ads

Khamis, 1 November 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Ini Blog Bui: Tasik Biru <b>Di Bau</b>,<b>Sarawak</b>

Posted: 20 May 2012 05:30 PM PDT

✿ Assalamualaikum..Salam Sejahtera ✿
selamat hari isnin semua..buat apa hujung minggu ni tadi..bui hari Sabtu kerja taww,sekolah ada buat kelas gantian..uhuk..uhuk..terpaksalah datang ke sekolah
ahad pulak kat rumah ajer..kemas apa2 yang patut sebab ada orang nak datang tengok rumah..sebab apa nak tengok..?jeng..jeng..jeng..kalau bui ingat nanti bui story mori ok..
entry hari ni sebenarnya nak bagi korang layan gambar Tasik Biru di daerah Bau,Sarawak..gambar2 ni bui ambil masa bui pergi TAKLIMAT TAK JADI tu
sebelum korang layan gambar,korang baca dulu sejarah pasal Tasik Biru ni k..
Previously, Blue Lake, situated in Bau Minor District appears as a well known gold mine in Sarawak. This lake of 5 hectares is thousands of metres deep. At one instance, a foreign company drained out Blue Lake again to excavate the gold. During that time, the locals saw how small a 10-ton lorry was at the bottom of it. It looks like a matchbox. Perhaps many did not know the lake contains gold, which was the most beautiful in the world and of quality. At one occasion, there were sediments at various places in Bau including the old site of Bau National Secondary School (BNSS) due to the renewed mining activities in the lake. Resulting from that sediment, the locals became annoyed and objected to the renewed mining. After the locals' objections, finally in 1998, the lake was refilled with water and the mining officially ceased. Following that, the sediments stopped immediately. Now Blue Lake has become one of the eco-tourism attractions in this state. It opened its door to the public who wish to exercise whilst enjoying the fresh air. Additionally visitors could see for themselves the shape and blue colour of the man made lake and ponder upon its history hidden in it.
dulu masa bui tingkatan 3 (1992) kami ada melawat Tasik Biru ni,tapi masa tu belum ada air lagi..dalam tasik ni taww sebab lori masa tu nampak kecik jer dari atas..

11 di betong sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di betong sarawak - Google Blog Search


IZZ HUZNIE IDRAQIE: SMK BELADIN,PUSA <b>BETONG SARAWAK</b>

Posted: 04 Aug 2012 03:56 PM PDT

23 may, mula mendaftarkan diri di Pearl Hotel, KL semua guru guru baharu berkumpul 2day1nite, diberi taklimat dan pembahagian daerah di sarawak
24 may, having breakfast before fly to KCH
thanks to abg nash my officer masa keje mas dulu sbb dia lepas bagasi saya seberat 38.5kg
 all my friends, we heading to gate for tkeoff

 meet my love bro arixx..he will b at smk(Agama)igan, Mukah area
 we r stayed 1nite at bhg teknologi pendidikan,kota samarahan before continue our journey to BETONG area ,25 may 2012
journey dari kota samarahan,kuching to BEtong mengambil masa selama 5jam untuk sampai.
kuching-samarahan-serian-sri aman-betong-pusa-beladin
byk daerah daerah kecil kami melepasi untuk nak smpai
 kc..shinobi..adik stopa..soiee lupe nama. we r same area tp lain lain skolah
 suprised!!!! to reach my schoolkena menyeberangi sungai. sungai ni batang saribas.kena naik ferry
 sungai yerrrk..bukan laut.hati hati ada crocodile

 25may 2012,  alhamdulillah, ptg kami selamat sampai ke destinasi.kami seramai 11org ditempatkan di SMK Beladin,Pusa Betong


SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BELADIN,PUSA,
demi mendidik anak bangsa
pegawai perkhidmatan pendidikan siswazah
alhamdulillah sudah tiga bulan di bumi kenyalang dan dapt menyesuaikan diri disini
banyak cabaran dan dugaan di tempat baharu ini
terima kasih kepada lovely keluarga yang byk memberi kekuatan dan semngat disini 
kawan kawan seperjuangan 
..................................................

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


GOLD STAR DARI <b>MUKAH SARAWAK</b> | mygiffarine blog

Posted: 31 Oct 2012 11:54 PM PDT

Salam Sejahtera !!!

Agak lama saya tidak menulis disini dan hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua kisah seorang insan yang mempunyai jiwa yang cekal telah berjaya mencapai pangkat Gold Star bersama Giffarine.

Insan yang dimaksudkan ialah Puan Semaiah Ahmat atau dikenali dengan Pn Mai. Beliau seorang guru yang  dedikasi di sekolah dan mula mengenali Giffarine melalui FaceBook melalui En Mohd Ezani yang menetap di Muar Johor. Pn Mai tinggal di Mukah Sarawak dan jika perjalanan dengan kereta ke Kuching mengambil masa sekitar 10 jam perjalanan.

Beliau bermula dengan mencuba produk Giffarine termasuk Jus Delima dan setelah berpuas hati beliau mula memperkenalkan produk ini kepada rakan-rakan. Sebelum ini beliau ada juga meniaga kecil-kecilan produk2 kosmetik dan kecantikan.

Pada bulan Oktober lepas , beliau mula memberikan perhatian kepada Giffarine dan hampir setiap hari ada sahaja orang membuat order terhadap produk Giffaarine. Anda bayangkan , di Mukah tidak ada Centre dan di Sarawak sendiri pun Centre Giffarine masih belum dibuka dan bakal di buka November ini. Jika di pikir-pikir bagaimana nak dapatkan produk..

Teknologi membantu beliau dalam berurusan bersama upline beliau En Ezani dan saya. Kami sering berbincang melalui ruangan chating di FB. Akhirnya setelah beliau menyatakan hasrat untuk menjadi mobile stokis di tempat beliau bagi memudahkan pelanggannya mengambil produk , beliau telah berusaha untuk membuat jualan sebanyak 4500 PV pada bulan ini.

Tidak pernah ada rungutan atau alasan yang selalu saya DENGAR dari orang yang terdekat saya .. Kata susah la che din centre jauh , padahal tak jauh mana pun , susah la che din tak sempat sedangkan Pn Mai juga punyai masa 24 jam dan seorang yang mempunyai kerjaya … Banyak sangat alasannya… Sedangkan Pn Mai orang yang jauh , tak kenal dan tak pernah jumpa pun dengan upline2 beliau hanya berpandukan facebook , namun beliau telah buktikan bahawa semua itu bukan halangan tetapi PELUANG UNTUK BELIAU membawa masuk lebih banyak produk Giffarine ke tempat beliau.

Itulah bila Mentaliti orang meniaga dia pasti akan berusaha sedaya boleh untuk mencapai sasaran …Anda bayangkan , saya di Penang , beliau di Sarawak dan beliau bank in duit beribu2 kepada saya atau kadangkala kepada upline beliau. Atas dasar saling PERCAYA , MEMPERCAYAI semua bisnes berjalan dengan lancar. Kini Pn Mai telah mencapai satu peringkat status GOLD STAR bersama Giffarine. Sudah pasti pengalaman ini akan digunakan untuk melahirkan lebih  ramai GOLD STAR dibawah rangkaian beliau….

RAMAI orang KAYA ALASAN berbanding TINDAKAN. Cakap pandai tetapi tindakan tidak ada. Jika begitu jangan sebut tentang nak berjaya , nak bisnes dan nak kaya.  PEMINTA SEDEKAH PUN jika tidak BERTINDAK mereka tidak akan dapat hasilnya ….

Ini adalah antara LIST ORDER yang di hantar oleh Pn Mai kepada saya…

Untuk BERJAYA , jangan KAYAKAN ALASAN tetapi KAYAKAN TINDAKAN ….

Selamat Berjaya ….

11 di serian sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Aisyah Qaisyiah: Hari Pertama Tiba <b>Di</b> Unimas <b>Sarawak</b>

Posted: 11 Oct 2012 01:38 AM PDT


wahhh lamanya x buat coretan d blog ni....hampir setengah tahun rasanya.
disebabkan kat hostel ni ada wifi free, so sy manfaatkan la sebaik-baiknya...hehe bukan selalu ada peluang macam ni, kat hostel saya saja yang dapat line wifi, kat hostel lain di unimas x ada tau...
actually bukan tu yang saya nak story morry hari ni, saya rasa macam nak story tentang hari pertama saya tiba di kuching dan UNIMAS.
sebelum plan nak pegi unimas, mestila kena booking tiket kapal awal2 kan, so saya pun minta tolong dengan abang saya supaya booking kan penerbangan untuk hari jumaat bersamaan 28 september 2012.

pada awal pagi 27 september 2012, kira2 jam5 pagi, saya bersiap-siap untuk pergi mandi, solat dan kemas-kemas barang yang diperlukan. jam6.15 pagi saya telah dihantar ke terminal bas tawau. keadaan waktu pagi tu sangat sunyi sebab ramai lagi yang masih dalam buaian mimpi. tepat jam8.30 pagi, bas ekspress yang saya naiki mula berangkat ke destinasi yang ditujui iaitu kota kinabalu. perjalanan dari tawau ke KK mengambil masa 8 jam, agak lenguh juga la duduk dalam bas terus dan saya sebenarnya x brapa suka jalan waktu siang sebab risiko untuk mabuk adalah lebih tinggi berbanding waktu malam. pada hari yang sama, jam5.00 petang, saya telah sampai di kk. saya cuba untuk capai handphone yang berada di kocek saya dan mula mendail number abang saya yang sememangnya telah berada di kk. dalam masa 20 minit kemudian, abang saya tiba. kemudian, dia cadangkan kepada saya supaya stay dahulu di hostel UMS iaitu di bilik kawan perempuan dia. jadi saya pun kata "ok". ketika itu, hari dah nak maghrib, kira-kira jam6 petang saya tiba di hostel tersebut. memang agak kekok la juga ketika berada di tempat tu, tambahan pula saya x brapa biasa dengan kawan perempuan abang saya tu sebab itu adalah pertama kali kitorang jumpa. saya panggil dia akak sebab dia tua setahun dari saya. dia memang baik la sebab dia layan saya macam dia layan kawan2 dia yang lain dan dia juga banyak masak lauk pada hari, walaupun sebenarnya kat dalam hostel x dibenarkan memasak, tapi bagi dorang, itu kena pandai berjaga-jaga la. waktu tu, agak awal la juga saya tidur, lebih kurang jam10 malam saya dah lelapkan mata. mungkin  saya agak kepenatan sebab seharian duduk dalam bas.

jam5.00 pagi bersamaan 28 september 2012, saya bangun dan terus mandi. saya bersiap awal ketika  itu sebab waktu penerbangan saya adalah pada pukul7.50. so saya kena berada di airport tanjung aru sebelum pukul 6.30 pagi. semasa saya tengah bersiap tu, akak tu sibuk buat nasi goreng dengan menggunakan rice cooker. hehe memang jarang dibuat orang, hanya budak2 hostel jak yang berani masak apa2 saja di dalam rice cooker, sebab itukan lebih menjimatkan, cuma beli barang mentah saja. kemudian, telefon saya berbunyi, ada panggilan masuk iaitu abang yang call rupanya. dia maklumkan yang dia dah berada di luar bangunan hostel. dengan menggunakan kereta proton berwarna merah milik kawannya, saya di hantar ke airport. jam telah menunjukkan pukul 5.55 pagi, tapi keadaan jalan raya dah jem. kami tiba di airport pada pukul 6.10 pagi. ini la 1st time saya pergi airport dan mengurus tiket dan bagasi secara sendiri, kalau masa plkn dulu, pihak kerajaan yang tolong uruskan semuanya. setelah saya dapatkan tiket check-in melalui mesin auto, saya pergi pula ke kaunter pengurusan bagasi. alhamdulillah bagasi x lebih berat, kalau x, habisla, terpaksa bayar charge lebih iaitu 1 kg bersamaan RM30. setelah itu, saya pun pergi ke ruang pelepasan untuk pemeriksaan dan pengesahan pasport. lebih kurang dalam 20 minit kemudian, number flight saya diumumkan untuk bersiap sedia naik kapal. mula-mula tu x tau nak buat apa, so saya beranikan diri untuk bertanya itu ini berkenaan proses nak naik kapal. mujur la mereka ada. 10 minit sebelum berlepas, saya dah berada di tempat duduk saya dalam flight tu. risau juga sebenarnya saya sebab saya x tau siapakah gerangannya yang akan duduk sebelah saya ni. huh nasib baik, rupa-rupanya seorang kakak dari sandakan yang duduk sebelah kanan saya, manakala sebelah kiri pula adalah seorang auntie cina. sepanjang perjalanan ke kuching tu, saya bercerita dengan kakak tu, dia mesra orangnya dan banyak cakap, saya suka berkawan dengan orang macam tu sebab tidak kekok kita jadinya. perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih itu tidak menyedarkan kami bahawa kami telah tiba di kuching sebab terlalu kusyuk bercerita dengan  kakak tu.

pukul 9.15 pagi hari yang sama, saya tiba di airport antarabangsa kuching. kemudian, saya cuba capai handphone saya kat dalam kocek dan terus mendail number mak saya, dan memberitahunya yang saya dah sampai. ketika tengah bertelefon, adik bongsu saya cuba nak berebut handphone dari mak saya sebab dia x sabar nak bercakap dengan saya. hehe sempat pula dia nak minta belikan macam-macam untuk dia nanti. kemudian saya dan kakak tersebut ke kaunter ketibaan untuk mendapatkan permit masuk, then kami turun ke tingkat bawah airport untuk mengambil bagasi yang berada di kumpulan C. selepas itu, mengeluarkan handphone saya semula dan mesej kat makcik saya yang sememangnya tinggal di serian sarawak sebab ikut suaminya yang yang telah dipindahkan ke cawangan polis serian. balasan mesej saya terbalas, makcik pesan sekeras-kerasnya supaya jangan ambil teksi untuk pergi ke Unimas, sebab bahaya katanya, biasa la, saya kan masih baru di tempat orang, mungkin sebab tu la dia risau sangat. 2 jam kemudian iaitu pada pukul 11.45 pagi, makcik saya tiba di airport bersama-sama suami dan baby boy mereka dengan menaiki kereta proton warna putih. nasib baik jarak airport ke unimas hanya mengambil masa 20 minit sahaja. tetapi malangnya, ketika saya sampai di unimas. kaunter dah tutup sebab waktu tu adalah lunch time. office akan buka pada pukul2.30 petang. mula-mula sampai di unimas, kami tersesat jalan sebab tempat tu sangat luas. alhamdulillah kami dah jumpa hostel yang sepatutnya saya pergi mendaftar. walaupun  office dah tutup, sekurang-kurangnya kami dah tau tempat yang nak ditujui nanti.

pukul 12.25 tengah hari, saya lihat semua pelajar lelaki berpusu-pusu untuk ke masjidbagi menunaikan solat Jumaat. sementara menunggu office buka, kami pergi mengisi perut yang agak kelaparan di restoran chicken rice. actually selera makan saya agak kurang waktu tu, sebab macam-macam yang saya pikirkan. makanan yang saya order pun saya x habiskan. rasa macam nak pengsan saja waktu tu sebab kerisauan samada sempat ke x saya uruskan pendaftaran saya ni. setelah selesai makan, saya dan makcik saya singgah di kedai One Stop untuk membeli barang-barang keperluan di hostel nanti termasuklah baldi, gayung, pencuci pinggan , bekas sabun dan macam-macam lagi.sebelum jam 2 petang, kami tiba semula di unimas. tepat jam2.30 saya dan makcik saya terus masuk dan ambik nombor giliran untuk bayar yuran. kemudian mereka menyuruh saya pergi ke Bahagian Pengajian Prasiswazah. pening kepala mencari arah untuk pergi ke unit itu, nasib baik ada sorang student cina bagi tunjuk arah kat kami. di Bahagian Pengajian Prasiswazah pula saya di minta untuk daftar on9. kemudian, kami pergi ke hostel semula untuk membuat urusan kemasukan hostel. setelah dapat kunci, saya terus pergi cari bilik yang dimaksudkan oleh kaunter pendaftaran asrama. agak terkejut la sebab suasana hostel d sini sangat menyerupai apartmen yang mempunyai 5 bilik setiap satu apartmen. buat pertama kalinya, saya terpaksa terima katil dua tingkat dan yang lebih menyedihkan saya dapat katil tingkat atas. sebenarnya saya takut kalau2 saya akan terjatuh dari tingkat atas. setelah daftar masuk hostel, saya dan makcik saya pula pergi ke hal ehwal pelajar untuk mengambil pakej, kemudian ke pejabat am dan seterusnya ke bilik pejabat mentor saya untuk melaporkan diri.

kira-kira pukul 5.30 petang, urusan pendaftaran saya hampir selesai, tinggal nak daftar subjek saja lagi belum. seharian tu memang agak memenatkan sebab kena ke hulu ke hilir. waktu malam pula, sesi berkenalan dengan housemates pun bermula hingga la pukul 10.00 malam. sebenarnya sesi tu kami saja2  buat sebab boring xda benda nak d buat...housemates saya terdiri dari 13 orang semuanya termasuk saya. semuanya dari negeri dan daerah yang berlainan dan berlainan loghat. memang best la sebab dapat berkenalan dengan pelbagai orang dan bahasa.

bermula la kisah saya di Universiti Malaysia Sarawak (unimas)....
harap-harap segala pembelajaran saya di sini akan dipermudahkan dan di redhai oleh-Nya...
amin....

~ini la jambatan cinta di unimas~

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


Semoga Ahmad Adam Syukri, dari <b>Sarikei Sarawak</b> sembuh dan <b>...</b>

Posted: 23 Oct 2012 02:49 AM PDT

Siapakah Ahmad Adam Sukri ? bayi yang berasal daripada Sarikei, Sarawak.

AHMAD ADAM SYUKRI: 

Dilahirkan pada 4/3/12 mengalami BRAIN DAMAGED Severe HIE (Hypoxic Ischemic Encephalopathy) atau lebih dikenali sebagai "Kerosakkan pada bahagian Saraf Otak".
Lahir secara vacuum pada 04-03-2012 dan sewaktu kelahirannya Adam keluar dalam keadaan flat dan kekurangan oksigen. Scan MRI menunjukkan otak Adam mengalami kerosakan yang amat teruk.

Gambar terkini 23/10/12 Adam semasa dalam pesawat untuk diterbang dari Sibu Sarawak ke HKL .

Adam tidak pandai menelan airliur dan bergantung pada mesin oksigen untuk terus hidup. Juga perlu bergantung kepada mesin suction kerana tidak pandai menelan air liur untuk sedut air liur dalam rongga hidung dan mulutnya. 

Mata kanan mengalami injured, telinga kanan tidak dapat mendengar kerana kerosakan. Doktor pakar otak mengesahkan Adam akan terlantar seumur hidup dan peluang untuk berjalan dan hidup seperti kanak-kanak normal amat tipis. Doktor pakar otak mengklasifikasikan kerosakan otak Adam sebagai kematian saraf otak.

Keadaan Adam dikatakan Stabil kini berada di HKL .


Misi memindahkan Adik Adam berjaya, Adik Adam akan menjalani rawatan lebih baik di HKL, terima kasih kepada semua yang terlibat didalam menjayakan misi ini, doa dan harapan seluruh rakyat Malaysia ingin melihat Adik Adam sembuh dan membesar seperti kanak-kanak lain, sama-sama kita doakan..

Untuk mengetahui keadaan terkini bolehlah rujuk di page dibawah :

Laporan Terkini 23/10/12 daripada SH.

KUALA LUMPUR - Hospital Kuala Lumpur (HKL) akan menubuhkan satu pasukan khas untuk merawat Ahmad Adam Syukri Suherma, bayi berusia tujuh bulan yang menghidap penyakit kerosakan saraf otak. 

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata beberapa pakar akan dikumpul dalam pasukan itu bagi mengenalpasti secara lebih mendalam penyakit yang dihidapi oleh bayi dari Sarikei, Sarawak itu.

   

"HKL merupakan hospital yang mempunyai ramai pakar yang dapat digunakan dalam memberikan rawatan sepenuhnya terhadap Adam.

   

"Saya berharap agar segala kepakaran yang ada di HKL dapat merawat penyakit yang dialami oleh Adam," katanya kepada pemberita selepas melawat bayi berkenaan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Institut Pediatrik HKL, di sini hari ini.

   

Beliau berkata segala kos perubatan Ahmad Adam Syukri juga akan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan.

Ketua Jabatan Anestesiologi dan Rawatan Rapi HKL Datin Dr cberkata pihaknya akan memeriksa dengan lebih lanjut untuk mengetahui punca dan langkah langkah bagi merawat penyakit bayi itu.

   

Beliau berkata buat permulaan pihaknya akan mengadakan perbincangan dengan pakar-pakar terlibat sebelum menentukan keputusan seterusnya untuk merawat Ahmad Adam Syukri.

   

Sementara itu, ibu bayi berkenaan, Noraisah Mohamad Malena, 27, berkata ketika Ahmad Adam Syukri dimasukkan ke Hospital Sarikei pada 9 Okt lepas, keadaan bayinya amat lemah menyebabkan dia terpaksa dikejarkan ke Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU) Hospital Sibu.

   

"Pada 16 Oktober, Adam menunjukkan pergerakan positif, tetapi masih memerlukan mesin bantuan hayat untuk membantu pernafasannya.

   

"Tekanan darahnya tidak naik menyebabkan Adam terpaksa menerima darah tambahan lagi. Sebab itulah penerbangan kami ke Kuala Lumpur dibatalkan pada 15 Oktober lalu," katanya.

   

Noraisah berasa bersyukur kerana mendapat bantuan 'Misi Sayang:Bantuan Ehsan Adik Ahmad Adam Syukri' yang dianjurkan Wanita Umno kerana membolehkan mereka sekeluarga terbang ke HKL hari ini bagi mendapatkan rawatan lanjut untuk bayinya.

   

Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang terlibat dalam misi membawa bayi berkenaan mendapatkan rawatan selanjutnya di HKL berharap Ahmad Adam Syukri menerima rawatan terbaik di HKL.

   

"Ini merupakan tanggungjawab pihak kami dalam mengurus dan menyempurnakan perjalanan mereka (Adam dan keluarga) supaya Adam mendapat rawatan yang segera dan terbaik disini," katanya. - Bernama

Bonus:

11 di miri sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Tempahan Make Up untuk sekitar <b>Miri Sarawak di</b> buka <b>...</b> - Cik Arifah

Posted: 01 Nov 2012 01:37 AM PDT

Assalamualaikum!

Ngaaa...dengan ini saya memaklumkan tempahan make up untuk 2013 di bukak kinek tok. Sepa-sepa nak tempah mekap untuk wedding, event, engagement ceremony, atau apa-apa majlis boleh direct contact kmk melalui nombor 010-9683785! Price boleh check di debah dalam gamba. ;))

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


MoonTalk: Wakil rakyat <b>Lubok Antu</b> mesti anak tempatan, Dayak

Posted: 15 Oct 2012 07:48 PM PDT


ENGKILILI: Ahli Dewan Undangan Negeri Engkilili Dr Johnnical Rayong Ngipa menegaskan bahawa pemimpin yang layak menjadi wakil rakyat kawasan Parlimen Lubok Antu hanyalah anak tempatan Lubok Antu dan bangsa Dayak.
Sehubungan itu sekiranya ada calon luar Lubok Antu serta bukan bangsa Dayak terutama Iban, berminat bertanding menentang calon Barisan Nasional (BN) di kawasan Parlimen Lubok Antu nanti harus ditolak sama sekali, ujarnya.
Menurutnya, hampir 99 peratus pengundi di kawasan Lubok Antu adalah kaum Iban maka dengan itu wakil rakyat yang harus menjadi pemimpin di Lubok Antu adalah bangsa Iban serta anak jati tempatan Lubok Antu sendiri.
"Kita bukan bersifat perkauman tetapi itu merupakan realiti politik di negara ini di mana kita saksikan sekiranya sesebuah kawasan itu majoriti Cina, maka Cina akan menjadi wakil rakyat begitu juga dengan kaum India.
"Lantaran itu kawasan Lubok Antu yang majoritinya kaum Iban maka berilah peluang kepada bangsa Iban menjadi wakil rakyat BN di sini," katanya.
Dr Rayong berkata demikian semasa berucap pada Majlis Merarau anjuran JKKK Bojeng, Tebarong, Skrang di Dewan Serba Guna Skim Skrang, di sini, semalam.
Menurutnya, lagipun penduduk di DUN Engkilili sudah belajar daripada kesilapan apabila Toh Heng San dari Song menjadi wakil rakyat di Engkilili selama tiga penggal.
Sehubungan itu sekiranya Presiden Parti Pekerja Sarawak (SWP) Larry Sng berminat bertanding di kawasan Parlimen Lubok Antu pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti jangan sekali-kali memberi sokongan kepadanya, tegas Dr Rayong.
"Cukuplah… biarkan anak jati Lubok Antu menjadi wakil rakyat kita di sini, maka tolaklah Larry dari Kapit habis-habisan sekiranya dia hendak bertanding di Lubok Antu nanti," katanya.
Dalam majlis Dr Rayong memperuntukkan projek kecil luar bandar (MRP) berjumlah RM20,000 kepada JKKK Bojeng dan RM3,000 kepada Biro Wanitanya.
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved