ads

Ahad, 12 Mei 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim <b>di</b> Pekan <b>Bau Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 08 Jan 2013 02:57 AM PST

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lawas sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2013 11:29 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lawas sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2013 11:20 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lawas sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2013 11:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lawas sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Mar 2013 11:38 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kisah Sebenar Insiden Ketegangan <b>Di Lawas Sarawak</b>

Posted: 24 Sep 2012 10:59 PM PDT

September 25th, 2012
.
.MBSB 4/1/2013-4-2-2013 .. 1 bulan
.


Owh..ni kisah sebenar ketegangan di Lawas, baca laporan berikut oleh Borneo Post mengenai insiden ketegangan di Lawas Sarawak,..harap tiada perkara yang buruk berlaku:-

LAWAS:Ahli Parlimen Lawas Datuk Henry Sum Agung mengingatkan penduduk di daerah ini termasuk anggota polis dan ketua masyarakat agar mengambil peranan masing-masing bagi memastikan tidak timbul insiden tegang berikutan kes pembunuhan kejam di sini malam Jumaat lepas.

Beliau berkata ketua masyarakat dan polis sudah diingatkan agar tidak lalai dengan tanggungjawab masing-masing untuk memastikan keamanan dan keselamatan terus terjamin di daerah ini.

"Saya ada menghubungi polis dan ketua masyarakat agar mereka sama-sama mengambil peranan dan tanggungjawab untuk memastikan tahap keselamatan terus terjamin berikutan ada pihak yang tidak berpuas hati ekoran kes pembunuhan kejam baru-baru ini," katanya kepada Utusan Borneo ketika dihubungi semalam.

Henry menjelaskan bahawa tahap keselamatan di Lawas adalah stabil walaupun ada beberapa pihak cuba menimbulkan perasaan tegang dan tidak berpuas hati.

"Kita minta polis, ketua masyarakat dan orang awam sendiri mengambil tindakan wajar supaya insiden serupa tidak berulang dan tahap keselamatan di daerah ini sentiasa terjamin," tegasnya.

Residen Limbang Maria Hasman dalam pada itu memberitahu, satu mesyuarat akan diadakan esok (hari ini) bersama ketua masyarakat Lawas bagi membincangkan aspek ketenteraman di daerah Lawas.

"Isu yang akan dibincangkan dalam mesyuarat ini bukan saja berkaitan dengan insiden pembunuhan tetapi juga usaha berterusan pihak kita dan ketua masyarakat lain dalam memastikan ketenteraman awam di bandar ini sentiasa terjamin," ujarnya.

Maria turut meminta orang ramai agar tidak mendengar sebarang maklumat yang tidak sahih selepas berlakunya insiden pembunuhan baru-baru ini.

"Biarkan pihak polis menjalankan kerja mereka (siasatan) untuk memastikan keselamatan terus terkawal," tegasnya.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Lawas DSP Fauzilan Abdul Aziz ketika dihubungi Utusan Borneo semalam memberitahu, seramai 11 suspek sudah ditahan sejak semalam bagi membantu siasatan.

Beliau yang enggan mengulas lanjut mengenai insiden itu berkata polis masih meneruskan siasatan lanjut mengenai kejadian menggemparkan itu.

Pada malam Jumaat lepas, seorang remaja berusia 19 tahun dibunuh kejam dalam satu kes pergaduhan di bandar ini.

Dalam kejadian sekitar jam 7 malam itu, mangsa ditemui mati selepas dipercayai dipukul dengan objek keras di bahagian belakang kepala dan telah ditikam dengan pemutar skru hingga menembusi salah satu lubang telinganya.

Siasatan awal polis mendapati mangsa diserang lebih daripada seorang suspek di hadapan sebuah pusat kafe internet di bandar ini.

Polis juga mengesahkan mangsa meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital Lawas untuk mendapatkan rawatan kecemasan dan punca pergaduhan dipercayai bermotifkan dendam.

Utusan Borneo difahamkan ia merupakan kejadian pergaduhan paling serius berlaku di daerah Lawas setakat ini.

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 8.6/10 (5 votes cast)

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: +4 (from 4 votes)

Kisah Sebenar Insiden Ketegangan Di Lawas Sarawak, 8.6 out of 10 based on 5 ratings
 

&#39;Hospital&#39; sementara <b>Lawas</b> disewa RM80,000 sebulan <b>...</b>

Posted: 12 Mar 2013 09:01 PM PDT

LAWAS 13 MAC: Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai digesa menjelaskan status pembinaan hospital baru di Lawas, Sarawak yang gagal disiapkan sehingga kini.

lawasPengerusi Biro Kepenggunaan KEADILAN, Yahya Sahri berkata, kerajaan pada April 2011 mengumumkan peruntukan RM121 juta untuk membina hospital berkenaan di atas tapak lama Hospital Lawas.

Bagaimanapun, hospital baru itu belum disiapkan sepenuhnya manakala hospital sementara yang disewa kerajaan dengan bayaran RM80,000 sebulan juga gagal beroperasi.

Ekoran itu, kemudahan yang tidak mencukupi di hospital lama di Lawas menyebabkan penduduk mendapatkan rawatan di Hospital Miri yang jaraknya terlalu jauh.

"Ia ternyata menyusahkan mereka kerana jarak antara Lawas ke Miri mengambil masa selama 3 jam dan penerbangan untuk ke sana hanya beberapa kali dalam sehari. Jadi ini memberi risiko kepada pesakit yang memerlukan rawatan segera," tegasnya.

Umno BN sebelum ini berjanji membina hospital baru di Lawas bagi menggantikan hospital lama yang dibina pada 1969 dengan kapasiti 76 katil pesakit.

Pembinaan di tapak sama melibatkan kawasan 12 ekar itu dipersetujui dalam Rancangan Malaysia ke 8 dan dijangka siap dalam masa tiga tahun sejak pembinaannya pada 2011.

lawas iSumber memberitahu, bangunan hospital sementara bagi menampung pesakit pula disewa dari sebuah bangunan kedai empat tingkat dengan bayaran RM80,000 sebulan, sejak tahun yang sama.

Selain itu, pembinaan dan kemudahan di hospital sementara itu juga tidak dijalankan mengikut spesifikasi ditetapkan.

Dalam pada itu, Yahya turut mempersoal ke mana hilangnya peruntukan hingga menyebabkan terbantutnya pembinaan hospital baru di Lawas.

"Mengapa ia boleh tergendala, ke mana perginya peruntukan sebanyak RM121.6 juta itu? Apakah ia janji tinggal janji seperti kebiasaan dilakukan oleh mereka (Umno BN), hingga menyebabkan pesakit bertambah sakit," katanya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=47173

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Malindo Air Media Familiarization <b>Kuching Sarawak</b> Day 1 | The <b>...</b>

Posted: 09 Apr 2013 10:41 PM PDT

Memang benar ini adalah jemputan last minute. Tetapi ia tiada masalah bagi blogger macam saya ni. Availabe aje. Walaupun tidak available, saya akan buat jadual itu available juga. Hahahaha.

Al maklumlah dah lama tidak bercuti. Jadi, why not spend more time bercuti sambil berblog. Terima kasih kepada Malindo Air kerana sudi menjemput blogger suam-suam kuku ni. Tidak lupa juga kepada Sarawak Tourism Board yang memberi segala macam pendedahan kepada trip kami. Jika saya pergi dengan keluarga, mungkin saya tidak dapat cover keseluruhan tempat menarik di Sarawak.

Hari pertama pada 4 April 2013 saya bertolak ke KL Sentral seawal jam 6 pagi, kerana mak bekerja dan suami pula kerja jam 8 pagi. Kalau saya bertolak lambat, siapa pula nak hantar saya ke KL Sentral kerana kawasan perumahan saya tu tiada pengangkutan awam. Jadi biar awal giler dari lambat.

KLIA Ekspress

Jam 7.20 pagi saya naik KLIA Ekspress. Sekitar jam 8 pagi sampai kat KLIA. Teruja sangat. Sebab pertama kali naik KLIA Ekspress, pertama kali masuk dalam KLIA dan pertama kali nak naik flight.

MalindoAir3_thumb.jpg

Sekitar jam 9.30 pagi saya check in dan menerima tiket penerbangan saya. Tempat duduk di tepi tingkap. Memang pilihan saya, kerana saya suka duduk di tepi tingkap. Boleh ambil gambar dan melayan kebesaran ciptaan Allah s.w.t kerana saya berada di awan ke tiga. Teruja sangat!

Sekitar jam 10.55 pagi kami berlepas. Lihatlah gambar dibawah. Amazing sangat. :)

MalindoAir15_thumb.jpg

MalindoAir18.jpg

Tiba di Kuching sekitar jam 12.45 tengahari macam tu. Kami disambut dengan tarian dan musik tradisional Sarawak. Mereka juga kalungkan rantai manik kepada kami semua. Selain itu sidang media juga turut diadakan di Kuching International Airport.

MalindoAir20_thumb.jpg

Untuk lebih perkongsian pengalaman bersama Malindo Air, anda boleh baca entry penuh di SINI.

Setelah selesai sidang media sekitar jam 2 petang, kami bersiap sedia untuk ke hotel. Riverside Majestic Hotel yang terletak di Jalan TAR, Kuching, Sarawak.

Rose-Cat-City-Tourist-Guide-1

Ini adalah pemandu pelancong kami, iaitu Madam Rose dari Cat City Travel Agency. Sangat peramah dan suka buat lawak. Ada sahaja info yang ingin dikongsikan. Paling kelakar macam mana Kuching diangkat menjadi Ibu Negeri, dari mana asalnya nama Kuching? Hehehe.

Check in di Rverside Majestic Hotel sekitar jam 3 petang. Hotel ini memang best, sebab hotel lima bintang. Servis tip top lah kan..

Setibanya kami di hotel, kami diberi minuman serta towel sejuk, malah kami disambut dengan tarian tradisional Sarawak.

Riverside-Majestic-Hotel-Kuching-29


Riverside-Majestic-Hotel-Kuching-1

Inilah bilik saya. Weee.. Selesanya..

Riverside-Majestic-Hotel-Kuching-23

Saya ada buat "room inspection" dari Riverside Majestic Hotel, anda boleh baca entry penuh di SINI.

Setelah check in, mandi, tukar baju, bergolek-golek atas katil, charge bateri telefon pintar, charge bateri kamera DSLR. Jam 5 petang kami diminta berkumpul di lobi hotel untuk pergi ke Sarawak River Cruise yang hanya 1km dari hotel. Kami berjalan kaki beramai-ramai ke Jeti. Seronok juga. Hehehe.

Sarawak-River-Cruise-2

Kami menikmati pakej Signature Dinner Sunset Cruise yang bernilai RM 69.90 sahaja.

Sarawak-River-Cruise-14

Pakej Signature Dinner Sunset Cruise ini meliputi hi-tea, tarian tradisional dan makan malam. Untuk pakej ini, anda perlu check in jam 5.30 petang. Untuk entry penuh Signature Dinner Sunset Cruise anda boleh baca di SINI.

Selepas selesai naik Sarawak River Cruise, kami berjalan kaki pulang ke hotel. Banyak kedai souvenir di tepi sungai telah beroperasi. Tetapi di Sarawak kedai-kedai biasa akan tutup jam 6 petang. Jadi, elok sangat la bercuti macam ni. Semua tutup awal, boleh rilek dalam bilik. Hahaha.

Untuk hotel Riverside Majestic Hotel, pasaraya mereka tutup pada jam 10 malam. Sempat juga la shopping barang keperluan seperti air contact lens tu. Hehehe.

Okaylah Good Nite. :)

Nantikan cerita saya untuk bahagian ke dua ya..

xoxo!

sign5.png

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Apr 2013 07:28 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2013 07:42 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Apr 2013 07:54 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di simunjan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2013 07:40 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Masalah air <b>di Simunjan</b>, <b>Sarawak</b> kian meruncing | Aduan Rakyat <b>...</b>

Posted: 10 Oct 2012 08:26 PM PDT

Sudah hampir 4 bulan masalah air di Simunjan Sarawak tidak dapat ditangani oleh Pemimpin Kawasan kami. Keadaan semakin kritikal masa ini kerana Loji Air Simunjan yang menampung air kepada penduduk Daerah Simunjan sudah kekeringan. Tangki (tong) air sudah diletakkan di kawasan Pasar dan Kampung Nanas Simunjan, tetapi kawasan kampung lain yang paling kritikal tidak ada air, belum lagi diberi tangki air tersebut. Keadaan ini menyebabkan penduduk berebut-rebut mengambil air di kawasan pasar.

Apa yang menyedihkan, sekiranya keadaan ini berlarutan adalah menjadi satu masalah yang besar kepada kami penduduk di Simunjan kerana terpaksa menunggu dan mengangkut air setiap hari ke rumah kami untuk tujuan masak, minum, makan, basuh kain baju, berak dan sebagainya. Keadaan ini mengundang derita kerana kesengsaraan hidup kami masa ini tidak dijaga sebetul-betulnya oleh pemimpin di kawasan kami. Mereka kurang memantau dan tidak dapat mencari cara yang terbaik menangani masalah air di Simunjan.

Mengapakah pada masa ini, Simunjan tidak diistiharkan Darurat, kerana masalah ini sudah semakin meruncing. Bayangkan pada setiap hari kami terpaksa mengambil air jauh dari kampung kami untuk keperluan seharian. Penduduk yang tiada kereta, dan motorsikal pula berhadapan dengan situasi yang lebih memeritkan. Jarak pasar Simunjan dengan Kampung kami iaitu Kampung Sageng lebih kurang 8-10 kilometer. Ini bermakna mereka yang tiada kemudahan seperti yang disebutkan menghadapi masalah mengangkut air ke rumah.

Untuk makluman juga, sudah hampir 4 bulan setitik air pun tidak pernah sampai ke dalam rumah kami. Keadaan yang perit ini ditambah lagi dengan masalah penghantaran air yang tidak dapat dilakukan seperti sebelumnya. Kalau sebelumnya kami penduduk di Kampung Sageng Baru dan Kampung Tabuan menerima air setiap hari daripada lori menghantar air tetapi sekarang tidak lagi.

Hari ini sudah masuk 6 hari kami tidak dihantar air, dan kami terpaksa mencari air ke sana ke sini. Sudah masuk 2 hari ini kami terpaksa bergelut mengambil air yang hanya diletakkan di Pasar Simunjan dan di tepi jalan Kampung Nanas Simunjan. Ini disebabkan tangki air masih tidak diletakkan di tepi jalan kampung kami. Kami sangat berharap agar pemimpin di kawasan kami segera menghantar tangki tersebut dan menghantar sebanyak mungkin lori penghantar air kerana sekarang seluruh penduduk Simunjan bergelut dengan ketiadaan air langsung.

Kami juga berharap pemimpin di kawasan kami menyegerakan lebih banyak alternatif baru untuk mengatasi masalah air di Simunjan. Sebelum ini YB Naroden pernah menyatakan untuk membesarkan loji dan menambah loji Simunjan dengan menggunakan mesin yang lebih besar kuasa kudanya, tetapi sampai sekarang ia masih tidak wujud. Rancangan untuk mengambil air sungai juga masih tidak diketahui kesudahannya kerana banyak spekulasi terhadapnya didengari masa ini.

Apa yang kami harapkan agar pemimpin P200 Batang Sadong perlu memainkan peranan yang lebih jitu dan efektif bagi membantu masalah air di Simunjan. Jangan hanya memantau masalah ini dari jauh sahaja, kalau boleh turun padang melihat ragam dan senario yang berlaku di Simunjan sekarang. Kami sudah banyak kali menyuarakan masalah ini kepada pihak tertentu tetapi sampai sekarang tiada tindakan susulan yang terbaik dapat digunakan bagi menyelesaikan masalah air di Simunjan Sarawak.

Kami mengharapkan agar Perdana Menteri kita Dato Seri Najib boleh membantu kami menangani isu ini kerana pemimpin kawasan kami terlalu perlahan dalam mengatasi masalah ini. Mudahan juga apa yang saya luahkan ini mendapat perhatian daripada PIHAK ADUAN RAKYAT dan menjengok kami pada masa yang terdekat ini. Komitmen daripada pihak anda sangat kami hargai. Tolong kami bantu kami.

By: JEMAT BIN ADAM

PERINGATAN:  AduanRakyat.com.my tidak bertanggungjawab terhadap aduan (di atas) dan komen (di bawah) yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian AduanRakyat.com.my.

11 di betong sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di betong sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di betong sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2013 07:23 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di betong sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Apr 2013 07:19 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri <b>Sarawak di Betong</b>, 23 <b>...</b>

Posted: 16 Jan 2013 04:01 PM PST

Posted on January 17, 2013, Thursday

BETONG: Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Sarawak yang akan diadakan di Betong pada 23 dan 24 Januari ini melibatkan penyertaan daripada kontinjen dari seluruh negeri Sarawak.

Di samping itu pelbagai aktiviti diadakan bagi memeriahkan sambutan perayaan umat Islam dan acara rasmi kerajaan negeri yang dianjurkan pada setiap tahun.

Menurut Yang Dipertua Majlis Islam Sarawak Datu Putit Matzen, sambutan Maulidur Rasul adalah bagi memperingati kembali peristiwa kelahiran Nabi Muhammad SAW sebagai 'uswah hasanah' iaitu contoh teladan bagi semua umat Islam.

Pada masa yang sama menyampaikan ajaran Islam untuk dihayati dan dicontohi umat Islam masa kini melalui kajian dan penelitian sejarah perjuangan baginda.

"Selain itu ia juga bagi menyemarakkan kasih sayang umat Islam terhadap insan mulia ini sebagai landasan untuk memperkukuhkan perpaduan serta mengeratkan ukhuwah dalam kalangan umat Islam di negeri ini," katanya.

Beliau berkata demikian semasa sidang media mesyuarat akhir jawatankuasa pengelola di Kompleks Pejabat Kerajaan Negeri di sini semalam.

"Yang di-Pertua Negeri Tun Datuk Patinggi Abang Muhammad Salahuddin serta isteri, Toh Puan Datuk Patinggi Norkiah dan Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud serta isteri, Puan Sri Ragad Kurdi Taib dijangka akan menghadiri program yang bermula pada 23 Januari ini.

"Program yang akan dimulakan dengan Majlis Ceramah Agama dan Zikir Maulud bertempat di Masjid Jamek Betong akan berlangsung pada jam 5.45 petang.

"Majlis perhimpunan dan perarakan Maulidur Rasul akan dijalankan pada sebelah pagi iaitu bermula jam 8.00 pagi.

"Yang di-Pertua Negeri Tun Datuk Patinggi Abang Muhammad Salahuddin serta isteri, Toh Puan Datuk Patinggi Norkiah akan mengetuai perarakan yang bermula dari Kompleks Sukan Betong dan berakhir di Dewan Tan Sri Datuk Amar Stephen Kalong Ningkan sejauh 5.7 kilometer," jelasnya.

Tambahnya, sehingga kini sebanyak 100 kontinjen telah mengesahkan penyertaan terdiri daripada pelbagai agensi di Betong dan bahagian lain di negeri ini.

"Sebanyak 100 kontinjen akan terlibat dalam perarakan ini dan penyertaan melebihi 3,000 peserta yang bakal menyertai perhimpunan dan perarakan tersebut.

"Turut disenaraikan lapan kategori yang akan dinilai dalam perarakan itu nanti iaitu kategori A (jabatan/agensi kerajaan dan badan berkanun), kategori B (firma swasta/syarikat/institusi kewangan) kategori C (masjid/surau), kategori D (persatuan/kelab/pertubuhan) kategori E (institusi pengajian tinggi/pusat kemahiran/sekolah menengah), kategori F (sekolah kebangsaan dan kategori G (kumpulan hadrah).

"Tambah menarik, pelbagai hadiah menarik berdasarkan kategori akan diberikan kepada kontinjen terbaik yang akan dinilai semasa perarakan nanti," ujarnya.

Jelasnya, pelbagai aktiviti sampingan akan diadakan seperti ceramah, pertandingan membaca ayat-ayat lazim, pertandingan futsal dan sebagainya.

Justeru, beliau turut menyeru orang ramai terutama penduduk di sekitar Betong sama-sama hadir bagi memeriahkan sambutan Maulidur Rasul nanti.

Turut hadir dalam mesyuarat itu ialah Residen Bahagian Betong Datu Romie Sigan Daniel, Pengarah Jabatan Agama Islam Sarawak Abang Shamsuddin Abang Seruji dan Ketua Polis Daerah Betong DSP Wan Zaizodin Wan Jaafar.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

majlis sukan sukan sekolah bahagian <b>betong</b> <b>...</b> - izz huznie idraqie

Posted: 09 Mar 2013 04:10 AM PST

Assalamulaikum,salam sejahtera dan salam 1Malaysia. how r u guys? alhamdulillah selesai kejohanan sukan padang dan balapan,Majlis Sukan Sukan Sekolah Bahagian Betong,Sawarak yang telah berlangsung pada 4-8March 2013 iaitu di Kompleks Sukan Betong,Sarawak.Dengan itu, selesai juga tanggungjawab yg telah diamanahkan sebagai Hakim Balapan. Satu pengalaman baru dalam dunia pendidikan ini.kawan kawan ,CIKGU bukan hanya didalam kelas pegang kapur atau marker pen menulis di papan hitam sahaja,cikgu work everywhere n everytime :) pengalaman sebgai hakim balapan ni menambahkan lagi ilmu untuk di praktikkan kejohanan sukan peringkat sekolah nanti.Tq PK KO yg mencalonkan cikgu husni sbg Hakim Balapan pada tahun ini.

Selesai majlis penutupan sesi bergambar bersama para atlet SMKBeladin
walaupun kami hanya kontijen kecil iaitu seramai 47atlet shj yang mewakili SMKB,kami sbg cikgu dan jurulatih berbangga dengan pencapaian anak anak didik SMKB.kami berjaya membawa pulang 2 Emas iaitu kedua duanya daripada acara merejam lembing katergori P14 dan L15.
bukan hanya emas di bawa pulang,atlet SMK Beladin iaitu Mohd Suhaili telah berjaya MEMECAH REKOD kejohanan merejam lembing L15.Tahniah dan syabas buat beliau. Tahniah juga buat Gloria dgn pingat emas kategori P14.
2 pingat Perak melalui acara track, 100m lari berpagar dan 400m lari berpagar P18,kedua dua pingat diperolehi oleh Mina Adam
6 pingat Gangsa diperolehi oleh 
Zulfikri, merejam lembing L13,
Mohd Nor Ain,merejam lembing L18,
dan selebihnya daripada acara balapan

primer,johny,roland christopher
Wisley (pemenang pingat gangsa 100m L15), me , syamsul ( final 4x400m L14)
Mohd Suhaili bersama PK KO En.Rosli b Uji,Ketua Jurulatih En.Fairul (baju biru),juru latih juru latih lain iaitu dari kiri berdiri: Cikgu Shirley,Cikgu Husni,Cikgu Deandra, Cikgu Azlan(jurulatih merejam lembing)
bersama atlet atlet yang menyumbangkan pingat kepada SMK BELADIN
duduk barisan hadapan: muslimin,ain,zul,suhaili,gloria,jenny,wisley dan fazhil
 Cikgu adie from SMK Saratok same university with me
 final day HAKIM BALAPAN
tq for a nice shirt to sponosred
 Hari kedua hakim balapan
 Bersama kuatert 4x400m L14. syamsul,primer,rashid n fazhil
adik beradik Dyg Nur Aslin and Dyg Mas Yasrani
 Final 100m lari berpagar p18 dan p14
 First day sebagai hakim balapan kejohanan
with them Ibanese boy,wisley,johny and jackson
 sweet gurl from zone saratok, she's Viviana
hopefully she will b a Malaysian athelete
berjaya mendapat pingat dalam bebrapa acara iaitu 100m,200m,4x100m,4x200m,80m lari berpagar kategori P12
tahniah buat si comel ini:)
 Fazhil atlet SMK Beladin yang baru berpindah dari sabah,beliau berjaya mendapat pingat gangsa dalam acara 200m L14 dan layak ke Final acara 4 x 400 m L14
Jenny pelari 400m P13 yang berjaya mendapat pingat Gangsa,Tahniah dan syabas,Jenny juga mendapat 4A dalam keputusan UPSR yg lepas.
semoga Jenny terus berjaya dalam semua bidang!!!
ok selesai sudah 5days 4night at Betong. Tahniah sekali lagi buat semua jurulatih dan semua atlet pada kejohanan sukan padang dan balapan
Majlis Sukan Sukan sekolah bahagian Betong edisi ke 10, 2013
semoga terus berjaya buat kontijen Sek.Men.Keb.Beladin pada kejohanan akan datang
majulah sukan untuk negara!
.......................................................................................

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di sri aman sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2013 01:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

CALON PAKATAN BERTARUNG DENGAN BUAYA <b>DI SRI AMAN</b>

Posted: 17 Apr 2013 04:11 AM PDT


Satu lagi tamparan buat Anwar, baru Bian  dan PKR Sarawak apabila bekas Timbalan Pengurus Besar Perbadanan Perhutanan Sarawak yang popular dengan jolokan "the Crocodile Man",  Wilfred Landong meninggalkan PKR dan menyertai SWP.

Ketika mengumumkan keputusan tersebut yang pasti memberikan tamparan hebat kepada reputasi PKR Sarawak khasnya di Sri Aman semalam, Landong berkata PKR bukanlah platform terbaik untuk berkhidmat kepada rakyat.
"Selepas membuat kajian terperinci mengenai PKR, saya lebih mempercayai  SWP," katanya.
Mulai awal tahun ini Landong merupakan antara nama yang disebut-sebut sebagai calon PKR, namun harapannya musnah apabila akibat perbuatan sesetengah pihak dalam PKR negeri yang suka "main cucuk belakang" maka namanya digantikan dengan Nicholas Mujah yang merupakan kuncu rapat Baru Bian.

Selain daripada itu, Pakatan juga berhadapan dengan masalah besar di Sri Aman apabila DAP dan PKR terus berebut untuk menamakan calon masing-masing untuk kerusi tersebut. DAP sempena lawatan Lim Kit Siang ke bandar tersebut tempohari telah menamakan Leon Jimat Donald sebagai calon. Bagaimana pun Anwar beberapa hari lalu menamakan pula Nicholas Mujah, membuat para penyokong kedua-dua parti bertelagah.

Dengan perkembangan ini, calon BN Nasir Kujat akan berdepan dengan Wilfred Landong (SWP) dan mungkin kedua-dua calon DAP dan PKR.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Apr 2013 11:26 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2013 11:58 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2013 11:12 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di samarahan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Mar 2013 11:27 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Program Merdeka Rakyat <b>di</b> Kota <b>Samarahan</b>, <b>Sarawak</b> - MiLo SuaM

Posted: 06 Jan 2013 05:10 PM PST

PROGRAM Merdeka Rakyat yang dianjurkan di Taman Desa Ilmu, Kota Samarahan Sarawak berhampiran Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS semalam mendapat sambutan hangat daripada penduduk setempat.

Orang ramai berpusu-pusu menghadiri program Merdeka Rakyat di kawasan mereka untuk mendengar sendiri ucapan yang disampaikan oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim. Difahamkan menurut pengirim gambar, sekitar 3,000 hadirin membanjiri tapak ceramah.

Ini menunjukkan rakyat Sarawak khususnya di sekitar Kota Samarahan, sudah bersedia untuk menumbangkan Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud.

Sokongan Rakyat Sarawak sangat penting untuk Pakatan Rakyat menawan putrajaya, hanya Sabah dan Sarawak terutama kawasan pedalaman sahaja yang masih menyokong Barisan Nasional.

Dengan kata lainnya, Barisan Nasional hanyalah "jaguh kampung" kerana parti itu tumbang di kebanyakkan bandar-bandar seluruh Malaysia pada 2008.

Barisan Nasional hari ini sekadar mengharapkan undi orang kampung dan penduduk pedalaman yang mudah diperbodohkan melalui media-media arus perdana seperti TV3 yang masuk ke rumah-rumah mereka setiap hari. Selagi rakyat boleh diperbodohkan, selagi itu BN berkuasa.

ReJaM© "Kini rakyat sudah bijak, petanda BN bakal tumbang... "

SERAMAI 6,000 ORANG HADIRI CERAMAH PAS <b>DI</b> KOTA <b>...</b>

Posted: 03 Mar 2013 05:30 PM PST

Biarpun kehadiran Nik Abduh anak kepada Nik Aziz dan Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasharuddin Hassan serta penampilan istimewa Mel Wing ke Sarawak bagi menyampaikan ceramah politik di Kota Samarahan dalam Pentas Anak Muda (Mansang Ngelaban) pada 2 Mac lepas (Sabtu) namun sambutannya masih tetap sama. Sangat mengecewakan!!!
Dianggarkan sejumlah 60 orang sahaja penonton yang hadir berbanding target mereka seramai 2,000 seperi mana yang pernah dicatatkan PKR dalam penganjuran Ceramah Merdeka Rakyat sebelum ini.
Menggunakan taktik membawa Mel Wing untuk menarik perhatian anak muda di Kota Samarahan, tetapi sambutannya masih mengecewakan. Ternyata percaturan PAS Sarawak di Kota Samarahan tidak membuahkan hasil dan apakah ini juga akan terjadi kepada calon PAS di Kota Samarahan pada PRU-13 akan datang?
Yang pasti kedua-dua orang kuat Pemuda PAS Pusat itu akan mengingati dan 'bertaubat' tidak akan hadir lagi ke Sarawak disebabkan sambutan rakyat yang sangat mendukacitakan. Difahamkan ceramah itu diadakan di kawasan perumahan yang mempunyai kepadatan penduduk dan pernah diadakan Ceramah Merdeka Rakyat anjuran PKR pada awal Januari lepas.
Bezanya ceramah PKR di Kota Samarahan mendapat sambutan berbanding ceramah PAS yang audiennya sangat mengecewakan. Kebanyakan audiennya hanyalah terdiri daripada ahli-ahli PAS dan bukannya penduduk tempatan.

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 07 May 2013 09:12 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2013 09:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2013 09:17 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2013 10:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

60 peninju bakal bertarung Cabaran Muaythai <b>Lundu</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 19 Feb 2013 03:47 PM PST

Posted on February 20, 2013, Wednesday

CABARAN: Barisan peninju Kelab Muaythai JBL menyertai Cabaran Muaythai Lundu pada Sabtu ini bersama-sama dengan Ahmad Nirwan (belakang, tiga kanan) di Lundu.

CABARAN: Barisan peninju Kelab Muaythai JBL menyertai
Cabaran Muaythai Lundu pada Sabtu ini bersama-sama
dengan Ahmad Nirwan (belakang, tiga kanan) di Lundu.

BAU: Seramai 60 peninju termasuk atlet bayangan Sukan Malaysia (SUKMA) dijangka menyertai Cabaran Muaythai Lundu 2013 yang akan diadakan pada 23 Februari (Sabtu) di Dewan Kampung Rukam, Jalan Biawak Lundu.

Kejohanan selama sehari itu dianjurkan oleh Kelab Belia dan Rekreasi Jalan Biawak Lundu dengan kerjasama Kelab Muaythai Jalan Biawak Lundu (JBL).

Pengasas dan Jurulatih Kelab Muaythai JBL, Ahmad Nirwan berkata kejohanan itu turut menarik minat peserta dari Kelab Muaythai Kenyalang dan Kelab Muaythai SS Fighters.

Beliau yang juga pengerusi penganjur menjelaskan, objektif utama pertandingan tersebut adalah untuk mempromosi sukan muaythai dan budaya sihat di kalangan belia sekitar daerah Lundu dan Biawak.

Selain itu, ia juga dapat dijadikan medan latihan pendedahan untuk atlet SUKMA Sarawak.

"Seramai 15 peninju bayangan SUKMA Negeri mengesahkan penyertaan mereka.

Antara yang bakal mencuri tumpuan ialah peninju dari Kelab Muaythai SS Fighters.

"Bagaimanapun, peninju dari Kelab Muaythai Kenyalang dan Kelab Muaythai JBL juga dijangka mampu memberi saingan sengit," katanya.

Menurutnya, empat peninju Kelab Muaythai JBL yang diserapkan dalam skuad bayangan SUKMA Sarawak ialah Heendrew Lois, Jeffrery Nagoi, Steve Rossel dan John Bodi.

Kelab Muaythai JBL ditubuhkan oleh Ahmad sejak dua tahun lalu dan juga ahli gabungan Persatuan Muaythai Kuching.

Mereka mempunyai pusat latihan di Kampung Rukam, Biawak dengan ahli berjumlah 30 orang dari Lundu dan Biawak.

Sementara itu, seramai 30 ahli Kelab Muaythai JBL telah mengadakan demonstrasi muaythai semasa pelancaran program Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M) kawasan Parlimen Mas Gading di Tasik Biru Square, Sabtu lalu.

Pertunjukan itu menarik minat lebih 2,000 penonton dan disempurnakan oleh Menteri Pembangunan Sosial, Tan Sri William Mawan Ikom.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2013 09:15 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Mar 2013 10:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Jottings of Xnuripilot: Serang Hendap <b>Di</b> Jalan Biawak-<b>Lundu</b>

Posted: 27 Nov 2012 03:55 PM PST

Sekarang ni saya agak sibuk sikit disebabkan nak menerbitkan buku ke2. Sepertimana yang disaran oleh Cik nur_emyinda, saya telah pergi ke Pencetakan Negara Malaysia Bhd (PNMB) di Alor Setar. Mereka sedia mencetak apa jua jumlah yang saya mahukan. Dah tentulah, lagi banyak jumlah dicetak, kos pencetakan akan kurang. Buku yang mungkin akan diterbitkan hanyalah ~140 halaman saja. Ini kerana tak banyak bahan yang diterima. Jujur saya katakan, apa yang saya coretkan atau di'link' dalam blog ini, itulah yang terdapat dalam buku itu nanti, insyaAllah. Bila draf kandungan dah siap nanti, saya akan siarkan kandungannya bagi memudahkan pembaca merujuk kepada coretan terbabit. Kalau ia menjadi kenyataan, kemungkinan saya hanya cetak 500 naskah saja, wallahualam.

Berbalik pada bahan cerita yang nak dibukukan. Salah satu bab ialah kisah Mej Dato' Salehuddin (klik di sini). Beliau ada menyentuh kisah konvoi 7 Renjer diserang hendap di Jalan Biawak-Lundu, Sarawak, pada 26/3/72. Insiden ini telah mengorbankan 15 anggota unit tersebut dan 3 tercedera. Saya telah melayar blog di sini untuk mendapatkan cerita selanjutnya.  Pengganas komunis telah merampas peralatan dan senjata. Tindakan seorang koperal daripada satu trup pasukan Peninjau telah berjaya menyelamatkan mereka yang masih hidup daripada terus dibunuh. Apabila dimaklumkan kejadian tersebut, hero kita ni telah memecut 'Ferret Scout Car'nya ke lokasi kejadian dan menembak mesin-gunnya ke arah musuh. Apa lagi, depa pun lintang-pukang meninggalkan lokasi.

Pengganas komunis berlagak dengan senjata rampasan - SLR & SMG. Senjata terakhir berjaya ditemui semula pada 1986
Saya tak pasti sama ada insiden ini telah dibukukan. A real pity sekiranya tidak. Jika belum, saya sedia  mendokumentasikan, insyaAllah.
Mej D. Swami (B)....Terima kasih.

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Mar 2013 09:53 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Cik Shalala: Fieldwork at <b>Lundu</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 15 Mar 2013 07:47 AM PDT

Hiiiii, Assalamualaikum. :)

Setelah sekian lama tak hupdate. Now got free time. Okey. Kali ni Cik Shalala nak cerita pasal fieldwork hari tu. Since subjek Modern Economics kteorang agak2 ekstrem dan memerlukan penelitian pasal kes2 ekonomi terpencil (wahh, ayat aku!) so, kteorg decide lah untuk buat research and collect data dekat Lundu.

Tajuk pilihan group aku adalah mengenai sosio-ekonomi nelayan di ekitar Kampung Stunggang Melayu, Lundu Sarawak. Cop2! Sebelum pergi fieldwork ni kan, kteorg kena dapat approval daripada lecturer dulu untuk confirm kan tempat/kampung yang kteorang nak buat kajian tu tak ada group lain yg pergi. Sebabnya lecturer kteorang takut orang2 kampung dekat sana tu rasa terganggu dengan kehadiran monyet2 student2 Unimas ni reramai. muehehe :P

Pikir punya pikir. Selidik punya selidik. Tulah akhirnya kteorang decide pergi Kampung Stunggang Melayu tu. Melalu research atas talian, berjalur lebar berukband aku, aku tahu yang kampung tu kebanyakan penduduknya bekerja sebagai nelayan.

Setting apa2 yg patut, then 9March aritu kteorang bertolak la ke Lundu. Daripada Kota Samarahan (Unimas) ambil masa lebih kurang 2jam jugak perjalanan dengan kereta. Kalau jalan kaki, korang integrate ∫ " lah sendiri berapa lama masa yg diambil untuk sampai sana. :P (pandai matematik kan?)

Jom tengok gamba2 yang aku amik masa hari kejadian :)


Masa ni berhenti kejap dekat petronas :p
Saiful with his keropok =.=' hehe

Gamba atas ni aku yg amik kn. Dari kiri, Nurul, Mira, Saiful, dan Yana. Well, keje aku memang jadi gambagrapher je lahh :) Agak main2 kami di sini. Sebab masa ni yg lain2 (Hazizie, Syafiqah, dgn Iqbal) sedang interview salah sorang responden kteorang
(nelayan) . Hey, look! Kami masih bermain2 photoshoot disini!! hihi :P

Iqbal yg gigih menemur keropok2 ikan :) *New Employee* ^^
Lupa introduce, yg baju hijau tu Hazizie. Tudung purple tu Syafiqah. :)
Alamak! Tak nampak muka Syafiqah laaa :(
Okay, kali ni nampak semuaaaaaaaaaaa! Aku je tak nampak kan? Kenapa ek? Pikir2...! hehe :P
Sekian, terima kasih kerana membaca. :)
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved