ads

Isnin, 23 April 2012

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Tips bercuti <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b> [Part 1] | --{@ Syarafina&#39;s Story <b>...</b>

Posted: 16 Apr 2012 05:47 AM PDT

Setelah beberapa hari I peram cerita ni, hari ni kena luahkan jugak.. Tak kira.. Tak kira.. Nanti basi berkulat habis tak laku.. Ni cerita yang cuti midsem hari tu lagi.. Sebenarnya, I baru je balik dari bercuti dengan keluarga I di Kuching, Sarawak 2 minggu lepas.. (Eh memang dah lama rupanya aku peram cerita nih T_T) Kitorang pergi hari Rabu 4 April, balik hari Sabtu 7 April.. 4 hari 3 malam je.. Tapi, seriously seronok weyh!
Mau tak seronok bila ma, abah, kakak-kakak, anak-anak buah semua berkumpul sama-sama??! Kak Long je tak dapat pergi.. Berkumpul sambil bercuti nih sebenarnya lain sikit feeling dia berbanding berkumpul dalam rumah je.. Lagi syokkk punya.. Hehe..
Sebenarnya, nak pergi Kuching nih dah lama dah plan.. Sejak setahun lepas lagi! Masa tuh, Abah tengah baca surat khabar.. Tiba-tiba terbelek part iklan Airasia yang gila punya murah.. I pun apa lagi, memang tak lepas peluang punya.. Terus ajak Ma Abah pergi bercuti.. Bila dah dapat persetujuan, I terus mesej Kak Long, Kak Ngah, Kak Chik ajak bercuti sekali.. Hehe..
Tapi tu setahun lepas.. Pejam celik pejam celik, rupanya dah masuk bulan April! Sebelum pergi Kuching, I balik bercuti kat rumah kejap 29 Mac tu.. 3 April tuh naik bas balik KL.. Sakit munggung oii duduk dalam bas 10 jam.. Ma Abah I rileks je naik flight petang tuh.. Heh..


Poyo je budak nih naik bas pakai spek hitam.. Silau arr nak tidur di siang hari.. Kurang nikmat tidur I nanti.. Hehe..
Flight nak pergi Kuching nih ambil masa lebih kurang 1 jam 40 minit je dari LCCT.. Dan disebabkan kitorang pergi sekeluarga, semua 11 seat kitorang conquer yoo! Dah laa ada 2 seat kosong sebab Kak Long dengan abang ipar I tak dapat ikut.. Ngeh3.. 



Satu lagi, korang tahu tak makanan dalam flight tuh adalah mahal? Mahal 2, 3 kali ganda kot daripada harga biasa.. I memang takkan pernah beli punya makanan dalam flight kecuali kalau ada orang sanggup belanja.. Contohnya, macam Kak Chik I yang belanja set nih.. Memang laju je laa I cakap nak.. Hehe.. (Kak Chik, if you read this, thank you.. Lain kali boleh belanja lagi.. hehe)
Tandoori tuh sebenarnya tipu je.. Set yang sebenar ada 2 keping sandwich besar yang boleh tahan sedap, air soya HomeSoy, dan Pringles mini.. Harga dia RM 15.. Mahal?? Murah?? 


Sampai Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, terpelik kejap sebab ada pemeriksaan imigresen.. Nama pun Antarabangsa kan, harus lah ada pemeriksaan imigresen.. Tapi, untuk pelancong tempatan dari semenanjung, dia bagi slip imigresen je.. Slip tu wajib disimpan untuk pemeriksaan imigresen masa keluar dari Kuching nanti.. 


Soal pengangkutan, memang dah tak perlu bersusah payah nak cari dekat airport, sebab kakak I dah tempah pakej pengangkutan awal-awal dari ZamTransportation.. Kiranya, masa kitorang sampai kat airport, dah ada orang yang menunggu dengan van kuningnya.. 




Hari pertama, tak ada ke mana-mana pun.. Dalam pakej pengangkutan tu pun, hari pertama dia cuma hantarkan kami ke tempat penginapan.. Oh! Dekat sana, kitorang sewa 1 apartment 2 bilik di Ariva Gateway Kuching.. Service apartment ni sangat selesa dan ada banyak kemudahan disediakan.. 


Contohnya, dapur dan peralatan memasak sekali dengan pinggan mangkuk sudu garpu semua ada.. Dalam tandas, ada disediakan mesin basuh dan pengering juga.. Pengering tuh sangat berguna oke! Lagi-lagi bila ada kolam renang yang sangat best di rooftop tingkat 16! Weee~!! 




Sepanjang 4 hari kitorang kat sana, 3 hari berturut-turut kami sekeluarga naik ke kolam.. Hehe.. Sebab tu I cakap mesin pengering tuh sangat berguna.. Kalau tak, mana sempat kering semua pakaian mandi yang basah tu.. 


Kolam renang dekat Ariva Gateway ni sangat best sebab dari situ kita boleh tengok pemandangan kota Kuching.. Disebabkan kolam renang ni dekat tingkat atas, air dia sangat laa sejuk ditambah dengan keadaan berangin.. Sampai menggigil gigil.. Lagi best, bila waktu sunset.. Cantik sangat subhanallah.. 




Makan malam hari pertama dekat Topspot Seafood Food Court.. Mulanya tercari-cari juga Topspot Seafood ni.. Sebab sepatutnya berdekatan je dengan apartment.. Rupanya?? Betul-betul sebelah apartment kami! 2 minit je kot berjalan dari apartment.. 



Di food court ni ada banyak kedai makan boleh dipilih.. Pilihan kami, kedai ABC kat belakang tu.. Kakak I cakap, kawan dia yang rekemen.. Tapi, bagi I kurang sedap sangat laa.. Sebab udang celup tepung dia manis! Lagi satu, bila kitorang duduk je, ada 2, 3 orang dari kedai yang berbeza akan datang untuk ambil order.. Jadi, jangan terus order je.. Tanya dulu diorang dari kedai mana.. 




Perut pun dah kenyang, masa untuk balik tidur dengan nyenyaknya!


Nota kaki: Dah panjang sangat dah ni.. Termuntah hijau nanti korang baca banyak-banyak.. Hehe.. Sambung part 2 pulak nanti.. 


Nota kaki II: I memang jakun.. Dah 21 tahun hidup kat bumi Malaysia, tapi ni baru kali pertama jejak kaki ke Borneo..

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di simunjan sarawak - Google Blog Search


Utusan <b>Sarawak</b> Sri Aman: Penyampaian BR1M <b>di Simunjan</b> lancar

Posted: 26 Feb 2012 12:46 AM PST



1. DOLLAH...Untuk persekolahan anak-anak
SIMUNJAN, Jumaat (24 Feb)  - Program pengagihan skim Bantuan Rakyat 1Malaysia atau BR1M kepada pemohon yang lulus di Majlis Daerah Simunjan (MDS) baru-baru ini berjalan lancar tanpa sebarang insiden yang tidak diingini berlaku.
Rata-rata penerima yang ditemui meluahkan rasa penghargaan dan terima kasih kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) yang memberi bantuan sebanyak RM500 seorang kepada pemohon yang layak.
Dollah Semail, 42 dari Kampung Hijrah, Simunjan berkata dengan adanya bantuan BR1M maka ia sekurang-kurangnya dapat membantu beliau membeli peralatan persekolahan untuk anak-anaknya.
Beliau yang hanya bekerja sebagai buruh kasar sudah mempunyai seramai lima anak berusia antara satu hingga 16 tahun itu mengucapkan terima kasih kepada kerajaan atas bantuan tersebut.
Seorang warga emas yang turut menerima bantuan tersebut iaitu Haji Ali Bol, 82 dari Kampung Lubok Punggor, Simunjan pula berkata bantuan tersebut secara tidak langsung dapat membantu meringankan perbelanjaan seharian beliau.
Pemberian BR1M ini katanya sekaligus membuktikan bahawa kerajaan BN cukup prihatin terhadap kebajikan hidup penduduk dengan meringankan beban hidup mereka dari masa ke semasa.
Dalam pada itu, jurucakap Pejabat Daerah Simunjan ketika dihubungi memberitahu bahawa pihaknya telah mengagihkan BR1M bagi peringkat pertama kepada 3,012 orang penerima yang layak dengan jumlah keseluruhan mencatat nilai RM1,506,000.
Semua pengagihan tersebut telah disampaikan oleh Ahli Parlimen Batang Sadong, Hajah Nancy Haji Shukri dan Menteri Muda Pembangunan Usahawan, Datuk Haji Mohd Naroden Haji Majais dalam dua upacara yang berasingan di MDS, Simunjan sebelum ini.

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


SWP sudah mula kempen, <b>Kanowit</b> sasaran pertama : my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2012 02:37 PM PDT

KANOWIT: Parti Pekerja Sarawak (SWP) kelihatan sudah mula berkempen petang kelmarin dengan sasaran pertamanya ialah Parlimen Kano-wit iaitu kerusi milik Parti Rakyat Sarawak (PRS).

Ketibaan bekas Ahli Parlimen Julau, Datuk Sng Chee Hua yang dikatakan mempunyai kaitan dengan SWP menaiki sebuah helikopter di Kompleks Sukan Kanowit pada jam 2.30 petang menimbulkan teka-teki dalam kala-ngan penduduk di kawasan tersebut.

Turut kelihatan bersama beliau menaiki helikopter itu ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelagus, George Lagong dan bekas Ketua Wanita PRS, Josephine Mawat.

Menyambut kedatangan mereka di kompleks sukan itu ialah Presiden Dayak Miri (DAM), Ellison Ludan yang diuar-uar akan bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) atas tiket SWP yang diluluskan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) baru-baru ini.

Menurut sumber, Ellison Ludan dijangka bertanding di kerusi Parlimen Kanowit pada PRU13 kelak.

Kedatangan Sng serta rombongannya ke pekan Kanowit, kata sumber, adalah untuk 'walkabout' dan beramah mesra dengan masyarakat di pekan Kanowit sambil memperke-nalkan Ellison.

"Ellison sambil ditemani Sng, George dan Josephine meluangkan masa kira-kira satu jam beramah mesra serta bersalaman dengan penduduk di pekan. Sng turut memperke-nalkan Ellison yang tidak asing lagi kepada orang ramai.

"Ellison merupakan pe-nyanyi Iban yang popular de-ngan lagu 'Penyayau Enda Luya' serta sebelum ini pernah menjadi pensyarah di sebuah universiti di Miri dan merupakan anak jati dari Ngungun, Kanowit.

"Saya sempat bersalaman dengan mereka ketika berada di sebuah kedai kopi di pekan dan 'walkabout' Sng itu melibatkan kempen sempena PRU13.

"Ini jelas bahawa SWP akan meletakkan calonnya di Parlimen Kanowit pada PRU13  kelak," jelas sumber kepada Utusan Borneo, semalam.

Menurutnya lagi, kedata-ngan Sng ke pekan Kanowit menguatkan lagi khabar angin bahawa SWP berminat untuk bertanding di kawasan-kawa-san PRS seperti yang dilaporkan oleh akhbar-akhbar se-belum ini.

"Sng sebenarnya adalah orang di sebalik takbir dalam SWP dan khabar angin sebelum ini bahawa SWP mempunyai kaitan dengannya adalah benar. Sepanjang 'walkabout' itu, beliau berkempen untuk SWP," katanya lagi.

Jelas sumber itu, rombong-an terbabit difahamkan akan meneruskan kempen mereka ke Jagau, Ngungun, Ngemah serta ke kawasan pedalaman Kanowit untuk tujuan yang sama pada hujung minggu ini.

Bagi mengesahkan perkara tersebut, Ellison bagaimanapun gagal dihubungi semalam kerana difahamkan berada di luar kawasan dan dipercayai sedang berkempen di kawa-san-kawasan tersebut.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

11 di betong sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di betong sarawak - Google Blog Search


Masalah Air <b>di</b> Pekan Kabong <b>Betong</b>, <b>Sarawak</b> | Aduan Rakyat Online

Posted: 03 Jan 2012 09:02 PM PST

Pekan Kabong, Betong Sarawak adalah merupakan salah satu kawasan yang terletak di Daerah Saratok. Pekan Kabong, Sarawak mempunyai populasi penduduk sekitar 14,000 orang.

Saya mewakili seluruh penduduk pekan Kabong ingin mengutarakan masalah yang telah dihadapi oleh seluruh penduduk Pekan Kabong sejak sekian lamanya.

Masalah utama yang dihadapi oleh penduduk sekitar ialah masalah air. Walaupun masalah ini telah diutarakan kepada pihak yang berkenaan, tetapi masalah ini masih tidak pernah selesai dan tidak diambil tindakan oleh pihak yang bertanggungjawab. Masalah ini akan menjadi semakin teruk apabila tibanya musim perayaan dan musim cuti sekolah. Hal ini adalah kerana banyak penggunaan air di setiap rumah pada masa tersebut yang menyebabkan berlakunya masalah air tidak keluar dari paip.

Lebih teruk lagi, bagi rumah penduduk yang berada di kawasan tinggi, air paip tidak akan keluar. Mungkin disebabkan tekanan airnya terlalu rendah. Kebanyakan penduduk terpaksa bergantung kepada air yang disimpan di dalam tangki dan tong air.

Penduduk terpaksa berjaga sehingga lewat malam hanya semata-mata menunggu air paip keluar dan seterusnya menyimpan air di dalam tong dan bekas air untuk kegunaan harian keesokan harinya.

Oleh sebab itu, besarlah harapan kami penduduk Pekan Kabong agar masalah ini dapat diatasi bagi memudahkan urusan harian penduduk di sekitarnya.

By: ARBI BIN TOM

PERINGATAN:  AduanRakyat.com.my tidak bertanggungjawab terhadap aduan yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian AduanRakyat.com.my.

Aduan yang berkaitan:

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Pesta Benak <b>Sri Aman</b>, <b>Sarawak</b> 2012 | Kamaluddin&#39;s Blog

Posted: 06 Apr 2012 07:17 AM PDT

- Apr 6, 2012 22:17:28.

Pesta Benak 2012 yang bermula hari ini hingga Ahad di sini, hari ini.
Benak berlaku setiap hari pada berbeza waktu apabila air pasang besar dari muara Batang Lupar menghala ke hulu kira-kira sejauh 120 kilometer dengan kelajuan kira-kira 30 km/jam. Pesta ini diadakan setiap tahun yang dimasukkan dalam kalendar pelancongan negeri ini sekaligus menjadikan fenomena ini sebagai tarikan utama pengunjung ke bandar itu khasnya dan negeri Sarawak umumnya.

Saya pasti anda semua pernah mendengar tentang meluncur ombak laut (sea surfing),tetapi saya yakin bahawa anda semua belum pernah lagi mendengar tentang meluncur ombak sungai (river surfing) dan saya juga percaya bahawa keunikan sukan yang amat menakjubkan ini hanya boleh didapati di Sarawak sahaja melalui festival tahunan iaitu Pesta Benak.

Benak juga dikenali sebagai "Tidal Bore", Benak berlaku pada setiap hari dengan jarak gelombang dan ketinggian ombak yang berbeza.

Bagaimanapun,sepanjang masa air pasang besar,ia boleh diperhatikan dengan jelas dan pada masa inilah luncur ombak sungai menjadi realiti.

Seperti yang kita tahu,hanya lima tempat di seluruh Asia yang mengalami kejadian Benak ini.Dan Sri Aman pasti akan menjanjikan kepuasan untuk melihat ombak yang terbaik.

Ia akan menjadi festival tahunan yang akan diadakan pada setiap tahun dan boleh menjadi destinasi perlancongan yang teramat mengujakan.

Jadi saya sarankan tuan-tuan dan puan-puan pergi ke Bandar Sri Aman untuk merasai sendiri keunikkan Pesta Beenak pada tahun ini yang mungkin akan menjanjikan kepuasan terhadap tuan-tuan dan puan-puan,ia sejajar dengan temanya Sri Aman Bandar Benak.

11 di daro sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di daro sarawak - Google Blog Search


Penternakan Burung Walet <b>di</b> Mukah hingga ke <b>Daro</b>, <b>Sarawak</b> telah

Posted: 13 Feb 2012 04:56 AM PST

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia....kepada usahawan-usahawan dan bakal usahawan yang baru menceburi mahupun yang telah menceburi dalam dunia industri penternakan burung walet Malaysia....hari demi hari berlalu banyak rumah burung yang dibina "bagai cendawan tumbuh selepas hujan"...
Dikawasan Mukah hingga ke Daro, banyak rumah burung yang dibina kerana di kawasan ini terdapat berjuta ekor burung walet dan merupakan laluan mereka pergi balik serta sarang yang dihasilkan burung walet di kawasan ini dikatakan mempunyai gred yang tinggi yang menyebabkan ramai usahawan yang membinanya rumah burung tersebut....jom kita layan zzZZzzzZ....




lihatlah di sebuah premis nie...
tingkat bawah tempat berniaga manakala di tingkat sebelah atas pula dijadikan tempat penternakan burung walet....lihatlah tu banyak burung walet terbang diatasnya...
tadi dari luaran saja kan dan sekarang di bahagian dalam BH nie pula...
banyak betul burung walet didalam BH ini....mesti cepat mereka membuat sarang kalau dah macam nie ha...
Gambar-Gambar BH yang diambil ini merupakan yang terdapat di sekitar perjalanan dari Mukah ke Daro, Sarawak....

Ini merupakan sebuah BH yang terdapat di jalan pantai Kampung Sungai Alo, Mukah...pemilihan kawasan yang baik kerana dikelilingi hutan tempat burung walet untuk mendapatkan makanan....



Sebuah BH yang terdapat di Kampung Petian, Mukah...
nampak kecil je kan tapi dalamnya betul2 holiow..
Sebuah lagi BH yang ideal kerana berdekatan dengan hutan punca sumber makanan walet...
BH ini terdapat di Kampung Judan, Mukah...
Mukah swiftlets eko-park yang terdapat di Kampung Penat, Oya/Dalat...
Disini menempatkan belasan buah BH dan ada lagi yang dalam proses pembinaan....
ini pon sama juga Mukah swiftlets eko-park....
ini merupakan BH dalam proses pembinaan...yang pertama sudah siap manakala dua lagi dalam perjalanan pembinaan....
bila di pandang dari jauh nampak macam sekolah je....tapi bukan sekolah sebenarnya rumah burung lh...
idea yang kreatif dan BH ini dibina berdekatan dengan hutan...senang lh walet mencari makanannya...
BH ini terdapat di Daro, Sarawak...
email me: eyrulz94@ymail.com
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved