ads

Khamis, 14 November 2013

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


si gadis bertinta : percutian <b>di Kuching sarawak</b>

Posted: 09 Nov 2013 09:25 AM PST


yeay. aku orang sarawak dan aku bercuti di sarawak. haha. first time kawan aku dari semenanjung dtg sarawak. and im so excited being a tour guide tempat2 yg aku pun jarang nk pegi kat sarawak ni. hee, Kuching to be precise. so anna aka my roommate telah pun bercuti di Kuching selama seminggu from 31 okt smpai 7 nov. lama en? haha. so I will tell you a story about our vacation.
anna sampai kuching dulu. flight kami lain2. so dia yang tiba kat rumah aku dulu. and act im proud of her sbb ni penerbangan pertama dia and dia berjaya! Alhamdulillah. so disebabkan aku smpai rumah pun dh malam kiranya takde pape aktiviti pun lah. just unpacking barang yadayada and sleep!
hari jumaat kan ni? mula2 banyak lah plan nk keluar, pegi kedai memane jalan2. tp last2 tak silap aku tak pegi memane pun. hehe. kesian ana, mesti dia bosan dok rumah aku tuh. siang tu kakcik buat dadih. malam tu pulak ktorg tolong mama buat sponge cake utk dijadikan cheese cake. sedap mantap ah mama!
so the saturday pagi tu kakcik bawak ktorg pegi kompleks islam yang mane aku pun first time jejak situ. shopping mata je lebih. pastu singgah hopoh jap. makan eskrem. lepas t uterus gerak pegi the spring pegi mph and beli barang2 nk buat biskut and traffle. malam tu jugak terus buat traffle. anna the chef and im her assistant. menjadi traffle yg anna pun first time try buat. hahaha. sedap! tp takde gambar nk tunjuk, gambar ada kat anna. and my family too ckp traffle sedap!
pagi2 tu dah pegi boulevard dgn mama. beli barang2 dapur. dptlah anna tgk kat mana ktorg selalu beli brg2 dapur tu. dh mcm takde keja langsung bawak lawat tempat2 cmtu. hahaha. nasib kau lah anaa. pastu mama ada masak nasi dagang.
haa, hari ni best sikit. kan anna? haha. ktorg pegi waterfront! tempat wajib pelancong dtg. gerak awal pagi pukul 8. semua gara2 kakcik. sampai2 je ape lagi amek gambar lah. banyak gilaaa gambar ktorg amek, eh tak. gambar anna je. haha. and bergambar di tempat wajib iaitu di bulatan kucing banyak2 tu. sbb tu lah lambangnya kuching! yeay berjaya amek. lepas tu jalan2 tunggu kedai bukak, ktorg terjumpa muzium cina yg aku pun tak pernah masuk lagi. so ktorg pun masuk lah. at least ada lah aircond nya. haha. habis tu je ktorg shopping kat kedai2 cenderamata. aku pun galak membeli, apatah lagi ana. banyak gila dia borg. aku takat borong gelang dgn keychain jelah nk bagi kwn2 cfs nanti. anna borong nk bagi family, tshirt lah, pua kumbu lah, tabaloi lah. banyak lah. memang beratus duit anna habis. kan anna? then ktorg naik sampan ke seberang. first pengalaman lah kot utk ana. dh smpai seberang tu, ktorg g kedai kek lapis mira dgn dyg salha. anna beli kuih cincin mak dia pesan. sambil merasa kek lapis kt situ. pastu lunch plan kt barok village tp tempat tu bukak malam so tak kesampaian lah. aku mmg plan nk bawak makan mee kolok. last2 ktorg g satok makan mee kolok hj salleh. sedap. walahhh. tercapai hajat aku nk bawak anna makan mee kolok atau sini panggil mee sapi.




yeay. hari ni cuti awal muharam. so mama cuti and plan masak sedap2. pagi tu je mama dh buat breakfast spaghetti. lagi2 kawan angah 2 org dr utm datang cuti sini jugak -.- sebok tiru. ktorg mmg plan nk jalan2 sama2. kawan angah wan dgn idris. campur aku anna. cukup satu kereta. tp pagi tu angah ada meeting. petang tu pulak hujan so aku tak kemana pun dgn dorg. lunch tu mama masak nasi beriyani. sedap gilosss. lepas tu mama nk keluar beli barang. anna pun ada sebut city one so mama pun bawak ktorg pegi city one petang tu. jalan2 je. dekat nk maghrib tu ktorg pun balik lah.
hari ni paling best! pukul 9 pagi kami berlima dgn wan dgn idris sekali gerak pegi santubong. niat di hati nk pegi kampong budaya. tp bayaran kn mahal. kwn2 angah nk sgt masuk kg budaya tu. so angah plan hantar dorg and ktorg g pantai. tak mampu tp tetiba angah tekad gak nk masuk smpai sanggup nk support ana separuh. last2 ktorg masuk gak without angah support. haha. worth it. pasal kg budaya aka nada entry khas sbb aku bnyak sgt nk cerita pasal tu. just wait for my next post yeah? after habis kg budaya tu singgah pantai puteri and pasir pandak. disebabkan panas so tak singgah lama. just dorg amek2 gambar je. pastu cari tempat solat and makan. ktorg makan kt kubah ria. dpt merasa laksa sarawak. sedap lagiii. my feveret laksa! yumms. pastu plan nk tgk muzium kucing tp angah terlepas jalan so ktorg just singgah taman budaya amek2 gambar je. balik tu ktorg tdo tk igt dunia. penat ya ampunn. sampai mama yg kejut petang tu. hehe. mama masak nasi lemak ayam berempah for dinner masa tu. alangkah indah ramai org ni. banyak mama masak. haha.









last day anna kat sini. pagi tu anna amek gmbar with my family. and aku hantar dia kt airport. smpai lah dia hilang dr pandangan mata. so Alhamdulillah dia selamat tiba di rompin pada jam 11 mlm. mlm tu gak angah buat taaruf family dgn wan and idris. idris tu kan penyanyi nasyid under unic records. so nk test sket suara dia. mlm tu dia nyanyi lah. mmg power lah suara dia. sedap sangat. mmg macam membuli ah lepas satu, satu lagu ktorg mintak. dr ya hanana, ke seiring sehaluan, kasih padamu, menuju wawasan. banyak gak ah aku rakam. pastu aku mintak otograf. kelakar dia sbb tu first time dia bagi autograph so dia test2 dulu last2 aku dpt. haha. dorg ckp kat angah yg adik2 angah sporting. ceyhh. haha.

that's all from me. thanks ana sudi datang bercuti. ada duit datang lagi, kumpul duit siap2 masa aku kawen nty tau. tau. haha. kbai.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved