ads

Rabu, 26 September 2012

11 di lawas sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di lawas sarawak - Google Blog Search


Kisah Sebenar Insiden Ketegangan <b>Di Lawas Sarawak</b>

Posted: 24 Sep 2012 10:59 PM PDT

. . .


Owh..ni kisah sebenar ketegangan di Lawas, baca laporan berikut oleh Borneo Post mengenai insiden ketegangan di Lawas Sarawak,..harap tiada perkara yang buruk berlaku:-

LAWAS:Ahli Parlimen Lawas Datuk Henry Sum Agung mengingatkan penduduk di daerah ini termasuk anggota polis dan ketua masyarakat agar mengambil peranan masing-masing bagi memastikan tidak timbul insiden tegang berikutan kes pembunuhan kejam di sini malam Jumaat lepas.

Beliau berkata ketua masyarakat dan polis sudah diingatkan agar tidak lalai dengan tanggungjawab masing-masing untuk memastikan keamanan dan keselamatan terus terjamin di daerah ini.

"Saya ada menghubungi polis dan ketua masyarakat agar mereka sama-sama mengambil peranan dan tanggungjawab untuk memastikan tahap keselamatan terus terjamin berikutan ada pihak yang tidak berpuas hati ekoran kes pembunuhan kejam baru-baru ini," katanya kepada Utusan Borneo ketika dihubungi semalam.

Henry menjelaskan bahawa tahap keselamatan di Lawas adalah stabil walaupun ada beberapa pihak cuba menimbulkan perasaan tegang dan tidak berpuas hati.

"Kita minta polis, ketua masyarakat dan orang awam sendiri mengambil tindakan wajar supaya insiden serupa tidak berulang dan tahap keselamatan di daerah ini sentiasa terjamin," tegasnya.

Residen Limbang Maria Hasman dalam pada itu memberitahu, satu mesyuarat akan diadakan esok (hari ini) bersama ketua masyarakat Lawas bagi membincangkan aspek ketenteraman di daerah Lawas.

"Isu yang akan dibincangkan dalam mesyuarat ini bukan saja berkaitan dengan insiden pembunuhan tetapi juga usaha berterusan pihak kita dan ketua masyarakat lain dalam memastikan ketenteraman awam di bandar ini sentiasa terjamin," ujarnya.

Maria turut meminta orang ramai agar tidak mendengar sebarang maklumat yang tidak sahih selepas berlakunya insiden pembunuhan baru-baru ini.

"Biarkan pihak polis menjalankan kerja mereka (siasatan) untuk memastikan keselamatan terus terkawal," tegasnya.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Lawas DSP Fauzilan Abdul Aziz ketika dihubungi Utusan Borneo semalam memberitahu, seramai 11 suspek sudah ditahan sejak semalam bagi membantu siasatan.

Beliau yang enggan mengulas lanjut mengenai insiden itu berkata polis masih meneruskan siasatan lanjut mengenai kejadian menggemparkan itu.

Pada malam Jumaat lepas, seorang remaja berusia 19 tahun dibunuh kejam dalam satu kes pergaduhan di bandar ini.

Dalam kejadian sekitar jam 7 malam itu, mangsa ditemui mati selepas dipercayai dipukul dengan objek keras di bahagian belakang kepala dan telah ditikam dengan pemutar skru hingga menembusi salah satu lubang telinganya.

Siasatan awal polis mendapati mangsa diserang lebih daripada seorang suspek di hadapan sebuah pusat kafe internet di bandar ini.

Polis juga mengesahkan mangsa meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital Lawas untuk mendapatkan rawatan kecemasan dan punca pergaduhan dipercayai bermotifkan dendam.

Utusan Borneo difahamkan ia merupakan kejadian pergaduhan paling serius berlaku di daerah Lawas setakat ini.

VN:F [1.9.20_1166]

Rating: 8.3/10 (3 votes cast)

VN:F [1.9.20_1166]

Rating: +2 (from 2 votes)

Kisah Sebenar Insiden Ketegangan Di Lawas Sarawak, 8.3 out of 10 based on 3 ratings

ENTRY BERKAITAN:

  1. Ketegangan Di Lawas, Sarawak? (Gambar)
  2. Lelaki Sarawak Mati Selepas Tonton Lee Chong Wei Kalah
  3. Video Apek Save Penalti Dan Insiden Free Kick Dalam Kotak Penalti Singapore vs Malaysia
  4. Video Pengawal Peribadi Anwar Ibrahim Acu Pistol Pada Orang Awam
  5. Soalan Dan Jawapan Mengenai Isu SBPA
  6. Unit 731: Kisah Kekejaman Jepun Yang Disenyapkan
  7. Wajah Sebenar Muhdalena Ahmad Kes Amuk Putrajaya
  8. Iklan Hari Raya Erra Fazira Bongkar Kisah Silam Identiti Bapanya
  9. Kisah Di Sebalik Penutupan Taman Rekreasi Mimaland
  10. Wajah Sebenar Laksamana Hang Tuah
 

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di kanowit sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2012 07:28 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Sep 2012 07:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Aug 2012 07:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

BLOG SARAWAK: 11 <b>di kanowit sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2012 07:15 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Beautiful by Rawlins: Premium Beautiful <b>di Kanowit</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 08 Feb 2012 05:12 PM PST

I hope lovely and Beautiful as ever
Kan baru balik dari kampung di Sibu, Sarawak
Balik pun sebab nak jumpa FAMILY
Baca lah my entry ari tu >> 
Aritu I made some arrangements nak jumpa few friends
Itulah bagusnya FB dan blog nie
I managed to reunite with old friends and meet new ones thru' them
Semua berminat nak tu pasal Premium Beautiful dan peluang merubah masa depan 
So, I made a lil' trip to Kanowit
So, sempat la jumpa new people yang minat nk tau pasal keindahan business melalui internet nie
Lega dapat berkongsi dengan diorang
Thanks guys and gurls yang sudi nak jumpa ials aritu
I have pix to share with uals

11 di marudi sarawak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

11 di marudi sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di marudi sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

MasihaSulaimi: Pengalaman pertama <b>di Marudi</b>, Baram.

Posted: 13 Jun 2012 09:02 PM PDT


Assalaamualaikumwarahmatullahi wa barakaatuh...
Hai guyz...jujur aku cakap memang aku tak terbayang macam mana keadaan Pekan Marudi, Baram, Sarawak bila diberitahu oleh pegawai PPD Baram yang menjemput aku dan kawan-kawan yang lain di airport Miri. 
Aku sampai di airport Miri dalam pukul 10.40 pagi. Ketika itu cuaca berbeza sekali berbanding semasa aku berlepas dari KLIA, hujan masih renyai-renyai dengan catatan suhu ketika itu 26 darjah celcius. Ketibaan aku dan kawan-kawan yang lain disambut oleh wakil PPD Baram, iaitu Cikgu Zamahri. Orangnya baik dan peramah. Kami diberi sedikit penerangan tentang PPD Baram.
Aku dimaklumkan bahawa PPD Baram terletak di Marudi iaitu pusat pentadbiran daerah Baram. Perjalanan dari Miri ke Pekan Marudi mengambil masa selama 2 jam dengan menaiki pacuan empat roda melalui jalan darat. Bayaran cuma RM40 saja. Selain itu, boleh juga menggunakan laluan udara iaiti dengan menaiki MAS Wing yang mengambil masa lebih kurang 10-15 minit dari airport Miri. Tambangnya mahal skit, dalam sekitar RM60-RM100. Kalau nak rasa naik bot menyusuri Sungai Baram, boleh guna bot ke Kuala Baram. Pastu amik teksi ke bandar Miri.
Pengalaman pertama aku melalui jalan darat sangat mencabar emosi dan fizikal aku dan kawan-kawan yang lain. Aku merasakan itulah pengalaman yang paling ekstrim yang pernah aku lalui seumur hidup aku. Perasaan aku waktu usah cakapla...bercampur baur. Takut pun ada sebab jalan berbukit yang mempunyai cerun yang sangat curam. Kalau tersilap langkah, kereta yang aku naik tu boleh terbabas jatuh ke dalam gaung. Korang boleh bayangkan macam mana perasaan aku kan. Tapi, pada masa yang sama, aku rasa best jugak. Kenapa? Sebab macam naik roller coster korang tahu. Huhu. Memang BEST!
Jangan disangka tak der sungai. Aderrrr...dua batang sungai lagi korang tahu. Nak seberang sungai ni plak, aku dan penumpang lain perlu menaiki feri. Feri? Alaaaa...feri macam kat Penang tu. Cuma yang bezanya, feri di Baram takder bumbung. Yang ada cuma lantai saja untuk mengangkut kenderaan-kenderaan tersebut. Satu feri boleh memuatkan dua biji kereta pacuan 4x4.
Selepas melepasi sebatang sungai yang terakhir, iaitu Sungai Baram, akhirnya kami pun sampai di PPD Baram. Kawan-kawan aku semuanya dah mabuk, pening-pening sebab tak biasa dengan keadaan jalan yang teruk macam tu. Nasib baik aku ok2 je. Hehe.
 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved