ads

Jumaat, 8 Jun 2012

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


Tanah NCR <b>di Kanowit</b> mujur dikemansang nengah <b>...</b> - My <b>Sarawak</b>

Posted: 18 May 2012 06:05 PM PDT

KUCHING: Penyampau tanah adat asal Bumiputera (NCR) mujur dikemansang nengah projek nanam sawit bisi enam bengkah endur enggau sekeda projek ke benung diperambu di menua Kanowit.

Menteri Muda Pemansang Tanah Datuk Gramong Juna madah ba siti ari projek ke dikelala enggau nama Kanowit Blok B enggau D, sepemesai 12,639 hektar tauka 90.7 persin udah ditanam enggau sawit.

"Ba projek ke dikelala Kanowit Blok A, ba pemesai 3,100 hektar, alai urung 1,900 hektar tauka 61.2 persin udah alai bekebun," ku iya.

Iya nandu, ba tiga buah projek bukai, iya nya Majau/Poi, Kanowit Blok C enggau Lesih, udah nyain Sempekat Pemereti Ati (MoU) ba pengawa kunsi (JVA) tang lalu bedau netapka utai ke deka ditanam dia.

Ba sebengkah agi endur, iya nya di Kabah, JVA lalu bedau digaga.

Iya madah baka tu nyaut tanya ari Kaban Kunsil Nengeri (ADUN) Ngemah Alexander Vincent nanya pemujur tanah NCR dikemansangka alai endur bekebun sawit di Kanowit ba Aum Kunsil Nengeri (DUN) Renggat Kedua ba hari keempat ditu, ensana.

Kelimpah ari nya, ba pekara ke sama nya mega, Menteri Muda Pengerai Mensia Mayuh Dr Jerip Susil madah tender ngaga Kelinik Pengerai Sibu Jaya ke bisi di pandangka ba iklan kena 15 March tu tadi deka belabuh digaga enti pengawa milih kontrektor udah mujur, tang ngaga Balai Pengerara Api enggau Penyah Penusah (BOMBA) Sibu Jaya nengah Renggat Kedua dalam Langgur Pemansang Malaysia Lumpar Ke-10 (RMK-10) enda dikemendarka.

Category: Sarawak

11 di subis sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di subis sarawak - Google Blog Search


kisah satu hati

Posted: 08 Jun 2012 02:20 AM PDT

PERSIAPAN KE BORNEO


Assalamualaikum w.b.t


*sebenarnya dah lama teringin nak buat entry ni. Mana tau berguna untuk tatapan cikgu-cikgu baru yang bakal dipostingkan ke belah-belah sana (kalau mereka terlalu kat sini la). Aku cuba untuk ceritakan sedetail yang boleh.
Part 1: Kronologi kisah
Untuk batch aku, result posting keluar pada hari Isnin 9/1/2012. Tarikh lapor diri ialah pada 16/1/2012, iaitu seminggu lepas result diumumkan. Kalau korang jenis yang tak prepare mental and fizikal untuk dihantar ke Sabah Sarawak macam aku, mesti korang rasa sangat serabut. Mana cukup seminggu nak buat preparation lagi, nak bersedia dari segi mental and fizikal lagi, nak merawat hati yang cedera lagi. Tapi itulah kenyataan yang perlu dihadapi.
 Lepas jek tau dapat Sarawak, perkara pertama yang datang dalam kepala otak ialah macam mana aku nak mintak tukar dengan tiket flight, sama ada kena beli sendiri, atau kerajaan sponsor. Ada yang cakap kena beli sendiri, nanti boleh claim, ada yang cakap tak payah beli, kerajaan bagi tiket. *kalau kena beli sendiri aku tak mau pergi * KPM pulak, lepas jek umumkan result posting tu, terus senyap sunyi. Tak ada pun nak bagitau nak kena bawak apa pergi sana, macam mana dengan tiket flight, macam mana dengan sekolah, macam mana dengan tempat tinggal kat sana, nak berkumpul kat mana and so on and so on. Keadaan pada masa tu sangat tegang dan sangat blur. Telefon KPM pulak, semedangnya line busy. So apa yang boleh dilakukan hanyalah menanti dengan harapan result posting itu salah!
Beberapa hari kemudian, soarang demi sorang update kat FB yang diorang dapat call daripada KPM, bagitau ke mana kita ditempatkan dan apa yang harus dibawa ke sana. Macam aku, diorang cakap aku akan diterbangkan ke Miri. Tapi bila tanya Miri tu kat mana, diorang suruh telefon sendiri PPD.Yang buat sakit hatinya, PPD tak mau bagi tau nama sekolah. Entah apa sebabnya. Diorang suruh call balik 16/1/2012. Budak-budak yang dapat posting ke semenanjung kebanyakannya dah tau nama daerah, siap nama sekolah lagi. Kami ni? sabar je la...
Oh ye, orang KPM tu jugak cakap, tiket flight tak payah beli. Kerajaan sponsor. Selesai satu masalah. Tapi bila nak terbangnya? Masa makin suntuk. 16/1/2012 tinggal tak berapa hari lagi. Apa yang kami buat ialah menunggu lagi panggilan dari KPM. Kali ni panggilan untuk bagitau bila akan terbang pulak.
Isnin, 16/1/2012, budak-budak yang dapat posting ke semenanjung sudah mula melapor diri. Ada yang sudah update status di FB 'Alhamdulillah..sekolah best' bla bla bla. Kami yang dihantar ke Sabah Sarawak masih digantung tak bertali. Masalah tiket masih tak selesai lagi. Tapi preparation tetap kena buat. Walau hati tak rela, sumbat jugak baju-baju dalam beg AF tu. Buatnya KPM call cakap flight kita hari tu jugak, tak ke naya nak kemas. Last-last, seorang demi seorang update dekat FB, orang KPM dah call, bagitau tarikh flight dan tempat berkumpul. Penerbangan kami berperingkat-peringkat. Bukan serentak. Kalau tak silap aku, flight first ke Sibu, awal pagi 17/1/2012. Dan kami berkumpul di hotel Pan Pacific KLIA. 5 star punya hotel. Sebab nak beli jiwa kami letewww....
16/1/2012 tu jugak, kami yang dipostingkan ke Sarawak dapat tau di sekolah mana kami ditempatkan.  (JPN Sabah masih lagi merahsiakannya. Budak-budak yang dapat posting Sabah tau sekolah diorang once diorang sampai PPD). Aku di bahagian Miri, Daerah Subis. Sekolah Kebangsaan Rancangan Sepupok. FYI, kat Miri ada tiga PPD. PPD Miri, PPD Subis dan PPD Baram. Miri paling bandar, Subis macam kampung-kampung kat semenanjung zaman citer P. Ramlee dulu dan Baram paling dalam. Siapa yang dapat posting kat Baram, aku memang cakap awal-awal... KESIAN!!!
Aku tak dapat call dari KPM yang menyatakan tarikh flight aku. Aku call sendiri, setelah beratus-ratus kali mencuba. Line memang sentiasa busy, tapi kena cekalkan hati jugak untuk picit butang-butang kat telefon tu. Kalau tak, hati tak tenang. Orang KPM cakap flight aku ke Miri pagi 19/1/2012. Aku kena ada kat hotel Pan Pacific tu by 18/1/2012, sebab malam tu kami ada taklimat. And kat hotel tu la aku jumpa ramai kawan-kawan baru. Dengar cerita diorang tentang sekolah diorang (based on apa yang orang PPD cerita melalui perbulan telefon diorang dengan pegawai PPD) buat hati yang celaru tambah serabut. Serious, kalau boleh lari, dah lama lari.
Malam tu kami diberi taklimat. Pengisiannya tentang macam mana realiti kehidupan sebenar kami di sana. Diorang tunjukkan gambar yang buat otak berfikir dua tiga kali, betul ke keputusan yang aku buat ni..Huhu. Sebelum berpisah, org KPM tu bagi tau diorang dah tingkatkan keselamatan hotel. Jangan ada sesiapa yang cuba-cuba lari. Mula-mula pelik jugak. Tapi rupanya ada kisah di sebalik amaran tu. Malam sebelum tu, ada budak yang keluar senyap senyap dari hotel lepas sesi taklimat. Walaupun nampak macam quite coward, tapi aku rasa salah diorang jugak. Siapa suruh ceritakan benda-benda yang buruk-buruk tentang Sabah Sarawak pada kami. Kami ni (tak semua) ibarat askar yang tak cukup latihan, tapi dah diarahkan pergi berperang. Sebelum berperang kami ditunjukkan dengan kekuatan tentera musuh, senjata-senjata canggihnya dan mayat-mayat yang bergelimpangan. Yang kering hati jek yang mampu terus berjuang.
Okey. nak pi solat jap. Lepas ni aku citer pulak tentang apa yang perlu dilakukan bila dapat tau kena posting alik nun...

11 di matu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di matu sarawak - Google Blog Search


gsr2u » Hanya bermodalkan RM1,000 sahaja semasa promosi <b>...</b>

Posted: 07 Jun 2012 07:06 AM PDT

Hanya bermodalkan RM1,000 sahaja semasa promosi Dealership yang akan berakhir pada 31 Disember 2012, anda layak bergelar Agen / Dealer Rasmi GSR.

KELEBIHAN MENYERTAI GSR : MENJADI TOKEY EMAS PERAK

Bayaran RM1000 anda akan perolehi seperti dibawah :

Yuran Seumur Hidup ( Boleh diwariskan)

Stock EMAS – Harga Murah Di Pasaran

PERCUMA – Kos Penghantaran

PERCUMA – Website Marketing Percuma

PERCUMA – Kos Penghantaran 1kg Percuma – Silver

PERCUMA – 1 Buku Resit Pembayaran

PERCUMA – Flayer GSR 200 pcs

PERCUMA – Card Member GSR

PERCUMA – Jaket GSR

PERCUMA – Bussines Card 300 pcs

PERCUMA – Seminar Anjuran Dealer & Syarikat

PERCUMA – Kursus Marketing Power (RM500)

Khairat Kematian : RM500 ( 2 Tahun Pertama)

JAMINAN – Belian Semula Harga Tinggi.

PERCUMA – 3 Dirham sebagai token dari Mohamad Talip 

Samsung Tablet 7 Plus    * T&C

KEISTIMEWAAN SEBAGAI DEALER

  1. Syarikat Milik Bumiputera 100%
  2. Komisen yang tertinggi ditawarkan oleh syarikat Emas & Perak di Malaysia. Komisen Emas RM15/g manakala Perak 2-3%.
  3. Komisen Buyback yang tertinggi oleh syarikat Emas & Perak di Malaysia. Komisen Buyback Emas RM4/g dan Perak 0.5%.
  4. Spread produk Emas yang terendah 5% bagi khas untuk dealer sahaja.
  5. Keluaran produk Emas & Perak yang menggunakan pendekatan yang lain dari yang lain.
  6. Produk Bullion Emas & Perak menggunakan pendekatan mirip Perth Mint, Australia di mana keluaran yang terhad bagi setiap produk. Menjadikannya unik kerana limited mintage.
  7. Produk disertakan dengan sijil ketulenan yang ditauliahkan ketulenan oleh KL Assayer Office (Syukor Anuar) yang mana merupakan salah satu Pentauliah Bebas Logam Berharga.
  8. Pertama di Malaysia! Setiap Sijil Ketulenan dilekatkan dengan sticker Hologram yang mustahil untuk diklon (password encrypted)
  9. Pertama di Malaysia! Setiap Sijil Ketulenan adalah unik bagi setiap produk dengan Tema Khas
  10. Pertama di Malaysia! Setiap Bullion Bar Perak & Emas tersebut serta Sijil Ketulenan ditandatangi oleh Assayer By Hand, bukan dicetak. Sangat unik.
  11. Produk bukan sahaja sebagai instrumen pelaburan bahkan sebagai "Collectors Item" kerana kuantiti yang terhad.
  12. Pelbagai design akan dikeluarkan hampir setiap 2 bulan.
  13. Mampu dibeli oleh semua golongan sasaran & mudah dijual semula
  14. Jaminan beli balik / "Buy Back" oleh syarikat
  15. Sistem Pendaftaran Dealer menggunakan pendekatan "Affiliate" yang tercanggih secara automatik
  16. Belian (Order boleh dibuat secar online – barang terus dihantar kepada anda tanpa orang tengah.
  17. Harga produk yang dikemaskini secara automatik mengikut harga emas dunia Order juga boleh dibuat secara SMS atau telefon.
  18. Mudah untuk menjadi dealer dengan hanya RM1,000 bagi masa yang terhad – Rebutlah peluang sekarang!!

Hanya bermodalkan RM1,000 sahaja semasa promosi Dealership <b>...</b>

Posted: 07 Jun 2012 04:33 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Stock EMAS – Harga Murah Di Pasaran. PERCUMA – Kos Penghantaran. PERCUMA – Website Marketing Percuma. PERCUMA – Kos Penghantaran 1kg Percuma – Silver. PERCUMA – 1 Buku Resit Pembayaran ...
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved