ads

Khamis, 14 Mac 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim <b>di</b> Pekan <b>Bau Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 08 Jan 2013 02:57 AM PST

Hidayu&#39;s Journal: Pasar Kg Serikin, <b>Bau</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 06 Feb 2013 04:23 PM PST

Kami kat Kuching semalam je. Esoknya pagi-pagi kami terus check-out dan menuju ke Sibu. Dalam perjalanan pulang ke Sibu kami singgah sebentar di Kg. Serikin. Abang ipar aku bawak singgah kat sini sebab aku nak beli tikar evamantic tu. Menjeles aku tengok tikar-tikar tu kat rumah derang. RM15 je sekeping kau. Kat KL ni punyalah mahal orang jual. Lagipun carik kain batik untuk mak-mak pada harga yang lebih berbaloi dengan kualiti yang sama.
Kami berjaya samapai ke sini dengan bantuan GPS dan juga sebab abang ipar aku sekeluarga dah pernah sampai. Kalau tak sesat jugak kot.
turun-turun kereta jumpa kedai jual tikar evamantic. tapi Kak Fatin kata 'ni beli kemudian, terus angkut masuk kete' ok, meh kita shopping barang lain dulu
saya kan pelancong. kenalah amik gambar (: nasib baik ada suami yang rajin layan kerenah bini dia. tapi lepas tu dia terus passed kamera kat aku.
Macam-macam ada jual kat sini, sediakan je duit. Harga pun boleh tahan murah lah. Mungkin sebab belum berjalan jauh kan stok ni. Kain batik, kain pelekat memang murah lah. Kalau yang harga 40-50 kat Jalan TAR, kat sana boleh dapat RM16 je. Tu pun sibuk kitaorang minta kurang lagi sebab beli berhelai-helai kan. Kain pasang pun boleh tahan cuma aku tak berkenan je. Corak dia tak berapa memikat hati.
telekung pun murah. yang RM70-100 kat Jalan TAR, kat sini RM35 je. tapi sebab aku baru beli telekung, aku belikan untuk mak aku lah sehelai. dan sehelai telekung travel untuk diri sendiri. tapi bila try macam pendek lah pulak.takpe aku tau nak bagi kat sape (;
Kak Fatin sangat hebat bab meminta diskaun. (;
Pasar ni ada hari Sabtu dan Ahad je. Kami datang hari Ahad, tengahri pulak tu. Maka stok macam dah tak berapa banyak dan menarik. Tapi tu pun puas memilih. Dan Alhamdullilah, masa kami datang ni cuaca agak redup. Kak Fatin kata masa diaorang datang dulu punyalah panas tempat ni. Rezeki kami. Lagipun Eisya macam kurang sehat sikit, tiba-tiba selsema teruk dan macam nak demam. Dia letih kot. Asyik berjalan je, tidur pun tak puas. Tapi bila masuk kereta, pasangkan cd. Segar pulak dia. Drama lebih dia ni.
Masa nak balik sempat beli buah rambai. Lama sungguh tak makan. Sedapnya. RM2 je seikat. Puas makan.
Buah belimbing merah tu pun macam rambai isi dia. 
Lupa lak aku nak amik gambar bonet kereta. Penuh. Memborong sungguh. Tapi dah datang jauh-jauh kan, sekali sekala. Beli puas-puas.

11 di limbang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di limbang - Google Blog Search


Polis Marin <b>Limbang</b> hantar senjata - The Borneo Post Online

Posted: 06 Mar 2013 05:52 PM PST

by Mastura Ismail. Posted on March 7, 2013, Thursday

30 laras senjata PGA dihantar perketat kawalan di sempadan Merapok, Lawas

LIMBANG: Anggota Polis Marin Limbang semalam menghantar 30 laras senjata milik Pasukan Gerakan Am (PGA) Limbang ke Lawas melalui sungai bagi memperketatkan kawalan keselamatan di kawasan sempadan Merapok, Lawas.

Kerja penghantaran senjata itu dilakukan petang semalam menggunakan sebuah bot.

Ketua Polis Daerah Limbang Superintenden Mohd Bukhori Saffai berkata senjata milik PGA Limbang itu dihantar oleh anggotanya melalui sungai bagi membentuk kekuatan khususnya di kawasan sempadan negeri ini.

"Senjata itu akan dihantar dan diserahkan kepada anggota PGA Limbang yang bertugas di kawasan sempadan darat Merapok di daerah Lawas.

"Sebelum ini, empat anggota Polis Marin kita sudah dikerah ke Lahad Datu, Sabah bagi membantu pasukan keselamatan menangani insiden pencerobohan," katanya di sini semalam.

Mohd Bukhori menjelaskan bahawa anggota PDRM Limbang sentiasa bersiap sedia menangani sebarang kejadian tidak diingini termasuk mempersiap anggotanya dengan kelengkapan keselamatan.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai keselamatan di kawasan perairan di sini beliau enggan mengulas lanjut.

Sementara itu, Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Kedua Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata kerajaan negeri memberi keyakinan sepenuhnya kepada pihak polis dan tentera di negeri ini untuk bersama-sama membantu Sabah dalam usaha menangani insiden pencerobohan yang berlaku di Lahad Datu dan Semporna.

Katanya ini termasuk penghantaraan anggota pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Pasukan Gerakan Am (PGA) dan anggota tentera bagi membentuk kekuatan menangani insiden pencerobohan itu.

"Kita yakin isu pencerobohan dapat diuruskan dengan baik oleh pihak keselamatan termasuk polis dan tentera di negeri ini membantu Sabah menangani insiden pencerobohan," katanya ketika ditemui pada Majlis Penyampaian Cek Pampasan Tanah dan Surat Hak Milik di sini semalam.

Turut hadir Ahli Parlimen Limbang Hasbi Habibollah, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Kota Dr Abdul Rahman Ismail, ADUN Batu Danau Paulus Palu Gumbang, Timbalan Residen Hamdiah Bakir, Penguasa Jabatan Tanah dan Survei Limbang Hardi Fadillah Hamzah dan Pegawai Daerah Limbang Anyi Ngau.

Awang Tengah berkata kerajaan negeri juga sedang mencari jalan terbaik untuk membantu keluarga wira negara yang terkorban termasuk anggota polis Sarawak yang terbunuh dalam mempertahankan tanah air.

"Kita bersetuju dengan pelancaran tabung perwira di peringkat kebangsaan bagi membantu anggota keselamatan yang terkorban dan kerajaan negeri akan mencari jalan terbaik untuk membantu mereka," katanya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di betong sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Bintang <b>Betong</b> Idol 4 diketahui malam esok | my <b>Sarawak</b> - News <b>...</b>

Posted: 14 Mar 2013 02:25 PM PDT

BETONG: Bintang Betong Idol 4 akan diketahui pada Sabtu ini (16 Mac 2013) apabila konsert akhir program pencarian bintang yang membariskan 10 finalis bagi merebut gelaran Betong Idol 4 yang akan berlangsung di Dewan Tan Sri Datuk Amar Stephen Kalong Ningkan, Betong.

Pertandingan yang bermula jam 7.30 malam akan membariskan lima finalis bagi kategori terbuka iaitu Idol Zahra, Idol Adam, Idol Shira, Idol Hajar dan Idol Azri.

Manakala lima finalis lagi adalah daripada kategori Iban iaitu Idol Abby, Idol Jessica, Idol Patricia, Idol Roy dan Idol Jackson.

Menurut Pengetua Betong Idol Philip Jabu, pihaknya berusaha menjadikan program realiti ini menjadi acara yang menunjukkan kesungguhan pelajarnya dalam merebut gelaran bintang.

"Atas sokongan peminat yang tidak pernah jemu untuk menyaksikan kejayaan program ini, kami akan menyediakan acara kemuncak secara besar-besaran dan kami menjanjikan sebuah acara yang gilang-gemilang bagi menghargai sokongan peminat selama ini," ujarnya.

Di samping itu, konsert akhir itu turut meriah dengan persembahan artis undangan iaitu Bob AF, Melisa Francis, Swaylin, Margret M. Jalang dan Philip sendiri.

Tambahnya, kesemua peserta yang terpilih ke pentas akhir akan menyanyikan lagu pilihan pengurusan Betong Idol dan idol sendiri atas persetujuan bersama kerana ia dipilih berdasarkan kesesuaian vokal dan keistimewaan masing-masing.

"Oleh itu, saya percaya peminat akan menilai sendiri perbezaan dan kesungguhan pihak pengurusan dalam penganjuran program ini," tambahnya.

Philip yang juga pengerusi Kelab Sukan dan Rekreasi (KSR) BANKERS mengharapkan kerjasama daripada SABERKAS Layar, PBB Layar dan JASA P.204 Betong dalam penganjuran program yang kini telah masuk musim keempat.

Seterusnya beliau berharap ia mampu membuka peluang kepada pelajarnya bukan sekadar sebagai seorang penyanyi tetapi berjaya menjadi penghibur dan memajukan bidang seni muzik.

Beliau turut mengingatkan pelajar agar menjaga kesihatan diri dan latihan secukupnya bagi menghadapi saingan final nanti.

"Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar merangkap Ahli Parlimen Betong Dato Sri Douglas Uggah Embas dijangka hadir merasmi dan menyaksikan konsert akhir itu nanti.

"Datanglah beramai-ramai bagi menyaksikan siapa bakal dinobatkan sebagai Juara Betong Idol bagi musim keempat dan masuk adalah PERCUMA," jelasnya.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


KEHADIRAN ANWAR IBRAHIM <b>DI KANOWIT SARAWAK</b> <b>...</b>

Posted: 03 Nov 2012 05:00 PM PDT

Anwar Ibrahim telah mengadakan lawatan singkat ke Sarawak pada Jumaat, 2 November 2012, dengan Parlimen Kanowit menjadi destinasi pertamanya. Berbaju Melayu dan berjalan lagak sebagai Perdana Menteri Malaysia dengan diiringi pengawal peribadi, Anwar Ibrahim hadir pada pagi Jumaat dengan disambut oleh sebilangan kecil ahli-ahli PKR.
Kehadiran Anwar Ibrahim ke Parlimen Kanowit itu memberikan gambaran bahawa Parlimen Kanowit akan ditandingi calon PKR. Seperti biasa Anwar Ibrahim memberikan gula-gula manis kepada rakyat Kanowit khususnya ahli-ahli PKR. Persoalan di sini, berapa ramai rakyat Kanowit menerima kehadiran Anwar Ibrahim?
Menjadi kebiasaan bagi penduduk Iban yang tinggal di Rumah Udam Nanga Lipus akan pergi ke kebun yang menjadi mata pencarian dan rezeki mereka. Jika penduduk mahu pergi menyambut Anwar Ibrahim maka banyak masa terbuang dan ini sangat merugikan. Adalah lebih baik mereka turun ke kebun dan menjalankan rutin harian.
Kehadiran Anwar Ibrahim ke Kanowit hanya disambut sebilangan kecil ahli-ahli PKR Kanowit. Yang menariknya, Anwar Ibrahim telah disambut dengan meriah oleh poster dan banner yang tertulis dalam bahasa Malaysia dan bahasa Iban sambil mengalu-alukan kedatangan peliwat Malaysia.
Selain disambut oleh ahli-ahli PKR, ceramah politik Anwar Ibrahim juga hanya didengari ahli-ahli PKR Kanowit. Manakala, penduduknya kebanyakan mereka pergi ke kebun dan mengusahakan tanaman padi dan makanan.
Disebabkan sambutan yang kurang menggalakkan, Anwar Ibrahim hanya berceramah ringkas dan pendek sebelum beredar kerana terasa amat malu. Lokasi seterusnya yang dilawat Anwar Ibrahim ialah Kabong sebelum berlepas ke Kuching bagi menyempurnakan forum mengenai sebuah buku yang dikupas Anwar Ibrahim dan dua orang ahli panel di Hotel Grand Continental, Kuching pada malamnya. 

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


Masalah air <b>di Simunjan</b>, <b>Sarawak</b> kian meruncing | Aduan Rakyat <b>...</b>

Posted: 10 Oct 2012 08:26 PM PDT

Sudah hampir 4 bulan masalah air di Simunjan Sarawak tidak dapat ditangani oleh Pemimpin Kawasan kami. Keadaan semakin kritikal masa ini kerana Loji Air Simunjan yang menampung air kepada penduduk Daerah Simunjan sudah kekeringan. Tangki (tong) air sudah diletakkan di kawasan Pasar dan Kampung Nanas Simunjan, tetapi kawasan kampung lain yang paling kritikal tidak ada air, belum lagi diberi tangki air tersebut. Keadaan ini menyebabkan penduduk berebut-rebut mengambil air di kawasan pasar.

Apa yang menyedihkan, sekiranya keadaan ini berlarutan adalah menjadi satu masalah yang besar kepada kami penduduk di Simunjan kerana terpaksa menunggu dan mengangkut air setiap hari ke rumah kami untuk tujuan masak, minum, makan, basuh kain baju, berak dan sebagainya. Keadaan ini mengundang derita kerana kesengsaraan hidup kami masa ini tidak dijaga sebetul-betulnya oleh pemimpin di kawasan kami. Mereka kurang memantau dan tidak dapat mencari cara yang terbaik menangani masalah air di Simunjan.

Mengapakah pada masa ini, Simunjan tidak diistiharkan Darurat, kerana masalah ini sudah semakin meruncing. Bayangkan pada setiap hari kami terpaksa mengambil air jauh dari kampung kami untuk keperluan seharian. Penduduk yang tiada kereta, dan motorsikal pula berhadapan dengan situasi yang lebih memeritkan. Jarak pasar Simunjan dengan Kampung kami iaitu Kampung Sageng lebih kurang 8-10 kilometer. Ini bermakna mereka yang tiada kemudahan seperti yang disebutkan menghadapi masalah mengangkut air ke rumah.

Untuk makluman juga, sudah hampir 4 bulan setitik air pun tidak pernah sampai ke dalam rumah kami. Keadaan yang perit ini ditambah lagi dengan masalah penghantaran air yang tidak dapat dilakukan seperti sebelumnya. Kalau sebelumnya kami penduduk di Kampung Sageng Baru dan Kampung Tabuan menerima air setiap hari daripada lori menghantar air tetapi sekarang tidak lagi.

Hari ini sudah masuk 6 hari kami tidak dihantar air, dan kami terpaksa mencari air ke sana ke sini. Sudah masuk 2 hari ini kami terpaksa bergelut mengambil air yang hanya diletakkan di Pasar Simunjan dan di tepi jalan Kampung Nanas Simunjan. Ini disebabkan tangki air masih tidak diletakkan di tepi jalan kampung kami. Kami sangat berharap agar pemimpin di kawasan kami segera menghantar tangki tersebut dan menghantar sebanyak mungkin lori penghantar air kerana sekarang seluruh penduduk Simunjan bergelut dengan ketiadaan air langsung.

Kami juga berharap pemimpin di kawasan kami menyegerakan lebih banyak alternatif baru untuk mengatasi masalah air di Simunjan. Sebelum ini YB Naroden pernah menyatakan untuk membesarkan loji dan menambah loji Simunjan dengan menggunakan mesin yang lebih besar kuasa kudanya, tetapi sampai sekarang ia masih tidak wujud. Rancangan untuk mengambil air sungai juga masih tidak diketahui kesudahannya kerana banyak spekulasi terhadapnya didengari masa ini.

Apa yang kami harapkan agar pemimpin P200 Batang Sadong perlu memainkan peranan yang lebih jitu dan efektif bagi membantu masalah air di Simunjan. Jangan hanya memantau masalah ini dari jauh sahaja, kalau boleh turun padang melihat ragam dan senario yang berlaku di Simunjan sekarang. Kami sudah banyak kali menyuarakan masalah ini kepada pihak tertentu tetapi sampai sekarang tiada tindakan susulan yang terbaik dapat digunakan bagi menyelesaikan masalah air di Simunjan Sarawak.

Kami mengharapkan agar Perdana Menteri kita Dato Seri Najib boleh membantu kami menangani isu ini kerana pemimpin kawasan kami terlalu perlahan dalam mengatasi masalah ini. Mudahan juga apa yang saya luahkan ini mendapat perhatian daripada PIHAK ADUAN RAKYAT dan menjengok kami pada masa yang terdekat ini. Komitmen daripada pihak anda sangat kami hargai. Tolong kami bantu kami.

By: JEMAT BIN ADAM

PERINGATAN:  AduanRakyat.com.my tidak bertanggungjawab terhadap aduan (di atas) dan komen (di bawah) yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian AduanRakyat.com.my.

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


-Saifswift-Bird&#39;s Nest-Toko Walet-: Rumah Walet <b>di Mukah Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 03 Oct 2012 02:31 AM PDT

Sekilas tentang sebuah rumah walet di Mukah Sarawak.. Kebanyakan rumah walet kos sederhana di Sabah dan Sarawak dibina sebegini..Jom zomMM..
Di Mukah Sarawak ada Bh yang berjaya dan ada juga yang sebaliknya.. ini adalah lumrah yang biasa dilihat juga disemenanjung Malaysia. Kesesuaian suhu yang bagus dan benar juga bergantung kepada material asas yang digunakan. namun penambahbaikan harus ditambah jika ketepatan suhu dan kelembapan masih belum mencukupi.

Jika bh dikelilingi dengan pokok-pokok yang hampir ketinggiannya dengan bumbung Bh seeloknya laluan Pintu Masuk atau LBM diletakkan dengan tepat. seperti membinanya dengan design open roof.

Keadaan dalaman juga perlu diambilkira. susunatur tweeter dan pengalak harus benar dan jangan sampai ia menjadi kabur dan songsang..alunan suara yang dimainkan akan lebih senang memberikan keselesaan kepada sang walet.. suara hanya memacu walet masuk ke bh sebaliknya susunatur tweeter yang benar akan membantu ia bersarang dan membiak.

Ketinggian antara lantai juga akan mempengaruhi suhu di sekitarnya.

sesekat juga boleh mengurangkan keadaan cerah dalam bh..jika bh kecil maka xperlulah kita membinanya kerana ia akan mengurangkan keselesaan walet

mungkin sarang palsu akan membantu walet mula bersarang..namun jika walet pon tiada menginap macam mana ia mahu bersarang..

lokasi voids perlu tepat..

Keadaan pandangan belakang rumah walet tersebut..
sebolehnya..jangan menyimpan timbunan kayu dan benda-benda usang kerana ia boleh mengundang sang pemangsa walet.

pandangan sisi... kos mungkin sekitar 20-30k.. berusahalah..sesungguyNya Allah Maha Mengetahui.."
JIka Bh anda bermasalah.. hubungi kami:

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Pengalaman bercuti <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b> - Day 1 | ! nama saya nadia !

Posted: 18 Jan 2013 10:19 AM PST

aku sekarang dekat lobby hotel update blog. live update babeee. gigih kannn? hewhew. hari ni first day dekat kuching. pagi tadi flight pukul 9:35 pagi, pukul 11.15 sampai sini. spesis aku, nak gi bercuti mana-mana, aku prefer book hotel dulu siap-siap. tak berani nak gamble datang negeri orang menononggg tak tau nak tinggal mana since tak pernah ada pengalaman datang sini kann.
bersemangattt nak gi berjalan punya pasal kann :P, pukul 5 pagi dah bangun dahh. call teksi datang amek dekat rumah. pukul 6 pagi teksi dah terpacak depan rumah. kalau ikut perancangan asal, kitorang nak teksi hantar terussss ke airport tapi, oleh disebabkan kitorang tak pernah try naik skybas, ape kata kita try naik. time ni la nak cari pengalaman kannn. lagipun kitorang berdua je. skybas ni memang bas khas untuk ke LCCT. boleh dikatakan setiap masa dia ada, 24 hours. tak kesah flight korang pukul berapa. aku naik skybas dekat kl central. pegi balik sorang RM14, aku tak beli online. aku terus beli dekat kaunter sebab keputusan nak naik ni pon last minit kann.
berbalik kepada hotel, malam ni kitorang stay dekat Hotel 360Xpress City Center. dia betul-betul tengah bandar kuching. meh aku tunjuk keadaan bilik.
sejujurnya, untuk first timer datang kuching macam aku, aku sangatttt merekemen korang untuk stay sini. sebab dia punya kemudahan, sangattt lengkap. contohnya, kaw book hotel ni online kan. 1 malam RM102 nett untuk bilik queen bed. kaw mestiii akan fikir, bila sampai airport, nak datang ke hotel macam mana. nak naik teksi ke, nak sewa kereta ke kann. berapa ringgit. jadi, kalau kaw book hotel ni online, masa kaw book, dia akan terus tanya, nak pick up dari airport tak. caj pickup dari airport RM2.99 je babe per head. murahhh gile. sebab, kalau kaw naik teksi, dari airport ke hotel ni dalam RM20 lebih. jadi dah alang-alang, add on terussss pick dari airport. settle satu masalah.:)

haaaa, kat sini la aku sekarang tengah online. kehkehkeh. :P bapak heaven babeee. kaw online la sampai lebam, free of charge. dengan RM102 tu, kaw buat la sesuka hati apa dalam hotel ni. siap ada laundry room for free dekat level 1, kaw membasuh la berpuluh kali pun tak xpe. boleh terus keringkan. :) cuma  kelemahan hotel ni, RM102 tu tak xde free breakfast laa. bagi aku takpe sebab dalam hotel ni memang ada cafe. nak hantar terus ke bilik pun boleh. harga dia mampu bayar jangan risau. 
pagi tadi sebelum sampai kuching, aku memang plan aktiviti untuk hari ni terus pegi Sarawak Culture Village sebab sampai tadi pun still awal lagi kann. aku datang sini hotel memang aku dah book siap-siap. malam ni hotel 360xpress ni. esok hotel lain. saje nak try hotel beza-beza. :) cuma aku gamble datang tak book kereta sewa lagi. tapi hotel ni sangattt membantu ok. tak terfikir pon tadi bila nak check in, ternampak banner ni. 
dorang ada buat shuttle service ke sarawak culture village ni. just bayar RM10 per head per way. so total pergi balik untuk dua orang RM40. jadi hari ni tak perlu la susah-susah nak sewa kereta bagai kannn. terus amek servis shuttle hotel ni. settle satu masalah besar. :P aku amek yang gerak dari hotel pukul 2.15 petang, balik 5.15 petang.
dari bandar kuching ke sarawak culture ni makan masa 1 jam. kalau kaw tak pernah datang, pertama kali kan babe, nak drive sendiri ke tempat ni, aku rasa mauu makan masa 2 jam jugak sebab kuching ni kelemahan dia satu, tak banyak signboard tunjuk jalan. lepas tu kawasan ni memang jauhhhh hujung kaki gunung santubong. 
orang cakap, kalau datang kuching, tapi tak pegi sarawak culture village ni tak berapa nak sah. :P sebab ni memang tempat khas untuk kita tau tentang rumah-rumah dan adat orang sarawak. siap ada show khas untuk setiap jenis kaum dorang sekali. bayaran masuk tempat ni RM60 per head. 


aku tak pahammmm kenapa tempat ni patung ukiran kayu dia mesti majoriti stok lucah. keje nak mensetekkkk je. (x__x)
yang patung versi lelaki sopan sikittt. yang versi perempuan tak perlu nak berputing sangatt lahhh. sengallll gile kan. dah la sebijik rupa! kahkahkah. 
dekat sarawak culture village ni ada 7 buah rumah berlainan jenis. banyak sangattt gambar. aku main letak je la eh. sorryyyy kalau kaw berbuluuu asyik-asyik muka aku, asyik asyik muka aku. :p laki i pegang camera uolsss. :)) 
kretipp kan dorangg. buah kelapa pon boleh buat jadi monyet. 
dalam ramai-ramai, aku palingggg risau amek gambar dengan lelaki ni. seksi sangatttt babe. wa pulak seramm. dia rilekkks je. huhu
dalam banyak-banyak rumah pulak, aku palingg suka rumah ni. rumah orang ulu. sebab, dia punya tiang rumah unik sangat. bercorak-corak. 
tengok, tinggi dia tak menahan babe. dah la time ni hujan. nasib baikkk hotel bagi bekal payung. 
tepat pukul 4, semua pengunjung kena masuk bilik teater sebab time ni dorang menari-nari dan ada beberapa pertunjukan. 
part paling tak boleh blaaa bila dorang jemput beberapa pengunjung naik stage menari dengan dorang. kaw nampak tak kaw nampak tak. #pitammmm. 
show ni abis ngam-ngam pukul 5.00 petang. sambil menunggu van hotel datang pick up, sempat la amek gambar dekat burung besar tepi pantai damai ni. :)
balik-balik dah tak larat, order makanan suh hantar dekat bilik je senang. membungkang tak ingat dunia, tiba-tiba pukul 11 malam masing-masing cerah mata balik, nak keluar dah lewat sangat. turun ke lobby mengonline kan diri la kitaaa. sekian, pukul 2 pagi. nak naik bilik dah. terlupaaaa. datang sini nak honeymoon kannn. tak memasal honeymoon dekat lobby hotel malam-malam buta. tapi kaw jangan risau babe, hanimum tak semestinya malamm. siang-siang pun boleh. kohkohkoh (x__________x)

Tips bercuti <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b> - Syarafina&#39;s Story Book

Posted: 16 Apr 2012 05:47 AM PDT

Setelah beberapa hari I peram cerita ni, hari ni kena luahkan jugak.. Tak kira.. Tak kira.. Nanti basi berkulat habis tak laku.. Ni cerita yang cuti midsem hari tu lagi.. Sebenarnya, I baru je balik dari bercuti dengan keluarga I di Kuching, Sarawak 2 minggu lepas.. (Eh memang dah lama rupanya aku peram cerita nih T_T) Kitorang pergi hari Rabu 4 April, balik hari Sabtu 7 April.. 4 hari 3 malam je.. Tapi, seriously seronok weyh!
Mau tak seronok bila ma, abah, kakak-kakak, anak-anak buah semua berkumpul sama-sama??! Kak Long je tak dapat pergi.. Berkumpul sambil bercuti nih sebenarnya lain sikit feeling dia berbanding berkumpul dalam rumah je.. Lagi syokkk punya.. Hehe..
Sebenarnya, nak pergi Kuching nih dah lama dah plan.. Sejak setahun lepas lagi! Masa tuh, Abah tengah baca surat khabar.. Tiba-tiba terbelek part iklan Airasia yang gila punya murah.. I pun apa lagi, memang tak lepas peluang punya.. Terus ajak Ma Abah pergi bercuti.. Bila dah dapat persetujuan, I terus mesej Kak Long, Kak Ngah, Kak Chik ajak bercuti sekali.. Hehe..
Tapi tu setahun lepas.. Pejam celik pejam celik, rupanya dah masuk bulan April! Sebelum pergi Kuching, I balik bercuti kat rumah kejap 29 Mac tu.. 3 April tuh naik bas balik KL.. Sakit munggung oii duduk dalam bas 10 jam.. Ma Abah I rileks je naik flight petang tuh.. Heh..


Poyo je budak nih naik bas pakai spek hitam.. Silau arr nak tidur di siang hari.. Kurang nikmat tidur I nanti.. Hehe..
Flight nak pergi Kuching nih ambil masa lebih kurang 1 jam 40 minit je dari LCCT.. Dan disebabkan kitorang pergi sekeluarga, semua 11 seat kitorang conquer yoo! Dah laa ada 2 seat kosong sebab Kak Long dengan abang ipar I tak dapat ikut.. Ngeh3.. 



Satu lagi, korang tahu tak makanan dalam flight tuh adalah mahal? Mahal 2, 3 kali ganda kot daripada harga biasa.. I memang takkan pernah beli punya makanan dalam flight kecuali kalau ada orang sanggup belanja.. Contohnya, macam Kak Chik I yang belanja set nih.. Memang laju je laa I cakap nak.. Hehe.. (Kak Chik, if you read this, thank you.. Lain kali boleh belanja lagi.. hehe)
Tandoori tuh sebenarnya tipu je.. Set yang sebenar ada 2 keping sandwich besar yang boleh tahan sedap, air soya HomeSoy, dan Pringles mini.. Harga dia RM 15.. Mahal?? Murah?? 


Sampai Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, terpelik kejap sebab ada pemeriksaan imigresen.. Nama pun Antarabangsa kan, harus lah ada pemeriksaan imigresen.. Tapi, untuk pelancong tempatan dari semenanjung, dia bagi slip imigresen je.. Slip tu wajib disimpan untuk pemeriksaan imigresen masa keluar dari Kuching nanti.. 


Soal pengangkutan, memang dah tak perlu bersusah payah nak cari dekat airport, sebab kakak I dah tempah pakej pengangkutan awal-awal dari ZamTransportation.. Kiranya, masa kitorang sampai kat airport, dah ada orang yang menunggu dengan van kuningnya.. 




Hari pertama, tak ada ke mana-mana pun.. Dalam pakej pengangkutan tu pun, hari pertama dia cuma hantarkan kami ke tempat penginapan.. Oh! Dekat sana, kitorang sewa 1 apartment 2 bilik di Ariva Gateway Kuching.. Service apartment ni sangat selesa dan ada banyak kemudahan disediakan.. 


Contohnya, dapur dan peralatan memasak sekali dengan pinggan mangkuk sudu garpu semua ada.. Dalam tandas, ada disediakan mesin basuh dan pengering juga.. Pengering tuh sangat berguna oke! Lagi-lagi bila ada kolam renang yang sangat best di rooftop tingkat 16! Weee~!! 




Sepanjang 4 hari kitorang kat sana, 3 hari berturut-turut kami sekeluarga naik ke kolam.. Hehe.. Sebab tu I cakap mesin pengering tuh sangat berguna.. Kalau tak, mana sempat kering semua pakaian mandi yang basah tu.. 


Kolam renang dekat Ariva Gateway ni sangat best sebab dari situ kita boleh tengok pemandangan kota Kuching.. Disebabkan kolam renang ni dekat tingkat atas, air dia sangat laa sejuk ditambah dengan keadaan berangin.. Sampai menggigil gigil.. Lagi best, bila waktu sunset.. Cantik sangat subhanallah.. 




Makan malam hari pertama dekat Topspot Seafood Food Court.. Mulanya tercari-cari juga Topspot Seafood ni.. Sebab sepatutnya berdekatan je dengan apartment.. Rupanya?? Betul-betul sebelah apartment kami! 2 minit je kot berjalan dari apartment.. 



Di food court ni ada banyak kedai makan boleh dipilih.. Pilihan kami, kedai ABC kat belakang tu.. Kakak I cakap, kawan dia yang rekemen.. Tapi, bagi I kurang sedap sangat laa.. Sebab udang celup tepung dia manis! Lagi satu, bila kitorang duduk je, ada 2, 3 orang dari kedai yang berbeza akan datang untuk ambil order.. Jadi, jangan terus order je.. Tanya dulu diorang dari kedai mana.. 




Perut pun dah kenyang, masa untuk balik tidur dengan nyenyaknya!


Nota kaki: Dah panjang sangat dah ni.. Termuntah hijau nanti korang baca banyak-banyak.. Hehe.. Sambung part 2 pulak nanti.. 


Nota kaki II: I memang jakun.. Dah 21 tahun hidup kat bumi Malaysia, tapi ni baru kali pertama jejak kaki ke Borneo..

11 di serian sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di serian sarawak - Google Blog Search


gambar 6 anggota polis yang terkorban <b>di</b> semporna - Blog Gadis <b>...</b>

Posted: 04 Mar 2013 07:54 PM PST

Inilah wajah-wajah pewira yang gugur di medan perang menentang penceroboh dari kesultanan Sulu...semoga roh mereka dirahmati..
Sedikt info mengenai pejuang negara ini:
  • Allahyarham Supt Ibrahim bin Lebar, 52 tahun berasal dari Besut, Terengganu dan bertugas di Cawangan Khas Bukit Aman. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial dari Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, beliau meninggalkan seorang balu Puan Rosiah bt Dahlan, 52 dan 3 orang anak masing-masing berusia 22, 20 dan 17 tahun. Jenazah dijangka akan dikebumikan di Tanah Perkuburan USJ 20, Subang Jaya pada jam 9.00 malam ini.
  • Mendiang ASP Michael Padel, 36 tahun berketurunan Bidayuh dan berasal dari Serian, Sarawak. Bertugas di Cawangan Khas IPD Semporna dan meninggalkan seorang balu Puan Jabah a/p Mingku serta seorang anak lelaki berusia 1 tahun. Jenazah mendiang akan dibawa pulang ke Kg Bidayuh, Tebakang, Serian untuk disemadikan.
  • Allahyarham Sarjan Baharin bin Hamit, 49 tahun berasal dari Alor Gajah, Melaka dan bertugas di Cawangan Khas IPK Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Sumati binti Suarah, 50 tahun dan dua orang anak berusia 16 dan 11 tahun. Jenazah akan disembahyangkan di Masjid Nur Islam IPK Sabah dan akan dikebumikan di Jalan Tuaran, Kota Kinabalu pada jam lebih kurang 3.00 petang ini.
  • Allahyarham Sarjan Aziz bin Sarikon, 52 tahun bertugas di PGA Batalion 14 Semporna, Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Sitti Banddorah Bt Mahalil, 39 dan 4 orang anak, 2 lelaki dan 2 perempuan yang masing-masing berusia 18, 15, 12 dan 7 tahun. Jenazah Allahyarham akan disembahyangkan di IPD Semporna untuk dikebumikan.
  • Allahyarham L/Kpl Mohd Azrul bin Tukiran, 27 tahun berasal dari Klang, Selangor dan bertugas di Batalion 14, PGA Tawau. Beliau yang masih bujang merupakan anak keenam daripada tujuh adik beradik. Jenazahnya akan dibawa pulang ke rumah ibu bapanya di Jalan Teluk Kapas, Kampung Rantau Panjang, Klang dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Shapadu, Kg Panjang, Klang.
  • Allahyarham Kpl/S Salam bin Togiran, 42 tahun berasal dari Sandakan, Sabah dan bertugas di IPD Tawau. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Marlinah binti Utan dan 4 orang anak berusia 16, 13, 11 dan 1 tahun. Jenazah telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 15, Jalan Apas, Tawau.

Pegawai polis yang masih menjalani rawatan di Hospital Tawau adalah Insp Mohamad Hasnal bin Jamil yang mengalami kecederaan di kedua-dua belah tangan dan di beberapa bahagian badan. Walau bagaimanapun, keadaan beliau dilaporkan stabil.
Menurut sumber yang dipercayai, keenam pejuang negara ini akan dinaikkan pangkat mereka..

post signature

Pray For Sabah | Solehah Shamsuddin

Posted: 06 Mar 2013 07:30 PM PST


Alhamdulillah keadaan di Sabah kembali terkawal seperti biasa. Syukur Alhamdulillah kerana masih menyelamatkan Sabah.  Kepada rakyat Sabah, kami sayang anda semua. Di sini, saya ingin mengucapkan takziah kepada keluarga pegawai dan anggota polis yang terkorban ketika serangan hendap di Semporna, Sabah.

Supt Ibrahim bin Lebar, Caw Khas, Bukit Aman.
ASP Micheal Padel, Caw Khas, IPD Semporna
Sjn/D Baharin bin Hamit, Caw Khas, IPK Sabah
Sjn Aziz bin Sarikun, BN 14 PGA Tawau
L/Kpl Mohd Azrul bin Tukiran, BN 14 PGA Tawau
Kpl/S Salam bin Togiran, IPD Tawau
Allahyarham Supt Ibrahim bin Lebar, 52 tahun berasal dari Besut, Terengganu dan bertugas di Cawangan Khas Bukit Aman. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial dari Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, beliau meninggalkan seorang balu Puan Rosiah bt Dahlan, 52 dan 3 orang anak masing-masing berusia 22, 20 dan 17 tahun. Jenazah dijangka akan dikebumikan di Tanah Perkuburan USJ 20, Subang Jaya pada jam 9.00 malam ini.
Mendiang ASP Michael Padel, 36 tahun berketurunan Bidayuh dan berasal dari Serian, Sarawak. Bertugas di Cawangan Khas IPD Semporna dan meninggalkan seorang balu Puan Jabah a/p Mingku serta seorang anak lelaki berusia 1 tahun. Jenazah mendiang akan dibawa pulang ke Kg Bidayuh, Tebakang, Serian untuk disemadikan.
Allahyarham Sarjan Baharin bin Hamit, 49 tahun berasal dari Alor Gajah, Melaka dan bertugas di Cawangan Khas IPK Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Sumati binti Suarah, 50 tahun dan dua orang anak berusia 16 dan 11 tahun. Jenazah akan disembahyangkan di Masjid Nur Islam IPK Sabah dan akan dikebumikan di Jalan Tuaran, Kota Kinabalu pada jam lebih kurang 3.00 petang ini.
Allahyarham Sarjan Aziz bin Sarikon, 52 tahun bertugas di PGA Batalion 14 Semporna, Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Sitti Banddorah Bt Mahalil, 39 dan 4 orang anak, 2 lelaki dan 2 perempuan yang masing-masing berusia 18, 15, 12 dan 7 tahun. Jenazah Allahyarham akan disembahyangkan di IPD Semporna untuk dikebumikan.
Allahyarham L/Kpl Mohd Azrul bin Tukiran, 27 tahun berasal dari Klang, Selangor dan bertugas di Batalion 14, PGA Tawau. Beliau yang masih bujang merupakan anak keenam daripada tujuh adik beradik. Jenazahnya akan dibawa pulang ke rumah ibu bapanya di Jalan Teluk Kapas, Kampung Rantau Panjang, Klang dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Shapadu, Kg Panjang, Klang.
Allahyarham Kpl/S Salam bin Togiran, 42 tahun berasal dari Sandakan, Sabah dan bertugas di IPD Tawau. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Marlinah binti Utan dan 4 orang anak berusia 16, 13, 11 dan 1 tahun. Jenazah telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 15, Jalan Apas, Tawau.
Kepada sesiapa yang berkerja di tempat yang ada menjual, menjahit baju ATM, PDRM dan lain-lain. Jangan benarkan sesiapa pun membeli mahu pun memberikn info tentang di mana boleh dapat baju tu melainkan mereka mempunyai waran yg sah. Jika ada individu yang cuba bertanyakan hal itu kepada anda sila laporkan terus kepda pihak berkuasa.
Bersatu menentang musuh negara.
Petikan kata2 Presiden Aquino kepada Sultan Sulu sebagai berkata:
"Jika kamu mati disembelih oleh rakyat Malaysia, maka itu masalah kamu, dan jika kamu kamu kembali ke filipina, tentera saya juga akan membunuh kamu seperti ayam. Kamu tiada pilihan".

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Mensia mayuh <b>di Sri Aman</b> sebanaka pengamah ai paip <b>...</b>

Posted: 15 Jan 2013 02:52 PM PST

Posted on January 16, 2013, Wednesday

KUCHING: Pemanah tikas ai paip di Sri Aman majak kusut, ku dawa kepala DAP pampang Sri Aman Leon Jimat Donald.

Iya madahka opis DAP Sri Aman udah nerima sebana ai paip sida kamur ditambahka bekal ai nya suah putus maya ujung minggu .

"Kitai sedar nya pengawa ngemanahka bekal ai di Sri Aman benung dipejalaika tang Opis Kereja Raya ( JKR) Kunsil Ai enda tau nempaya pemanah ai ke dibekal ngagai mensia mayuh di Sri Aman," ku iya.

Leon, ke diadangka deka bediri ngarika DAP di Sri Aman, madahka iya deka nulis surat ngagai opis ke bekaul nyengkaum menteri ke megai nguasa opis perintah besai di Sarawak, Dato Sri Douglas Uggah, sentang  penanggul tu.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


CERAMAH @che&#39;gubard DAN AMK <b>SARAWAK DI SAMARAHAN</b> <b>...</b>

Posted: 13 Dec 2012 06:00 PM PST


Akibat pertembungan perlawanan bola sepak Thailand lawan Harimau Malaya dan ketidaksukaan rakyat Sarawak terhadap pemimpin PKR telah menyebabkan ceramah Merdeka Rakyat AMK Sarawak "Selamatkan Kota Samarahan Dari BN" yang diadakan di Kampung Sindang Baru, Samarahan yang dihadiri Che'gu Bard @ Badrul dari Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Nazib Ahmad, Arip Ameran dan Zulhaidah Suboh di Samarahan TIADA mendapat sambutan. Dianggarkan hanya sekitar 40 orang sahaja yang hadir berbanding jumlah kerusi yang disediakan berjumlah 400 buah kerusi.
Menurut pejabat Polis Samarahan, ceramah Merdeka Rakyat itu telah diadakan secara haram tanpa sebarang permohonan permit.
Ceramah Merdeka Rakyat AMK Sarawak yang sepatutnya diadakan pada jam 8.00 malam itu terpaksa ditangguhkan beberapa jam akibat ketiadaan sambutan daripada penduduk Kamung Sindang Baru, Samarahan. Pengerusi penganjur telah beberapa kali memohon maaf kepada penduduk yang hadir dan tetamu jemputan di atas ketiadaan sambutan yang hebat.
Pada mulanya penganjur telah mencadangkan kepada penceramah yang hadir untuk membatalkan ceramah Merdeka Rakyat itu atas faktor ketiadaan sambutan. Namun, disebabkan nafsu yang membara mahu mengumpulkan 1 juta peserta ke Himpunan Kebangkitan Rakyat di Kuala Lumpur pada 12 Januari ini, Che'gu Bard tetap meneruskan ceramah tersebut dalam keadaan serba salah.
Manakala, bagi 3 orang AMK Sarawak yang hadir bagi mengiringi Che'gu Bard, mereka tiada pilihan terpaksa juga berceramah walaupun dalam suasana yang tidak diingini. Malu tetap malu kepada penduduk Kampung Sindang Baru dan Che'gu Bard. Turut sama hadir, Pak Husin bekas calon Parlimen Samarahan dan Dr Ramli Ahmad, Ketua Cabang Keadilan Samarahan.
Seperti biasa, ceramah Merdeka Rakyat merupakan pentas pemimpin PKR untuk menabur fitnah dan pembohongan tahap melampau ke atas pemimpin BN khususnya Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak dan Ketua Menteri Sarawak Pehin Seri Abdul Taib Mahmud serta beberapa pemimpin BN yang lain yang dirasakan sesuai dan mempunyai modal untuk difitnah.
Selain Pengasas SAMM, Che'gu Bard juga calon PKR di P.131 Rembau yang akan bertanding menentang Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim dalam PRU-13 nanti. Untuk memastikan mempunyai tahap keyakinan yang kuat berhadapan pemimpin BN, beliau perlu mendapatkan sokongan daripada anak-anak muda.
Seperti kebanyakan kandungan ceramah pemimpin PKR, tema UBAH pada PRU-13 menjadi pilihan pemimpin SAMM dan AMK Sarawak di Kampung Sindang Baru, Samarahan. Bertemakan Selamatkan Samarahan daripada BN adalah satu lagi hasrat PKR mahu mencetuskan gangguan psikologi kepada rakyat Samarahan dan Sarawak. Namun, secara keseluruhannya ucapan berkaitan UBAH ini hanyalah persepsi PKR dan tidak bersandarkan fakta.
Isu kekurangan pembangunan luar bandar yang diketengahkan penceramah PKR itu merupakan suatu taktik psikologi khususnya kepada penduduk Kampung Sindang. Ini sangat bertentangan dengan apa yag telah diterima penduduk Kampung Sindang Baru dan kawasan Samarahan keseluruhannya yang kini pesat membangun sebagai pusat pendidikan Negeri Sarawak.
Jalan raya, kemudahan elektrik dan air serta telefon di samping sekolah, hospital, tempat-tempat pendidikan seperti UNIMAS, UiTM dan Institut Perguruan Samarahan serta Ibu Pejabat Polis Samarahan dan Bomba telah menjadikan Kota Samarahan membangun dengan pesat. Ini sangat bertentangan dengan apa yang mereka utarakan dalam ceramah itu.
Sejak dari dahulu lagi, bekas calon Asajaya, Arip bin Amera yang juga peguam syariah yang pernah mencetuskan kontroversi di Pustaka Negeri Sarawak bulan lepas akibat ketidakpuasan hatinya akibat jemputan ceramah telah dibatalkan telah membangkitkan isu jambatan Muara Tuang. Kerajaan sedia maklum akan keperluan jambatan Muara Tuang itu, tetapi lebih mengutamakan keperluan jambatan di Sungai Bulu yang menghubungkan Asajaya dan Sebuyau/ Simunjan yang dilihat sebagai keperluan mendesak. Kerajaan telah meluluskan pembinaan jambatan itu dan kini sedang dalam pembinaan.
Adalah tidak lengkap sekiranya pemimpin PKR itu tidak menyerang kepimpinan Ketua Menteri Sarawak dengan tuduhan yang disifatkan melampau dan keterlaluan. Arip Ameran dan beberapa pemimpin PKR tempatan di Samarahan sudah lupa bahawa jika tidak kerana jasa dan sumbangan Ketua Menteri Sarawak dalam memperjuangkan kebajikan pendidikan dahulu untuk belajar di UiTM dan universiti tempatan maka tidak akan ada mereka dan anak-anak mereka dapat belajar di peringkat tinggi dan menjadi peguam syariah. Ini boleh dikatakan kacang lupakan kulit.
Isu lain yang dibangkitkan PKR itu dalam membohongi penduduk Kampung Sindang Baru Samarahan ialah tanah NCR yang mana mereka sendiri pun tidak tahu fakta yang mereka perkatakan. Kroni pemimpin BN Sarawak dan Persekutuan tanpa merujuk kepada kroni pemimpin PKR sendiri seperti Anwar Ibrahim dengan isteri dan anaknya, Lim Kit Siang berkroni dengan anaknya, Lim Guan Eng dalam DAP serta Nik Aziz dengan anaknya Nik Abduh dalam PAS. Malah kabinet bayangan mereka kebanyakannya bersifat kekeluargaan.
Dalam ceramah itu juga, Che'gu Bard mengambil kesempatan menjual bahan-bahan fitnah kepada rakyat Samarahan dengan harga jualan sebanyak RM15 satu set.
Kesimpulan di sini, rakyat Sarawak menolak kehadiran PKR di Samarahan dan di tempat-tempat lain bersandarkan kepada intipati ceramah mereka yang 100 peratus bersifat menghasut dan fitnah. 

11 di miri sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di miri sarawak - Google Blog Search


bilik untuk disewa <b>di</b> bandar permyjaya, <b>miri</b>, <b>sarawak</b> | Rumah Sewa

Posted: 13 Jan 2013 05:19 AM PST

Publish date: January 13, 2013 1:19 pm
Contact Name: soleh
Price: RM200.
Region: Sarawak
Location: miri
Phone: 0179161615
Tags:

Bilik untuk disewa di bandar permyjaya, miri, sarawak

> rumah teres 2 tingkat
> berhampiran dengan emart & giant.
> berhadapan dengan padang
> hanya terbuka kepada lelaki muslim
> kemasukan segera

Share: Twitter | Facebook | Email

Report bad use or Spam

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


Raban 845 Royal Air Squadron mulaika pengingat <b>di</b> Kapit <b>...</b>

Posted: 11 Mar 2013 04:24 PM PDT

Posted on March 12, 2013, Tuesday

KAPIT: Kaban parliman Ka­pit Datuk Alexander Nanta Linggi ngarika sida sebi­lik enggau perintah menua Sarawak meri terima kasih ngagai raban ari 845 Royal Naval Air Squadron ti udah nemuai ke Kapit.

Raban 19 iku nya diarika 16 iku ke gawa nyadi pemesai lalu 3 iku veteran, dua iku ari veteran nya kala gawa ba Nanga Ga'at, Baleh ari taun 1963 nyentuk ke taun 1966, 48 taun ke udah. Neil Burns Thomson 74 taun enggau Mike Thompson 71 taun mengkang idup taja pan dita­banka helikopter labuh.

Kena 14 April taun 1965, Neil nadai nenama lebuh he­likopter wessex labuh ba ulu Mirirai, Batang Baleh ketegal bisi penyai ba sistem.

Iban ba menua nya ngelar iya 'Antu Gayu Ulu Mirana'. Kena 4 March taun 1965, semina seiku Mike aja ke idup ari lapan iku ke diundan helikopter ke labuh ba Sungai Puro, urung 15 batu ari ili Nanga Ga'at.

Alexander bejaku munyi nya ba rumah iya di Jalai Puan Sri Tiong, maya pengerami makai lemai nyambut penatai soldadu British nya kena lemai 9 March tu tadi, nyerumba penemuai tiga hari ngagai Kapit. Raban nya datai di Kapit kena 8 March.

"Kami amat ngarapka kita nemuai ke Kapit baru sepen­gudah 48 taun. Ukai nyamai nengah pejalai ke jauh, 14 jam numpang bilun ari Lon­don ke Malaysia. Penemuai kita tu besai amat reti laban Sarawak taun tu deka ngintu penumbuh ti ke-50 masuk gempung Malaysia.

"Kami nemu kita meh bakih kami. Uji kita nanya sekeda orang ditu, enti sida nemuai, menua ti deka digusung sida. Nyauka serap orang ditu madahka menua England. Ke­limpah ari nya, sida nemu amat pasal English Premeir League (EPL) ", ku Alexander.

"Taja pia, pekara nya bedau chukup dikena mandangka penaluk kami ngagai pengawa ti udah dikereja 845 Royal Air Squadron di Kapit enggau Sarawak. Skuadron 845 udah gawa ditu tang datai nemuai kitu ngabas tiang pengingat ba Nanga Ga'at ke dikena ngelai bala kaban soldadu sida ke udah parai dia.

"Nengah penemuai tu, kami deka nyendiaka pelasar ke manah agi dikena nge­manahka kaul. Taun tu, aku meri RM 10,000 geran ari perintah dikena ngemanahka agi batu pengingat nya laban batu pengingat nya meh ti nyadi kelai ke kitai semua," ku iya.

Berebak enggau pengerami nya mega , Alexander lalu nyuaka tepa ngagai ketuai raban nya, Leftenan Mark Christopher Mason.

Mark lebuh ke bejaku ma­dahka, iya enda nyadang pen­emuai sida nerima sambut ke manah amat. Kami berasai gaga endar ati. Kami arapka ulih diau ditu belama. Kami mega arapka penemuai tu ulih nyadi penyintal kaul kitai belama. Kami meri terima kasih laban udah meri RM 10,000 dikena ngemanahka batu pengingat nya ngambika tan lama nyen­tuk ke uchu kami jemah ila.

"Ungkup pemesai sereta rayat di Kapit, kami meri besai terima kasih laban udah ngelaluka penatai kami kitu. Nyadi siti ari basa ngagai kami ke datai kitu betemu enggau kita sereta bekunsika pengingat nya ", ku iya.

"Terima kasih mega nga­gai Kaban Parlimen Kapit, Datuk Alexander Nanta Linggi, Sapit Ketuai Opis Kunsil Pelilih Kapit, Jef­ferson Jamit, Residen Kapit, Dahim Nadot sereta semua ti bekaul enggau penemuai kami tu ke dikumbai, 'Down The Memory Lane'.

"Genap iku kami bera­sai gagit endar ati senentang pekara ke nyadi entara taun 1963 nyentuk ke taun 1966, maya konfrantasi entara Malaysia enggau Indonesia. Kami semua datai ari England nemuai ngagai Nanga Ga'at, Batang Baleh ke alai 24 iku soldadu British sudah parai kena 12 April taun 1965 dita­banka dua buah helikopter Wessex labuh.

"Batu pengingat Nanga Ga'at digaga dalam taun 1970. Kelimpah ari nya bisi mega kaban ari Royal Air Naval Sta­tion England datai ke Kapit meri basa ngagai kaban sol­dadu ke parai maya penyarut ke nyadi, iya nya Indonesia ngelaban pengawa numbuhka menua Malaysia bepun ari menua tu udah merintah diri kelia ", ku Mark

Seraban 16 iku sida ke nemuai kitu nyengkaum Mejar Mark, Leftenan Chris­topher Mason, Leftenan Julia Davies, David Hoogewere, Nick Charlesworth, Andrew McMaster, Lee Catelani, Aaron Cross, JamesPhilips, Freddy Durrant, Steve Bow­man, Scott Holliday, Lee Andrews, Matt Heal, Charlie Preschardt enggau Gaz Ae­mes. Tiga iku soldadu veteran British iya nya Cyvil Good­hand, Neil Burns Thomson enggau Mike Thomson.

Cyvil kala gawa ba Bagi menua Kuching ari taun 1963 nyentuk ke taun 1966 ti mungkur Kuching, Serian, Bau enggau Lundu. Neil eng­gau Mike kala kena serang ba Bagi menua Sibu lebuh be­jalaika pengawa nyaga menua Kanowit, Song enggau Kapit. Neil seduai Mike bestesyen ba Nanga Ga'at maya British belaban enggau pengeruga menau ari Indonesia.

Sama bisi ngulu pengerami nya Kaban Parlimen Hulu Rajang , Datuk Billy Abit Joo, Kapit Resident, Dahim Nadot,D.O, Elvis Didit, chair­man Gerempung Ex-Soldadu pampang Kapit , Wilfred Billy Panyau, Sapit ketuai Opis Kun­sil Pelilih Mit Kapit, Jefferson Jamit, Pemesai Warran Marin 9 Briget Sibu, chairman Serakup Dayak Sarawak( SDNU), Joseph Jinggut enggau chair­lady SID, Minor Panyau.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved