ads

Sabtu, 2 Februari 2013

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Jawatan Kosong 2013 <b>di</b> Kolej Komuniti Mas Gading (KKMG)

Posted: 26 Jan 2013 12:00 AM PST

Kolej Komuniti Mas Gading (KKMG)

Jawatan Kosong 2013: Kolej Komuniti Mas Gading (KKMG) di bawah Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia adalah merupakan kolej komuniti yang ke dua ditubuhkan di Sarawak selepas Kolej Komuniti Kuching. Ia ditubuhkan pada 1 April 2002. Kolej Komuniti Mas Gading mula beroperasi pada 17 April 2002 di Sekolah Menengah Teknik Sejingkat, Kuching, Sarawak, sehingga Disember 2008. Pada Januari 2009, kolej ini telah beroperasi sepenuhnya di bangunan sendiri bertempat di Daerah Bau, Sarawak.

Permohonan adalah dipelawa bagi mengisi jawatan kosong seperti di bawah:-

JAWATAN : Pekerja Sambilan Harian (PSH)
Perkeranian Gred N17
BIL. KEKOSONGAN : 1
TEMPAT KEKOSONGAN : KOLEJ KOMUNITI MAS GADING
TARAF JAWATAN : KONTRAK (BERGAJI HARI)

SYARAT PERMOHONAN : Calon hendaklah memiliki kelayakan seperti
berikut:
1) Warganegara Malaysia;
2) Bermaustatin di Kawasan Bau, Sarawak;
3) Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh iklan jawatan;
4) Memiliki kelayakan akademik seperti berikut:
(i) Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
(ii) Lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat
Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh
kerajaan.
(iii) Berpengetahuan dalam Microsoft Excel kerana bidang tugas yang dijalankan adalah
sepenuhnya menggunakan kemahiran berkenaan.
Pemohon yang berminat hendaklah menghantar surat permohonan bersama resume, salinan sijilsijil
berkaitan yang telah disahkan berserta dengan gambar berukuran passport yang tidak
dikembalikan dalam sampul surat bertanda 'Jawatan Kosong' kepada:

Kolej Komuniti Mas Gading
Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia
Lot 742 – 750, Off Parent Lot 726, Bau Town District
94000 Bau Sarawak
Tel : 082 – 763730
Faks : 082 – 763731
Sebelum atau pada 25 Januari 2013 (Jumaat)

TEMPOH PERKHIDMATAN ADALAH MAKSIMUM 3 BULAN SAHAJA
*(Hanya pemohon-pemohon yang disenarai pendek sahaja akan dipanggil untuk sesi
temuduga)

Sila klik sini untuk maklumat penuh dan sumber iklan jawatan kosong 2013 ini.
———————————————————————————————-

Jgn ketinggalan utk mendapatkan pemberitahuan jwtn kosong di negeri anda.Isikan langganan email di sini
->> http://bit.ly/QH82aX

———————————————————————————————–

Jawatan Kosong 2013

You can leave a response, or trackback from your own site.

11 di mukah sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di mukah sarawak - Google Blog Search


Ikan Keli Gergasi <b>Di Mukah Sarawak</b> ~ Asam Glugo | Sharing Is For All

Posted: 25 Jan 2012 12:29 AM PST

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


sepetang <b>di</b> sk nanga machan, <b>kanowit</b>, <b>sarawak</b>.

Posted: 16 Sep 2012 12:32 AM PDT

gambar-gambar nie aku amek waktu tengah buat mural kat sekolah *kat makmal komputer sebenarnya*-aku suka mengajar kat sini..budak-budak sume elok je dengar cakap *adelah jugak 2 3 ketul kadang2 buat aku hilang sabar, tapi biaselah tuh, name pon budak2*-walaupun dieorang BUDAK2 kita tak boleh biarkan dieorang buat salah berterusan..buat nakal berterusan..nanti benda tuh dah jadi macam perlaziman plak..so..kenelah tego kalo buat silap...
aku tulis panjang2 bukan korang nak baca pun kan..hahaha..korang nak tengok gambar je..

mereka juga bercita-cita ingin menjadi guru

yang baju hitam bakal menantu cikgu jusniza *hahahaha*


ada jugak yang suka amek gambar sendiri kan..hahaha


mereka berjanji akan berjaya




yang baju biru selalu nak tengok aku jadik incredibel vina!

cantik dan comel *urang sarawak nang kacak*

yang baju biru *JULIANA*-muka dia macam budak perempuan yang berlakon dalam citer hatiku di kinabalu--lorh, citer yana samsudin, irma hasmie tuh..and mamat sorang yang kapel dengan abby abadi lu..sape ntah name die--





mereka semua bersemangat nak berjaya

belakang tuh tempat aku and praktikumate aku berteduh selama 2 bulan kami mengajar di sini

petang2 mereka selalu bermain *kecik2 lagi dah duk kat hostel*


haha-taktau nak cakap ape..

nama die JABU--die dah pandai membaca--die jugak berbakat dalam sukan bola sepak..mewakili bahagian sibu ari tuh..







hihi..cikgu vina yang penyayang *hahahahahah*










faiz *budak nielah yang saya citer tuh, macam ur gf kan*--
haha..pic aku malas nak upld banyak..sebab sangat selebet..hahaha...
aku harap dieorang akan berjayalah nanti...aminnn....

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Saffuan 9W2SFJ: Tips Bercuti <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 26 Nov 2012 07:50 AM PST

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
   Alhamdulillah trip ke Kuching, Sarawak telah pun berakhir, beli tiket dari bulan Februari berbulan-bulan aku dengan kawan-kawan duk sibuk countdown. Sebenarnya banyak blog yang aku jadikan rujukan dan panduan untuk trip kami berlapan. 
Jadi kat bawah ni aku nak kongsikan trip itinerary yang aku sediakan sebelum ke Kuching, dengan adanya benda ni, mudah untuk kita merancang... Asalnya itinerary ni macam lain, tapi disebabkan beberapa perkara yang berlaku dan tak dapat dielakkan, kami ubah plan, tapi semua tempat dapat pergi. Jom tengok Tips Bercuti di Kuching

So kalau nak ke Kuching, tempat mana yang sepatutnya nak melawat? Ni pun menjadi tanda tanya kepada kami, Kuching ni bukan kecik tapi besar dan ada sesetengah tempat tarikan utama terletak jauh dari bandaraya Kuching. So tempat-tempat kat bawah ni tempat yang kami dah terokai,
3) Bako National Park (Bagi yang minat nak terokai alam semulajadi)
4) Semenggoh Wildlife Centre
6) Sarawak Cultural Village
7) Masjid Jamek Negeri Sarawak
8) Masjid Jamek Bandaraya Kuching
9) Kek Lapis ( Ada Banyak Pilihan)
10) Pusat Membeli  belah ( Ada Banyak Pilihan)
Untuk ke Taman Negara Bako, waktu yang sesuai adalah luar dari musim hujan, dan perlu dingatkan faktor air pasang surut tu penting. Waktu aku sampai ke Bako, nasib kami baik sebab air sungai belum surut, kalau tak terpaksa la batal, lepas tu kalau dah air surut waktu hiking alamatnya kena tunggu berjam-jam di Jeti Taman Negara Bako.
Harga Tiket Masuk : RM10.00
Sewa Bot : RM94 untuk 1 Trip pergi dan balik (Maksimum 5 Orang)
Sea Stack (Mercu Utama Bako National Park) : Bayaran Tambahan dikenakan sebanyak RM35.00 
Bagi peminat hidupan liar, peluang nak tengok Orang Utan ni menjadi sesuatu yang wajib. Semenggoh Wildlife Centre adalah tempatnya. Kunjungan kami semasa bulan November tak kena waktu la bro. Time tu musim buah, sekor Orang Utan pun tak nampak apatah lagi bulunya... Haha... Waktu terbaik untuk melawat antara Mac dan April, peluang nak tengok Orang Utan amat cerah!
Waktu melawat ke Semenggoh Wildlife Centre yang terbaik ialah :
9.00 - 10.00 am & 3.00 - 4.00 pm waktu ni Orang Utan akan diberi makan, makanan diletakkan di atas pelantar dan petugas akan menjerit macam ala-ala tarzan untuk panggil Orang Utan ni keluar dan makan kat atas pelantar tu. Tiket masuk hanya RM5.00 dan boleh digunakan sekali untuk sesi di sebelah petang pada hari yang sama.
Satu lagi tempat yang wajib dikunjungi, Sarawak Cultural Village. Mula-mula kami plan untuk melawat tempat ni di sebelah petang, tapi disebabkan hujan, terpaksa batal. Borak-borak dengan orang jual tiket, dia syorkan kami datang esok pukul 9.00 pagi, 2 jam jalan-jalan lepas tu jam 11.30 pagi tengok show kebudayaan.

Esok kami datang time tu jugak, tapi kami spend almost 6 jam di Sarawak Cultural Village! Tengok orang jugak la kot, bagi aku, aku minat interview orang yang jaga rumah2 tradisional kalau ada demo macam tarian aku cuba, menyumpit pun aku cuba, so tak hairanlah aku dengan geng2 spend masa kat situ berjam-jam... Jangan lupa bawak bekal air minum kalau time panas, berbaloikan kalau ada bekal sendiri....

Sebelum ni aku ada search tentang Pantai Damai, dan kalau nak masuk kena bayar RM5.00. Masa kami bercuti di Kuching, berhampiran Sarawak Cultural Village, berhadapan dengan gate masuk, kat situ ada kawasan pantai dan ada tugu burung Kenyalang, view lawa, boleh snap2. Berbaloi jugak kan, tambah pulak tak kena bayar apa-apa. Cuma tandas ja berbayar.

Tiket Masuk : RM60.00 (Dapat Passport)
Tiket Masuk dengan Student Card : RM15.00 (Diorang tak bagi Passport)
Jong's Crocodile Farm pun menarik jugak untuk dilawati. Kalau tengok buaya kat Zoo lebih bosan, disini ada acara bagi makan buaya dan boleh la tengok buaya lompat dan ngap makan tu. Selain daripada buaya, haiwan-haiwan lain pun ada contohnya macam Ikan Naga, tapi tarikan utama orang ke sini tak lain tak bukan nak tengok buaya lompat. Aku spend masa kat sini lebih kurang 2 jam.
Tiket Masuk : RM16 (Bukan Warga Sarawak)
Membeli belah kat Kuching tak dak masalah, banyak tempat yang boleh kita pergi, jalan kaki pun boleh. Kalau bab makanan, aku suggest untuk ke seberang Sungai Sarawak, kat situ ada food court, banyak pilihan dan harga pun berpatutan. Menu yang aku suggest untuk cuba since dah datang Sarawak nih adalah :
Ni yang aku suggest je... Sebenarnya banyak lagi makanan tempatan yang nak kena cuba. Kalau nak beli kek Lapis pun di seberang sungai sana, macam tu la jugak dengan ikan terubuk masin. Bagi survenir, di seberang sungai sana lebih murah dan banyak pilihan. Sebelum nak beli tu elok2 la survey dulu.
Kenderaan untuk ke tempat-tempat menarik tu tak susah, ada public transport dan ada transport yang hotel sediakan. Bagi kami yang travel 8 orang, kami lebih selesa untuk sewa kereta. Drive di Kuching tak dak la tension sangat, jalan luas dan tak jem, tapi roundbout banyak....
Mungkin itu saja tips yang nak dikongsikan, mudah-mudahan dapat membantu plan korang untuk ke Kuching. Apa-apa pun aku suka dengan Kuching, best dan banyak lagi tempat untuk diterokai. Selamat Bercuti!

Kat bawah ni aku share sikit dengan pembaca bajet yang aku keluarkan sepanjang 5 hari aku di Kuching Sarawak. Jadi kalau ada yang plan nak bercuti di Kuching, leh la siap-siapkan bajet. Bajet di bawah tu aku travel dalam group 8 orang, kos penginapan dengan kos sewa kereta tu kira average la...

TIKET FLIGHT
1. Penang - Kuala Lumpur = RM92.00
2. Kuala Lumpur - Kuching - Kuala Lumpur = RM64.25
3. Kuala Lumpur - Penang = RM24.70

PENGANGKUTAN DI KUCHING
1. Airport - Hotel - Airport = RM12
2. Sewa Kereta & Minyak = RM60 (Untuk 3 hari)

PENGINAPAN
1. Kos Seorang = RM79.00 (Untuk 4 malam di Hotel 360Xpress)

TIKET MASUK TEMPAT
1. Bako National Park = RM10.00

      2. Sewa Bot Bako = RM32.25 
      3. Semenggoh Wildlife Centre = RM5.00 
      4. Jong's Crocodile Farm = RM16.00 
      5. Sarawak Cultural Village = RM20.00
      KOS PERBELANJAAN PERIBADI (MAKAN DAN CENDERAMATA) = RM360.00
   
      JUMLAH KESELURUHAN = RM775.20

    Harap-harap Tips Bercuti di Kuching ni dapat membantu korang buat planning. Selamat bercuti ke Kuching Sarawak

 Muhammad Saffuan Bin Jaffar

11 di betong sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri <b>Sarawak di Betong</b>, 23 <b>...</b>

Posted: 16 Jan 2013 04:01 PM PST

BETONG: Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Sarawak yang akan diadakan di Betong pada 23 dan 24 Januari ini melibatkan penyertaan daripada kontinjen dari seluruh negeri Sarawak.

Di samping itu pelbagai aktiviti diadakan bagi memeriahkan sambutan perayaan umat Islam dan acara rasmi kerajaan negeri yang dianjurkan pada setiap tahun.

Menurut Yang Dipertua Majlis Islam Sarawak Datu Putit Matzen, sambutan Maulidur Rasul adalah bagi memperingati kembali peristiwa kelahiran Nabi Muhammad SAW sebagai 'uswah hasanah' iaitu contoh teladan bagi semua umat Islam.

Pada masa yang sama menyampaikan ajaran Islam untuk dihayati dan dicontohi umat Islam masa kini melalui kajian dan penelitian sejarah perjuangan baginda.

"Selain itu ia juga bagi menyemarakkan kasih sayang umat Islam terhadap insan mulia ini sebagai landasan untuk memperkukuhkan perpaduan serta mengeratkan ukhuwah dalam kalangan umat Islam di negeri ini," katanya.

Beliau berkata demikian semasa sidang media mesyuarat akhir jawatankuasa pengelola di Kompleks Pejabat Kerajaan Negeri di sini semalam.

"Yang di-Pertua Negeri Tun Datuk Patinggi Abang Muhammad Salahuddin serta isteri, Toh Puan Datuk Patinggi Norkiah dan Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud serta isteri, Puan Sri Ragad Kurdi Taib dijangka akan menghadiri program yang bermula pada 23 Januari ini.

"Program yang akan dimulakan dengan Majlis Ceramah Agama dan Zikir Maulud bertempat di Masjid Jamek Betong akan berlangsung pada jam 5.45 petang.

"Majlis perhimpunan dan perarakan Maulidur Rasul akan dijalankan pada sebelah pagi iaitu bermula jam 8.00 pagi.

"Yang di-Pertua Negeri Tun Datuk Patinggi Abang Muhammad Salahuddin serta isteri, Toh Puan Datuk Patinggi Norkiah akan mengetuai perarakan yang bermula dari Kompleks Sukan Betong dan berakhir di Dewan Tan Sri Datuk Amar Stephen Kalong Ningkan sejauh 5.7 kilometer," jelasnya.

Tambahnya, sehingga kini sebanyak 100 kontinjen telah mengesahkan penyertaan terdiri daripada pelbagai agensi di Betong dan bahagian lain di negeri ini.

"Sebanyak 100 kontinjen akan terlibat dalam perarakan ini dan penyertaan melebihi 3,000 peserta yang bakal menyertai perhimpunan dan perarakan tersebut.

"Turut disenaraikan lapan kategori yang akan dinilai dalam perarakan itu nanti iaitu kategori A (jabatan/agensi kerajaan dan badan berkanun), kategori B (firma swasta/syarikat/institusi kewangan) kategori C (masjid/surau), kategori D (persatuan/kelab/pertubuhan) kategori E (institusi pengajian tinggi/pusat kemahiran/sekolah menengah), kategori F (sekolah kebangsaan dan kategori G (kumpulan hadrah).

"Tambah menarik, pelbagai hadiah menarik berdasarkan kategori akan diberikan kepada kontinjen terbaik yang akan dinilai semasa perarakan nanti," ujarnya.

Jelasnya, pelbagai aktiviti sampingan akan diadakan seperti ceramah, pertandingan membaca ayat-ayat lazim, pertandingan futsal dan sebagainya.

Justeru, beliau turut menyeru orang ramai terutama penduduk di sekitar Betong sama-sama hadir bagi memeriahkan sambutan Maulidur Rasul nanti.

Turut hadir dalam mesyuarat itu ialah Residen Bahagian Betong Datu Romie Sigan Daniel, Pengarah Jabatan Agama Islam Sarawak Abang Shamsuddin Abang Seruji dan Ketua Polis Daerah Betong DSP Wan Zaizodin Wan Jaafar.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

Pendekar Buluh <b>Betong</b>: Am : Indeks Jenayah <b>Di Sarawak</b> Menurun <b>...</b>

Posted: 09 Dec 2012 11:40 PM PST

KUCHING, 10 Dis (Bernama) -- Statistik indeks jenayah Polis Diraja Malaysia Kontinjen Sarawak bagi tempoh Januari hingga Disember tahun ini, berjaya dikurangkan 7.86 peratus berbanding tempoh sama, tahun lalu.

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


Misi ke <b>Simunjan</b>, <b>Sarawak</b> ~ Buletin Censerve

Posted: 12 Jul 2010 10:11 PM PDT

Simunjan, Sarawak- Perjalanan 22 peserta dan 3 orang pegawai pengiring ke Kampung Gayau menjadi titik mula kepada Ekpidisi Dakwah ke Sarawak (Desa 2010). Projek Dakwah ini bermula pada 30 Jun dan berakhir pada 9 Julai 2010. Dengan kerjasama daripada Urusetia Saudara Kita (USK), program ini berlangsung dengan lancarnya.
 Kelihatan pelajar-pelajar UIAM mengajar al-Quran kepada penduduk kampung
"Kami di sini pada awalnya telah diberi taklimat oleh Ustaz Sabri daripada USK bagi mnerangkan serta memberi gambaran yang jelas mengenai latar belakang kampung yang akan kami jejaki nanti," jelas saudara Aidil Nazri Karno, 23, selaku Ex-Oficio dan juga Presiden bagi Kelab Misi ini.
Menurutnya lagi, perancangan untuk ke Sarawak memang sudah di rangka, namun mereka menghadapi beberapa halangan seperti kekangan masa. Malah menurutnya lagi, program Desa 2010 ini nyaris-nyaris ingin ditangguh kerana faktor kekangan masa persiapan.
"Memang kami pada awalnya ingin menangguh sahaja program ini, namun selepas melihat kesungguhan yang ditunjukkan oleh barisan komiti Misi kali ini, saya membenarkan program ini berlangsung. Alhamdulillah, program ini berjalan dengan lancar malah berjaya melaksanakan projek Imam Muda serta bacaan Iqra' dengan jaya. Saya selaku Ketua Pusat Tanggungjawab Sosial Universiti memang merasa bangga dengan komitmen yang diberikan oleh pelajar-pelajar ini," luah Puan Martinelli Hashim, Ketua Pusat Tanggungjawab Sosial Universiti (Censerve) sebaik sahaja di hubungi baru-baru ini.
 Sufian (Kiri) berkongsi pendapat dengan abang daripada UIAM
Projek Imam Muda yang di jalankan di Kampung Gayau memang menjadi titik-titik kejayaan projek Misi di Sarawak. Menurut Suffian (gambar), 18, merupakan remaja Iban yang mengikuti Kursus Imam Muda mengucapkan syukur serta jutaan terima kasih kepada Ustaz Zunaidin Ibrahim, Pegawai Agama Masjid Shas UIAM, yang banyak meluangkan masa bersama mereka bagi mengajar ilmu-ilmu menjadi seorang Imam.
"Saya memang tidak sangka akhirnya saya sendiri berupaya untuk membaca Khutbah di depan orang kampung saya sendiri," katanya lagi.
Para Imam Muda bergambar kenangan
Ustaz Zunaidin pula berpendapat bahawa Kampung Gayau ini sangat sesuai untuk di jadikan tapak projek dakwah UIAM memandangkan komitmen serta kerjasama daripada penduduk sangat menggalakkan.
Bukan setakat Kampung Gayau sahaja dilibatkan untuk projek kali ini. Pada 4 Julai, peserta-peserta ini serta pegawai pengiring berpecah kepada dua kumpulan bagi melaksanakan ekpedisi dakwah ke dua buah kampung iaitu Kampung Ruan dan Kampung Gawang.
"Di kedua-dua kampung ini, mereka menjalankan projek bacaan Iqra' untuk orang-orang tua memandangkan golongan kanak-kanak semuanya tinggal di asrama sekolah. Saya sendiri turut menjadi ustaz untuk mengisi slot kulliyah-kuliyah seperti kulliyah Maghrib pada setiap hari," jelas saudara Razali Sudin, 24, wakil pegawai daripada Pusat tanggungjawab Sosial Universiti (Censerve) Uiam.
 Peserta mengambil gambar kenangan sebelum bertolak ke Pusat Informasi Islam, Kuching
Tambahnya lagi, kedua-dua kumpulan ini telah menjalankan program anak angkat bagi mendedahkan lagi peserta dengan pengalaman hidup di pedalaman. Ini juga bertujuan agar ajaran fardhu ain dapat di salurkan kepada keluarga angkat masing-masing dengan lebih efektif dan berkesan.

11 di serian sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di serian sarawak - Google Blog Search


Probitas Et Fides: {Gambar} : Tempat-tempat Menarik <b>di Sarawak</b>...

Posted: 30 Jan 2013 05:24 PM PST

Assalamualaikum wbt kepada sahabat blogger semua. Semoga kalian semua senantiasa dirahmati Allah SWT. Selawat dan salam kepada Junjungan Besar kita Nabi Muhammad SAW. Semoga syafaat baginda kita perolehi kelak.
Sahabat sekalian, pada 13 sehingga 19 Januari lalu saya berkesempatan ke negeri Bumi Kenyalang iaitu Sarawak untuk sedikit tugas rasmi. Saya diarahkan untuk ke sana selama seminggu untuk pergi ke dua tempat iaitu Serian dan Kuching. Alhamdulillah, dalam masa bertugas rasmi tersebut dapat juga saya berjalan sedikit untuk menikmati makanan dan pemandangan yang indah yang senantiasa terpelihara oleh negeri yang terkenal dengan jolokan Bujang Senang ini.
Ikuti sedikit catatan perjalanan saya yang tidak seberapa ini.:-
Tiket penerbangan MH 2528 dari KLIA ke Kuching pada 13/1 dan penerbangan balik dari Kuching ke KLIA untuk MH 2505 pada 19/1.


Sempat snap gambar dari Balai Pelepasan KLIA sebelum menaiki kapal terbang..Pilot tengah tunggu saya tue hihihihihh.......

Sampai di airport Kuching, terus menaiki teksi ke Hotel Dormani iaitu hotel penginapan saya selama 6 malam tersebut.
Malam pertama, sempat berjalan kaki dari hotel ke Dataran yang berdekatan. Saya tak pasti apa nama dataran ini tetapi ia betul-betul berdekatan dengan Masjid Negeri. Hotel Dormani itu pun berhadapan dengan Masjid Negeri yang terletak di Jalan Haji Abol ( kalau tak silap saya)...

Awal pagi keesokannya, saya terus ke Serian dengan seorang sahabat yang membawa saya ke sana. Perjalanan dari Kuching ke Serian mengambil masa dalam 1 jam melalui Jalan Kuching - Serian. Saya dimaklumkan jalan ini antara jalan terbaik yang menghubungkan dua daerah ini. Gambar diatas saya ambil ketika singgah makan di sebuah restoran di Serian.

Gambar ini ketika saya makan tengahari di sebuah restoran di pekan Serian. Serian sebuah pekan kecil yang cantik dan bersih. Seharian saya di Serian dan setelah kerja yang telah diarahkan selesai, saya kembali ke Kuching semula. Memang saya tidak bercadang untuk menginap di Serian kerana jarak perjalanan dengan Kuching tidaklah berapa jauh sangat.

Malamnya, sahabat saya yang membawa saya ke Serian telah mengajak kami makan di sebuah tempat makan yang berdekatan. Saya tak pasti apa nama tempat ini tetapi lokasinya terletak di atas bumbung sebuah kompleks membeli belah ( kalau tak silap saya namanya Top Shop)
Sempat juga snap gambar Sarawak River Cruise yang parkir di Sungai Sarawak.. hihihhh...
Di Sungai Sarawak ini, terdapat bot penambang untuk ke seberang sana. Saya tidak melepaskan peluang untuk menaiki bot ini untuk ke seberang sungai ini. Tambang yang dikenakan adalah RM 1 tetapi saya dimaklumkan jika kita menaikinya pada waktu siang tambangnya cuma RM 0.50


Inilah destinasi yang dituju untuk ke seberang Sungai Sarawak ini. Sebuah kedai Kek Lapis yang dikenali sebagai Kek Lapis Myra. Walau bagaimanapun, mengikut penduduk tempatan ada sebuah lagi kedai kek lapis yang popular iaitu Dayang Salha. Namun, saya tak berkesempatan ke sana..huhuhhh...
Antara kek lapis yang diperaga untuk dicuba, boleh cuba sampai kenyang tau di Kedai Kek Lapis Myra nie heheheeee....
Sedikit pemandangan kedai Kek Lapis Myra.
Pemandangan pada waktu malam di Jeti Bot Penambang tersebut..
Sempat juga saya merasa Mee Kolok Sarawak. Rasa macam maggi goreng pun ada.. Tapi memang sedap Mee Kolok Sarawak nie....

 Yang ini, Nasi Goreng Udang Penyet...perghhhh..memang sedap.. keesokannya iaitu saya nak cuba lagi tetapi gerai tersebut tutup pula huhuhuhh...sekali rasa pasti nak rasa lagi

Alhamdulillah, hari terakhir sebelum pulang dapat juga saya berjalan di waktu siang di Kuching ini. Lokasi pilihan saya iaitu Indian Mosque Lane. Tempat untuk mencari sedikit cenderahati..

19 Januari pulang semula ke Kuala Lumpur. Entah apa nasib saya, seat saya untuk pergi dan balik kedua-duanya terkena di bahagian sayap. So, sempatla snap saya MAS nie hihihihhh...
Alhamdulillah, tugasan yang telah diamanahkan telah sempurna saya selesaikan dalam masa 6 malam berada di Kuching. Selain itu, dapat juga menikmati pemandangan, merasa makanan dan berkenalan dengan orang Kuching..awok...awokkk..itulah perkataan tradisi orang Sarawak yang saya ingat sampai sekarang..
Sampai disini dahulu coretan layangan minda Probitas Et Fides..semoga kita bersua lagi di layangan akan datang.. Kepada sahabat blogger teruskan berblogging seperti biasa ya..Jumpa lagi destinasi yang akan datang ye hihihihh..( kne ngadap bos dulu nak tahu destinasi tugasan seterusnya huhuhuhhh)...

32,555 MyKad <b>di</b> seluruh <b>Sarawak</b> belum dituntut | Kamaluddin&#39;s Blog

Posted: 24 Jan 2013 11:00 PM PST

- Jan 25, 2013 15:00:27.

mykadKUCHING: Sebanyak 32,555 MyKad yang sudah siap di seluruh Sarawak belum dituntut pemiliknya setakat ini, sekali gus menyebabkan berlaku lambakan di hampir kesemua pejabat cawangan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di ne-geri ini.

Menurut Penolong Pengarah (Bahagian Pentadbiran) JPN Negeri Sarawak Norazian Mat Noor, lambakan MyKad yang sudah siap terdapat di pejabat JPN Kuching, Batu Kawa, Bintulu, Kapit, Limbang, Miri, Sibu, Serian dan Sri Aman.

Beliau berkata, pemohon harus mengambil MyKad yang sudah siap kerana ia dokumen pengenalan diri yang sangat penting dan MyKad siap yang tidak dituntut bagi tempoh agak lama mungkin akan di-lupuskan.

"Masih menggunakan MyKad lama walaupun telah menukar kepada MyKad Struktur Baharu dan gemar berlengah untuk pergi ke pejabat JPN kerana mengetahui penukaran MyKad lama kepada MyKad Struktur Baharu tidak wajib merupakan antara faktor yang menyebabkan sikap sambil lewa pemohon," ujarnya.

"Mengikut peraturan-per-aturan Pendaftaran Negara 1990, Seksyen 26, tempoh simpanan MyKad di pejabat JPN adalah selama 18 bulan dari tarikh ia dikeluarkan dan selepas itu MyKad berkenaan akan dilupuskan.

"Bagaimanapun, seksyen ini tertakluk kepada arahan selanjutnya daripada Ketua Pengarah yang boleh menetapkan suatu jangka masa lebih panjang. Gantian MyKad yang ti-dak dituntut akan dikenakan fi tertentu," katanya.

Justeru, beliau menasihati orang ramai yang pernah memohon MyKad agar menelefon pejabat-pejabat JPN berdekatan untuk menyemak dan membuat janji temu masa mengambil MyKad siap tanpa perlu beratur atau menunggu lama di Kaunter C3 (Call, Collect, Counter).

Beliau menambah, bagi memudahkan orang ramai mengambil MyKad siap, JPN mewujudkan Pusat Cetakan MyKad Teragih di JPN Kuching dan JPN Miri.

Menurutnya, dengan adanya sistem itu, pemohon boleh mendapatkan MyKad dalam tempoh satu hari berbanding 30 hari dari tarikh permohonan sekiranya permohonan dilakukan di JPN cawangan lain di Sarawak.

JPN juga, katanya, merancang menambah Pusat Cetakan MyKad Teragih di bandar lain seperti di Sibu dan Sri Aman, selain mendapatkan nombor telefon pemohon semasa memohon untuk dihubungi jika MyKad mereka siap.

"Semua ini adalah penambahbaikan yang dilakukan JPN untuk memudahkan pemohon mengambil MyKad siap, selain menghantar senarai pemohon tidak dituntut ke Pejabat Residen setiap tiga bulan.

"Kita juga dari semasa ke semasa membuat hebahan melalui media massa dan bekerjasama dengan pemimpin masyarakat untuk menyalurkan maklumat kepada penduduk di kawasan masing-masing," katanya.

Beliau menambah, JPN biasanya akan menghantar notis kepada pemohon selepas tempoh tertentu untuk memberitahu mereka agar memungut MyKad sudah siap dan membuat serahan di lapangan terutama di kawasan pedalaman melalui Unit Khas Bergerak.

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


My life (pHlo87): FAKTA!! : Buaya Pengganas <b>di Sarawak</b>.

Posted: 10 Jan 2013 05:51 PM PST

INFO:

Terdapat dua jenis buaya di Malaysia iaitu:

  • Buaya tembaga (Crocodylus Porosus) yang turut dikenali sebagai buaya katak, buaya muara dan buaya air masin. Panjangnya melebihi tujuh meter (23 kaki). Boleh menghasilkan 60 - 80 biji telur dalam satu masa.
  • Buaya julung-julung (Tomistorma Schlegelli). Panjangnya melebihi empat meter (13 kaki). Boleh menghasilkan 20 - 60 biji telur dalam satu masa.
  • Buaya di Sungai Sarawak kebanyakannya daripada spesies Crocodylus Porosus atau lebih dikenali buaya katak yang biasanya boleh hidup di kawasan air tawar dan air masin.
  • Buaya katak berukuran empat hingga enam meter panjang, mempunyai jalur putih di belakang badannya dan dikatakan berumur lebih 50 tahun serta bermaharajalela di Sungai Batang Lupar sejak 1941.
  • Penduduk tempatan Sarawak mendakwa Bujang Senang bersaiz 30 meter dengan keseluruhan badan berwarna putih.
  • Buaya jantan dewasa berukuran lima meter panjang, namun terdapat buaya yang panjangnya melebihi enam hingga tujuh meter dengan berat antara 1,500 hingga 2,500 kilogram.
  • Buaya betina bersaiz lebih kecil berbanding buaya jantan dengan purata ukuran panjangnya antara dua hingga tiga meter.
  • Dikatakan, di kalangan manusia yang menjadi mangsa Bujang Senang, tidak ada seorang pun daripada kaum Bidayuh kerana adanya perjanjian antara sang bedal dengan keturunan kaum Bidayuh.
  • Pada 1980-an, masyarakat di negeri ini pernah gempar dengan kejadian seekor buaya ganas bergelar 'Bujang Senang' yang mendiami Sungai Batang Lupar di Sri Aman, Sarawak menyerang dan membaham beberapa mangsa.
  • Sekitar 1982 sehingga 1991, reptilia sepanjang tujuh meter itu membaham 13 penduduk kampung. Selepas membunuh mangsa yang ke-14, haiwan itu dibunuh pemburu berbangsa Iban dan anggota polis.
  • Serangan buaya di Sungai Batang Lupar sering dikaitkan dengan Bujang Senang sehinggalah reptilia itu dibunuh pada 22 Mei 1992.

    Kes serangan buaya di Sarawak (2012)

    Miri: Disember 2012

    Murid tahun lima, Jerrey Apat Angsa, 11, menjadi korban serangan buaya ketika mandi di Sungai Tajan, Suai, Niah. Dalam kejadian itu, kelibat mangsa langsung tidak kelihatan sebaik terjun ke dalam sungai. Mayat mangsa dijumpai terapung empat kilometer dari tempat kejadian dengan kecederaan di paha akibat gigitan buaya.

    Santubong: November 2012

    Dalam kejadian jam 6 petang, Mohamad Azlan Marzuki, 20, dari Kampung Haji Mat Taib, Kuching mengalami pendarahan teruk di bahagian kaki kanan selepas dipercayai digigit buaya ketika mandi di Pantai Pasir Panjang. Dia yang menyangka buaya itu adalah sebatang kayu, tiba-tiba digigit namun berjaya melepaskan diri dengan menyepak kepala buaya itu.

    Kuching: Ogos 2012

    Seorang buruh binaan warga Indonesia yang sedang membuang air besar nyaris maut dibaham buaya di bawah jambatan merentasi Sungai Sarawak berdekatan Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK).

    Pai, 32, dari Pulau Jawa berkata, secara tiba-tiba buaya sepanjang lebih dua meter menyambar pinggangnya dari belakang dan berjaya melepaskan diri dengan menumbuk sekuat hati mata haiwan berkenaan.

    Kuching: Ogos 2012

    Pelajar tingkatan dua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sungai Maong, mengalami luka di kedua-dua paha akibat dibaham buaya air masin ketika mandi di pantai Pasir Pandak sempena cuti sambutan Aidilfitri.

    Ashley Austin Chin, 14, terselamat selepas menumbuk mata serta badan buaya yang sepanjang lebih tiga meter.

    Betong: Julai 2012

    Selepas tiga hari operasi pencarian dilakukan, akhirnya mayat Derahman Chali, 55, ditemui dalam keadaan mengerikan apabila kepala mangsa hampir putus dan hanya tinggal bahagian kiri badan manakala bahagian kanan dari paras bahu ke bawah termasuk tangan kanan serta kaki kanan, hilang.

    Mayat warga emas ini yang ditemui di seberang Sungai Kampung Medang, Spaoh iaitu 20 kilometer dari tempat kejadian, disambar Bujang Saribas ketika membasuh tangan di Sungai Saribas di Beladin.

    Saratok: Jun 2012

    Kasih mendalam terhadap isteri menyebabkan Embol Asum, 43, sanggup bergadai nyawa bergelut dengan buaya sepanjang enam meter selama hampir 10 minit bagi membebaskan isterinya yang dibaham reptilia itu di Sungai Anak, Roban.

    Bagaimanapun, usaha itu gagal apabila isterinya, Siah Munsong, 42, ditarik haiwan itu ke tengah sungai. Mayat isterinya ditemui tersangkut pada jaring dalam keadaan sempurna dengan kesan luka akibat digigit buaya.

    Serian: Mei 2012

    Detik sukar ditempuhi seorang pesakit mental apabila terpaksa bertarung dengan buaya selama 15 minit ketika mandi di Sungai Batang Sadong. Ngundi Saga, 43, dari Kampung Spaoh Jawey, Gedong ke sungai itu untuk mandi di sungai yang terletak 50 meter dari rumahnya. Meskipun kaki kirinya digigit buaya, dia berjaya melepaskan diri dengan menumbuk mata buaya itu.

    Miri: Februari 2012

    Millie Nueh, 36, terselamat daripada maut selepas bergelut dan menendang mata buaya yang menyeretnya sejauh dua meter ke tengah sungai. Buaya sepanjang lebih tiga meter itu muncul di Sungai Kebara, Batu Niah dan menggigit kaki kanannya sewaktu dia mandi jam 6.30 pagi.

  • SK ABANG AING, <b>SRI AMAN</b>, <b>SARAWAK</b>.: Majlis Anugerah <b>...</b>

    Posted: 08 Nov 2012 05:27 AM PST

    Alhamdudillah.
    Akhirnya acara kemuncak bagi SK Abang Aing, Majlis Anugerah Pencapaian Cemerlang Kali Ke 81 telah sempurna dilaksanakan. Majlis yang telah dirasmikan oleh Yang Berbahagia, Encik Bihud ak Apok, Pegawai Pelajaran Daerah dilangsungkan di Dewan Suarah, dihadiri oleh kira-kira 800 orang tetamu termasuk penerima anugerah pencapaian cemerlang akademik dan kokurikulum.
    Majlis yang turut dihadiri oleh Encik Zaidi bin Sarkawi, Yang Dipertua PIBG, Penghulu Tuan Haji Mohd Haji Salleh, ketua-ketua agensi kerajaan dan swasta, ketua-ketua masyarakat dan ibubapa merupakan majlis yang termeriah yang pernah diadakan. Dalam ucapan perasmian, Encik Bihud menaruh setinggi harapan agar SK Abang Aing terus menjadi sekolah pilihan masyarakat di Sri Aman. Di akhir ucapan, beliau telah mengumumkan peruntukan kerajaan bernilai RM363,000.00 untuk penyelenggaraan psarana sekolah.

    Kemuncak dari aturacara yang disusun adalah, penganugerahan Tokoh Kurikulum, Tokoh Akademik dan Tokoh Murid 2012. Wan Muhd Muazzam bin Wan Abdull Khalid dinobatkan sebagai Tokoh Kokurikulum Lelaki dan An'nissa Ariqah bt Jobli sebagai Tokoh Kurikulum Perempuan. Tokoh Akademik pula disandang oleh Farah Haziqah bt Hamdan. An'nissa Ariqah, sekali l;agi mendapat tepukan gemuruh sidang hadirin apabila dinobatkan Tokoh Murid 2012.
    Turut diraikan dalam majlis tersebut adalah murid-murid Tahun 6 dan kanak-kanak Kelas Prasekolah yang masing-masing menerima Sijil Berhenti Sekolah dan Sijil Graduasi Prasekolah. 
    Tahniah kepada penerima-penerima anugerah dan setinggi penghargaan dan terima kasih kepada tetamu-tetamu jemputan dan ibubapa yang hadir. Seiring dengan cogan kata "Together We Strike For The Best", SK Abang Aing memang mengharap bantuan dan sokongan semua pihak untuk menjadi sekolah terbilang negeri Sarawak. 
    -  semua gambar adalah sumbngan  Abang Mohd Preudrus 

    11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


    Muslimeen United: &#39;Mansang ngelaban&#39;: PAS gempur Kota <b>...</b>

    Posted: 22 Jan 2013 09:42 PM PST

    (Mansang ngelaban...jerit penyokong Pakatan Rakyat Sarawak)

    KOTA SAMARAHAN: Parti Islam SeMalaysia (PAS) sekali lagi menggempur Parlimen Kota Samarahan Sarawak kelmarin di dalam misinya menyampaikan mesej penerangan di samping menyalurkan maklumat terkini kepada umum.

    PAS Kawasan Kota Samarahan selaku penganjur utama "Program Kebangkitan Rakyat Sarawak" itu telah berjaya mendapat perhatian dan sokongan yang jitu daripada penduduk di Samarahan.

    Dua (2) program utama yang diadakan telah mendapat sambutan luar jangka daripada penduduk setempat terutamanya golongan muda di kawasan tersebut iaitu Konvoi dan Ceramah "Kebangkitan Rakyat Sarawak".

    Acara konvoi motorsikal yang diadakan pada sebelah petang telah menarik minat ratusan anak muda di sekitar Kota Samarahan.
    Upacara pelepasan peserta konvoi dilakukan oleh Saudara Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (Abang Mat) yang merupakan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat merangkap Penyelaras Parlimen Kota Samarahan.

    (Anak muda yang menyertai konvoi)
    Abang Mat yang kemudiannya juga turut menyertai konvoi tersebut telah berkunjung ke enam (6) buah kampung di sekitar Parlimen Kota Samarahan bagi mempromosikan program Ceramah Kebangkitan Rakyat Sarawak yang akan diadakan pada sebelah malam selain mengedarkan Risalah 12 Tawaran PAS Sarawak.

    Di sepanjang konvoi tersebut, penduduk sekitar turut memberi respon yang positif dengan melaungkan "Takbir", "Reformasi" dan "Tumbang BN" di samping kenderaan yang lalu-lalang juga turut membunyikan hon dan tanda ibu jari "Bagus" kepada peserta konvoi.

    Kondisi ini amat ditakuti oleh BN/PBB kerana peristiwa sebegini tidak pernah berlaku sebelum ini dan ianya merupakan tamparan yang cukup kuat kepada BN di situ dengan kemaraan dan penerimaan rakyat kepada PAS.

    Peserta konvoi pada petang itu kemudiannya berhenti berehat di masjid yang berhampiran untuk solat asar berjamaah dan seterusnya bergerak ke tapak ceramah kebangkitan rakyat.

    Pada malamnya pula, Ceramah Kebangkitan Rakyat diadakan di Kampung Tanjung Bundong dengan menampilkan penceramah yang terdiri daripada Haji Adam Ahid (Pesuruhjaya PAS Sarawak), Arif Ameran (PKR), ADUN Padungan Wong King Wei (DAP), Ustaz Misbahul Munir Masduki (Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak),  Datuk Seri Ir Haji Nizar Jamaluddin Ahli Jawatankuasa PAS Pusat merangkap Ahli Parlimen Bukit Gantang, selain Abang Mat sendiri selaku Penyelaras Parlimen Kota Samarahan.

    Kehadiran kira-kira 500 orang yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan etnik seperti Melayu, Cina dan Iban telah menunjukkan penerimaan dan sokongan masyarakat setempat terhadap PAS.

    Memetik ceramah yang disampaikan Abang Mat (gambar), "Mengikut laporan yang dibentang oleh Audit Negara, Negeri Sarawak merupakan di antara negeri yang terkaya di Malaysia, namun pada masa yang sama, rakyatnya juga tergolong di dalam lingkungan "Top 5" yang termiskin malah pernah menduduki tempat kedua termiskin di Malaysia.

    "Jika mengikut logik akal, sepatutnya tahap kemiskinan rakyat di Sarawak berada di tangga terbawah dalam carta, namun begitu, oleh kerana pentadbiran BN/PBB yang mengutamakan kroni maka jangan bermimpi untuk kek yang besar itu diagihkan kepada rakyat Sarawak".

    Katanya lagi, rakyat Sarawak harus menikmati pelbagai kemudahan asas, infrastruktur dan perkhidmatan yang terbaik daripada kerajaan negeri dan persekutuan, tetapi perkara tersebut hanyalah sebagai janji retorik atau janji pilihanraya semata-mata.

    Beliau juga mengajak orang ramai untuk membuat perbandingan dengan negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat yang mana pelbagai kemudahan dapat dinikmati oleh rakyat walaupun pendapatan negeri tersebut tidak seberapa.

    Sebagai contoh kerajaan negeri yang ditadbir oleh PAS di Kelantan mampu untuk memberi sumbangan kepada waris si mati dari golongan warga emas, bantuan perkahwinan kepada anak muda, bantuan kepada ibu tunggal dan banyak lagi insentif.

    Perkara ini tidak berlaku di Negeri Sarawak yang kaya raya ini. Malah katanya lagi, di Sarawak, keperluan asas seperti air bukannya kerajaan negeri hendak beri percuma, nak dapatkan air bersih pun merupakan satu kepayahan.

    Masalah keperluan asas dan infrastruktur banyak disentuh oleh beliau dengan memberi contoh kepada bekalan air di Asajaya sewaktu lawatan beliau ke Kampung Tambirat, Asajaya pada bulan lepas.

    "Paip-paip air sejak pilihanraya negeri tahun 2011, sampai sekarang masih bertaburan di tepi jalan. Dan sekarang selepas hampir dua (2) tahun, barulah projek pemasangan paip itu dijalankan.

    "Inikah pencapaian diutamakan? Sedangkan keperluan air ini amat penting kerana ianya merupakan keperluan asas di dalam kehidupan kita seharian. Mungkin, paip yang dipasang tahun ini hanya akan boleh digunakan masa Pilihanraya Negeri Sarawak akan datang," ujar beliaulagi.

    Dalam menutup pidatonya, Abang Mat mengajak rakyat menilai prestasi Ahli Parlimen BN di Kota Samarahan yang gagal mewakili pengundinya dan gagal untuk hadir ataupun berucap di dalam parlimen untuk mengutarakan masalah di situ.

    Beliau yang juga turut berucap di dalam Bahasa Iban, menyeru pengundi-pengundi di Parlimen Kota Samarahan agar berani membuat perubahan di dalam pilihanraya umum yang akan datang.

    (Membawa panji-panji PAS ke Kota Samarahan)

    "Kita 'Mansang Ngelaban' (bangkit melawan) di dalam Pilihanraya umum kali ini," katanya yang diberi tepukan gemuruh oleh hadirin yang hadir.

    Ceramah malam tadi diakhiri dengan Haji Nizar Jamaluddin yang berkongsi cerita berkenaan dengan kezaliman kerajaan BN sewaktu peristiwa rampasan kuasa di Perak.

    Selain itu, beliau juga turut menceritakan kejayaan kerajaan Pakatan Rakyat yang memerintah Perak walaupun hanya bagi tempoh sebelas (11) bulan sahaja iaitu di antaranya pemberian geran tanah kepada rakyat Perak yang belum memiliki tanah tanpa mengira bangsa, agama atau pahaman politik.

    Orang ramai sedikitpun tidak berganjak dari mendengar ceramah yang disampaikan sejak dari mula lagi walaupun masa sudah melewati waktu tengah malam. -Hrkh

    11 di miri sarawak - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    11 di miri sarawak - Google Blog Search


    ketua rumah panjang (tuai rumah) iban muslim <b>di miri sarawak</b>

    Posted: 22 Dec 2012 05:29 AM PST

    Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah islam dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberikan Kitab itu tidak berselisih (mengenai agama islam dan enggan menerimanya) melainkan setelah sampai kepada mereka pengetahuan yang sah tentang kebenarannya; (perselisihan itu pula) semata-mata kerana hasad dengki yang ada dalam kalangan mereka dan (ingatlah), sesiapa yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah, maka sesungguhnya Allah Amat segera hitungan hisabNya. [Surah Ali Imraan: Ayat19]

    11 di subis sarawak - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    11 di subis sarawak - Google Blog Search


    Perpaduan <b>di Sarawak</b> Memang Kelas!!! ~ Sibuti Selamanya™

    Posted: 31 Jan 2013 08:20 AM PST

    Semangat perpaduan yang jelas dapat dilihat ketika menyambut hari keputeraan Nabi Muhammad di Miri.  Inilah tali persaudaraan yang sangat dituntut untuk hormat-menghormati dan hidup dalam rukun damai.
    Perpaduan di Sarawak terbaik

    by Steve Annuar.Utusan Borneo

    MIRI: Semangat perpaduan kaum yang ditunjukkan oleh rakyat Sarawak adalah yang terbaik dan harus dijadikan contoh dan teladan oleh semua rakyat di Malaysia.

    Menteri Pelancongan Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg amat berbangga dengan keupayaan rakyat Sarawak dan mahu amalan berkenaan terus dihidupkan.

    "Kita berharap perpaduan yang ada di Sarawak akan memberi satu keinsafan kepada mereka yang mahu memecahbelahkan masyarakat," tegasnya ketika merasmikan perarakan Maulidur Rasul Peringkat Bahagian Miri di Dewan Suarah Miri semalam.

    Abang Johari turut menyeru umat Islam di negara ini agar mengukuhkan tali persaudaraan sesama mereka selain bekerjasama dengan kaum lain dalam membentuk sebuah negara yang aman, damai, makmur, selesa dan maju.

    Mengulas tentang sambutan Maulidur Rasul, Abang Johari yang juga Menteri Perumahan memberitahu, keperibadian dan corak pentadbiran Rasulullah SAW adalah dua aspek utama yang harus dibanggakan dan dicontohi oleh umat Islam.

    Pendekatan wasatiyyah atau jalan tengah yang dipelopori oleh Rasulullah membenarkan Islam diterima di Madinah oleh semua pihak tanpa mengira kaum, suku kaum dan kabilah.

    Corak pentadbiran Rasulullah berjaya menegakkan kesatuan ummah dan perpaduan masyarakat berbilang kaum dan kepercayaan di Madinah selepas penghijrahan dari Mekah ke Madinah.

    "Saya percaya kita (kerajaan) boleh menggunakan dasar berkenaan dengan adanya ilmu dan semangat toleransi yang tinggi (di kalangan rakyat).

    "Kerajaan boleh mencapai banyak kemajuan dengan mengamalkan dasar yang dipelopori oleh Rasulullah SAW," jelasnya.

    Terdahulu, Timbalan Residen merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Abdul Aziz Mohd Yusuf memberitahu, sebanyak 98 kontinjen melibatkan lebih 7,000 umat Islam di sini menjayakan perarakan semalam.

    Peserta terdiri daripada pelajar, kakitangan kerajaan dan swasta, ahli persatuan, kelab, serta penduduk kampung yang mewakili masjid dan surau di sini.

    Beliau memberitahu, pelbagai program keagamaan berupa ceramah dan pertandingan dianjurkan di masjid dan surau bertujuan meningkatkan pemahaman dan kepentingan sambutan Maulidur Rasul.

    Turut menyertai perarakan ialah Menteri Muda Perhubungan Datuk Lee Kim Shin, Menteri Muda Pembangunan Kanak-kanak, Keluarga dan Masyarakat, Rosey Yunus, Menteri Muda Bekalan Air Datuk Sylvester Entri Muran, Ahli Parlimen Sibuti Ahmad Lai Bujang, ADUN Lambir Ripin Lamat, Datuk Bandar Lawrence Lai, Residen Miri Antonio Kahti Galis, Temenggung Abdul Rahman Fadzil dan Setiausaha Politik Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Sebastian Ting.

    11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


    BUJANG SENANG ORG: GELOMBANG BIRU <b>DI SARIKEI</b>

    Posted: 29 Jan 2013 12:41 AM PST

    Sempena lawatan TPM DI SARIKEI

     

    BLOG SARAWAK

    Copyright 2010 All Rights Reserved