ads

Selasa, 31 Julai 2012

11 di bau sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di bau sarawak - Google Blog Search


Pandelela Rinong <b>Di</b> Upacara Perasmian Sukan Olimpik London <b>...</b>

Posted: 27 Jul 2012 04:53 PM PDT

Gambar Pandelela Rinong

Pandelela Rinong Anak Pamg – pembawa bendera Malaysia di Upacara Perasmian Sukan Olimpik London 2012 yang berasal dari Bau,Sarawak. Lahir pada 2 Mac 1993 . Beliau adalah atlet terjun papan anjal. Pandelela ialah pemenang anugerah Olahragawati Kebangsaan 2011.

perarakan pasukan malaysia olimpik 2012

Inilah saat yang dinanti-nanti, rasa darah mengalir panas dengan semangat cintakan negara yang membuak-buak apabila melihat atlet negara berjalan megah dalam perarakan pembukaan Olimpik 2012.

Walaupun sepanjang hujung minggu ini warga siber agak riuh mengkritik logo dan lagu sempena Hari Merdeka ke 55 negara, tidak dinafikan rasa cinta, semangat pratriotik masih menebal di dalam jati diri semua orang. perasaan ini, rasa ini bukan boleh dinilai oleh pihak lain atau digambarkan dalam bentuk sekian-sekian. Ini adalah rasa yang dalam tak perlukan balasan.

perarakan masuk pasukan malaysia olimpik 2012

Sukan Olimpik 2012 atau secara rasminya "Games of the XXX Olympiad" (Sukan Olimpiad XXX) diadakan di London, England, United Kingdom dari  27 Julai – 12 Ogos 2012.   Kalau di  London 27 Julai masa majlis pembukaan, kita di Malaysia dah 28 Julai.

London menjadi tuan rumah Sukan Olimpik tiga kali, selepas tahun 1908 dan 1948.  Negara pertama yang menjadi tuan rumah sebanyak tiga kali.

Malaysia menghantar 30 atlet  yang mengambil bahagian di dalam sembilan acara sukan iaitu memanah, olahraga, badminton, berbasikal, terjun, lawan pedang, belayar, menembak dan berenang.

Tumpuan sudah semestinya kepada penembak wanita negara, Nur Suryani Mohamed Taibi yang sedang sarat mengandung lapan bulan.  Beliau satu-satunya penembak negara yang layak ke Olimpik 2012 secara merit.

Moga atlet kita mencapai kejayaan yang membanggakan di sana.

gambar pembukaan sukan olimpik 2012
Stadium Olimpik London

Rowan Atkinson Mr Bean

Mr Bean ( Rowan Atkinson ) pun buat persembahan bersama orkestra.  Gimik ketibaan Queen Elizabeth II melalui payung terjun dengan diiringi oleh James Bond (Daniel Craig) pun menarik.

gambar pembukaan sukan olimpik london 2012

gambar stadium olimpik london

Ini gambar pembukaan sukan Olimpik 2012 dari skrin tv kat rumah saya… cantiklah juga walaupun kamera senget  #pujidisisendiri

Banyaknya nama negara-negara yang tak pernah tahu muncul di kaca TV, jadi jangan terkejut kalau penduduk dunia lain  pun baru pertama kali mengetahui mengenai negara Malaysia.

Antaranya Gabon ,Burkina Faso, Kiribati , Vanuatu

gambar david beckham naik bot olimpik 2012

Perghhh………. macam Bond 007!  David Beckham memandu bot melalui Tower Bridge menuju ke Stadium Olimpik London membawa Jade Bailey yang membawa obor

gambar stadium olimpik london 2012

Gambar ni comel.  Stadium Olimpik London yang  menjadi tempat upacara perasmian dan upacara penutup pada 12 Ogos 2012 nanti menjadi perkampungan British dengan teme 'Green and Pleasant' .  Ada awan yang gebu-gebu lagi.

Gambar dari  london2012.com

Youtube juga menyediakan siaran langsung pembukaan Olmpik 2012 di Official Olympic Channel

logo olimpik 2012 dan maskot olimpik 2012Logo Olimpik 2012  dan Maskot

Post Lain Yang Berkaitan:

  1. Majlis Perasmian Pasaraya My Agro Hypermart Dan Karnival Asas Tani 2012
  2. Cuti Umum Malaysia 2012
  3. EURO 2012 – Belanda Adalah Netherlands Bukan Holland
  4. Gambar Pelajar Malaysia Yang Dirompak Di London
  5. Jadual Persekolahan 2012, Cuti Ganti Raya Cina Dan Raya Haji 2012

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


~UJANA RAUDHAH~: Cuti-cuti Malaysia <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 09 Jul 2012 02:01 AM PDT

Assalamualaikum wbt..

Hi, sebelum ke Sarawak..Wani kena stay kat umah abg dlu kat Sg. Besi sbb hubby ada team building kat Sungkai, Perak...2 malam jer..pastu terus naik belon ke Sarawak :)

Sampai kat airport Kuching, dah ada org tunggu...bro pemilik kete sewa...kami sewa kete viva..kereta baru lagi..alhamdulillah...

Destinasi seterusnya, kami pi hotel yg dah booking tu ler...hehe..hotel murah2 aja..area hotel grandcontinental kat Jalan Ban Hock...

Pas simpan2 barang, kami ke Masjid Negeri Sarawak...tercari2 jgk laa...sbb masa tu GPS tunjuk merapu jek..haha..kami tersilap pergi ke Majlis Bandaraya Kuching..kami ingatkan Masjid Negeri..lawak betol...yer lah kan...punyer nampak macam masjid dari jauh..pastu plak terletak tinggi je atas bukit...

Tpi jumpa jgk la masjid yg dicari tu :)

 Masjid Jamek Negeri Sarawak. Pemandangan dari dalam.
Lepas tu, kami gi round2 bandar kuching...singgah di Sarawak Plaza...asalnya nak cari main bazzar..tapi xjumpa..haha..beli biskut2 wat bekal kat hotel nanti...
Dalam ni xda apa sangat...jual2 mcm biasa jer...kalo nak gi shopping complex, baik gi The Spring..tapi kami xsempat pi..
Membeli belah apa yg patut, then terus balik hotel...ari first ni kami xjalan banyak tempat sangat..just nak familiar ngan jalan di Kuching ni jer...round2 suda...malam xkuar sbb hujan...So, ZZZzzzZZzz la jawabnye..
Hari ke 2, kami ke Damai Central...cantik pemandangan kat sini...berhadapan dengan Kg. Budaya Sarawak..Zafran bukan main seronok lagi..sbb ada kawasan yang lapang yang membolehkannya bebas..hehe...ibu dan ayah duk terkejar2 je laa...
Pemandangan di Damai Central..sangat mendamaikan :D
 budak happy!!! :D seronok sangat dia..kami datang pagi..suasana dia memang best...bagi sapa2 bercadang nak gi ke Damai central ni, better gi pagi sbb dalam kul 11 pg mcm tu, ada pertunjukan tarian kat Kg. Budaya...nak masuk ke Kg. Budaya tu dikenakan tiket RM60 bagi dewasa...
 Kg. Budaya Sarawak...just jalan kaki je dari Damai Central..dekat je...opposite side...
Gunung santubong...Subhanallah..cantik pemandangan ciptaan Allah...gambar ni kami amik dari Jambatan santubong...on da way balik ke Kuching.
Lepas tu, kami singgah di Kubah Ria...kat sni banyak gak jual2...ada food court yg besar..banyak pilihan makanan...
 Suasana di Kubah Ria waktu tengah hari...kalo nak pergi, gi waktu petang..lagi ramai orang dan kedai banyak yg buka..kat sni pon leh dapat kek lapis..
Okies...nanti wani sambung lagi yer di next entry :)

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved