ads

Rabu, 13 Februari 2013

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Saffuan 9W2SFJ: Bercuti <b>di Kuching</b>, <b>Sarawak</b> Cultural Village (Part 6)

Posted: 25 Nov 2012 06:56 AM PST

Pagi ni aku bangun dengan penuh bersemangat waja. Memandangkan misi semalam untuk menawan Sarawak Cultural Village gagal, hari ini aku takkan biarkan ianya berulang!

Sarapan pagi ni di Warung Nusantara! Aku dengan misi aku,"Mencari Mee Kolok yang Paling sedap!"

Menu dah sampai di atas meja, aku tak pikir banyak.. yang aku oder untuk sarapan pagi "Mee Kolok Special dengan Kopi O Ais' 
Ni kali ke dua kami datang ke Warung Nusantara, penangan Nasi Ayam Penyet tak dapat dilupakan. Akhirnya sampai la mee kolok tu, jom rasa tengok sedap atau tak...
Rasa Mee Kolok ni kurang mengancam sebab sup ni tak rasa apa2... 
Makan pun sudah, sekarang tiba masanya untuk kita meneroka Sarawak Cultural Village. Lokasi Sarawak Cultural Village terletak lebih kurang 30km dari Bandaraya Kuching dan ia betul-betul di kaki Gunung Santubong.
Sarawak Cultural Village menempatkan 7 buah rumah kaum-kaum yang terdapat di negeri Sarawak, antaranya Iban, Melayu, Cina, Bidayuh, Penan, Melanau dan Orang Ulu. Selain daripada melawat rumah-rumah tradisional yang ada di sini, anda berpeluang menyaksikan pertunjukkan kebudayaan, kami datang sebelah pagi dan persembahan bermula jam 11.30 pagi.
Rumah Kaum Cina, kat dalam rumah ni ada mak cik yang terangkan cara buat lada.
Mak cik ni demo buat kuih kapit.

Persembahan kebudayaan, mula jam 11.30 pagi
Dah habis persembahan penonton diberi peluang naik ke pentas menari bersama. 



Selepas persembahan kebudayaan kami meneruskan perjalanan melawat rumah-rumah yang belum di lawati antaranya Rumah Bidayuh. Masa kami masuk ke rumah Bidayuh memang kosong, orang yang jaga pun hilang entah ke mana, mungkin masa lunch dia la kot.
Sambil aku dengan kawan-kawan lain membelek2 rumah tu, aku ternampak costum yang disangkut dekat tempat duduk kat dalam rumah tu, apa lagi, aku panggil semua geng untuk pakai sambil bergambar, macam-macam posing ada. Hehehe...
Lepas tu kami ke rumah yang lain pulak, nampak banyak pakaian Tradisional, so aku pun pergi la tengok dan sepatutnya dekat situ ada mak cik-makcik yang sedang berdemo buat pakaian, tapi diorang tak ada kat situ...

tapi ada sesuatu yang aku nampak dekat tempat sangkut baju tu...

"ONCE U TRY, CONSIDER RENTAL RM10.00 PER HEAD"
Tapi tadi..... Kami tak payah bayar pun..... Kena sumpit baru tau....haha....
Kawan aku sorang ni cakap dia teringin nak menyumpit, RM1.00 sekali sumpit. Wahh... macam best teringin jugak nak cuba tapi tak tau di mana tempat nyumpit.
Dari Function House kami turun tangga dan di situ ternampak signboard "PENAN HUT" Rumah orang Penan ni hanya sekadar pondok dan kat situ la ada tempat nak cuba menyumpit.

 RM1 untuk 3 kali sumpit BUKAN RM1 untuk 1 kali sumpit. Nak cuba, nak cuba... Aku excited...

Brother yang jaga Pondok Penan ni la yang aku nampak dia menari Ngajat Lesung masa persembahan tadi. Dia ni bukan orang Penan, tapi dia orang Iban, dah 2 tahun kerja di sini.

Tiba turn aku untuk menyumpit...

Dengan confidentnya aku cuba menyumpit...

Argghhhh tersasar...

"Mata empat pun boleh tak kena ka?"

Ketiga-tiga sumpit tak kena sasaran. Aku tak puas hati! Kali kedua aku cuba untuk sumpit, tapi pegang dengan tangan, bukan sangkut kat tiang macam gambar kat bawah.

"Abang kalau nak sumpit, pegang macam ini, pastu aim, tangan jangan ketar, yakin terus sumpit..."

"Fuhhh......." aku menyumpit... Tersasar lagi..

"Cuba lagi.... abang tak fokus tu" mamat tu cakap...

"Ok, aku cuba lagi.... Fuhhhh....."

Yea kali ni aku berjaya sumpit dan seterusnya..... Aku baru puas... kalau tak... bayar lagi RM3.00, sampai malam la aku menyumpit.

Cara pegang tu lain dengan sumpit yang tak pakai penahan.
Brother ni memang sempoi, masa buat persembahan dengan gaya selamba buat lawak. Ramah jugak dia ni, paling penting dia ni sempoi...

 Dah habis semua orang menyumpit, kami bergambar dengan bro ni....

"Bang nak amik gambar sekali, boleh??" kawan aku bersuara
" Ok, x dak masalah...." Sambil dia bukak baju yang tinggal hanyalah cawat...
" Kalau pakai baju ni nampak sangat Penan moden..." Adeyyyy....
Demo membuat Sape di Rumah Panjang Melanau

Dari sudut tingkap rumah Orang Melanau
Dar jam 9.00 pagi sampai membawak ke petang, rupa-rupanya hampir 6 jam kami di Kampung Budaya, setiap rumah kami interview orang yang jaga, tanya macam-macam soalan, dan diorang pun seronok cerita. Lepas tu kami cuba tarian alu-alu di Rumah Melanau, 2 jam??? Tak cukup!!

Berhamiran kawasan Sarawak Cultural Village ni ada satu kawasan pantai, dengan bangunan yang masih baru tersergam indah dan ada tugu Burung Kenyalang di situ, boleh la bergambar di sana, dan pemandangan cukup indah!

Alhamdulillah misi menawan Sarawak Cultural Village berjaya, nasib baik hari ni cuaca cantik, kami meneruskan perjalanan menuju ke Kuching dan sempat singgah di Masjid Jamek Negeri Sarawak.
Kemudian drive sampai ke Matang Jaya untuk makan di sana, ada banyak pilihan kedai makan yang menyajikan makanan istimewa. Masa kami pergi tu ada macam pasar malam, tapi tak banyak makanan yang dijual. Durian banyak la...
Makan petang aku, Mee Racun
Untuk solat Maghrib kami ke Masjid Jamek Bandaraya Kuching yang terletak di atas bukit, dan terletak di tebing Sungai Sarawak. Kami tiba awal dan sempat merakamkan suasana ketika Matahari terbenam, subhanallah, sungguh indah alam ciptaanMu.
Misi Sarawak Cultural Village dan mission is completed. Sekarang dengan misi seterusnya mencari "Mee Kolok" orang kat hotel tu suruh cuba Mee Kolok Pak Lah, nak ke sana kena la menyeberang sungai, tapi kami drive ke sana, sebab nak habiskan minyak.... hehehe....
Dah sampai di Food Court, kami mencari kedai Mee Kolok Pak Lah, akhirnya ku jumpa jua, mee kolok yang dioder, Mee Kolok Special RM5.00 sepinggan.
Mee Kolok Pak Lah, antara yang sedap. Sebenarnya ada satu lagi Mee Kolok yang femes, Mee Kolok Haji Salleh, tapi tu dah x sempat nak cuba, perut aku pun dah penuh dengan mee...
Malam tu kami bukan makan mee kolok saja, Nasi Goreng Dabai dan Laksa Sarawak turut menjadi pilihan, maklumlah esok hari terakhir berada di Kuching. 
Kalau nak makan-makan lebih baik datang ke Food Court kat seberang sungai, banyak pilihan dan harga lebih murah termasuklah cenderamata.

Lepas makan, kami ada la shopping sikit-sikit. Beli fridge magnet, keychain dan Gambir. Gambir ni dari hari mula-mula orang yang jual tu asyik promote, katanya baik untuk sakit gigi, aku beli jugak sebotol untuk resedung.

Malam ni nak kena balik hotel awal, nak packing lagi. Hari ni hari yang sangat meletihkan, pengalaman di Sarawak Cultural Village memang best dan membuatkan aku rasa nak travel seluruh negeri Sarawak.

Esok aku bakal mengucapkan selamat tinggal....

Zzzzzz......


 Muhammad Saffuan Bin Jaffar

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved