ads

Khamis, 31 Mei 2012

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


MIMPI SENJA: [Video] Ceramah DSAI <b>di Kanowit</b>, <b>Sarawak</b> : Curi <b>...</b>

Posted: 31 May 2012 07:02 AM PDT

MIMPI SENJA: [Video] Ceramah DSAI di Kanowit, Sarawak : Curi salah, curi ayam salah, menteri curi lembu TAK SALAH ..

Tanah NCR <b>di Kanowit</b> mujur dikemansang nengah <b>...</b> - My <b>Sarawak</b>

Posted: 18 May 2012 06:05 PM PDT

KUCHING: Penyampau tanah adat asal Bumiputera (NCR) mujur dikemansang nengah projek nanam sawit bisi enam bengkah endur enggau sekeda projek ke benung diperambu di menua Kanowit.

Menteri Muda Pemansang Tanah Datuk Gramong Juna madah ba siti ari projek ke dikelala enggau nama Kanowit Blok B enggau D, sepemesai 12,639 hektar tauka 90.7 persin udah ditanam enggau sawit.

"Ba projek ke dikelala Kanowit Blok A, ba pemesai 3,100 hektar, alai urung 1,900 hektar tauka 61.2 persin udah alai bekebun," ku iya.

Iya nandu, ba tiga buah projek bukai, iya nya Majau/Poi, Kanowit Blok C enggau Lesih, udah nyain Sempekat Pemereti Ati (MoU) ba pengawa kunsi (JVA) tang lalu bedau netapka utai ke deka ditanam dia.

Ba sebengkah agi endur, iya nya di Kabah, JVA lalu bedau digaga.

Iya madah baka tu nyaut tanya ari Kaban Kunsil Nengeri (ADUN) Ngemah Alexander Vincent nanya pemujur tanah NCR dikemansangka alai endur bekebun sawit di Kanowit ba Aum Kunsil Nengeri (DUN) Renggat Kedua ba hari keempat ditu, ensana.

Kelimpah ari nya, ba pekara ke sama nya mega, Menteri Muda Pengerai Mensia Mayuh Dr Jerip Susil madah tender ngaga Kelinik Pengerai Sibu Jaya ke bisi di pandangka ba iklan kena 15 March tu tadi deka belabuh digaga enti pengawa milih kontrektor udah mujur, tang ngaga Balai Pengerara Api enggau Penyah Penusah (BOMBA) Sibu Jaya nengah Renggat Kedua dalam Langgur Pemansang Malaysia Lumpar Ke-10 (RMK-10) enda dikemendarka.

Category: Sarawak

11 di kuching sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Hari kedua <b>di kuching sarawak</b>

Posted: 28 May 2012 08:40 AM PDT

Hari ni masuk hari kedua berada di kuching, sarawak dan tinggal lagi 24 hari berada di sini..lama lagi sebenarnya tapi rindu anak bini dah sekarang ini.

Duduk kat sini kerja macam biasa, pagi mulakan kerja sebagai ketua penguji dan pelbagai orang yang dapat jumpa. Ada yang dapat menerima kenyataan dan ada juga yang tidak dapat menerima kenyataan..dekat sini lah menguji aku bagaimana untuk mengawal keadaan, apa pun "setiap manusia berhak mendapat layanan yang baik" jadi atas prinsip itu aku cuba untuk menyenangkan hati semua pihak.

Habis kerja dalam jam 3 petang dan balik ke rumah transit, dua hari ni dekat sini dengan keadaan badan yang tak sihat, kepala pening yang teramat dan rasa macam nak pecah kepala. Penyelesaiannya balik je bilik tidor dan lepas bangun rasa lega sikit. Takder aktiviti luar yang aku lakukan pada hari kedua ini, cuma tadi sempat keluar sekejap pergi beli makanan, sabun dan keperluan lain untuk sebulan disini. Lepas beli barang pergi makan dekat area satok rasanya dan makan nasi kerabu..wohoo bukan dekat kelantan dan kl je ada nasi kerabu.

Memang sedap nasi kerabu dia dengan daging bakar

20120528-232312.jpg

Selepas makan takder benda nak buat then terus balik ke bilik berehat dan esok sambung kerja balik. Nasib baik pembantu aku ialah kawan aku masa matrik dulu, tak sangka juga dia pun jadi bomba..dan aku suruh dia duduk sebilik dengan aku, sekurang-kurangnya ada juga orang semenanjung yang teman aku dekat bilik dan boleh berborak2 menghilangkan tekanan

p/s: jumaat ni cuti 3 hari sampai hari ahad, ingat nak jalan2 tengok sambutan hari gawai.

Artikel yang berkaitan

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di sri aman sarawak - Google Blog Search


Utusan <b>Sarawak</b> cawangan <b>Sri Aman</b>: Vandalisme gusarkan staff <b>...</b>

Posted: 16 May 2012 09:18 PM PDT


Caption: VANDALISME...Gambar menunjukkan kotak suis lampu yang telah dirosakkan oleh pihak tertentu di anak tangga pertama menuju ke Pejabat Utusan Sarawak Sri Aman hari ini.
SRI AMAN, Isnin (7 Mei) – Kakitangan Utusan Sarawak cawangan Sri Aman telah melahirkan rasa kecewa berhubung sikap sesetengah pihak yang sengaja merosakkan kotak suis lampu di tangga pertama bangunan Lot 916, Jalan Hospital, Sri Aman.
Masalah yang disifatkan hasil dari perbuatan vandalisme itu telah dikesan berlaku pada minggu lepas dengan kotak suis lampu menjadi remuk akibat hentakan objek keras oleh pihak berkenaan.
Ia menyebabkan komponen elektrik di dalam kotak suis lampu berkenaan terdedah dan seterusnya boleh menimbulkan risiko kejutan elektrik terhadap penghuni yang tersentuh sistem pendawaian di situ selepas ini.
Walaupun kerja penyelenggaran kotak suis itu bukan berada di bawah tanggungjawab pihak Utusan Sarawak Sri Aman, namun para penghuni akan menuding jari kepada pihak syarikat akhbar tersebut berhubung timbulnya masalah terbabit.
"Peristiwa pertama dahulu berlaku pada tahun 2009 apabila ada pihak tertentu yang bergaduh dan seterusnya memecahkan kotak suis lampu yang terletak di anak tangga pertama bangunan operasi syarikat akhbar ini.
"Disebabkan bimbang terhadap keselamatan penghuni maka pihak kami telah memohon pemilik bangunan ini untuk memperbaiki semula kotak suis itu memandangkan Utusan Sarawak mempunyai akses terhadap lampu terbabit," kata kakitangannya, Zulia Jemat.
Bagaimanapun apabila kotak suis lampu berkenaan dirosakkan kembali pada minggu lepas, Pejabat Utusan Sarawak cawangan Sri Aman nyata berasa tawar hati untuk memperbaiki semula kerosakan tersebut.
Lagipun Zulia juga mahu penghuni bangunan Lot 916 sedar bahawa bil elektrik untuk lampu di anak tangga pertama bangunan itu ditanggung sepenuhnya oleh pejabat Utusan Sarawak Sri Aman.
"Saya tidak tahu bila kotak suis lampu terbabit akan dapat diperbaiki semula memandangkan pemiliknya tidak berada di sini. Justeru saya menasihatkan mereka untuk berhati-hati jika mahu menekan suis tersebut selepas ini," kata beliau.

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di samarahan sarawak - Google Blog Search


Sebanaku <b>Sarawak</b>: Mukasurat Depan Utusan <b>Sarawak</b> menolak <b>...</b>

Posted: 12 May 2012 03:44 AM PDT


Dewasa ini lebih ramai orang samarahan menolak calon wanita untuk parlimen samarahan.  Orang kuat Hamzah Ibrahim ketua pemuda PBB Zon Samarahan iaitu Kanselor Daily mengeluarkan kenyataan akhbar mukasurat depan Utusan Sarawak bahawa beliau mahu calon lelaki, tempatan dan ahli PBB.  Inilah Kanselor yang dikehendaki iaitu lantang bersuara menyatakan kehendak sebenar akar umbi.  Kanselor-kanselor lain patut belajar dan lebih berani memberi kenyataan politik.  District Officer Asajaya Rubiah Wang bukan sahaja bukan lelaki tetapi beliau bukan ahli PBB.  Hamzah Ibrahim  menjadi Ketua Zon Samarahan Pemuda PBB setelah dilantik oleh Ketua Pemuda PBB Yang Berhormat Datuk Fadilah Yusuf untuk jawatan penting tersebut.

Dengan keluarnya kenyataan akhbar di muka surat depan Utusan Sarawak ini maka menunjukkan bukan sahaja Hamzah Ibrahim mempunyai sokongan di kalangan Melayu Samarahan tetapi juga Bidayuh Samarahan.  Hamzah Ibrahim juga Timbalan Ketua PBB Cawangan Muara Tuang badan induk. Oleh itu terserlahnya kekuatan Hamzah Ibrahim sungguh besar.  Ini di kenalpasti oleh wartawan Utusan Sarawak yang meletakkan artikel ini di muka depan suratkhabar seriring dengan artikel-artikel nasional dan negeri.  Kepimpinan PBB di samarahan mahupun teratas tiada pilihan tetapi akur kepada desakan ini.

11 di padawan sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


Tinjau Orang Utan « Never Stop!

Posted: 09 May 2012 10:12 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Replika rumah mempamerkan seni bina setiap kumpulan etnik utama di Sarawak iaitu rumah panjang Iban, rumah panjang Bidayuh, Penan, Orang Ulu, Melanau, rumah Melayu dan rumah ladang orang Cina. Di rumah panjang Bidayuh, pelancong dapat melihat 'rumah kepala' yang ... 756′ dalam huruf Arab dan Roman yang di letak di bawah panggah. Perjalanan dari bandar Kuching ke Padawan sejauh 60 kilometer dan mengambil masa hampir sejam 30 minit.

11 di matu sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di matu sarawak - Google Blog Search


Keputusan Anugerah Juara Rentak Ruai 2011 (AJARR2011) | my <b>...</b>

Posted: 12 May 2012 08:45 AM PDT

Hanya Feri Sahaja

about 1 year ago - 4 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency MERENTAS KUALA – Bentuk muka bumi yang terdapat di Sarawak, khasnya di Bahagian Mukah memaksa penggunaan feri untuk menghubungkan dari satu tempat ke tempat yang lain terutamanya pengguna yang ingin menggunakan kenderaan beroda. Perjalanan agak lambat bila terpaksa menuggu giliran memasuki feri dan jangan terkejut.. [...]

Masjid Kampung Sekaan Matu Sarawak

about 1 year ago - 8 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency MASIH KUKUH – Biarpun masa semakin berlalu, namun keadaan Masjid di Kampung Sekaan Matu, Sarawak masih mampu berdiri teguh untuk menjadi tempat memperluaskan syiar Islam. Sebelum kedatangan Islam, sama seperti kaum lain di Negeri Sarawak, masyarakat Melanau di Matu turut mengamalkan kepercayaan bercorak animisme dan [...]

Gambar Menarik Dalam Feri – Pusingan U

about 1 year ago - 9 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency PUSINGAN 'U' – Tak terlintas di fikiran untuk membuat Pusingan 'U' (U-turn) dalam feri. Inilah pertama kali aku mengalaminya!! Hebat bila dapat merasainya sendiri. Sama ada korang nak U-Turn atau masuk 'reverse' ke dalam feri!! Pelik.. tapi benar!!

Murahnya Harga Makanan Di Impian Cafe. Impian Cafe Ni Area Mana?

about 1 year ago - 11 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Salam.. Gambar ni aku ambil dengan henpon kesayangan bulan puasa lepas semasa balik menziarahi keluarga sebelah isteri aku di Roban, Sarawak. Sebelum sampai ke Roban, kami singgah untuk berbuka puasa di Impian Cafe yang terletak di Pekan Saratok. Impian Cafe ini aku kenal sejak kali [...]

Fikiran Dah Melayang Ke Kampung..

about 1 year ago - 14 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Salam rakan blogger.. Selamat Berpuasa!! Minggu depan dah mula bercuti untuk raya tahun ni. Tahun ni ambil cuti panjang sikit. . Sejak 2-3 hari ni fikiran selalu melayang teringatkan kampung halaman di Sarawak! Teringat ibu, teringat bapa, teringat adik-adik dan ahli keluarga yang lain. Sudah [...]

Servis Brek Kereta Untuk Elak Langgar KUDA?

about 1 year ago - 13 comments

Salam..

Pagi ini seperti biasa memandu kerreta ke tempat kerja.Melaui jalan yang sama untuk pergi dan balik.

Hari ini ada kelainan,

Ketika tengah leka melayan panggilan hangit di radio Hot FM dambil memandu, aku dikejutkan dengan seekor kuda yang sedang meragut rumput (bukan meragut beg..) di tepi jalan.

Kebiasaannya,

Aku dah biasa sebenarnya melihat kuda di tepi jalan. Hari ini kuda tu buat hal. Tiba-tiba berlari melintas jalan tanpa melihat kiri dan kanan.

Perghh.. Brek !!

Nasib baik aku tak panik. Cuma aku berharap pemilik-pemilik kuda di kawasan Tuaran, jangan biarakan kuda anda menjadi mangsa langgar lari nanti..

Kalau kena langgar kita tak apa-apa itu tak jadi masalah. Tapi, kuda bukannya kecil. Kena langgar silap-silap kita yang parah!

p/s:

1. Berhati-hati di jalan raya dan jangkakan sebarang kemungkinan yang akan berlaku semasa memandu (persedian awal).
2. Servis brek kereta supaya ia berfungsi dengan sempurna
3. Jangan terlalu laju jika ada KUDA DIHADAPAN! ;)

Suka Duka Raya 2009

pada 2 tahun lepas - 25 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Raya dah berlalu.. Meninggalkan banyak kenangan suka & duka! Yang dukanya, Kehilangan datuk (meninggal dunia), beraya di hospital kerana nenek masuk hospital dan anak tak berapa sihat, tak dapat online kerana talian internet slow. Yang sukanya, Anak dapat banyak duit raya, beraya dengan anak lelaki [...]

Beraya dengan Superhero!

pada 2 tahun lepas - 22 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Entri ni asalnya semalam aku update. Kerana terlalu penat, laptop pun malas nak sentuh malam tadi. Tajuk entri ni bukan bohong. Ianya benar dan disahkan! hahaha.. Sebenarnya, aku amat teruja kerana akan beraya dengan cahaya mata kedua aku yang aku anggap Superhero kerana dia adalah [...]

Balik Kampung! Naik Flight ke Drive?

pada 2 tahun lepas - 8 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Mode: Ini entri tak sabar balik kampung. Kedatangan Syawal pastinya amat ditunggu-tunggu. Lebih-lebih lagi membawa 'orang baru' iaitu anak kedua aku (Mikail) balik ke kampung. Dari lahir sehingga sekarang, ni kali pertama anak aku balik ke rumah keluarga sebelah aku. Sebelum ni balik ke rumah [...]

Kenangan Lalu Mengusik Jiwa

pada 2 tahun lepas - 7 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Kenangan semasa belajar di Politeknik Kuching Sarawak (tahun 2002 -2004) terusik kembali apabila seorang rakan facebook meng'upload' gambar kami ke facebooknya. Terusik jiwa mengenangkan kisah lalu. Zaman remaja yang tak akan mungkin berulang lagi. Sejarah lalu mengajar aku erti hidup. Teringat.. Ketika itu, Sentiasa gembira [...]

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved