ads

Ahad, 8 Disember 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di bau sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Nov 2013 11:09 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di bau sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Oct 2013 11:56 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di bau sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Aug 2013 11:35 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di bau sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2013 11:20 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pandelela terharu pusat akuatik baharu <b>di Bau</b> – BorneoPost Online <b>...</b>

Posted: 04 May 2013 02:20 PM PDT

Posted on May 5, 2013, Sunday

KUCHING: Penerjun negara, Pandelela Rinong Pamg berasa terharu dengan hasrat kerajaan negeri untuk membina pusat akuatik baharu di Bau sebagai menghargai pencapaiannya dalam sukan terjun.

Katanya, beliau amat berterima kasih dengan kerajaan negeri atas inisiatif untuk memajukan sukan akuatik di tempat kelahirannya.

"Saya berasa sangat bersyukur dan berterima kasih dengan kerajaan negeri kerana menghargai sumbangan saya selama ini dengan membina sebuah lagi pusat akuatik di Bau.

"Saya harap dengan adanya pusat akuatik baharu itu, Sarawak dapat melahirkan lebih ramai atlet terjun bukan sahaja dari Bau tetapi dari seluruh negeri," katanya di sini semalam.

Olahragawati Kebangsaan 2011/2012 itu juga yakin Sarawak bakal menjadi lubuk penerjun negara kerana inisiatif berterusan kerajaan negeri dalam memajukan sukan berkenaan di sini.

Justeru, beliau menasihati atlet-atlet muda agar tidak mensia-siakan fasiliti sedia ada dan cuba mengharumkan nama negara di persada dunia.

Menurut Pandelela, beliau akan bekerja dengan lebih keras selepas ini untuk mencapai lebih banyak kejayaan di pentas antarabangsa.

Keputusan membina sebuah lagi pusat akuatik disuarakan oleh Menteri Pembangunan Sosial, Tan Sri William Mawan Ikom pada Khamis lalu sebagai menghargai jasa serta sumbangan Pandelela dalam sukan terjun.

Katanya, kejayaan bersejarah anak Bidayuh itu memenangi gangsa pada Sukan Olimpik London tahun lalu adalah sesuatu yang cukup membanggakan bukan sahaja negara malah bagi seluruh penduduk Sarawak.

Pandelela memecah tradisi muncul sebagai wanita pertama memenangi pingat pada kejohanan berprestij dunia itu.

"Projek ini akan dilaksanakan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) di bawah Rancangan Malaysia 2015-2020 dan akan menelan belanja berjumlah RM14 juta.

"Pusat akuatik tersebut akan dibina berhampiran Stadium Mini Bau dan bakal menjadi pusat sukan bersepadu di daerah tersebut," kata Mawan.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di betong sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di betong sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di betong sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Nov 2013 07:55 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Beregu JPJ <b>Betong</b> ungguli badminton tertutup <b>di</b> Sri Aman <b>...</b>

Posted: 17 Nov 2013 02:37 PM PST

TAHNIAH: Abang Mohd Hashim (kiri) menyampaikan hadiah kepada salah seorang pemenang.

SRI AMAN: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Bahagian Sri Aman dan Betong menganjurkan Pertandingan Badminton Tertutup di Dewan Serbaguna Jabatan Bomba dan Penyelamat Sri Aman semalam.

Bagi kategori regu lelaki, johan disandang beregu Mastuti Jais dan Maradona Bidun dari JPJ Betong manakala naib johan dimenangi beregu, Mohd Nazry Abang Tamizi dan Mohd Rashidy Tarmimi dari JPJ Sri Aman.

Tempat ketiga diraih beregu, Hudson Anthony dan Ahmad Faieq Alimuda dari JPJ Betong.

Sementara itu bagi kategori wanita, tempat pertama disandang beregu, Julia Julaihi dan Rohany Jimbun dari JPJ Sri Aman manakala tempat kedua dimenangi beregu, Noraina Suhai dan Jane Esther Edward dan ketiga diraih beregu, Majlis penutupan dan penyampaian hadiah disempurnakan bersama oleh Timbalan Ketua Cawangan JPJ Sri Aman, Juti Dunggau dan Ketua Cawangan JPJ Betong, Abang Mohd Hashim.

Johan, naib johan dan ketiga membawa pulang hadiah berupa piala, pingat serta sijil penyertaan manakala pemenang sagu hati turut membawa pulang sijil penyertaan.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Royce Sa&#39;ayan <b>di Kuching Sarawak</b> September 2013

Posted: 04 Dec 2013 04:38 PM PST

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca yang saya hormati ...
 Royce Sa'ayan - hotchocolat sebelum berlepas di KLIA
Begini lah perjuangan yang tak selesai bagi penggiat seni seperti kami..sentiasa bekerja dan berusaha gigih bagi mencari peluang dan ruang yang terbaek untuk mempromosi karya-karya terbaru, kalau tidak maknanya berendam lah sampai kembang teratai di tasek madu ..hahahaalamak!!!

Ok ini cerita mengenai lawatan royce ke rtm kuching sarawak - sarawakfm ..
Mula membuat panggilan talipon kepada seorang kenalan yg dulu pernah bertugas di muzikfm(pernah mengendalikan segman ROCK SELAMBER dan skrg dah jadi radio-oline) ok jugak tu!! iaitu Encik Saiful Arini Pernolong Kanan RTM Serawak (klu tak silap lah)...errrmm nampaknya pnggilan tdak mengecewakan dan mendapat tarikh yang baek untuk sesi lawatan dan temuramah esklusif untuk Sarawak.Fm dalam segmen Rock Ajer..(pun klu tak silap lebih kurang gitu lah tajuk segmen tersebut...Ok jugak tu

                                                         Ini  Iman Kassim & Abby Zain di KLIA
Maka rancangan perjalanan royce bersama 2 rakan ushawan iaitu Iman Kassim dan Pelukis Abby Zain, Tarikh pada 3hb-5hb September 2013 dah pun diputuskan. dengan menaiki pesawat AirAsia dengan harga promosi RM180 pergi dan balik, tempat tinggal di Appartment Ariva 2 bilik RM450 3hari 2 malam dan selebihnya perbelanjaan makan minum pengangkutan sana sini dan tak lupa shopping(the most favourite)..
                                                                                Posing ...tetap sebelum mendarat di Kuching Sarawak.
Ariva Appartment Kuching Sarawak (2 rooms)
 Selesa - ringkas dan kemas - 
 pemandangan dari bilik boleh nampak bandar kuching sarawak
HARI PERTAMA 3hb September 2013
Bertolak jam 6.30pagi dan sampai jam 8.30pagi ... sesampai di perkarangan macam biasa ambil beg, cari teksi ke Ariva Appartment - Layanan penyambut tetamu dan respsi amat baek sekali kerna kami dibenar kan untuk check in seawal 10.30 pagi dan boleh sarapan pagi terus di cafe Ariva tersebut..Alhamdullillah..
masuk bilik rehat dan mulakan agenda yang dah di atur kan.. 
2.00 petang berjumpa sale marketing dari Summer Mall kuching berbincang mengenai showcase dan pameran di tempat mereka
4.30 petang berjumpa En.Saiful dari RTM Sarawak.Fm berbincang mengenai temubual pada jam 9malam
5.30petang berjumpa sale merketing Mereka Palace Mall juga untuk show case --sambil meeting sambil minum petang .. di Secret Recipe Merdeka Mall Kuchng Sarawak
selesai 3 temujanji kami balik rehat lepas solat isyak kami bersiap sedia kerna kami akan dijemput pada jam 9.30 malam ke RTM Kuching Sarawak untuk sesi temubual bersama Sarawak.Fm oleh Dj bertugas pada malam itu.

                                                                                         Abby Zain sedang melukis naif potret temubual esklusif ini dan telah di gantung dibilik pameran Rumah Gemilang milik Abbay Zain sendiri.

Di Konti Sarawak FM Kuching Sarawak mempromosikan Single Rockesta Cinta Kelangit & Sembrani - Album Rock Tsunami 2013 - Single duet terbaru Royce Sa'ayan ft Abot iaitu Hanya 2 Khalimah dan Album Royce Sa'ayan Raye Selamber.

Royce Sa'ayan & Abby Zain Bergambar kenangan bersama Dj F Sarawak.FM yang bertugas 
sebelum kami pulang Terima kasih atas semua soalan2 membina yang telah disiapkan untuk Royce selama 1.jam.
Selesai sudah urusan pada hari pertama mengikut jadual yang ditetapkan--syukur alhamdullillah!!
sempat posing di lobby Ariva sebelum masuk bilik...haha a decoration prop masih mood hari raya ... maklum dalam bulan raya lagi...
HARI KEDUA ROYCE DI KUCHING SARAWAK- 4hbSeptember2013
Hari kedua 4hbseptember 2013 di bandar kuching lembab dan hujan dari tengahari sampai kepetang jadi royce tak keluar kemana2 dan ambil keputusan untuk praktis vokal diruang tamu jer dengan menggunakan Hi-Fi yang difasilitiskan dalam appartment tersebut serta menghabis kan beberapa rangkap lirik yang perlu di siapkan untuk single terbaru nanti.\
Gambar  adalah pemandangan dari tingkap appartment rasa nya jam 5.30ptg>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

6.30 petang - termenung di tingkap dan tak sabar menunggu matahari terbenam(sunset)


 Ok keputusan dah buat untuk menikmati suasana malam di Kuching...Lepas solat Magrib kami siap dan call teksi dari Ariva ke Merdeka Palace - ouikkk tak sampai 5 minit sampai kena bayaran teksi rm10.00...
                                                                 
Sempat posing dengan abby di tangga lobby sementara menunggu teksi sampai
 dan sempat lagi menulis ...tetiba ilham datang untuk lirik rangkap korus ,
tq tq tq...

Ini Iman Kassim (basauu)

 pos cun dari kami di merdeka palace hotel..tengok live band lagi...
Balik cari pizza Hut untuk supper ..

Rehat dan bincang plan hari ketiga sebelum pulang ke kuala lumpur ...
yeeahh esk shopping time ...
sweet dream n nite2 uolls..

HARI KE -TIGA ROYCE DI KUCHING SARAWAK - 5hbSeptember2013
Good morning, bersiap untuk aktiviti shoping hari ni.. selepas sarapan pagi jam 10.00 pagi kami bertiga ke keluar berjalan kaki sahaja menyusur ke bandar kuching .. yang best nya satu ekor kuching pun tak nampak..pelik kan!! tapi memang terbaek .. bandar nya bersih dan orang2 nya peramah...
 Ok ini gambar yang terbaek antara tempat2 yg 

Dataran Merdeka Kuching Sarawak,
di belakang royce adalah bangunan kerajaan dan 2 batang pokok yang megah berdiri tegap di tengah tengah bandar kuching, mengikut sumber dari anak jati sarawak pokok ini adalah antara yang palng tertua di sarawak, dibiarkan hidup di situ hasil peninggalan orang terdahulu - mesti ada sebab nya kan... dan lagi pokok ini akarnya terkeluar dari paras bumi yang mereka gelar BANIR dalam bahasa tetuan mereka.Jom kita tengok kesahihannya ....


Pokok ini bergelar BANIR sumber dari anak jati sarawak.
BANIR ertinya akar yang terkeluar dari paras bumi..selebih nya tak sempat nak tanya..
Ilham BANIR ini akan menjadi satu bahan rujukan royce untuk menerokai dan menyelami diri sendiri tentang kebesaran Allah s.w.t dan kemungkinan besar jika diizinkan ..BANIR ini akan menjadi sumber inspirasi bagi meneruskan perjuangan ini  dalam masa berkarya mahu pun dalam kehidupan ini yang belum tahu dimana akhirnya .. 
so means (UNFINISHED BISNES)

Bandar Sarawak yang cantek dan bersih


Sungai Sarawak ..kebetulan pada esok hari nya ada sambutan rigata jadi sempat tengok diorang berlatih ...
seronok betul ...
 Ini kami bertiga
Abby Zain - Iman Kassim dan Royce




mamat ni anak jati sarawak, tengah rehat rehat dia datang menegur.. dia kata macam pernah tengok jer muka awak... Artis rock kan? uikk terkejut jap...wah punya la peramah tak hinggat.. mula mula seram gak tetiba datang tegur.. muka merah plak tu ..allammak!! so cerita nya peminat kisah nya.. siap tahu album pertama Royce Saayan Alterntif, Album Royce Yang Lazat dan rupanya dia ada dengar radio sarawak.fm masa temubual kelmarin...pergh royce pulak teruja sesangat..heheh.. tapi sayangnya lupa plak nama mamat nih, apa pun terima kasih..siap minta sign kat belakang t-shirt dia tu dan beli t-shirt royce siap sign lagi...hadoi feel good la plak! tq lah
selama tiga hari di kuching sarawak ini lah kuching yang pertama royce nampak dalam restouran james brooke, baek punya landing ... kejut kan pun tak bangun ishk ishk ishk,,,cute! 

 Pucuk dicipta ulam mendatang - akhirnya dapat pun Mee Kolok Istimewa disini.. memang lazat sangat...
 Juadah tengahari setelah penat berjalan.. Jemput makan semua ... Mee Kolok Istimewa dan Air Limau sejuk ...
 Buah Naga kegemaran ... Buah Naga segar & Sejuk (Chil Fresh Dragon Fruit)

 Lepas makan tengahari rehat main Chatur (CHES) sambil memikir langkah permainan nya dan!!
 Layan dulu sementara tunggu chess partner sampai ---
 Ha! ini dia my Chess partner - Abby Zain
 Ini ada lah gambar langkah terakhir perlawanan Catur/Chess Royce & Abby di James Brooke Restaurant sebelum bayar bill makan dan minum dan bla...
Royce sengaja mengambil pic permainan catur/chess ni , 
harap satu hari nanti akan berjumpa dan bersambung di lain hari ..insyaallah
5hb September 2013 - 2.00ptg di Restaurant James Brooke Kuching Sarawak.

 Di tepi sudut ada barangan Antik so apa lagi ...poss laahh kan!

Di Halaman luar ada patung2 kuching

tetiba ada sampan kuning ni di tepi sudut halaman J.B R nie...
Mesti ada cerita tersurat dibalik yang tersirat ... walau apa pun lawatan kebandar kuching untuk kali ini amat bermakna sekali... sekarang ni nak ajak abby kayuh sampan ni balik appartment bersiap kemas nak balik KL jap lagi ....flight jam 9.45malam ha aha boleh ke? Abby cekak pinggang ...sambil kata 'u biar betul royce'.... ha aha gurau jelah abby...jom jalan kaki balik kemas!!
MASA ROYCE SA'AYAN DAN RAKAN2 UNTUK PULANG KE KL
Royce, Abby dan Iman sampai apartment jam 5.30petang, barang2 memang dah siap kemas sebelum keluar pagi tadi, so lepas bersih dan segar kan diri kami pun check out dan minta bantuan pihak Ariva appartment menguruskan hal teksi ke Airport .. sebelum bergerak Royce dapat menghubungi rakan2 di Kuching untuk mengucapkan terima kasih selamat tinggal termasuk lah Rtm Sarawak En.Saiful dan keluarga sudi berjumpa kami di Airport katanya ada cenderhati dari SarawakFm RTM Kuching ... oikkk apa tu agak nya ek...jeng jeng jeng...suprise!!!!         
Pemandu Teksi Sarawak ini bukan peramah orang nya,, dalam perjalanan ke Airport macam2 cerita tentang Artis2 dia tahu yang pernah naik Teksi dia...wahh bukan main bangga lagi dia bila dapat tahu yang naik Teksi dia sekarang ni Artis Rock Wanita Malaysia (amboi promo)...iskh iskh iskh .. pada dia ada 4 handphone -- keempat2 hp dia pic gambar...bersungguh sangat... siapa lalu jer dia minta tolong orang tu petikkan ... ada jugak!! Ok Jugak Tu ..
lagi lagi dia nampak orang RTM ada sekali ...uuuiiii bangga giler dia ...hahaha...
 Janji di kota En.Saiful Arini sampai juga di Airport dan memberikan cenderahati dari Sarawak.Fm RTM Kuching iaitu dibawah gambar ni ,,,, CD-R Temuramah bersama Royce Sa'ayan di sarawakfm Rtm Kuching Durasi 27 minit 50 saat. TERIMA KASIH TAK TERHINGGA - Moga jumpa lagi di masa akan datang..
 Lepaq minum kopi Starbuck sementara nak tunggu 1.jam lagi untuk bording ...
 Ini yang paling favourite - dah bording terjumpa CHANEL - wajib singgah masuk tengok apa yang terbaru ...Haaa Jumpa pun!!
COCO CHANEL MIST - I'M LOVIN IT
 IM A CRAZY FOR CHANEL


 Abby Zain sempat melukis gambar Royce & Chanel Mist ... memang gitu agaknya attitude seorang pelukis!!
All Best and Good Luck Abby Zain

Ok time Up! Selamat tinggal dan terima kasih Kuching Sarawak.

Air Asia - Lapangan Terbang Kuching Sarawak - 9.45 malam



11 di serian sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di serian sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di serian sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Dec 2013 03:04 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

&#39;Ops Cantas&#39; mujur tetemuka kes besai nyadi <b>di</b> Kuching, <b>Serian</b> <b>...</b>

Posted: 04 Nov 2013 07:05 AM PST

by Jacqueline David. Posted on November 4, 2013, Monday

KUCHING: Beserimbai enggau Ops Cantas ti belabuh digaga ari bulan Ogos tu tadi, polis mujur nangkap kes besai baka ulah ngelalai senyata api ujung minggu tu tadi, alai ketetiga kes nya nyadi di Kuching, Serian enggau Batu Niah, Miri.

Sapit Kepala Polis, Dato Law Hong Soon madah, Ops Cantas deka terus digaga ninting maya lalu dipelaba mayuh agi kes ngembuan senjata deka dirampas.

Kes keterubah, ke dikira kes besai nyadi kena 2 November urung pukul 12.15 pagi, seraban polis ari Opis Penyasat Pengawa Salah enggau Narkotik, Indu Opis Polis Kuching (IPK Sarawak) lebuh nerima penerang ari mensia mayuh, ngipa belalai ba sebengkah endur di Chonglin Park, Jalai Tabuan ditu ke alai dua iku lelaki China ditangkap laban ngembuan senjata sereta ditemu positif dadah.

Asil ipa nya, polis mujur nangkap seiku lelaki mekanik, 32, enggau seiku agi, ke enda gawa, 38, ke ditemu nyimpan dua puchok pistol Revolver ke dipelaba gaga diri enggau 5 igi seterum .38 sereta ditemu positif dadah.

Lelaki ke enda gawa nya, lebuh diperesa, ditemu kala ngembuan rikut kena tangkap nengah Seksyen 307 ketegal nguji munuh orang dalam taun 2009.

Kelimpah ari nya mega, polis mujur ngerampas butul plestik ke ngundan 23 igi pil bechura kelabu ke dipelaba sebansa dadah 'Ecstasy' ke dipelaba dalam pemerat 6.90 gram.

Law madah kes tu benung ditasat nengah Akta Senjatapi, iya nya siti penalty berat 1971.

Enti ditemu salah, orang tu tau diukum jil pengelama 14 taun lalu kena sipat enda lebih ari 6 kali.

"Kelimpah ari nya mega, polis nasat nengah Seksyen 39a (1) Akta Dadah Merbahaya 1952 enggau Sekysen 15 (1) (a) Akta Dadah Merbahaya ba kededua saspek nya laban seduai ditemu gian dadah.

"Enti seduai ditemu salah nengah Seksyen 39a (1) Akta Dadah Merbahaya, reti nya seduai deka kena jil entara 2-5 taun lalu disipat entara 3-9 kali, nitihka pemerat kes nya….Ba pemutus nya, bepanggai ba kot," ku Law.

Ba Kes Kedua, bekaul enggau senjata api ke bisi kena rampas kena 2 November urung pukul 1:15 ngalh hari, seraban polis ari Indu Opis Polis sitak Serian lebuh nerima penerang ari mensia mayuh, meresa sebuah langkau di Kpg Ensebang Pelaie, Balai Ringin, Serian.

Dalam ipa nya, polis mujur nemu sereta ngerampas sepuchok senapang patah ke dipelaba digaga diri enggau dua igi seterum (12 Bore) lalu dipelaba udah diubah baru ke digaga nitih pemesai seterum.

Ba ipa nya, seiku lelaki bansa Dayak, 30, lalu dipelaba datai ari Indonesia  ditangkap, lalu maya ditanya polis tuju iya nyimpan senapang patah nya laban kena iya ngasu, ku iya.

"Tang kami agi nasat, sekalika cherita iya amat tauka enda kelimpah ari mansik rikut bukai enti iya bisi kala ngaga pengawa salah di menua tu.

"Ba kes tu, lelaki nya deka ditasat nengah Seksyen 8 (a) Akta Senjata 1960 lalu enti ditemu salah, iya tau kena jil enda ngelui 7 taun sereta diukum enda lebih ari RM10 ribu tauka kededua iya sekali," ku iya.

Kelimpah ari nya, saspek nya mega kena tan nengah Akta Imigresen laban meda iya ari menua sepiak.

Entudi kes nya, sebengkah kes Senjata Api gaga diri mega ditemu kena 1 November alai maya kes tu nyadi, polis begulai enggau ijinsi bukai (MPOB, PDRM, Imigresen, JPN) bejalaika Operasi Bersepadu mutarka penanggul kes riput buah sawit kena churi, ke diterima ari kompeni sawit tauka orang ke bekebun sawit, bekaul enggau mayuh kes churi ke nyadi di sebuah kebun sawit di Batu Niah, Miri.

Dalam kes tu, maya meresa kebun sawit nya, Law madah kelimpah ari buah sawit kena churi, bisi mega orang ari menua luar diambi gawa di kebun nya ke diambi gawa chara salah, deka putarka MPOB.

Polis mega mujur tetemu sereta ngerampas sepuchok senyata api digaga diri sereta 5 igi seterum.

"Kelimpah ari nya, kami mega tetemuka sebilah pedang Samurai, dua bilah duku 52cm enggau 50cm.

"Enti ngumbai samurai nya dikena mutung buah sawit, enda patut. Enda kala orang ngambi buah sawit ngena samurai…Nyangka bisi dikena tuju bukai," ku Law.

Dalam kes tu, polis mujur nangkap 5 iku lelaki beumur entara 31-48 taun ari menua tu empu, lalu sida tu tau tinggang seksyen 8 (a) Akta Senjata 1960.

Enti udah ditinggang penyalah nya, sida iya tau kena ukum enda lebih ari 7 taun sereta diukum enda lebih ari RM3,000 tauka kededua iya sekali, nitihka perintah kot, ku Law.

Sida tu mega ku Law, tau (diukum) nengah Seksyen 6(1) Bahan-bahan Kakisan enggau Senjata Api 1958, lau enti ditemu salah, tau kena jil 2 taun nyengkaum disipat.

Law madah, taja pan tikas pengawa salah di Sarawak enda ngenakutka tang pansik, peresa 'Ops cantas, Operasi Bersepadu' betuaika Opis Luyar Menua deka terus digaga, kelimpah ari polis minta bantu mensia mayuh madah ngagai sida iya enti bisi tetemuka pengawa salah nyadi ngelingi sida iya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Dec 2013 09:34 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Bot peronda PGA karam <b>di Lundu</b>, <b>Sarawak</b> | Berita Tempatan

Posted: 15 Nov 2013 03:33 AM PST

KUCHING: Sebuah bot peronda Unit Pasukan Gerakan Am (PGA) Sarawak dilaporkan karam ketika menjalani latihan dan penggambaran di kawasan perairan Kampung Stoh, Sempadi di Lundu, kira-kira 100 kilometer dari bandaraya ini. …read more

Berita Penuh: Utama Berita Harian

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Nov 2013 09:31 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Sep 2013 09:27 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Aug 2013 09:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Jabu: SALCRA merambu ngaga palan penyungkak pengelandik <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 15 Aug 2013 02:23 PM PDT

Posted on August 16, 2013, Friday

KUCHING: SALCRA deka ngemansang sebidang tanah pemesai 40 ika di kampung Bajo Lundu nyadi palan pematih dikena nyungkak pengelandik pengereja pengawa.

Chairman kunsil nya Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu madah, palan nya ila ukai semina ungkup pengereja pengawa dalam SALCRA tang mega tau dikena ijinsi bukai ngatur licha sereta aum.

Ku iya, komiti ketuai SALCRA udah setuju ngemansangka tanah nya lalu enti tembu ila, palan nya deka dikena matih penyereta sekim ngambika tau nambah pengelandik enggau penau dalam industri bekebun sawit.

"Taja pia, palan tu ila ukai semina ungkup SALCRA enggau penyereta sekim aja, ijinsi bukai tau mega bekenaka palan di Kampung Bajo tu, ke alai palan nya deka disikap ngena perengka ti chukup," ku iya.

Jabu mansutka jaku tu lebuh dikerandau pemberita pengudah bejadika Aum Komiti Pemansang Kebun Sawit SALCRA ke-5 di Palan Aum Besai Borneo Kuching (BCCK) ditu, kemari.

Iya ke mega Sapit Kepala Menteri enggau Menteri Betanam Betupi Moden sereta Menteri Pemansang Menua Pesisir madah, ungkus palan nya deka bepanggai ba rega tinda lalu disadang tembu gaga dalam timpuh 24 bulan.

Nyaut tanya senentang pinta Gerempung Orang Bekebun Sawit Sarawak ngambika perintah merati baru cukai nyual sawit Jabu madah, perintah nadai penanggul mending sereta ngerandau pekara nya begulai enggau raban industri.

"Perintah pedulika sebana sida, pekara ke patut diperati deka dialus ke alai perintah nemu ungkus ngereja kebun sawit nyau majak niki berindik ari gaji ti majak nambah.

"Aku meransang raban dalam industri tauka pengari mai pekara tu ngagai perintah nengah chara ke betul ngambika tau diperunding enggau manah," ku iya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di marudi sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Oct 2013 09:06 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di marudi sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Sep 2013 09:33 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di marudi sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Aug 2013 09:24 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di marudi sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Aug 2013 09:31 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Perhimpunan sempena pelancaran ulang tahun ke-50 <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 05 Apr 2013 05:51 PM PDT

Posted on April 6, 2013, Saturday

MARUDI: Seramai 200 orang terdiri daripada pegawai jabatan kerajaan, ketua masyarakat, ketua-ketua kaum termasuk tuai-tuai rumah serta orang ramai mengambil bahagian pada perhimpunan sempena pelancaran ulang tahun ke-50 Sarawak Merdeka Dalam Malaysia yang diadakan serentak di seluruh negeri.

Perhimpunan tersebut diadakan di pekarangan Pejabat Daerah Marudi dengan orang ramai menyaksikan amanat dan ucapan daripada Ketua Menteri, Pehin Sri Abdul Taib Mahmmud di skrin besar yang disediakan.

Bagi peringkat Daerah Marudi di sini, sambutan tersebut telah dirasmikan oleh Pegawai Daerah Marudi, Joseph Belayong.

Turut diadakan sempena perhimpunan tersebut ialah jamuan makan malam dengan orang ramai turut dihidangkan dengan masakan ikan baung pansuh serta majlis barbeku.

Sementara itu di Dewan Masyarakat Beluru, Bakong pula lebih 300 orang terdiri daripada penduduk kampung dari rumah-rumah panjang berhampiran berhimpun menyaksikan acara tersebut.

Majlis yang sama turut diadakan di Pejabat Daerah Kecil Long Lama.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lubok antu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Aug 2013 07:37 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lubok antu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Aug 2013 07:26 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lubok antu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2013 07:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lubok antu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 May 2013 07:07 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lubok antu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2013 07:01 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lubok antu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2013 07:01 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lubok antu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2013 07:29 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SWP bedau netapka Larry bediri ba <b>Lubok Antu</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 26 Jan 2013 01:41 PM PST

by Chris Bishop. Posted on January 27, 2013, Sunday

Komiti pengawa bepilih parti betuaika George Lagong deka bejalaika pansik dulu

BEDAU TEMU: Larry (duduk tiga ari kiba) meri penerang ngagai pemberita tembu aum renggat tinggi SWP kemari.

KUCHING: Sarawak Worker Party (SWP) bedau netapka pemutus sekalika presiden Larry Sng deka bediri di sitak parlimen Lubok Antu ba pengawa bepilih besai ke-13 (PRU13).

Ku Larry, komiti pengawa bepilih SWP ti betuaika sapit presiden George Lagong deka bejalaika pansik dulu di Lubok Antu.

"Aku ngelempaika tanggungpengawa nya ngagai komiti pengawa bepilih SWP. Komiti tu deka ngadu pansik lalu meri buah runding ngagai aku.

"SWP deka netap sereta mansutka pemutus nya ba pengujung bulan Februari tu tauka pun bulan Mac. Tu nyengkaum lima agi lis chalun bukai ba lima sitak parlimen ke dipegai Parti Rayat Sarawak (PRS)," ku iya.

Kitai (SWP) mengkang enggau pemutus deka nganjung chalun ba enam sitak parlimen nya, tandu iya.

Iya mansutka jaku tu ba siti aum pengarang berita sepengudah ngulu aum ketuai renggat tinggi SWP ti diatur di indu opis parti nya ditu, kemari.

Lebuh ditanya sekalika iya rawan sepegudah ninga peneka rayat Lubok Antu ti semina deka nyukung peranak Lubok Antu enggau bansa Iban ngarika rayat di parlimen nya, Larry madah iya enggai nyimpul panjai lalu ngelempaika ngagai rayat netapka runding.

"Semua orang ngembuan hak mansutka penemu, aku pan bisi hak ba senentang pekara nya, taja pia aku ngelempaika ngagai rayat Lubok Antu ngaga pemutus," ku iya.

Iya mega madah rintai nama chalun SWP dipansutka tumu ngambika ulih meri awak ngagai parti bekimpin.

Ba kaul bukai, Larry madah SWP semampai nukangka pintu ngagai ketuai sereta raban Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) ke suba masuk parti nya.

Iya mega nyangkal dawa ti madah SWP ngembuan kaul dalam pengawa naburka berita di Radio Kenyalang (RK) ke alai riput polis udah digaga seraban orang nembiak ari parti PRS bedau lama tu tadi.

"Enti amat riput polis udah digaga, kitai patut meri awak ngagai polis bejalaika pansik sekalika pekara nya salah tauka enda.

"Radio Free Sarawak (RFS) ke sebaka enggau RK udah lama ditabur lalu nadai kala diukum, reti nya pengawa naburka RK mega enda salah," ku iya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Oct 2013 03:36 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jul 2013 03:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jun 2013 03:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 25 May 2013 03:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 May 2013 03:02 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2013 03:31 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2013 03:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Mar 2013 03:52 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Sep 2012 03:27 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

UnReportedNews™®: KR1M ANCAMAN KEPADA PEMBANGKANG?

Posted: 10 Jul 2012 08:30 AM PDT

-SELAMA INI, SESETENGAH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB SEOLAH-OLAH MAHUKAN RAKYAT DIBEBANI DENGAN PRODUK BERHARGA MAHAL SUPAYA RAKYAT AKHIRNYA MENYALAHKAN KERAJAAN, AGAK-AGAK PUAK MANA YANG MENGAWAL EKONOMI MALAYSIA YE .. KEKEKE!-

Pembinaan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) di seluruh Malaysia yang objektif utamanya adalah untuk menyediakan rakyat dengan produk-produk yang berharga lebih murah dan berpatutan jelas telah menyebabkan sesetengah pihak berasa "tidak selesa" atas kemurahan hati kerajaan. 
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato' Sri Ismail Sabri Yaacob berkata bahawa beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab seolah-olah begitu ketara "terganggu" oleh pembinaan KR1M dengan menggunakan isu-isu yang tidak relevan dengan KR1M untuk mencetus kekecohan.
Ismail berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan majlis pelancaran KR1M pertama di Sarawak, yang terletak di Padawan kira-kira 16km dari bandar di sini dan setakat ini, ia juga merupakan KR1M yang terbesar di seluruh Malaysia petang semalam.
Menjawab dakwaan tuntutan DAP mengenai harga barangan di KR1M Padawan adalah lebih mahal berbanding harga yang ditawarkan oleh pasaraya di bandaraya ini, beliau berkata kerajaan akan menetapkan harga barang-barang yang ditawarkan untuk membawa simbol 1Malaysia dalam KR1M adalah antara 30 peratus dan 50 peratus lebih murah.
"Niat pembangkang kita mengelirukan rakyat dengan membandingkan harga produk lain berjenama dijual di KR1M dengan harga yang sama yang dijual di tempat lain," katanya sambil menambah bahawa pada masa di Kuala Lumpur, DAP juga membuat tuduhan yang sama tetapi mereka berbohong untuk membawa produk yang berbeza.
Ismail berkata, terdapat kira-kira 30 peratus daripada barangan yang terdapat dalam jenama KR1M lain dan ini memberi peluang kepada pengguna untuk membandingkan harga barangan boleh didapati di KR1M.
"Kerajaan telah menubuhkan KR1M seluruh Malaysia untuk menyediakan rakyat dengan produk yang berpatutan dan lebih murah sementara di sisi lain, beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab yang seolah-olah mahu rakyat dibebani dengan produk mahal namun akhirnya menyalahkan kerajaan."
"Saya percaya bahawa rakyat, terutama orang-orang di Sarawak cukup bijak untuk membezakan ini dan menyedari bahawa objektif utama kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam pembinaan KR1M hanya satu, iaitu memberi keutamaan kepada rakyat terlebih dahulu."
Ismail kemudian mendedahkan bahawa sejumlah sebanyak 12 KR1M adalah dirancang akan ditubuhkan di Sarawak sahaja ini tahun ini dan di bawah pelan ini, sekurang-kurangnya 1 KR1M akan dibuka di setiap bahagian negeri ini dan pihaknya sedang dalam proses menilai kesesuaian premis yang dicadangkan.
"Jika anda boleh membeli-belah KR1M kami di kawasan yang jauh dari kedai-kedai runcit yang ada supaya wujud persaingan," katanya sambil menambah bahawa usahawan tempatan juga dialu-alukan untuk memasarkan produk mereka di pertubuhan KR1M.
Mendedahkan bahawa 12 syarikat-syarikat individu telah disenarai pendekkan untuk menguruskan KR1M 12, Ismail berkata selain direkodkan sebagai KR1M yang terbesar di negara ini, KR1M Padawan juga telah mencatatkan jualan harian tertinggi berjumlah kira-kira RM60,000 sejak ia mula beroperasi pada 29 Jun lepas.
Beliau juga berkata jumlah 85 KR1M merancang untuk membuka seluruh negara sebelum akhir tahun ini dan sehingga tarikh, seramai 47 KR1M  telah berjaya dilancarkan setakat ini.
Turut hadir di majlis perasmian ialah Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hajah Rohani Karim, setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato'Kasim Saipuddin dan Pengurus Besar MRT Retail Sdn Bhd Dato 'Ameer Ali Mydin.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Sep 2012 03:47 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2012 03:14 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Aug 2012 03:47 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kg Pesang Begu tapak habitat Rafflesia baharu : my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 19 Jul 2012 11:17 AM PDT

KUCHING: Satu lagi kawasan baharu habitat bunga Rafflesia dikenal pasti di daerah Padawan yang akan dijadikan sebagai Taman Eko Rafflesia, kata Timbalan Menteri Pelancongan Datuk James Dawos Mamit.

Terletak di Kampung Pesang Begu, Dawos menyifatkan ia sebagai taman Rafflesia paling dekat dan mudah dihubungi di Sarawak, dan berpotensi sebagai tarikan baharu pelancong.

"Kita telah mengenal pasti tujuh akar 'tetra stigma' iaitu di mana bunga Rafflesia tumbuh.

"Tempat ini akan kita bangunkan sebagai pusat tarikan pelancongan kerana ia merupakan taman Rafflesia paling dekat di Sarawak," katanya ketika ditemu bual selepas mengadakan lawatan di kawasan habitat bunga Rafflesia di Kampung Pesang Begu, Padawan dekat sini semalam.

Dari bandar raya Kuching, jarak perjalanan ke kawasan tersebut hanya 60 kilometer dengan anggaran tempoh pemanduan selama 45 minit, dan dengan berjalan kaki dari jalan utama menuju ke lokasi hanya tiga minit.

Menurut Dawos yang juga Ahli Parlimen Mambong, kos yang dianggarkan untuk mewujudkan taman Rafflesia tersebut ialah RM100,000.

"Kita akan membina laluan pejalan kaki, menyediakan tandas awam dan sebagainya untuk kemudahan pengunjung.

"Projek ini akan kita laksanakan dalam tahun ini," katanya sambil menambah pelaksanaan projek akan dilakukan oleh Majlis Perbandaran Padawan (MPP).

Dawos menambah ,faktor lain yang memberikan potensi kepada kawasan berkenaan sebagai tarikan pelancong ialah keindahan semula jadinya seperti gua, gunung-ganang dan hutan.

Selain itu, katanya, kedudukannya juga terletak berhampiran dengan lokasi pelancongan lain di sekitar Padawan, seperti Kolam Air Panas di Kampung Annah Rais dan pusat peranginan Puncak Borneo.

Kampung Pesang Begu merupakan lokasi kedua habitat bunga Rafflesia yang dikenal pasti di daerah Padawan, selain di Kampung Temurang.

Sementara itu, bagi memperluaskan lagi destinasi pelancongan di sekitar Padawan, Dawos berkata projek menaik taraf jalan kini sedang giat dijalankan yang menghubungkan Kampung Annah Rais ke Kampung Simuti, Sibekar, Sibuang dan Sadir.

Katanya, projek melibatkan jalan sepanjang 5.5 kilometer itu sudah dilaksanakan pada tahun ini oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) dengan anggaran kos RM5 hingga RM7 juta.

"Pembinaan jalan ini amat penting kerana kampung-kampung terlibat mempunyai banyak produk pelancongan yang menarik seperti air terjun dan sebagainya," katanya sambil menambah Kampung Sadir juga akan dijadikan sebagai pusat penginapan.

Manakala, kawasan Teng Bukap juga akan dinaik taraf sebagai antara kawasan tarikan pelancong.

"Terdapat tapak kem yang sering digunakan oleh sekolah serta institusi pengajian tinggi untuk aktiviti perkhemahan pelajar.

"Kita akan meningkatkan kemudahan di sini agar ia menjadi kawasan pelancongan," katanya.

Selain melawat kawasan habitat bunga Rafflesia di Kampung Pesang Begu, Dawos turut mengunjungi Kolam Air Panas Annah Rais serta menyertai aktiviti kayak menyusuri Sungai Sarawak Kiri.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved