ads

Jumaat, 22 Mac 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di betong sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di serian sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Berita Tanah NCR: United TeamTrade Sdn Bhd mengupah <b>...</b>

Posted: 16 Mar 2013 06:40 PM PDT

Inilah yang berlaku di Sarawak sekarang bagi yang mempertahankan tanah adat NCR dari diceroboh oleh syarikat-syarikat yang kebanyakkan mengupah 'samseng' untuk menghalau dan mengertak serta menakutkan penduduk.
Tidak dinafikan banyak kes yang melibatkan Syarikat Perladangan di Sarawak dikatakan berkompromi 'orang-orang berkuasa' bagi meneruskan aktiviti kekejaman dan merampas Tanah Adat penduduk dan segala berita ini tidak akan mampu dapat disalurkan kepada media-media Perdana yang dikuasai oleh kerajaan Sarawak dan hanya disiarkan oleh Media Alternatif UNITED DAILY NEWS sahaja.

Tetapi Tidak lagi , satu persatu pembongkaran dan kekejaman syarikat perladangan kelihatan banyak 'bersekongkol' dengan 'individu' yang mempunyai kepentingan dalam sesebuah 'parti politik'.

Danau Melikin iaitu dipegang YB bahagian tersebut ( tidak perlulah dinyatakan atas keselamatan penulis ) kelihatan 'tidak berupaya' malah banyak membuat sikap 'lepas tangan' dalam hal ini.

Sepertimana kes yang dinyatakan oleh YB See Chee How dibawah : 

Rosni ( Isteri Surik ) menunggu di luar hospital kelihatan sedih dan letih.

Seorang petani berusia 67 tahun dan penduduk kampung Kampung Tasik Krangas, Serian Surik Anak Muntal, diserang kejam di luar Sekolah Sg Menyan semalam, segera dimasukkan ke hospital Serian dan dipindahkan ke Hospital Umum Sarawak akibat kecederaan serius yang dialami, dengan pergelangan tangan patah, kedua-dua kaki luka patah dan pelbagai.

Menurut kepada isterinya, Rosni Langap, Surik mengalami patah pergelangan tangan apabila beliau memegang tangan beliau untuk menyekat parang yang mengayunkan ke arah lehernya.

Mangsa Surik ak Muntai yang mengalami kecederaan parah di kaki, lutut & tangan.


Eksekutif Pentadbiran Syarikat Perladangan United TeamTrade Sdn Bhd, yang Surik kenalpasti kepada polis, sebagai salah satu penyerang, telah ditangkap dan ditahan selama 3 hari.

Perkara mengenai tanah NCR penduduk di Danau Melikin telah dibawa ke Mahkamah Tinggi di Kuching.

Saya ( YB See Chee How ) telah menulis surat kepada Pesuruhjaya Polis Negeri Sarawak dan Tan Sri KPN, dengan harapan bahawa mereka akan mengambil notis peribadi perkara ini.

Sumber YB See Chee How.



Update: (pics yang diambil di hospital Serian pada hari kejadian)

Pembedahan di Hospital Umum Sarawak mengambil masa hampir 5 jam semalam. Pakar bedah yang baik dibaiki tendon yang telah dipotong dan bersalut patah pergelangan tangan beliau. 

Juga mereka dibaiki kecederaan lututnya. Dia perlu hidup tetapi kekal pada risiko jangkitan dalam tempoh beberapa minggu akan datang.

Sebagai hasil daripada serangan kejam, Surik mempunyai pelbagai kecederaan termasuk patah teruk berpecah kedua-dua tulang di pergelangan tangan kanan, dengan luka luka tercalar dari 4cm x 2cm parang. Dia mempunyai patah bersalut. Beliau juga mempunyai tendon cut dibaiki.

Beliau juga mengalami kecederaan pada kedua-dua lutut. Terdapat keretakan di kedua-dua tempurung lutut dan pakar bedah telah dikeluarkan tendon terperangkap dalam salah satu keretakan tempurung lutut. Rupa-rupanya kecederaan lutut disebabkan oleh trauma tumpul, dipukul dengan objek keras.

Pada masa ini, lengan kanan dan kakinya adalah dalam cast plaster.

Menurut kepada rakan doktor yang melawat Surik pagi ini, kecederaan serius. Beliau memuji pakar bedah di SGH untuk kerja-kerja baik mereka tetapi tidak boleh pasti sama ada Surik akan dapat menggunakan tangan kanannya seperti biasa dan berjalan biasanya dalam masa depan. 

Beliau, bagaimanapun, optimistik bahawa Surik mempunyai peluang yang baik pemulihan penuh dengan fisioterapi yang baik dan galakan.


Bonus:

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di subis sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di subis sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2013 09:14 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pindahkan tapak pelupusan sampah | my <b>Sarawak</b> - News coverage <b>...</b>

Posted: 22 Feb 2013 05:21 PM PST

MIRI: "Kami tidak mahu digelar sebagai penduduk sampah," keluh Sabak Isa tentang projek pelupusan sampah di Bekenu, di sini.

Menemui pemberita di sini semalam, Sabak, 65, meminta kerajaan segera memind­ahkan tapak pelupusan itu ke lokasi lain agar masalah bau dan pencemaran sungai dapat diatasi.

Berasal dari Kampung Keluru Jaya Sibuti, Sabak mendakwa masalah berk­enaan semakin serius sejak lima tahun lalu setelah long­gokan sampah harian dika­takan tidak diuruskan dengan sempurna.

"Setiap kali hujan lebat, air sampah ini mengalir ke sungai dan membawa bersama bau busuk," katanya sambil memberitahu bahawa sungai berbau busuk seperti Sungai Kejapil, Buaya, Keluru dan Maritam.

Sabak tidak mahu pence­maran bau dari projek itu akan memberi imej negatif terhadap cara hidup mereka di mata masyarakat lain, kerana mendiami kawasan berdeka­tan sampah sarap.

Beliau memberitahu, kam­pung paling terjejas ialah Kampung Subak yang terletak berhampiran pusat berkenaan termasuk beberapa kampung lain seperti Kampung Keluru Jaya, Satap, Keluru Tengah, Kejapil, Sepurau, Opak dan Beraya.

"Harapan kami agar kera­jaan akan meneliti permasala­han dan mengambil tindakan segera mengatasi masalah terbabit," jelasnya.

Masalah itu katanya, turut mendapat perhatian wakil-wakil rakyat serta Datuk Bandar Miri Lawrence Lai yang hadir menemui pen­duduk dan mengunjungi pusat berkenaan.

Menurutnya, aduan juga telah dikemukakan kepada Jabatan Perdana Menteri (JPM) pada Januari lalu.

Dalam pada itu, pusat berk­enaan yang beroperasi sejak 2003 menguruskan sampah dari kawasan di bawah tad­biran Majlis Bandaraya Miri (MBM), Majlis Daerah Subis (MDS) dan Bakong dengan purata sampah sebanyak 75 tan metrik sehari.

Kerajaan telah membina sebuah sel pelupusan sanitari yang baharu di tapak pelupu­san sisa pepejal di Kampung Subak, Bekenu bernilai RM24 juta dan siap pada penghujung Disember lalu untuk menam­pung tiga sel pelupusan yang hampir penuh.

Pembinaan sel keempat itu mampu menampung bilangan sampah sebanyak 200 tan metrik sehari dalam tempoh lima tahun.

Ia memiliki teknologi efis­ien seperti aplikasi sel pelu­pusan sanitari, kemudahan pengumpulan larut resapan atau air sampah (leachate) dan loji rawatan air sampah.

Teknologi ini diharap da­pat mengatasi masalah yang dihadapi oleh penduduk di Kampung Subak dan kawasan sekitarnya yang sebelum ini mengadu bau busuk, lalat, air sampah yang masuk ke Sungai Nibong serta tumpahan air sampah di kawasan kampung mereka.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

BLOG SARAWAK: 11 <b>di subis sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jan 2013 09:49 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

LEARNING AND YEARNING: <b>Di</b> manakah Gua Nasib Bagus?

Posted: 17 Jun 2010 01:24 AM PDT


Istilah ini mungkin tidak asing bagi pelajar Tingkatan 2.  Di mana sebenarnya Gua Nasib Bagus ini?  Ada buku sebut Gua Niah, ada pula sebut Gua Mulu.  Di bawah topik Bab12 Petempatan, m/s 115 dalam buku teks, ia disebut bahawa:

"Gua Niah atau "Lubang Nasib Bagus" mengikut panggilan tempatan merupakan gua terbesar di dunia.  Panjangnya adalah 700 m, 70 m tinggi dan purata lebarnya 300 m.  Keluasannya dianggarkan boleh memuatkan sebanyak 70 buah kapal terbang Airbus.  Gua ini terletak di Taman Negara Mulu Sarawak."

Maklumat di atas ini mengandungi beberapa kesilapan, di antaranya: 

"Gua Niah atau "Lubang Nasib Bagus" mengikut panggilan tempatan merupakan gua terbesar di dunia.  Panjangnya adalah 700 m, 70 m tinggi dan purata lebarnya 300 m.  Keluasannya dianggarkan boleh memuatkan sebanyak 70 buah kapal terbang Airbus.  Gua ini terletak di Taman Negara Mulu Sarawak."

Tulis yang italic dan berwarna ungu sebenarnya agak mengelirukan.  Kesilapannya ialah:
1.  Gua Niah bukan gua terbesar di dunia.  Ia dikatakan boleh memuatkan 3 padang bola sepak, dan bukannya 70 buah kapal terbang Airbus.
2.  Gua Niah bukan terletak di Taman Negara Mulu.  Ia sebenarnya terletak di Gunung Subis di Bahagian Miri, Sarawak.
3.  Gua Niah juga bukan dipanggil "Lubang Nasib Bagus".

Lain pula ceritanya tentang Gua Mulu.  Taman Negara Mulu juga terletak di Bahagian Miri.  Gunung Mulu terbentuk 5 juta tahun dahulu.  Di dalam taman negara ini terdapat banyak gua.  Di antaranya ialah Gua Nasib Bagus, Gua Rusa (Deer Cave) dan Clearwater Cave.  Maka Gua Nasib Bagus adalah di dalam Taman Negara Mulu.  Di dalam Gua Nasib Bagus pula terdapat "Kamar Sarawak" (Sarawak Chamber) -  ruangan yang sangat besar sehingga boleh menampung 40 kapal terbang Boeing 747.

Gua Niah pula adalah gua yang tertua di Sarawak.  Ia terletak di Gunung Subis.  Gua batu kapur ini terbentuk 16 - 20 juta tahun dahulu.  Tinggalan manusia 40,000 tahun dahulu boleh dijumpai di sini.  Maka, petempatan awal juga boleh dijumpai di sini.

11 di miri sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di miri sarawak - Google Blog Search


. Lia Kamalia: Tempat Menarik <b>di Miri Sarawak</b>

Posted: 14 Mar 2013 07:43 PM PDT



Trip 3 hari ke Miri Sarawak telah pun berakhir :( Now masa untuk rewind semula cerita  semasa berada di Miri Sarawak !

Senarai Tempat yang dikunjungi


1) Muara Restoran

2) Miri City Fan
3) Gua Niah
4) Grand Old Lady
5) Dinotrek by Petronas
6) Kanada Hill
7) San Ching Tian Taoist Temple
8) Taman Awam Miri
Kitorang gerak daripada kuching jam 12.05pm menaiki AirAsia dan sampai di Airport Miri pada jam 1.10pm. Daripada Airport Miri kitorang ber ENAM naik teksi dan bergerak ke hotel untuk merehatkan diri memasingg

Sesampai je kat bandar Miri , suasana nya saling tak tumpah macam Kuching haa , hotel bersepah-sepah , cuma bagi aku , Kuching lebih banyak bangunan lagi la daripada Miri , and bangunan kat Kuching lebih tersusun dan berpusat di satu tempat sahaja :)
Sampai hotel , rehat2 , guling2 atas katil & pergi Makan . Kitorang sewa dua buah kereta Hillux Accent untuk  trip di Miri ! :) some tips ,kalau nak jalan kat Miri , lagi best kalau sewa kereta sebab kalau nk pergi semua tempat yg menarik , agak penat la kalau nk jalan kaki . Same goes to Kuching , kalau nk pergi tempat menarik di kuching , lagi best kalau sewa kereta , banyaakk lagi tempat yg menarik boleh pergi :)



Malam tu kelaparan ! makan dekat Muara Restoran ! makan nasi Lalapan , bagi sesiapa yang berkunjung ke Miri , wajib pekena nasi Lalapan ye , macam2 nasi lalapan ada , keli , daging , kembung dll.



Lepas isi perut ,kitorang terus pergi Miri City Fan !

untuk entry penuh & semua gambar di Miri City Fan 

klik sini ---->> ( Miri City Fan entry ) atau klik pada gambar di bawah :D



Balik daripada Miri City Fan , kami kena tidur dan persiapkan diri dengan rehat sebab esok nya nak pergi Gua Niah !! weee

Ini merupakan pertama kali aku menjejakkan kaki ke Gua Niah , satu pengalaman baru dan menarik ! Alang2 belajar kat Sarawak , baik teroka Sarawak betei2 kan kan . Untuk entry penuh beserta gambar klik sini --------> ( Gua Niah Entry ) atau  klik pada gambar di bawah :D



Malam balik daripada Gua Niah , semua orang dah kepenatan , balik tido !!!


10 MAC :


Harini merupakan hari terakhir berada di MIRI , Semua tempat yang kami plan nak pergi alhamdulillah selamat sampai :D tempat yang kitorang tak pergi cuma Crocodile Farm & Tamu Muhibah. takpe, crocodile farm tu, kat Kuching pun ade , bersepah2 buaya. wkwkwkw


Ini merupakan senarai tempat yang di kunjungi pada 10 Mac !!


klik pada link tempat untuk tgk gambar disana ! :)



1)  Grand Old Lady <--- Muzium Petroleum !! klik untuk tgk gambar

2)  Dinotrek by Petronas <----- haha the best part , meet the dinasour(s) !


3)  Kanada Hill <----- pemandangan cantik :)


     San Ching Tian Taoist Temple


4)  Taman Awam Miri <----- terbaik !! jambatan gantung !


Yeayy berakhir sudah jelajah Miri pada jam 6 petang 10 MAC 2013 , flight kami jam 9.45pm . sebelum balik kami singgah di Terusan Beach ! mandi laut sekejap dalam setengah jam macam tu sebelum balik :)


Sebelum singgah airport, ternampak signboard "selamat datang ke Miri" kat tengah jalan , kitorang singgah jap nak tgkp gmbar :D






Overall mmg best ! haha dan pengalaman di Gua Niah adalah pengalaman yang takkan aku lupa sampai bila2 . weee



Terima kasih kerana membaca ! :)



11 di lundu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2013 09:49 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Raban 845 Royal Air Squadron mulaika pengingat <b>di</b> Kapit <b>...</b>

Posted: 11 Mar 2013 04:24 PM PDT

Posted on March 12, 2013, Tuesday

KAPIT: Kaban parliman Ka­pit Datuk Alexander Nanta Linggi ngarika sida sebi­lik enggau perintah menua Sarawak meri terima kasih ngagai raban ari 845 Royal Naval Air Squadron ti udah nemuai ke Kapit.

Raban 19 iku nya diarika 16 iku ke gawa nyadi pemesai lalu 3 iku veteran, dua iku ari veteran nya kala gawa ba Nanga Ga'at, Baleh ari taun 1963 nyentuk ke taun 1966, 48 taun ke udah. Neil Burns Thomson 74 taun enggau Mike Thompson 71 taun mengkang idup taja pan dita­banka helikopter labuh.

Kena 14 April taun 1965, Neil nadai nenama lebuh he­likopter wessex labuh ba ulu Mirirai, Batang Baleh ketegal bisi penyai ba sistem.

Iban ba menua nya ngelar iya 'Antu Gayu Ulu Mirana'. Kena 4 March taun 1965, semina seiku Mike aja ke idup ari lapan iku ke diundan helikopter ke labuh ba Sungai Puro, urung 15 batu ari ili Nanga Ga'at.

Alexander bejaku munyi nya ba rumah iya di Jalai Puan Sri Tiong, maya pengerami makai lemai nyambut penatai soldadu British nya kena lemai 9 March tu tadi, nyerumba penemuai tiga hari ngagai Kapit. Raban nya datai di Kapit kena 8 March.

"Kami amat ngarapka kita nemuai ke Kapit baru sepen­gudah 48 taun. Ukai nyamai nengah pejalai ke jauh, 14 jam numpang bilun ari Lon­don ke Malaysia. Penemuai kita tu besai amat reti laban Sarawak taun tu deka ngintu penumbuh ti ke-50 masuk gempung Malaysia.

"Kami nemu kita meh bakih kami. Uji kita nanya sekeda orang ditu, enti sida nemuai, menua ti deka digusung sida. Nyauka serap orang ditu madahka menua England. Ke­limpah ari nya, sida nemu amat pasal English Premeir League (EPL) ", ku Alexander.

"Taja pia, pekara nya bedau chukup dikena mandangka penaluk kami ngagai pengawa ti udah dikereja 845 Royal Air Squadron di Kapit enggau Sarawak. Skuadron 845 udah gawa ditu tang datai nemuai kitu ngabas tiang pengingat ba Nanga Ga'at ke dikena ngelai bala kaban soldadu sida ke udah parai dia.

"Nengah penemuai tu, kami deka nyendiaka pelasar ke manah agi dikena nge­manahka kaul. Taun tu, aku meri RM 10,000 geran ari perintah dikena ngemanahka agi batu pengingat nya laban batu pengingat nya meh ti nyadi kelai ke kitai semua," ku iya.

Berebak enggau pengerami nya mega , Alexander lalu nyuaka tepa ngagai ketuai raban nya, Leftenan Mark Christopher Mason.

Mark lebuh ke bejaku ma­dahka, iya enda nyadang pen­emuai sida nerima sambut ke manah amat. Kami berasai gaga endar ati. Kami arapka ulih diau ditu belama. Kami mega arapka penemuai tu ulih nyadi penyintal kaul kitai belama. Kami meri terima kasih laban udah meri RM 10,000 dikena ngemanahka batu pengingat nya ngambika tan lama nyen­tuk ke uchu kami jemah ila.

"Ungkup pemesai sereta rayat di Kapit, kami meri besai terima kasih laban udah ngelaluka penatai kami kitu. Nyadi siti ari basa ngagai kami ke datai kitu betemu enggau kita sereta bekunsika pengingat nya ", ku iya.

"Terima kasih mega nga­gai Kaban Parlimen Kapit, Datuk Alexander Nanta Linggi, Sapit Ketuai Opis Kunsil Pelilih Kapit, Jef­ferson Jamit, Residen Kapit, Dahim Nadot sereta semua ti bekaul enggau penemuai kami tu ke dikumbai, 'Down The Memory Lane'.

"Genap iku kami bera­sai gagit endar ati senentang pekara ke nyadi entara taun 1963 nyentuk ke taun 1966, maya konfrantasi entara Malaysia enggau Indonesia. Kami semua datai ari England nemuai ngagai Nanga Ga'at, Batang Baleh ke alai 24 iku soldadu British sudah parai kena 12 April taun 1965 dita­banka dua buah helikopter Wessex labuh.

"Batu pengingat Nanga Ga'at digaga dalam taun 1970. Kelimpah ari nya bisi mega kaban ari Royal Air Naval Sta­tion England datai ke Kapit meri basa ngagai kaban sol­dadu ke parai maya penyarut ke nyadi, iya nya Indonesia ngelaban pengawa numbuhka menua Malaysia bepun ari menua tu udah merintah diri kelia ", ku Mark

Seraban 16 iku sida ke nemuai kitu nyengkaum Mejar Mark, Leftenan Chris­topher Mason, Leftenan Julia Davies, David Hoogewere, Nick Charlesworth, Andrew McMaster, Lee Catelani, Aaron Cross, JamesPhilips, Freddy Durrant, Steve Bow­man, Scott Holliday, Lee Andrews, Matt Heal, Charlie Preschardt enggau Gaz Ae­mes. Tiga iku soldadu veteran British iya nya Cyvil Good­hand, Neil Burns Thomson enggau Mike Thomson.

Cyvil kala gawa ba Bagi menua Kuching ari taun 1963 nyentuk ke taun 1966 ti mungkur Kuching, Serian, Bau enggau Lundu. Neil eng­gau Mike kala kena serang ba Bagi menua Sibu lebuh be­jalaika pengawa nyaga menua Kanowit, Song enggau Kapit. Neil seduai Mike bestesyen ba Nanga Ga'at maya British belaban enggau pengeruga menau ari Indonesia.

Sama bisi ngulu pengerami nya Kaban Parlimen Hulu Rajang , Datuk Billy Abit Joo, Kapit Resident, Dahim Nadot,D.O, Elvis Didit, chair­man Gerempung Ex-Soldadu pampang Kapit , Wilfred Billy Panyau, Sapit ketuai Opis Kun­sil Pelilih Mit Kapit, Jefferson Jamit, Pemesai Warran Marin 9 Briget Sibu, chairman Serakup Dayak Sarawak( SDNU), Joseph Jinggut enggau chair­lady SID, Minor Panyau.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Anggota polis <b>Sarikei</b> diingat jangan terlalu asyik berhibur <b>...</b>

Posted: 01 Mar 2013 06:10 PM PST

Posted on March 2, 2013, Saturday

SARIKEI: Ketua Polis Daerah (KPD) Sarikei, Superintenden Poniman Margiman mengingatkan anggotanya agar tidak mengunjungi pusat hiburan sesuka hati terutamanya dengan hanya tujuan untuk berhibur sahaja.

Katanya, banyak perkara yang boleh berlaku sekiranya tabiat seperti ini kerap diamalkan, tetapi yang paling nyatanya ialah tabiat itu mempunyai banyak kesan negatif daripada yang positif kepada anggota tersebut.

"Kita sarankan hanya anggota yang mempunyai tugas atau misi sahaja yang digalakkan mengunjungi lokasi ini.

"Objektif kita membuat peringatan sedemikian bukannya mengongkong hak dan kebebasan anggota, tetapi untuk memastikan anggota kita tidak terlibat dengan masalah tatatertip, disiplin dan lain-lain kemungkinan yang mampu memusnahkan masa depan, kerjaya mereka dan menjejaskan imej polis," katanya pada Perhimpunan Bulanan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sarikei.

Katanya, ini kerana kebanyakan masalah disiplin yang berlaku kepada anggota adalah berpunca daripada tabiat tersebut.

Pada majlis sama, seramai 25 orang terdiri daripada anggota polis dan kakitangan sokongan IPD Sarikei yang cemerlang dalam menjalankan tugas  menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC).

Menurut Poniman, kadar indeks jenayah bagi tahun lalu menunjukkan penurunan  jika dibandingkan dengan tahun 2011.

"Pada tahun  2011, sebanyak 327 kes dilaporkan berlaku, manakala bagi tahun 2012 hanya 271 kes dilaporkan. Jumlah tersebut menunjukkan peratusan penurunan kes sebanyak 56 kes atau bersamaan dengan 17.1 peratus.

"Bagi jenayah jalanan pula, pada tahun 2012 sebanyak 14 kes dilaporkan, manakala bagi tahun 2011 terdapat sebanyak 54 kes berlaku. Ini menunjukkan terdapat penurunan sebanyak 54 kes.

"Untuk kadar pertuduhan pula, IPD Sarikei berjaya mencapai tahap 28.4 peratus bagi tahun lalu iaitu melepasi sasaran atau tahap sasaran iaitu 25 peratus," jelasnya.

Tambah Poniman, semua kejayaan yang dicapai adalah berkat usaha gigih dan prestasi cemerlang ditunjukkan oleh para anggota di samping kerjasama erat masyarakat setempat.

"Pada masa yang sama, pasukan kita sudah pun bersiap sedia untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) yang bakal diadakan pada bila-bila masa," katanya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di saratok sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di saratok sarawak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lubok antu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2013 07:02 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Nyalau: Pendidikan penting bagi mengubah masa depan <b>...</b>

Posted: 12 Mar 2013 09:03 AM PDT

Posted on March 13, 2013, Wednesday

LUBOK ANTU: Ahli Parlimen Lubok Antu William Nyalau Badak memberitahu bahawa pendidikan adalah modal yang cukup penting bagi mengubah masa depan seseorang individu.

Sehubungan itu, beliau akan sentiasa membantu guru-guru terutama di luar bandar sekiranya menghadapi masalah dalam soal berjuang untuk menyalurkan pendidikan kepada anak-anak.

Menurutnya, apa sahaja majlis yang dianjur oleh pihak sekolah sama ada sekolah di bandar mahupun luar bandar beliau akan hadir ke majlis itu bagi mendengar masalah sekolah terbabit.

"Saya akan di belakang anda semua (guru) dalam tugas memastikan mutu pendidikan anak-anak kita dalam tahap cemerlang," katanya pada Majlis Pemimpin Bersama Warga Pendidik di pekarangan Pejabat Pelajaran Daerah Lubok Antu, di sini kelmarin.

Pada majlis itu, Nyalau menyampaikan peruntukan projek kecil luar bandar (MRP) berjumlah RM5,000 kepada Pejabat Pelajaran Daerah Lubok Antu.

Sementara itu, Nyalau menasihati warga pendidik terutama di Lubok Antu berkhidmat dengan sebaik-baiknya dalam tugas mendidik anak-anak semua a-gar mereka akan menjadi orang berguna suatu hari nanti.

"Saya minta semua guru menjalankan tugas dengan baik de-ngan seribu harapan akan lebih ramai anak-anak cerdik pandai lahir dari kawasan Lubok Antu suatu hari nanti," katanya.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Engkilili Dr Johnnical Rayong Ngipa, Penolong Pegawai Pelajaran Pejabat Daerah Lubok Antu Hidi Mehitu, kakitangan kerajaan dan warga pendidik sekitar daerah ini.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

Kadar jenayah <b>di Lubok Antu</b> menurun: DSP James – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 14 Jan 2013 02:51 PM PST

Posted on January 15, 2013, Tuesday

LUBOK ANTU: Ketua Polis Daerah Lubok Antu DSP James Johnathan memberitahu bahawa daerah Lubok Antu menunjukkan perkembangan yang baik dalam penurunan kadar kes jenayah tahun lalu.

Katanya ini terbukti apabila kadar indeks jenayah di kawasan Lubok Antu menurun sebanyak 4.54 peratus iaitu 21 kes bagi tahun 2012 berban-ding 22 kes pada 2011.

Beliau berkata pihaknya mendapati kebanyakan kes jenayah di kawasan terbabit pada tahun lalu adalah meliputi kegiatan pecah rumah iaitu sembilan kes manakala kes kecurian enam kes.

"Kami akan memberi tumpuan kepada kes pecah rumah dan curi bagi memasti-kan kawasan Lubok Antu selamat didiami masyarakat," katanya pada Perhimpunan Bulanan Pasukan Polis Diraja Malaysia yang pertama pada 2013 di Padang Kawat IPD Lubok Antu, di sini.

Menurut James, sebanyak empat kes kemalangan maut yang melibatkan lima kematian dicatatkan berlaku di kawasan Lubok Antu tahun lalu berbanding lima kes kemala-ngan maut yang melibatkan 15 kematian pada 2011.

Secara keseluruhannya, se-jumlah 114  kes kemalangan pada tahun lalu berbanding 120 kes pada 2011 yang kebanyakannya berlaku di kawasan Jelukong, Sedarat, Engkilili.

"Justeru, saya menasihati pengguna jalan raya agar sentiasa mematuhi peraturan lalu lintas, tidak memandu terlalu laju dan tidak memotong di kawasan selekoh atau garis berkembar demi mengelak kemalangan maut," katanya.

James turut memohon kerja-sama daripada semua warga Lubok Antu terutama di pekan Lubok Antu agar sentiasa mengunci premis kediaman masing-masing.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 03:35 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Jawatan Kosong Lembaga Sungai-Sungai <b>Sarawak</b> (LSS <b>...</b>

Posted: 05 Mar 2012 12:41 AM PST

I hope this post helpful to you, Do not forget to subscribe to email, so you get the latest news from this blog


Official Website Of Sarawak Rivers Board

IKLAN JAWATAN KOSONG LSS : Lembaga Sungai-Sungai Sarawak mempelawa pemohon daripada warganegara Malaysia yang bermastautin di Sarawak dan berumur tidak kurang ...
http://www.srb.sarawak.gov.my/

 Lembaga Sungai Sungai Sarawak Sibu Jawatan Kosong Terkini 2011

lembaga sungai sungai sarawak sibu jawatan kosong terkini 2011 ... Jawatan Kosong Sarawak Energy Berhad Building on a proud history ...
http://malaysiajobs.biz/search/lembaga-sungai-sungai-sarawak-sibu-jawatan-kosong-terkini-2011

 Jawatan Kosong Lembaga Sungai Sungai Sarawak 2011 Jawatan Kosong

jawatan kosong lembaga sungai sungai sarawak 2011 ... Jawatan Kosong Sarawak Energy Berhad Building on a proud history, Sarawak ...
http://malaysiajobs.biz/search/jawatan-kosong-lembaga-sungai-sungai-sarawak-2011

 Malaysia Pepper Board Official Site

Information on Sarawak white and black pepper production, marketing and quality specifications. Malaysia.
http://www.mpb.gov.my/

 Jawatan Kosong LHDN SKORCAREER

Jawatan kosong LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri) ... saya ingin memohon jawatan sebagai kerani dalam LHDN limbang sarawak ...
http://skorcareer.com.my/blog/jawatan-kosong-lhdn/2007/07/20/

 Scarica PDF

Semakan Jawatan Kosong Posted by jelivankameng - 2008/11/27 09:20 ... • Lembaga Sungai-Sungai Sarawak (Sarawak Rivers Board) • Perbadanan Kemajuan ...
http://www.kayankenyah.org/index.php?option=com_fireboard&Itemid=42&id=2660&catid=46&func=fb_pdf

 Lembaga Sungai Sungai SARAWAK Malaysia Yellow Pages

Lembaga Sungai-Sungai - Sarawak (Sarawak River Board)
http://www.yellowpages.com.my/government/lembaga-sungai-sungai/sarawak/

 Welcome To Padawan Municipal Council Official Website

Majlis Perbandaran Padawan, Kota Padawan, Pasar Batu 10, Peti Surat 620, 93712 Kuching, Sarawak. Tel: 082-615566, Fax: 082-611832 e-mail : mpp@tm.net.my
http://www.mpp.gov.my/eng/index.htm

 Jawatan Kosong 2012 Jawatan Kosong Kerajaan 2012 Job Vacancies Kerja

... Kerja Online -Menyiarkan Iklan-Iklan Jawatan Kosong ... LSS Electrical Hypermart, Bayan Lepas, Pg ... JAWATAN KOSONG LEMBAGA KEMAJUAN JOHOR TENGGARA (KE...
http://www.getkerja2u.com/2009/12/today-vacancy_30.html

 CAREER IN SIME DARBY JUNE 2011 New Jobs Malaysia Jawatan Kerja

Jobsmalaysia, Jawatan Kosong Kerajaan, kerja kosong ... we are seeking certified and experienced Lean Six Sigma ... CAREER FOR MALAYSIAN CITIZENS IN LEMBAGA TABUNG HA...
http://www.newjobsmalaysia.net/2011/06/career-in-sime-darby-june-2011.html

 
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved