ads

Khamis, 14 Mac 2013

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Pengalaman bercuti <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b> - Day 1 | ! nama saya nadia !

Posted: 18 Jan 2013 10:19 AM PST

aku sekarang dekat lobby hotel update blog. live update babeee. gigih kannn? hewhew. hari ni first day dekat kuching. pagi tadi flight pukul 9:35 pagi, pukul 11.15 sampai sini. spesis aku, nak gi bercuti mana-mana, aku prefer book hotel dulu siap-siap. tak berani nak gamble datang negeri orang menononggg tak tau nak tinggal mana since tak pernah ada pengalaman datang sini kann.
bersemangattt nak gi berjalan punya pasal kann :P, pukul 5 pagi dah bangun dahh. call teksi datang amek dekat rumah. pukul 6 pagi teksi dah terpacak depan rumah. kalau ikut perancangan asal, kitorang nak teksi hantar terussss ke airport tapi, oleh disebabkan kitorang tak pernah try naik skybas, ape kata kita try naik. time ni la nak cari pengalaman kannn. lagipun kitorang berdua je. skybas ni memang bas khas untuk ke LCCT. boleh dikatakan setiap masa dia ada, 24 hours. tak kesah flight korang pukul berapa. aku naik skybas dekat kl central. pegi balik sorang RM14, aku tak beli online. aku terus beli dekat kaunter sebab keputusan nak naik ni pon last minit kann.
berbalik kepada hotel, malam ni kitorang stay dekat Hotel 360Xpress City Center. dia betul-betul tengah bandar kuching. meh aku tunjuk keadaan bilik.
sejujurnya, untuk first timer datang kuching macam aku, aku sangatttt merekemen korang untuk stay sini. sebab dia punya kemudahan, sangattt lengkap. contohnya, kaw book hotel ni online kan. 1 malam RM102 nett untuk bilik queen bed. kaw mestiii akan fikir, bila sampai airport, nak datang ke hotel macam mana. nak naik teksi ke, nak sewa kereta ke kann. berapa ringgit. jadi, kalau kaw book hotel ni online, masa kaw book, dia akan terus tanya, nak pick up dari airport tak. caj pickup dari airport RM2.99 je babe per head. murahhh gile. sebab, kalau kaw naik teksi, dari airport ke hotel ni dalam RM20 lebih. jadi dah alang-alang, add on terussss pick dari airport. settle satu masalah.:)

haaaa, kat sini la aku sekarang tengah online. kehkehkeh. :P bapak heaven babeee. kaw online la sampai lebam, free of charge. dengan RM102 tu, kaw buat la sesuka hati apa dalam hotel ni. siap ada laundry room for free dekat level 1, kaw membasuh la berpuluh kali pun tak xpe. boleh terus keringkan. :) cuma  kelemahan hotel ni, RM102 tu tak xde free breakfast laa. bagi aku takpe sebab dalam hotel ni memang ada cafe. nak hantar terus ke bilik pun boleh. harga dia mampu bayar jangan risau. 
pagi tadi sebelum sampai kuching, aku memang plan aktiviti untuk hari ni terus pegi Sarawak Culture Village sebab sampai tadi pun still awal lagi kann. aku datang sini hotel memang aku dah book siap-siap. malam ni hotel 360xpress ni. esok hotel lain. saje nak try hotel beza-beza. :) cuma aku gamble datang tak book kereta sewa lagi. tapi hotel ni sangattt membantu ok. tak terfikir pon tadi bila nak check in, ternampak banner ni. 
dorang ada buat shuttle service ke sarawak culture village ni. just bayar RM10 per head per way. so total pergi balik untuk dua orang RM40. jadi hari ni tak perlu la susah-susah nak sewa kereta bagai kannn. terus amek servis shuttle hotel ni. settle satu masalah besar. :P aku amek yang gerak dari hotel pukul 2.15 petang, balik 5.15 petang.
dari bandar kuching ke sarawak culture ni makan masa 1 jam. kalau kaw tak pernah datang, pertama kali kan babe, nak drive sendiri ke tempat ni, aku rasa mauu makan masa 2 jam jugak sebab kuching ni kelemahan dia satu, tak banyak signboard tunjuk jalan. lepas tu kawasan ni memang jauhhhh hujung kaki gunung santubong. 
orang cakap, kalau datang kuching, tapi tak pegi sarawak culture village ni tak berapa nak sah. :P sebab ni memang tempat khas untuk kita tau tentang rumah-rumah dan adat orang sarawak. siap ada show khas untuk setiap jenis kaum dorang sekali. bayaran masuk tempat ni RM60 per head. 


aku tak pahammmm kenapa tempat ni patung ukiran kayu dia mesti majoriti stok lucah. keje nak mensetekkkk je. (x__x)
yang patung versi lelaki sopan sikittt. yang versi perempuan tak perlu nak berputing sangatt lahhh. sengallll gile kan. dah la sebijik rupa! kahkahkah. 
dekat sarawak culture village ni ada 7 buah rumah berlainan jenis. banyak sangattt gambar. aku main letak je la eh. sorryyyy kalau kaw berbuluuu asyik-asyik muka aku, asyik asyik muka aku. :p laki i pegang camera uolsss. :)) 
kretipp kan dorangg. buah kelapa pon boleh buat jadi monyet. 
dalam ramai-ramai, aku palingggg risau amek gambar dengan lelaki ni. seksi sangatttt babe. wa pulak seramm. dia rilekkks je. huhu
dalam banyak-banyak rumah pulak, aku palingg suka rumah ni. rumah orang ulu. sebab, dia punya tiang rumah unik sangat. bercorak-corak. 
tengok, tinggi dia tak menahan babe. dah la time ni hujan. nasib baikkk hotel bagi bekal payung. 
tepat pukul 4, semua pengunjung kena masuk bilik teater sebab time ni dorang menari-nari dan ada beberapa pertunjukan. 
part paling tak boleh blaaa bila dorang jemput beberapa pengunjung naik stage menari dengan dorang. kaw nampak tak kaw nampak tak. #pitammmm. 
show ni abis ngam-ngam pukul 5.00 petang. sambil menunggu van hotel datang pick up, sempat la amek gambar dekat burung besar tepi pantai damai ni. :)
balik-balik dah tak larat, order makanan suh hantar dekat bilik je senang. membungkang tak ingat dunia, tiba-tiba pukul 11 malam masing-masing cerah mata balik, nak keluar dah lewat sangat. turun ke lobby mengonline kan diri la kitaaa. sekian, pukul 2 pagi. nak naik bilik dah. terlupaaaa. datang sini nak honeymoon kannn. tak memasal honeymoon dekat lobby hotel malam-malam buta. tapi kaw jangan risau babe, hanimum tak semestinya malamm. siang-siang pun boleh. kohkohkoh (x__________x)

Tips bercuti <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b> - Syarafina&#39;s Story Book

Posted: 16 Apr 2012 05:47 AM PDT

Setelah beberapa hari I peram cerita ni, hari ni kena luahkan jugak.. Tak kira.. Tak kira.. Nanti basi berkulat habis tak laku.. Ni cerita yang cuti midsem hari tu lagi.. Sebenarnya, I baru je balik dari bercuti dengan keluarga I di Kuching, Sarawak 2 minggu lepas.. (Eh memang dah lama rupanya aku peram cerita nih T_T) Kitorang pergi hari Rabu 4 April, balik hari Sabtu 7 April.. 4 hari 3 malam je.. Tapi, seriously seronok weyh!
Mau tak seronok bila ma, abah, kakak-kakak, anak-anak buah semua berkumpul sama-sama??! Kak Long je tak dapat pergi.. Berkumpul sambil bercuti nih sebenarnya lain sikit feeling dia berbanding berkumpul dalam rumah je.. Lagi syokkk punya.. Hehe..
Sebenarnya, nak pergi Kuching nih dah lama dah plan.. Sejak setahun lepas lagi! Masa tuh, Abah tengah baca surat khabar.. Tiba-tiba terbelek part iklan Airasia yang gila punya murah.. I pun apa lagi, memang tak lepas peluang punya.. Terus ajak Ma Abah pergi bercuti.. Bila dah dapat persetujuan, I terus mesej Kak Long, Kak Ngah, Kak Chik ajak bercuti sekali.. Hehe..
Tapi tu setahun lepas.. Pejam celik pejam celik, rupanya dah masuk bulan April! Sebelum pergi Kuching, I balik bercuti kat rumah kejap 29 Mac tu.. 3 April tuh naik bas balik KL.. Sakit munggung oii duduk dalam bas 10 jam.. Ma Abah I rileks je naik flight petang tuh.. Heh..


Poyo je budak nih naik bas pakai spek hitam.. Silau arr nak tidur di siang hari.. Kurang nikmat tidur I nanti.. Hehe..
Flight nak pergi Kuching nih ambil masa lebih kurang 1 jam 40 minit je dari LCCT.. Dan disebabkan kitorang pergi sekeluarga, semua 11 seat kitorang conquer yoo! Dah laa ada 2 seat kosong sebab Kak Long dengan abang ipar I tak dapat ikut.. Ngeh3.. 



Satu lagi, korang tahu tak makanan dalam flight tuh adalah mahal? Mahal 2, 3 kali ganda kot daripada harga biasa.. I memang takkan pernah beli punya makanan dalam flight kecuali kalau ada orang sanggup belanja.. Contohnya, macam Kak Chik I yang belanja set nih.. Memang laju je laa I cakap nak.. Hehe.. (Kak Chik, if you read this, thank you.. Lain kali boleh belanja lagi.. hehe)
Tandoori tuh sebenarnya tipu je.. Set yang sebenar ada 2 keping sandwich besar yang boleh tahan sedap, air soya HomeSoy, dan Pringles mini.. Harga dia RM 15.. Mahal?? Murah?? 


Sampai Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, terpelik kejap sebab ada pemeriksaan imigresen.. Nama pun Antarabangsa kan, harus lah ada pemeriksaan imigresen.. Tapi, untuk pelancong tempatan dari semenanjung, dia bagi slip imigresen je.. Slip tu wajib disimpan untuk pemeriksaan imigresen masa keluar dari Kuching nanti.. 


Soal pengangkutan, memang dah tak perlu bersusah payah nak cari dekat airport, sebab kakak I dah tempah pakej pengangkutan awal-awal dari ZamTransportation.. Kiranya, masa kitorang sampai kat airport, dah ada orang yang menunggu dengan van kuningnya.. 




Hari pertama, tak ada ke mana-mana pun.. Dalam pakej pengangkutan tu pun, hari pertama dia cuma hantarkan kami ke tempat penginapan.. Oh! Dekat sana, kitorang sewa 1 apartment 2 bilik di Ariva Gateway Kuching.. Service apartment ni sangat selesa dan ada banyak kemudahan disediakan.. 


Contohnya, dapur dan peralatan memasak sekali dengan pinggan mangkuk sudu garpu semua ada.. Dalam tandas, ada disediakan mesin basuh dan pengering juga.. Pengering tuh sangat berguna oke! Lagi-lagi bila ada kolam renang yang sangat best di rooftop tingkat 16! Weee~!! 




Sepanjang 4 hari kitorang kat sana, 3 hari berturut-turut kami sekeluarga naik ke kolam.. Hehe.. Sebab tu I cakap mesin pengering tuh sangat berguna.. Kalau tak, mana sempat kering semua pakaian mandi yang basah tu.. 


Kolam renang dekat Ariva Gateway ni sangat best sebab dari situ kita boleh tengok pemandangan kota Kuching.. Disebabkan kolam renang ni dekat tingkat atas, air dia sangat laa sejuk ditambah dengan keadaan berangin.. Sampai menggigil gigil.. Lagi best, bila waktu sunset.. Cantik sangat subhanallah.. 




Makan malam hari pertama dekat Topspot Seafood Food Court.. Mulanya tercari-cari juga Topspot Seafood ni.. Sebab sepatutnya berdekatan je dengan apartment.. Rupanya?? Betul-betul sebelah apartment kami! 2 minit je kot berjalan dari apartment.. 



Di food court ni ada banyak kedai makan boleh dipilih.. Pilihan kami, kedai ABC kat belakang tu.. Kakak I cakap, kawan dia yang rekemen.. Tapi, bagi I kurang sedap sangat laa.. Sebab udang celup tepung dia manis! Lagi satu, bila kitorang duduk je, ada 2, 3 orang dari kedai yang berbeza akan datang untuk ambil order.. Jadi, jangan terus order je.. Tanya dulu diorang dari kedai mana.. 




Perut pun dah kenyang, masa untuk balik tidur dengan nyenyaknya!


Nota kaki: Dah panjang sangat dah ni.. Termuntah hijau nanti korang baca banyak-banyak.. Hehe.. Sambung part 2 pulak nanti.. 


Nota kaki II: I memang jakun.. Dah 21 tahun hidup kat bumi Malaysia, tapi ni baru kali pertama jejak kaki ke Borneo..

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved