ads

Rabu, 14 Mac 2012

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Suara <b>Sarawak</b>: Villagers sue Masing&#39;s men

Posted: 13 Mar 2012 12:01 AM PDT


It's more than politics for several Parti Rakyat Sarawak leaders who've been found to have a finger in land deals in Sri Aman
The companies have allegedly encroached into their native customary rights land. The PRS president is James Masing, who is also the Land Development Minister.
The suit was filed last month by Messrs Baru Bian and Advocates at the Kuching High Court.
Named in the suit is  Kriscore Sdn Bhd whose directors include Kristopher Nyuak Anak Bajok and Jessie Anak Hillary Chukan, both of them are members of PRS, and Razali  Zainuddin.
The area licensed to Kriscore Sdn Bhd is about 3,281 hectares and is situated at Ulu Kesit, Lubok Antu.
Also being sued are YWP Industries Sdn Bhd, Pembinaan Suries Sdn Bhd, the Director of Forests, Superintendent of Lands and Surveys, Sri Aman and the Sarawak government.
Pembinaan Suries Sdn Bhd is licensed to extract timber on 850 hectares adjacent to the area given to Kriscore Sdn Bhd.
In their statements of claim, the natives want the court to declare that they had acquired and or inherited native title and native customary rights (NCR) over the area.
They want a declaration that this native title and rights preclude Pembinaan Suries Sdn Bhd (second defendant) and Kriscore Sdn Bhd (third defendant) from issuing or granting the said timber licences thereby impairing or abridging their native rights.
Govt breached Forests Ordinance
They  also want a declaration that the acts of the director of Forest (fourth defendant) and the Superintendent of Lands and surveys, Sri Aman (fifth defendant) in issuing the said  timber licences, in so far as they impair the natives' NCR over their pemakai menua or ancestral or NCR land, is wrong, illegal, unlawful, bad and void.
The landowners also want a declaration order that the issuance of the said timber licences to the Pembinaan Sdn Bhd and Kriscore Sdn Bhd overlaps or covers their pemakai menua, ancestral, or NCR land and as such is unlawful, improper, unconstitutional and therefore null and void.
They are also seeking an alternatively declaration that the issuance of the said timber licences is subject to the native title or native customary rights or usufructuary rights of the natives in or over the pemakai menua, or ancestral or NCR land.
They want the court to declare that in issuing and granting the timber licences, the Director of Forests and the Superintendent of Lands and Surveys, Sri Aman are in breach of their fiduciary duty to the natives and therefore the said timber licences were null and void.
They said the Director of Forests and the Superintendent of Land and Surveys, Sri Aman are in breach of the statutory provisions of the Forests Ordinance (Cap.126).
The natives want their NCR land be excised out of the area under the said timber licences and want a mandatory injunction against YWP industries Sdn Bhd (first defendant), Pembinaan Suries Sdn Bhd (second defendant) and Kriscore Sdn Bhd (third defendant) their contractors, subcontractors, employees, servants and workers from trespassing, clearing, using or occupying the plaintiffs pemakai menua.
They also claimed damages, exemplary damages, alternatively, aggravated damages, interests and costs.
The contested area is under state constituency of Batang Ai which is part of the Lubok Antu parliamentary constituency. The incumbent assemblyman of Batang Ai is Malcolm Mussen and the MP is William Nyalau, both are PRS senior leaders.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Suara Aneh Dari Langit <b>di Samarahan Sarawak</b> - FaRah&#39;S <b>...</b>

Posted: 20 Jan 2012 11:59 PM PST

Insiden 'bunyi aneh dan menakutkan' dari langit yang kedengaran di Kota Samarahan, Sarawak pada 11 dan 12 Januari lalu kini mendapat perhatian antarabangsa apabila artikel mengenainya yang disiarkan di The Borneo Post mula dibincangkan secara hangat di dalam internet di seluruh dunia.
Pada yang belum tahu, sehari sebelum kejadian pada waktu mejelang Subuh itu berlaku, terjadi perkara yang sama di Aaborg, Denmark.
Bahkan bunyi aneh dan menggerunkan tersebut pernah direkodkan di Sweden pada 1 November tahun lalu
The Borneo Post tempoh hari melaporkan satu bunyi aneh telah kedengaran di Kampung Meranek, Kota Samarahan yang mencetuskan ketakutan dan kegelisahan penduduknya.
Tidak lama selepas bunyi itu kedengaran, satu kejadian gempa bumi kuat (7.3 skala Richter) berlaku di Sumatera, Indonesia.
Bagaimanapun masih tidak dapat dipastikan sejauh mana kaitannya antara bunyi aneh itu dan kejadian gempa bumi tersebut.
Sila rujuk di sini: http://www.theborneopost.com/2012/01/15/rumble-in-the-sky-over-samarahan/

Sementara itu Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Innovasi, Datuk Fadillah Yusuf tidak mahu terus membuat konklusi mengenai perkara itu.
Katanya, beliau perlu terlebih dahulu mendapatkan maklumat saintifik mengenainya daripada Jabatan Metrologi.
Selain daripada kejadian gempa bumi di Sumatera itu, ada juga teori yang mengaitkan bunyi aneh itu dengan sebuah program yang dikenali sebagai High Frequency Active Auroral Research Programme (HAARP)
HAARP adalah program penyelidikan berkaitan ionosfera dan dinaungi sepenuh oleh US Air Force, US Navy, University of Alaska dan Defense Advanced Research Projects Agency(DARPA). DARPA adalah sebuah agensi yang ditubuhkan oleh kerajaan Amerika Syarikat untuk membina pelbagai senjata berteknologi tinggi untuk kegunaan ketenteraan Amerika Syarikat.
HAARP berselindung dengan aktiviti penyelidikan saintifik yang kononnya menyelidik lapisan ionosfera bagi meningkatkan lagi penggunaan sistem komunikasi dan pemantauan cuaca.
Tapak penyelidikan HAARP yang berada di Gakona, Alaska menempatkan peralatan berteknologi tinggi iaitu Ionospheric Research Instrument (IRI).
IRI adalah sebuah instrumen yang menghasilkan frekuensi radio berdefinisi tinggi sekitar 2.7MHz sehingga 10MHz.
IRI mampu memancarkan frekuensi ke lapisan yang terhad untuk dicapai iaitu di lapisan Ionosfera dan menghantar kembali isyaratnya ke bumi.
Apapun sehingga kini, belum ada jawapan jelas mengenai apa sebenarnya yang berlaku di Kota Samarahan dan beberapa buah kawasan di dunia tempoh hari.
Yang pasti, bunyi yang aneh dan menggerunkan itu akan terus menghantui penduduk selagi tiada jawapan yang jelas mengenainya – Oleh SYAHRIL A. KADIR (Mynewshub.my) - Harian Metro, January,18 2012-
......................................................................................................................................................................

Apa pendapat korang? For me, untuk perkara yang jarang jadi n tak tau ape sebab musababnya adalah satu yang menakutkan...Tapi wajar jugakla kita ambil iktibar untuk diri kita kan. Baca sini penjelasan dari Mufti Perak disini http://mynewshub.my/2012/01/20/jadikan-insiden-suara-dari-langit-iktibar-harussani/ . Wallahualam

Semoga Allah melindungi kita dari sebarang perkara yang tak diingini. AMIN.

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


F A R A H K E I F L I: rumah panjang <b>di padawan</b>,borneo <b>sarawak</b>

Posted: 15 May 2011 03:48 AM PDT

weekend yang best tapi penat. semalam kitorang pergi puncak borneo lah. mulanya janji nak pergi tengok orang utan, tapi last2 pergi rumah panjang dekat padawan. kawan edy cakap nak pergi puncak borneo sebab nak tengok orang utan, so kami pun setuju la. sebab tak pernah sampai sana lagi. aku memang la baru dok berape bulan je. tapi edy pun tak pernah pergi jugak. kitorang pergi 2 buah kete. jauh ok. sampai aku dah pening2 lalat, nak muntah la. sampai je, kawan edy yang ajak kitorang tuh bawa pergi rumah panjang. masa tuh pukul 3lebih la. panas ok. tapi dah alang2 sampai, kitorang masuk la jugak. bayo rm8 sorang.
bagi aku la kan, tak best pun pergi sini. baik pergi kampung budaya. lagi meriah kot. siap ada tarian ape semua. kat sini tempat dorang menginap, so kurang umphh la sikit. melainkan kalau ada pesta ape2 best kot.

mula2 kena register dulu. masa register ni dorang tawarkan kita arak wangi. dia macam tuak la. tapi kita tak minum. dorang pun faham kita semua islam kan. cuma kita beli air mineral. haus kot panas2 gini. masa ni aku masih pening2 lagi. tapi gagahkan jugak.

kat sini memang tempat dorang menginap. kira memang rumah dorang la. tapi dorang dah maju la sikit. tapi ada lagi elemen2 kebudayaan dorang. kitorang boleh ambik gambar rumah2 je. nak ambik gambar orang2 situ, kita kena mintak izin. kalau dorang taknak, jangan pandai2 ko nak curi2 ambik. nak kena supit tak?muahaha.. kerja dorang buat kraft tangan, anyam tikar dengan tangan ok. kagum gilak. oh yea, lantai rumah dorang buat dengan buluh. aku nak jalan pun risau. yela, buluh kan bukan tahan lasak sangat. dah la aku tengok buluh macam dah lama je. pastu buluh2 tuh dorang ikat guna rotan saje.
kita memang tak boleh nak tahu sangat apa ada kat dalam rumah mereka. mereka pun nak privasi jugak. so kita tengok kat luar je. cuma kitorang masuk rumah panggah. tapi takde ape pun. cuma ada tengkorak je.
aku gemok. tapi ehem. nanti je la cerita.

di negeri sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sarawak - Google Blog Search


Gunung Santubung, Gunung Sijinjang Penjaga Gunung <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 20 Feb 2012 02:49 PM PST

MUNGKIN terdapat juga sahabat-sahabat kita yang di semenanjung belum singgah lagi di Sarawak atau datang ke Sarawak. Kalau yang datangpun ke sini mungkin atas urusan kerja ataupun rasmi dan ada juga yang datang ke sini kerana ingin berehat. Aku tak pasti mereka-mereka yang belum sampai lagi ke Sarawak ini bagaimana gambaran dan kedudukan suasana Sarawak ini mata fikiran mereka.
Dengan adanya penerbangan tambang murah AirAsia mungkin sedikit sebanyak boleh untuk membawa mereka-mereka untuk datang ke Sarawak ini dan bagi yang mampu ia umpama naik bas sahaja untuk datang ke Sarawak ini.
Di Sarawak tak seperti negeri-negeri yang terdapat di semenanjung yang majoritinya orang Melayu, Cina dan India. Di sini terdapat pelbagai kaum dan etnik yang berbeza-beza, kaum yang terbesar Dayak atau Iban, diikuti dengan Melayu, Cina, Melanau dan diikuti dengan pecahan etnik seperti Bidayuh, Penan, Lun Bawang, Bisaya, Merik, Bisaya, Kedayan dan banyak lagi.

Dari sudut budaya, kehidupan, bahasa, agama dan pemikiran amat berbeza dengan sahabat kita di semenanjung. Kadang kala perbezaan yang ada bukan disebabkan "kemodenan" tapi pemeliharaan ke atas nilai masyarakat itu sendiri untuk tidak terkeluar dari batas-batas kebiasaan. Ini hanyalah pendapat aku.

Selagi sahabat kita yang berada di semenanjung tidak merapati jurang yang ada, pasti sukar untuk mengenali masyarakat di Sarawak secara dekat dan mesra kerana perbezaan yang ada itu membataskan komunikasi antara mereka.

Tapi, sejak akhir-akhir ini masyarakat Sarawak terutamanya golongan baru ataupun muda yang belajar dan hidup di semenanjung atau di luar Sarawak sering memberitahu kelambatan, ketinggalan ataupun kemunduran yang masih dikecapi masyarakat Sarawak dari pelbagai sudut berbanding tempat lain. Mungkin yang biasa aku dengar tentang "kemodenan" yang mana Sarawak atau lebih hampirnya masyarakat yang mendiami bumi Sarawak ini masih mengekalkan "kesarawakan"nya. Bagi aku ia sesuatu yang hebat kerana kekebalan nilai-nilai tersebut masih terpelihara.

Tak semestinya kemodenan yang dikecapi harus mengenepikan nilai-nilai tempatan untuk mewajibkan ia digelar sebagai moden dan diikhtiraf oleh orang moden.

Namun, suatu hari nanti kekebalan yang ada pada masyarakat Sarawak akan terhakis juga dengan berkurangannya generasi lama dan diganti dengan genarasi baru yang membawa nilai-nilai baru. Kita tunggu selagi Allah masih kekalkan kita di bumi yang fana ini.

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved