ads

Rabu, 4 Julai 2012

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Ikan Keli Gergasi Ditangkap <b>Di Sarawak</b> | BERITA TERBARU!

Posted: 13 Jun 2012 01:00 AM PDT

ikan keli ini Di tangkap oleh nelayan di Mukah sarawak. Kejadian tersebut mengemparkan orang ramai yang meyaksikannya.

Dengan beratnya anggaran 2 tan, ikan keli ini di angkat menggunakan lori kren. wooo Besar gler..Kalau kena pada pancing kita kirim salam la celah gigi jer dia makan dengan sekali pancing dan anda sekali. haha.

rupa ikan keli ini seakan akan ikan paus atau jerung..identitinya tidak dipastikan.
kalau nak tau panggil forensik atau bedah siasat perlu dilakukan ke atasnya.

kemungkinan ikan ini tersangkut di bawah jambatan. Mungkin badan dia besar sangat pastu tersepit.

Joseph Chong adalah seorang pemborong tokey ikan yang termashur di Mukah.beliau menyuruh kulinya mengikat ikan tersebut untuk memudahkan lori kren mengankatnya dan di bawa ke kedai beliau untuk dipotong-potong dan dijual pada orang ramai sekitar kawasan mukah sarawak dengan angaran rm 6.00 sekilo. Orang ramai yang meyaksikan kejadian tersebut didermakan oleh Joseph Chong untuk dibahagikan sekilo setiap seorang.

About The Author

Pemberita Blog merupakan penulis blog 2dayblogger.com. Berkerja 24/7 untuk mencari berita-berita terbaru dan menarik untuk dikongsikan bersama-sama para pembaca. Terima kasih kerana sudi membaca berita-berita yang di post di blog 2dayblogger.com ini.

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


Puaka Anglers Tribe: Berita Ringkas Dari <b>Lundu</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 13 Jun 2012 09:32 PM PDT

Rasanya seperti sudah beberapa purnama aku tidak menjejakkan kaki ke Lundu lantaran kesibukan kerja serta komitmen terhadap keluarga. Sesekali bila ada peluang pastinya aku tidak akan melepaskan peluang untuk mengunjungi daerah yang tercinta ini.

Ada banyak aktiviti yang boleh dilakukan disini. Memancing antara aktivi yang pastinya aku takkan lepaskan sekiranya berpeluang kembali kesini. Disini pilihan samada untuk memancing udang galah atau ikan terpulang kepada anda. Sebab ada banyak tempat yang tersedia untuk membolehkan kita (pemancing) untuk meredakan kegatalan tangan akibat menahan keinginan untuk memancing.

Oleh kerana aku lebih minat memancing ikan di muara sungai jadi kesitu la aku setiap kali aku berpeluang balik ke kampung..

Sebagai pemancing yang hanya mampu bergantung kepada lokasi tepian sungai faktor pasang surut amatlah dititikberatkan. Ini adalah kerana sekiranya leka atau lalai makanya pastinya pemancing akan terperangkap disesuatu lokasi kalau air dah memenuhi kawasan atau trek berjalan kaki. sekiranya air terlalu surut pula hanya ikan-ikan kecil sahaja yang tinggal di lokasi.

Lokasi yang aku kunjungi adalah lebih kepada tepian sungai aje memandangkan budget untuk menyewa bot takde.. lagi pun aku memancing di kampung ni trip last menet.... kalo da kelapangan terus terjah...
Suka juga untuk diingatkan bahawa faktor jalan atau trek licin juga harus diambil perhatian serius. Ini adalah kerana ianya mampu mendatangkan kecederaan kepada pemancing tepian sungai atau pun pantai seperti saya.
Amatlah tidak digalakkan kepada para pemancing untuk memancing dengan merendamkan kaki didalam air, menyelam mahupun berenang untuk menyelamatkan gewang kerana ini adalah kerana kawasan yang sering saya kunjungi juga dihuni oleh Sang Bedal lagi pun arus yang adakalanya agak kuat juga boleh mengundang bahaya. Oleh itu sekiranya gewang tersangkut atau apa jua kesnya biarkan sahaja gewang itu. Nyawa lebih penting bukan?
Kepelbagaian spesis ikan yang boleh dipancing di sekitar kawasan tepian sungai ataupun laut ini membuatkan aku seronok untuk memancing disini. Walaupun saiz nya bukanlah dari saiz yang boleh dibanggakan sangat tetapi dengan menggunakan set aksi ringan pastinya pertarungan akan lebih mencabar.

Untuk melakukan acara pancingan di kawasan berbatu amatlah digalakkan untuk menggunakan tali perambut yang agak kasar. Ini adalah kerana saya sendiri sudah banyak kali kejadian tali perambut terputus akibat bergeser dengan batuan yang tajam ditumbuhi teritip.

Saya sering menggunakan perambut 20 ke 30 paun. Adakalanya saya menggunakan sehingga 40-50 paun. Mungkin agak melampau bagi sesetengah individu akan tetapi ianya terpulang kepada kawasan permainan. Mana tahan kalau dalam masa beberapa minit sahaja 2-3 biji gewang lebur menjadi tukun akibat perambut putus digeser sang ikan ke batuan tajam. Tiada jenama yang boleh saya syorkan. Ianya terpulang kepada kemampuan dan citarasa masing-masing.

Saya seringkali menggunakan kekili bersaiz lingkungan 2000 dan joran dalam kekuatan 6-12 paun dan  adakalanya 8-17 paun untuk memancing disini. Penggunaan set yang lebih ringan pastinya lebih mengujakan akan tetapi secara peribadi saya tidak menggunakan set yang lebih ringan kerana harga set nya yang agak berat untuk saya memilikinya...  Cry

Biar apa pun janganlah ianya menghalang kita untuk menikmati kenikmatan hobi "hanyir" kita ini.

Untuk pemilihan gewang pula saya seringkali menggunakan gewang selaman cetek kerana kebanyakan tempat yang saya sering kunjungi hanyalah berkedalaman beberapa meter sahaja.

Warna gewang juga haruslah sesuai dengan warna diet ikan dan keadaan air dan cuaca pada ketika trip dilakukan. Jika kena pada saat dan ketikanya hasil pancingan boleh menjadi agak lumayan.

Oleh kerana itu saya agak sukar untuk menjawab apabila diajukan soalan tentang gewang killer di sesuatu tempat. Saya cuma boleh mengesyorkan profil dan warna sahaja. Yang lainnya terpulang kepada usaha dan kreativiti pemancing itu sendiri untuk mengaplikasi dan mengadaptasi teknik serta tips yang ada.
Antara hasil yang berjaya dipancing...

Sekiranya anda ada berpeluang untuk berkunjung di sekitar kawasan pantai di Lundu untuk berkelah atau apa jua tujuan jangan lupa set pancing anda. Mana lah tahu nasib menyebelahi anda...

Selamat memancing..

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


<b>Sarawak</b> cadang penubuhan universiti teknologi <b>di Sibu</b> | Inimajalah

Posted: 30 Mar 2012 08:20 PM PDT

Who's Online

14 visitors online now

Kategori

Arkib

© 2009 - 2012 inimajalah.com.my

Penyiaran semula kandungan web ini adalah dibenarkan dengan hakcipta tertakluk di bawah Creative Commons berdasarkan syarat seperti di sini.

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved