ads

Khamis, 20 Disember 2012

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Saffuan 9W2SFJ: Tips Bercuti <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 26 Nov 2012 07:50 AM PST

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
   Alhamdulillah trip ke Kuching, Sarawak telah pun berakhir, beli tiket dari bulan Februari berbulan-bulan aku dengan kawan-kawan duk sibuk countdown. Sebenarnya banyak blog yang aku jadikan rujukan dan panduan untuk trip kami berlapan. 
Jadi kat bawah ni aku nak kongsikan trip itinerary yang aku sediakan sebelum ke Kuching, dengan adanya benda ni, mudah untuk kita merancang... Asalnya itinerary ni macam lain, tapi disebabkan beberapa perkara yang berlaku dan tak dapat dielakkan, kami ubah plan, tapi semua tempat dapat pergi. Jom tengok Tips Bercuti di Kuching

So kalau nak ke Kuching, tempat mana yang sepatutnya nak melawat? Ni pun menjadi tanda tanya kepada kami, Kuching ni bukan kecik tapi besar dan ada sesetengah tempat tarikan utama terletak jauh dari bandaraya Kuching. So tempat-tempat kat bawah ni tempat yang kami dah terokai,
3) Bako National Park (Bagi yang minat nak terokai alam semulajadi)
4) Semenggoh Wildlife Centre
6) Sarawak Cultural Village
7) Masjid Jamek Negeri Sarawak
8) Masjid Jamek Bandaraya Kuching
9) Kek Lapis ( Ada Banyak Pilihan)
10) Pusat Membeli  belah ( Ada Banyak Pilihan)
Untuk ke Taman Negara Bako, waktu yang sesuai adalah luar dari musim hujan, dan perlu dingatkan faktor air pasang surut tu penting. Waktu aku sampai ke Bako, nasib kami baik sebab air sungai belum surut, kalau tak terpaksa la batal, lepas tu kalau dah air surut waktu hiking alamatnya kena tunggu berjam-jam di Jeti Taman Negara Bako.
Harga Tiket Masuk : RM10.00
Sewa Bot : RM94 untuk 1 Trip pergi dan balik (Maksimum 5 Orang)
Sea Stack (Mercu Utama Bako National Park) : Bayaran Tambahan dikenakan sebanyak RM35.00 
Bagi peminat hidupan liar, peluang nak tengok Orang Utan ni menjadi sesuatu yang wajib. Semenggoh Wildlife Centre adalah tempatnya. Kunjungan kami semasa bulan November tak kena waktu la bro. Time tu musim buah, sekor Orang Utan pun tak nampak apatah lagi bulunya... Haha... Waktu terbaik untuk melawat antara Mac dan April, peluang nak tengok Orang Utan amat cerah!
Waktu melawat ke Semenggoh Wildlife Centre yang terbaik ialah :
9.00 - 10.00 am & 3.00 - 4.00 pm waktu ni Orang Utan akan diberi makan, makanan diletakkan di atas pelantar dan petugas akan menjerit macam ala-ala tarzan untuk panggil Orang Utan ni keluar dan makan kat atas pelantar tu. Tiket masuk hanya RM5.00 dan boleh digunakan sekali untuk sesi di sebelah petang pada hari yang sama.
Satu lagi tempat yang wajib dikunjungi, Sarawak Cultural Village. Mula-mula kami plan untuk melawat tempat ni di sebelah petang, tapi disebabkan hujan, terpaksa batal. Borak-borak dengan orang jual tiket, dia syorkan kami datang esok pukul 9.00 pagi, 2 jam jalan-jalan lepas tu jam 11.30 pagi tengok show kebudayaan.

Esok kami datang time tu jugak, tapi kami spend almost 6 jam di Sarawak Cultural Village! Tengok orang jugak la kot, bagi aku, aku minat interview orang yang jaga rumah2 tradisional kalau ada demo macam tarian aku cuba, menyumpit pun aku cuba, so tak hairanlah aku dengan geng2 spend masa kat situ berjam-jam... Jangan lupa bawak bekal air minum kalau time panas, berbaloikan kalau ada bekal sendiri....

Sebelum ni aku ada search tentang Pantai Damai, dan kalau nak masuk kena bayar RM5.00. Masa kami bercuti di Kuching, berhampiran Sarawak Cultural Village, berhadapan dengan gate masuk, kat situ ada kawasan pantai dan ada tugu burung Kenyalang, view lawa, boleh snap2. Berbaloi jugak kan, tambah pulak tak kena bayar apa-apa. Cuma tandas ja berbayar.

Tiket Masuk : RM60.00 (Dapat Passport)
Tiket Masuk dengan Student Card : RM15.00 (Diorang tak bagi Passport)
Jong's Crocodile Farm pun menarik jugak untuk dilawati. Kalau tengok buaya kat Zoo lebih bosan, disini ada acara bagi makan buaya dan boleh la tengok buaya lompat dan ngap makan tu. Selain daripada buaya, haiwan-haiwan lain pun ada contohnya macam Ikan Naga, tapi tarikan utama orang ke sini tak lain tak bukan nak tengok buaya lompat. Aku spend masa kat sini lebih kurang 2 jam.
Tiket Masuk : RM16 (Bukan Warga Sarawak)
Membeli belah kat Kuching tak dak masalah, banyak tempat yang boleh kita pergi, jalan kaki pun boleh. Kalau bab makanan, aku suggest untuk ke seberang Sungai Sarawak, kat situ ada food court, banyak pilihan dan harga pun berpatutan. Menu yang aku suggest untuk cuba since dah datang Sarawak nih adalah :
Ni yang aku suggest je... Sebenarnya banyak lagi makanan tempatan yang nak kena cuba. Kalau nak beli kek Lapis pun di seberang sungai sana, macam tu la jugak dengan ikan terubuk masin. Bagi survenir, di seberang sungai sana lebih murah dan banyak pilihan. Sebelum nak beli tu elok2 la survey dulu.
Kenderaan untuk ke tempat-tempat menarik tu tak susah, ada public transport dan ada transport yang hotel sediakan. Bagi kami yang travel 8 orang, kami lebih selesa untuk sewa kereta. Drive di Kuching tak dak la tension sangat, jalan luas dan tak jem, tapi roundbout banyak....
Mungkin itu saja tips yang nak dikongsikan, mudah-mudahan dapat membantu plan korang untuk ke Kuching. Apa-apa pun aku suka dengan Kuching, best dan banyak lagi tempat untuk diterokai. Selamat Bercuti!

Kat bawah ni aku share sikit dengan pembaca bajet yang aku keluarkan sepanjang 5 hari aku di Kuching Sarawak. Jadi kalau ada yang plan nak bercuti di Kuching, leh la siap-siapkan bajet. Bajet di bawah tu aku travel dalam group 8 orang, kos penginapan dengan kos sewa kereta tu kira average la...

TIKET FLIGHT
1. Penang - Kuala Lumpur = RM92.00
2. Kuala Lumpur - Kuching - Kuala Lumpur = RM64.25
3. Kuala Lumpur - Penang = RM24.70

PENGANGKUTAN DI KUCHING
1. Airport - Hotel - Airport = RM12
2. Sewa Kereta & Minyak = RM60 (Untuk 3 hari)

PENGINAPAN
1. Kos Seorang = RM79.00 (Untuk 4 malam di Hotel 360Xpress)

TIKET MASUK TEMPAT
1. Bako National Park = RM10.00

      2. Sewa Bot Bako = RM32.25 
      3. Semenggoh Wildlife Centre = RM5.00 
      4. Jong's Crocodile Farm = RM16.00 
      5. Sarawak Cultural Village = RM20.00
      KOS PERBELANJAAN PERIBADI (MAKAN DAN CENDERAMATA) = RM360.00
   
      JUMLAH KESELURUHAN = RM775.20

    Harap-harap Tips Bercuti di Kuching ni dapat membantu korang buat planning. Selamat bercuti ke Kuching Sarawak

 Muhammad Saffuan Bin Jaffar

11 di daro sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Catatan Perjalanan : Mencari Aidiladha <b>Di Daro</b> - indahrasa j.malim

Posted: 16 Nov 2012 11:38 PM PST

Kami berhenti dan meletakkan kereta berhadapan dengan deretan rumah kedai kayu tua yang menjadi nadi utama pekan Matu. Deretan kedai kayu ini terletak di persisir sebatang sungai yang gelap airnya. Matu kelihatan sunyi.Kedai- kedai yang terdapat disini kelihatan lengang. Hanya sesekali ada beberapa motosikal melewati kami. Saya sendiri tidak dapat membayangkan bagaimana keadaan diri saya jika ditempatkan mengajar disini.Sudah pasti hanya kesunyian yang bermain dihati.

Walaupun pekan Matu agak kecil namun saya yakin ia adalah begitu lengkap bagi memenuhi keperluan penduduknya. Di pekan ini juga terdapat dua buah stesyen minyak yang agak klasik. Kemudahan asas lain seperti jalan raya dan elektrik juga baik namun masih ada juga penduduk yang masih menggunakan sungai sebagai pengangkutan utama. Ketika kami sedang enak-enak menenangkan fikiran di tebingan sungainya yang sepi kami dikejutkan dengan deruan enjin perahu penduduk yang mencari keperluan hariannya di pekan Matu ini.Terdapat sebuah jeti kecil yang menjadi tempat perahu untuk berlabuh.

Saya berjalan kaki sendirian melewati deretan kedai kayu tua pekan ini. Beberapa papan tanda lama benar-benar menarik minat saya.Sukar lagi rasanya menjumpai papan tanda lama jenama SINGER di tanah semenanjung. Tetapi disini ia masih lagi digunakan. Terasa aura klasik masih kuat dan tebal di Matu. Sebuah dewan lama juga menarik minat saya. Namun saya merasa agak takut-takut juga untuk mengambil gambar. Lumrahlah bagi orang musafir seperti saya ini. Kadangkala kehadiran kita akan menimbulkan pandangan negatif bagi penduduk setempat.

Hampir setengah jam kami melepak di pekan Matu. Memang hati saya merasa tenang disini. Ketika melewati jalan utama pekan ini dapat saya rasakan deru pembangunan semakin deras melanda Matu. Pembangunan adalah sesuatu yang tidak dapat kita tolak. Lama-kelamaan sudah pasti nilai klasik pekan Matu seperti yang terlihat pada hari ini akan lenyap dengan sendirinya dan sudah pasti penduduk Matu akan sentiasa merinduinya.

Cikgu Shukri seterusnya membawa kami melihat kawasan sekolah tempat isterinya mengajar. Kami melalui sebuah kampung yang sangat indah.Kampung ini dinamakan kampung Jamoreng. Lanskap kampung itu yang berpaya menjadikannya unik kerana seolah-olah rumah penduduknya dibina di atas sebuah tasik. Binaan rumah penduduknya juga besar dan cantik. Dapat saya lihat ada kesepakatan antara penduduknya dalam menjayakan projek mengindahkan kampung ini.

Usai sahaja melewati Kampung Jemoreng yang indah, kami meneruskan perjalanan kami ke Mukah. Seperti tadi mata kami dijamu dengan pemandangan yang hampir serupa. Apa yang menarik perhatian saya sepanjang perjalanan ini ialah kewujudan kawasan bulatan jalan raya yang agak banyak walaupun untuk persimpangan yang kecil dan kurang sesak. Namun saya sentiasa positif dengan perkara ini. Pada saya bulatan jalan raya ini memainkan peranan penting bagi mengelakkan kemalangan jalan raya.Ia juga memudahkan pengguna jalan raya memilih simpang yang ingin dimasuki.

Naik Feri Menyeberangi Batang Igan

Hampir sahaja kami ke pekan Igan saya sudah mula merasa seronok. Beberapa kilometer di hadapan, kami akan menyeberangi Batang Igan dengan menggunakn feri. Inilah yang saya idamkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Rasa bagaikan tidak lengkap kehidupan saya di Sarawak ini jika tidak dapat merasai pengalaman menggunakan feri menyeberangi sungai Igan ini.

Kami berhenti sebentar di tepi sungai sementara menunggu feri sampai. Apabila feri sampai, kereta yang kami naiki bergerak menaiki feri melalui laluan yang disediakan. Bayaran yang dikenakan bagi perkhidmatan menyeberangi Batang Igan ini ialah RM 1 bagi perjalanan sehala. Apabila kereta sudah diparkir, saya terus meluru keluar dan bebas bergerak melihat keadaaan feri.

Bergerak memasuki feri

Sungai Igan

Satu perkara yang melegakan hati saya ialah diatas feri ini terdapat jualan makanan ringan yang dihasilkan oleh penduduk setempat. Kami tidak melepaskan peluang membeli makanan ringan seperti kerepek dan keropok bagi mengisi perut. Saya pula membedal dua bungkus nasi lemak yang berharga RM1 sebungkus. Pada mulanya terasa was-was juga untuk memakannya. Namun setelah dijelaskan oleh seorang lelaki yang kebetulan bersama saya bahawa yang membuat nasi lemak itu ialah saudara maranya maka segala keraguan itu terus hilang dan berganti dengan rasa kenyang.

Di atas feri menyeberangi Batang Igan

Kami menuju ke seberang sana

Perjalanan menggunakan feri menyeberangi Batang Igan mengambil masa lebih kurang 15 minit. Seronok saya mendengar bunyi enjin feri yang gagah ini. Sampai sahaja ke seberang, kami singgah sebentar di tandas awam yang memang disediakan di tepi jalan bagi melepaskan hajat yang tertunda. 

Perjalanan diteruskan menuju ke pekan Igan namun kami tidak pula singgah untuk mengambil gambar disini. Kami menetapkan untuk terus menuju ke Mukah bagi mengisi perut dahulu. Sewaktu perjalanan pulang nanti barulah kami akan singgah di Igan dan Oya.Selepas melepasi Igan pemandangan mata kami mula berubah. Di kiri dan kanan jalan kelihatan rumah penduduk - penduduk kampung yang cantik dan tersusun. Tidak ada lagi pemandangan hutan, paya dan ladang. Sesekali kami berselisih dengan gadis-gadis Melanau yang manis. Ada juga senyuman yang dilempar ... ah .. mujur juga saya berkaca mata hitam. hehehehe

50 KM lagi ke Mukah

Kami sampai ke Mukah ketika jam sudah menunjukkan angka 3. Saya sudah dua kali sampai ke Mukah dan banyak dari jalan-jalan di bandar Mukah ini telah saya hafal. Kami menikmati makan tengah hari di restoran Sugar Bun. Hairan juga pekerja restoran berkenaan melihat kami menikmati hidangan makanan segera di hari raya Aidiladha ini. Ah... pedulikan lah dengan pandangan mereka, yang penting perut kami perlu diisi dahulu. Hahahaha

Di Restoran Sugar Bun Mukah

Kami bertiga tidak berlama-lama di Mukah. Sempat juga kami membungkus makanan untuk makan malam kami. Memandangkan hari hampir lewat petang, kami memutuskan untuk bergerak pulang lebih awal. Tambahan pula kami perlu singgah ke Igan dan Oya nanti untuk mengambil gambar.Saya mencadangkan kepada Cikgu Shukri untuk singgah di mana-mana masjid di tepi jalan nanti untuk bersolat jamak. Cadangan saya ini diterima dengan sebaiknya.

Masjid Yang Mendamaikan Jiwa

Kami singgah bersolat di Masjid At-Taqwa Oya. Masjid moden ini sangat mendamaikan saya. Hati terasa tenang bersolat disini. Suasana masjid ini amat nyaman. Saya dapat bersolat dengan kusyuk disini. Tidak tahu pula kenapa saya berperasaan demikian. Mungkin suasana petang yang sepi membuatkan saya merasa tenteram di masjid ini. Saya tertarik dengan kawasan perkuburan yang terdapat di hadapan masjid ini. Kebanyakan dari batu nisan perkuburan ini agak condong. Tertanya-tanya saya sendiri kenapa hal ini terjadi namun segalanya saya pendamkan di dalam hati. Tidak jauh dari masjid kelihatan beberapa individu sedang bergotong royong melapah daging lembu korban. Tersenyum mereka dari jauh apabila melihat saya mengambil gambar mereka dari jauh dan saya membalas senyuman mereka dengan satu senyuman yang ikhlas.

Pintu masuk ke masjid At-Taqwa Oya
Ruang solat yang mendamaikan saya
Papan tanda keterangan pembinaan masjid

Mimbar masjid At-Taqwa Oya

Kawasan perkuburan dihadapan

masjid At-Taqwa Oya yang unik 

dimana kebanyakan

Bergotong royong melapah daging korban

Melihat Klasiknya Pekan Oya

Perjalanan diteruskan ke pekan Oya. Pekan Oya merupakan sebuah pekan yang tua namun ia begitu sibuk dengan aktiviti penduduknya yang pelbagai. Katika kami singgah ke pekan Oya ini hari sudah mula beransur petang. Sambutan Aidiladha yang dirayakan pada hari ini bagaikan tidak terasa apabila melihat suasana sibuk pekan ini. Dengan deretan bangunan kedai kayu tua yang mendominasi suasana menjadikan keadaan petang ini amat klasik. Cikgu Shukri dan Cikgu Kumaresan tidak turut serta bersama saya melilau mengambil gambar suasana pekan Oya ini. Faktor keletihan menjadikan mereka berdua lebih selesa memerap sahaja di dalam kereta. Saya pula seperti biasalah bersama kamera kesayangan meneroka indahnya petang di pekan Oya.

 Bersedia untuk masuk ke pekan Oya

Pekan Oya sibuk dengan aktiviti penduduknya

Rumah kedai kayu lama yang klasik

Saya meronda bersendirian di pekan Oya ini. Saya melalui deretan kedai kayu tua yang begitu klasik namun masih utuh. Pekan Oya hanyalah merupakan sebuah pekan yang kecil namun ianya adalah begitu lengkap bagi memenuhi keperluan penduduknya. Di pasar terbukanya, kelihatan begitu ramai peniaga yang menjual makanan. Ada peniga yang menegur saya supaya singgah membeli makanan jualan mereka sayangnya ketika itu perut saya masih kenyang. Ketawa besar mereka apabila saya memberitahu mereka bahawa saya sukakan suasana petang di pekan Oya. Tidak mengapalah kerana saya memang tidak berbohong untuk menyatakan apa yang terlintas di fikiran dan hati saya.

Ramai penjaja makanan di pasar terbuka Oya

Tidak jauh dari pasar terbuka Oya terdapat sebuah terminal penumpang kecil. Saya tidak pasti sama ada terminal atau jeti ini masih digunakan atau tidak kerana kemudahan jalan darat yang baik telah dapat menghubungkan pekan Oya dengan bandar-bandar besar yang lain seperti Mukah dan Sibu.Ini secara tidak langsung mengurangkan penggantungan penduduk Oya dengan perkhidamtan pengangkutan air. Namun kawasan tebingan sungai berdekatan dengan jeti ini telah diperindahkan bagi kemudahan rekreasi penduduk Oya. Secara tidak langsung ia memberikan satu kemudahan awam yang berguna kepada penduduk Oya untuk beriadah.

Sebuah jeti kecil di pekan Oya

Saya terus merayau melihat suasana petang pekan Oya. Tidak tahu lagi bila saya akan menjejakkan kaki ke sini semula. Bila memandang ke bangunan kedai lamanya, dapat saya rasakan masa seakan-akan begitu cemburu untuk membunuhnya. Kemodenan adalah suatu perkara yang tidak ditolak. Lambat laun pasti deretan rumah kedai lama ini akan tinggal kenangan sahaja bagi generasi yang pernah melihatnya.

Sebahagian dari pekan Oya


 Sebuah rumah kedai lama yang masih utuh

Setelah puas merayap di pekan Oya, kami meneruskan perjalanan ke Igan. Sempat juga saya mengambil gambar beberapa kemudahan asas yang terdapat di pekan Oya dari dalam kereta. Ketika di Igan, kami tidak pula berhenti sebaliknya hanya meninjau-ninjau sahaja suasananya dari dalam kereta. Saya sendiri agak kurang berminat untuk mengambil gambar pekan ini. Tambahan pula bateri kamera saya sudah mula tinggal sedikit. Saya mahu menjimatkan kuasa bateri kamera saya untuk mengambil gambar di atas feri menyeberangi Batang Igan nanti. Itulah keutamaan saya......

Pejabat Daerah Kecil Oya

 Balai Polis Oya

Sebuah masjid dengan bentuk yang unik.

Lagi Sekali Menaiki Feri

Kami sekali lagi menaiki feri menyeberangi Batang Igan. Kali ini ia terasa begitu asyik dan menyeronokkan. Pancaran mentari petang membuatkan suasana menjadi begitu indah. Tidak dapat saya gambarkan bagaimana perasaan saya ketika itu. Inilah indahnya Sarawak bumi Kenyalang. Empat tahun perkhidmatan saya disini benar-benar membuatkan saya menjadi manusia yang tahu erti bersyukur. Kekuatan dan perpaduan penduduk Sarawak dalam mendepani setiap cabaran itulah yang menjadikan Sarawak unik dan terus kekal sebagai sebuah negeri di dalam Persekutuan Malaysia. Sesungguhnya saya sangat berbangga menjadi pendidik di Bumi Kenyalang ini dan sememangnya Sarawak adalah negeri kedua saya dan saya sangat menyayangi negeri ini!

Bersama Cikgu Kumaresan

Berselisih dengan feri dari arah bertentangan

Indahnya petang di Bantang Igan

Kami tiba di Daro pada jam lapan malam. Suasana di pekan Daro sudah mulai sunyi. Saya sendiri sudah keletihan. Setelah membersihkan diri sempat juga kami keluar minum malam di medan selera malam Daro. Mujur juga ada yang berniaga pada malam ini. Pulang sahaja ke hotel mata saya sudah mula mohon untuk berehat. Tidak sedar jam berapa saya terlelap. Namun yang pastinya saya tidur berdengkur malam itu. Hahahahaha.

Meneroka Pekan Daro

Hari ini merupakan hari terakhir kami di pekan Daro. Saya bangun agak awal pagi ini. Tidak sabar rasanya hati untuk turun dari hotel bagi meneroka keunikan pekan Daro. Mujur juga saya sempat mengecas bateri kamera malam tadi. Jika tidak mahu menangis saya dibuatnya jika gagal mengambil gambar suasana pekan Daro ini.

Kami mengambil keputusan untuk bersarapan dahulu sebelum bersiar-siar. Kami lebih selesa berjalan kaki. Mujur juga sudah banyak kedai makan yang dibuka hari ini. Kami menyelusuri kaki lima deretan kedai kayu tua dan masuk ke sebuah restoran yang kelihatan begitu ramai pelanggan.Saya dan Cikgu Shukri memesan mee goreng dan Cikgu Kumaresan memesan mee jawa. Apa yang dapat saya katakan ialah memang mee goreng di restoran ini amat enak. Belum sempat kami menghabiskan makanan datang seorang lelaki meletakkan beberapa bungkus nasi lemak diatas meja makan kami. Saya dan Cikgu Kumaresan berpandangan sendiri. Tidak lama selepas itu, dua bungkus nasi lemak masuk ke perut kami. 

Ketika mahu membayar harga makanan, kami dikejutkan dengan kenyataan pekerja restoran berkenaan yang menyatakan bahawa hidangan kami tadi telah dibayar. Terkejut kami sendiri mendengar kenyataanya itu. Kami bertanya juga kepada beliau siapakah hamba Allah yang begitu mulia itu dan jawapan dari pekerja kedai itu begitu menghampakan kami kerana beliau tidak mengenali individu tersebut. Saya menggelengkan kepala dan berdoa didalam hati semoga hamba Allah yang baik hati itu mendapat keberkatan di dunia dan akhirat.

Menyelusi kaki lima kedai kayu tua

untuk bersarapan pagi

Enak menikmati juadah sarapan pagi

Berniaga rambutan di kaki lima kedai kayu tua

Selepas bersarapan kami meneruskan sesi rondaan di pekan Daro. Uniknya pekan Daro ialah ia dilatari oleh bangunan lama dan bangunan baru. Ini menjadikan pekan Daro kelihatan moden namun masih mengekalkan suasana lama. Kemudahan asas di pekan ini juga agak lengkap. Beberapa buah stsyen minyak lama masih beroperasi disini. Walaupun tidak mempunyai kemudahan balai bomba, namun pekan Daro masih boleh berbangga kerana mempunyai unit bomba sukarelanya yang tersendiri. Sebuah pasar awam yang besar juga menjadi akses penting kepada penduduk Daro untuk mendapatkan barangan makanan harian. Saya tertarik dengan kewujudan sebuah klinik swasta yang kecil di pekan ini. Menurut Cikgu Shukri, klinik berkenaan hanya dibuka beberapa hari sahaja seminggu. Benar atau tidak kenyataanya tidak pula saya ketahui. Namun memang saya tidak menjumpai klinik swasta lain disini melainkan hanya klinik itu sahaja.

Bangunan kedai baru di Daro

Bangunan kedai kayu lama Daro

Sebuah kedai yang klasik

Bangunan pasukan bomba sukarela Daro

Pekan Daro juga turut dilengkapi dengan

kemudahan perbankan

Stesyen minyak Petronas yang klasik

di pekan Daro

Pasar rakyat Daro

Klinik swasta di pekan Daro

Ketika melalui kawasan terminal penumpang Daro, kami tertarik dengan sebuah tugu berbentuk ikan yang menjadi mercu tanda pekan Daro. Tidak pula saya ketahui jenis ikan yang menjadi ilham kepada tugu ini. Namun pada saya ia begitu unik dan berseni.

Cikgu Shukri dan Cikgu Kumaresan

bergambar kenangan di mercu tanda ikan pekan Daro

Sempat juga kami meninjau-ninjau suasana pasar rakyat Daro selepas itu. Namun masih kurang yang berniaga hari ini. Pasar basah dua tingkat itu menempatkan beberapa buah kedai makan dan kedai barangan am di ruang atasnya. Ramai juga peniaga bumiputra yang mencuba nasib berniaga di pasar ini. Di luar pasar terdapat beberapa raga yang diisi dengan ayam hidup. Rasanya ayam-ayam itu untuk dijual namun Cikgu Shukri menyatakan ayam-ayam tersebut dibela dan bukannya untuk dijual. Lucu saya sendiri mendengar kata-katanya.

Suasana di Pasar Rakyat Daro

Untuk dijual atau diternak?

Kami terus bergerak ke hotel penginapan kami selepas itu. Tepat jam 10 pagi kami bergerak menuju ke terminal penumpang Daro untuk menaiki bot ekspres ke Sibu. Tiada kesesakan di terminal ini dan jumlah penumpang juga agak kurang. Kami bebas memilih tempat duduk di dalam bot ekspres. Tempat duduk didalam bot ekspres ini juga agak selesa dan tidak dibahagikan mengikut kelas. 

Bergerak meinggalkan Daro

Bot ekspres yang membawa kami pulang ke Sibu

Harga tiket ialah RM 17 bagi perjalanan sehala. Sepanjang jalan saya hanya mengelamun sahaja. Sesekali saya menonton tayangan filem yang disediakan oleh pengusaha bot ekspres. Namun hati saya bagaikan tidak terhibur. Bagaikan ada sesuatu yang menggangu hati dan fikiran saya sepanjang perjalanan. Saya terfikir adakah saya akan menikmati lagi perjalanan di bumi Sarawak ini pada masa hadapan ? ... menjelang ke penghujung tahun 2012 ini saya mula dihimpit perasaan cemas dan berbelah bahagi. Keseronokan hidup di Sarawak dicabar oleh kewajipan saya sebagai ketua keluarga di Semenanjung. Saya bagaikan dapat merasakan inilah perjalanan kembara terakhir saya di Sarawak ini. Mahu sahaja saya menangis ketika ini.

Tiket bot ekspres dari Daro ke Sibu

Akhirnya saya terlelap sendiri didalam bot ekspres. Menjelang jam 2 petang bot ekspres kami semakin menghampiri terminal penumpang lama Kapit di Sibu. Ketika menjejakkan kaki ke jeti Sibu saya mengerti inilah pengakhiran kembara saya di bumi Kenyalang dan saya akan sentiasa merinduinya. TAMAT

Sibu

Satu Catatan Tambahan

Saya menulis artikel ini dengan perasaan yang sebak. Benar tekaan hati saya ketika itu bahawa inilah kembara terakhir saya di Bumi Kenyalang tercinta ini. Permohonan pertukaran saya ke Johor telah diluluskan oleh Kementerian Pelajaran pada 3 November 2012 yang lalu. Ini bermakna jodoh perkhidmatan saya di SMK Kapit telah tamat dengan sendirinya pada tarikh berkenaan.

Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua individu yang pernah membantu sepanjang perkhidmatan saya di Sarawak ini. Saya juga memohon sejuta keampunan andai ada salah dan silap saya sepanjang berada di Sarawak ini.

Saya akan sentiasa mengenang Sarawak sebagai negeri yang berbudi kepada diri saya. Penduduknya menerima kehadiran saya dengan hati yang terbuka malahan membantu saya menjadi lebih dekat dengan istilah perpaduan. Di Sarawak saya menjadi cikgu yang luas makna dan ertinya. Inilah uniknya Sarawak. InsyaAllah disuatu hari dan masa yang mendatang pasti saya akan ke Sarawak semula bagi membeli budi dan kasih yang pernah diberikan Sarawak kepada diri saya.

Tanggal 7 November 2012 saya bergerak meninggalkan Sarawak. Jumpa lagi Sarawak !

Terima kasih Sarawak .... saya akan sentiasa mencintaimu Ibu Pertiwiku !

11 di matu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Kes denggi meningkat | my <b>Sarawak</b> - News coverage around <b>...</b>

Posted: 19 Dec 2012 10:06 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Justeru, sebagai usaha pencegahan, 11 aktiviti gotong-royong telah dijalankan di kawasan terjejas iaitu di Bau, Kuching, Sri Aman, Lubok Antu, Sarikei, Pakan, Matu, Sibu dan Bintulu. Sehubungan itu, orang ramai dinasihati ...
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved