ads

Isnin, 29 Ogos 2011

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


RMK-10: RM160 juta untuk pembangunan pendidikan MARA <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 26 Aug 2011 10:53 PM PDT

SUMBANGAN RAYA: Shafie (dua kiri) dan Abang Johari (kiri) menyampaikan sumbangan raya kepada penerima.

Ia adalah peruntukan di bawah MARA bagi tujuan pembangunan pendidikan di Sarawak

KUCHING: Kerajaan persekutuan telah memperuntukkan kira-kira RM160 juta di bawah Majlis Amanah Rakyat (MARA) bagi tujuan pembangunan pendidikan di Sarawak.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, peruntukan yang disalurkan melalui Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) itu merangkumi penubuhan beberapa pusat GIATMARA di seluruh negeri.

"Ia meliputi penubuhan pusat GIATMARA seperti di Kanowit, Limbang, Hulu Rajang, Igan, Lanang dan Bandar Kuching.

"Ia termasuk program pembesaran dan peningkatan melibatkan 12 pusat GIATMARA di Sarawak," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis menyampaikan sumbangan raya dan buka puasa yang dihadiri Menteri Perumahan dan Pembangunan Bandar Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg dan Ahli Parlimen Petra Jaya Datuk Fadillah Yusof di Institut Kemahiran MARA di sini, malam semalam.
Usaha itu, kata Shafie sejajar dengan kehendak kerajaan untuk mempertingkatkan pengetahuan dan pendidikan anak-anak di negara ini.

"Pastikan anak-anak kita berpengetahuan untuk menyumbang kepada pembangunan negara dan bangsa," katanya sambil menambah ia juga sebagai persediaan menghadapi cabaran gelombang ekonomi dan politik negara.

Shafie dalam pada itu memberitahu bahawa kerajaan persekutuan, selain itu turut meluluskan sebanyak 183 permohonan di negeri ini sebagai program keusahawanan MARA.

Ia kata beliau bagi Skim Pembiayaan Kontrak Ekspres (SpiKE) dan Pembiayaan Peningkatan Perniagaan (3P) dengan melibatkan hampir RM15 juta peruntukan.

"Salah satu daripada usaha yang turut dilakukan oleh kementerian adalah usaha membaik pulih rumah dan kediaman penduduk miskin termasuk di Kuching," tegasnya.

Menurut beliau lagi, program yang dijalankan GIATMARA dengan memberi bantuan baik pulih rumah adalah sebahagian daripada komitmen kerajaan untuk menghulurkan bantuan agar kediaman rakyat termiskin dibela sewajarnya.

Tambahnya, beliau telah mengarahkan kepada pihak GIATMARA untuk mengenal pasti dan mengesan masyarakat yang perlu dibantu melalui projek Bina Baru (BB) dan Baik Pulih (BP) di bawah Program Bantuan Rumah (PBR) GIATMARA.

"Pada tahun ini, bagi projek BB kita anggarkan sebanyak 128 buah rumah disiapkan manakala projek BP pula melibatkan sebanyak 965 buah rumah di seluruh Sarawak," kata Shafie.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Samariang Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali, ADUN Pantai Damai Dr Abdul Rahman Junaidi dan ADUN Demak Laut Dr Hazland Abang Hipni.

- UB

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Dari KacaMata IYRIN: Tempat-tempat menarik <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 18 Aug 2011 11:41 PM PDT

Biasa nya kalau sebelum pergi traveling, I suka buat sendiri online research mengenai tempat yang akan dilawati nanti. I lebih suka berjalan sendiri tanpa menggunakan tourist guide mahupun driver. Travel sendiri ni lagi terasa adventure dan tak terikat sangat dengan sebarang aktiviti. Bebas nak buat apa pun.

 

Macam sebelum ni I pergi Bandung pun main gamble je. Pusing-pusing cari jalan sendiri.

 

Tempat-tempat ni memang wajib kena pergi kalau melancong ke Sarawak.

 

1. Sarawak Culture Village

Culturalvillage

I dah buat entry pasal Cultural village atau muzium hidup (bukan macam night at the muzium ye) masa pergi Kuching last month. Boleh baca kat SINI.

 

Apa yang best sangat Sarawak Cultural Village ni?

Kita boleh belajar pelbagai jenis benda baru. Dari segi kebudayaan, music, makanan, rumah panjang yang berbeza, agama dan pelbagai lagi yang menarik.

 

  • Sarawak Cultural village terletak kira-kira 35KM dari Kuching dan berhampiran Gunung Santubong. Kira-kira 45 minit drive. Cara nak pergi ke sana boleh la drive sendiri (kereta sewa), sewa teksi, driver atau pun melalui tourist guide. Ada juga sesetengah hotel menyediakan free shuttle van untuk ke sana. Yang ni kena check la dengan Hotel ada di sediakan ke tak. Macam 360 hotel yang I sewa dulu ada service ni. Tapi first come first serve la.  

 

Culturalvillage63

Entrance Fee:

Adult RM60

Student: RM15 (with student card)

Senior citizen: RM30

Waktu untuk show:

11.00 pagi & 4.00 petang.

 

 

Make sure datang pada masa show ni. Sebab pelancong akan di persembahkan dengan pelbagai bentuk tarian mengikut budaya masing-masing. Persembahan ni memang wajib kena tengok. Aksi menyumpit pun ada sekali.

  • Di dalam ni terdapat 7 jenis buah rumah yang melambangkan kebudayaan dan etnik yang berbeza. Antara rumah yang ada ialah:

 

  • ° Rumah Cina
  • ° Rumah Melayu
  • ° Rumah Melanau
  • ° Rumah Orang Ulu
  • ° Rumah Penan
  • ° Rumah Iban
  • ° Rumah Bidayuh

 

 

  • Rumah-rumah ni dibina dengan amat menarik sekali dan memang menyerupai bentuk rumah yang asal. Bila masuk kedalam rumah-rumah tersebut, kita akan di bawa untuk mendalami kebudayaan kaum masing-masing. Believe me, you'lls tak akan rasa bosan punya masuk sini. Experience yang sangat priceless!

 

Recommendation: Highly recommended

2. Semenggoh Wildlife Centre

semenggoh16

Semenggoh terletak kira-kira 25km dari bandar Kuching. Untuk ke Semenggoh, ada di sediakan public transportation. Sesetengah hotel ada menyediakan shuttle van yang direct terus ke sini. Macam 360 hotel yang I duduk tempoh hari, ada menyediakan free shuttle van.

Entrance fee:

RM3

Feeding Time:

9:00 pagi – 10:00 pagi & 3:00 petang – 4:00 petang.

Orang Utan bukan duduk di dalam sangkar sebaliknya akan di biar kan bebas berkeliaran di dalam hutan.  Sebab itu laj kena datang masa feeding time. Time ni baru akan dibenarkan pelawat untuk masuk ke kawasan feeding dan lihat sendiri Orang utan secara dekat. But don't put so much expectation ye. Ada masa nya orang utan ni tak keluar mungkin sebab dah kenyang makan buah-buahan yang ada dalam hutan especially pada musim buah.

I managed to see 4-5 orang utan masa I datang tempoh hari. Sangat menarik sebab boleh tengok aksi dari orang utan mengopek kelapa, makan dan bergayutan. Memang tak akan jemu langsung.

 

Recommendation: Highly recommended

 

3. Pasar Serikin

serikin06

Untuk kaki shopping sekalian, kalau pergi ke Kuching mesti kena singgah Serikin yang terletak berhampiran sempadan Kalimantan iaitu di daerah Bau. Kira-kira 80km dari bandar Kuching. Kampung Serikin ni tersangat la glam dengan kedai yang di buka pada weekend. Kebanyakkan peniaga adalah dari Indonesia dan barang dagangan semua memang dari sana.

Pasar Serikin dibuka pada hari Sabtu dan Ahad saja dari jam 7.00 pagi sehingga 2.00 petang

Antara barangan jual beli kat sana seperti:

° Telekung

° pakaian dewasa & kana-kanak

° Tudung

° kain

° Handbag

° handicrafts

° Jamu

° etc

serikin39

Barang-barang dari Indonesia ni boleh di dapati dengan harga yang murah..ni orang yang kata. Tapi aku kata..barang tak la murah mana pun dan kebanyakkan kedai kat situ jual barang yang lebih kurang sama. Lagi satu panas terik kat sana. I tak banyak membeli pun masa pergi sana tempoh hari. Tak berapa minat la sana.

  

Lagi satu, Pasar Serikin ni terletak berhampiran beberapa kawasan pelancongan seperti Tasik Bi-ru, Gua Angin dan Gua Farry. So lepas penat bershopping boleh la singgah ke destinasi tersebut.

Recommendation: Nak pergi pun boleh, tak pergi pun tak apa.

Cukup la sampai sini. Nanti I sambung lagi tempat-tempat yang menarik di Kuching. Ada banyakkkk lagi…Tunggu yer :)

p/s: recommendation tu mengikut kesukaan, minat dan citarasa I. Mungkin ada yang suka, ada yang kurang gemar. Different people different taste.

Share This Post to Others:

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


Gerbang Tempur Puteri UMNO (Malaysia): Kesihatan : Buktikan Apa <b>...</b>

Posted: 26 Aug 2011 02:43 AM PDT


Pembangkang boleh 'auta' atau tabur janji apa sahaja, tetapi hakikatnya kerajaan Barisan Nasional memperuntukkan antara RM14 bilion dan RM16 bilion setahun untuk menyediakan perkhidmatan kesihatan untuk rakyat, kata Menteri KEsihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.
Katanya peruntukan itu menampung kira-kira 98 peratus kos perkhidmatan kesihatan dan kerajaan komited untuk menyediakan lebih banyak kemudahan kesihatan untuk rakyat jelata.
Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan, komitmen kerajaan BN kepada kesihatan rakyat termasuk di kawasan pendalaman ditunjukkan selepas penduduk Kinabantangan Sabah akan menikmati perkhidmatan klinik bot 1Malaysia selewat-lewatnya hujung tahun ini.
Sebelum ini, penduduk berhampiran Sungai Baram di Marudi, Sarawak , telah menikmati kemudahan serupa April lalu.
Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata pihaknya kini dalam proses untuk merealisasikan perkhidmatan klinik bot Sungai Kinabatangan, yang mensasarkan penduduk kampung di sepanjang pinggir sungai itu dan kawasan Sukau.
"Kami tidak mempunyai satu rangka masa... diharapkan pada penghujung tahun tetapi kami harap lebih awal dari waktu itu," katanya.
Seperti klinik bot pertama di Marudi, Rosnah berkata bot bagi perkhidmatan di Kinabatangan itu akan dibiayai Yayasan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
"Untuk perkhidmatan itu, kita tempatkan seorang doktor, yang dibantu oleh beberapa petugas lain seperti pembantu perubatan, jururawat am, doktor gigi dan ahli farmasi," katanya.
Petikan Agenda Daily
p/s : Puak pembangkang sudah gila meroyan dan dah jadi guru Yahya pula. Rupanya guna ayat mudah pun tak faham. Lawak jer..

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sarikei sarawak - Google Blog Search


<b>SARAWAK</b> KU: <b>Sarikei</b>

Posted: 21 Jun 2011 07:47 AM PDT

SARIKEI

Sarikei merupakan salah satu daripada sebelas bahagian di Sarawak (dahulu dikenali sebagai Bahagian Keenam). Di bawah pentadbiran bahagian Sarikei terdapat empat buah daerah kecil iaitu bandar Sarikei, Maradong, Julau dan Pakan.
Bandar Sarikei terletak di tepi sungai Rajang yang merupakan sungai terpanjang di Malaysia. Sarikei didiami oleh pelbagai etnik yang terdiri daripada kaum Cina, Iban, Melanau dan Melayu.
Pekan-pekan kecil di dalam daerah Sarikei termasuklah Pakan, Bintangor, Jaka, Belawai dan Tanjung Manis. Kedudukan bandar Sarikei di tengah-tengah menjadikannya bandar persinggahan bagi mereka yang dalam perjalanan dari Kuching ke Sibu yang dihubungi melalui jalan raya ataupun melalui pengangkutan sungai dengan menaiki bot ekspres. Terdapat juga perkhidmatan pengangkutan bas awam dari Kuching ke Sarikei dan seterusnya ke Sibu.
Sarikei amat sinonim dengan produk tanaman buah nenas Sarikei. Selain daripada itu, Sarikei juga terkenal dengan hasil buah dabai dan buah durian. Bandar ini menjadi pusat pemasaran sesar unjur, sejenis makanan popular di kalangan kaum Melanau.

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lubok antu sarawak - Google Blog Search


Dr Rayong enggau Nyalau ngamatka danji <b>di</b> Pelasok | BorneoPost <b>...</b>

Posted: 22 Aug 2011 08:13 PM PDT

Posted on August 23, 2011, Tuesday

ENGKILILI: Kaban Parlimen Lubok Antu William Nyalau ak Badak enggau Kaban Kunsil Nengeri (ADUN) Engkilili Dr Johnical Rayong Ngipa udah nyuaka tulung perintah RM209,500 kena nyeruri 419 pintu bilik ari 18 kayu rumah panjai ba Pelasok.

Ari duit tulung nya dia tiap ruang bilik diungkupka RM500.

Ku Dr Rayong, duit tulung tu disemayaka lebuh pengawa bepilih besai menua tu tadi.

Nyadi tu madangka perintah Barisan Nasional (BN) enda bebulaka semaya enggau rayat.

"Aku arapka duit tulung tu dikena meli perengka kena ngeripir rumah tauka dikena ngaduka pekara bukai ti beguna ba kita ," ku iya.

Iya bejaku munyi nya ba Pengerami Ketuai Begulai enggau Rayat ti diatur Komiti Pemansang enggau Pengelikun Genturung Pendiau (JKKK) Tr Mani, Pelasok ba Balai Raya Skim Skrang, kena Hari Enam tu tadi.

Pengerami nya udah dipejadika Kaban Parlimen Lubok Antu William Nyalau ak Badak.

Nyerumba pengerami nya, Dr Rayong udah ngungkupka belanja Projek Mit Pemansang Menua Pesisir (MRP) RM300 sepintu, lalu Nyalau meri RM1000 sepintu ngagai 36 pintu bilik ba rumah panjai Mani, Pelasok kena nulung sida serumah ngaga rumah baru sepengudah rumah lama sida iya dituntung penusah angus dalam taun 2008 suba.

Ku Dr Rayong, penegap politik enggau penyerakup rayat nyadika tulang belakang pemujur semua projek pemansang ba menua tu.

Dua pekara tu pemadu beguna ngambika perintah ulih bejalaika mayuh bengkah projek pemansang ungkup rayat sekalika ba kandang nengeri tauka menua pesisir.

Ku iya, menua pesisir agi begunaka projek pemansang ari perintah BN. Berindik ari kededua kebuah nya tadi patut dipegai kena ngerembaika pemansang ba menua tu.

"Aku minta semua rayat enda ngira penatai, bansa enggau jalai pengarap patut bekerejasama nentuka semua agenda pemansang ari perintah terus diberi sereta diterima ba DUN Engkilili tu ila," ku iya.

Sama bisi enggau ngulu pengerami nya Pemesai ari Opis Pelilih Mit menua Lubok Antu Encik Jack Aman anak Luat, bala raban opis Pelilih Mit Menua Engkilili enggau bala ketuai raban bansa ba genturung menua Engkilili.

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved