ads

Ahad, 26 Jun 2011

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Kejampatka agi projek ngaga SMK Lingga | my <b>Sarawak</b> - News <b>...</b>

Posted: 25 Jun 2011 08:02 PM PDT

Tembu sekula nya ila, penyekut sekula sekondari ba Sri Aman ulih diputarka: Simoi

KUCHING: Simoi Peri (BN-Lingga) minta perintah ngaga projek sekula SMK Lingga ti baru dikejampatka agi ngambika penyekut nembiak ba dua bengkah sekula sekondari  di Sri Aman ulih diputarka.

Tu berindik ari penyampau nembiak ti besekula majak nambah ninting taun sereta begunaka sekula ti chukup nampung penyampau nembiak.

"Aku minta perintah ngenyampatka projek ngaga SMK Lingga ti baru ngambika penyekut ba sekula SMK Sri Aman enggau SMK Simanggang ulih diputarka," ku iya ba Aum Kunsil Nengeri  ti Ke-17 ditu, lemai kemari

Simoi ngenataika peminta iya berab enggau maya bejuraika usul terima kasih ngagai Ketuai Pemesai Menua ba Aum Kunsil Nengeri ti Ke-17 ditu, lemai kemari.

Namabahka nya iya minta perintah ngaga jalai Lingga, Sembau enggau Sri Aman ti balat udah rusak.

"Jalai Lingga, Sembau enggau Sri Aman neyentukka seharitu nadai kelai projek deka dipejalaika.

"Projek ke lubah tu ngenataika penanggul ngagai mensia mayuh ba kandang menua tu laban jalai nya lama udah rusak. Nya alai minta perintah ngeyampatka projek nya," ku iya.

Kelimpah ari nya, Simoi mega ngarapka Opis Betanam Betupi nyendiaka perengka guna sereta ngiring orang bumai btupi ba kandang menua Lingga.

"Minta Opis Betanam Betupi meri bantu racun indu utai enggau racun rumput ngagai orang bekebun bumai ba Maludam, Gran, Stumbin,  Seduku enggau Sri Aman sereta ngarapka ijinsi ti bekaul seruran ngiring sida.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


A GIFT OF LIFE: dia da tak ada

Posted: 25 Jun 2011 05:53 PM PDT

ok look at the title let me story yang saya dah x ada nenek lagi.

it hurt for us to accept it bukanya apa mcm tak dpt terima br je bulan lepas dgn dia bergurau and now dia da x ada.so it hard to believe la.and arwah nenek da selamat dikebumikan di Marudi Sarawak it far right it because dia nak di kebumikan sebelah arwah atok saya. Ahh lagi sedih kan. let me story sikit la apa yg terjadi pada 22/6/2011

okay pagi tu siap2 pegi sekolah sampai je sekolah rasa lain sangat tau rasa berdebar rasa nervous takut la mcm la after hbs perhimpunan tu terus msk kelas mmg x dpt nak pay attention la kan rasa berdebar kan mcm mana nak blaja kan? so msk waktu ke3 msk bilik masak kan start kat situ la rasa mcm takut sangat if ada je org depan pintu tu ingat anybody nak ambil saya balk tu la bila dah msk waktu ke4 tgh syok buat kerja tiba2 iqah dtg gaya dia da lain mcm lari blk kelas amik beg pastu ckp2 ngan ustazah jap then lari pg dpn pagar ayah amik naik moto so dia hantar iqah dulu then ayah dtg pegi hospital around pukul 10.20 mcm tu then samoai sana saya mcm blur sikit tgk abg ee ddk mcm org kalah judi iqah dah nangis2 eyfa nisha n zaidah pun da nangis it scared okay.then ngah suruh msk so saya pon tabahkan hati masuk dlm tu tgk mesin pernafasan nenek nadi dia da 30 je so saya takut sangt then saya pon nangis la ushh lama la jgk rtsaya berendam dgn air mata then abg ee ajak hantar anjang gi airpot then after hanta blk g hospital blk duduk sana around 12.40 mcm tu kitaorg sume da berkumpul ddk dkt sana imagine la saya pakai baju puteri islam je ouh then kitaorg bercerita skjp around pkl 1.20 mcm tu tiba2 ummi keluar ummi peluk embok okay time tu saya dapat rasa lain sikit then sume kazen yg lain da lari msk ICU then i a little bit afraid then taya embok kenapa then embok ckp nenek da tak ada and i a little bit shock ckp huh nenek x ada okay time tu feeling msh lagi blur then ckp to my next kazen dia tergamam tak berkelip langsung mata dia tiba2 mama uteh kuar ckp pegi tgk nenek bila msk dlm tu sedih sgt tegk mesin pernafasan dia da (0) da terkjut sangat tau.

dia nak di kebumikan di marudi sarawak di sebelah kubur atok saya sedih sangat jenazah dia dhantar melalui kapal terbang pegi sana wa dora ckp bila jenazah dia sampai ringan je dan wangi ouh kitaorg kat sini nangis je la.

okayla bye

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di miri sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di miri sarawak - Google Blog Search


Lagi kes mati lemas <b>di Miri</b> dalam tempoh seminggu | my <b>Sarawak</b> <b>...</b>

Posted: 21 Jun 2011 08:43 PM PDT

Posted on 22 June 2011.

SEDIH: Daud Sulamat (kanan) meratapi mayat anaknya, Hakimi Daud yang ditemui mati lemas di Sungai RPR Batu 6, di Miri, semalam.

MIRI: Kegembiraan empat sahabat ketika sedang mandi di Sungai Rancangan Perumahan Rakyat (RPR) Batu 6, dekat sini bertukar tragedi apabila salah seorang dari mereka mati lemas dihanyutkan air deras, semalam.

Ketua Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Lopeng, Mat Ayub Hassan berkata mayat Hakimi Daud, 10, ditemui terapung oleh penduduk kampung kira-kira 100 meter dari tempat mangsa dipercayai terjun.

"Kita telah memulakan operasi mencari dan menyelamat sejak petang kelmarin dan operasi tersebut diteruskan pada hari ini (semalam), hasilnya kita telah menemui mayat Hakimi sekitar jam 2.36 petang," katanya ketika ditemui semalam.

Mat Ayub memberitahu, seramai 46 anggota terdiri daripada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia, Polis Marin, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Jabatan Bomba dan Penyelamat serta orang awam terlibat dalam operasi tersebut.

Menurutnya lagi, operasi mencari Hakimi diteruskan bermula jam 6 pagi semalam selepas usaha mencarinya dihentikan sekitar jam 10 malam kelmarin.

"Kita menerima panggilan kecemasan sekitar jam 6.25 petang kelmarin dan kita bersama 10 anggota bersama satu bot telah bergegas ke lokasi kejadian untuk mencari dan menyelamat mangsa," kata-nya.

Sementara itu, Hakimi dipercayai terjun ke sungai bersama tiga lagi rakannya untuk mandi, namun akibat air terlalu deras, mangsa telah di-tarik ke tengah sungai.

Menurut saksi kejadian, Suriati Abdul Hadi, 36, ketika kejadian, dia sedang berehat di beranda rumahnya sebelum digemparkan dengan kejadian lemas tersebut.

"Sebaik sahaja saya mendengar jeritan orang lemas, saya terus terjun ke sungai untuk mencari mangsa dan ketika itu, saya ada melihat tangan mangsa yang kemudiannya dihanyutkan ke tengah sungai," katanya ketika ditemui semalam.

Suriati yang menyangka anak perempuan yang lemas ketika kejadian sempat memberitahu dia adalah orang pertama terjun ke sungai berkenaan untuk menghulurkan bantuan kepada mangsa namun usaha itu gagal.

"Saya cuba mencari Hakimi di sekitar kawasan kejadian namun akibat air terlalu deras, saya terpaksa naik ke tebing dan memberitahu kejadian itu kepada keluarga mangsa sekitar jam 6.05 petang kelmarin," katanya.

Selepas memaklumkan kejadian itu, Suriati bersama beberapa orang penduduk kampung terjun sekali lagi untuk mencari mangsa namun akibat air terlalu deras, usaha itu dihentikan sementara.

Dalam pada itu, ayah mangsa, Daud Sulamat, 51, memberitahu dia mengetahui kejadian itu sekitar jam 6 petang selepas dimaklumkan oleh isterinya.

"Hakimi keluar dari rumah melalui pintu dapur sekitar jam 4 petang untuk bermain bersama rakannya dan saya tidak menyangka dia mandi ke sungai kerana dia tidak pandai berenang," katanya.

Hakimi merupakan anak bongsu daripada lima adik-beradik dan mangsa tidak menunjukkan sebarang kejadian aneh sebelum kejadian, demikian menurut ayahnya.

Ini merupakan kejadian lemas kedua berlaku di sini, selepas kes pertama yang berlaku pada Rabu lepas, membabitkan seorang pelajar sekolah menengah, Kenneth Sirai, 15, yang lemas semasa berenang di laut berdekatan pantai Marina Bay di sini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

11 di lundu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


.: BERJALAN JALAN <b>DI</b> AIR TEWJUN DAN PANTAI <b>LUNDU SARAWAK</b>

Posted: 17 Jun 2011 12:50 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]BERJALAN JALAN DI AIR TEWJUN DAN PANTAI LUNDU SARAWAK. Posted by AnTaBeLLuM...... at 12:50 AM · Email This BlogThis! Share to Twitter Share to Facebook Share to Google Buzz ...

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


F A R A H K E I F L I: rumah panjang <b>di padawan</b>,borneo <b>sarawak</b>

Posted: 15 May 2011 03:48 AM PDT

weekend yang best tapi penat. semalam kitorang pergi puncak borneo lah. mulanya janji nak pergi tengok orang utan, tapi last2 pergi rumah panjang dekat padawan. kawan edy cakap nak pergi puncak borneo sebab nak tengok orang utan, so kami pun setuju la. sebab tak pernah sampai sana lagi. aku memang la baru dok berape bulan je. tapi edy pun tak pernah pergi jugak. kitorang pergi 2 buah kete. jauh ok. sampai aku dah pening2 lalat, nak muntah la. sampai je, kawan edy yang ajak kitorang tuh bawa pergi rumah panjang. masa tuh pukul 3lebih la. panas ok. tapi dah alang2 sampai, kitorang masuk la jugak. bayo rm8 sorang.
bagi aku la kan, tak best pun pergi sini. baik pergi kampung budaya. lagi meriah kot. siap ada tarian ape semua. kat sini tempat dorang menginap, so kurang umphh la sikit. melainkan kalau ada pesta ape2 best kot.

mula2 kena register dulu. masa register ni dorang tawarkan kita arak wangi. dia macam tuak la. tapi kita tak minum. dorang pun faham kita semua islam kan. cuma kita beli air mineral. haus kot panas2 gini. masa ni aku masih pening2 lagi. tapi gagahkan jugak.

kat sini memang tempat dorang menginap. kira memang rumah dorang la. tapi dorang dah maju la sikit. tapi ada lagi elemen2 kebudayaan dorang. kitorang boleh ambik gambar rumah2 je. nak ambik gambar orang2 situ, kita kena mintak izin. kalau dorang taknak, jangan pandai2 ko nak curi2 ambik. nak kena supit tak?muahaha.. kerja dorang buat kraft tangan, anyam tikar dengan tangan ok. kagum gilak. oh yea, lantai rumah dorang buat dengan buluh. aku nak jalan pun risau. yela, buluh kan bukan tahan lasak sangat. dah la aku tengok buluh macam dah lama je. pastu buluh2 tuh dorang ikat guna rotan saje.

kita memang tak boleh nak tahu sangat apa ada kat dalam rumah mereka. mereka pun nak privasi jugak. so kita tengok kat luar je. cuma kitorang masuk rumah panggah. tapi takde ape pun. cuma ada tengkorak je.

aku gemok. tapi ehem. nanti je la cerita.


kami. fenat gila. aku sebenarnya kesian kak shima. dia pregnant. tapi dek kerana suami, gagahkan jugak. 2 orang sebelah kiri tuh kawan edy jugak. yang pakai baju putih tuh manyak masyukkk beb. dah la bujang lagi. yela, dia punya elaun berganda2 dari edy tau. aku rasa elaun edy dah banyak dia lagi la. pengsan makcik. tapi dia nak kawin dah hujung tahun ni.

klik sini korang cantik/hensem ;p
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sarawak - Google Blog Search


MoCS backs DAP reps on ceremonial garb | Free Malaysia Today

Posted: 25 Jun 2011 12:07 AM PDT

It's disturbing that BN politicians are turning it into a religious issue when it was a non-issue from the start, says its chief Francis .

KUCHING: Movement for change, Sarawak (MoCS) has criticised Barisan Nasional politicians for turning the 'ceremonial attire" issue into a religious issue.

MoCS leader Francis Siah said that since DUN (state assembly) members have been given an option to don the ceremonial attire, it is a non-issue.

"DAP elected representatives have the right not to wear it if they so wish. MoCS supports their decision to forgo the dress code," he said.

"MoCS finds it disturbing that certain BN politicians are turning it into a religious issue when it was a non-issue from the start.

"It seems to be a trend of the Sarawak government in recent years to splash on unnecessary 'bunga bunga' items.

"Sarawak has become a very 'showy' state, wasting public funds just to make some people feel good about themselves or to enable them to show off," said Siah.

"Is the ceremonial attire for elected reps a 'want' or a 'need'," Siah asked, pointing out that before it was introduced, DUN members served just as well in their normal suits.

He said that even the American President, the most powerful political leader in the world, does not need ceremonial attire.

"So too, the British Prime Minister. The United States and Britain also have rich cultures and traditions.

"The difference between them, and us in Sarawak, is that they do not waste tax payers' money on ceremonies and dress codes to show off, while we seem to relish in doing so.

"The ceremonial attire for a DUN member is said to cost about RM4,000. That amount is enough to purchase school uniforms for 200 primary school children.

"MoCS also asks the state sovernment to stop introducing new awards on the occasion of the Yang di-Pertua Negeri's birthday.

"The state has more than enough of such awards to cause others to label Sarawakians as 'orang orang gila pangkat', said Siah.

"The more such awards are dished out, the more it would cost the state. The government has to tighten its belt on 'bunga bunga' events in the interests of the people," he added.

Meanwhile, a leader of Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) accused DAP assemblymen of not respecting the constitution and the Head of State for refusing to wear the official garb.

"The wearing of the ceremonial attire is a gesture of respect to the constitution and to the Yang di-Pertua Negeri Sarawak," said PBB deputy president Abang Johari Openg.

Both Abang Johari and the Speaker of the Assembly Asfia Awang Nassar explained that songkok itself does not have any religious connotation.

"It is wrong to think that a songkok shows your religion. Wearing it does not signify that a person is a Muslim," said Asfia.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ustazcyber online: Terdapat 27902 Isi Rumah Miskin Tegar <b>Di negeri</b> <b>...</b>

Posted: 22 Jun 2011 11:43 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Terdapat 27902 Isi Rumah Miskin Tegar Di negeri Sarawak yang kaya dengan petrolium dan balak. Dicatat oleh ustazcyber di 2:43:00 PM. KUCHING, 23 Jun (Bernama) -- Sejumlah 27902 Ketua Isi Rumah (KIR) atau 49.8 peratus ...
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved