ads

Sabtu, 10 November 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Korban <b>di</b> Perkampungan Pedaun Bawah, <b>Bau Sarawak</b> 1433H / 2012

Posted: 30 Oct 2012 10:40 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Korban di Perkampungan Pedaun Bawah, Bau Sarawak 1433H / 2012. Posted 1 minute ago by Ahmad Safuan Ujar · LAMPU BULAT. Subscribe. Subscribe. RSS Feed. Add to Google Reader · View RSS Feed. Loading. Send feedback.

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Calon PAS bertanding <b>di Mukah</b>? « PAS Untuk Kesejahteraan Ummah

Posted: 11 Jul 2012 11:48 PM PDT

PAS berkemungkinan besar akan meletakkan calonnya di P.213 Parlimen Mukah, Sarawak pada pilihan raya umum ke-13.

Untuk tujuan itu, Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat (JPPP) menghantar tiga wakil kawasan pembantu bagi memperkemas jentera di kawasan tersebut bermula 2 hingga 6 Julai lalu.

Mereka terdiri daripada Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Mohamad Nor Mohamad, timbalan Pesuruhjaya Melaka, Bahiki Islamil dan timbalan Pesuruhjaya Pulau Pinang, Rosidi Husain.

Menurut Mohamad Nor, dua orang dilantik sebagai pengarah pilihan raya di Dun Balingian dan Dun Dalat.

"PAS sudah bertemu dengan pimpinan DAP Mukah tapi belum berkesempatan bertemu pimpinan PKR. Tapi akan ada lawatan susulan selepas ini dan kita akan bertemu dengan kedua-dua pemimpin parti ini," kata beliau kepada harakahdaily hari ini.

P213 MUKAH
Jumlah Pengundi: 22,851
Peratusan Kaum: M: 72% C: 10% I: % B/Sab: % B/Swk: 18% L: %
1. Datuk Seri Dr. Muhammad Leo Michael Toyad (BN) (10,090) 
2. Hai Merawin @ Bonaventure (Bebas) (3,792)
Majoriti: 6,298
Jumlah undi: 14,403
Peratus mengundi: 63.03%
Undi rosak: 521
Penyandang: Datuk Seri Dr. Muhammad Leo Michael Toyad (BN)
(Majoriti: 9,178 undi)

Ana bukan nak katalah, tapi pada ana, yang pernah bertugas di Sarawak sewaktu PRN yang lalu, ini adalah aksi hantar nyawa oleh PAS. Pada ana, ini adalah kawasan yang tidak sesuai untuk Pas. Walaupun pengundi adalah 72 % orang Melayu, namun ianya bukan 'Melayu' kita. Lain pemikirannya. Leo Michael Toyad nama besar. Kalau dia tanding lagi, mana kita nak cari 6,000 undi untuk lawan dia. Cari penyakit.

Kenapa Baru Bian tak mahu ambil kawasan ini? Sebab dia tahu, kalau PKR tanding pun bungkus. Sebab itu dia offer pada Pas.

Apa perlu jumpa DAP Mukah. DAP pun tak berapa mahu bertanding kawasan ni. Mati berdiri kata DAP.

Ana minta kepimpinan kita kaji sebelum terima kawasan. Kaji betul-betul. Kalau setakat tanding, lepas tu LENGIT (kalah teruk – bahasa orang Johor); buat apa.

Pada ana, menurut pertimbangan rakan-rakan di Sarawak, kerusi Parlimen yang wajar ditandingi oleh Pas adalah Limbang. Lebih mudah untuk dimenangi. Kalau kita lihat tahun 2008 pun, calon PKR hanya kalah 600 undi. Kalau PAS bertanding, dengan cara kempen yang betul, kita boleh menang.

Disinilah kita nak uji sejauh mana DAP akan kerja kuat untuk kita. Kalau kita tanding kawasan Melayu, DAP tidak akan bantu.

P221 LIMBANG (KAWASAN BARU)
Jumlah Pengundi: 20,315
Peratusan Kaum: M: 37% C: 23% I: % B/Sab: % B/Swk: 39% L: %
1. Hasbi Habibollah (BN) (6,427) 
2. Dr. Lau Liak Koi (PKR) (5,751)
Majoriti: 676
Jumlah undi: 12,291
Peratus mengundi: 60.5%
Undi rosak: 113
Penyandang:
(Majoriti: )

11 di serian sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Aisyah Qaisyiah: Hari Pertama Tiba <b>Di</b> Unimas <b>Sarawak</b>

Posted: 11 Oct 2012 01:38 AM PDT


wahhh lamanya x buat coretan d blog ni....hampir setengah tahun rasanya.
disebabkan kat hostel ni ada wifi free, so sy manfaatkan la sebaik-baiknya...hehe bukan selalu ada peluang macam ni, kat hostel saya saja yang dapat line wifi, kat hostel lain di unimas x ada tau...
actually bukan tu yang saya nak story morry hari ni, saya rasa macam nak story tentang hari pertama saya tiba di kuching dan UNIMAS.
sebelum plan nak pegi unimas, mestila kena booking tiket kapal awal2 kan, so saya pun minta tolong dengan abang saya supaya booking kan penerbangan untuk hari jumaat bersamaan 28 september 2012.

pada awal pagi 27 september 2012, kira2 jam5 pagi, saya bersiap-siap untuk pergi mandi, solat dan kemas-kemas barang yang diperlukan. jam6.15 pagi saya telah dihantar ke terminal bas tawau. keadaan waktu pagi tu sangat sunyi sebab ramai lagi yang masih dalam buaian mimpi. tepat jam8.30 pagi, bas ekspress yang saya naiki mula berangkat ke destinasi yang ditujui iaitu kota kinabalu. perjalanan dari tawau ke KK mengambil masa 8 jam, agak lenguh juga la duduk dalam bas terus dan saya sebenarnya x brapa suka jalan waktu siang sebab risiko untuk mabuk adalah lebih tinggi berbanding waktu malam. pada hari yang sama, jam5.00 petang, saya telah sampai di kk. saya cuba untuk capai handphone yang berada di kocek saya dan mula mendail number abang saya yang sememangnya telah berada di kk. dalam masa 20 minit kemudian, abang saya tiba. kemudian, dia cadangkan kepada saya supaya stay dahulu di hostel UMS iaitu di bilik kawan perempuan dia. jadi saya pun kata "ok". ketika itu, hari dah nak maghrib, kira-kira jam6 petang saya tiba di hostel tersebut. memang agak kekok la juga ketika berada di tempat tu, tambahan pula saya x brapa biasa dengan kawan perempuan abang saya tu sebab itu adalah pertama kali kitorang jumpa. saya panggil dia akak sebab dia tua setahun dari saya. dia memang baik la sebab dia layan saya macam dia layan kawan2 dia yang lain dan dia juga banyak masak lauk pada hari, walaupun sebenarnya kat dalam hostel x dibenarkan memasak, tapi bagi dorang, itu kena pandai berjaga-jaga la. waktu tu, agak awal la juga saya tidur, lebih kurang jam10 malam saya dah lelapkan mata. mungkin  saya agak kepenatan sebab seharian duduk dalam bas.

jam5.00 pagi bersamaan 28 september 2012, saya bangun dan terus mandi. saya bersiap awal ketika  itu sebab waktu penerbangan saya adalah pada pukul7.50. so saya kena berada di airport tanjung aru sebelum pukul 6.30 pagi. semasa saya tengah bersiap tu, akak tu sibuk buat nasi goreng dengan menggunakan rice cooker. hehe memang jarang dibuat orang, hanya budak2 hostel jak yang berani masak apa2 saja di dalam rice cooker, sebab itukan lebih menjimatkan, cuma beli barang mentah saja. kemudian, telefon saya berbunyi, ada panggilan masuk iaitu abang yang call rupanya. dia maklumkan yang dia dah berada di luar bangunan hostel. dengan menggunakan kereta proton berwarna merah milik kawannya, saya di hantar ke airport. jam telah menunjukkan pukul 5.55 pagi, tapi keadaan jalan raya dah jem. kami tiba di airport pada pukul 6.10 pagi. ini la 1st time saya pergi airport dan mengurus tiket dan bagasi secara sendiri, kalau masa plkn dulu, pihak kerajaan yang tolong uruskan semuanya. setelah saya dapatkan tiket check-in melalui mesin auto, saya pergi pula ke kaunter pengurusan bagasi. alhamdulillah bagasi x lebih berat, kalau x, habisla, terpaksa bayar charge lebih iaitu 1 kg bersamaan RM30. setelah itu, saya pun pergi ke ruang pelepasan untuk pemeriksaan dan pengesahan pasport. lebih kurang dalam 20 minit kemudian, number flight saya diumumkan untuk bersiap sedia naik kapal. mula-mula tu x tau nak buat apa, so saya beranikan diri untuk bertanya itu ini berkenaan proses nak naik kapal. mujur la mereka ada. 10 minit sebelum berlepas, saya dah berada di tempat duduk saya dalam flight tu. risau juga sebenarnya saya sebab saya x tau siapakah gerangannya yang akan duduk sebelah saya ni. huh nasib baik, rupa-rupanya seorang kakak dari sandakan yang duduk sebelah kanan saya, manakala sebelah kiri pula adalah seorang auntie cina. sepanjang perjalanan ke kuching tu, saya bercerita dengan kakak tu, dia mesra orangnya dan banyak cakap, saya suka berkawan dengan orang macam tu sebab tidak kekok kita jadinya. perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih itu tidak menyedarkan kami bahawa kami telah tiba di kuching sebab terlalu kusyuk bercerita dengan  kakak tu.

pukul 9.15 pagi hari yang sama, saya tiba di airport antarabangsa kuching. kemudian, saya cuba capai handphone saya kat dalam kocek dan terus mendail number mak saya, dan memberitahunya yang saya dah sampai. ketika tengah bertelefon, adik bongsu saya cuba nak berebut handphone dari mak saya sebab dia x sabar nak bercakap dengan saya. hehe sempat pula dia nak minta belikan macam-macam untuk dia nanti. kemudian saya dan kakak tersebut ke kaunter ketibaan untuk mendapatkan permit masuk, then kami turun ke tingkat bawah airport untuk mengambil bagasi yang berada di kumpulan C. selepas itu, mengeluarkan handphone saya semula dan mesej kat makcik saya yang sememangnya tinggal di serian sarawak sebab ikut suaminya yang yang telah dipindahkan ke cawangan polis serian. balasan mesej saya terbalas, makcik pesan sekeras-kerasnya supaya jangan ambil teksi untuk pergi ke Unimas, sebab bahaya katanya, biasa la, saya kan masih baru di tempat orang, mungkin sebab tu la dia risau sangat. 2 jam kemudian iaitu pada pukul 11.45 pagi, makcik saya tiba di airport bersama-sama suami dan baby boy mereka dengan menaiki kereta proton warna putih. nasib baik jarak airport ke unimas hanya mengambil masa 20 minit sahaja. tetapi malangnya, ketika saya sampai di unimas. kaunter dah tutup sebab waktu tu adalah lunch time. office akan buka pada pukul2.30 petang. mula-mula sampai di unimas, kami tersesat jalan sebab tempat tu sangat luas. alhamdulillah kami dah jumpa hostel yang sepatutnya saya pergi mendaftar. walaupun  office dah tutup, sekurang-kurangnya kami dah tau tempat yang nak ditujui nanti.

pukul 12.25 tengah hari, saya lihat semua pelajar lelaki berpusu-pusu untuk ke masjidbagi menunaikan solat Jumaat. sementara menunggu office buka, kami pergi mengisi perut yang agak kelaparan di restoran chicken rice. actually selera makan saya agak kurang waktu tu, sebab macam-macam yang saya pikirkan. makanan yang saya order pun saya x habiskan. rasa macam nak pengsan saja waktu tu sebab kerisauan samada sempat ke x saya uruskan pendaftaran saya ni. setelah selesai makan, saya dan makcik saya singgah di kedai One Stop untuk membeli barang-barang keperluan di hostel nanti termasuklah baldi, gayung, pencuci pinggan , bekas sabun dan macam-macam lagi.sebelum jam 2 petang, kami tiba semula di unimas. tepat jam2.30 saya dan makcik saya terus masuk dan ambik nombor giliran untuk bayar yuran. kemudian mereka menyuruh saya pergi ke Bahagian Pengajian Prasiswazah. pening kepala mencari arah untuk pergi ke unit itu, nasib baik ada sorang student cina bagi tunjuk arah kat kami. di Bahagian Pengajian Prasiswazah pula saya di minta untuk daftar on9. kemudian, kami pergi ke hostel semula untuk membuat urusan kemasukan hostel. setelah dapat kunci, saya terus pergi cari bilik yang dimaksudkan oleh kaunter pendaftaran asrama. agak terkejut la sebab suasana hostel d sini sangat menyerupai apartmen yang mempunyai 5 bilik setiap satu apartmen. buat pertama kalinya, saya terpaksa terima katil dua tingkat dan yang lebih menyedihkan saya dapat katil tingkat atas. sebenarnya saya takut kalau2 saya akan terjatuh dari tingkat atas. setelah daftar masuk hostel, saya dan makcik saya pula pergi ke hal ehwal pelajar untuk mengambil pakej, kemudian ke pejabat am dan seterusnya ke bilik pejabat mentor saya untuk melaporkan diri.

kira-kira pukul 5.30 petang, urusan pendaftaran saya hampir selesai, tinggal nak daftar subjek saja lagi belum. seharian tu memang agak memenatkan sebab kena ke hulu ke hilir. waktu malam pula, sesi berkenalan dengan housemates pun bermula hingga la pukul 10.00 malam. sebenarnya sesi tu kami saja2  buat sebab boring xda benda nak d buat...housemates saya terdiri dari 13 orang semuanya termasuk saya. semuanya dari negeri dan daerah yang berlainan dan berlainan loghat. memang best la sebab dapat berkenalan dengan pelbagai orang dan bahasa.

bermula la kisah saya di Universiti Malaysia Sarawak (unimas)....
harap-harap segala pembelajaran saya di sini akan dipermudahkan dan di redhai oleh-Nya...
amin....

~ini la jambatan cinta di unimas~

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


SK ABANG AING, <b>SRI AMAN</b>, <b>SARAWAK</b>.: Lawatan Sambil Belajar <b>...</b>

Posted: 01 Nov 2012 06:50 PM PDT

Alhamdudillah.
Jadual lawatan hari pertama agak padat, memenatkan tetapi seronok sangat. Seperti yang dijadualkan, lawatan ke Astana Negeri tepat jam 9.30 pagi telah disambut dengan meriah. Peserta rombongan telah mendapat layanan VIP oleh pegawai-pegawai dan petugas Astana Negeri. Rombongan telah diberi taklimat dan dibawa melawat tempat-tempat yang menarik. Sebelum menamatkan lawatan ke tempat yang berprestij itu, rombongan telah dijamu dengan jamuan ringan.


Kepenatan dalam perjalanan Sri Aman - Kuching yang mengambil masa lebih 3 jam, tidak melemahkan semangat peserta rombongan untuk meneruskan jadual lawatan. Destinasi yang seterusnya, markas atau pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Sebahagian peserta rombongan agak terpegun melihat pesawat-pesawat yang terdapat di situ. Malah ada di antara mereka mengambil kesempatan bergambar di depan dan di dalam pesawat sebagai kenang-kenangan.
Rombongan hanya dapat sampai ke tempat penginapan di Sinar Serapi Eco Theme Park Resort pada lewat petang setelah sepanjang hari melengkapkan jadual lawatan. Nampak tanda kepuasan pada wajah semua peserta rombongan, agak-agaknya malam ini tidur lenalah mereka. Perlu kumpulkan tenaga untuk acara hari kedua, yang lebih menyeronokkan.


11 di lundu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


Gallery: Pelik : Pisang bertandan 3 <b>di Lundu</b> , <b>Sarawak</b>

Posted: 19 Jul 2012 03:29 AM PDT


Pelik Tapi Terjadi : Namhin Umping iaitu penduduk Kampung Pasir Ulu Biawak , Lundu Sarawak - Memilikki Pisang yang mempunyai 3 Tandan Buah . Kiriman Louis Dennis Laki Ajik . Selanjutnya di Sini

Ayu: Pengedar SHAKLEE anda <b>di Lundu</b>, <b>Sarawak</b>~ Jom baca <b>...</b>

Posted: 21 May 2012 03:00 PM PDT

_______________________________________________
Salam semua,

Diharap anda semua mendapat manfaat dari segala yang saya kongsikan bersama..
Petang ni tetiba teringat saat-saat sukar ketika saya mula menyusukan anak,almaklumlah anak yang pertama..hehe

Percaya x jika saya berkata saya pernah menangis bila baby melalak nak susu,tapi susu xnak keluar.. sebagai ibu muda yang mana berniat untuk menyusukan anak sepenuhnya,masa tu mmg x terniat akan susu tepung..

Lagipun masa tu teringatkan warning dari misi,agar jgn memberi susu tepung pada baby, Tapi emak pegi ke pasar belikan susu formula Anmum, nak xnak saya beri juga, memandangkan saya letih untuk mendengar tangisan yg berterusan,dgn puting yg melecet dan baby yg asyik macam lapar..actualy satu kelegaan bila sy dapat berikan susu tepung tu sbg penyelamat masa tu..(macam jahat je kan?tp ianya hakikat..huhu)

Dengan cuaca yg panas, kat kpg pula masa tu xda bekalan air, mmg memberi serba sedikit tekanan sebenarnya,ditambah pula kene berbaju pnjg,breast yg bengkak-puting melecet,betul2 memberi cabaran.

Saya bersyukur kerana menjadi housewife sebenarnya, bile aku mula sembuh dr puting yg melecet,mula merasa sihat, saya dpt menyusukan saya secara direct, lebih mudah..

Hari berganti hari..
Alhamdulillah jugak, anak saya dah berusia 1 tahun 4 bulan tp air susu saya masih byk..syukur pada rezeki Allah berikan. Syukur juga sbb anak jenis nak mengempeng je,walaupun rimas tp disebabkan dia selalu menghisap dan menyusu membuatkan breast sy tetap produce susu yg byk..

Saya consume Shaklee semata untuk memperkayakn zat untuk tubuh badan saya yakni dimana akan disalurkan pada bayi..agar air susu lebih bernutrisi. Apa yang ingin saya tekankan bile saya nyatakan tentang Shaklee ni ialah,Vitamin ini bukan jalan pintas untuk banyakkan susu,Yakinlah dengan konsep Demand & Supply..:) mcm saye td,anak rajin menetek je..hehe

Dengan Shaklee, aku mula membuka minda dengan khasiat yang mampu diberi olehnya, Agaknya jika aku amalkan vitamin b complex yg diberikan dulu,mungkin aku dpt kurangkan tekanan semasa dlm pantang tu, yelah mula kenal Shaklee baru tahu B Complex untuk ape, Vitamin C  untuk ape..hehe Dan lebih buat sy kagum,disaat puting melecet tu,saya boleh sapukan herbal blend cream atau vitamin E untuk cepatkan proses penyembuhan..
Tapi xpe, biar lambat tahu dari x tahu langsung..:)

Happy Breastfeeding!!  :)

__________________________________________________________
ha....boleh hubungi ayu untuk buat order ye..

 
Bagaimana dengan anda? Nak cuba Shaklee?
Boleh hubungi saya di zahirahhafizan@gmail.com atau sms/whatsupp 0139422527 untuk sebarang pertanyaan:)
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


MASWing tergelincir <b>di</b> Lapangan Terbang <b>Marudi</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 07 Nov 2012 04:38 AM PST


Marudi Sarawak: Kejadian berlaku pada kira-kira 02:19 selepas pesawat dalam penerbangan MH 3562 dari Miri mendarat di landasan lapangan terbang Marudi pada kira-kira 2:33 

Pesawat ini dilaporkan telah  menyimpang ke sebelah kiri landasan,kemudian  melanggar  pagar dawai lapangan terbang dan akhirnya berjaya berhenti di dalam parit.

OCPD Baram Abu Bakar Moktar memberitahu akhbar bahawa kemalangan pesawat 19-penumpang yang membawa 17 penumpang itu, dilaporkan hanya seorang penumpang wanita yang mengalami kecederaan kaki kecil.

Penumpang yang cedera menerima rawatan pesakit luar di hospital Marudi. 


Beliau berkata Jabatan Penerbangan Awam (DCA) akan menyiasat punca sebenar kejadian itu walaupun penyiasatan polis awal tidak menolak masalah teknikal sebagai satu kemungkinan kejadian yang tidak diingini. Borneopost.



MH3562 ~ TWIN-OTTER MASWING TERGELINIR <b>DI</b> LAPANGAN <b>...</b>

Posted: 07 Nov 2012 02:08 AM PST




Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Bukak2 internet je petang ni, terus dapat berita yang x sedap didengar. Kejadian pesawat tergelincir di Sarawak...

Dikhabarkan sebuah pesawat jenis twin-otter milik MASwings tergelinir semasa mendarat di Lapangan Terbang Marudi namun dua juruterbang dan 17 penumpangnya selamat.
Ketika kejadian, pesawat berkenaan sedang mendarat di landasan terbabit pada jam 3.33 Petang dengan keadaan cuaca cerah dan tidak hujan. Selepas mendarat, penerbangan MH3562 itu tergelinir pada anggaran 40 meter dari landasan mengakibatkan bahagian depan pesawat tersebut menjunam masuk ke dalam parit kecil berhampiran landasan tersebut.
Hanya seorang penumpang wanita berumur 26 tahun dilaporkan edera ringan iaitu bengkak di kaki dan diberi rawatan pesakit luar. Lapangan Terbang Marudi sehingga kini masih ditutup untuk kerja mengalihkan pesawat terbabit dengan segera dan punca kejadian akan disiasat oleh Jabatan Penerbangan Awam.

Alhamdullilah, x da penumpang yg maut dalam kejadian tersebut..

11 di miri sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Shaklee <b>di Miri</b>, <b>Sarawak</b> - Sihat Comel Ceria

Posted: 06 Oct 2012 01:02 AM PDT

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua pengunjung blog ini :)

Berita baik buat orang-orang Miri. Anda boleh dapatkan produk Shaklee dengan saya secara pickup di mana2 area di Miri, especially Permyjaya :)

Anda boleh contact saya dengan Whatsapp/SMS saya di 012-2295680 (Nad).

Kalau tak tahu nak order which product, boleh ceritakan masalah kesihatan anda kepada saya supaya saya boleh suggest kepada anda produk yang sesuai, ok? :)

Happy weekend!


11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Kes pecah rumah tertinggi <b>di Sarikei</b> | my <b>Sarawak</b> - News coverage <b>...</b>

Posted: 18 Oct 2012 03:48 PM PDT

SERAH TUGAS: Kelihatan Nik (kanan) melakukan penyerahan
tugas secara rasmi kepada Ahamad (kiri) sambil disaksikan oleh
Poniman (tengah).

SARIKEI: Kes pecah rumah mencatat jumlah tertinggi daripada keseluruhan kadar indeks jenayah yang dicatat Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sarikei bagi tempoh Januari hingga pertengahan Oktober ini.

Ini terutamanya apabila ia dibandingkan dengan dua jenis kes yang biasa berlaku iaitu kes melibatkan curi kereta dan motosikal, kata Ketua Polis Daerah (KPD) Sarikei DSP Poniman Margiman.

Katanya kes pecah rumah yang membabitkan rumah sewa adalah paling banyak berlaku.

Sehubungan itu beliau mahu orang ramai yang mempunyai maklumat atau menjadi saksi kejadian agar membuat laporan segera kerana tindakan serupa mampu memberi peluang kepada polis mengambil tindakan segera, terutama dalam membanteras dan mengatasi jenayah tersebut.

"Kadar indeks jenayah yang berlaku pada tahun ini telah menunjukkan penurunan sebanyak 13.75 peratus daripada tahun lepas bagi tempoh yang sama.

"Pada 2011, sebanyak 269 kes jenayah kami terima manakala bagi tahun ini pula kes yang kami terima ialah 232 kes dan daripada jumlah tersebut ia telah menunjukkan penurunan sebanyak 37 kes berbanding tahun lepas.

"Walaupun kes-kes jenayah masih ada berlaku di daerah ini, tetapi keadaannya masih terkawal dan selamat," kata Poniman.

Beliau berkata demikian sewaktu penyerahan tugas melibatkan Pemangku Ketua Bahagian Pengurusan dan Pentadbiran IPD Sarikei Inspektor Nik Mohd Nazri kepada Ketua Bahagian Pengurusan dan Pentadbiran IPD Sarikei yang baharu ASP Ahamad Fauzi Sabri, semalam.

Kekosongan jawatan tersebut telah berlaku apabila pemegang jawatan berkenaan iaitu ASP Willie Kikih telah dinaikkan pangkat dan berpindah ke Kuching.

Manakala bagi Ketua Bahagian Pengurusan dan Pentadbiran IPD Sarikei yang baharu pula, ASP Ahmad Fauzi beliau telah berpindah dari IPD Miri ke IPD Sarikei.

Dalam ucapan alu-aluannya pada majlis tersebut, Poniman menyeru semua anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) agar terus memberikan komitmen terhadap tugas yang telah diamanahkan.

"Dalam pihak kita menggiatkan aktiviti Komuniti Policing yang berobjektif merapatkan lagi hubungan pihak polis dengan masyarakat, kita telah menyediakan pelbagai program untuk aktiviti ini.

"Salah satunya pada Ahad ini (21 Oktober) kita bersama dengan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) iaitu Persatuan Chan Chuan akan menganjurkan kempen derma darah dan aktiviti pemeriksaan kesihatan.

"Sehubungan itu, kita menyeru kepada masyarakat dan anggota PDRM khasnya, agar turun beramai-ramai pada program ini nanti kerana ia adalah satu daripada tanggungjawab sosial," ujarnya.

Kata Poniman lagi, program ini akan diadakan di Dewan Suarah Sarikei bermula jam 8 pagi hingga 12 tengah hari pada hari tersebut.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

Semoga Ahmad Adam Syukri, dari <b>Sarikei Sarawak</b> sembuh dan <b>...</b>

Posted: 23 Oct 2012 02:49 AM PDT

Siapakah Ahmad Adam Sukri ? bayi yang berasal daripada Sarikei, Sarawak.

AHMAD ADAM SYUKRI: 

Dilahirkan pada 4/3/12 mengalami BRAIN DAMAGED Severe HIE (Hypoxic Ischemic Encephalopathy) atau lebih dikenali sebagai "Kerosakkan pada bahagian Saraf Otak".
Lahir secara vacuum pada 04-03-2012 dan sewaktu kelahirannya Adam keluar dalam keadaan flat dan kekurangan oksigen. Scan MRI menunjukkan otak Adam mengalami kerosakan yang amat teruk.

Gambar terkini 23/10/12 Adam semasa dalam pesawat untuk diterbang dari Sibu Sarawak ke HKL .

Adam tidak pandai menelan airliur dan bergantung pada mesin oksigen untuk terus hidup. Juga perlu bergantung kepada mesin suction kerana tidak pandai menelan air liur untuk sedut air liur dalam rongga hidung dan mulutnya. 

Mata kanan mengalami injured, telinga kanan tidak dapat mendengar kerana kerosakan. Doktor pakar otak mengesahkan Adam akan terlantar seumur hidup dan peluang untuk berjalan dan hidup seperti kanak-kanak normal amat tipis. Doktor pakar otak mengklasifikasikan kerosakan otak Adam sebagai kematian saraf otak.

Keadaan Adam dikatakan Stabil kini berada di HKL .


Misi memindahkan Adik Adam berjaya, Adik Adam akan menjalani rawatan lebih baik di HKL, terima kasih kepada semua yang terlibat didalam menjayakan misi ini, doa dan harapan seluruh rakyat Malaysia ingin melihat Adik Adam sembuh dan membesar seperti kanak-kanak lain, sama-sama kita doakan..

Untuk mengetahui keadaan terkini bolehlah rujuk di page dibawah :

Laporan Terkini 23/10/12 daripada SH.

KUALA LUMPUR - Hospital Kuala Lumpur (HKL) akan menubuhkan satu pasukan khas untuk merawat Ahmad Adam Syukri Suherma, bayi berusia tujuh bulan yang menghidap penyakit kerosakan saraf otak. 

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata beberapa pakar akan dikumpul dalam pasukan itu bagi mengenalpasti secara lebih mendalam penyakit yang dihidapi oleh bayi dari Sarikei, Sarawak itu.

   

"HKL merupakan hospital yang mempunyai ramai pakar yang dapat digunakan dalam memberikan rawatan sepenuhnya terhadap Adam.

"Saya berharap agar segala kepakaran yang ada di HKL dapat merawat penyakit yang dialami oleh Adam," katanya kepada pemberita selepas melawat bayi berkenaan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Institut Pediatrik HKL, di sini hari ini.

Beliau berkata segala kos perubatan Ahmad Adam Syukri juga akan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan.

Ketua Jabatan Anestesiologi dan Rawatan Rapi HKL Datin Dr cberkata pihaknya akan memeriksa dengan lebih lanjut untuk mengetahui punca dan langkah langkah bagi merawat penyakit bayi itu.

Beliau berkata buat permulaan pihaknya akan mengadakan perbincangan dengan pakar-pakar terlibat sebelum menentukan keputusan seterusnya untuk merawat Ahmad Adam Syukri.

Sementara itu, ibu bayi berkenaan, Noraisah Mohamad Malena, 27, berkata ketika Ahmad Adam Syukri dimasukkan ke Hospital Sarikei pada 9 Okt lepas, keadaan bayinya amat lemah menyebabkan dia terpaksa dikejarkan ke Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU) Hospital Sibu.

"Pada 16 Oktober, Adam menunjukkan pergerakan positif, tetapi masih memerlukan mesin bantuan hayat untuk membantu pernafasannya.

"Tekanan darahnya tidak naik menyebabkan Adam terpaksa menerima darah tambahan lagi. Sebab itulah penerbangan kami ke Kuala Lumpur dibatalkan pada 15 Oktober lalu," katanya.

Noraisah berasa bersyukur kerana mendapat bantuan 'Misi Sayang:Bantuan Ehsan Adik Ahmad Adam Syukri' yang dianjurkan Wanita Umno kerana membolehkan mereka sekeluarga terbang ke HKL hari ini bagi mendapatkan rawatan lanjut untuk bayinya.

Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang terlibat dalam misi membawa bayi berkenaan mendapatkan rawatan selanjutnya di HKL berharap Ahmad Adam Syukri menerima rawatan terbaik di HKL.

"Ini merupakan tanggungjawab pihak kami dalam mengurus dan menyempurnakan perjalanan mereka (Adam dan keluarga) supaya Adam mendapat rawatan yang segera dan terbaik disini," katanya. - Bernama

Bonus:

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


Kebangkitan Rakyat! Sambutan <b>Di Saratok</b> (<b>Sarawak</b>) - MediaRakyat

Posted: 06 Nov 2012 07:28 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Mediarakyat will be covering some parts of the coming Sarawak election. Stay Tuned. « Anwar Ibrahim: Najib, Sebab Apa Takut Sangat ... Anwar Ibrahim: Kebangkitan Rakyat! Sambutan Di Saratok (Sarawak). Nov 7th, 2012 by Admin | 0 ...

RAKYAT MARHAEN: Anwar Ibrahim: Kebangkitan Rakyat <b>...</b>

Posted: 04 Nov 2012 07:01 PM PST

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved