ads

Selasa, 31 Julai 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Pandelela Rinong <b>Di</b> Upacara Perasmian Sukan Olimpik London <b>...</b>

Posted: 27 Jul 2012 04:53 PM PDT

Gambar Pandelela Rinong

Pandelela Rinong Anak Pamg – pembawa bendera Malaysia di Upacara Perasmian Sukan Olimpik London 2012 yang berasal dari Bau,Sarawak. Lahir pada 2 Mac 1993 . Beliau adalah atlet terjun papan anjal. Pandelela ialah pemenang anugerah Olahragawati Kebangsaan 2011.

perarakan pasukan malaysia olimpik 2012

Inilah saat yang dinanti-nanti, rasa darah mengalir panas dengan semangat cintakan negara yang membuak-buak apabila melihat atlet negara berjalan megah dalam perarakan pembukaan Olimpik 2012.

Walaupun sepanjang hujung minggu ini warga siber agak riuh mengkritik logo dan lagu sempena Hari Merdeka ke 55 negara, tidak dinafikan rasa cinta, semangat pratriotik masih menebal di dalam jati diri semua orang. perasaan ini, rasa ini bukan boleh dinilai oleh pihak lain atau digambarkan dalam bentuk sekian-sekian. Ini adalah rasa yang dalam tak perlukan balasan.

perarakan masuk pasukan malaysia olimpik 2012

Sukan Olimpik 2012 atau secara rasminya "Games of the XXX Olympiad" (Sukan Olimpiad XXX) diadakan di London, England, United Kingdom dari  27 Julai – 12 Ogos 2012.   Kalau di  London 27 Julai masa majlis pembukaan, kita di Malaysia dah 28 Julai.

London menjadi tuan rumah Sukan Olimpik tiga kali, selepas tahun 1908 dan 1948.  Negara pertama yang menjadi tuan rumah sebanyak tiga kali.

Malaysia menghantar 30 atlet  yang mengambil bahagian di dalam sembilan acara sukan iaitu memanah, olahraga, badminton, berbasikal, terjun, lawan pedang, belayar, menembak dan berenang.

Tumpuan sudah semestinya kepada penembak wanita negara, Nur Suryani Mohamed Taibi yang sedang sarat mengandung lapan bulan.  Beliau satu-satunya penembak negara yang layak ke Olimpik 2012 secara merit.

Moga atlet kita mencapai kejayaan yang membanggakan di sana.

gambar pembukaan sukan olimpik 2012
Stadium Olimpik London

Rowan Atkinson Mr Bean

Mr Bean ( Rowan Atkinson ) pun buat persembahan bersama orkestra.  Gimik ketibaan Queen Elizabeth II melalui payung terjun dengan diiringi oleh James Bond (Daniel Craig) pun menarik.

gambar pembukaan sukan olimpik london 2012

gambar stadium olimpik london

Ini gambar pembukaan sukan Olimpik 2012 dari skrin tv kat rumah saya… cantiklah juga walaupun kamera senget  #pujidisisendiri

Banyaknya nama negara-negara yang tak pernah tahu muncul di kaca TV, jadi jangan terkejut kalau penduduk dunia lain  pun baru pertama kali mengetahui mengenai negara Malaysia.

Antaranya Gabon ,Burkina Faso, Kiribati , Vanuatu

gambar david beckham naik bot olimpik 2012

Perghhh………. macam Bond 007!  David Beckham memandu bot melalui Tower Bridge menuju ke Stadium Olimpik London membawa Jade Bailey yang membawa obor

gambar stadium olimpik london 2012

Gambar ni comel.  Stadium Olimpik London yang  menjadi tempat upacara perasmian dan upacara penutup pada 12 Ogos 2012 nanti menjadi perkampungan British dengan teme 'Green and Pleasant' .  Ada awan yang gebu-gebu lagi.

Gambar dari  london2012.com

Youtube juga menyediakan siaran langsung pembukaan Olmpik 2012 di Official Olympic Channel

logo olimpik 2012 dan maskot olimpik 2012Logo Olimpik 2012  dan Maskot

Post Lain Yang Berkaitan:

  1. Majlis Perasmian Pasaraya My Agro Hypermart Dan Karnival Asas Tani 2012
  2. Cuti Umum Malaysia 2012
  3. EURO 2012 – Belanda Adalah Netherlands Bukan Holland
  4. Gambar Pelajar Malaysia Yang Dirompak Di London
  5. Jadual Persekolahan 2012, Cuti Ganti Raya Cina Dan Raya Haji 2012

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


~UJANA RAUDHAH~: Cuti-cuti Malaysia <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 09 Jul 2012 02:01 AM PDT

Assalamualaikum wbt..

Hi, sebelum ke Sarawak..Wani kena stay kat umah abg dlu kat Sg. Besi sbb hubby ada team building kat Sungkai, Perak...2 malam jer..pastu terus naik belon ke Sarawak :)

Sampai kat airport Kuching, dah ada org tunggu...bro pemilik kete sewa...kami sewa kete viva..kereta baru lagi..alhamdulillah...

Destinasi seterusnya, kami pi hotel yg dah booking tu ler...hehe..hotel murah2 aja..area hotel grandcontinental kat Jalan Ban Hock...

Pas simpan2 barang, kami ke Masjid Negeri Sarawak...tercari2 jgk laa...sbb masa tu GPS tunjuk merapu jek..haha..kami tersilap pergi ke Majlis Bandaraya Kuching..kami ingatkan Masjid Negeri..lawak betol...yer lah kan...punyer nampak macam masjid dari jauh..pastu plak terletak tinggi je atas bukit...

Tpi jumpa jgk la masjid yg dicari tu :)

 Masjid Jamek Negeri Sarawak. Pemandangan dari dalam.
Lepas tu, kami gi round2 bandar kuching...singgah di Sarawak Plaza...asalnya nak cari main bazzar..tapi xjumpa..haha..beli biskut2 wat bekal kat hotel nanti...
Dalam ni xda apa sangat...jual2 mcm biasa jer...kalo nak gi shopping complex, baik gi The Spring..tapi kami xsempat pi..
Membeli belah apa yg patut, then terus balik hotel...ari first ni kami xjalan banyak tempat sangat..just nak familiar ngan jalan di Kuching ni jer...round2 suda...malam xkuar sbb hujan...So, ZZZzzzZZzz la jawabnye..
Hari ke 2, kami ke Damai Central...cantik pemandangan kat sini...berhadapan dengan Kg. Budaya Sarawak..Zafran bukan main seronok lagi..sbb ada kawasan yang lapang yang membolehkannya bebas..hehe...ibu dan ayah duk terkejar2 je laa...
Pemandangan di Damai Central..sangat mendamaikan :D
 budak happy!!! :D seronok sangat dia..kami datang pagi..suasana dia memang best...bagi sapa2 bercadang nak gi ke Damai central ni, better gi pagi sbb dalam kul 11 pg mcm tu, ada pertunjukan tarian kat Kg. Budaya...nak masuk ke Kg. Budaya tu dikenakan tiket RM60 bagi dewasa...
 Kg. Budaya Sarawak...just jalan kaki je dari Damai Central..dekat je...opposite side...
Gunung santubong...Subhanallah..cantik pemandangan ciptaan Allah...gambar ni kami amik dari Jambatan santubong...on da way balik ke Kuching.
Lepas tu, kami singgah di Kubah Ria...kat sni banyak gak jual2...ada food court yg besar..banyak pilihan makanan...
 Suasana di Kubah Ria waktu tengah hari...kalo nak pergi, gi waktu petang..lagi ramai orang dan kedai banyak yg buka..kat sni pon leh dapat kek lapis..
Okies...nanti wani sambung lagi yer di next entry :)

Jumaat, 27 Julai 2012

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Ahmad Ibrahim sedia bertanding <b>di</b> Kota <b>Samarahan</b> : my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 17 Jul 2012 11:14 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]KUCHING: Pengerusi Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Cawangan Batu Kawah Datuk Ahmad Ibrahim bersedia mempertimbangkan untuk bertanding di Kota Samarahan, sekiranya diberikan peluang dicalonkan pada ...

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


Perutusan Y.A.B. Perdana Menteri Malaysia Sempena Peristiwa <b>...</b>

Posted: 12 Jul 2012 12:00 AM PDT

Posted in Blog on Date June 17th, 2012 by Najib Razak | CommentsView Comments

Alhamdulillah, sekali lagi kita diberi kesempatan untuk bertemu bulan Rejab, dengan harapan akan disusuli dengan Syaaban seterusnya menikmati kemuliaan beribadah di bulan Ramadhan. Sesungguhnya, 27 Rejab secara tradisinya membawa ingatan kita kepada satu peristiwa agung yang tiada taranya, iaitu Peristiwa Israk dan Mikraj. Biarpun kisah ini berlaku melebihi 1400 tahun yang lalu, tetapi kerelevanan dan kepentingannya adalah amat signifikan buat umat Islam.

Sememangnya, ini adalah sesuai dengan apa yang terkandung dalam kitab suci Al-Quran apabila Allah SWT memaktubkan peristiwa agung Israk melalui firman-Nya dalam surah al-Israa^ ayat pertama yang bermaksud:-

"Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidilharam (di Mekah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui."

Read more…

Tags:

|

  • Islam Universal berlaku di segala zaman/masa…tentu sampai hari akhir nanti.support dari Indonesia.

  • Salam Sejahtera Dan Salam 1MALAYSIA DATUK SERI,   

       Sebagai seorang wakil kepada penduduk di Pekan Marudi Baram, Sarawak ini saya ingin mengucapkan sekali lagi jutaan terima kasih kepada pemimpin nombor satu kita iaitu DATUK SERI MOHD. NAJIB RAZAK kerana telah sudi datang membuat tinjauan mesra dan beramah mesra dengan penduduk di pekan Marudi ini.
      

       Kami penduduk di pekan Marudi berasa amat terharu dan gembira teramat sangat setelah DATUK SERI dan juga kerajaan 1malaysia di bawah pimpinanbeliau mengumumkan kelulusan peruntukan untuk membina jalanraya darat 1MALAYSIA yang menghubungkan Daerah Pekan Marudi Baram ke Miri Sarawak yang sekian lamanya dinanti-nantikan oleh rakyat penduduk di sini.
       Buat masa sekarang jalanraya tersebut masih dalam proses pembinaan, syukurrrr… alhamdullilahhhh…., TAPI kami rakyat di Pekan Marudi Baram ini ada satu permintaan buat DATUK SERI iaitu sekiranya DATUK SERI sudi datang sekali lagi ke Pekan Marudi ini untuk membuat tinjauan keatas projek jalanraya 1MALAYSIA DATUK SERI yang menghubungkanPekan Marudi ke Miri sebelum pilihanraya umum yng ke-13 ini. Kami penduduk di sini juga mengalu-alukan kehadiran dan kedatangan DATUK SERI untuk menyempurna dan merasmikan projek JALANRAYA 1MALAYSIA  tersebut.
      
    Jutaan Terima Kasih kami ucapkan kepada DATUK SERI dan KERAJAAN 1MALAYSIA….. Syabas!!!…..
    Sekian, Terima Kasih
    PENDUDUK RAKYAT 1MALAYSIA MARUDI BARAM

  • Assalamualaikum w.w..

    Terlebih dahulu saya dan keluarga saya mengucapkan tahniah di atas kepimpinan Datuk Seri yang telah banyak memberikan peluang dan kemudahan kepada rakyat Malaysia dari pelbagai sudut.

    Saya merupakan salah seorang rakyat yang telah menikmati kemakmuran negara dengan mengalami sendiri peluang-peluang yang telah disediakan. Pada tahun 2009 dan 2010 yang lalu, saya telah dilantik sebagai guru kontrak dan hasil pendapatan tersebut, saya dapat membiayai keluarga saya. Ribuan Terima kasih di atas peluang tersebut.

    Pada tahun ini, sekali lagi saya berterima kasih kerana telah diberi peluang untuk menjalani latihan perguruan di salah sebuah IPG Malaysia memandangkan kerjaan telah membuka satu lagi peluang iaitu Program Penyerapan Guru GSTT. Namun saya agak terkejut dan kecewa apabila tawaran tersebut hanya sementara kerana saya hanya bekas guru kontrak di mana syarat lantikan tersebut memerlukan pengalaman sebagai guru GSTT.

    Untuk pengetahuan Datuk Seri, kemasukan saya ke IPG tersebut setelah melalui prosedur yang telah ditetapkan yakni saya telah mengemukakan surat rayuan, menghadiri sesi semakan dokumen dan temuduga singkat yang telah dijalankan oleh pihak KPM, namun kini saya terpaksa menamatkan pengajian dan menanggung kerugian dari segi pekerjaan asal yang telah saya lepaskan, wang ringgit, masa, tenaga dan kini emosi saya serta keluarga saya juga agak terganggu kerana penarikan semula latihan perguruan saya.

    Saya dan keluarga saya merayu kepada Datuk Seri untuk mempertimbangkan dan mengkaji semula perkara ini agar saya dapat melanjutkan pengajian memandangkan saya telah menamatkan satu semester sebelum pembatalan tersebut. Pengalaman kerja dan pengajian sebagai guru yang saya telah lalui memberikan saya pengalaman yang hebat dan rugi rasanya sekiranya saya tidak dapat meneruskan kerjaya tersebut lebih-lebih lagi bidang yang diberikan kepada saya adalah Pendidikan Pemulihan Khas.

    Segala keprihatinan Datuk Seri amatlah saya harapkan dan saya dahului dengan ucpan ribuan terima kasih.

    Nurhayati Abdul Hapid
    miszyat83@gmaill.com
    Tawau, Sabah.

  • Salam Dato' Sri,
    Saya cadangkan agar Dato' Sri dapat meluangkan masa bersama pendengar radio setiap petang sebulan sekali (ala2 Address to Nation) bagi menerangkan isu-isu terkini kepada rakyat serta mendengar permasalahan rakyat marhaen dengan berkesan memandangkan kebanyakannya ketika ini sedang mendengar radio (sambil menghadapi kesesakan lalulintas).

  • mohon datuk seri meneliti kejatuhan harga getah yang mendadak dan amat menghimpit kami pekebun kecil getah. harga FOB smr20 pada hari Jumaat 22/6/12 tutup rendah pada 871.50/kg.  ini bermakna harga peringkat ladang/farmgate rm3.40/kg. ini amat teruk sekali khususnya ketika cuaca/hujan  tak menentu  dan faktor musim daun luruh menyebabkan production low.  peliknya ialah indeks harga getah adalah reverse kepada teori asas ekonomi supply demand, di mana apabila supply low, demand akan naik dan harga turut nak. tetapi dlm industri getah adalah sebaliknya apabila supply kurang harga turut jatuh selari dengannya….atau mungkinkah wujud 'soros" dalam industri getah??? tangan-tangan ajaib yang mengatur trend turun-naik harga getah.
    another biggest question mark, siapakah di atas sana yang menetapkan harga FOB getah…mengapakah tiada wakil di kalangan pekebun kecil sendiri (bukan wakil yang dilantik/appointed) terlibat sama di dalam panel penetapan harga getah…
    berbalik kepada harga getah rm3.40/kg bermakna kami pekebun kecil terpaksa juggle dengan kos operasi kami bagi mjemastikan cashflow kami tetap relevan.  kos saya untuk menghasilkan 1 kg getah smr 20 ialah RM2.67/kg. dan dengan kadar harga rm3.40 saya hanya ada take home sebanyak rm0.73/kg.  nak minum secawan teh tarikpun tak lepas tu datuk seri.
    senario ini telah berlanjutran lebih setahun dan paling teruk semenjak jan 2012 apabila harga farmgate kami hanya sekitar rm4.00 – rm4.50 dan semenjak 3 minggu lepas ianya turun ke paras di bawah RM3.50.
    datuk seri,
    saya ada banyak lagi kupasan berhubung isu harga getah untuk makluman datuk seri. sekiranya ada secured channel akan saya kemukan.sila rujuk dengan en ammir warkah utk pm berjudul suatu hari nanti getah sekerap tak akan melanton lagi"
    ikhlas dari
    pekebun kecil getah gen 2.0
    melaka

  • MY SISTER IS HAVING A BABY
    WITH A NIGERIAN MAN
    WHO DOES NOT HAVE A VISA N A JOB
    TO FEED MY SISTER
    HE DID NOT MERRY HER YET
    HE OVERSTAY FOR 2 YEARS
    THE BABY DOES NOT HAVE A FATHER
    I HOPE THE PM OF MALAYSIA WILL GIVE HIM A VISA N A JOB
    SO THAT HE CAN MERRY MY SISTER N TAKE OF THE FAMILY
    I HOPE THE PM WILL HELP HIM

  • Saya orang tuan yang lahir sedbelum perang dunia kedua. Melihat sendiri  tentera Inggeris berkhemah tidak jauh dri rumah saya. Melihat kereta kebal orang putih berundur ke Singapore. Mendengar detuman bom tentera Jepun yang dijatuhkan ke pengkalan tentera Ingeris. Melihat jambatan yang dirohohkan oleh tentera orang putih semasa berundur. Melihat tentera Jepun berbasikal dari utara ke Selatan. Melihat orang makan ubu kayu kerana kekurang makanan terutama beras. Melihat orang kampung yang dipaksa menjadi buruh kereta api. Apabila tentera Jepun menyerah kalah tanpa syarat, melihat gerila bintang tiga masuk bandar dan bermaharaja lela. 

    Warna Tanah Melayu beruibah apabila bangsa Melayu bangun menetang perlembagaan Malayan Union yang mahu menjajah Tanah Melayu secara sah. Dato' Onn menjadi wira kerana berjaya menghapus Malayan Union. Namun beliau gagal dalam perjuangan menyatukan semua keturunan dalam satu parti sepertimana yang sarankan oleh British. 

    Almarhum Tunku telah berjaya menyatukan  tiga keturuan terbesar dalam Tanah Melayu dalam satu parti gabungan yang bernama Perikatan. Almarhun Tun Abdul Razak menjadi tulang belakang kepada kejayaan perjuangan Tunku. Tun Razak menjadi pengasas kepada Negara Tanah Melayu yang berdaulat apabila memimpin Jawatankuasa Perikatan untuk mengubal Memerandum Perlembagaan Tanah Melayu untuk dierahkan kepada  Suruhanjya Reid yang kagum dengan memorandum itu kerana mempunyai saranan yang lengkap. Itulah perlembagaan Malaysika yang kita pakai sekarang.

    Dato' Seri Najib mewarisi lagenda Tun Razak dengan memperkasa inspirasi rakyat Malaysia apabila merancang untuk menyambung pembangunan negara agar menjadi negara maju menjelang 2020 sepertimana yang dirancang oleh Tun Dr. Mahathir. 

    Ramai kagum dengan cara kepimpinan Dato' Seri Najib kerana semua Pak nujum gagal membuat  ramalan tarikh pilihan raya ke 13. Lebih mengkagumkan kerana beliau tidak memperlekeh pembangkang tetapi merancang beberapa strategi sehingga membingungkan pembangkang. Pengumuman yang dibuatnya menjadi rakyat gembira. Allah takdirkan pula pembangkang bergelut denagn pelbagai masaalah dalaman yang diciptakan oleh mereka sendiri.

    Bolehkan Dato' Seri Najib  menguasai  semula 2/3 kerusi parlimen Malaysia? Nampaknya begitu namun kuasa terakhir di tangan Tuhan.

    ABD. MANAF AHMAD Penulis Kontrak Sosial dan Sejarah Perlembagaan Malaysia.   

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


YDP ISMA <b>Sarawak</b> menziarahi Ahli ISMA <b>di</b> Luar Kuching <b>...</b>

Posted: 08 Jul 2012 09:42 PM PDT

SIBU, 8 Julai 2012 – Dr Mohd Khairol bin Jambli, YDP Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) cawangan Sarawak menyatakan komitmennya dalam meraikan kehadiran ahli-ahli ISMA yang berada di luar Kuching dan Samarahan.

Beliau berkata demikian ketika menziarahi ahli-ahli ISMA Sarawak di Sibu baru-baru ini. Turut hadir dalam sesi lawatannya ke Sibu ialah ahli-ahli ISMA dari Bintulu, Mukah dan Pusa.

Dalam lawatannya itu, beliau turut memberi pendedahan tentang agenda humanisme kepada umat Islam dan matlamat ISMA dalam usaha ke arah membangun umat beragenda dan menghadapi bahaya agenda humanisme.

Turut menemani beliau ialah Ketua Wanita ISMA Sarawak, Ustazah Hasmida Hassan dan pemangku Ketua Biro dan Penerangan ISMA Sarawak, Mohammad Afiq Shazwan.

Wartawan Media

Tags

di negeri sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sarawak - Google Blog Search


salam ramadhan semua orang <b>sarawak</b> - Justrieyn.Com » Kembara

Posted: 19 Jul 2012 12:39 AM PDT

assallamualaikum dan salam sejahtera…

nampaknya hari sabtu ni kita dah mula berpuasa dah, selamat berpuasa eh kepada seluruh rakyat malaysia,aku tahu walaupun ada yang mengikuti perkembangan blog ni, sebab aku dah lama tak update dah huhu,al maklum komputer rosak, tapi aku nak ucapkan selamat menyambut ramadhan buat semua orang sarawak

WAKTU BERBUKA DAN IMSAK BAGI KAWASAN DI NEGERI SARAWAK

Sarawak 1433H

Berikut adalah senarai kawasan yang berada dalam zon-zon waktu di negeri Sarawak:

Zon 1 – Limbang, Sundar, Trusan dan Lawas

Zon 2 – Niah, Bekenu, Miri, Sibuti dan Marudi

Zon 3 – Tatau, Suai, Belaga, Pandan, Sebauh dan Bintulu

Zon 4 – Igan, Oya, Balingian, Mukah, Dalat, Sibu, Kanowit, Kapit dan Song

Zon 5 – Belawai, Matu, Daro, Sarikei, Julau, Bintangor dan Rajang

Zon 6 – Kabong, Lingga, Sri Aman, Engkelili, Lubok Antu, Betong, Spaoh, Pusa, Saratok, Roban dan Debak

Zon 7 – Samarahan, Simunjan, Serian, Sebuyau dan Meludam

Zon 8 – Kuching, Lundu, Bau dan Sematan

Zon Khas – Kg. Ulu Merapok, Kg. Sungai Merapok, Kg. Manchu, Kg. Bukit Puan, Kg. Tanah Sibagol, Kg. Undop, Kg. Sasa, Kg. Bukit Manang, Kg. Merambai, Kg. Limpaki, Merapok, Kg. Bangkatan, Kg. Ladang Lalang, Kg. Lempaki Tengah, Kg. Lempaki Asal, Kg. Languban dan Kg. Patarikan

 selamat berpuasa semua orang sarawak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khamis, 26 Julai 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Gua Angin <b><b>Bau</b></b> - Destinasi Menarik

Posted: 17 Jun 2012 11:53 PM PDT

Gua Angin Bau, Sarawak

Hai. Hari ini kami ingin kongsikan satu lagi tempat menarik di Bau, Sarawak iaitu Gua Angin.

 Gua Angin terletak di daerah Bau, Kuching, dengan jarak daripada bandar utama Kuching adalah kira-kira 45 minit perjalanan selain bersebelahan dengan Sungai Sarawak.Kawasan Bau yang sememangnya kaya dengan sumber batu kapur asli mengakibatkan banyak gua yang wujud.Kawasan lingkaran gua tersebut dinamakan Bau Formation.Keunikan gua ini adalah gua di kawasan tersebut pada zaman dahulu dihuni oleh manusia zaman dula kala ketika sumber aliran air boleh dijumpai di dalam gua tersebut.

Apa yang menarik tentang gua ini? Haa! Gua ini amat menarik kerana pernah dihuni oleh manusia pada zaman dahulu kala. Kita akan menemui sumber saliran air boleh ditemui dalam gua ini. 

Jika hendak masuk ke dalam gua ini, jangan lupa untuk membawa lampu suluh kerana di dalam amat gelap, sama ada lampu suluh sendiri atau boleh disewa dengan kadar RM3. Bayaran masuk pula ialah RM3 untuk dewasa dan RM1.50 untuk kanak kanak. Anda juga boleh datang dalam kumpulan 5 orang dimana bayaran untuk satu kumpulan ialah RM10 (RM2 seorang). Sesiapa yang datang seorang atau berdua kena berani kerana jika tidak anda tidak akan berani masuk.

Di sepanjang laluan tersebut, anda akan terdengar bunyi dicitan dan terbangan kelawar yang menghuni gua tersebut x)

Okey, itu saja untuk kali ini. Kami berharap anda menyukai dan tertarik untuk berkunjung ke Gua Angin ini.


Rabu, 25 Julai 2012

11 di daro sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di daro sarawak - Google Blog Search


SK BAYANG <b>DARO SARAWAK</b>: TARIAN <b>DI</b> DEWAN SUARAH <b>...</b>

Posted: 05 May 2012 12:00 AM PDT

Antara Perkongsian Gambar

Selasa, 24 Julai 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Isu Air <b>Di Bau Sarawak</b>-Perlu Tindakkan Segera

Posted: 24 Jul 2012 08:09 AM PDT

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


HELIKOPTER <b>DI</b> NAIKI 4 ORANG TERHEMPAS <b>DI SIMUNJAN</b> <b>...</b>

Posted: 20 Jul 2012 12:52 AM PDT

HELIKOPTER DI NAIKI 4 ORANG TERHEMPAS DI SIMUNJAN, SARAWAKReviewed by Admin on Jul 20.Rating: -

Gambar hiasan

KUCHING – Sebuah helikopter dinaiki empat orang terhempas kira-kira jam  9.20 pagi tadi di Simunjan, Sarawak.

Juruterbang dari Jerman diselamatkan oleh nelayan manakala operasi mencari tiga yang lain diteruskan, lapor The Star.

Incoming search terms:

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Jurugambar Perkahwinan/ Wedding Photographer [<b>SAMARAHAN</b> <b>...</b>

Posted: 23 Jul 2012 10:38 PM PDT

Assalamualaikum & Hello readers...
Hari ni nak cerita mengenai bidang fotografi. Bukan apa, mana tau ada orang Sarawak baca blog Eza ni.. Boleh lah Eza menyenangkan pencarian jurugambar perkahwinan di area Samarahan mahupun Kuching. Hai kitak, kitak dan kitak! :D Al-maklumlah, musim kahwin di mana-mana, musim tunang tak kira masa. Jadi, kalau ada saudara mara masih tercari-cari photographer untuk majlis-majlis istimewa, Eza ada jawapannya :D.
Korang boleh singgah ke Blog Ejulz | Fotografi milik abang ipar Eza. Pakej yang ditawarkan pelbagai mengikut bajet customers. So, negatiation boleh dilaksanakan. Bidang fotografi ini tidak hanya terbatas untuk majlis perkahwinan dan pertunangan sahaja, malahan juga menyediakan fotografi untuk gambar keluarga, aktiviti luar, pra perkahwinan, majlis hari jadi dan potrait. 
Sentuhan berbeza dalam setiap pakej yang ditawarkan menyerlahkan impak yang memuaskan hati pelanggan. InsyaAllah. So, apa tunggu lagi.. Jom usha! :D

11 di miri sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Gempar Penemuan Buaya Tembaga <b>Di Miri Sarawak</b> ~ ScaniaZ

Posted: 18 Jun 2012 09:29 PM PDT

Gempar Penemuan Buaya Tembaga Di Miri Sarawak. Penduduk Kampung Pujut Corner hidup dalam ketakutan berikutan kemunculan dua ekor buaya tembaga sepanjang dua meter di Sungai Adong.
Walaupun reptilia tersebut setakat ini belum mendatangkan ancaman kepada penduduk, mereka tetap bimbang kerana sungai itu kerap digunakan oleh penduduk untuk aktiviti harian.
Walaupun reptilia tersebut setakat ini belum mendatangkan ancaman kepada penduduk, mereka tetap bimbang kerana sungai itu kerap digunakan oleh penduduk untuk aktiviti harian.
Seorang penduduk kampung yang hanya mahu dikenali sebagai Voong, 56, berkata, dua ekor buaya tersebut sering berjemur di tepi pasir landai di tepi sungai berkenaan.
"Kita bimbang dengan keselamatan penduduk kampung khususnya kanak-kanak yang sering bermain dan mandi-manda di sungai tersebut.
"Jika buaya-buaya itu tidak ditangkap, selagi itulah penduduk hidup dalam ketakutan dan dan saya bimbang ada yang menjadi mangsa serangan reptilia itu," katanya di sini kelmarin.
Jelasnya, kemunculan buaya di sungai itu bukanlah kali pertama berlaku kerana ia pernah dilihat tahun lalu.

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Hasrat Larry bertanding <b>di Lubok Antu</b> ditolak | PBB Demo Site

Posted: 11 Jul 2012 07:56 PM PDT

LUBOK ANTU: Hasrat Presiden Parti Pekerja Sarawak (SWP) Larry Sng yang berminat bertanding menentang calon Barisan Nasional (BN) William Nyalau Badak pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti umpama mencurah air ke daun keladi.

Ini berikutan pengundi di Parlimen Lubok Antu bukan sahaja enggan memberi sokongan kepada calon dari luar Lubok Antu malah menolak sama sekali kaum lain mewakili mereka.

Larry dikhabarkan akan bertanding di Lubok Antu bagi berhadapan dengan Nyalau dan Andy Jackson menentang Masir Kujat di Sri Aman.

Timbalan Pengerusi Parti Rakyat Sarawak (PRS) Bahagian Engkilili Kaunselor Bangkong Maweng berkata, rakyat di Parlimen Lubok Antu sudah masak dalam politik dan hasrat Larry hendak bertanding di kawasan yang dihuni majoriti kaum Iban itu adalah ditolak sama sekali.

Menurutnya, pengundi Parlimen Lubok Antu ingin sekali melihat anak jati dari Lubok Antu yang menjadi wakil rakyat BN mewakili mereka.

Tambahan pula Larry mewakili parti SWP yang menentang kerajaan BN dan sudah pasti Larry tidak akan diterima sama sekali oleh mereka nanti, ujarnya.

"Kami di sini fobia sama sekali apabila melihat calon luar bertanding di kawasan kami, tambahan pula Larry orang luar dan pembangkang pula dan sudah pasti kami akan menolaknya," katanya kepada Utusan Borneo di sini, semalam.

Sehubungan itu Bangkong mengajak pengundi di Parlimen Lubok Antu agar tidak memberi undi sama sekali kepada anak Datuk Sng Chee Hua itu sekiranya hasratnya hendak menentang Nyalau menjadi kenyataan kelak.
'SWP ini bukan parti mesra BN seperti mana yang pemimpin mereka uar-uarkan tetapi ia adalah parti pembangkang yang bertujuan memesongkan fikiran kaum Dayak terutama Iban di kawasan pedalaman," ujarnya.
Larry yang berketurunan Cina dan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelagus adalah berasal dari Kapit.

Sebelum ini Larry berhasrat hendak bertanding menentang Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Joseph Entulu Belaun di Selangau.

Tetapi hari ini sudah tidak kedengaran lagi apabila dikhabarkan mendapat sambutan dingin daripada kalangan pengundi di Selangau.

Sementara itu Timbalan Pengerusi Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) Cawangan Engkilili Kaunselor Sibat Krutap menasihati pengundi di kawasan Lubok Antu terutama di Dewan Undangan Negeri (DUN) Engkilili agar bersatu menentang Larry sekiranya dia hendak mencuba nasib bertanding menentang Nyalau di Parlimen Lubok Antu.

Menurutnya, pengundi di sini harus menolak Larry yang bukan asal orang Lubok Antu.
"Kami bukan takut dengan Larry tetapi enggan orang luar menjadi wakil rakyat kami di sini.
"Cukuplah yang kami alami di DUN Engkilili yang menyokong bekas wakil rakyat Toh Heng San dari Song sebelum ini.

Read more: http://www.theborneopost.com/2012/07/12/hasrat-larry-bertanding-di-lubok-antu-ditolak/#ixzz20NCFLuWM

About the author

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Kg Pesang Begu tapak habitat Rafflesia baharu : my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 19 Jul 2012 11:17 AM PDT

KUCHING: Satu lagi kawasan baharu habitat bunga Rafflesia dikenal pasti di daerah Padawan yang akan dijadikan sebagai Taman Eko Rafflesia, kata Timbalan Menteri Pelancongan Datuk James Dawos Mamit.

Terletak di Kampung Pesang Begu, Dawos menyifatkan ia sebagai taman Rafflesia paling dekat dan mudah dihubungi di Sarawak, dan berpotensi sebagai tarikan baharu pelancong.

"Kita telah mengenal pasti tujuh akar 'tetra stigma' iaitu di mana bunga Rafflesia tumbuh.

"Tempat ini akan kita bangunkan sebagai pusat tarikan pelancongan kerana ia merupakan taman Rafflesia paling dekat di Sarawak," katanya ketika ditemu bual selepas mengadakan lawatan di kawasan habitat bunga Rafflesia di Kampung Pesang Begu, Padawan dekat sini semalam.

Dari bandar raya Kuching, jarak perjalanan ke kawasan tersebut hanya 60 kilometer dengan anggaran tempoh pemanduan selama 45 minit, dan dengan berjalan kaki dari jalan utama menuju ke lokasi hanya tiga minit.

Menurut Dawos yang juga Ahli Parlimen Mambong, kos yang dianggarkan untuk mewujudkan taman Rafflesia tersebut ialah RM100,000.

"Kita akan membina laluan pejalan kaki, menyediakan tandas awam dan sebagainya untuk kemudahan pengunjung.

"Projek ini akan kita laksanakan dalam tahun ini," katanya sambil menambah pelaksanaan projek akan dilakukan oleh Majlis Perbandaran Padawan (MPP).

Dawos menambah ,faktor lain yang memberikan potensi kepada kawasan berkenaan sebagai tarikan pelancong ialah keindahan semula jadinya seperti gua, gunung-ganang dan hutan.

Selain itu, katanya, kedudukannya juga terletak berhampiran dengan lokasi pelancongan lain di sekitar Padawan, seperti Kolam Air Panas di Kampung Annah Rais dan pusat peranginan Puncak Borneo.

Kampung Pesang Begu merupakan lokasi kedua habitat bunga Rafflesia yang dikenal pasti di daerah Padawan, selain di Kampung Temurang.

Sementara itu, bagi memperluaskan lagi destinasi pelancongan di sekitar Padawan, Dawos berkata projek menaik taraf jalan kini sedang giat dijalankan yang menghubungkan Kampung Annah Rais ke Kampung Simuti, Sibekar, Sibuang dan Sadir.

Katanya, projek melibatkan jalan sepanjang 5.5 kilometer itu sudah dilaksanakan pada tahun ini oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) dengan anggaran kos RM5 hingga RM7 juta.

"Pembinaan jalan ini amat penting kerana kampung-kampung terlibat mempunyai banyak produk pelancongan yang menarik seperti air terjun dan sebagainya," katanya sambil menambah Kampung Sadir juga akan dijadikan sebagai pusat penginapan.

Manakala, kawasan Teng Bukap juga akan dinaik taraf sebagai antara kawasan tarikan pelancong.

"Terdapat tapak kem yang sering digunakan oleh sekolah serta institusi pengajian tinggi untuk aktiviti perkhemahan pelajar.

"Kita akan meningkatkan kemudahan di sini agar ia menjadi kawasan pelancongan," katanya.

Selain melawat kawasan habitat bunga Rafflesia di Kampung Pesang Begu, Dawos turut mengunjungi Kolam Air Panas Annah Rais serta menyertai aktiviti kayak menyusuri Sungai Sarawak Kiri.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di daro sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di daro sarawak - Google Blog Search


SK BAYANG <b>DARO SARAWAK</b>: Menjamu Selera <b>Di</b> Mukah

Posted: 05 May 2012 12:00 AM PDT

Bertolak dari Belawai pukul 8:30 pagi.
Sampai Mukah pukul 12:15 Tgh Hari

11 di sibu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sibu sarawak - Google Blog Search


Lelaki dari <b>Sibu</b>, <b>Sarawak</b> Ditembak Mati <b>di</b> Sg Buloh Country Resort <b>...</b>

Posted: 24 Jul 2012 01:11 AM PDT

MATI: Anggota Polis Forensik mengangkat mayat seorang lelaki yang dipercayai ditembak di Country Resort Saujana Utama, Sungai Buloh di Kuala Selangor, semalam
KUALA SELANGOR: Seorang lelaki ditemui mati dengan tiga kesan tembakan di kepala di Jalan Anggerik, Sungai Buloh Country Resort, Saujana Utama di sini semalam.
Ketua Polis Daerah Kuala Selangor Supt Mohd Taib Ahmad ketika dihubungi mengesahkan penemuan mayat lelaki itu oleh orang awam dalam  keadaan tertiarap di tepi jalan itu pada jam 7.30 pagi.
Beliau berkata, polis mengenal pasti lelaki itu sebagai Wong Teck Sern, 42, dengan kad pengenalannya beralamat Jalan Teng Kung Sui, Upper Lanang, Sibu Sarawak.
Mayat lelaki itu telah dibawa ke Hospital Tanjung Karang untuk bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, katanya.
Katanya, orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat mengenai kejadian diminta menghubungi mana-mana balai polis berhampiran. — Bernama
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved