting dalam pembangunan adalah meningkatkan tahap pendidikan rakyat.
Lawson berkata menyedari hakikat itu lebih banyak sekolah dibina terutama di kawasan pedalaman dan hulu sungai di Betong.
Hari ini, katanya, Betong boleh berbangga kerana mempunyai pelbagai institusi pendidikan seperti Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), Sekolah Menengah Vokasional Betong, Kolej Komuniti dan yang terbaru ialah Politeknik Metro (dijangka akan siap tahun depan).
Beliau berkata, di sebalik sejarah Betong yang hebat seperti era kebangkitan pahlawan Iban iaitu Rentap, hari ini jelas terbukti kemajuan dan nikmat pembangunan yang dikecapi rakyat adalah hasil kesepakatan yang baik antara pemimpin dan rakyat di bahagian itu sejak sekian lamanya.
Katanya, di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN) diakui permuafakatan semua pihak menjadi ramuan utama kepada kejayaan tranformasi Betong hari ini.
"Antara kerajaan pusat dan negeri, kita mempunyai semangat kerjasama yang tinggi dan ini dapat kita buktikan di Betong hari ini mempunyai seorang menteri dan dua timbalan menteri di peringkat persekutuan," katanya, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Saban, juga dalam Bahagian Betong.
Sokongan padu rakyat dalam semua projek dan perancangan oleh kerajaan juga memudahkan lagi pelaksanaannya, kata Lawson.
Rakyat di Bahagian ini, katanya, tahu dan sudah matang dalam berfikir kerana apa yang dilaksanakan oleh kerajaan adalah untuk kebaikan dan masa depan anak dan cucu mereka.
Sebagaimana kuatnya perjuangan pahlawan Iban iaitu Rentap suatu ketika dahulu, begitulah kuatnya semangat pemimpin dan rakyat di Bahagian Betong untuk melihat tranformasi dari segi ekonomi, sosial dan politik sejajar dengan matlamat ke arah sebuah negara maju dan rakyat berpendapatan tinggi, kata Lawson.
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved