ads

Rabu, 10 April 2013

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Pengalaman bercuti <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b> - Day 1 | ! nama saya nadia !

Posted: 18 Jan 2013 10:19 AM PST

aku sekarang dekat lobby hotel update blog. live update babeee. gigih kannn? hewhew. hari ni first day dekat kuching. pagi tadi flight pukul 9:35 pagi, pukul 11.15 sampai sini. spesis aku, nak gi bercuti mana-mana, aku prefer book hotel dulu siap-siap. tak berani nak gamble datang negeri orang menononggg tak tau nak tinggal mana since tak pernah ada pengalaman datang sini kann.
bersemangattt nak gi berjalan punya pasal kann :P, pukul 5 pagi dah bangun dahh. call teksi datang amek dekat rumah. pukul 6 pagi teksi dah terpacak depan rumah. kalau ikut perancangan asal, kitorang nak teksi hantar terussss ke airport tapi, oleh disebabkan kitorang tak pernah try naik skybas, ape kata kita try naik. time ni la nak cari pengalaman kannn. lagipun kitorang berdua je. skybas ni memang bas khas untuk ke LCCT. boleh dikatakan setiap masa dia ada, 24 hours. tak kesah flight korang pukul berapa. aku naik skybas dekat kl central. pegi balik sorang RM14, aku tak beli online. aku terus beli dekat kaunter sebab keputusan nak naik ni pon last minit kann.
berbalik kepada hotel, malam ni kitorang stay dekat Hotel 360Xpress City Center. dia betul-betul tengah bandar kuching. meh aku tunjuk keadaan bilik.
sejujurnya, untuk first timer datang kuching macam aku, aku sangatttt merekemen korang untuk stay sini. sebab dia punya kemudahan, sangattt lengkap. contohnya, kaw book hotel ni online kan. 1 malam RM102 nett untuk bilik queen bed. kaw mestiii akan fikir, bila sampai airport, nak datang ke hotel macam mana. nak naik teksi ke, nak sewa kereta ke kann. berapa ringgit. jadi, kalau kaw book hotel ni online, masa kaw book, dia akan terus tanya, nak pick up dari airport tak. caj pickup dari airport RM2.99 je babe per head. murahhh gile. sebab, kalau kaw naik teksi, dari airport ke hotel ni dalam RM20 lebih. jadi dah alang-alang, add on terussss pick dari airport. settle satu masalah.:)

haaaa, kat sini la aku sekarang tengah online. kehkehkeh. :P bapak heaven babeee. kaw online la sampai lebam, free of charge. dengan RM102 tu, kaw buat la sesuka hati apa dalam hotel ni. siap ada laundry room for free dekat level 1, kaw membasuh la berpuluh kali pun tak xpe. boleh terus keringkan. :) cuma  kelemahan hotel ni, RM102 tu tak xde free breakfast laa. bagi aku takpe sebab dalam hotel ni memang ada cafe. nak hantar terus ke bilik pun boleh. harga dia mampu bayar jangan risau. 
pagi tadi sebelum sampai kuching, aku memang plan aktiviti untuk hari ni terus pegi Sarawak Culture Village sebab sampai tadi pun still awal lagi kann. aku datang sini hotel memang aku dah book siap-siap. malam ni hotel 360xpress ni. esok hotel lain. saje nak try hotel beza-beza. :) cuma aku gamble datang tak book kereta sewa lagi. tapi hotel ni sangattt membantu ok. tak terfikir pon tadi bila nak check in, ternampak banner ni. 
dorang ada buat shuttle service ke sarawak culture village ni. just bayar RM10 per head per way. so total pergi balik untuk dua orang RM40. jadi hari ni tak perlu la susah-susah nak sewa kereta bagai kannn. terus amek servis shuttle hotel ni. settle satu masalah besar. :P aku amek yang gerak dari hotel pukul 2.15 petang, balik 5.15 petang.
dari bandar kuching ke sarawak culture ni makan masa 1 jam. kalau kaw tak pernah datang, pertama kali kan babe, nak drive sendiri ke tempat ni, aku rasa mauu makan masa 2 jam jugak sebab kuching ni kelemahan dia satu, tak banyak signboard tunjuk jalan. lepas tu kawasan ni memang jauhhhh hujung kaki gunung santubong. 
orang cakap, kalau datang kuching, tapi tak pegi sarawak culture village ni tak berapa nak sah. :P sebab ni memang tempat khas untuk kita tau tentang rumah-rumah dan adat orang sarawak. siap ada show khas untuk setiap jenis kaum dorang sekali. bayaran masuk tempat ni RM60 per head. 


aku tak pahammmm kenapa tempat ni patung ukiran kayu dia mesti majoriti stok lucah. keje nak mensetekkkk je. (x__x)
yang patung versi lelaki sopan sikittt. yang versi perempuan tak perlu nak berputing sangatt lahhh. sengallll gile kan. dah la sebijik rupa! kahkahkah. 
dekat sarawak culture village ni ada 7 buah rumah berlainan jenis. banyak sangattt gambar. aku main letak je la eh. sorryyyy kalau kaw berbuluuu asyik-asyik muka aku, asyik asyik muka aku. :p laki i pegang camera uolsss. :)) 
kretipp kan dorangg. buah kelapa pon boleh buat jadi monyet. 
dalam ramai-ramai, aku palingggg risau amek gambar dengan lelaki ni. seksi sangatttt babe. wa pulak seramm. dia rilekkks je. huhu
dalam banyak-banyak rumah pulak, aku palingg suka rumah ni. rumah orang ulu. sebab, dia punya tiang rumah unik sangat. bercorak-corak. 
tengok, tinggi dia tak menahan babe. dah la time ni hujan. nasib baikkk hotel bagi bekal payung. 
tepat pukul 4, semua pengunjung kena masuk bilik teater sebab time ni dorang menari-nari dan ada beberapa pertunjukan. 
part paling tak boleh blaaa bila dorang jemput beberapa pengunjung naik stage menari dengan dorang. kaw nampak tak kaw nampak tak. #pitammmm. 
show ni abis ngam-ngam pukul 5.00 petang. sambil menunggu van hotel datang pick up, sempat la amek gambar dekat burung besar tepi pantai damai ni. :)
balik-balik dah tak larat, order makanan suh hantar dekat bilik je senang. membungkang tak ingat dunia, tiba-tiba pukul 11 malam masing-masing cerah mata balik, nak keluar dah lewat sangat. turun ke lobby mengonline kan diri la kitaaa. sekian, pukul 2 pagi. nak naik bilik dah. terlupaaaa. datang sini nak honeymoon kannn. tak memasal honeymoon dekat lobby hotel malam-malam buta. tapi kaw jangan risau babe, hanimum tak semestinya malamm. siang-siang pun boleh. kohkohkoh (x__________x)

11 di betong sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di betong sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di betong sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2013 07:19 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SMK Saratok juara MSS <b>Betong</b> 2013 - The Borneo Post Online

Posted: 09 Mar 2013 01:29 PM PST

Posted on March 10, 2013, Sunday

BETONG: Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Saratok mempertahankan kejuaran buat kali ketujuh berturut-turut pada Kejohanan Balapan dan Padang Majlis Sukan Sekolah- sekolah Sarawak (MSS) Bahagian Betong 2013 yang berlangsung di Kompleks Sukan Betong di sini bermula 4 Mac lepas dan berakhir kelmarin.

Sebanyak 13 kontinjen sekolah menengah menyertai kejohanan tersebut dengan naib manakala untuk kategori sekolah rendah, kontinjen Zon Debak merangkul kejuaraan apabila menewaskan tujuh kontinjen dari zon lain dengan Zon Betong menjadi naib juara dan Zon Saratok di tempat ketiga.

Majlis penutupan kejohanan tersebut dihadiri oleh Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Dato Sri Douglas Uggah Embas.

Pada majlis itu, Uggah mengumumkan peruntukan sebanyak RM30,000 kepada MSS Bahagian Betong bagi membawa kontinjen tersebut ke kejohanan MSS Negeri Sarawak yang akan berlangsung di Bintulu dari 24 hingga 27 April nanti.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di serian sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di serian sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di serian sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2013 03:58 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di serian sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2013 03:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Probitas Et Fides: {Gambar} : Tempat-tempat Menarik <b>di Sarawak</b>...

Posted: 30 Jan 2013 05:24 PM PST

Assalamualaikum wbt kepada sahabat blogger semua. Semoga kalian semua senantiasa dirahmati Allah SWT. Selawat dan salam kepada Junjungan Besar kita Nabi Muhammad SAW. Semoga syafaat baginda kita perolehi kelak.
Sahabat sekalian, pada 13 sehingga 19 Januari lalu saya berkesempatan ke negeri Bumi Kenyalang iaitu Sarawak untuk sedikit tugas rasmi. Saya diarahkan untuk ke sana selama seminggu untuk pergi ke dua tempat iaitu Serian dan Kuching. Alhamdulillah, dalam masa bertugas rasmi tersebut dapat juga saya berjalan sedikit untuk menikmati makanan dan pemandangan yang indah yang senantiasa terpelihara oleh negeri yang terkenal dengan jolokan Bujang Senang ini.
Ikuti sedikit catatan perjalanan saya yang tidak seberapa ini.:-
Tiket penerbangan MH 2528 dari KLIA ke Kuching pada 13/1 dan penerbangan balik dari Kuching ke KLIA untuk MH 2505 pada 19/1.
Sempat snap gambar dari Balai Pelepasan KLIA sebelum menaiki kapal terbang..Pilot tengah tunggu saya tue hihihihihh.......

Sampai di airport Kuching, terus menaiki teksi ke Hotel Dormani iaitu hotel penginapan saya selama 6 malam tersebut.
Malam pertama, sempat berjalan kaki dari hotel ke Dataran yang berdekatan. Saya tak pasti apa nama dataran ini tetapi ia betul-betul berdekatan dengan Masjid Negeri. Hotel Dormani itu pun berhadapan dengan Masjid Negeri yang terletak di Jalan Haji Abol ( kalau tak silap saya)...

Awal pagi keesokannya, saya terus ke Serian dengan seorang sahabat yang membawa saya ke sana. Perjalanan dari Kuching ke Serian mengambil masa dalam 1 jam melalui Jalan Kuching - Serian. Saya dimaklumkan jalan ini antara jalan terbaik yang menghubungkan dua daerah ini. Gambar diatas saya ambil ketika singgah makan di sebuah restoran di Serian.

Gambar ini ketika saya makan tengahari di sebuah restoran di pekan Serian. Serian sebuah pekan kecil yang cantik dan bersih. Seharian saya di Serian dan setelah kerja yang telah diarahkan selesai, saya kembali ke Kuching semula. Memang saya tidak bercadang untuk menginap di Serian kerana jarak perjalanan dengan Kuching tidaklah berapa jauh sangat.

Malamnya, sahabat saya yang membawa saya ke Serian telah mengajak kami makan di sebuah tempat makan yang berdekatan. Saya tak pasti apa nama tempat ini tetapi lokasinya terletak di atas bumbung sebuah kompleks membeli belah ( kalau tak silap saya namanya Top Shop)
Sempat juga snap gambar Sarawak River Cruise yang parkir di Sungai Sarawak.. hihihhh...
Di Sungai Sarawak ini, terdapat bot penambang untuk ke seberang sana. Saya tidak melepaskan peluang untuk menaiki bot ini untuk ke seberang sungai ini. Tambang yang dikenakan adalah RM 1 tetapi saya dimaklumkan jika kita menaikinya pada waktu siang tambangnya cuma RM 0.50
Inilah destinasi yang dituju untuk ke seberang Sungai Sarawak ini. Sebuah kedai Kek Lapis yang dikenali sebagai Kek Lapis Myra. Walau bagaimanapun, mengikut penduduk tempatan ada sebuah lagi kedai kek lapis yang popular iaitu Dayang Salha. Namun, saya tak berkesempatan ke sana..huhuhhh...
Antara kek lapis yang diperaga untuk dicuba, boleh cuba sampai kenyang tau di Kedai Kek Lapis Myra nie heheheeee....
Sedikit pemandangan kedai Kek Lapis Myra.
Pemandangan pada waktu malam di Jeti Bot Penambang tersebut..
Sempat juga saya merasa Mee Kolok Sarawak. Rasa macam maggi goreng pun ada.. Tapi memang sedap Mee Kolok Sarawak nie....

 Yang ini, Nasi Goreng Udang Penyet...perghhhh..memang sedap.. keesokannya iaitu saya nak cuba lagi tetapi gerai tersebut tutup pula huhuhuhh...sekali rasa pasti nak rasa lagi

Alhamdulillah, hari terakhir sebelum pulang dapat juga saya berjalan di waktu siang di Kuching ini. Lokasi pilihan saya iaitu Indian Mosque Lane. Tempat untuk mencari sedikit cenderahati..

19 Januari pulang semula ke Kuala Lumpur. Entah apa nasib saya, seat saya untuk pergi dan balik kedua-duanya terkena di bahagian sayap. So, sempatla snap saya MAS nie hihihihhh...
Alhamdulillah, tugasan yang telah diamanahkan telah sempurna saya selesaikan dalam masa 6 malam berada di Kuching. Selain itu, dapat juga menikmati pemandangan, merasa makanan dan berkenalan dengan orang Kuching..awok...awokkk..itulah perkataan tradisi orang Sarawak yang saya ingat sampai sekarang..
Sampai disini dahulu coretan layangan minda Probitas Et Fides..semoga kita bersua lagi di layangan akan datang.. Kepada sahabat blogger teruskan berblogging seperti biasa ya..Jumpa lagi destinasi yang akan datang ye hihihihh..( kne ngadap bos dulu nak tahu destinasi tugasan seterusnya huhuhuhhh)...

32,555 MyKad <b>di</b> seluruh <b>Sarawak</b> belum dituntut | Kamaluddin&#39;s Blog

Posted: 24 Jan 2013 11:00 PM PST

- Jan 25, 2013 15:00:27.

mykadKUCHING: Sebanyak 32,555 MyKad yang sudah siap di seluruh Sarawak belum dituntut pemiliknya setakat ini, sekali gus menyebabkan berlaku lambakan di hampir kesemua pejabat cawangan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di ne-geri ini.

Menurut Penolong Pengarah (Bahagian Pentadbiran) JPN Negeri Sarawak Norazian Mat Noor, lambakan MyKad yang sudah siap terdapat di pejabat JPN Kuching, Batu Kawa, Bintulu, Kapit, Limbang, Miri, Sibu, Serian dan Sri Aman.

Beliau berkata, pemohon harus mengambil MyKad yang sudah siap kerana ia dokumen pengenalan diri yang sangat penting dan MyKad siap yang tidak dituntut bagi tempoh agak lama mungkin akan di-lupuskan.

"Masih menggunakan MyKad lama walaupun telah menukar kepada MyKad Struktur Baharu dan gemar berlengah untuk pergi ke pejabat JPN kerana mengetahui penukaran MyKad lama kepada MyKad Struktur Baharu tidak wajib merupakan antara faktor yang menyebabkan sikap sambil lewa pemohon," ujarnya.

"Mengikut peraturan-per-aturan Pendaftaran Negara 1990, Seksyen 26, tempoh simpanan MyKad di pejabat JPN adalah selama 18 bulan dari tarikh ia dikeluarkan dan selepas itu MyKad berkenaan akan dilupuskan.

"Bagaimanapun, seksyen ini tertakluk kepada arahan selanjutnya daripada Ketua Pengarah yang boleh menetapkan suatu jangka masa lebih panjang. Gantian MyKad yang ti-dak dituntut akan dikenakan fi tertentu," katanya.

Justeru, beliau menasihati orang ramai yang pernah memohon MyKad agar menelefon pejabat-pejabat JPN berdekatan untuk menyemak dan membuat janji temu masa mengambil MyKad siap tanpa perlu beratur atau menunggu lama di Kaunter C3 (Call, Collect, Counter).

Beliau menambah, bagi memudahkan orang ramai mengambil MyKad siap, JPN mewujudkan Pusat Cetakan MyKad Teragih di JPN Kuching dan JPN Miri.

Menurutnya, dengan adanya sistem itu, pemohon boleh mendapatkan MyKad dalam tempoh satu hari berbanding 30 hari dari tarikh permohonan sekiranya permohonan dilakukan di JPN cawangan lain di Sarawak.

JPN juga, katanya, merancang menambah Pusat Cetakan MyKad Teragih di bandar lain seperti di Sibu dan Sri Aman, selain mendapatkan nombor telefon pemohon semasa memohon untuk dihubungi jika MyKad mereka siap.

"Semua ini adalah penambahbaikan yang dilakukan JPN untuk memudahkan pemohon mengambil MyKad siap, selain menghantar senarai pemohon tidak dituntut ke Pejabat Residen setiap tiga bulan.

"Kita juga dari semasa ke semasa membuat hebahan melalui media massa dan bekerjasama dengan pemimpin masyarakat untuk menyalurkan maklumat kepada penduduk di kawasan masing-masing," katanya.

Beliau menambah, JPN biasanya akan menghantar notis kepada pemohon selepas tempoh tertentu untuk memberitahu mereka agar memungut MyKad sudah siap dan membuat serahan di lapangan terutama di kawasan pedalaman melalui Unit Khas Bergerak.

[lahad datu] gugurnya lagi wira negara!! - hambaliabdullah_03

Posted: 05 Mar 2013 05:34 AM PST


Barisan Perwira Yang Gugur Dalam Mempertahankan Keamanan Dan Keselamatan Negara
Allahyarham Supt Ibrahim bin Lebar, 52 tahun berasal dari Besut, Terengganu dan bertugas di Cawangan Khas Bukit Aman. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial dari Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, beliau meninggalkan seorang balu Puan Rosiah bt Dahlan, 52 dan 3 orang anak masing-masing berusia 22, 20 dan 17 tahun. Jenazah telah dikebumikan di Tanah Perkuburan USJ 20, Subang Jaya.
Mendiang ASP Michael Padel, 36 tahun berketurunan Bidayuh dan berasal dari Serian, Sarawak. Bertugas di Cawangan Khas IPD Semporna dan meninggalkan seorang balu Puan Jabah a/p Mingku serta seorang anak lelaki berusia 1 tahun. Jenazah mendiang akan dibawa pulang ke Kg Bidayuh, Tebakang, Serian untuk disemadikan.
Allahyarham Sarjan Baharin bin Hamit, 49 tahun berasal dari Alor Gajah, Melaka dan bertugas di Cawangan Khas IPK Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Sumati binti Suarah, 50 tahun dan dua orang anak berusia 16 dan 11 tahun. Jenazah disembahyangkan di Masjid Nur Islam IPK Sabah dan dikebumikan di Jalan Tuaran, Kota Kinabalu.
Allahyarham Sarjan Aziz bin Sarikon, 52 tahun bertugas di PGA Batalion 14 Semporna, Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Sitti Banddorah Bt Mahalil, 39 dan 4 orang anak, 2 lelaki dan 2 perempuan yang masing-masing berusia 18, 15, 12 dan 7 tahun. Jenazah Allahyarham disembahyangkan di IPD Semporna untuk dikebumikan.
Allahyarham L/Kpl Mohd Azrul bin Tukiran, 27 tahun berasal dari Klang, Selangor dan bertugas di Batalion 14, PGA Tawau. Beliau yang masih bujang merupakan anak keenam daripada tujuh adik beradik. Jenazahnya dibawa pulang ke rumah ibu bapanya di Jalan Teluk Kapas, Kampung Rantau Panjang, Klang dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Shapadu, Kg Panjang, Klang.
Allahyarham Kpl/S Salam bin Togiran, 42 tahun berasal dari Sandakan, Sabah dan bertugas di IPD Tawau. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Marlinah binti Utan dan 4 orang anak berusia 16, 13, 11 dan 1 tahun. Jenazah telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 15, Jalan Apas, Tawau.
Pemergian perwira-perwira negara ini akan dikenang oleh seluruh rakyat Malaysia. Jasamu, baktimu, pengorbananmu akan teguh di sanubari rakan seperjuangan dan menjadi azimat untuk terus berbakti kepada agama, bangsa dan negara..!
Al-Fatihah untuk  Allahyarham ASP Ibrahim bin Lebar, Allahyarham Sarjan Baharin bin HamitAllahyarham Sarjan Aziz bin SarikonAllahyarham L/Kpl Mohd Azrul bin Tukiran dan Allahyarham Kpl/S Salam bin Togiran.  Semoga roh arwah dicucuri rahmat Allah S.W.T dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh dan syahid mempertahankan negara. Amin.

Takziah buat keluarga Mendiang ASP Michael Padel.

11 di subis sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di subis sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Mar 2013 09:56 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

RM100 Bantuan Khas Awal Persekolahan Diagihkan <b>di</b> Daerah <b>...</b>

Posted: 18 Jan 2013 07:09 PM PST

Hasrat kerajaan untuk meringankan beban rakyat terutama sekali dalam mengagihkan Bantuan Khas Awal Persekolahan bukanlah gimik untuk memancing undi PRU13!  
Kerajaan memberikan bantuan ini tidak mengira latar belakang, kaum mahu pun pegangan agama dan politik keluarga pelajar tersebut.  Ini kerana kerajaan kita berlaku adil untuk tidak berat sebelah dalam meringankan beban menyambut musim persekolahan yang baru.  
Ianya juga dapat memberi insentif untuk pelajar tersebut agar belajar dengan lebih rajin lagi khususnya bagi pelajar yang bakal menduduki PMR, SPM mahupun UPSR pada tahun ini.  Sekiranya mereka berjaya maka hadiah galakan pelajar akan berlipat ganda untuk meraih kejayaan mereka kelak!
Mereka inilah pewaris masa hadapan dan sememangnya kerajaan akan menyediakan bantuan yang terbaik agar pelajar dapat belajar dengan lebih selesa.  Bantuan khas ini dapat juga digunakan untuk membeli buku rujukan atau sepasang pakain seragam baru.

Bukan gimik pancing undi PRU13

by Mohd Achil Norrlatep.Utusan Borneo 19 Januari 2013, Sabtu


GUNA SEBAIKNYA: Ahmad Lai (empat kiri) menyerahkan bantuan RM100 kepada salah seorang pelajar semalam.

BEKENU: Bantuan Khas Awal Persekolahan sebanyak RM100 yang telah diagihkan kepada pelajar awal bulan ini bukanlah gimik untuk memancing undi sempena Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Ahli Parlimen Sibuti, Ahmad Lai Bujang berkata bantuan khas persekolahan itu seperti sebahagian daripada bantuan-bantuan kerajaan yang telah diberikan di peringkat sekolah.

"Banyak bantuan persekolahan disediakan kerajaan seperti buku teks, rancangan makanan tambahan, asrama, kemudahan infrastruktur dan sebagainya," katanya pada Majlis Penyerahan Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100 di Dewan Masyarakat Bekenu, di sini pagi semalam.

Apa yang penting kata beliau, semua bantuan berkenaan adalah bukti keikhlasan kerajaan dalam membantu setiap lapisan rakyat tidak mengira agama, bangsa dan keturunan.

"Apa yang lebih menakjubkan, kerajaan juga tidak mengira apa pegangan politik seseorang dalam menghulurkan bantuan sedemikian," jelasnya.

Beliau berkata, salah satu daripada hasrat kerajaan dalam mengagihkan hasil daripada keuntungan pelaburan ekonomi.

Mengenai tanggungjawab ibu bapa dan guru dalam mendidik anak-anak, beliau mengharapkan yang terbaik daripada kedua-dua pihak.

"Ibu bapa harus prihatin terhadap keperluan anak-anak manakala guru pula bertanggungjawab memantau supaya mereka terus berjaya," ujarnya.

Di peringkat pentadbiran Pejabat Pelajaran Daerah Subis, seramai 4,116 pelajar sekolah menengah dan 5,234 pelajar sekolah rendah mendapat Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100 terdiri daripada lima buah sekolah menengah dan 44 buah sekolah rendah.

Turut hadir pada majslis itu Pegawai Pelajaran Daerah Subis, Ahli Chikba.

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2013 10:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

60 peninju bakal bertarung Cabaran Muaythai <b>Lundu</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 19 Feb 2013 03:47 PM PST

Posted on February 20, 2013, Wednesday

CABARAN: Barisan peninju Kelab Muaythai JBL menyertai Cabaran Muaythai Lundu pada Sabtu ini bersama-sama dengan Ahmad Nirwan (belakang, tiga kanan) di Lundu.

CABARAN: Barisan peninju Kelab Muaythai JBL menyertai
Cabaran Muaythai Lundu pada Sabtu ini bersama-sama
dengan Ahmad Nirwan (belakang, tiga kanan) di Lundu.

BAU: Seramai 60 peninju termasuk atlet bayangan Sukan Malaysia (SUKMA) dijangka menyertai Cabaran Muaythai Lundu 2013 yang akan diadakan pada 23 Februari (Sabtu) di Dewan Kampung Rukam, Jalan Biawak Lundu.

Kejohanan selama sehari itu dianjurkan oleh Kelab Belia dan Rekreasi Jalan Biawak Lundu dengan kerjasama Kelab Muaythai Jalan Biawak Lundu (JBL).

Pengasas dan Jurulatih Kelab Muaythai JBL, Ahmad Nirwan berkata kejohanan itu turut menarik minat peserta dari Kelab Muaythai Kenyalang dan Kelab Muaythai SS Fighters.

Beliau yang juga pengerusi penganjur menjelaskan, objektif utama pertandingan tersebut adalah untuk mempromosi sukan muaythai dan budaya sihat di kalangan belia sekitar daerah Lundu dan Biawak.

Selain itu, ia juga dapat dijadikan medan latihan pendedahan untuk atlet SUKMA Sarawak.

"Seramai 15 peninju bayangan SUKMA Negeri mengesahkan penyertaan mereka.

Antara yang bakal mencuri tumpuan ialah peninju dari Kelab Muaythai SS Fighters.

"Bagaimanapun, peninju dari Kelab Muaythai Kenyalang dan Kelab Muaythai JBL juga dijangka mampu memberi saingan sengit," katanya.

Menurutnya, empat peninju Kelab Muaythai JBL yang diserapkan dalam skuad bayangan SUKMA Sarawak ialah Heendrew Lois, Jeffrery Nagoi, Steve Rossel dan John Bodi.

Kelab Muaythai JBL ditubuhkan oleh Ahmad sejak dua tahun lalu dan juga ahli gabungan Persatuan Muaythai Kuching.

Mereka mempunyai pusat latihan di Kampung Rukam, Biawak dengan ahli berjumlah 30 orang dari Lundu dan Biawak.

Sementara itu, seramai 30 ahli Kelab Muaythai JBL telah mengadakan demonstrasi muaythai semasa pelancaran program Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M) kawasan Parlimen Mas Gading di Tasik Biru Square, Sabtu lalu.

Pertunjukan itu menarik minat lebih 2,000 penonton dan disempurnakan oleh Menteri Pembangunan Sosial, Tan Sri William Mawan Ikom.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di sarikei sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Mar 2013 09:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Bandar <b>Sarikei</b>, <b>Sarawak</b> dilanda "Air Bah" atau Air Pasang Besar <b>...</b>

Posted: 15 Nov 2012 03:35 AM PST

Bandar Sarikei Sarawak dilanda "Air Bah" atau Air Pasang Besar dari Sungai Rajang.  Gambar dibawah adalah berdekatan dengan Market Ikan ( Gambar diambil hari ini 15 Nov 2012 ) .

Di Sekitar Bank Road Sarikei . ( Gambar diambil 14 Nov 2012 )

Para penduduk sekitar Bandar Sarikei diminta berjaga - jaga kerana kemungkinan malam ini hingga pagi esok air pasang besar daripada Sungai Rajang akan berlaku tambahan lagi tempat - tempat utama adalah berdekatan dengan Sungai Rajang.

Untuk Maklumat Lanjut anda boleh layari Page Sarikei di Facebook bagi mengikuti perkembangan semasa.

Bonus:

11 di daro sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di daro sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di daro sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Mar 2013 03:51 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Bumi Betajin juara Street Soccer <b>Daro</b> - The Borneo Post Online

Posted: 24 Feb 2013 08:12 AM PST

Posted on February 25, 2013, Monday

DARO: Kehebatan pemain pasukan Bumi Betajin sukar disangkal apabila mereka menjuarai pertandingan Street Soccer Program Lan Riadah Daro 2013 di sini, pagi kel­marin.

Dalam perlawanan akhir itu, Bumi Betajin menewaskan pasukan Saai Darul Falah A dan melayakkan mereka membawa pulang wang tunai RM600 serta hamper.

Manakala pasukan Saai Darul Falah A terpaksa akur selaku naib juara membawa pulang wang tunai RM480 serta hamper, tempat keti­ga disandang oleh pasukan Syafaat Garuda FT meraih RM360 serta hamper dan NDRO FT menduduki tem­pat keempat.

Sejumlah 40 pasukan meny­ertai pertandingan Street Soccer Lan Riadah 2013 meli­batkan hampir 200 orang go­longan belia sekitar kawasan Daro.

Terdahulu, Pegawai Daerah Daro Safiee Ahmad melaku­kan sepak mula sebagai sim­bolik perasmian program tersebut.

Hadiah disampaikan oleh wakil Ahli Parlimen Igan, Jonhny Zawawai serta Pega­wai Jabatan Agam Islam Sarawak (JAIS) Khalidi Ibra­him pada majlis penutupan di Masjid Tunku Rahman Daro, kelmarin.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di matu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di matu sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di matu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Mar 2013 01:51 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di matu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jul 2012 01:45 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Aiseyman!! Erti Kehidupan...: <b>Matu</b> Daerah Ku

Posted: 05 Jul 2012 08:47 AM PDT

Matu merupakan salah sebuah daerah yang terdapat di Negeri Sarawak. Seperti daerah-daerah lain, Matu juga mempunyai sejarah dan latar belakangnya tersendiri. Lingkungan tahun 1930-an, Matu merupakan sebuah perkampungan kecil yang merangkumi Kampung Kuala Matu, Kampung Sekaan, Kampung Jamoreng dan Kampung Tian. Pertambahan bilangan penduduk di perkampungan kecil itu meningkat pada tahun 1940-an iaitu lebih kurang seramai 3,000 orang. Ketika itu, Matu ditadbir oleh Muara Rejang termasuklah Daerah Sarikei dan Daro. Dalam dialek tempatan, Matu disebut sebagai 'Matau' atau 'Mato' yang merujuk kepada nama pokok Matau yang banyak terdapat di Matu. Sebelum menjadi sebuah penempatan, kawasan Matu banyak ditumbuhi pokok-pokok tersebut dan akhirnya ia menjadi pencetus ilham penubuhan kawasan ini.
Setelah kerajaan kolonial British menjajah Sarawak pada tahun 1946, pentadbiran kawasan ini berpindah ke Daerah Sarikei. Ketika itu, Matu dikenali sebagai Daerah Matu-Daro iaitu gabungan Matu dan Daro yang membentuk sebuah daerah. Semasa pemerintahan British, daerah kecil ini mempunyai kira-kira 600 buah rumah, pejabat kerajaan, balai polis, klinik dan bangunan-bangunan kerajaan yang lain. Kesemua bangunan ini terletak berdekatan dengan tebing sungai. Tidak jauh dari kawasan pentadbiran, terdapat bazar yang menempatkan 20 buah rumah kedai dan sebuah banglo sebagai tempat penginapan pegawai British yang datang melawat Matu.
Setelah Sarawak menjadi sebahagian daripada Persekutuan Malaysia, pada 2 April 1973, Matu telah diisytiharkan sebagai sebuah sub-daerah dan pentadbirannya berpusat di Daro. Lokasi Daerah Matu-Daro terletak sepanjang pesisir pantai Loba Paloh dan Batang Igan termasuk sebahagian besar Pulau Bruit. Daerah Matu-Daro mempunyai keluasan lebih kurang 2,000 kilometer persegi dan mencatatkan populasi seramai 17,000 orang. Majoriti penduduknya berbangsa Melanau dan selebihnya bangsa-bangsa lain seperti Cina, Melayu dan Iban. Daerah Matu-Daro di kelilingi hutan paya bakau dan keadaan ini sekali gus mempengaruhi muka buminya yang bertanah paya. Matu hanya diisytiharkan sebagai daerah penuh pada 5 Mei 1991 dengan kemasukan Igan sebagai sub-daerah Matu. Pentadbirannya diambil alih oleh Mukah setelah daerah ini di naik taraf sebagai sebuah kawasan baru di Negeri Sarawak pada 1 Mac 2002
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved